Опазване на лични данни

Днес присъствах на едни разговори в Държавна агенция Архиви. Една от историите, които разказа единият от събеседниците ни от агенцията, ме остави без дар слово. И без понятие да се смея ли, или да плача.

По случай наближаващата 100-годишнина от Балканската война агенцията подема инициативата да се направи и оповести списък на всички български войници, загинали във войната. Юристите обаче казват: “Това е вид оповестяване на лична информация – нужно е разрешение от Комисията за защита на личната информация. Глупаво е, но законът го изисква.”

И тъй като законът е глупав, но е закон, от агенцията изпращат до Комисията за защита на информацията искане да им бъде разрешено да публикуват такъв списък. След неизбежното бюрократично забавяне, получават от Комисията следния отговор (цитирам по памет):

“Моля да ни изпратите списък на всички от въпросните лица, които са все още живи.”

21 thoughts on “Опазване на лични данни

  1. дони

    В крайна сметка 100 години не са 200 години, теоретично има шанс някой от участвалите да е жив, затова ми се струва че както зададеният въпрос е формален, така и отговорът-въпрос също е формален 🙂

    Reply
  2. V

    @дони, списъка е за “всички български войници, ЗАГИНАЛИ във войната”…

    Reply
  3. voland

    Пичуе, четете бе: “сък на всички български войници, _загинали_ във войната” ЗАГИНАЛИ бе.

    Колко от тях да са живи в момента, колко? 2-3, не повече, нали?

    Reply
  4. Данаил

    Нали е списък със загиналите…… живи няма в този списък. Те са били мъртви и преди 100 години. Ако беше списък с участвалите….. можеше да има някой 120 годишен, ама то нали е загиналите

    Reply
  5. Валентин

    Може някой загинал войник да е дошъл за малко в бъдещето с машина на времето.

    Reply
  6. Славчо

    e, сега разбрахте ли защо целият свят ни се смее на държавата?
    защо ни рисуват като кенеф и така нататъка.това направо отива в бисерите. явно ББ освен че бил най малкото зло е или еманация на народомисленето ни, или всички вкупом му подражават..

    Reply
  7. Кирил

    Тук не става въпрос за закони а за пълна глупост на чиновници. Тези хора от военната комисия какво направиха след това? Само не казвай “нищо”. Най-малко до господари на ефира можеха да го пратят. Чиновниците следващият път щяха да знаят какво да правят.

    Reply
  8. Григор Post author

    @Кирил: Нищо. Работят постоянно с въпросната комисия – не им се иска да се скарат с нея. (Мисля при първа възможност да се пробвам да ги крънкам да пратят нещото до Господари на ефира, но се съмнявам да успея.)

    Reply
  9. Shivach

    Списък на все още живите от загиналите през Първата Световна Война!
    Бива си го това;))) Дървеното желязо ряпа да яде!
    Благодарим че го сподели с нас!

    Reply
  10. Григор Post author

    @Виктор: 😀 😀 😀 😀 😀

    Ама право в десятката!

    😀 😀 😀 😀 😀

    @Shivach: То да беше през Първата световна… а то през Балканската…

    Reply
  11. Виктор

    То майтапът си е майтап, обаче аз към такива хора имам някакво уважение и едно особено отношение, защото в моето родно село има (дано още го има) един паметник, почти целият беше покрит от една върба, на площада, и на трите му страни имаше гравирани имената на хора, загинали във война, не зная коя, може балканска, може първа. Още със старите букви, с е-двойно и прочее ерголям на края… Та на тоя паметник нямаше петолъчки, нямаше нищо помпозно и грозно, някак човешки паметник е. За Филиповци става дума. Няма пушки, няма мотоциклети и оръдия, само едни имена. И май под паметника има извор, защото имаше чешма, на самия паметник, а май бяха три, от всяка страна по една. По едно време оттам минаваше Тодор Живков, отначало с много милиционери на мотори и милиционерски коли, после само с по една милиционерска отпред и две ланчии отзад. На път за Банкя, преди да направят прекия път от околовръстното към Банкя. И така една зима коритото на чешмата се запушило или замръзнало, потекла водата по улицата. Минава кортежът, милиционерската кола се поднася, та прас, на баба Алексана в оградата. И после спряха чешмата. Пак добре, че не изкъртиха паметника, че да обезопасят пътя на държавната глава.

    Reply
  12. Григор Post author

    Чудя се дали авторът на този отговор не са го назначили с конкурс?…

    Reply
  13. gadina_prokleta

    Хаха, страхотни са тия от комисията : )))
    Аз пък много съм се смял на един подобен дебилизъм, роден от незнаен съдебен секретар или администратор: тъй като съгласно изискванията на закона напоследък е модно от всичко да се заличават личните данни, това, както си му е редът, се прави и по отношение на съдебните решения. Всяко едно име се свежда до първата му буквичка. Та, чета си аз и – що да видя? На много места се разправя за някакъв си “П. иск”. Бре, мааму стара, чудя се какво ще да е туй… И в следващия момент от контекста ми просветва – става въпрос за Павлов иск, сиреч т.нар. Actio Pauliana – правна фигура, известна от римското право, с чиято помощ кредиторът може да иска да бъдат обявени за недействителни спрямо него действията, с които длъжникът уврежда неговите интереси. След като се насмях и си избърсах сълзите от очите, не можех да не призная, че оня ми ти римски юрист Павел сега спи много по-спокойно – със съзнанието, че личните му данни са защитени 😀

    Между другото, ако дадено решение някой ден стигне до Европейския съд по правата на човека (Страсбург) или Съда на ЕС (Люксембург), там ще видите лицата подробно упоменати с целите им имена… Не че се заяждам : )

    Reply
  14. iipavlov

    Списъкът им е необходим само за да знаят за кого после да поискат удостоверение за наследници и за кого удостоверение за раждане 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *