Маркет майл


– Ало, Григоре, направи нещо за тия спамери, бе! Не можем да си изровим нашата си поща!
– Ей сега ще метна едно око да видя какво става…

Напоследък отново се е активизирал спамерът “Маркет майл”. И тъй като преди време обещах да пиша за твърде досадните спамери, този запис е за него. Както е известно, най-добрият дезинфектант за досадни инфекции е достатъчното светлина.

Спамерът съществува от няколко години. За това време претърпя загубих вече сметката колко реинкарнации, и се премести през поне 20 различни хостери. В десетина от случаите се надявам да съм помогнал и аз – когато получа писмо от хостнат спамер, задължително пиша до хостинга му. И забелязвам, че обикновено след това IP-тата му се сменят. (Че домейните се сменят често-често вероятно ще се сетите и сами. А също и че очевидно не го бива да си наеме ботмрежа. Или се е пробвал, но му се е случило каквото често се случва с “наематели” без достатъчно силови възможности, на които е безопасно да вземеш парите и да не им дадеш услугата.) WHOIS данните за поръчителя на домейните вече задължително са скрити (натрупа опит човекът), но аз си ги пазя от времето, когато още не беше нахитрял – ако някой път ми вдигне кръвното повече, може и да ги публикувам. 🙂

Основната му дейност е да лъже неопитни фирми, че спамът не се възприема зле в Интернет и е продуктивен начин да си намерите клиенти. Последните десетина спама от него, които ми пратиха клиентите на моя хостинг за поща, определено са от името на излъгани начинаещи в бизнеса. В такива случаи обикновено пиша едно учтиво писмо до рекламодателя и му обяснявам колко лоша идея е спамът и до какво води (отрязване на пощата от и към него, и бойкот на продуктите и услугите му). Най-често получавам някакъв учуден, понякога враждебен отговор (“Ама това не е спам! Щом включва линк за отписване…”). Връщам възпитано и добронамерено обяснение защо е именно спам, и защо последствията му са тези. Резултатът обикновено е от сорта на “Ахаааа! Затова ли значи ни спря пощата?”. (Очевидно повечето други администратори направо действат, без много обяснения.)

Имал съм си неведнъж работа с нагли спамери, които те заплашват. На последния такъв му обясних директно, че в България си нямаме поправки към конституцията, но си имаме предостатъчно съдии, прокурори и полицаи, бесни от количеството спам в пощите си. Така че го каня от сърце да дойде да ме съди. Или дори само да ми даде истинските си координати, аз ще намеря кой да го съди от мое име, че и не само от мое… Естествено, изчезна. “Маркет майл” обаче никога не се е и опитвал да заплашва или претендира. (Поне аз не съм го и питал, де.) Все пак е българин и е наясно с реалността тук.

Това обаче не значи, че спамът му трябва да бъде търпян. Затова пускам тук частичката от блеклиста на пощенския ми сървър, посветена на него. С надеждата, ако някой има други негови домейни и/или IP адреси, да оцени жеста и да ги върне в замяна. По възможност също публично. 🙂

accessmba.com REJECT Spammer domain
autoclub-marketingmail.me REJECT Spammer domain
combgcom.com REJECT Spammer domain
mailsbg.com REJECT Spammer domain
mailsbg.eu REJECT Spammer domain
mailsbg.net REJECT Spammer domain
market-mail.info REJECT Spammer domain
marketbg.eu REJECT Spammer domain
marketingmail.me REJECT Spammer domain
mumuxu.com REJECT Spammer domain
mumuxuhost.com REJECT Spammer domain
ofertabg.eu REJECT Spammer domain
promobg.net REJECT Spammer domain
62.73.112.74 REJECT Spammer IP
62.73.112.75 REJECT Spammer IP
62.73.112.76 REJECT Spammer IP
62.73.112.77 REJECT Spammer IP
62.73.112.78 REJECT Spammer IP
82.147.141.80 REJECT Spammer IP
91.196.124.100 REJECT Spammer IP
91.196.126.123 REJECT Spammer IP
91.196.220.2 REJECT Spammer IP
93.152.164.96 REJECT Spammer IP
93.152.164.187 REJECT Spammer IP
212.73.146.103 REJECT Spammer IP
46.166.150.48 REJECT Spammer IP
89.248.166.38 REJECT Spammer IP

Благодаря предварително!

31 thoughts on “Маркет майл

  1. Данаил

    Ох тоя спам …. Аз да питам малко извън темата. Имам абонамент в един сайт, да получавам писмо при излизане на нов продукт. Обаче от известно време писмата ми ги показва в спам папката. Сайта е phpclasses.org . Имаш ли представа на какво може да се дължи това?

    Reply
  2. Григор Post author

    @Данаил: На комбинация от две неща. Едното е, че вероятно не знаят как да си оформят писмата. Другата (основната) – че вероятно антиспамът ти е твърде подозрителен.

    Reply
  3. Longanlon

    антиспамът на безплатните пощи (джимейл, яху) също така се учи – ако достатъчно много други хора са маркирали съобщенията от phpclasses.org като спам, той автоматично почва да спамва писмата от там

    Reply
  4. Ico

    Здравейте!

    Данаил, може да потърсиш из нета за “white list”, да разгърнеш уикипедията на:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Whitelist

    или направо да хвърлиш едно око тук:

    http://www.sysop.com/whitelist.php

    Григор, любопитно ми е, какво точно е твоето разбиране за СПАМ в контекста на комуникациите с електронна поща ? В смисъл какви конкретни характеристики трябва да притежава една СПАМ имейл сесия и без кои характеристики, една имейл сесия не следва да се определя като СПАМ ?

    Интересувам се от мнения по въпроса, защото е възможно в близко бъдеще, да ми се наложи да водя доста интензивна бизнес ориентирана кореспонденция (запитвания, оферти и т.н.) с различни фирми, при която, в някои от случаите , кореспонденцията ще бъде инициирана от мен (без да е имало други предходни контакти), именно през електронната поща, като адресът на получателя ще съм го взел от публикуван в интернет бизнес справочник или от фирмен сайт, указващи съответният имейл адрес, като начин за контакт с фирмата.

    Ще уточня, че не питам за положенията, които са описани в Закона за Електронна Търговия (ЗЕТ) понастоящем, а търся лично тълкуване за това, кое е СПАМ и кое не. По скоро питам във връзка с онова нещо, дето предхождаше държавните и международни закони в областта . Нетикета. И не само описаният в RFC, а и неписаният, но съблюдаван и в известен смисъл налаган в една или друга степен от потребители и админи по жицата.

    Ще уточня и какво моето разбиране за момента (без да претендирам за изчерпателност или универсална приложимост): за да е СПАМ едно ел. писмо, то следва:
    1. да е изпратено на ел. адрес, който не е публично обявен.
    2. съдържанието на писмото е относно нещо, за което собственикът на адреса, недвусмислено е заявил, че не желае да кореспондира и го е заявил на мястото където е публикувал ел. адреса си. (нежеланието за кореспонденция по определени въпроси, може да е заявено недвусмислено и в условията за ползване на съответният сайт, където е публикуван адреса)
    (Примерно във формата за публикуване на този блог коментар недвусмислено е заявено: “will not be published”. Според мен, не би било излишно да се добавя “or contacted regarding other than current subject” или “or abused in relation with netiquette as described in RFC 1855” или нещо подобно.. )

    (В случай на публикуван без съгласието или въпреки несъгласието на собственика ел.адрес, отговорност следва да се търси от публикувалият адреса, хостващият публикацията и т.н. един доста тромав и потенциално неефикасен в много случаи механизъм, но все пак потенциално ефикасен в някои случаи.)

    3. след недвусмислен отказ на получателя да кореспондира по конкретен въпрос или с конкретен подател въобще , подателят продължава да изпраща ел. писма.

    4. подателят не предоставя валиден адрес за отговор или на валиден адрес за отговор предоставя единствено автоматизиран/роботизиран отговор или съответно не предоставя отговор, относно минимум това как се е сдобил с адреса, както евентуално и на други предварително определени въпроси касаещи ел.кореспонденцията. (примерно там където е публикуван имейла на получателя, или на определен със стандарт адрес, който да връща автоматично “условията за комуникация с този получател определяни индивидуално от него” , или защо не при всеки нов ел.контакт това да е стандартна процедура, или при определен “subject line” . В тая насока според мен следва да се вложат повече от усилията на потребителите, които не желаят да получават СПАМ и на мрежовите администратори, които искат да им помогнат за това.

    Относно това, кое не е СПАМ: Към настоящият момент, от гледна точка на подателя, когато имейл адрес е публично достъпен, без същевременно да е заявен на място и недвусмислено, обхвата на желаната кореспонденция, минимум първото писмо до отделен получател, не следва да се възприема като СПАМ. Естествено, не са много желаещите да получават оферти от типа “продавам чалъми, 10 лева парчето!” (т.4 по-горе би могла да предотврати това), но от друга страна, според мен не е ОК да се оставят широко отворени вратите за множество други злоупотреби с касаещите тематиката закони, стандарти и т.н. от други заинтересовани страни – конкуренция, служители в институции, съдии, блеклист и антиспам софтуерни компании и др.

    Със здраве!

    Reply
  5. Григор Post author

    @Ico: За мен спам е всяко незаявено от получателя търговско съобщение.

    1. Няма никакво значение дали електронният адрес е публично обявен, или не. Спамът към обявени адреси е точно така нежелан, както към необявени. Триенето му отнема еднакво време, съхранението му – еднакво място, прехвърлянето му – еднакъв трафик. Откъде сте взели адреса няма никакво значение. Ако колата ви е на улицата, тя е в публично пространство – значи ли това, че аз мога да я подкарам без предварително разрешение от вас?
    2. Съгласно нетикета, презумпцията е обратната. Нужно е не собственикът на адреса да е заявил, че не желае да получава спам, за да не му се праща. Нужно е да е заявил, че приема спам, за да може да му се прати. Т.нар. “opt-out” политика е любимата на спамерите, защото е неработеща. Съответно няма как да е вариант.
    3. Не е необходимо получателят да трябва да откаже кореспонденцията. Започването й без основание вече е спам. Достъпността на е-майл адрес НЕ Е основание за спамене.
    4. Няма значение дали подателят предоставя каквито и да било линкове и адреси, или не. Това, което прави спама спам, е липсата на основание, например предварително съгласие за получаването му, и донякъде търговският характер.

    Иначе казано, “инициирана от мен кореспонденция” ще рече именно и точно спам. Ако клиентът е на мой сървър и ми препрати спама, пощата от и към домейна и IP адреса ви ще бъде отрязана, и ще ги вкарам в блеклиста, който споделяме няколко провайдери на е-поща. За илюстрация: почти 100% от “неоспоримия” спам са именно “начални съобщения”.

    Ако писмото е строго персонално, точно в областта на дейност на получателя и му предлага реална стойност, той може да реши, че този спам му е полезен – това превръща спама във валидна кореспонденция. До момента на вземането му обаче “иницииращото съобщение” е именно, точно и единствено спам: превръщането на спама в кореспонденция е изключение постфактум, което не зависи от вас. Затова възможността за този вариант не влияе на вземането на решение за блокиране. Щом спамите, следва блокиране, точка.

    Едно простичко правило: обработката на пратените от вас съобщения струва на отсрещната страна време и техника, тоест пари. Започнете заедно с всяко първо писмо да превеждате по 10 лв. на получателя за обработката на писмото. Не да му предлагате да ги платите, ако писмото не го интересува, а да му ги превеждате преди изпращането. Ако той е заинтересован, можете да се договорите да ви ги върне. Този подход ще компенсира получателя, и така донякъде ще извади писмата ви от категорията “спам”. Ако идеята не ви харесва, се замислете защо, и какво следва от това по ваш адрес за получателя и админа на пощата му.

    Доскоро етикетът е бил малко по-хлабав, но впредвид масовата злоупотреба (над 99.9% от опитите да се прати съобщение към моите пощенски сървъри са спамове), политиката на свестните администратори вече е на нулева толерантност – източникът се блокира при първи спам, най-често без предупреждение и без право на обжалване, по възможност автоматично. Провайдерите на е-поща са частници – никой не може да ги застави да пренасят каквото не желаят.

    Причината да не желаят е много проста. За мен, като провайдер на е-поща, това че някой разглеждал в Нета детска порнография е тъжно и морално осъдително, но не ми бърка в джоба. Спамът обаче ме принуждава да харча 10 до 100 пъти повече средства за трафик, оборудване и труд, а това е преобладаващият дял от разходите ми. Приходите ми пък идват от това, че предоставям на клиентите си максимално обезспамена поща – да пропускам спам значи да ги изгубя. Трудно ми е да си представя степента на умствено объркване, при която някой може да мисли, че ще толерирам спама дори на косъм. Или че понеже той си мисли, че неговото не е спам, аз ще направя изключение за него… Това е начинът на мислене на почти всеки администратор на поща. Съответно, блокирането на спамерите е ключовата част от работата му.

    И слава богу. Иначе не бихте могли да водите вашата Интернет кореспонденция, защото ще трябва да наемете екип от 10 души, който да я изравя измежду получавания от вас спам. Между адресите, които хоствам, има такива, към които са насочени по между 10 и 50 000 спама дневно. Дано това ви илюстрира тежестта на проблема, и респективно готовността на администраторите да вземат непоколебими мерки срещу него.

    Reply
  6. Григор Post author

    @starlightbg: Сигурен ли си, че цялата мрежа е тяхна? Иначе рискуваш да бъдат блокирани хора без вина.

    Reply
  7. Ico

    Григор, благодаря за отговора.
    При така формулираното от Вас тълкуване: “За мен спам е всяко незаявено от получателя търговско съобщение”, е много важно как точно тълкувате “незаявено” и “търговско”. С голяма част от останалото написано от вас сме на едно мнение. Вижданията ни за решение обаче се различават доста. Това, което сте написали е базирано изцяло на това, че вече сте определили като СПАМ получената кореспонденция. За това ще Ви помоля за уточнение относно това, какво според вас е “незаявено” и “търговско”. А също така, това ваше (както и на Закона за Електронна Търговия – ЗЕТ и на съответните евродирективи, които го пораждат) определение, в случай че се съблюдава стриктно, не води ли на практика до тотална забрана на започването на комуникация чрез имейл със всички, с които е нямало предходна комуникация с други средства ?

    Нека задам уточняващ въпрос и в контекста на описаната по-горе от мен ситуация:

    Ваш клиент (хостваща имейл адреса си на администриран от вас сървър), примерно фирма за недвижими имоти, е публикувала в интернет или в някой вестник, своя реклама, съдържаща единствено името на фирмата, думите ” недвижими имото” и имейл адрес за контакт. Също така фирмата е публикувала свой профил с имейл за контакт в бизнес указател и поддържа уеб сайт, където в секцията за контакти е публикуван същият имейл за контакт.

    Това според вас не е ли “заявяване” на желание за получаване на търговска кореспонденция на този имейл ?

    Според мен е именно това. Всяка от тези прояви по отделно и всички взети заедно. Заявяване на желание за получаване на търговска кореспонденция на този имейл адрес.

    Защо иначе фирма ще публикува своят имейл адрес ? Само за тези, които и без това го знаят ли? Или за тези на които е заявила че желае да си кореспондира с тях по търговски въпроси? Ами то адреса би бил приложен към “заявяването” на желанието за търговска кореспонденция в такъв случай, нали ?

    От другата страна имате фирма номер 2, която се интересува от конкретен продукт/услуга на фирма 1 или от търговско сътрудничество с фирми работещи в областта на дейност на фирма 1, която публично е оповестила своят адрес и дейност.

    Изпращането на имейли до фирмите със запитвания за продуктите и оферти за някакъв друг вид търговски взаимоотношения не би следвало да е СПАМ. Фирма номер 2 няма как да знае с каква цел е публикуван всеки един имейл на всяка отделна фирма, ако фирмата, която рекламира не си е направила труда да уточни това в своята реклама.

    Надявам се това да илюстрира за вас и другите читатели, че решението на проблема, за което пиша следва да е съобразено и с това, да не се ограничават предимствата предоставяни от определена технология (в случаят имейл) при положение, че има начин да се избегне това ограничаване и дори според мен, да се предотврати в голяма степен злоупотребата с тази технология. Блеклистването + настоящите законови практики сами по себе си не са решение, според мен. Считам че количеството циркулиращ СПАМ понастоящем е достатъчно показателно за това. За тези, които се интересуват може да потърсят из нета какво се случи след отнемането на акредитацията и на практика закриването на estdomains.com. Цифрите са много по стряскащи от цитираните по-горе. Практическата тотална забрана за ползване на имейл като начин за стартиране на комуникация, колкото и примамливо да е това за някои, също не е решение и е грешка на много нива – технологично, законово и социално.

    Това за което писах в т.4 на предишният си пост, без проблем включва и желаната от вас компенсация за съответните ресурси, време и енергия, които бихте вложили в обработката на незаявен имейл. Примерно всеки имейл, който не е във вашият уайтлист, може да получава автоматично отговор с вашите изисквания за кореспонденция, включително и таксата която изисквате в определени от вас случаи. В случай че не получите плащане, този адрес се отхвърля автоматично. Веднъж установена подобна практика на индивидуално определяни от получателя условия за кореспонденция, според мен би обезмислила СПАМ-а и в последствие би намалила драстично разхода на технически ресурси като мрежов трафик и дисково пространство, както и много други разходи свързани с явлението СПАМ.

    Да обобщя: считам, че разбирам мотивите Ви за блеклистването и т.н. действия, които предприемате с ваши колеги, вероятно ползвате и други по-мащабни блеклисти/антиспам софтуер, с които филтрирате огромно количество спам от целия свят, а не само от България. Това си е в реда на нещата към момента и е утвърдена практика по цял свят, доколкото съм запознат. За момента съм нямал проблеми от това естество като подател. Също така обаче, считам, че тази практика е все по-неадекватна и спамът във всяка моя ел.поща, за която не съм бил достатъчно внимателен с кого съм споделил или къде съм публикувал за мен доказват именно това. 4-те точки описани от мен по-горе, към които сте изказал своите възражения, ги споделих защото искам и аз да не получавам СПАМ, тези на които пиша да са ефикасно защитени от СПАМ (обаче не според вашето определение за спам, а според моето) и същевременно искам да имам възможност да използвам безпроблемно имейл за започване на търговска или нетърговска комуникация, по същият начин както бих могъл да започна такава лично, по телефон, факс, конвенционална поща и т.н. без да има възможност да бъда изнудван след това от някой, който първо е рекламирал своят адрес, а после, като не му върви бизнеса добре, изведнъж решава че така може да изкара някой лев отгоре и чрез изнудване на тези, които са се осмелили да го “обезпокоят” и едва ли не да го “фалират” с опита си да се свържат с него. Това е другата страна на проблема, която не видях да сте илюстрирали по-горе и се надявам това донякъде да изяснява за вас написаното от мен. И едно последно уточнение – описаният от мен проблем по никакъв начин не омаловажава или отрича описаният от вас проблем. Това е просто още една част от цялостната картина, която също следва да се вземе под внимание.

    Със здраве!

    Reply
  8. starlightbg

    Григоре, не съм сигурен, но след като получа спам от три ип-та от една мрежа, гледам вече много подозрително към цялата мрежа. А и би трябвало администраторите и да са видели преди мен спамера.

    Reply
  9. Longanlon

    ицо, толкова е просто, че даже аз го разбрах

    търговско съобщение е всякакво съобщение с което целиш да продадеш нещо. непоискано ти е ясно какво означава…публикуване на обява с имейл не е “публикуване в публичното пространство”, а изрично заявено желание да се получат оферти относно обявата

    да пратиш имейл на човек и да му предложиш да ти даде пари за нещо е спам. като се замислиш, никой честен търговец не прави това с писма, телефонни обаждания, факсове и т.н. гнусно е да го прави и по имейл

    Reply
  10. Григор Post author

    @Ico: Според мен отговорите трябва да се съобразяват с питащия. В този смисъл, спам е всяко писмо, което цели да започне търговска комуникация по е-майл без предварителни договорки.

    Ако писмото ви реално не е спам (безсмислено хабене на времето, т.е. парите на отсрещната страна), никой няма да поиска от администратора да ви блокира. Тоест, достатъчно е да сте наистина адекватни в пощата си, и няма да бъдете обявени за спамер. Критерият тук е решението на получателя: в днешната реалност то е абсолютно и окончателно. Ако получателят ви е обявил за спамер, значи сте спамер и разговорът е приключил.

    Публикуването на е-майл е откритост за получаване на търговска кореспонденция, а не заявка за получаване на спам. Надявам се да съм обяснил разликата достатъчно ясно. Както вече написах, къде сте намерили е-майла на получателя няма абсолютно никакво значение.

    Изпращането на писма със запитвания за оферти за стоки на получателя засега не се смята за спам, тъй като е желание за купуване, а не за продаване. Ако обаче очаква нереалистични условия, и особено ако е увертюра към опит за предлагане на стоки и/или услуги, е неопровержим спам. В такива случаи кореспонденцията ми с хостерите на спамера обикновено включва изречението: “Колеги, вие него или аз целия ви хостинг?”. Отгатнете резултата.

    Блеклистването е единственият работещ механизъм срещу спама. Именно благодарение на него е-майлът като технология все още е използваем. Единственият му недостатък е, че не се прилага достатъчно експедитивно и решително. Но този недостатък е поправим и охотно работя по въпроса. Който не иска да го блеклистват, да не праща спам. Който праща, се блеклиства. За да могат добросъвестните да използват е-майла си. Вместо уайтлистване се практикува блеклистване, тъй като валидните пощенски сървъри по света са твърде много. Ако уайтлистнат сървър започне да праща спам, мигновено ще бъде блеклистнат. Разлика няма.

    Няма как да искате да не получавате спам, но да пращате спам (“безпроблемно започване на търговска комуникация в е-майл” досега от моя опит без изключение е значело именно и точно спам). Практиката показва, че обявилите публично адресите си са добросъвестни получатели и не рапортуват като спам смислена търговска комуникация. Обратното обаче не е вярно; спамът е толкова много именно благодарение на това. Когато спамът изчезне, тогава може да се мисли за промяна на нетикета по въпроса. Дотогава най-доброто, което мога да направя за вас, е да ви посъветвам да се съобразявате с него. Ако, разбира се, държите на възможността да комуникирате по електронен път.

    Reply
  11. Ico

    Longanlon,

    В случай, че Григор (а покрай него и писалите сегашният ЗЕТ и т.н.) беше формулирал определението за спам с уточнение, че се “търговски” в случая се отнася само за случаите, когато някой се опитва да ти продаде нещо, това на практика би изключило всякакъв друг смисъл от “търговски” и би променило значително смисълът на написаното от него. Той не го е направил и вероятно си има своите причини за това. Аз не съм убеден че той ше се съгласи с подобно тълкуване на “търговски” и няма как да съм сигурен какво точно е имал в предвид, затова и питам.

    Нали се сещаш обаче, че “честните търговци” отправят и запитвания и оферти по всякакви начини до други търговци ? Ясно е, че имейлът има свои специфики, които позволяват на практика да се изпратят множество запитвания, предложения и т.н. за отрицателно време от на практика всеки с достъп до Интернет и това е в основата на явлението СПАМ, тормоз, флууд, загуба на нерви и време. Обаче практиките които визирам по горе, вече десетилетия не могат да изкоренят това явление. В тази връзка съм описал малко по-различен подход и причините за нуждата от него. Според мен този подход би бил полезен за всички, освен за спамерите и злоупотребяващите със ситуацията по един или друг начин. Админите и всички други няма да се занимават със СПАМ, защото спамът може да бъде изключение, а не правило, както е в момента. Бизнесът би могъл да комуникира много по-ефикасно, включително и по-ефтино и по-удобно. Ключът според мен е в подход при който всеки има възможност да определи критериите си за кореспонденция и да ги оповестява автоматично на всеки, който пожелае да си кореспондират. Това, съчетано с няколко “не невъзможни” промени в инфраструктурният софтуер на интернет и практиките за обучение по “компютърна и интернет грамотност” могат според мен да направят абсолютно непривлекателен и неефективен имейл СПАМА.
    Ако се синхронизират и законовите текстове с това, може да се получи още по-ефикасно.

    Относно рекламата – изрично писах че става дума за реклама, в която е упоменат само име на фирма, един общ предмет на дейност и имейл адрес. Няма конкретни продукти – има само информация, че този имейл е на фирма и че дейността на фирмата е “недвижими имоти”. На много места има именно такива обяви + евентуално телефон или адрес на сайт и причината вероятно е напълно разбираема – толкова е рекламният бюджет. Но за какво точно искат да си кореспондират и за какво не, няма как да бъде определено предварително и затова може да се изпрати запитване (което е и идеята в описаният по-горе от мен случай).
    Проблемът е, че с така формулирани определения и практики, дори това запитване може да се тълкува като непоискана поща и първо да бъде блеклистнат адреса, а след това да се сезира КЗП и да се търси обезщетение по съдебен ред за вреди в следствие на това, че едно такова запитване е възприето от получателя като СПАМ. Дори в последствие съдът да реши, че това не е било СПАМ, и съдещият подателя да бъде осъден да заплати разходите и вредите вследствие на неоснователните си претенции към подателя, това ще си остане проблем решен сложно, въпреки, че има значително по-прости решения. Ще се товари излишно съда и КЗП и ще се създават условия за повече злоупотреби. Това е проблема за всеки, като се ползват такива практики.

    В този ред на мисли мога да обърна внимание, че в случаят описан в оригиналният пост от Григор, самото непредоставяне на достоверна информация за контакт в едно с въпросните имейли пращани лирическият герой на поста е нарушение на ЗЕТ, независимо от това дали има опт-аут и т.н.

    Това за което аз писах, е различен тип кореспонденция с приложени данни за контакт и запитване което според мен в 99 % ще бъде възприето не като нежелано, дори да не се установят по нататъшни бизнес отношения. Но дори едно дело поведено заради такова определение за СПАМ, може да се окаже фатално за стартиращ бизнес. Доколкото знам, понастоящем бизнес кореспонденцията се базира точно на запитвания и предложения (оферти). Това за което не съм съгласен в понастоящем възприетите практики, е в основата си, опитът да се забрани тотално имейл-а за иницииране на бизнес кореспонденция. По-горе Григор е описал финансовият интерест от негова гледна точка. От гледна точка на един стартиращ бизнес, в който етап именно се правят най-много установявания на първоначални контакти с познати предимно от реклами и т.н. фирми, имейл технологията би могла да спести значителни разходи, но само при положение, че има читави практики относно спама. И така на пръв поглед се получава конфликт на интереси между админ на фирма провайдър на имейл хостинг и един стартиращ бизнес. Поне това разбирам аз, от написаното до момента. Има и няколко други, за които би се получил конфликт на интереси, но от тях никой не е коментирал все още. Естествено основният конфликт си остава всеки почтен потребител, срещу всеки спамер, но освен потребители, повечето хора са и нещо друго.

    Със Здраве!

    Reply
  12. Ico

    Ех, получи се разминаване докато съм писал, Вие сте отговорил.

    Григор,
    Благодаря ви за отговорите, считам, че Ви разбрах достатъчно ясно.
    Не съм очаквал да променя виждането на Вас или на друг админ с моят коментар. Оставам със значителни резерви относно успешността на блеклистването, но съм съгласен че като цяло за интернет е по-добре от нищо. Аз лично имам случаи на неоснователно филтриране и затриване на важни имейли към мен, за които съм разбирал едва в последствие и персонално често търся имейл услуги с възможност за пълно изключване на всякакви спам филтри. Въпрос на личен опит предполагам.

    Надявам все пак се да съм показал някои аспекти на проблема и от друга гледна точка.
    Така или иначе стъпките за каквато и да е промяна няма как да се извървят само тук в тази дискусия, мога само да съм благодарен за това, че отделихте време да ми отговорите и да ме запознаете с гледната си точка, като админ.

    Всичко хубаво и бъдете здрави!

    Reply
  13. Григор Post author

    @Ico: Конфликтът на интересите не е между администратор и стартиращ бизнес, а между спамер и получател на спама му. Администраторът е просто изпълнител на решението на получателя. Не-спамерите нямат проблеми, без значение дали са стартиращи бизнеси, или не.

    Дали каквито и да е линкове или информации в спама могат да го направят не-спам вече писах. Също и коя е читавата практика спрямо спама. Всички други практики са изпробвани многократно. Изоставени са, понеже е установено в практиката, че не вършат работа. Бизнесът би могъл да комуникира ефикасно, евтино и удобно, единствено ако блеклистването се прилага още по-решително и експедитивно отсега. За което и работя.

    Reply
  14. JJ

    orcotravel.bg REJECT Spammer domain

    Писах им на основния е-мейл ….глас в пустиня. Спамят ежеседмично за тъпите си екскурзии. Като знам какви тъпи мутри стоят зад тях …. нормално е да са толкова нагли.

    Reply
  15. presly

    Спамът си е част от маркетинговите стратегии. Аз дори съм се занимавал с подобно нещо и когато аудиторията е правилната има полза от изпращанията. Проблемът според мен е в самите пощи или от начина, по който се изпращат тези съобщения. Задължително трябва да има вариант за отписване, маркиране като нежелана поща и т.н. В Мейл.бг напр. откакто правиха обновления маркиранията като спам са пълна скръб – просто не работят и откровено ме дразнят много.

    Reply
  16. Григор Post author

    @presly: Вариантът за отписванията го забрави. Едно, че прекалено много спамери използват отписванията единствено за допълване на спам-списъците си. И второ, че дори ако не беше първото, десетки милиони фирми биха спамели – ще се отпишеш ли от списъка на всяка? Затова – нулева толерантност. Пръв спам – автоматично блеклист. Точка.

    Reply
  17. Longanlon

    о да, в никакъв случай не цъкай линка “отписване” – с това просто показваш че имейлът ти е активен (т.е. ползва се, не е направена преди 10 г. и забравена поща или специален имейл за случайни регистрации, какъвто много хора имат заради спама) – и почваш да получаваш още повече спам

    Reply
  18. Black Wolf

    Аз съм съвсем неизкушен в компютърните дела и също много се дразня… В mail.bg и особено в abv.bg има няколко изпращачи на спам, които винаги отбелезвам като такъв, но от тях продължават да идват съобщения. какво да се прави?…

    Reply
  19. Кирил

    А някой да предложи някоя добра поща? Аз съм на gmail, нямам проблеми със спама, ама не искам Лари и Сергей да знаят какво съм си писал. И ако знае поща където няма четене на съобщенията?

    Reply
  20. Григор Post author

    @Black Wolf: Дали наистина са в mail.bg и в abv.bg, или само From: и Reply-To: полетата в хедерите им сочат натам? Погледни хедерите на съобщенията и виж дали идват реално от IP-тата на mail.bg или abv.bg.

    @Кирил: Има точно един вариант да не ти четат (много) други пощата – да е на твой сървър.

    На този свят са безплатни две неща. Едното е каквото си направиш сам. Другото е сиренцето в капана.

    Reply
  21. Ico

    Black Wolf,
    ако те разбирам правилно, че имаш адрес в мейл.бг, получаваш СПАМ, отбелязваш го като СПАМ, но след това продължаваш да получаваш писма от така блеклистнатият адрес (каквито случаи съм виждал), можеш да пробваш да се свържеш с уебмастъра им по проблема:
    http://corp.mail.bg/index.php/kontakti/

    Кирил, варианта да не могат да ти четат пощата е достатъчно добро криптиране. Със собствен сървър само, написаното пак ще е достъпно, най-малко за интернет доставчиците между теб и отсрещната страна. За “добра” ел. поща има множество критерии и е трудно да се препоръча универсално решение. Ако търсиш просто алтернатива на джимейл-а, с уеб интерфейс на английски, но без много от гъделите му, можеш да си намериш нещо за $0-5-20 годишно + евентуално разходи за регистрация на домейн. Можеш да прегледаш примерно fastmail.net. Те поне преди да ги купи Опера са се специализирали именно в имейл хостинга. Ако си ентусиаст може да им прегледаш форумите на http://forum.fastmail.fm/, както и логовете за по-масовите проблеми, които са имали през годините на http://status.fastmail.fm/. А защо не и да потърсиш оферта за имейл хостинг от фирмата на домакина на блога ?

    Reply
  22. presly

    @Longanlon “в никакъв случай не цъкай линка “отписване” – с това просто показваш че имейлът ти е активен…и почваш да получаваш още повече спам”
    Не е съвсем така, аз ползвах IContact за разпращане на массмейли и там след отписването автоматично имейла се изключва от списъка. Различно е, затова е добре пощата да е читава.

    Reply
  23. JJ

    А всъщност няма ли начин да докараме малко спам на тези мили хора. Къде бих могъл да им регистрирам мейлите та да не са подминати от спамърите? И проблемно ли е да им изпратя няколко хиляди мейла – дали поне няколко няма да стигнат до мейла им?

    Reply
  24. Григор Post author

    @presly: Масовата практика на спамерите е точно обратната. “Отпиши” се от един такъв спам, да видиш какво ще последва. Затова и “ама аз дадох линк за отписване” не вълнува никой админ, който различава компютър от прахосмукачка. Получен спам означава блеклист. Имам колеги с достатъчно доверие на спам анализатора си, които са го вързали към блеклистера в автоматичен режим. И клиентите им са много доволни…

    @JJ: Проблемът тук е професионалният спамер, който лъже фирмите, че спамът е ОК. Мнозинството поръчители на спам са именно излъгани. Затова и им пращам отначало учтиво обяснение защо пощата им е блокирана, и ги съветвам ако това не им харесва да съдят спамера за парите си. Малко са тези, които пращат спам самосиндикално. На такива с удоволствие пращам “известно количество” мейлове. Веднъж един особено нагъл ми беше пратил в спама си масивно обяснение защо това “не е спам”. Вдъхновен от Георги Чорбаджийски, му пратих 1 милион контра-обяснения защо това, което получава, не е мейлбомба… После си имах разговор с провайдера му. Обясняваше ми колко не е колегиално. Аз пък му обясних колко неколегиално е да не е блокирал още той спамера. И дали ще може да говори с всички, които спамерът ще ядоса в близкото бъдеще. И да ги убеди, след като той не е взел мерки, да не ги вземат и те… Повече тоя спамер не го чух или видях.

    Reply
  25. Кирил

    @Ico, @Григор благодаря за помощта. Аз май скоро време ще пробвам със собственият сървър.

    Reply
  26. JJ

    @Григор – и теб си те бива 🙂 Всъщност до колкото виждам МаркетМейл си имат официален сайт и мейл. От друга страна ако всички тръгнем да ги спамим падаме до тяхното ниво.
    Въпроса ми е друг : ако някаква фирма е купила бази данни и спами наред и успея да им пратя скромните 5000 съобщения че са спамъри и правят глупости дали поне едно от тях ще попадне в пощата за четене. Много се съмнявам че филтрите ще оберат възмутитения ми отговор и той даже няма да стигне до адресата си. Писах им на офис е-мейла да престанат със спама – никакъв отговор, а какво остава за извинение.

    Reply
  27. Григор Post author

    @JJ: Най-вероятно са прочели отговора ти. Просто и ти да си спамер, и ти няма да му отговориш – няма какво. Прати им един-два милиона отговора, да не могат две седмици да си прочистят пощата, и ще си помислят дали да те спамят пак. Ако решат да са нагли, обади се. Отговарям за към трийсетина сървъра, почти всичките на бая яки линии. Познай какъв потоп може да ги залее. 🙂 И това ще е без да се обръщам за съдействие към приятелите ми из големите провайдери.

    Reply
  28. Pingback: Новогодишен спам « Размисли и страсти на Маркуча

  29. Kiril

    Здравейте,
    Попаднах тук, търсейки ‘ofertabg.eu’, а пък това го търсих защото забелязах, че имейла ми излиза в гугъл в няколко файла на тоя домейн всичките с формат http://ofertabg.eu/newsletter/нещоси/unsubscribe.dat (стойности на нещоси – socialme, microfond, adis и др.)
    Признавам си, направил съм няколко пъти грешката да натисна unsubscibe на тоя на мейлите и ето това е резултата. Сега тия списъци се намират с Гугъл и са достъпни за други спамери да ни тормозят.
    Има ли някакъв начин да се спре това?

    Reply
  30. Григор Post author

    @Кирил: Не. Дори да накараш Гугъл да ги свали (което е по-скоро теоретична възможност), най-вероятно е-майлът ти вече е включен в спам-списъци и активно се препродава около глобуса. Също така, най-вероятно заедно с всичкото инфо към него е препродаден и на всеки, който би платил нещо за него (примерно всички тайни служби по света и половината мафии). Да натиснеш unsubscribe на такъв е най-глупавата възможна грешка. Обаждаш се на местния админ да блокира пощата от домейна му и приключваш темата.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *