Православни истории

Никога не съм бил особен поклонник на Българската православна църква. С много редки изключения православните свещеници, които познавам, не вдъхват особена духовност. Напоследък обаче нещата започнаха да стават скандални.

Не говоря за Пловдивския митрополит и изцепката му как удавянето на българите в Охридското езеро било Божие наказание заради концерта на Мадона в България. Нито дори за новата му изцепка – при “ремонт” на черковните стенописи да облепи черквата с тапети с напечатани върху тях стенописи. (Не съм специалист по църковния канон, но някаква интуиция ми казва, че това не е точно уважение към светостта.) Напоследък нещата станаха далеч по-скандални.

Първо Варненският митрополит Кирил тръгна да се вози в лимузина, за цената на която може да помага с години на десетки бедни от паството си. Не е голяма новост – и аз достатъчно пъти съм виждал духовници да се качват или да слизат от очевидно техни луксозни джипове. Този път обаче историята се разшумя. Хората се възмутиха и започнаха да питат открито – този митрополит на Бога ли служи, или на Мамона? Тъй де, в Библията е речено, че няма как да служиш и на двамата.

Отговорът не закъсня. Митрополитът най-спокойно заяви, че това е най-нормално нещо. Че той нито се срамува от постъпката си, нито смята да я прекрати, нито изобщо вижда нещо нередно в нея. Вместо това обруга журналистите. Абе на какво прилича това от вас? Да мерите с просешки мерки и да гледате на другите в паничката? Колко възмутително! Колко непочтено към светата Българска Православна Църква! Направо светотатствено и богохулно!

Докато се опомнях от чутото, гръмна новият залп – този път от цялото ръководство на БПЦ. Че и от други свещеници. Единодушна и единогласна подкрепа на въпросния митрополит. С поучение към миряните да не мерят себе си и духовниците с един аршин, защото са различни неща. Да не придирят на Светата Църква, че без нея ще са без Бог, сиротни и изоставени. (И всички други доводи на митрополита.) Няма и година след като порицаха отец Иван от Нови хан, дето направи със собствени ръце и разходи приют за бездомни деца и майки, че бил залитал по плътската част на света и неглижирал духовната…

Чел съм достатъчно фантастика. Попадал съм и на творби, в които духовниците са се самозабравили и господарстват на гърба на простите миряни. Само че никога не съм и подозирал, че ще живея в такава творба. Нито съм си го пожелавал, и за миг даже. Винаги съм смятал, че вярата на хората трябва да бъде уважавана и ценена – аз, безбожникът… Но в момента чувствам вярата на обикновените хора около мен осквернена. Стъпкана с кални ботуши, избърсани след това в нея без съжаление и срам. Бих се гордял, че съм невярващ, ако не ми се плачеше за безбройните свестни, честни, искрени, човечни, достойни вярващи хора наоколо. И въпреки че не споделям вярата им, се чувствам сега един от тях.

Едва смлях това из…казване на Светия Синод, последва ново. Изплюха се по ин витро оплождането. Дето е дарило толкова нещастни семейства с най-скъпото на този свят, децата. Било противоречало на Божията воля. Било намеса в Божиите работи. Било осквернение на Божия ред… Абе, аланкоолу! Като те удари инсулта, прие ли ти Божията воля, или веднага отиде да те лекуват? И всичките ти останали митрополити и прочее – да има дори един от тях, който да не е ходил на лекар, вместо да се моли на Бог да му излекува апандисита или инфаркта? Вие ли ще плюете по хората, които се борят да имат дечица, бе?! Ще ми претендира той да бъде мой духовен пастир – моля?!

Не се разпалвай така, не си струва, казва ми разумът. Приказват глупости, за да отвлечат вниманието на хората от лимузините и трапезите си, от побоите заради свещоливниците и запуснатите храмове, от отнетото право на миряните да участват в църковно-народни събори. Рано или късно самите миряни ще ги изритат, било от църквата им, било ще си направят нова, без тях… Само че не искам да се успокоя. Не можеш да си спокоен и безучастен, когато подобни боклуци се подиграват с милиони познати и непознати ми чудесни хора. Не и ако имаш съвест.

И затова свалям шапка доземи на Бат Бойко, че се сети да задвижи процедура да извади на бял свят досиетата на висшите духовници. Кланям му се. Може да е тъп, неграмотен и дрънкало. Може да не е кой знае какъв управник (според мен се справи в центъра на криза по-добре, отколкото всички други досега извън нея, но това е друг въпрос). Но затова, че взе мерки да запуши устата на тази гавра с българския народ, му се кланям. Защото който не знае дали има митрополит, който не е бивш офицер от ДС, той не се сеща какво ще се разкрие. (Малко рано се започна. Сега Първанов чрез хората си все още има шанс да изпере досиетата им, както изпра своето. Тъй де, колеги от ДС са. Но ако аз бях ББ, бих предвидил това и бих взел мерки, така че Първанов може и да не посмее.)

… Имам познат – историк, пиянде и светла глава. Както е тръгнало, може скоро и да го няма вече – черният му дроб е на края си… Преди няколко години, докато го карах към болницата да го извадят от гроба за пореден път, си говорехме за държави и политика. Тогава той ми каза следното:

– Питал ли си се някога как турците са завладели Балканите? Не си, защото не знаеш история… Турците са били десет пъти по-малко от българите, нямало е как със сила. Завладели са Балканите, като са предлагали на боляри – и византийски, и гръцки, и сръбски, но най-вече на българските, васалитет при повече зачитане, отколкото са проявявали към тях царете им. И след това, когато са вдигнели война срещу балканските царе, са печелели войната чрез копията и мечовете на тези феодали. Така са стигнали чак до Виена – не с тяхно военно юначество, а с мъничко по-малко газене на хората си, отколкото това на царете наоколо.

– Като са били десет пъти по-малко от българите, защо сега са десет пъти повече? – попитах го аз. – Няма как да е заради робството, подтиснатите и изостаналите винаги имат по-висока раждаемост от висшите класи. (Но си спомних с ужас бележката на поп Методий Драгинов за потурчването на Чепино – именно тогава ми просветна за какво всъщност се говори в нея.)

– Същото. Тогава народност “турци” не е имало – “потурчване” всъщност е значело помохамеданчване. Повече българи са приели исляма, отколкото са останали християни. В пъти повече. Знаеш ли, че българските турци генетично са много повече българи, отколкото огузи? А, докторе?

– И от езика си ли са се отказали? Гледам, че българските турци говорят турски, някои по-стари даже не знаят български.

– И от езика си са се отказали, и от всичко. Знаеш ли защо? Защото повечето доброволно са приели исляма. С удоволствие и радост, като спасение. Ама не толкова от данъци, и дори не толкова от тормоз. От тъпите ни, смотани, алчни, хищни, безбожни, лакоми, двулични, безсъвестни свещеници…

Тогава не му обърнах внимание. Пиянски приказки, рекох си… Само че сега се чудя с ужас дали не е прав до последната дума. Дали затова не сме толкова овчедушен народ – защото де що е било по-будно, гордо и свястно, не е издържало свещениците ни и се е потурчило…

Днес пък гледам из медиите един списък интелектуалци как подкрепят Църквата. Светата ни Църква. Как я бранят с името и авторитета си от посегателствата срещу Светата й Светиня… Наистина интересен списък. Членовете му до един са комунисти и подобни. И знаете ли кое е интересното? Интелектуалците, за които знам, че са служели на комунистическата ДС (ама не като набедени или изнудени доносници, а от сърце и душа), ги гледам до човек в този списък. Ама до човек. Нищо чудно, като знам какво се очаква да се разкрие скоро. Вярно казват хората, че бивш кадесар няма.

По-скоро си задавам друг въпрос – какви са останалите в този списък. Тези, за които не знам да са били “с хладен ум, чисти ръце и горещо сърце”. Не искам автоматично да ги смятам за “бивши” кадесари, не и без доказателства – някои от тези хора ги познавам лично. Но разумът ми казва, че една голяма част нищо чудно да са.

Което само още веднъж казва на кого всъщност служи Българската Православна Църква… Но не затова написах този запис.

Написах го, за да кажа на свестните, честни, искрени вярващи православни християни: не се бойте, нито се срамувайте. Човек го съдят според неговите си дела. Както безсъвестният и безсрамен получава позор, дори ако се пъчи на свещено място, така и достойният и честен получава добро, ако ще да е заключен в нужник. Не подкрепяйте тези, които ви позорят, отстранете се от тях – но и не вярвайте, че достойството може да ви го отнеме някой. Не се ли е изцапал човек сам с подкрепа на злото, нищо на света не може да го оцапа наистина. Не се бойте. Един най-обикновен и незабележим, даже невярващ, но искрен човек е с вас.

65 thoughts on “Православни истории

 1. Longanlon

  “Чел съм достатъчно фантастика. Попадал съм и на творби, в които духовниците са се самозабравили и господарстват на гърба на простите миряни.”

  не е било нужно да четеш фантастика, достатъчно е да прочетеш историята, за да видиш същото.

  прав е бил твоя приятел историка, историята в българските учебници за средно училище е представена силно централизирано, цяря е този и това е то българската държава – той коли и беси и разполага с цялата власт. да, ама за който разбира от средновековна история и общество в Европа му е ясно, че няма как у нас да е било така и България да е изключение от европейската тенденция на феодализъм, дето цярят е по-скоро пръв сред равни, а болярите са си господари на владенията, не са му подчинени, само са длъжни да му пращат воиска когато има война.

  това обяснява един доста мътен в учебниците период от втората българска държава, около Самуил и после падането под турско владичество. в учебниците той е мътен, защото те са написани в съответствие с късновъзрожденската българска историография (Златарски и т.н.) – тя наистина поставя началото на българската историческа наука – но както и всяка друга национална историческа наука, това става под силни националистични настроения, характерни за периода (края на 19, началото на 20 век). така българската историография се опитва да обясни с през парадигмата на национализма, на българската нация и т.н. събития, които са се случили много преди изобщо да има нации и които следва да бъдат разглеждани по съвсем различен начин.

  ако погледнем на България около времето на Самуил не като на “България” като държава, а като на България като име на територия без централна държавност – просто сбор от отделни болярства, цялата история си идва на мястото и събитията стават доста по-логични и се вписват в начина, по който се развива феодализма и държавността в Европа през периода

  Reply
 2. asktisho

  Ех, ще ми се делата на злоупотребилите с държавни средства, лимузините на мутрите, бандитите и главорезите, покровителствани от прокурори и съдии, незаконните имоти на грабителите, издигнати с чужд капитал върху общите за всички нас природни богатства, арогантността на хората, които искат да превърнат Добруджа газово сметище и куп други неща да заемаха повече място в общественото съзнание и да дразнеха повече обществената съвест, отколкото подарения Лексъс на някакъв поп, който нито е скъп, нито е луксозен, нито дори е някаква “лимузина”, имам претенцията да разбирам малко повече от коли. Общо, взето, равнява се на най-обикновена “Шкода” от висок клас. Но това не е важно.

  По-важен е въпросът: какъв поп заслужава един народ, който въздиша по сериали, в които главната героиня е корумпирана съдийка и, при това, минава за един от “готините” герои в сериала. Наблюдавам с отвращение как хората съвсем искрено й се възхищават – на героинята, не на актрисата, която е роден талант.

  Отговорът е ясен – точно такъв поп заслужава един такъв народ. Ми той не е пуснат от луната. И той е част от “кръвта и плътта” на специфичния ген, формиращ странното същество, наречено “българин”.

  Не подкрепям луксозния живот на свещениците, разбира се, защото на тях им се полага смирение, послушание, въздържание и материална бедност, поне така пише в техните книги. Но не мисля, че евтиният Лексъс на варненския поп е най-голямата беда в България. И не смятам за хубаво да се плюе срещу църква, оцеляла 2000 години, благодарение на която все още има българска писменост, език, народ и държава.

  Не мисля, също така, че вярата трябва да се бърка с религия. Бог живее у всеки от нас и не се нуждае от посредници. С Бог можеш да се срещнеш на полето, в леглото и докато се къпеш в морето. Но църквата е необходима за хора без достатъчно въображение и умствен ресурс, че да го постигнат това сами. Значи е полезна, все пак. А и такива хора са по-скоро изключение от правилото сред духовенството. Проблемът е, че светлините на прожекторите, както винаги, са насочени единствено към тях.

  Светлината на прожекторите харесва само уродливите късчета от действителността, които ни се сервират за вечеря с претенцията, че така “информира”. Тя няма интерес към делата на истински духовни хора, които правят чудеса с двете си ръце. Попът в нашия град, например, храни десетки бедняци, подслонява бездомни и ги учи на занаят. Колко души могат да се похвалят с това? Повечето хора не могат да изхранят, изучат и подслонят дори собственото си семейство…

  Познавам бизнесмени, които строят църкви със собствени средства. Колко души могат да се похвалят с построяването на нещо повече от некачествен жилищен блок със спекулативно-комерсиална цел?

  Познавам свещеници, които са спасявали човешки животи само с дар словото си и с желанието си да бъдат полезни на “унизените и оскърбените”. Познавам истински добри християни. Такива като попа с лимузината са малко. Проблемът е, че “светлината на прожекторите”, както винаги, е насочена единствено към тях. Другите, така или иначе, бягат от нея.

  А за чистотата в идеите на твоя познат с разбито от пиене здраве и изгубена вяра говорят самото му разбито от пиене здраве и изгубена вяра…

  Reply
 3. градинко

  “с мъничко по-малко газене на хората си, отколкото това на царете наоколо” – обяснението за успеха на всяка смяна на режима в човешката история. Чудим се как може хората да си изберат комунисти/фашисти/т.н. забравяйки, че тези преди тях са били още по-зле.

  Reply
 4. Longanlon

  тишо, мутрите и т.н. дразнят по-малко от поповете, защото докато крадат и се гъзареят поне не се опитват да ни поучават на морал

  Reply
 5. Григор Post author

  @Longanlon: При Самуил държавата ни все още е сравнително централизирана. Истински бруталното децентрализиране е някъде от Светослав Тертер нататък. (В началото на Второто българско царство също е имало доста раздърпан период, но Калоян и Иван Асен II взимат прилично нещата в свои ръце.)

  @asktisho: Уви, твърде често бизнесмените, които строят църкви, са същите, които строят некачествени жилищни блокове със спекулативно-комерсиална цел. Ако не вярваш, иди да видиш примерно Обрадовския манастир – аз преди година и нещо бях там, и повече няма да го приближа даже. И той е правилото, а не изключението. (Не че ако беше изключението, нямаше пак да трови нещата по същия начин – в някои каци мед и лъжичка катран е много. Но просто е правилото.)

  Точно както, уви, свестните свещеници у нас са изключението. Познавам образцови свещеници и монаси. Познавам такива, които за мен са живи светци. Но уви, далеч не дотам духовните са много повече – а във висшия клир са май всичките. От митрополитите знам добре какво представляват около половината, от близки до тях хора, на които вярвам. Няма нито един, който да не заслужава да бъде не само афоресан, а и съден и затворен… Какви са другата половина не знам, но ми се струва малко вероятно до един да са ангели небесни. Но… искаш ли да си говорим пак, когато излязат досиетата им?

  Най-сетне, моят познат историкът е човек като мен – не си е изгубил вярата и не се е пропил от много надежда и чистота наоколо, а от много стъпкани опити той да е надеждата и чистотата на околните. Помня го какъв беше на двайсет… Аз просто се оказах малко по шоп от него, и имах късмета да ме стъпкват по-рядко, затова все още храня надежда.

  А за това какъв поп заслужава такъв народ… връзката е двупосочна. Но поповете са много по-лесни за оправяне от целия народ. И с много повече претенции за духовност от него. Затова избухвам така. Пияницата на входа ми е по-духовен от повечето от тях – той поне си казва, че е погубен човек, и съветва околните да не бъдат като него… А и народът според мен заслужава малко по-добра дума. Част от тоя народ си и ти, и още много други свестни хора. Процентът на свестните сред обикновения народ по мои впечатление е по-висок, отколкото сред свещениците, а претенциите и двуличието са по-малко. Така че народа не си го давам.

  Reply
 6. Иван

  Спомням си преди десетина години, по някаква причина бяха отворили бюлетините с които е избран сегашния патриарх. Всеки митрополит собственоръчно написва бюлетината преди да я пусне. Любопитното е, че всички бюлетини с изключение на две бяха написани с един и същи почерк. Не си спомням добре, но мисля че останалите две бюлетини бяха написани с друг почерк… Това че партията и нейните репресивни апарати са управлявали църквата не е тайна и явно не са оставяли нищо на случайността.

  Проблемът е че в момента църквата има много имоти от реституцията, получава субсидии, върти доста свой бизнес и има контакти с доста “бизнесмени” (от тях са им и джиповете). Духовното е останало на толкова заден план, че вече трудно можеш да го намериш. Наистина има достойни и набожни свещеници, но сегашните фарисеи по високите постове лесно ги пращат в трета глуха…

  Reply
 7. байГроздан

  Възпитаван съм в семейство на християни /не особено набожни, но все пак…/. Като малко момче от бабите са ми разказвали за “Дедо Боже” и съм отрасъл с това… дори и сега ми е останало едно наум.
  Не знам има ли бог или не темата. Темата е за църквата…… Българската… православната… като се сетя за нашата църква и единственото което ми идва да кажа е…. “Божеее…..”
  както казва Джордж Карлин …. http://vbox7.com/play:cdef6d098b
  Помислете сами хора, знам че за някои е трудно в началото да почне да мисли сам, но опитайте. И ще разберете че се ебават с вас, хора.
  Не само църквата! Всички!
  Ебават се с вас предизборно, следизборно! Ебават се с вас в магазина! Ебава ви топлофикацията… ВиК-то… Енергото….
  Шефа ви направо се гаври с вас началото на всеки месец!
  … и знаете ли, хора, кое е най хувавото!!!!
  Много ви е готино да ви го таковат всеки ден, толкова ви е гот, че се надупвате хубаво за да могат още по хубаво да ви го таковат.
  ’96-’97 престана да ни кефи да ти го таковат едни и ги изгонихме за да ни ебават други

  докога?

  Reply
 8. Данаил

  Григоре, ами погледни какво те посреща в почти всеки православен храм …. ценоразпис. Нормално е за хората сътворили тоя ценоразпис, $ да е по-важен от Бога. Много мои приятели ме обявяват за сектант, точно защото заявявам открито, за мен църквата в този си вид е НЕЛЕГИТИМНА . Църквата в този си вид обяви Дънов и Ванга за атеисти и магьосници, защото двамата мислеха първо за хората и после за църквата.

  Reply
 9. JJ

  Предполагам не всички попове са корумпирани, а и в църквата важи приказка за стълбата. Т.е колкото по-високо се изкачваш, толкова повече загубваш човешкото в себе си. Тук в моя град поповете карат скъпи коли (бяха едни от първите с GSM апарати), просят пари от всеки по време на служба (последната сватба на която присъствах беше завършена с дълга реч как църквата има нужда от пари и всеки накрая да целуне иконата и да остави дарение). Имотите с които разполагат биха накарали всеки едър земевладелец да им завиди – като цяло са мениджъри в един печеливш бизнес.
  Сещам се, обаче и за малките населени места – църквичка в бедно градче или село. Малко на брой миряни, възрастни хора с ниски доходи , а средствата събрани за църквата едва стигат да се закърпят течовете по покрива и. Не са равностойни с богатите храмове в градовете нали ?
  След няколко месеца ще правя кръщене на сина си. Не съм свръх набожен, не съм и съвсем атеист, но ще отидем да го кръстим в малко китно селце на 50км от града ни. Дори и парите да отидат директно в джоба на свещеника не мисля, че ще е фатално. Той също има нужда от храна, дърва и дрехи. Искам по този начин да помогна чрез скромните си средства за оцеляването на една малка китна църквичка, да бъда …..полезен. А колкото до църквите в нашия град и техните високоплатени мениджъри, те ме загубиха завинаги и никога няма да ме видят отново…

  Reply
 10. Шapкан

  хайде не бързайте да сваляте шапка на кретени!
  Гриша, не разбирам защо си плюеш в лицето, “сваляйки шапка” на човекоподобно, което е на порядъци под твоето ниво!

  по самата тема:
  добре дошли в реалния свят.
  Всяка църква (религия) съществува, за да задоволява собствените си потребности и (в случая с БПЦ това е най-изявено, така исторически се е формирало православието) да обслужва интересите на управниците.
  Ако има някакво спасение за вярващите, то е във връщането към първоапостолското състояние (поне както си го представят).

  ваденето на досиетата е просто каишката, с която сегашната властническа групировка иска да контролира БПЦ. Нещо подобно са правели и византийските императори. Така че не пейте осана на Бойко. Никаква справедливост не гони тоя. Гони си интереса.
  Освен това, под негово ръководство от Министерството на регионалното развитие миналата година заделиха средства за… 300 църкви в цялата страна. Понеже явно е тъпкано с училища, детски градини, болници и други дреболии.
  Опала… а кой беше министър на туй министерство? Амчи новоизбраният президент! Протежето на тъпара и мутра ББ.
  И какво е туй протеже? Ами или глупак, или мръсник – решете сами:
  Ама и той много уважавал вярата на хората, че и “светата” ни църква.

  аз не мога да уважавам човешките заблуди. Уважавам свободния избор – като факт.
  А от поповете – само двама: единият е отец Иван от Нови хан (комуто държавата на бате ви Бойко, дето му се кефите, ще бута “незаконните постройки”) и отец Николай, струва ми се, който помага на едно семейство, останало само с една каравана.
  Тия двамата хора ще си останат уважавани, даже ако с БПЦ се постъпи така, както трябва – конфискация и СОЦИАЛИЗАЦИЯ на имуществото й (което ще й помогне да се върне в първоапостолското състояние… ама ще има ли достатъчно “кадри” за това? с джипове, имоти и свещоливници всеки може да развива каквато си иска пропаганда).

  Reply
 11. Pingback: Православни истории | tonywoolf's place

 12. Шapкан

  JJ,
  твоята лепта за малката църквичка не се знае къде ще отиде.
  БПЦ е централизирана структура, включително по отношение на разпределяне на постъпващите в нея средства. Само едрите спонсори могат да си позволят лукса (и това им желание да бъде донякъде уважено) да дават пари за нещо конкретно от дейностите и обектите на Църквата.
  Сред едрите спонсори е и самата държава, впрочем. Дава субсидии на БПЦ. Само дето не разбрах колко. Едни пишат 2 милиона, други двайсет, трети и четвърти сочат евро или долари след същите числа.
  Но поне за имотите на поповете има известна яснота – около 2 милиарда (май евро).

  Reply
 13. Шapкан

  байГроздане,
  докога ли?

  ами докато не проумеят повече хора (сред които и стопанинът на този блог), че свободата не ще екзархия. И че си заслужава да грабнеш пушката само под един надслов: “Власт – никому!”

  Reply
 14. байГроздан

  Лошото е, че колкото по лошо става толкова по малко смелост има у хората и толкова повече страх от това, че може да им се случи нещо много лошо специално на тях… 🙁
  Мой познат каза веднъж “Да бе да ше хода да протестирам… нали ше ме снемат там на камерите и после я че ме уволнат я нещо друго че ми напраат… нали ги знам аз какво прават”.
  А още по лошото е, че в един момент може и точно това да ни се случи. Тотален контрол… ако кривнеш…. ако решиш, че не ти харесва да си роб….

  А ако си говорим по темата….
  Не случайно на поповете им викат пастори…. ясно е,че за църквата сме едно стадо овце…. доят ни, стрижат ни а накрая даже и ни изяждат

  Reply
 15. Кирил

  Сега ако питате мен до няколко години сътрудниците просто ще си заминат от нашият свят. След като това стане трябва да променят самата структура патриарха да се избира от всички свещенници а не от някаква малка организирана паплач.
  И нашата църква не е толкова зле спрямо другите – нямаме педофилия като Ватикана, нито разбиранията за божиите работи като ходжите(обявиха Мики Маус за враг на исляма). Спрямо тях нашите са светци – с някакви коли който не са и толкова скъпи. Колите са и хибриди – щадят околната среда. Браво на хората.
  “вместо да беше взел колата можеше да се помогне на много хора”… с парите на Ватикана може да се спре гладът в целият свят, че даже и по 3 клизми да си направим. Да си е мръднал пръста папата?
  Нищо ново под слънцето. Ще има и добри, ще има и лоши. Отеца който построй приют, трябва на него да му се помогне по някакъв начин, колкото и да плюем по БПЦ нищо няма да направим, нито да променим.

  Reply
 16. Божо

  нямаме педофилия като Ватикана
  Е, то и при католиците “нямаше”, докато не се разчу. Та кой знае.

  нито разбиранията за божиите работи като ходжите(обявиха Мики Маус за враг на исляма)
  Е, за Мики Маус не са казали, ама за Хари Потър казаха…

  Reply
 17. Делибалтова

  Григ, много съм съгласна с теб. Като вярваща никак не се разстройвам, а напротив – радвам се на започващото разобличение. Крайно време е и църквата най-сетне да започне да се прочиства от властта на ДС.

  Но има и друго. Както е наивно да се надяваме политиците ни да приличат на благородни рицари и девици, така е илюзия да търсим светци сред духовния клир. Такива работи стават само в легендите, фантастиката и приказките за деца. Не че няма светци, но те не са сред архиереите и за тях научаваме доста след като се възвисят.

  Reply
 18. Шapкан

  самото производство на хибриди не щади кой знае колко околната среда.

  освен Хари Потър съм забелязвал омраза и към Властелина на пръстените.

  как църквата да се “прочисти от властта”, след като самата тя представлява властническа структура?

  кому изобщо са нужни светци?

  Reply
 19. Шapкан

  смелостта твърде често е израз на крайно отчаяние и безизходица.
  По-добре да се отприщи тя, отколкото наистина умни хора непрекъснато да тушират недоволството и да създават илюзии, че екзархията е по-приемлива от Караджата.
  Но явно повечето от тях приемат тихата проточваща се агония за нещо “конструктивно”, а решителното разчистване на боклука им се вижда “екстремистко”.

  Reply
 20. Кирил

  При нас жълтите вестници щяха да са написали всички клюки. Сега какво имаме в църквата: хомосексуализъм, корупция, омраза към инвалиди, омраза към мадона, омраза към ин витро, далавери, сътрудници от държавна сигурност. Не ме разбирайте погрешно и аз не ги харесвам.
  Въпроса е какво можем да направим? Ако не можем да разчистим боклука, можем да помогнем на тези който вършат някаква работа. И какво може да се направи от държавата, поповете и прочее за да се оправят нещата в църквата?

  Reply
 21. Григор Post author

  @Кирил: Наистина не зная какво може да се направи. Сегашното архиерейство подхожда към църквата строго като бизнес. Ако не бяха доходоносните й собствености, би се махнало от нея с удоволствие – събират се миряните, избират си нова БПЦ и точка. Сега обаче битката за титула “БПЦ” ще е на живот и смърт. А не съм убиец, така че… не зная как.

  Reply
 22. Longanlon

  тя църквата Е в първоапостолското си състояние. никоя църква никога не е била по-различна, а ако се впуснем в произхода на религиите – техните свещеници никога не са били по-различни

  още от каменната епоха шаманите са използвали прости трикове за да залъгват племето и да го карат да ги храни и уважава, без да се налага те самите да ходят на лов или да се бият с другите племена

  това е генезиса на всяка вяря и религия и това е изначалния стремеж на всеки “духовник” от шаманите насам – да намери кой да го нахрани и днес. за целта използват всякакви методи и се организират във всякакъв мащаб, но основата е една и съща навсякъде – от тибетските монаси които са управлявали с железен юмрук цял тибет, през странстващите гадатели които са предсказвали бъдещето срещу вечеря, до днешните телеевангелисти и православни клирове които се возят в скъпи лимузини

  “първоапостолското” състояние на църквата, идеалният й неопетнен зачатък, е просто романтична заблуда относно миналото, подобна на “свободния дивак” на Русо

  Reply
 23. Делибалтова

  Самото християнско учение си дава начина на действие – разобличение на злото! Изкарване на истината наяве, признаване на нелицеприятните факти. Това го може всеки, обаче от тоталитаризма бяхме поизгубили здравословните си рефлекси. Лека-полека всичко си идва по местата, особено ако зловещите агентурни активности се пресекат.

  Православните църкви са именно най-близо до изконните раннохристиянски порядки със самоуправлението, осъщетвявано чрез църковните събори. Това е и основния проблем – сегашният патриарх отказва да спазва правилата и не е свквал такъв събор. Доколкото знам в съборите и миряните трябва да имат представителство. Даже се нарича църковно-народен събор.

  Reply
 24. Шapкан

  ако има нещо, до което са близки ВСИЧКИ църкви (и то не само днес), то е търговски дружества, мафиотски групировки, корпорации, правителства, какво ли не друго.
  Църковните събори, даже и с участия на миряни (да, тъкмо миряните трябва да имат решаващата дума) – не ви ли прилича на “демократичните” избори, които служат само, за да се придаде на измамата по-достолепен вид?
  Ако вярващите искат да имат изобщо някакво влияние по тези въпроси, нека си приберат църковното имущество изпод БПЦ, да го стопанисват сами, на общи събрания по места.

  това не е същинска социализация на собствеността, но е стъпка в такава посока.
  по абсолютно същия начин би могло да се постъпи с всяка друга едра собственост, както и с административните структури на държавата.

  Reply
 25. Григор Post author

  @Делибалтова: Миряните трябваШЕ да имат представителство. Съгласно последните решения на архиерейството, вече не трябва да имат. Иначе се създава риск миряните да се опитат да определят на църквата какво да прави с имуществото си (например да поискат част от доходите от него да отиват за помощ на бедните, или други подобни).

  Reply
 26. Делибалтова

  Потресаващо, Григ! Чудя се как съм пропуснала такава скандална новина! И кога се е случило това? Трябва да се поразровя за повече информация, защото е неописуема наглост. Нормално е да предизвика голям шум. Но когато истината излиза наяве, в крайна сметка всеки си получава заслуженото. Синодът се е посрамил и губи влияние. Щом сме допуснали това да се случи тихомълком и ние ще си пострадаме. Като общество.

  Reply
 27. Longanlon

  скандална? необичайна? не ме разсмивай. кога и къде някога изобщо е имало църква, в която “миряните” са определяли нещо и от тях нещо е зависело? та нали това е изначалната същност на църквите – държат монопола над това какво е казал бог, а неговата дума не подлежи на съмнение?

  Reply
 28. Делибалтова

  Longanlon,

  На 13 март 1870 г. бил избран в Цариград Привременен смесен екзархийски съвет от 50 души, от които 11 духовници и 39 миряни… Привременният смесен съвет изработил и изпратил до епархиите правилник (наречен “Повод”) за избиране на представители за събора… Привременният смесен съвет завършил работата на Първия църковно-народен събор с избирането (16 февруари 1871 г.) на Антим I за пръв екзарх на Българската екзархия.

  Шестият църковно-народен събор през 2008, който съм пропуснала като събитие поради дълго и тежко заболяване, е приел нов устав за ограничаване на демократичността, за което Григор пише. След три години вече берем и похапваме отровните плодове на новия устав.

  Reply
 29. Шapкан

  Делибалтова,
  ти обърна ли все пак внимание на датите (и съответните условия) на тези събори?
  в единия случай екзархията се е нуждаела от народната подкрепа, за да се опълчи на гръцката патриаршия.
  в останалите случаи БПЦ вече е била в привилегировано положение, покровителствана от светската власт.

  Reply
 30. Делибалтова

  Шapкан, така е и го имам предвид. Тогава БПЦ непосредствено е зависела от народната подкрепа. Сега може да си позволи известно време да преживее “на батерии”, но нито църква, нито държава са възможни задълго без подкрепата и доверието на народа. Дали се получават с измамни манипулации или със справедливост и далновидност е отделен въпрос. Както и да се манипулира обаче, никоя несправедливост не продължава вечно.

  Reply
 31. Григор Post author

  @Делибалтова: Боя се, че още дълго може да преживее на “батериите” на собствеността си. Към момента БПЦ е просто фирма. Фирмите могат да са и много дълготрайни, ако са в нискорискови бизнеси (даването под наем на собственост е такъв), и особено ако собствеността им е гарантирана от държавата (случаят с БПЦ е такъв). Както се казва, де и аз да имах такава фирма… И през цялото оставащо й “преживяване” ще отблъсква хората.

  Reply
 32. Шapкан

  и държавата, и църквата са групировки-изедници.
  И наистина преживяват, но не само на батерии, но и чрез репресии (за осигуряване на захранване) – пряко и косвено.
  Пряко – държавата (данъци, глоби, такси за процедури). Косвено – църквата (вероучението в държавните училища например – кой го плаща?; водосветите и освещаването на знамена – кой и откъде се плаща? субсидиите и сделките, осигурени й от държавата и/или бизнеса – това пак са неща вън от “резервите” на БПЦ).
  Изобщо не споменавам за психологическия натиск, благодарение на който се приемат някои закони в определен вид.

  и цялостно несправедливостта продължава толкова по-дълго, колкото повече хора намират някакви оправдания за съществуването на изедниците, даже когато декларират, че не ги е страх, ами просто откриват (в рамките на зададените от изедниците илюзии) разни видове raison d’etre изедниците да бъдат търпяни.
  Един вид, само малко гримилце и червилце да им сложим – и ще запаботят “на ползу роду”.

  но-лошо от лъжата е самоизмамата.

  Reply
 33. Делибалтова

  Григор, според мен истинските християни ще нормализират църквата скоро след като агентите бъдат обезсилени. Просто трябва да достигнат критичната маса и да се държат естествено, т.е. да не допуснат съсипването на най-ценната за тях институция. Доколкото мога и аз бих искала да участвам в този процес.

  Шаркан, също като теб не търпя изедниците. Има достъпни начини да бъдат вразумени, само хората да си повярваме и да го направим заедно. Всеки се стряска от общественото мнение и по един или друг начин се съобразява с него. Тарикатите манипулират, а народът се учи. Като не се справи – остава единствено в историята. Така светът се изчиства от малоумниците и продължава развитието си.

  Reply
 34. Григор Post author

  @Делибалтова: След поправките от 2008 г. агентите в църквата няма как да бъдат обезсилени. Затова и въпросните поправки бяха приети. И всички вярващи до човек да напуснат БПЦ, тя ще си запази собственостите и ще продължи да функционира като фирма на архиереите… Сега ще извадят досиетата на най-високопоставените – и какво? Да се хванем ли на бас дали дори един от тях ще се покае (в смисъл да си подаде оставката и евентуално да отиде в манастир)?.

  С цялата си симпатия към идеята ми звучи като “свестните хора ще оправят света скоро след като лошите хора бъдат обезсилени”. 🙁

  Reply
 35. Делибалтова

  Григ, разбирам рационалността на твоето мнение. Ако ставаше въпрос за фирма – напълно си прав.

  Църквата е друго нещо. Не желая да шокирам теб и читателите на блога, затова няма да продължа да излагам аргументацията си, а само напоням – знам, че Бог съществува.

  Мога да посоча и примери за нетрайността на уродливите обществени формации. Свидетели сме как, въпреки разюзданата пропаганда и неограничавана репресивност, само за някакви си 40-50 години комунизмът изгуби жизнеността си. За последните 20 години преживяваме агонията му и вече е напълно ясно – безвъзвратно загива. Барабар с нашите си тайни служби и братските им агентури. Без революции и дори без съд, а само защото разбрахме какво представляват, те изгубиха легитимността си и бяха принудени: стъпка по стъка до отстъпка.

  Общественото мнение не насилва, но принуждава. То е истинският фактор на властта.

  Reply
 36. Божо

  @Делибалтова – и да съществува бог или богове, какво общо имат разните църкви с тях?

  Reply
 37. Делибалтова

  Божо, могат да имат, но могат и да нямат. Моя цел е да не Го отблъснем от нашата църква.

  Reply
 38. Longanlon

  според мен идеята за Него отдавна няма нищо общо с “нашата” църква като цяло и е по-скоро изключение намиращо се в отделни нейни представители броящи се на пръстите на ръцете

  Reply
 39. Шapкан

  не става дума дали съществува бог или не.
  Става дума, че религиозните организации са паразитни формации, облагодетелстващи “свещенослужителите” (пряко) и други паразити (косвено) – и само от вярващите зависи дали църквите им ще продължат да бъдат социални паразити.

  Reply
 40. Григор Post author

  @Делибалтова: Според мен целта на добрия вярващ е редно да бъде да не отблъсне Бог най-напред от себе си. А църквата ни от доста време насам вече се е превърнала в нещо несъвместимо с Бога. Изключенията в нея само подчертават още по-добре колко могъщо и обхватно е правилото. Има ли как нещо да го докаже по-добре от последния църковно-“народен” събор?

  За комунизма – според мен той изобщо не е загинал. Според мен истински отвратителното и долно в комунизма – че той беше замаскиран хибрид между феодализъм и робовладелство – остава в пълна сила и при днешния “капитализъм” в България. Причината? Оставихме се капитализма ни да го строят тези, които строиха комунизма ни. Същите тайни служби. Същите политченгета. Същата мафия. Същите политици…

  И същата църква.

  Reply
 41. Делибалтова

  Шаркан, едва ли нещо е по-важно от съществуването на Бог. За трудно приемащите Бога като понятие, Той може да се представи и като неизбежност на Доброто. Както е известно Доброто (или Бог в моя случай) винаги побеждава. Преди доста време Григор прекрасно беше обосновал логически това твърдение със запис в блога.

  Ако сме нормално мислещи и чувстващи, всички ще сме праведници. Злото е духовно (и душевно) заболяване. Негов симптом е самоубийственото поведение. Лечението е да се вземем в ръце и да започнем да съобразяваме държанието си с последствията от него. Има една хубава мъдрост: “В основата на всяко нещастие стои някаква глупост.”

  Та така и с църквата ни. Не мога да Ви опровергая, дори да ми се иска. Особено ми хареса: “само от вярващите зависи дали църквите им ще продължат да бъдат социални паразити”.

  Reply
 42. Делибалтова

  Григ, за комунизма – не какъв да е робовладелски строй, а много гнусен, при който робите не са лична собственост, а държавна, всъщност както практикуваше крадливата номенклатура – ничия собственост. Грабиш и изцеждаш до дупка без никаква грижа за нищо. Този манталитет е отличителна характеристика на всички комуноиди. Хич да не ги познаваш, по този признак безпогрешно им проличава произходът.

  Знам, че войната не е свършила и ще се опитват да ни будалкат още. Но според мен изтърваха общественото мнение и сега се гърчат за власт.

  Reply
 43. Шapкан

  какъв комунизъм, Гриша? Онова, държавният капитализъм ли? Дето се самонаричаше комунизъм?
  Ами то и ББ го направиха “доктор”, ама такъв ли е?

  аз като атеист не мога да кажа каква е “целта на добрия вярващ”. Според някои съвсем добри вярващи целта е джихад, включително и с оръжие в ръка (според Корана това е “малък джихад”; големият се състоял в това да се живее според каноните съзнателно и убедено).
  Мога само да посоча обществените последици от следването на една или друга схема от страна на вярващите – и то защото това ме засяга пряко. Например ако утре под натиск на вярващите обявят за престъпление съжителство без брак, ще ми се наложи да ида в затвора. Или, при по-мекия вариант, ще ми съдират повече ДДС за всеки къшей купуван хляб, за да строят с тези средства църкви, в които няма да стъпя. А може би ще ме глобяват задето си позволявам да се съмнявам в съществуването на бог и задето критикувам църквата. И парите ще хранят “духовниците”.
  Нищо чудно. В някои страни това го има, при това не най-дивашките. В Ирландия разрешиха ли вече разводите?

  Делибалтова,
  не свързвам понятието Добро със свръхестествени сили. Просто такова обяснение не ме интересува.
  Ако следвам логиката ти, заразени със зло са всички политици, банкери, чиновници и тем подобни. Само че те не се самоубиват, а намират заместители. Не съм сигурен, че тъкмо религията, която винаги е оправдавала техниях начин на мислене и чувстване, ще ги излекува. Та те веднага ще фалират, ако вземат да се съобразят с нещо друго, освен императива да печелят по всеки възможен начин (и законът одобрява купища начини, които от коя да е нормална гледна точка са безнравствени; нищо чудно – самите те правят законите такива. И не става да ги накараме да правят “добри” закони, това би било абсурд да ни послушат, а и абсурд да го правим с техните ръце, все едно нямаме свои ръце и глави).
  Определено не мисля, че и куршум ще е най-доброто лекарство, но в положение на неизбежна самоотбрана не остава друг изход спрямо най-наглите и агресивните. Така че останалите сами да се откажат.

  Reply
 44. Шapкан

  аха, вие третирате като “комунизъм” всички производни на марксизма (след които държавотворенията на социалиста Мусолини и червеногвардееца Хитлер – точно такъв е бил до края на 1923-а, а през 1942 произнася реч, в която нарича националсоциализма истинското развитие на марксовата “теория”).
  Е, в грешка сте… но продължавайте да игнорирате фактите. Със затворени очи наистина по-лесно се живее.

  Reply
 45. Григор Post author

  @Делибалтова: Според мен изтърваха част от властта, и то не благодарение на общественото мнение. Благодарение на една мутра и палячо, който прави каквото умните и свестните само дискутират вечер под юргана. Прави го по мутренски отвратителен и палячовски смешен начин, половинчато и според мен със съвсем други намерения, но реално го прави – разтурва мафията им. (То кога ли България не е била спасявана именно от палячовци, властомани и откачени глави? И как иначе да е, когато умните и свестните винаги само дискутираме вечер под юргана…)

  Да си призная, направо се стряскам. Загубиха почти всичката официална власт, а реално продължават да държат страната. С каква “степен на сигурност” само са си били проектирали системката… Почвам да се боя дали и чрез ръката на президенството в съда и медиите ще могат да бъдат доразкарани в значителна степен – и се боя, че не. Реалната власт им е поизтръгната, но икономическата продължават да я държат. Много връзки – също. Ако не бъдат доразбити още много, твърде скоро пак ще ни управляват – в момента, в който Бойко падне от власт, неговите хора ще си издерат очите едни на други, и кадесарите пак ще излязат отгоре. И най-добре го разбира човек, като ги погледне колко организирани и сплотени са, като трябва да пазят патриарха си…

  Reply
 46. Кирил

  То при комунистите не е толкова “степен на сигурност” според мен а просто са искали да налапат цялата баница и май са успели. Сега след като изпуснаха президентството, скоро изпускат и съдилищата и посланниците. И вече наистина губят цялата си официална власт и остават само с това което са изкрали, а то ще намалява, както и властта им. Ако Бойко спечели още един мандат, като нищо да изгубят цялата си власт.

  Reply
 47. Григор Post author

  @Кирил: Съмнявам се. Тяхната мафия е кланово-семейна, което ще рече много дълготрайна, и дисциплината в нея се налага чрез ликвидиране на недисциплинираните. Докато мафията на Бойко един месец, след като той падне от власт, ще е гуша за гуша всеки срещу всеки, а след шест месеца ще е изгубила влиянието си напълно – кадесарската мафия пак ще изплува отгоре и ще обхване всичко. Необходимо е да е изцяло извън властта поне три-четири мандата (тоест първият на Бойко не се брои), като през всеки от тях управляват агресивни властомани, налагащи свои мафии, различни от нея, и приемащи я като основен враг. Чак тогава има някакъв минимален шанс нещата да й се изплъзнат за по-трайно, и България да започне да се пооправя без гарантирана перспектива да хлътне обратно…

  Алтернативата е водещите поне 200-300 фигури в нея да бъдат ликвидирани физически. Но честно казано, не си падам по убийствата, така че се надявам да се оправим не на тази цена. А и е малко вероятно – водещите фигури в нея са високопоставени руски агенти, и ликвидирането им ще срещне “последствия”. Така че се надявам като минимум Бойко да успее да удържи още един мандат (и да не се осере окончателно и безвъзвратно като управник през него). Пък после ще видим ще успеем ли да издигнем някой, който да не е кадесарски бушон. Към момента не виждам такъв.

  Reply
 48. Шapкан

  толкова чини свободата – да се надяваш да дойдат “правилните” господари.

  какво ви става бе, хора?

  Reply
 49. Шapкан

  по данни на комисията по досиетата резултатите за Синода са
  11 от 15 (повече от 2/3 доносници и щатни сътрудници на VІ управление на ДС).

  интересно, какво ли е съотношението всред редовите попове? Едно ченге на всеки трима-четирима обикновени безделници?

  Reply
 50. Григор Post author

  @Шаркан: Да си призная, не вярвам на това решение на комисията. Доколкото съм чувал, по соц-време е било на практика невъзможно да се издигнеш над редови свещеник или монах, без да си човек на ДС. Така че предполагам, че просто досиетата на най-важните и/или високопоставени архиереи, начело с патриарха, са били изпрани в някой момент. Както стана с досието на Гоце…

  Reply
 51. Шapкан

  е и?
  щом тия хора са предпочели толкова лезпринципен компромис – какво да кажем за тях?

  одеве по радиото един от доносниците-митрополити рече буквално: Библията ни учи да се покоряваме на всяка власт, защото тя е от бога, затова ние бяхме длъжни да помагаме на държавата за благото на народа.

  това не е цинизъм. Това е същността на религията.
  Интересите на държавата (включително престъпната от нравствена гледна точка, иктатурата демек, макар че за мен е престъпна всяка власт, всяка държава) били равнозначни на благото на народа. Народът не е колективен организъм, хората не са клетки, имат мозъци и гласове сами да си кажат кое е благо, кое е не е.

  Нека вярващите малко погледнат термините “теист”, “деист”, “пантеист” – може да се разпознаят в последните два и така да престанат да хранят самочувствието (наглостта) на БПЦ.
  И да си поискат награбеното обратно.

  а че на комисията не може да се вярва – медицински факт.
  Тази комисия поначало е призована да се занимава с манипулации, а не с разкриване на истината.
  Иначе биха я поверили на бившите политически затворници, както имаше едно предложение преди доста време.

  Reply
 52. Кирил

  Е, най-накрая да излязат тези досиета. Да ги разберат хората що за стока са особенно онзи дето казваше “властта е от бога”. Сега поне може да има някакъв шанс да се опитат да ги махнат или да станем първата страна в света с официална религия “атеизъм”. Че и не е само великата българска православна църква, то католици, мисюлмани, да имахме и будисти и там щяха да са агенти. На печелившите честито.

  Reply
 53. Григор Post author

  А ето и потвърждение за предположението ми.

  Оттук нататък, интересните въпроси са:

  – кога точно е изпрано досието на Максим
  – кои други досиета на свещеници (и несвещеници!) са изпрани
  – кой държи премахнатата от тях информация, и шантажира тези хора да играят по свирката му.

  Кога точно е изпрано досието – не знам. Пълна възможност е имало от 10 ноември 1989 г. насам (аз не съм забравил прочутото горене на досиета през декември 1989 и януари 1990 г., дето в София се чудехме защо времето е толкова топло…), та като минимум до предаването на целия архив на разпореждане само на Комисията по досиетата преди няколко години.

  Кои други досиета на свещеници са изпрани – също не знам. Но предположението ми е, че по комунистическо време в Синода няма избиран митрополит, който да не е човек на ДС. Би било все едно за министър да бъде избран човек, който да не е човек на БКП или БЗНС.

  А кой държи изчистената информация и шантажира с нея “изпраните” – тук надали е нужно много мислене, за да се досети човек. (Жокер: в коя държава изнесе Димитър Йончев каквито можа архиви на Шесто веднага след промените?)

  Reply
 54. хавелин

  безбожник по собствено признание гн. Гачев! Православната църква, протестантите мисюлманите и Всех идеалисти НЕ СА ваши духовни съмишленици по въпроса за каквато и да било ръкотворно асистирана или контра асистирана – презервативи, аборти, хапчета – репродукция. както на нас ни се наложи да свикнем с воя на еврейско масонско луциферианската конспирация – Волтер, Русо, Дидро,Спиноза, Маркс, Енгелс(Троцки_ЛЕниин Сссталин), така и на вас детерминативно и по волята на силата наречена Бог, заблуждаващите се*АЗ съм неверието на Неверника*- Кришна Бхагавад Гита-ви се налага по волята Му – ЕС, какво…ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ И НИЕ МИСТИЦИТЕ ОЩЕ ДИШАМЕ. щом не сте един от нас АВТОМАТИЧЕСКИ губите правото на мнение по нашите неща. или ако искате – овце не се питат и не отговарят по вкуса на месото. питат се месоядни животни – от бацили до мечки. всяко от тях познава месото – обаче Месотооо! -по различен вкусов начин. тоест различни религии.
  Без религия _Бог АЗ! – тревопасен, значи ноу аута ауторити и еми налична е заповед да се въздържиш от оценка как другите усещат месото – щом си тревопасен. липсва феноменологически опит перцепция на религиозно преживяване и отношение. и значи в този случай или проверяваш или мълчиш.

  Reply
 55. Григор Post author

  @хавелин: Право на мнение не може да ми откаже никой по никой въпрос. Ако се опитва, ще го предупредя да си държи мнението за себе си. Ако няма такова намерение, ще му откажа достъпа в блога си. Толерантността ми към крайните форми на глупост е крайно ниска. С което смятам темата за приключена.

  Reply
 56. хавелин

  ако са нужни извинения, поднасям ги. намерение за оскърбление на лично основание не е било налично.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *