“Творци срещу ACTA”

Имало едно време, в една далечна приказка, през девет приказки в десета, вълци и агнета. И дошли веднъж вълците при агнетата и рекли:

– Много е мътенето на водата напоследък, вреди на здравето. Трябва да се направи нещо. Да приемем един закон, дето да наказва за мътене на водата. Сурово и окончателно.

– А, не, тая приказка вече сме я чели – отговорили агнетата. – Сега живеем в друга приказка, свободна и демократична. Трябва да има равноправие в този закон, иначе не става.

– Съгласни сме! – рекли вълците. – Законът ще гласи: “Който обвини друг, че му мъти водата, без значение дали е вълк или агне, има право да изяде другия.” По-равноправно от това няма как! Нали?

Ей на такъв закон ми приличат и SOPA, и PIPA, и ACTA. И май не е много чудно, защото това им е и идеята. На хартия са толкова равноправни и демократични, че няма как повече. И толкова в защита на агнетата творците…

Само дето на практика е иначе. На практика тези закони утвърждават свръхмерни права за праводържателите – големите търговци на интелектуални права, за сметка на правата на всички останали. Както на потребителите, така и на творците. А също и на издателите, които не спадат в категорията “големи праводържатели”. Уверенията, че противостоенето било “автори срещу потребители” е лъжа. То всъщност е “праводържатели срещу автори, потребители и повечето издатели”.

Ако някой не ми вярва, да пита Данчо Караджов как са му опазили правата и интересите “Мюзикаутор” и “Профон. (Допълнено уточнение – издънката е на Мюзикаутор, Профон нямат общо с нея.) Или пък преводача на “Властелинът на пръстените” Любомир Николов – колко успя да опази правата си срещу едър праводържател, който го окраде. Или да се замисли има ли как най-злите врагове на един писател да са неговите читатели. При положение, че за тях творбата му е мисъл и дух, идея и мечта – докато за “добрите” праводържатели тя е просто пари. Дали читателите му няма да са много по-съпричастни към нуждата му да яде, отколкото праводържателите.

В излязлата още през 1996 г. “Идору” Уилиам Гибсън предсказва с убийствена точност отношението на бъдещите големи праводържатели към авторите и таланта като цяло. Известността е валута – вид валута, която служи за купуване на умове и души. И тя следва да бъде контролирана, точно както всяка валута. Трябва да я има в достатъчни количества, за да може да купува достатъчно умове и души. Трябва да не става прекалено много, за да не настъпва в нея инфлация и собствениците й да губят вложенията си. И трябва да бъде контролирана изцяло и само от наши хора, защото е пари и власт.

За големия праводържател творецът е вид добитък, от който може да бъде доена известност. Известност, която може да бъде конвертирана в пари (чрез продажбата й във вид на произведения) и влияние (чрез примера, който творецът дава, или позициите, които заема…). С известни вложения (реклама, хвалби…) надоят може да бъде увеличен колкото е нужно. За да не секне надоят, добичето бива хранено със сенце (по възможност по-малко) и уверения как се грижат за правата и щастието му (по възможност повече, те са безплатни). А при спадане на търсенето на известност, или появата на предлагана при по-добри условия, или дори просто за предотвратяване на вероятността добичето да придобие собствено влияние и да се помисли за човек, надоят бива съкратен и евентуално добичето бива изхвърлено от фермата да мре от глад. Нищо лично, просто бизнес.

Големият праводържател знае много добре, че потребителите на творчеството никога няма да оставят твореца гладен. Че дори ако само една десета от тях му плащат пряко, творецът ще получава много повече, отколкото му дава големият праводържател. Ако разбере това, творецът може да събере смелост да елиминира посредника и да предложи творчеството си пряко на потребителите. И тъй като от това ще спечелят и двете страни, тази перспектива е особено опасна за големите праводържатели, и те се опитват да я предотвратят. Лъжите, че потребителите са зли и ще оставят твореца гладен, са един от начините.

Друг начин е създаването на социална ситуация, в която творецът не смее да твори, ако не е под “защитата” на голям праводържател. Схемата е проста – “нарушаването на интелектуални права” се криминализира тежко, уж в защита на творците. Докато те не се досетят, че всяко изречение вече е написано от някого отнякъде, всеки сюжет – използван, дори с вариациите, всеки музикален риф – изсвирен… Ако техен разказ съдържа няколко изречения, вече написани от някой автор някъде, този разказ е поне отчасти плагиатство – другият автор е окраден. Без значение дали не е неизвестен на никого графоман, и дали тези изречения не са примерно твърде специфичен превод. Същото важи и за “до голяма степен съвпадащ сюжет”, за “отгоре-отгоре преаранжирана музика”, и т.н. Ама ще се кълнете, че лично сте ги създали, и не сте и чували за някакъв перуански писател, известен само на семейството си? Ми то всички крадци така разправят. Добре, че съвременните електронни технологии позволяват претърсване на колосални обеми информация и откриване на подобни уж случайни съвпадения…

А къде да отидат учените? Никой няма да погледне на сериозно научен труд, който не е в значителна част цитати и позовавания, и с основание – науката се крепи на връзките на частите с цялото… Или търговците на обикновени стоки? Ще посмеете ли да внесете някъде стока, ако дори съвсем случайна и частична прилика на логото или името й с тези на някаква друга, може би съвсем различна стока, означава да бъде наредено унищожаването й без никаква компенсация за вас? А спре ли търговията на стоки, освен на най-високоценовите и маркови, какво става със свободния пазар, който е основата на всичко най-свястно в капитализма?…

… За науката и търговията просто се отчайвам. Ще се занимавам с тях в други записи. Ако имам силите… Но ми се иска да направя поне нещичко, за да спра една от най-гнусните лъжи на интелектуалния феодализъм, наречен едро праводържателство.

Предлагам да организираме някакъв клуб, общност или както щете го наречете, на творци, които се противопоставят на ACTA и на сродните юридически изчадия… Сигурно ще се скъсате да ми се смеете – кой съм аз, че да се пъча сред истинските творци? Хлапе с прашка, което се опитва да поведе опитни и закалени воини…

Да, може и да съм хлапе в сравнение с тях. Да, може и да съм бездарник, не всеки е роден с талант. Но това, което написах, е вярно. “Приятелите на творчеството”, които се опитват да го “подкрепят” с ACTA, всъщност са с мерак да бъдат не защитници на творците, а техни пастири, доячи, стригачи и колачи. И защото получат ли властта, която искат, няма как апетитите им да не продължат да растат. Желанието им да правят творците все по-закрепостени, послушни, заменяеми и нископлатени – също. Бъде ли заменен светът, в който творецът е ключът към творчеството, със свят, в който ключът към творчеството е праводържателят, ще е късно да се пробуждаме.

Обръщам се към всеки творец, който не иска да бъде използван за добитък: тази приказка не е с хубав край. Моля ви, присъединете се. Още не зная къде и към какво точно, то тепърва ще се избистря, надявам се с ваша помощ и под ваше водачество. Не е заради мен, аз няма да спечеля нищо от това, нито пари, нито слава или чест.

За вас си е.

106 Responses to '“Творци срещу ACTA”'

 1. Никола Says:

  Аз не бих се нарекъл автор – имам няколко наградени и издадени неща, но ако в клуба приемате и хлапета с прашки – бройте ме и мен.

 2. Любо Николов Says:

  И Давид е бил с прашка.
  🙂
  Бройте и мен.

 3. Anonymous Says:

  az cam c vac

 4. Кирил Ценев Says:

  Макар да имам само една издадена книга, считам, че имам правото да изразя становището си по въпроса за “авторските права” :

  “Не” на “авторските” права, притежавани от не-автори!
  “Не” на посегателствата върху свободата на информацията!
  Нека всеки да има правото свободно да публикува , свободно да търси и свободно да намира произведенията , които намра за стойностни
  Нека могъщите финансово посредници да не се месят в Свободата на Словото в Интернет!.

  п.с. да запишеш нещо от радиото или от телевизията- разрешено
  да препишеш или ксерокопираш книга- разрешено.
  да ка4иш или да свалиш нещо от интернет- забранено .
  ЗАЩО, и ДОКОГА ще търпим така лицемерно да погазват Свободите ни под предлог че “пазели” правата ни?!?

 5. Georgi Says:

  Тъкмо чета The Lean Publishing Manifesto за самиздат става въпрос връзва се с темата дано е полезно за някого.

 6. Бранко Says:

  Гри, ако можеш да пуснеш една обобщена статийка за това последното – имам предвид The Lean Publishing Manifesto, ще съм ти много, ама много благодарен…

 7. Бранко Says:

  Ох, сори, обърках Georgi с Григор, извинявам се 😀

 8. Григор Says:

  @Бранко: Абе сигурно мога, идеята ми допада, ама пусто иска време да го чета и анализирам… 🙂

 9. Aida_v Says:

  Тежко и горко и на творците,и на обикновените потребители,ако подобни “закони”влязат в сила!Справка:Оруел-“1984″…

 10. Любо Николов Says:

  Григоре,
  Казваш “Сигурно ще се скъсате да ми се смеете – кой съм аз, че да се пъча сред истинските творци? Хлапе с прашка, което се опитва да поведе опитни и закалени воини…”
  Аз имам друго сравнение – виж в блога ми.
  Дано да не се обидиш…

 11. Georgi Says:

  Инфраструктурата не е същата като на Запад, но е започнала да я наподобява. Появяват се подобни услуги. Характеристиките и броя на потребителите е различен, въобще пазара е малко по-различен. Маталитета и издателите са други. Въпреки това тези идеи са проложими.

  Както се казва грешката за името ти е вярна. Григор прави нещо подобно за “Докосвания” книга, която минава през подобни тестове като тези за lean start up.
  Любомир Николов е направил минимален жизнен продукт чрез бога си и изглежда може да привлече внимание към творбите си.
  Николай Теллалов също прави нещо подобно. Тихомир Димитров (и блогър) направи някои умно замислени неща за книгите си. Като цяло авторите напипват почвата. Липсва по систематизиран подход,защото малко е експериметиране какво да правят. А примерите от Запад са доста с този модел на публикуване, но и там както започнах условията са малко по-различни.

  Аз се интересувам от този нов начин на систематизиране и упраление lean start-up, за това интереса ми към статията, а да си призная и какво става с книгите ме интересува. Но освен подхода на lean start-up определено доста важен е маркетинга, но не за този, който си мислите, а маркетинга на отношенията и то коректни и печеливши и за двете страни.

  Не съм навътре в бизнеса с книги и това мога да напиша само. Но определено смятам нашите писатели тръгнали по този път биха спечелили от систематизация на подхода.

  Бранко, разбирам защо искаш пояснения, в манифеста само са загатнати идеите, не са развити (книи са писани за повечето), трябва допълнително проучване.

 12. АннаРома Says:

  И аз съм с вас!

 13. Любо Николов Says:

  Дали за протеста да не си направим по едно хатимаки?

 14. Григор Says:

  @Любо Николов: Хич даже не се обиждам – напротив, засрамен съм от къде ме слагат… А за хатимакито – аз си мислех за маска на Гай Фокс, но хатимакито може да е и още по-добра идея… Всъщност, Любо, просто си безценен! Идеята направо кърти!

  (Ако случайно някой не знае какво е хатимаки: бяла лента за глава, около 5 см. широка. В класическия случай е парче плат, дълго малко над метър, което се връзва около главата. Носили са го японските самураи, като израз на решителност да победят или да умрат. Има всички предимства на символ като маската на Гай Фокс, но без някои от негативите й. Подкрепям горещо идеята, и се чудя дали да не купя и донеса на протеста едно парче плат за хатимакита.)

 15. Black Wolf Says:

  Една вметка на досадник – казва се хаЧимаки. 😉 Кърпата за глава (хачимаки) има дълбоко символично значение. Слагането и обозначава единство на дух и тяло, влагането на спиритуалното във физическите действия (разсичането на противника в японския случай), готовност за битка до край и пр. и пр. 😉 Освен това има чисто практическа функция – омекотява поеманите удари и уплътнява шлема (ако е под него). 😛

 16. Любо Николов Says:

  Платът е лесен – всеки ще намери ивица от стар чаршаф.
  Проблемът е с надписа.

 17. Григор Says:

  @Любо Николов: Според мен надпис трябва да няма – както във вица с празните “позиви”. 🙂

 18. Александър Says:

  Само да споделя добрите новини:

  След Полша и Чехия оттегли подкрепата си за ACTA
  http://newbusiness.bg/news/view/2871/sled-polsha-i-chehiya-ottegli-podkrepata-si-za-acta

  И Словакия се отказа от ACTA:
  http://pcworld.bg/19126_i_slovakiya_kaza_ne_na_acta/

  А това е Будапеща (или поне такива снимки вървят из нета. не мога да знам дали са реални)
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=296191480442578&set=a.105308356197559.8311.100001551857248&type=1&ref=nf

  На 11 февруари протестът ще е в 16 български града и 197 други европейски града.

  Мисля, че всеки нормален човек трябва да е там и да каже категорично: ACTA la vista, baby

 19. Шapкан Says:

  станаха две години, откакто предлагах подобен клуб.
  И?

  хатимаки ли?
  ако ще се кичите с хатимаки (или ще си връзвате тенагуи – тъкмо то е за под шлема), защо изоставяте другите приложения към хатимакито?
  например: катана, колан с динамит, някой от моделите “Йокосука” или “Накаджима”, в краен случай – поне едно 7,62-мм СВД…
  ако не друго – поне копието на дон Кихот изровете, пак е нещо.

  хора, символични протести с използването на знакови фетиши – срещу реална сила? Даже не е смешно.

 20. Кал Says:

  Катана нямам, но мога да осигуря бокен и вакизаши на желаещите. 😉

  И ме пишете в клуба „Творци, които се подхилкват на алчниците, докато профучават покрай тях“. Все едно под каква форма се опитват да ни вържат, алчниците.

  (Безкрайно ми е чудно дали НАИСТИНА никой от въпросните „праводържатели“ не умее да мисли/да наблюдава. Де се е чуло и видяло (трайно) творчество с вързани криле…)

 21. Григор Says:

  @Кал: Умеят, и още как. Ние сме, които не винаги умеем да разберем технологията за подмяна на творенията на таланта с маркетирана конвейерна ширпотреба.

 22. Genadi Says:

  Ами то вече го има клуба на независимите творци- Амазон.ком 🙂

 23. Григор Says:

  @Genadi: Различно нещо е (а и е спорно доколко Амазон.ком е място за незавимост).

 24. Валентин Says:

  Затворите в САЩ очакват българските пирати…

  За сега екстрадират един “пират” от UK (линквал към сайтове, където може да се изтеглят “пиратски” материали), очаквайте и други държави да започнат екстрадиция на техни граждани.

  САЩ води рекорда по затворници, голяма далавера правят собствениците на частни затвори там. Като почнат да си внасят и затворници от чужбина, собствениците на затвори ще са много щастливи.

  http://vstoykov.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

 25. Сю Says:

  не съм автор, но бройте и мен

 26. gadabout Says:

  А голямата трагедия, колкото и философско да е това, е започнала тогава в историята (сравнително определимо е кога точно), когато властимащите са решили, че производителят на интелектуален и творчески труд подлежи на същите механизми като производителя на сирене само защото и двамата се трудят. И години по-късно, не щеш ли, ценността на творческия продукт се равнява, според някои, на ценността на сиренето.

  И живели нещастно до края на дните си…

 27. Галя Says:

  Заставам до вас 🙂

 28. Atanaska Kostova Says:

  Напълно Ви подкрепям!

 29. Васко Стоянов Says:

  Твърдо заставам зад идеята за свободен и нецензуриран интернет. Има начини творецът да си вземе своето, но нека творбите му бъдат ДОСТЪПНИ за ВСИЧКИ !!!

 30. Божо Says:

  Такава FB група се е появила:
  https://www.facebook.com/groups/autorsagainstacta/

 31. Григор Says:

  @Васко Стоянов: Аз съм за правото на авторите да изберат сами дали творбите им да бъдат достъпни. Без “мотивации” от сорта на “Ако нещата ти са в интернет, няма да ги издадем, защото няма да ги продадем”. Принципно тези “мотивации” могат да бъдат заобиколени – примерно издателството O’Reily спокойно издава и такива книги, и това помага за успеха му. Но ACTA изисква определени закони, които няма как да бъдат заобиколени.

  @Божо: Не ползвам Фейсбук и нямам акаунт там. Но поддържам идеята.

 32. georgi Says:

  s vas sam !!!!!!!!!!!!

 33. pavlin botev Says:

  Трябва да се протестира активно срещу тези опити за погазване на свещената свобода на словото.

 34. Марияна Георгиева Says:

  Аз съм учител, д-р по методика на обучението по български език и литература. Все още не съм издала първата си книга, но имам намерение да го направя…, както имам намерение да публикувам в социалните мрежи свои текстове…
  Никой не смята учителя за творец, но надявам се, ще се съгласите, че има отношение към творчеството.
  Та съм напълно съгласна с Вас – подготвяното е антидемократично, насочено срещу една от малкото свободи в съвремення свят – тази която даде на човечеството Интернет…
  Подкрепям намерението Ви да протестирате, да изградите клуб или друга форма за протести…За съжаление не мога дойда пред НДК – от Русе съм и нямам възможност да пътувам…

 35. Yordanka Katsarova Says:

  Аз съм емигрантка в Германия и се чудя ,ако ми отнемат и правото да чета книги онлайн то тогава какво ще ми остане!Не мислят ли нашите политици ще това ще скъса и последната връзка с родината.

 36. Григор Says:

  @Yardanka Katzarova: Мисля, че няма такава опасност – по последни информации, Германия смята да не подпише ACTA. 🙂

  Така че нищо чудно вместо вие да загубите връзката с родината (или поне с родните творци), те скоро да дойдат при вас…

 37. mamaema Says:

  @Yordanka Katsarova: А мислят ли политиците със собствените си глави ? Да не говорим че не мислят изобщо да се замислят за проблемите на така наречените обикновени хора…

  с вас съм !!!

 38. kali Says:

  vkliu4vam se s udovolstvie

 39. kolio Says:

  здравейте от читанка
  пиша Ви от Австралиа. През последните години единствения начин да про4ета каква да е свястна книга е 4рез интернет(да сте живи и здрави от Читанка). и не става въпрос само за романи а и за строго научна литература. В Австралия е стра6но. Най-скъпите книги в света са тук – нула конкуренция , закони коита са като във феодализма и промити мозъци. Така става след като тази страна отпреди 30-тина години приема американския “copyright” bullshit.
  и дето срещнат душманин
  със куршум да го поздравят,
  а пък със сабя помилват…

 40. Григор Says:

  @kolio: Не съм от Читанка, не е редно да си приписвам чужди заслуги. Не съм и бил в Австралия, не зная как е там. Но събитията около АКТА ме карат да мисля, че колкото по-черни са прогнозите на тема интелектуален феодализъм, толкова по-верни са. И че толкова по-нужно е да кастрим толкова по-здраво политиците ни, които не спират подобни неща.

 41. Долу АСТА! « Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria Says:

  […] Емил А. Георгиев (тук, тук, тук, тук и тук), Григор Гачев (тук, тук и тук), например. Вашите читатели могат да се […]

 42. bate_mitko Says:

  profesionalen avtor sum ot poveche ot 20 godini. vsichko napisano sum publikuval. ne pipayte chitankata i drugite kato neya! priemete go kato patriotichen dulg! da ne govorim za demokrazia i drugi abstraktni poniatia. ACTA e losha rabota. osobeno za tia, koyto jiveyat dalech ot rodinata si!

 43. Hebigatsu Says:

  ACTA или преведено – Търговското споразумение за борба с фалшифицирането има за цел защита на правата на издателите и разпространителите на произведения, а не на авторите и изпълнителите. Освен това неоправдано се разширяват “правата”, които имат същите тези издатели и разпространители и върху всички видове копия на произведенията, включително и тези за лична употреба и използвани без търговска цел (т.е. без печалба), независимо от формата и вида на носителя на произведението. Пример – получилият право да издаде и да разпространява срещу заплащане хартиеният носител на литературно произведение, претендира за “права” и върху електронен вариант без значение на формата на файла на произведението, при положение, че той е заплатил възнаграждение на автора за правото си само да го отпечата на хартиен носител. Същата е ситуацията и с филмите и музикалните произведения – издателите обикновено получават права да ги издадат и да ги разпространяват на материален носител и в определен формат DVD или BluRay и не могат практически да имат каквито и да било претенции за AVI формат. Та такива ми ти работи драги ми Смехурко, както беше казал един именит български автор, чийто произведения многократно се опитват да монополизират разни издатели. 😉

 44. Desi Says:

  Ne sym avtor, no broite i men. Tia okonchatelno iskat da ni zatriat… I oshte neshto- s tia prava i ne znam kakvo oshte- ami internet shte se srine absoliutno. Nadiavam se ot Google po niakakyv nachin da se obiaviat ” protiv”, zashtoto ako tova stane- sys sigurnost shte falirat

 45. нели Says:

  Аз съм автор на собствения си живот и ценности! Както и на правата върху тях!!! Ако мишката може да спаси лъва – БРОЙТЕ И МЕН!!!:)

 46. RogatiA Says:

  Свободата е най висшия идеал! Тя е и моят избор…не на АСТА!!!

 47. Недоубит Вестоносец Says:

  Представете си следната ситуация:

  В Парламента ни се гласува закон, който има за цел да налага санкции върху всеки, използуващ Кирилицата като средство за предаване на мисли и идеи в писмен вид. Защо ли? Защото Кирилицата е интелектуална собственост на Седмочислениците: Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Вярно е, че те са живяли преди много векове, та може би за авторските им права важи някаква давност, но това няма особено значение, защото в реалния живот алфабетичната система на българите принадлежи на Министерството на Просветата, което ако поиска, може да спре обучаването на населението по “четмо и писмо”, и тогава населението – подобно на нявгашните Инки – ще компенсира замирането на информационния поток чрез изплитане на разноцветни връвчици с възелчета, подредени по подходящ за целта начин. (*)

  …Не бих се учудил.

  Затова: изцяло се присъединявам към заклеймяването на позорния акт, който цели да ни превърне в добитък!

  ——————-

  (*) Според легендата някога Инките преминали на “възли и връвчици” след като жреческото съсловие, стреснато от повсеместния интелектуален подем, ЗАБРАНЯВА чрез специален декрет на Върховния Касик съществуващата дотогава писменост, ниспослена от незапомнени времена на народа на Инките от митичния Виракоча.

 48. wn Says:

  #

 49. Недоубит Вестоносец Says:

  Представете си следната ситуация:

  В Парламента ни се гласува закон, който има за цел да налага санкции върху всеки, използуващ Кирилицата като средство за предаване на мисли и идеи в писмен вид. Защо ли? Защото Кирилицата е интелектуална собственост на Седмочислениците: Кирил, Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий. Вярно е, че те са живяли преди много векове, та може би за авторските им права важи някаква давност, но това няма особено значение, защото в реалния живот алфабетичната система на българите принадлежи на Министерството на Просветата, което ако поиска, може да спре обучаването на населението по “четмо и писмо”, и тогава населението – подобно на нявгашните Инки – ще компенсира замирането на информационния поток чрез изплитане на разноцветни връвчици с възелчета, подредени по подходящ за целта начин. (*)

  …Не бих се учудил.

  Затова: изцяло се присъединявам към заклеймяването на позорния акт, който цели да ни превърне в добитък!

  ——————-

  (*) Според легендата някога Инките преминали на “възли и връвчици” след като жреческото съсловие, стреснато от повсеместния интелектуален подем, ЗАБРАНЯВА чрез специален декрет на Върховния Касик съществуващата дотогава писменост, ниспослена от незапомнени времена на народа на Инките от митичния Виракоча.

 50. wn Says:

  ~

 51. pilcho Says:

  И аз като Никола съм от тия, с прашките. Прашки, прашки, ама и те цицини оставят!

 52. stefan Says:

  ACTA не пази собствеността ми. По-скоро ме пази от нея.
  Не знам, ако на някой високопоставен и високопечеливш умник в системата й хрумне да разделя литературата на “истинска” и “фалшива”, както разпределя стоката си, дали няма да му хрумне да ми забрани да пиша или най-малко да публикувам в интернет. Дали няма да ми се налага да си купувам лиценз за да пиша фантастика, трилър, еротика…след, като по някакъв начин, той се е оказал собственик на всички литературни жанрове. Не знам дали няма да се налага задължително членуване в някоя гилдия, в която няма да се влиза никак, никак лесно, за да си позволиш правото да пишеш. Отделно: дали няма да ми бъде забранявано да публикувам свои неща за безплатен прочит: както и правя. Още много, много други неща не знам и май никой не ги знае и точно за това всичко може да се очаква от АСТА не и нещо добро.

 53. Изкуството на тема ACTA | Кутията за всичко Says:

  […] Хубава е идеята правата на създателите на изкуство да бъдат защитени. Но искрено смятам, че това не е начинът, защото така е по-малко защита на създателите и повече на праводържателите. […]

 54. Ina Says:

  Не съм нито творец, нито писател, а обикновен човек, който не иска да е криминално проявено лице, защото харесва хубавите и интересни четива. С вас съм!

 55. PETER Says:

  IZ NE SAM Piisatel 4e da pisha slojni prikazki stevikaja prosti4o kato sculptor zapazvaneto na kirilizata mie me4ta nomislishli 4e tova 6te spasi i osa6tesvi ideitevi .Knijniatani e v upadak obrazovanieto dnes ne e podobro ako vashata ideia e za opazvaneto na ezika pismenosta mi to sazdaite zakoni koito da gi paziat ako nemojete ima strani koito sagi sazdali vzemete gi ot tiah 2.tezii zakoni nesamo triabva da zashtitava avtorskoto pravo na pisateli i prro4ie no te triabva da sa za vsi4i tvorzi.3 Pristrasten sam 4eteneto niamam nikakvo namerenie da se otkazvam ot nego PODKREPIAM iDEATAVI za za6tita napravata na tvorzite NO badete sas zdrav razum s uvajenie PETER. P.S izviniavaite 4e pisha s latiniza

 56. Yana Says:

  Съгласна съм да има защита на правата и да се плаща за всяка книга, филм и музика в нета, НО преди да забранят нещо и превърнат всички в престъпници, трябва правителствата да предоставят алтернатива.

 57. diavolo Says:

  Долу АСТА !!!

 58. toni_26 Says:

  И аз съм с вас. Нямам грамоти за творчество, нямам и издадена книга, при все, че имам богата домашна колекция от стихове, разкази и дори романи, но подкрепям тази кауза.
  Дерзайте!!!

 59. Димитър Филипов Says:

  ACTA е престъпление срещу духа и свободата

 60. Desislava Says:

  И аз съм с вас …. Имам няколо награди, но нямам издадени книги. И аз съм на мнението, че АСТА не бива да се приема в България

 61. lovebooks Says:

  S Was sum!

 62. Boristraikov Says:

  Не мога да се нарека творец, аз съм само преводач, при това любител. Но определено ви поддържам в това начинание.

 63. Орфеус Says:

  Пътят от добрите намерения до `Големият брат` не е дълъг.

 64. Радост Says:

  Мога ли да постна публикацията в социалните мрежи?

 65. Григор Says:

  @Радост: Естествено. 🙂

 66. Радост Says:

  Благодаря:)

 67. Георге Says:

  Бройте ме.

 68. иван Says:

  az cam c vac

 69. Кольо Says:

  Да не допускаме ACTA да стане реалност.

 70. milena Says:

  Suglasna sum s vsichko kazano po gore.

 71. Ласин-Бръчков Says:

  Стоп АКТА! Stop ACTA!!!

 72. solun_5 Says:

  Az ne sam avtor, a prevodach, no sam absoliutno saglasna s vas! Po malko po malko se stiagat obrachite okolo vratovete na potrebitelite na kakvito i da bilo stoki, skoro niama da ima mardane nanikade… Perspektivite sa strashni…

 73. Stefan Alexiev Says:

  Komunizama se zavrushta s toia zakon !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 74. Stanka Says:

  Твърдо против АКТА! Stop ACTA!

 75. Александър Стоицев Says:

  Изцяло съм с вас. Закон който служи за облагодетелстване на неколцина избрани за сметка на мнозонство онеправдани не е закон.

 76. Anny Says:

  NE na AKTA!

  An sum s vas,
  Anny

 77. Игор Дамянов Says:

  Унизително и срамно за всеки съвременен Човек!! Крайно време е да престанем да плащаме чужди сметки!!!

 78. Seraphita Says:

  Напълно Подкрепям Протеста Акта или АСста! Желаете ли подписи от БълЖарската Диаспора? Мисля, че и Един Приятел Франсе би подкрепил Протеста с Радост! Той знае Руски!
  Има и Една Неприятна Вест: Arrests Sow Mistrust Inside a Clan of Hackers By SOMINI SENGUPTA
  http://www.nytimes.com/2012/03/07/technology/lulzsec-hacking-suspects-are-arrested.html?pagewanted=1&_r=2&ref=global-home

 79. Иванка Жекова Says:

  Не съм автор, но когато си купя една книга, мога да я дам и на мои приятели да я прочетат. По същия начин е и интернета, ако се разпространява не с цел продажба, а просто за гледане или четене, не мисля че е нередно. Що се отнася до авторите, ще им кажа следното. Ако една книга си струва, независимо, че съм я прочела в интернет или от някой приятел, аз пак си я купувам. Така че наблегнете на качеството на произведенията и не търсете виновни за липсата на читатели.

 80. Стефан Бонев Says:

  Вън търговците от храма на изкуството! То трябва да е достъпно за всички хора на планетата Земя!

 81. Seraphita Says:

  Първо се Зарадвах на Линка, след това си помислих че е прекалено комерсиален за да се радвам… Може би е подавка и начало на преразрлезеление по АК/Са Не зная… Наистина Не Зная Link-а е: http://avaxsearch.com/ Но в моя browser се изписва само avaxsearch.com Не зная какво означава това, не съм Информатик

 82. Seraphita Says:

  /… / Christopher Kelty The disappearing virtual library http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/02/2012227143813304790.html И все пак мисля че тревожноста ми за http://avaxsearch.com/ или за avaxsearch.com не е фалшива

 83. rider777 Says:

  Да се нарека “Творец” пред Хора като Вас би било смешно, защото моето творчество е доста неразбрано за голяма част от гледащите го ама нейсе ,,,,,,,,,,,,,,,, Тук иде реч за Закон, който облагодетелства индивиди нямащи нищо общо с творчеството а са си най-обикновени търговци. Ако някой от Вас е гледал нещо качено от мен ще е наясно колко далеч от Родината ни съм и единственият начин да чета нещо е в нета. Този Закон ще направи всички такива сайтове незаконни. Единствените книги, които имам на хартия са тези на Никола Николов и ги давам за прочит на тези, които не са наясно със Светът в който живеем.

 84. Patriot Says:

  Със вас съм разбира се,аз отдавана съм я подел тази кампания,е сега ставаме повече!!!!!

 85. rdesign Says:

  Пописвам по малко и рисувам по толко . Авторските права на авторите . С вас съм иначе е гати интернета

 86. Радослав Младенов Says:

  Още преди месец реших въпроса с авторските права http://www.radomladenov.com/e-book.html

 87. Maria Says:

  вътре съм

 88. Кал Says:

  Линкът в Моята библиотека ме подсети:

  Отношението на повечето участници в Човешката библиотека към ACTA е описано тук:

  http://choveshkata.net/blog/?p=2607

  Присъединяваме се.

 89. JF Says:

  Не съм запознат конкретно със самия текст на ACTA, а не обичам да се ориентирам по слуховае Има ли го на български?
  Съдържа ли текстове за отношенията продуцент-автор (певец, музикант, актьор…) и ако да, как се уреждат те според ACTA?

 90. Григор Says:

  @JF: Има го и на български, но горещо съветвам да се чете оригиналната английска версия. (Или да се чете заедно с българската, и да се правят изводи от сравнението.)

 91. bobi Says:

  Няма проблем колко ще преследват хубавите книги. Винаги ще има хора, които ще ги хостват от личните си компове след като ги има в нета.

 92. Adi Says:

  НЕ НА АСТА, НЕ НА ГЛОБАЛНИЯ ТОТАЛИТАРИЗЪМ!!!

 93. Svetoslav Says:

  Аман от простотии ! Крайно време е да престанем да плащаме чужди сметки !

 94. Ivan Dimitrov Says:

  АСТА + скъпи книги на пазара + посредствени предавания по телевизията – ето начин нацията ни да затъпее още повече

 95. Ragnarous Says:

  Най-добрият геймър в България не подкрепя ACTA.

 96. Chavdar Says:

  Утре и училищните библиотеки ли ще затворят?!!
  С вас съм.

 97. Alex Says:

  може би се включвам малко късно, но се водя за някакъв автор – имам издадени книги. Против АСТА съм!

 98. Az Says:

  С вас съм!

 99. hebigatsu Says:

  http://www.investor.bg/novini/261/a/acta-moje-da-byde-pogreban-do-liatoto,133091/
  “ACTA може да бъде погребан до лятото
  Очаква се докладчикът Дейвид Мартин да излезе с негативно становище за споразумението
  В Европейския парламент се очертава мнозинство срещу спорното споразумение за борба с пиратството ACTA. Зелени, леви, а сега и социалдемократи се изказват нееднозначно срещу него. Отговорният докладчик в парламента, шотландският лейбърист Дейвид Мартин, представи писмено своята препоръка с ясното заключение: “Вашият докладчик препоръчва Европейският парламент да откаже да даде съгласие за ACTA”….”
  Разгеле…. Добре, че има и политици, които държат на общественото мнение. 😉

 100. lubima.moneva Says:

  Книгите са светъл лъч в ежедневието ни!
  С вас съм!!!

 101. апасионария Says:

  НЕ на АСTA!!!
  C вас съм!

 102. Лили Says:

  Здравейте, аз снимам непрофесионално. Не знам дали съм автор, но съм филолог, и ви подкрепям.

  🙂

 103. mmel Says:

  Пълна покрепа от мен.С вас съм до край.

 104. zh Says:

  stop acta

 105. Myself Says:

  НЕ на АСTA!!! Не трябва да се допуска, това да стане реалност! Литературата, изкуството, знанията трябва да са достъпни за всички. Всеки от нас има право на свой живот, има правото да получава знания, да живее свободен!

  Спрете АСТА!

 106. javor Says:

  Protiv asta

Leave a Reply