Опазване на лични данни

Днес присъствах на едни разговори в Държавна агенция Архиви. Една от историите, които разказа единият от събеседниците ни от агенцията, ме остави без дар слово. И без понятие да се смея ли, или да плача.

По случай наближаващата 100-годишнина от Балканската война агенцията подема инициативата да се направи и оповести списък на всички български войници, загинали във войната. Юристите обаче казват: “Това е вид оповестяване на лична информация – нужно е разрешение от Комисията за защита на личната информация. Глупаво е, но законът го изисква.”

И тъй като законът е глупав, но е закон, от агенцията изпращат до Комисията за защита на информацията искане да им бъде разрешено да публикуват такъв списък. След неизбежното бюрократично забавяне, получават от Комисията следния отговор (цитирам по памет):

“Моля да ни изпратите списък на всички от въпросните лица, които са все още живи.”

21 Responses to 'Опазване на лични данни'

 1. дони Says:

  В крайна сметка 100 години не са 200 години, теоретично има шанс някой от участвалите да е жив, затова ми се струва че както зададеният въпрос е формален, така и отговорът-въпрос също е формален 🙂

 2. V Says:

  @дони, списъка е за “всички български войници, ЗАГИНАЛИ във войната”…

 3. Бранко Says:

  Туш.

 4. Шapкан Says:

  пример за “умен” закон?

  за какво се правят законите според теб, Гриша?

 5. voland Says:

  Пичуе, четете бе: “сък на всички български войници, _загинали_ във войната” ЗАГИНАЛИ бе.

  Колко от тях да са живи в момента, колко? 2-3, не повече, нали?

 6. дони Says:

  ей хвана ме срам 🙂

 7. Данаил Says:

  Нали е списък със загиналите…… живи няма в този списък. Те са били мъртви и преди 100 години. Ако беше списък с участвалите….. можеше да има някой 120 годишен, ама то нали е загиналите

 8. Валентин Says:

  Може някой загинал войник да е дошъл за малко в бъдещето с машина на времето.

 9. Славчо Says:

  e, сега разбрахте ли защо целият свят ни се смее на държавата?
  защо ни рисуват като кенеф и така нататъка.това направо отива в бисерите. явно ББ освен че бил най малкото зло е или еманация на народомисленето ни, или всички вкупом му подражават..

 10. JJ Says:

  И пратили само едно име – Лили Иванова. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 11. Любо Николов Says:

  http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://engrishfunny.files.wordpress.com/2008/10/hostage-house.jpg&imgrefurl=http://engrishfunny.failblog.org/2008/10/30/engrish-hostage-house/&h=375&w=500&sz=19&tbnid=67KwfiFcizDwoM:&tbnh=102&tbnw=136&prev=/search%3Fq%3Dhostage%2Bhouse%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=hostage+house&docid=Lj6T8RDoS5_nuM&hl=bg&sa=X&ei=eCK0TqDmDNGeOsyX5OwB&sqi=2&ved=0CEQQ9QEwAw&dur=9791

 12. байГроздан Says:

  лек офтопик
  http://hotarena.net/targeted/zloveshto!-feisbuk-pazi-i-nai-mrysnite-ti-taini-idt-246

 13. Кирил Says:

  Тук не става въпрос за закони а за пълна глупост на чиновници. Тези хора от военната комисия какво направиха след това? Само не казвай “нищо”. Най-малко до господари на ефира можеха да го пратят. Чиновниците следващият път щяха да знаят какво да правят.

 14. Григор Says:

  @Кирил: Нищо. Работят постоянно с въпросната комисия – не им се иска да се скарат с нея. (Мисля при първа възможност да се пробвам да ги крънкам да пратят нещото до Господари на ефира, но се съмнявам да успея.)

 15. Виктор Says:

  Тоз, който падне в бой за свобода…

 16. Shivach Says:

  Списък на все още живите от загиналите през Първата Световна Война!
  Бива си го това;))) Дървеното желязо ряпа да яде!
  Благодарим че го сподели с нас!

 17. Григор Says:

  @Виктор: 😀 😀 😀 😀 😀

  Ама право в десятката!

  😀 😀 😀 😀 😀

  @Shivach: То да беше през Първата световна… а то през Балканската…

 18. Виктор Says:

  То майтапът си е майтап, обаче аз към такива хора имам някакво уважение и едно особено отношение, защото в моето родно село има (дано още го има) един паметник, почти целият беше покрит от една върба, на площада, и на трите му страни имаше гравирани имената на хора, загинали във война, не зная коя, може балканска, може първа. Още със старите букви, с е-двойно и прочее ерголям на края… Та на тоя паметник нямаше петолъчки, нямаше нищо помпозно и грозно, някак човешки паметник е. За Филиповци става дума. Няма пушки, няма мотоциклети и оръдия, само едни имена. И май под паметника има извор, защото имаше чешма, на самия паметник, а май бяха три, от всяка страна по една. По едно време оттам минаваше Тодор Живков, отначало с много милиционери на мотори и милиционерски коли, после само с по една милиционерска отпред и две ланчии отзад. На път за Банкя, преди да направят прекия път от околовръстното към Банкя. И така една зима коритото на чешмата се запушило или замръзнало, потекла водата по улицата. Минава кортежът, милиционерската кола се поднася, та прас, на баба Алексана в оградата. И после спряха чешмата. Пак добре, че не изкъртиха паметника, че да обезопасят пътя на държавната глава.

 19. Григор Says:

  Чудя се дали авторът на този отговор не са го назначили с конкурс?…

 20. gadina_prokleta Says:

  Хаха, страхотни са тия от комисията : )))
  Аз пък много съм се смял на един подобен дебилизъм, роден от незнаен съдебен секретар или администратор: тъй като съгласно изискванията на закона напоследък е модно от всичко да се заличават личните данни, това, както си му е редът, се прави и по отношение на съдебните решения. Всяко едно име се свежда до първата му буквичка. Та, чета си аз и – що да видя? На много места се разправя за някакъв си “П. иск”. Бре, мааму стара, чудя се какво ще да е туй… И в следващия момент от контекста ми просветва – става въпрос за Павлов иск, сиреч т.нар. Actio Pauliana – правна фигура, известна от римското право, с чиято помощ кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът уврежда неговите интереси. След като се насмях и си избърсах сълзите от очите, не можех да не призная, че оня ми ти римски юрист Павел сега спи много по-спокойно – със съзнанието, че личните му данни са защитени 😀

  Между другото, ако дадено решение някой ден стигне до Европейския съд по правата на човека (Страсбург) или Съда на ЕС (Люксембург), там ще видите лицата подробно упоменати с целите им имена… Не че се заяждам : )

 21. iipavlov Says:

  Списъкът им е необходим само за да знаят за кого после да поискат удостоверение за наследници и за кого удостоверение за раждане 🙂

Leave a Reply