Алманах “ФантAstika” 2010-11

От 2007 г. насам този ежегодник е едно от обобщенията в България на местната (а и не само) фантастика. Разнообразието вътре е впечатляващо – българска и международна фантастика, фантастология, представяния на най-различни интересни теми… Не е точно “книга”, в смисъл едно произведение или сборник от няколко. По-скоро нещо като някогашните научно-популярни списания, които съдържаха от всичко интересно и актуално по колкото може да се побере в ограничения им обем.

Не че в него няма достатъчно интересни разкази, разбира се. Съставителите – доайенът на българското фенство Наско Славов и вездесъщият Калин Ненов – успяват да пакетират впечатляващо количество хубаво четиво. А едно от най-хубавите му неща е, че всеки брой представя по три-три и нещо неща от все още неутвърдили се български автори. (Да се изфукам – в един от броевете имаше представяне и на мои неща. 🙂 )

Думата ми този път обаче е за комбинирания брой 2010-11 г. Комбиниран, защото издателите не успяха да съберат парите да издадат всяка година отделен брой. Уви, колкото добри фантасти и фантастолози са, толкова и непрактични и некомерсиални. (Ако и да се опитват да предлагат хубави неща на пазара.) За този брой има какво да се разкаже.

Първият от разделите е “Изгревът на следващото” – произведения за бъдещето. Там ще намерите чудесен превод на “Чудовището” на А. Е. Ван Вогт, приятната и (лично за мен) съвсем убедително изглеждаща утопия от братя Стругацки “Пладне, XXII век” и… поредната версия на първата глава от един роман на име “Ортодокс”. (Който тази година е речено да придобие последна версия, и евентуално да бъде издаден под някаква форма – било като електронна книга, било като хартиена, било и двете. Че да мога най-сетне да се заема по-сериозно да пиша продължението му…)

В раздела “Български фантасти” официалният представен този път отдавна се е утвърдил, но абсолютно незаслужено критиката не му обръща достатъчно внимание – финият поет и майстор на словото Александър Карапанчев. (Известен на читателите си под още неуточнен брой други псевдоними.) Пак там ще намерите три от приказките на Любомир Николов – Нарви, поредния чудесен разказ от Валентин Д. Иванов, представяне на “Храмът” на клуб “Светлини сред сенките” и още други.

“Фантастология” е посветена на годишнината на Станислав Лем – освен няколко труда за него съдържа и “Съкровищата на крал Бискалар”. В добавка са представяния на художници и графици, обзор на издадените български фантастични книги през двете години и… още любопитна и увлекателна фантастология.

А знаете ли, че има и фантастична поезия? И не е лоша. Разделът “Фантастихия” е точно за такава. Наред със задължителния Рей Бредбъри там ще откриете и Александър Карапанчев, а също така и Агоп Мелконян. Разделът “Кинотавър” пък е посветен на фантастичното кино. “Хомо Луденс” е мястото, естествено, на фантастичните компютърни игри, а “Футурум” – на футурологията. Най-сетне, “Откъде идваме” е “миналото вече не е това, което беше”, а “Присмехулник” – малко смях.

От алманаха все още има останали няколко десетки броя, които обявявам за официална продажба. Коричната цена на книгата е 15 лева, но имам разрешението от Наско и Калин читателите на блога ми, като хора изстрадали, да получат отстъпка – за тях цената е 12 лева. И на Наско или Калин да пишете, и направо да ми оставите коментар тук, все става.

И още един безплатен бонус. Който желае, ще получи на първата страница на “Ортодокс” личен поименен автограф от мен. 🙂

13 thoughts on “Алманах “ФантAstika” 2010-11

 1. Branimer

  Гри, ако случайно се засилиш да издаваш Ортодокса на хартия (за което горещо се надявам и отсега си заплювам ПОНЕ една бройка) – пиши ми, ще те свържа с най-евтината възможна печатница в София 🙂

  Reply
 2. Кал

  Гри се е объркал малко в това изречение:

  „И на Наско или Калин да пишете, и направо да ми оставите коментар тук, все става.“

  Искал е да каже:

  „И на Човешката библиотека да пишете (poslednorog -в- gmail-точка-com), и направо да ми оставите коментар тук, все става.“

  Едно птиченце ми каза… 😀

  (Една добавка към списъка горе – „Кървави криле на кръвожадни птици“ от Красимир Георгиев. Втрисаща проза и мащабни проблеми. За какво повече да си помечтае Калин…)

  Reply
 3. Григор Post author

  @Branimer: Благодаря от сърце. 🙂

  @Дончо: Разбира се! Имаш пощата ми. Само ми дай ден-два да взема бройки в наличност.

  @Божо: И ти имаш пощата ми (има я на началната страница на сайта).

  @Кал: Огромно благодаря за корекцията – спал съм, докато съм писал. И за добавката – наистина е разкошна, просто бях много уморен, като писах записа.

  Reply
 4. dagoburd

  Привет, аз също бих си пожелал една бройка, но не съм от София – възможно ли ще е да ми я пратиш, като разбира се, аз ще си поема разходите ? 🙂 Ако не ти е проблем, ми отговори директно на имейла който съм споделил тук, благодаря 😉

  Reply
 5. Григор Post author

  @dagoburd, skoklyo: Пишете на дадения от Калин е-майл (poslednorog в gmail точка com). Книгите е най-лесно да ви бъдат пратени по пощата с наложен платеж. Ако случайно някой свой човек ще идва от София накъм вас (според където сте), може да бъде пратена и по него. Или пък, ако вие или ваши хора скоро ще идвате към София, може и така.

  Reply
 6. Делибалтова

  Аз си го купих точно заради “Ортодокс”. Обаче правя рекламация – много бързо го изчетох, а ми се иска да птодължава! Моят проблем може да се реши само с цялата книга, задължително с планираното продължение.

  И от автограф няма да се откажа при сгоден случай.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Митко: Получаването е малко трудно (в смисъл, пращането е малко скъпо). Иначе за плащането и за автографа винаги ще се намери начин. 🙂

  Reply
 8. хавелин

  според мен романът е написан от атеистични позиции – религията опиум за народите и прочие. притеснен съм че оскърбява малката искрена ортодоксална т.е православна общност – ако не отчетем че сравнително малко настоящи по руски веруни следят НФ то иfantasy то – справка йеромонах Серафим Роуз Духът на научната фантастика из Православието и религията на бъдещето. самият аз съм само един обективен идеалист без определена верова принадлежност, но ми се струва че вие григор сте атеист и сциентист марксисткого толка на древноромски език.
  накратко за мен – поради гореизложените причини – философски идеализъм – хусерл, хаидегер а не спиноза маркс амиии…
  BOOK DENIED!

  Reply
 9. Григор Post author

  @хавелин: Атеист съм, и се гордея с това. Ако книгите ми оскърбяват някого, това си е открай докрай негов проблем. И ако такъв човек отказва да ги чете, ще му благодаря от сърце, че не ги цапа с глупостта си.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *