Пирати по света, обединявайте се!

Попаднах на този текст в “Аз чета“. Преводачът не ми е известен.

Оригиналът (на английски език) е публикуван на 20 януари 2012 г. в блога на Паулу Коелю.

Моето мнение за S.O.P.A

В края на 50-те и 60-те години на миналия век в несъществуващия вече Съветски съюз много книги, критикуващи политическата система, се разпространяват на циклостил. Авторите им не получават нито стотинка от продажбите. Точно обратното, те са преследвани, оплювани в официалната преса и изпращани на заточение в Сибир. И все пак продължават да пишат.

И защо? Защото имат нужда да изразят чувствата си. От проповеди до политически манифести, литературата позволява на идеите да пътешестват и дори да променят света.

Нямам нищо против хората да печелят от книгите си – аз самият така си изкарвам хляба. Но погледнете какво се случва в момента. Stop Online Piracy Act (S.O.P.A) може и да разруши интернет. Ето това е ИСТИНСКА ОПАСНОСТ, при това не само за американците, но и за всички нас, защото ако бъде приет, този закон ще засегне цялата планета.

И какво мисля аз за това?

Като автор би трябвало да защитавам „интелектуалната собственост“. Но няма.

Пирати по света, обединявайте се и пиратствайте всичко, което някога съм написал!

Добрите стари дни, когато всяка идея си имаше собственик, си отидоха завинаги.

Първо, защото всички използват отново и отново все същите четири теми: любовна история между двама, любовен триъгълник, борба за власт и истории за пътешествия.

И второ, защото всички писатели искат това, което пишат, да бъде прочетено – дали във вестник, блог, листовка или на някоя стена.

Колкото по-често чуваме някоя песен по радиото, толкова по-страстно искаме да си купим диска. Същото е с литературата.

Колкото повече хора пиратстват някоя книга, толкова по-добре. Ако харесат началото, на следващия ден ще си купят цялата книга, защото няма нищо по-уморително от четенето на огромни текстове от екрана на компютъра.

1. Някои хора ще кажат: Достатъчно богат си, за да разрешиш разпространяването на книгите си безплатно

Това е вярно. Богат съм. Но желанието да забогатея ли ме подтикна към писането? Не. Семейството и учителите ми постоянно повтаряха, че в писането нямам бъдеще. Въпреки това започнах да пиша и продължих да пиша, защото това ми носеше удоволствие и придаваше смисъл на съществуването ми. Ако целта ми бяха парите, можех да спра още преди години и да си спестя сблъсъка с неизменно негативните коментари.

2. Издателският бизнес ще каже: Хората на изкуството не могат да оцелеят, ако не им се плаща.

През 1999 г., когато за първи път бях публикуван в Русия (тиражът беше 3000 копия), страната страдаше от жестока липса на хартия. Случайно открих „пиратско“ издание на „Алхимикът“ и го публикувах в интернет страницата си.

Година по-късно, когато кризата приключи, продадох 10 хиляди копия от печатното издание. До 2002 г. продажбите бяха достигнали 1 милион, а днес вече надхвърлят 12 милиона.

Когато пътешествах из Русия с влак, срещнах няколко души, които ми казаха, че първоначално са открили книгата ми именно чрез „пиратското“ издание, публикувано на сайта ми. Днес поддържам сайта „Изпиратствай Коелю“, където споделям връзки към всички мои книги, които могат да се намерят в P2P сайтове.

И продажбите ми продължават да растат – близо 140 милиона копия са продадени по цял свят.

Ако изядете един портокал, трябва да се върнете до магазина, за да си купите друг. В този случай плащането на място има смисъл. Когато става дума за произведение на изкуството, вие си купувате не хартия, мастило, четка за рисуване, платно или ноти, а идеята, родена от комбинирането им.

Пиратството може да послужи като повод за запознанство с работата на артиста. Ако харесвате нейните или неговите идеи, ще поискате да ги имате в дома си; една добра идея няма нужда от защита.

Всичко останало е алчност или невежество.

18 thoughts on “Пирати по света, обединявайте се!

 1. Кирил

  Най-накрая някой писател да се изкаже по темата, а не някакви продавачи на авторски права. Дано законите за патентите и търговските марки малко се оправят.

  Reply
 2. Black Wolf

  И не забравяйте, че това е човек, който заради свободата е лежал в затвора, където е бил измъчван (логично за страна с военна хунта по онова време).
  Не са просто празни приказки на някакъв интелектуалец…

  Reply
 3. Sllavcho

  ами добре, това което казах беше съвсем добронамерено. и ме изтрихте дори и някаква забрана получих за десерт.
  освен д ави посоча да препрочетете първата част от този пост. а именно частта, че всички които пишете искате да бъдете четени..
  оправяйте се! все някак ще преживеем и без паулу и без григор, както и досега

  Reply
 4. Григор Post author

  @Слав: О, определено беше добронамерено. Просто спамът не е добре дошъл тук. (Ако “не знаеш” какво имам предвид, ще получиш колкото време ти е необходимо, за да разбереш.)

  Reply
 5. Славчо

  защо си мислиш че ще разбера? и какъв спам? просто като четох и се разсеях без майтап. но явно хора които по цял ден седите на компютри и в интернет загубвате усещането за нормално общуване. ако го бях казал на живо това какво щеше да направиш, да ме изтриеш ? да ме набиеш? жалко наистина мислех че си сериозен човек, мога да ти гарантирам, че няма да ми видиш ИП-то повече тук.

  Reply
 6. Eneya

  Лонганлон се възмущаваше до небесата как било евтина пиар кампания от страна на Паолу Куельо, но мен ме радва позицията му. Дори да е заради кампанията, пак заема добра позиция.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Славчо: Имаш колкото време ти е необходимо да разбереш, че околните не пасат трева, и че не си ти най-умният.

  @Eneya: Куелю заема тази позиция вече от десетки години – полезно е човек да погледне нещата, преди да се възмущава… Отделно от това, ако една пиар кампания работи, значи посланието й среща одобрение от хората – полезно е човек също така да се замисли, преди да се възмущава.

  Reply
 8. Иван

  Напиши нещо за ACTA, защото вчера ей така, по терлици, България се подписа под нея.

  Reply
 9. Pingback: ACTA – цензурата е ********** | Кутията за всичко

 10. Eneya

  Хубавото е, че има реакция. Лошото е, че цялото това беше крито прекалено дълго време. Гнус, отвсякъде.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Eneya: Има защо да бъде крито – никой не би го допуснал, ако е явно. Чак такова плюскане на чуждия зелник даже лудите вече не искат да си го дават.

  Reply
 12. Eneya

  Забележи масовите реакции обаче (еле пък Сирков, този човек е такъв трол, че не е истина) как интернет не било човешко право. Защото достъпът до информация е същото като видът информация, до която имаш достъп и третирането на тази информация.
  От това по-ясен пример за цензура, здраве му кажи.

  Reply
 13. Григор Post author

  @Eneya: Масовите реакции се надявам да се забележат тепърва. 🙂

  Reply
 14. Pingback: Пещерата на неандерталеца » Свободни или ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *