“Глобул” прецаква абонати

(Публикувано от агенция BLITZ. Поради изключителната възмутителност на случая го копирам от тях пряко.)

Нов брутален начин за надуване на сметките прилага мобилният оператор “Глобул”. Начисляват ни пари и за входящи обаждания, установи столичен вестник. Стотици оплаквания са публикувани в интернет пространството от опарени от оператора хора. Според жалбите “Глобул” са наложили такса и на входящите обаждания в случаите, при които телефонът е спрян за неплатени месечни сметки.

“Получих фактура, в която ясно си личеше, че входящите ми обаждания са таксувани с цели 60 стотинки на минута във времето, когато ми бяха спрени изходящите обаждания и на практика не можех да звъня на никого. За сметка на това за всеки, който ми се обаждаше, плащах аз”, обясни измамен клиент.

Според юристи, ако в договора не присъства подобна клауза, той е незаконен и мобилният оператор може да бъде съден.

За да се подсигури срещу евентуални дела, операторът е измислил нелепа схема за предупреждавана на хората за предстоящото цакане. Щом не си платят сметката, абонатите получават съобщение със следното съдържание: “От 01.06 се въвежда услуга получаване на входящ трафик при незаплатено в срок задължение (0,60 лв./номер). Услугата се активира с неплащане в срок.”

Нямам представа дали Глобул ще бъдат съдени и осъдени, и дали евентуалната глоба ще ги осъзнае. В държава, корумпирана като нашата, надали. Но се надявам на клиентите им да им дойде акълът и да ги изоставят заради този номер. Освен ако, разбира се, не им харесва да бъдат мамени. Големите корпорации имат точно едно чувствително място – джоба. Усещат, че са сгафили, единствено ако пострада той.

И преди някой да се изкаже, че всички оператори са маскари, ще го посъветвам да си спести проявата на идиотизъм. Не е в негова полза. Да, другите оператори може и да не са по-свестни. Но ако дори само 10% от клиентите на Глобул се вдигнат другаде, ще се случат две неща:

– Глобул ще усетят грешката си, защото ще ги удари по чувствителното място. И ще разберат, че ще я компенсират само ако конкуренцията им направи подобен глупав гаф.

– Другите мобилни оператори ще видят какво се случва с който прави подобни гафове – пълни джобовете на конкуренцията за своя сметка. И ще си направят извод искат ли те да правят подобни гафове.

Ако пък не се махнат достатъчно хора от Глобул, също ще се случат две неща:

– Другите мобилни оператори ще видят, че мръсните номера минават без последствия, и ще започнат също да ги прилагат

– Глобул ще видят, че този мръсен номер е минал без последствия, и ще пробват и още по-сериозни.

В крайна сметка, ще се случи каквото решат клиентите на “Глобул”. Ако искат да не ги обират, имат как. Ако предпочитат да ги обират, също имат как. Изборът си е техен. Преносимостта на номерата работи отдавна, и всеки друг оператор предлага тарифи, изгодни като тези на Глобул – включително връзка с тях.

(Не съм абонат на Глобул. Но много хора са. Пуснах този текст, за да стигне и до тях. Предупреденият е въоръжен. А въоръженият сам избира какво ще заслужи и получи.)

28 thoughts on ““Глобул” прецаква абонати

 1. Longanlon

  гаден номер, ама от друга страна – кой по дяволите не си плаща сметката за телефон с месеци? познавам прекалено много бедни хора които не могат да си позволят втори чифт обувки, но месечните им сметки за телефон не слизат под 100 лв. (както и тия за цигари)…

  Reply
 2. Pastora

  Разсъжденията над проблема тук не включват наличието на картелно споразумение между операторите. Нищо към момента не може да ме убеди, че такова няма. Единствено решение в такъв случай остава бягството от всички оператори – това обаче в съвременния свят е нереалистично, макар че все по-често се замислям над идеята…

  Reply
 3. Валентин

  Законът те задължава да имаш телефонен номер. Затова няма как да се освободиш от доставчиците на тази услуга.

  Например за да регистрираш фирма трябва да посочиш телефонен номер. За да се регистрираш по ЗДДС трябва да имаш телефонен номер. Като подаваш данъчната декларация трябва да посочиш телефонен номер. Изобщо в купища документи, изисквани от държавата, трябва да си напишеш телефонния номер. Ако имаш сайт трябва да публикуваш телефонния си номер на сайта (заради Закона за електронната търговия) заедно с още лични данни (иначе си нарушител на закона – нищо, че на сайта може да не продаваш нищо, всеки сайт, който е достъпен публично, трябва да има публикувани съответните данни съгласно закона). Последния закон се нарушава масово, защото хората масово отказват да спазват този закон (или не знаят за това си задължение – например в този блог липват личните даннни на собственика му, изисквани от закона).

  http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=17&t=39876

  Преди два дена ме извикаха в комисията за защита за потребителите и ми съставиха акт по чл. 4 от закона за електронната търговия,

  При проверката е установено, че лицето като доставчик на услуги на информационното общество е нарушило разпоредбата от чл. 4 ал.1 от Закона за електронната търговия не е предоставил по безпрепятствен начин пряк и достъпен за потребителите на услугите и на компетентните органи следната информация:
  1) Името или наименованието си – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 1 от ЗЕТ
  2) Постоянен адрес или седалище на управление – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 2 от ЗЕТ
  3) Адрес, на който упражнява дейността си – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 3 от ЗЕТ
  4) Данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 4 от ЗЕТ
  5) Данни за вписване в търговски или друг публичен регистър – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 5 от ЗЕТ
  6) Информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му – съгласно чл. 4 ал. 1 т. 6 от ЗЕТ”

  Цената да имаш преносим телефон е десетина лева месечно (според моя опит – аз плащам толкова), не е кой знае колко голям разход. Но въпросът е принципен, защо държавата трябва да задължава хората да ползват тази технология?

  Има един доставчик на безплатни телефонни номера (недостатъкът е, че трябва след като набереш номера да набереш и вътрешен номер): http://www.ring2me.com/

  Reply
 4. Валентин

  Също друго несправедливо изискване е да имаш постоянен адрес. Много хора имат затруднения да си извадят лична карта, защото нямат постоянен адрес. Това засяга предимно бедни хора, които нямат подслон, но и някои богати теоретично биха могли да бъдат засегнати от тази закони (но за тях е лесно да решат проблема – може да наемат някой апартамент и да не живеят в него, няколкостотин лева на месец няма да е проблем за тях – после може да пребивават в различен хотел всеки ден, ако желаят това – никой няма да ги проверява дали живеят на постоянния адрес, може да назначат някой да им пренасочва хартиената поща към електронната поща, ако искат).

  Reply
 5. 5rov

  Блиц клевети, а ти ги тиражираш…

  Получаване на входящ трафик при незаплатено в срок задължение*

  Предоставя се на всички потребители на абонаментни програми на GLOBUL, които не са заплатили в срок задължение по издадена фактура. Не може да бъде използвано от потребител в роуминг.
  Таксата се дължи и заплаща само от потребители – физически лица.
  Таксата е еднократна, в размер на 0,60 лв. с ДДС (не зависи от дните и броя на получени обаждания/SMS, начислява се веднъж при незаплатено задължение и след изтичане на срока за заплащане на задължение по издадена фактура). При ново неплащане в срок на задължение по издадена фактура се дължи нова такса.
  Таксата се начислява на всеки номер във фактурата, чието заплащане не е извършено в срок.

  Reply
 6. Виктор

  Ползвам джиесем с претплатени минути. Колкото пари дам, толкова ще говоря и точка, ясно и просто. Тези, които са на разни абонаменти, разни “безплатни” минути, така биват оплитани от договори и условия, че не ми се мисли. Аз разбирам нещата така: плащаш – говориш. Спираш да плащаш – спират ти телефона и точка. А каквото е повече, то е от лукаваго, както е писано.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Longanlon: Има и такива. Това не оправдава мръсни номера от страна на оператора.

  @Pastora: Ако абонатите гласуват с краката си заради подобен номер, картелното споразумение няма да помогне на оператора. Мислиш ли, че другите оператори ще почнат да му връщат абонатите?

  @Валентин: За много цели законът не те задължава – само ти дава възможност да впишеш номера си. Когато пререгистрирах фирмата си, не съм вписал телефонен номер, и ми приеха документите. За постоянния адрес – това е заради изискването на закона при дело срещу теб да си призован коректно, за да може то да тръгне. Ако нямаш адрес, няма как да те призоват – достъпен си единствено ако успеят да те арестуват.

  @Шаркан: Благодаря! 🙂

  @5rov: Така пишат Блиц. Дал съм изрично източника на новината. Всеки да си прецени дали да им вярва. Ако иска, да провери. Ако е вярно, хората имат право да са възмутени от Глобул. Ако обаче не е, хората имат право да са възмутени от Блиц (аз определено ще съм). Във втория случай сигурно Глобул ще реагират много бързо с опровержение (което аз също ще отразя), и нещата ще приключат.

  @Виктор: Така е, ама предплатените тарифи излизат доста по-скъпо на минута.

  Reply
 8. Иван

  5rov: От коментарите под статията на Блиц:
  “4. vizantieca (анонимен) 2012.01.24 22:15:28
  http://globul.bg/bg/postpaid.02.html?posm=02 Други услуги Получаване на входящ трафик при незаплатено в срок задължение 0.60 лв. за всеки номер”

  Провери сам.

  Доколкото разбирам, не е за обаждане, тоест, ако ти се обади един и същи човек 5 пъти, ще платиш 0.60 за получаване на обаждане от неговия номер. Вероятно има възможност да се откажеш от “услугата” и да не получаваш изобщо обаждания.

  Отделно. Не можах да го намеря в моите архиви, но мисля че тази уловка не е нова. Чел съм или съм чувал за нея и преди, може би поне 2 години.

  Reply
 9. 5rov

  http://www.globul.bg/bg/service.html?id=24

  Получаване на входящ трафик при незаплатено в срок задължение*
  Предоставя се на всички потребители на абонаментни програми на GLOBUL, които не са заплатили в срок задължение по издадена фактура. Не може да бъде използвано от потребител в роуминг.
  Таксата се дължи и заплаща само от потребители – физически лица.
  Таксата е EДНОКРАТНА, в размер на 0,60 лв. с ДДС (не зависи от дните и броя на получени обаждания/SMS, НАЧИСЛЯВА СЕ ВЕДНЪЖ НЕ НА МИНУТА КАКТО СЕ ТИРАЖИРА при незаплатено задължение и след изтичане на срока за заплащане на задължение по издадена фактура). При ново неплащане в срок на задължение по издадена фактура се дължи нова такса.
  Таксата се начислява на всеки номер във фактурата, чието заплащане не е извършено в срок.

  В случай, че желаете да се откажете, може да го направите в срок не по-късно от 2 (два) дни от активирането на услугата за даден номер. Отказ може да бъде извършен с подаване на Заявление в магазин от търговска мрежа на GLOBUL.

  * в сила от 01.06.2010.

  Reply
 10. Григор Post author

  @5rov: Ако става дума за това, е очевидна грешка. Възможно ли е обаче да са две различни неща?

  Reply
 11. Данаил

  За мен глобул вече е изпята песен. В момента в който ми изтече периода на подписания договор, разделяме се по живо по драго. Не искам да имам нищо общо с хора които в пряк текст ме лъжат и за които клиента е просто дойна кравичка.

  Reply
 12. mdam

  @5rov: И да е така, Глобул сами са си виновни мърлявата дефиниция. Предполагам са го направили така, за да заобиколят закона за задълженията и лихвите. Никой не им е виновен, че са тръгнали да се правят на интересни и да вкарват допълнителни клаузи. А клиентите, горките, дано не им се сбъдне това което си мисля, че ги чака след 1-2 години – тотален монопол на Мтел и Мтел – новото БТК. БТК ги мразя, но напоследък ми е жал, че губят пазарен дял щото новия монополист(спомняте ли си наглото извинение от австриеца за проблемите с билинга) ще мачка. Мачка и сега жестоко, но няма да навлизам в подробности, че са служебно инфо. Бтв, не работя в някой от големите.
  Покрай работата ми и пазарната ситуация, а и положените покрай биг корп по света мисля, че трябва да се наложи закон според който никой не може да става по-голям от 10% дадена дейност и компания не може да има повече от 2 дейности – регрулирани. Нерегулираните – 2-ни данъци.

  Reply
 13. Григор Post author

  @mdam: Това виждане вече почва да се налага за банките. Наскоро не друг, а консервативният и антирегулативен Алан Грийнспан се изказа, че ако една банка е прекалено голяма, за да се остави да фалира, значи е прекалено голяма, за да й бъде позволено да съществува, и трябва да бъде разделена.

  Реално, това за 10-те % ще е трудно да се спази, особено в отрасли, които имат естествено нисък обем (примерно в производството на инструменти за обработка на огледала на астрономически телескопи). Но би могло да се постанови някаква форма на регулация. Примерно че бизнеси, които държат повече от 20% от даден пазар, нямат право на печалба в съответната дейност над половината от печалбата на бизнеса в съответната юрисдикция (и допълнения, които да пречат това да се заобикаля).

  Reply
 14. Валентин

  компания не може да има повече от 2 дейности – регрулирани

  Романът на Айн Ранд “Атлас изправи рамене” е до болка реалистичен. Някой ден трябва да го прочета (гледал съм първия филм).

  Reply
 15. Валентин

  Доста се колебая дали да се радвам от увеличаващия се социализъм.

  Защото ми се струва невероятно преход от сегашното ниво на социализъм към пазарна икономика.

  Преходът към пазарна икономика ще се случи след като социализма се увеличи до непоносими нива.

  Обаче технологиите напредват доста бързо и компенсират увеличаването на социализма. Така само се увеличава агонията. Мисля, че в един момент напредъка на социализма ще изпревари напредъка на технологиите и това ще доведе до икономическа катастрофа. Надявам се тази катастрофа да стане по-бързо за да има по-малко щети. Но май няма да доживея да видя прехода.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Валентин: Религиозността за или против дадена идеология е лош съветник в практиката. Човек почва да вижда света в бяло и черно, да гледа на него през само един прозорец.

  А сграда със само един прозорец се нарича затвор. И когато доброволно си влязъл вътре, няма как да ти се помогне да излезеш.

  Reply
 17. mdam

  @Валентин: То затова ползваш половината нет на “социалистически” софтуер примерно, щото едни други хора малко са чели ранд и са решили, че е по-добре да използват финансовата си мощ не за да произвеждат те по-качественно, а да пречат на другите да го правят и постоянно пищят, че някой ги краде, но това е понеже, по презумция всичко е тяхно.

  Reply
 18. georgi

  Мобилните оператори са си вързали гащите отвсякъде, за тях работят едни от най големите юристи и е почти невъзможно да ги “гепите”. Няма човек който да се е разминал без ощипване и така ще бъде докато държавата ни не се намеси. Но тя няма да се намеси защото много хора представляващи именно тая държава са намесени с операторите. Кога ще излезем от тоя кръг не е ясно, единственото което ни остава е да се съюзим и обявим еднодневен бойкот срещу операторите. Ако се намери начин да се организира национално движение или група в социална мрежа която да каже : нека утре никой да не ползва мобилния си телефон, мисля ще има ефект. Ако сме единни и покажем че можем да им намалим “оборота” когато решим съм сигурен ще се замислят. Ако след тоя ден няма ефект, ще последва друг ден в месеца, после друг и така нататък.

  Reply
 19. Григор Post author

  @georgi: Да си призная, не вярвам да е възможно да се организират нещата така. А и операторите ни са достатъчно нагушени, за да не им пука от ден, седмица или месец дори тотален бойкот.

  По-реалистичен според мен е друг вариант. Нарочва се един от операторите, и се бие срещу него – кампании в Нета, отмъкване на потребителите му, дела срещу него (задължително с поканени наблюдатели от ЕС, за да не смеят съдиите да се продават), шум до небето срещу него и т.н. Нищо, че другите оператори са същата стока – нарочва се и се бие един. Докато не тръгне към реално фалиране. Тогава вече може и да се замисли дали да не бъде коректен. И когато реши да бъде, ще му държи достатъчно влага, за да не смее да се пробва скоро пак – нарочен е… А почне ли един оператор да е коректен, хората сами ще потекат към него. Оборотите и печалбите му ще скочат, и ще се убеди, че в коректността има хляб. А конкурентите му ще загазят, и единственият им избор ще е да станат също коректни.

  Reply
 20. Димитър

  Между другото нали е “услуга”. Аз може да не я искам тази услуга. От каде на каде ще ми я активират те без да ме питат?

  Saykor

  Reply
 21. Stelian

  хора внимаваите с Глобул на мене ми се наложи да замина за малко в чужбина за 1 месец но се протака работата 2 месеца и половина някаде като се върнах имах да плащам 40лв сметка и 250 лв неустойка обаче и номера ми беше блокиран и не можех да го възтановя макар че се опитваха да ме лъжат в офисите че всичко ще си бъде както преди

  Reply
 22. Николай

  Мое право е след като не съм се отказал от хартиената си фактура да си я получавам на постоянният си адрес.Но от началото на 2012година това ми право е отнето от оператора ми “Глобул”или от куриерите им.Обаждах се многократно на служебните телефони за връзка с оператор но без ефект.Казват ми,че са предприели проверка и са установили,че фактурата ми се доставя на адрес от куриерска фирма “Стар нест куриер”без да ми предоставят адрес и седалище за нея.И най учудващото е,че и в интернет не мога да я открия.Моля помогнете с казуса!

  Reply
 23. Николай

  Техен клиент съм от 2002г. и имам три карти на сметка при “Глобул” като плащам сметки от 45лв до 70лв на месец.Но напоследък стават некоректни и нагли като византийци.

  Reply
 24. mario

  imam neplatena smetka ot 2010 beshe po malko ot 100 leva sq e 300 i neshto i poluchih obajdfane za plashtane mogat li realno da me sudqt ili vsichko e fars????????

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *