Моето обръщение

Искам да надигна глас към хората в България, на чиито дела се възхищавам и които са мои кумири. Към българските творци. Искам да им кажа – не защитавайте споразумение като ACTA. Каквото и да ви лъжат за него.

Защото целта на ACTA не е да опази вас от “злите” ви почитатели. Целта й е да опази търговците на авторски права от вас.

Някои творци си мечтаят да хванат и одрусат всички “торентаджии”, които им “пиратстват” произведенията. И се надяват на ACTA да им помогне… Но технологиите за споделяне в Интернет са много нива пред технологиите за прехващането и следенето му. Ако потребител “изпиратства” албум музика, ще го хванат само ако е много неграмотен технически. А и да го хванат, го грози най-много глоба.

Лесни за обвиняване в “пиратство” са тези, чиито творби носят името им и се продават във всеки магазин.

Вие.

Ама вие не крадете ли? Творите лично ли? Да, но… не.

Зад всеки Брад Пит, Мадона или Стивън Кинг стоят десетки хиляди малкоизвестни актьори, певци и писатели. Точно така и зад всяка от десетките хиляди популярни и прославени книги по света стоят десетки хиляди останали в сянка. Пресметнете и ще се уверите – почти всяко смислено изречение вече е написано някъде от някого и е негова интелектуална собственост. Всеки стих, всеки музикален риф, всеки сюжет, всяка картина или скулптура… А съвременната компютърна техника позволява откриване на подобия дори в колосални обеми информация. Когато потърсите нещо в Гугъл, той за част от секундата преравя целия Интернет и открива съвпаденията и приликите. Лесно и бързо.

Нямате как да сътворите нещо, без повечето от него да се окаже “откраднато” от малко известен перуански поет или случаен австралийски графоман. Какво, не сте били чували за такъв? Те всички крадци така разправят. Може би героят ви се казва иначе или държи камък вместо нож, но приликата ще е достатъчна, за да ви издейства екип умели корпоративни адвокати присъда. А понеже за разлика от потребителя вие сте замесени в комерсиално разпространение, ще получите съгласно ACTA затвор. Ако не платите на корпорацията, закупила въпросните интелектуални права, каквото обезщетение ви поиска.

Ама защо корпорациите да съдят точно вас ли? Не само защото сте най-лесни за хващане. А и защото ще очакват да имате какво да ви вземат. И като пушка да сте голи, имате права върху творби, можете да им ги продадете евтино, за да покриете наложената ви глоба. За да имат за нарушаване на какво да съдят другите творци наоколо.

Ама корпорациите ще фалират без вас ли?… Уви. Интелектуалните феодали винаги ще си намират крепостни селяни. Чрез конкурс – който автор е съгласен на най-случайна и дребна огризка. Да, творбите му няма да разпалват умовете и сърцата: скалъпеното срещу огризки е родено да пълзи, а не да лети. Но за корпорациите творчеството е не дух и красота, а пачки и цифри – а пачките и цифрите нямат качество, имат само количество. Останалото е маркетинг.

Ще искате ли да творите в такъв свят? Ще смеете ли?

Не вярвам. Вероятно ще потърсите реализация в друго. Някои може би ще преуспеят, ще управляват фирми и притежават имения. Повечето – вероятно не, ще продават зеленчуци и ще се чудят как да си платят тока. Но и едните, и другите ще усещате напора на красотата и творчеството отвътре. Ще сънувате нощем стихове или картини, и денем пред очите ви ще витаят пиеси или скулптури… И ще давите отчаяно това усещане в луксозни партита или евтин алкохол, смазани от срам пред спомена как сте можели да изберете другата позиция. Да се противопоставите на алчността, да застанете на везните и да ги наклоните с името и славата си. Да опазите свободата си. Да останете творци – докоснати от светлината и доброто и красотата, и раздаващи ги на околните.

Ама такова нещо не може да се случи? Никой няма да го допусне?

Познайте с какво са пословични изразите “Това не може да се случи” и “Това никой няма да го допусне”.

… Ето това е “благополучието”, което носи на творците ACTA. Някой би казал, че е заслужено – който ръкопляска с надеждата да богатее от съдене на другите, заслужава да бъде разорен от съдене. Но когато цената на тази “справедливост” е съсипването на творчеството, не си струва… Моля ви, не подкрепяйте това споразумение. То ви запазва място на трапезата – но като ястието.

А бедите от ACTA едва започват с това. Доста вероятно е тя да блокира търговията с генерични лекарства – като резултат средната цена на лекарствата ще скочи между 5 и 10 пъти. Познайте какви ще станат здравните осигуровки на работещите, и дали ще оцелеят пенсионерите. Доста вероятно е ACTA да елиминира конкуренцията и в земеделието – сортови семена, пестициди, дори машини… В промишлеността. В услугите. В цялата икономика.

И дори това все още е само началото. Страшният удар ще е в образованието и науката. Художествено произведение, съставено изцяло от новоизмислени неща, е чисто теоретично постижимо, ако и трудно разбираемо. Но няма как научен труд да не е базиран на и свързан с вече доказаното и разработено. Нито пък учебник може да бъде написан иначе освен на базата на съществуващи учебници и трудове… Познайте кога ще дочакаме лекарствата против рак и СПИН, чистата енергия, истински здравословните храни, полетите в Космоса и всичко друго, за което някога сме мечтали. И познайте къде ще трябва да пратите децата си, ако искате да се изучат истински. (Подсетка: Бразилия, Русия, Китай, Индия, Индонезия и другите страни, декларирали, че няма да подпишат ACTA…)

Може ли да приемат ACTA, и този кошмар да се размине? Всичко може. Примерно корпорациите, които са инвестирали милиарди в рушвети в подкрепа на ACTA, да се откажат да си ги върнат с печалба… По-вероятното, за съжаление е, кошмарът да се случи. Ако не го спрем. А можем – за щастие, имаме премиер, който се плаши от масови протести и взема предвид мнението на протестиращите.

Заповядайте на шествието срещу ACTA в събота. Сборният пункт са пилоните на НДК, часът – 11:00. Облечете се и се обуйте добре. Ако имате термос, вземете си топъл чай – може някой да е подценил студа. И най-вече поканете всеки, който не иска да завещаем на децата или внуците си нуждата да вдигат революция. Точно сега, точно ние можем да преборим кошмара, лесно и законно. Просто трябва да сме заедно.

Нека бъдем там заедно, скъпи мои кумири и извори на възхищение. Един обикновен ваш почитател ще се гордее да ви е подкрепил в борбата да останете творци.

43 thoughts on “Моето обръщение

 1. presly

  @Марковски
  Да, задължително някой трябва да го кара, той не може да изрази собствено мнение.
  Тези режими, дето ги посочваш в твоят пост са много характерни с нетърпимостта към различното мнение.
  Вече “леко” се пооливате с убедеността в тоталната си правота.

  Скоро мисля да бойкотирам изцяло интернет, защото стимулира потребителската леност, откъдето и да го погледнеш.
  И започвам от сега.

  Reply
 2. Любо Николов

  Позицията на Стефан Димитров е ясна: “Не знам за опасността от полицейщина и не ме интересува, но важното е моето да не се губи”.
  Жалко.
  Всеки човек със съвест би трябвало да бъде на обратната позиция: “По-добре аз да изгубя, отколкото да пострада свободата на обществото”.
  А и съм готов да гарантирам на г-н Димитров, че АСТА няма да му опази правата. Ни най-малко. Но ако случайно се изпречи на пътя на гигантите – а той е творец от класа и това може да се случи – ще го смачкат.
  (И един офтопик: някой ще носи ли фотоапарат, или поне телефон, който може да снима? Искам да пусна една снимка от протеста в блога си.)

  Reply
 3. Любо Николов

  И непременно трябва да добавя още нещо.
  Най-близките ми приятели знаят за съдебната сага преди години, когато се опитах да си защитя правата от задокеански монополист.
  Загубих делото, загубих правата, загубих пари и нерви.
  И изведнъж се оказа, че съм спечелил.
  Защото правата ми отново станаха потребни. И този път ги закупиха. На цена два пъти по-висока от онова, което щях да поискам предишния път.
  Елементарна икономическа сметка. Предишния път ме смачкаха, но за целта хвърлиха доста повече, отколкото им трябваше, за да минат по нормалния път. Защо да повтарят?

  Reply
 4. Иван Богданов

  @Григоре, ще разделя мнението си на две, защото очевадно не си запознат с част от законите /особено в частта за публичните организации за защита на авторски права/
  Първо – за АКТА – споделям твоето мнение, въпреки че донякъде съм облагодетелстван, ако тя се въведе /като шеф на фондация, не като теглач на торенти/. В тоя и вид минусите са пъти повече от плюсовете. поне от правния анализ който направихме дотук.
  Останалата част на писанието ти е пълна боза, породена от тотално непознаване на механизмите на пазара. /в най-общ вид/.
  Като цяло възванието ти звучи точно като писанията на екофашистите за Глобалното затопляне. Пак подчертавам – не казвам, че не си прав. Но не ставаш за оратор по митинги. И не се захващай с политика – много си лековерен и лесно се доверяваш.
  П.С. В събота по това време съм на семинар за финансиране на НПО /където ще се обсъждат и тия проблеми/. АКТА, както и шистовия газ, няма да я спрем на площада /90 години митингувах достатъчно и знам/. Имаше един филм за възникването на самбото. Та там се казваше – студентите можеха прекрасно да спорят, но не можеха да се бият. Полицията можеше обратното. За да се справим с хората зад АКТА трябва да се бием на тяхното бойно поле.
  П.С. Много торентджии на площада /повярвай това ще е отражението в медиите/ все пак помагат.

  Reply
 5. Azzy

  Та тази цялата ситуация е много кофти. Ще се забранят дори и материалите които са за образование. 🙁

  Reply
 6. Божо

  “АКТА, както и шистовия газ, няма да я спрем на площада”

  В Полша и Чехия хората не мислеха така и техните правителства няма да подпишат ACTA.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Вени Марковски: Спокойно. Приемат ли ACTA, един близък ден Стефан Димитров ще разбере какво си е поръчал. Както го разбраха дребните фирми в САЩ, които подкрепяха софтуерните патенти с идеята, че те ще ги опазят от Майкрософт. (А за патентните тролове изобщо отказваха да вярват.)

  @presly: Интернет е и чудесна възможност да бориш своята леност. Спрял ли те е някой примерно да редактираш в Уикипедия? Обратното е по-вярно – че можеш да мързелуваш и в къщи.

  @Любо Николов: Не зная дали Стефан Димитров ще се изпречи на пътя на гигантите. Но с абсолютна сигурност ще е лакома хапка за интелектуално-правните тролове. Сърничка, която е застанала гордо пред очите на глутница гладни вълци, гордо уверена, че законът й дава правото да ги изяде, ако поиска… И уви, твоят “добър край на делото” надали ще се повтори под ACTA. Като начало, минаха вече десет години, откакто преводът ти излезе, нали? 🙁

  @Иван Богданов: В Полша и Чехия (на път е и Унгария) спряха ACTA на площадите. В Германия я спряха още преди площадите – на базата на опит от предишни спирания на площади. За останалото… искаш ли да посочиш къде не съм прав? Защото досега все се случва, че който ме упрекне в неразбиране на това, което пиша, обикновено открива, че разбирам повече от него. Най-сетне, не виждам какво ще те облагодетелства ACTA като шеф на фондация.

  @Azzy: Няма да се забранят. Просто авторите на учебници няма да смеят да пишат истински учебници…

  Reply
 8. Жилов

  Тим Шафър, авторът на игри като Grim Fandango, близо 14 години не можеше да твори в любимия си жанр.
  Преди едно денонощие той поиска директно от феновете на жанра 400 000 долара, за да направи приключенска игра.
  Парите бяха събрани за 8 часа, а за едно денонощие досега са се събрали 1 250 000 долара и парите растат с всяка минута.

  Разпостранителите са прескочени и напълно ненужни. Феновете финансират играта и когато бъде готова, ще я получат безплатно по интернет.

  Този смайващ успех показва новия свят, в който живеем. Може да видите видеото тук:
  http://www.kickstarter.com/projects/66710809/double-fine-adventure

  Забавното е, че Майкъл Майндкрайм по подобен начин наскоро беше финансиран с 6000 лева, за да направи книга-игра за 1 година.
  Все пак трябва да уточня, че в събирането на тези пари има малко бихевиористични механики – краен срок, и ако не се натрупа желаната минимална сума, парите отиват обратно при дарителите (а автора не взима нищо), с други думи има напрежение и интрига, които те мотивират да дариш; освен това всяка дарена сума върви в комплект с чисто символични награди за феновете, които са дарили сума над определени прагове, и т.н. (можете да разгледате наградите отново на сайта). Не е същото, като да сложиш просто един скучен “Donate” бутон.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Жилов: Не зная дали в България имаме достатъчно голяма и богата аудитория, за да работи този метод непрекъснато. Малко по-вероятна си представям възможността вече излезли (електронни) книги да се предлагат срещу кой колкото иска да плати за тях… Но и едното, и другото нямат нищо общо с ACTA – тя ще изложи на интелектуално-правните тролове всеки творец, без значение как точно се финансира.

  Reply
 10. Жилов

  Тим Шафър е подкрепен от 34 000 души (засега), а Майкъл Майндкрайм беше подкрепен от около 100 (доколкото помня). Но крайният ефект е, че сумата е събрана.

  Вярно е, че няма много общо, но пиша за този случай, защото е ярък пример за това как интересите на хората, които обичат творчеството (автори и фенове) нямат много общо с интересите на тези, които финансират, притежават “правата” и разпостраняват. И ако парите могат директно да вървят между истински заинтересованите страни, всичко изглежда другояче.

  Преди години много от нас не можеха да свържем Интернет с друго, освен с пиратство, паразитизъм и “интелектуална кражба”. Но като всяка нова и напреднала технология, оказва се, че ползите от нея могат да бъдат несравнимо по-големи от това, което първоначално изглежда като вреди. И както лудитите са трошали машините, защото “обричали хората на безработица”, така и сега тези закони са последния опит на нечии умиращи интереси да спрат прогреса.

  Но този опит може да бъде и успешен, ако не го спрем.

  Reply
 11. Иван Богданов

  Да не съм многословен – Унгария 53, Чехословакия 68, Полша 80. Ние къде сме в тоя списък?
  Едно време го вярвах, вдигах и ръководих студентски стачки и много други неща. После разбрах, че нещата се решават другаде.
  Което не значи, че утре шествието ще е излишно, но няма да е решаващо.
  @Григоре – не обсъждам АКТА, както казах – тя ще ми пречи повече отколкото ще ми помага. Обсъждам… обръщението ти. Ти си мой набор, ходил ли си на лагер-школи?
  Аз съм ходил. Там ни учиха точно на този стил на писане. Дразни. А най-лошото е, че си вярваш.

  Reply
 12. Божо

  Да не съм многословен – Унгария 53, Чехословакия 68, Полша 80. Ние къде сме в тоя списък?

  България – 1947 до 1956-a.

  В България най-напред се създава съпротива. Прекалено рано за съжаление и е смазана жестоко. Може би за това оцелелите са толкова страхливи.

  Reply
 13. gligi

  @Иван Богданов
  … България `97 ???

  “За да се справим с хората зад АКТА трябва да се бием на тяхното бойно поле.” – как по-точно ще се биеш с държава или по-големи от нея на тяхна територия? Ще им конфискуваш компютрите ли? Глупости, когато ти конфискуваш се казва кражба. (Когато държавата краде се казва конфискуване). Или ще подпишеш меморандум, че на твоята територия АСТА не важи?

  МИЛИЦИОНЕРИТЕ МОЖЕХА ПРЕКРАСНО ДА СЕ БИЯТ, НО НЕ МОЖЕХА ДА ЧЕТАТ. СТУДЕНТИТЕ – ОБРАТНОТО!

  Reply
 14. Иван Богданов

  @Григоре – с организации от типа на Интернет общество, ако беше организация за защита, а не обратното.
  97 е толкова отрицателен пример, че няма къде. Точно както януари 2010 ли беше?
  Трите големи неща, постигнати уж със стачки – свалянето на Петър Младенов /бях член на стачния комитет на ТУ-Варна/, свалянето на Луканов /тук бях не само председател на стачния комитет ами и районен координатор/ и свалянето на Виденов 97 /бях само консултант/ се оказаха решени на съвсем друго ниво.
  Това което ти писах още в първия ти постинг по темата – СОПА, ПИПА, АКТА – това е само началото. Гражданските вълнения са хубаво нещо, но ако няма подготвени юридически екипи, нищо няма да стане. Трябва и медийно лобиране, специалисти по ПР и изобщо те в Америка това са го направили отдавна, за да се види правилната структура. Утре 9 от 10 медии ще пишат, че по улиците са викали в защита на торентите и против авторските права.
  П.С. Във филма той обучи студентите да се бият. Тук ни трябва просветителска дейност сред автори и прочие какво да се прави.
  Всъщност темата не е за тук и извинявай за спама. Но обръщението ти звучи като пионерско обещание – елате да оберем реколтата, че злобните империалисти… и не се стърпях.

  Reply
 15. Иван

  Относно игрите:
  http://www.geekwire.com/2011/experiments-video-game-economics-valves-gabe-newell

  Относно ACTA и защитата на авторите:
  Драги Автори търсещи защита на правата си. ACTA (подобно на TRIPS преди него) се отнася само и единствено за “носителите на правата”, като в ACTA те са определени както следва:


  ЧЛЕН 5 – Общи определения
  л)
  „носител на правата“ включва федерации или асоциации, които имат необходимата правоспособност, за да предявяват права върху интелектуална собственост;

  С други думи, вас Авторите кучета ви яли. Разбира се можете да защитите правата си, ако ги предоставите на някоя федерация или асоциация. Тоест, за да ползвате новите защити на правата ви, трябва да ги дадете на някой друг.
  Както и досега.

  (Думата “автор” в оригиналния английски текст се споменава само на едно място, в пояснителната бележка на член 27.7 дефинираща “информация за защита на правата”. Да точно така, името на автора се ползва само за информация. Посочвам английския текст, защото само в България “право на копиране” се превежда като “авторско право”.)

  Reply
 16. Григор Post author

  @Иван Богданов: Не, не съм ходил на лагер-школи. Потомци на кулаци бяха добре дошли там само в комплект със слухарски и тропкачески стаж… Но ако са преподавали такива работи, изобщо не се учудвам, че ти се повръща от тях. И на мен би ми се повръщало.

  За активността обаче мисля, че си обезверен до степен да не виждаш реалността. Да, който вярва в себе си може и да не постигне целта си. Но който не вярва няма да я постигне никога. Нас ни няма в “тоя списък” именно защото не вярваме в себе си – твоят подход е рецептата да си останем извън него.

  Но си прав, че трябва огромна просветителска дейност. Аз върша колкото, каквото и както умея, чрез блога си. Където има масивна гражданска активност, ще се намерят и екипи адвокати, и ПР специалисти, и всичко останало – тези адвокати и специалисти са граждани, в крайна сметка. Където я няма, и да наемеш екипите, винаги някой по-богат ще ги измъкне изпод теб точно в момента, в който разчиташ на тях. Защото и по това си има специалисти…

  За медиите – нищо чудно доста от тях наистина да напишат така. И нищо чудно сред протестиращите да има платени викачи за точно това. Но от тези като мен зависи да отидат, да чуят и после да опровергаят лъжите. Включително пред същите медии – и ако те им откажат право да отговор, да го обявят на висок глас.

  Най-малкото за себе си мога да кажа: аз купувам от разни магазинчета DVD-та, когато видя нещо приятно на евтина цена. На година купувам към 20-30, а успявам да изгледам не повече от 2-3. Имам над 100 негледани – запасен съм за следващите 30 години, въобще не ме интересува ще мога ли да свалям торенти. Интересува ме ще мога ли да си пиша разказите, без някой да ме даде под съд за “кражба на интелектуални права” и да ми вземе жилището. Колко тъп трябва да е човек, за да не разбира, че второто е доста по-неприятно от първото?

  Reply
 17. Кирил Ценев

  ето нещо по темата, написано от един колега
  което ИЗЧЕРПАТЕЛНО разнищва въпроса и прави на пух и прах цялата теза на “търговците на права”
  които се опитват да паразитират на гърба на авторите:

  “А може би началото на проблема тръгва оттам, че някои хора не правят или по-скоро не искат да правят разлика между реалното и виртуалното времепространство…
  “Виртуално” е относително прилагателно име.
  Прилагателното име е част от речта, която служи за обозначаване на определен признак, качество или свойство на предметите (съществителните).
  Качествените прилагателни указват даден признак на предмета (съществителното) и могат да се степенуват.
  Относителните прилагателни не могат да се степенуват, тъй като указват от какво са направени предметите (съществителните), тоест – тяхното естество, свойство, природа.
  Относителното прилагателно “виртуален” от своя страна означава “квазиреален” (“като истински”) и указва, че характеризираният с него предмет (съществително) изпълнява същите функции и/или има същото предназначение като на реално съществуващ предмет (съществително), но за разлика от последния, виртуалният няма физическа (механична, онтологична…) реализация и е резултат на мисловна дейност – тоест, виртуалният предмет е един въображаем продукт, един измислен образ, една игра на индивидуалната фантазия, една фикция – нещо, което по лично и/или взаимно споразумение или внушение приемаме по определени причини за реално, въпреки че всъщност сме наясно, че то не е и че ние само сме се съгласили да се престорим, че е.
  Както е известно, картата не е територията.
  Виртуалното времепространство е само една игра, само една симулация на реалното времепространство, само една споделена въображаема реалност, в която не може и е абсолютно недопустимо да съществуват каквито и да било общоважащи задължителни правила или ограничения, поради самото изначално естествено противоречие на същите с феноменалната природа на техния първоизточник, а именно – въображението.
  Ще ми се да вярвам, че всички биха се съгласили с общоприетите концепции за характерните свойства на въображението, според които то е неограничено и неограничаемо по природа, а доколкото бихме могли да обсъждаме неговата подчиненост на някакви закони или правила, то те по своя дериватен (производен) от него характер биха могли да бъдат единствено въображаеми, условни, игрови, принадлежащи на виртуалното времепространство, но не и на реалното.
  Метафорично казано, тук обсъжданото чудовищно и противоречащо на всички исторически извоювани с цената на множество жертви естествени човешки права и свободи намерение на една малобройна, но разполагаща с огромен финансов ресурс (и респективно – влияние) групичка хора, е да принуди всички останали играчи на една дъска за “Монополи” да се съгласят с това, когато в хода на играта някому се падне (мал)шанс-картата “Влизате в затвора”, той да не пропуска определен брой ходове в играта, а съвсем реално да бъде лишаван от свобода за определен период от време в реално съществуващ затвор.
  Ние съгласни ли сме с това? Сигурни ли сме къде е границата между въображаемата игра и реалността? Нима? Е, това къде ще е тя утре, зависи от всеки един от нас.
  Ще си п(р)оиграем ли заедно…? “

  Reply
 18. Иван Богданов

  @Григоре, то се казваше че песимистът бил добре информиран оптимист. В нашата история сме печелили битките на полето, а сме губили войната на масата на преговорите. Притесненията ми са подобни в момента.
  @Кириле – виртуалното пространство е пълно с реални хора. И ако досега е имало някакво отделяне от аватарите им в мрежата и реалните личности, това съвсем скоро няма да го има. Не АКТА, не вселенските заговори, всяко правителство го иска това. Държавата си иска контрола и ще го получи. Колко години мислите, че ще минат преди да имаме и хората задължителни чипове? Това казах на Григор и в най-първия си постинг – защо става всичко това? АКТА, ПИПА, СОПА и какво ли не, не е случайно и само за себе си. Има цели. И те не са да ни се спре интернета или да се занимават с дреболии като авторските права на любител автор. Много се бърка мащаба. И изобщо нещата не са прости и искат подготвен отпор. Всъщност бъдещето е “Бразилия”, не 1984.

  Reply
 19. gost

  @Иван Богданов,
  ставащото на масата на преговорите е отражение на ставащото на бойното поле. Всичко останало са патриотарски глупости. Така и не се научиха да ги пишат откровено тия учебници.

  Reply
 20. Никола

  Този път съм съгласен с Иван, че залога е много по-голям. Тук въобще не са важни авторските права и патентите (макар, че големите корпорации ще са много щастливи) – целта е съвсем друга, постепеното налагане на контрол върху интернет. Тези, които са най-отгоре са изключително уплашени от силата на интернет – в него информацията не може да бъде спряна, тя е глобална, прекрачва граници и се разпространява за минути, трудно може да бъде манипулирана. Интернет позволява самоорганизация на хората, на обикновените хора. Това не може да бъде допуснато.

  Reply
 21. Александър

  Гайс, утре протестът ще е наистина в целия свят (и то със силно участие на България):
  http://www.avaaz.org/en/acta_day_of_action/

  А ето и добрата новина от последните часове – най-силната икономика в ЕС се обяви срещу ACTA:
  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/02/10/1764243_germaniia_niama_da_podpishe_acta/

  Това е много важно, защото до сега отказалите се страни са само източно и централноевропейски. Обаче утре най-много точки на протести има именно в Германия и Франция.

  Ще се видим на пилоните 🙂

  Reply
 22. Вени Марковски

  Спорът ми се струва безсмислен. Не съм видял нормален човек, уважаван и широко известен специалист, който да е в подкрепа на АСТА. Дори и от тези, които пишат коментари по-горе… пак няма подкрепа на АСТА, а по-скоро отправяне на критики по отношение на личностите – мен, Григор и т.н. Има неща, които са ясни и без да се обсъждат. Слънцето е горещо. Зимата у нас тази година е много студена. Атомната енергия е опасна. АСТА е ненужно споразумение, което защитава интересите на големите компании. Митко Ганчев го каза тук: blog.mitko.com/2012/02/blog-post.html?spref=fb

  Reply
 23. Григор Post author

  @Иван Богданов: И аз имам подобни опасения. Но и gost е прав: войните сме ги печелили до една само в патриотарските учебници. Ставащото на масата на преговорите наистина е отражение на ставащото на бойното поле. А и да не беше така… пак предпочитам да протестирам, отколкото да си мълча.

  А че нещата не са прости и искат подготвен отпор – също си прав. Въпросът е кой какво може да прави, за да бъде подготвен максимално добре.

  @Никола: То да беше само върху Интернет…

  @Александър: Това е ключова новина. Ще я прегледам внимателно.

  Reply
 24. Виктор

  Мдааа, студено ми се струваше, обаче един младеж, 16-годишен, с почти нулево зрение, Виктор Асенов се казва, толкова ентусиазъм имаше, че разпространи призива за протеста де където можеше, и като ме попита дали аз ще отида, нямаше как. Та отидохме, двама слепи отсрамиха слепите, па и двамата с име Виктор. Мислех, че ще отидат сто човека и Григор ще стърчи, ама бяха много повече и не можахме да намерим Григор, пък ми беше малко неудобно да му звъня и да се опитваме да се срещнем. Не съм много сигурен, но мисля, че предишното шествие по тоя маршрут с толкова хора беше едно време, когато носех от НДК до парламента щерка ми на ръце. Сега е на 21 години. Мисля,че България се отсрами тоя път. Ха дано е за добро.

  Reply
 25. Кирил Ценев

  @ Иван Б.
  какво ще има съвсем скоро и какво не зависи от това какво допуснем да ни се случи.
  цялата им аргументация на “контрольорите” оздиша по всички принципи на логиката
  да, не отричам, че твърде влиятелни сили искат да ликвидират 4овешките права и гарантираните свободи,
  но това може да се слу4и само и единствено ако се оставим и проспим този процес.
  И да, възможно е тези права да бъдат потъпкани, но не и без да бъдат денонсирани тези харти за правата на Човека и редица други международни конвенции.
  Не може се наложи тоталитарен контрол и същевременно да се твърди, 4е живеем в “демокрация” и правова държава” не 4е тези неща зна4ат нещо за корпорациите, НО АКО ТЕЗИ НЕЩА ПРЕСТАНАТ ДА ЗНАЧАТ НЕЩО ЗА ГРАЖДАНИТЕ- е те тогава зна4и сме я загазили!
  и твоите приказки само помагат на гадовете, разбери, страхът е оръжие на подтисниците, оръжието на подтиснатите се състои в ДЪРЗОСТТА.

  Готовността да дръзнеш да отре4е6 първо страха, а след това и подтисни4еството
  няма как да отре4еш подтисни4еството, ако те е страх, а ако се опитва6 да насаждаш страх у другите- тогава де факто работиш за душманите.
  @ Виктор- Евала! е те това е. Слепия води окатите, да, и според мен този път се отсрамихме. В Плд куките са ни преброили като 600+(те знаят как да броят и нямат интерес да преувели4ават) В Сф комай е имало 8 000 +

  а из фейсбокето пораженците се вайкаха каква мърша сме били като “нация” и що сме били само 300 в Плд…
  само 300 са били националистите сигурно и за тях акцията сигурно е провал, щтото не успяха да я оглавят и насочат за своите си цели!

  Reply
 26. Григор Post author

  @Виктор: Не си прав, Викторе, да знаеш! Такива шествия са за това – да се видят приятелите и да си стиснат ръцете. Благодаря ти от сърце и душа, че си отсрамил… не, не слепите. Зрящите.

  (И, ако искаш да знаеш, хората бяха ама наистина много. При гъста колона по цялата ширина на Витошка, когато челото подминаваше “Света Неделя”, краят още не беше пресякъл “Патриарха”. Така че 3000 души ми се струва меко казано занижена оценка.)

  @Кирил Ценев: Браво на Пловдив! 🙂

  Reply
 27. Любо Николов

  Викторе,
  Хвала на теб!
  Да се срамуват зрящите, дето не дойдоха!

  Reply
 28. Иван Богданов

  Около 4000-4500 бяха по моя преценка, сравнявайки с 2000 полк в Елхово, който съм виждал строен. Което определено е доста добре, от времената на Жан Виденов нямаше такова шествие.
  Но там бяха всеки ден, а накрая имаше и други неща.
  Но като цяло се връщам на въпроса си в началото – а сега накъде, какво следва след шествието?

  Reply
 29. Виктор

  Аз ако разрешите да кажа нещо не съвсем по темата, щом като Богданов пита. Много съм доволен, че млади хора излязоха в студа да изразят някакво мнение. За мен това е много важно. Може би тия млади хора, които не са отровени толкова от комунизма, колкото по-възрастните, ще повярват, че от тях нещо зависи. И сега натам, пак натам. Щом властта си позволи нещо подобно, пак на шествие. Няма ли протести, няма коректив, така да се каже. Като малка щерка ми беше заредила някаква компютърна игра, американска. Управляваше град, или нещо от сорта. По едно време ми казва, че някакви хора с плакати нещо протестирали, нали, в компютърната игра. И ме пита какво да прави. Казах й, да им прати полицията. Щрака тя, но полицаят клати глава и нищо не иска да прави. Ами провалила си се като управляващ, щерко. Сиреч, протестите са нещо естествено и необходимо, така си мисля. Даже наскоро по едно радио се обадих и казах, че докато в България не проима солзотворен газ и водни струи срещу протестиращи, няма да се оправим. На всичкото отгоре, жената в студиото, Диана Найденова, 🙂 ме подкрепи и го повтори това нещо след малко, само замести водните струи с палки. 🙂

  Reply
 30. Григор Post author

  @Иван Богданов: Надявам се да има следващо шествие, още по-добре обявено и разгласено, с още повече хора, и още по-добре организирано. Докато не само не бъде поет ангажимент и от ГЕРБ, че АКТА няма да бъде ратифицирана, а директно бъде оттеглен подписът ни под нея.

  И се надявам на това шествие да дойдат повече, по-гласовити и по-добре организирани творци на изкуство. За да запушим устата на лъжата, че АКТА била в техен интерес.

  Reply
 31. Кирил Ценев

  @всички песимисти и пораженци:
  Факт- В България протестът срещу АСТА е бил най – силен!
  (вижте картата)http://i1181.photobucket.com/albums/x422/neon_goat/ACTA/0ec95c7d.jpg
  Още някой да твърди, 4е сме били “заспали мърши”??
  Вижте и коментарите в ютюбето-
  nice!!ZAMUNDA uber alles :DD gratz bulgaria
  “RESPECT from Germany”
  “Respect from England”
  “RESPECT from Austria”
  Ireland is with you! respect!
  “RESPECT from Meryland
  “RESPECT from Romania”
  Bulgaria showed huuuge balls on 11.02., respect from Poland!!!
  RESPECT FROM GREECE!
  i wish we had a rally in canada
  RESPECT from Portugal”
  Respect from the U.S.
  RESPECT from Mexico
  RESPECT FROM THE PHILIPPINES!!
  Respect from Canada!
  RESPECT FROM SCOTLAND!!
  …………………… май няма сми да продължавам, нали?

  Е, още някой да каже, 4е не сме се отсрамили????
  а, да, можеше и пове4е, и по-масовоне отричам…
  можеше и по-продължително, можеше и по-организирано,
  можеше и без неуместни лозунги(каквито имаше, макар и малко)
  можеше и без тъпата скачанка(каквато се видя, че е имало в София)
  можеше и по- интелигентно, ДА!

  Но в крайна сметка, “можеше” е минало бешело!!

  колкото сме били-толкова сме били, не мойем никого да изкараме на протест насила, а и не искаме такива протести!
  Това, което сме били- това сме тия, дето ни пука за това В МОМЕНТА.
  Другият път (може би) ще има пове4е,
  по-малко ще ги е страх
  по малко ще си помислят, “4е няма сми”
  и (а дано!) на пове4е ще им пука на мозъчната 4ерупка, защото живеем в интересно вренме и много неща се случват едновременно.

  Но това е бъдеще неопределено.

  IMHO оба4е, макар да не беше най-многобройния,
  нито беше най- мирния, но беше най- многобройния мирен, (или най-мирния многоброен) протест , в който съм у4аствал,
  а съм участвал във бая… (и сигур още пове4е съм проспал, или съм пропуснал нарочно, не съм протестант!)
  Не съм нито наивен, нито оптимист. не съм никакъв”ист”
  Избирам си просто да Бъда.

  Reply
 32. Кирил Ценев

  п.с. Някой има ли данни колко са ни преброили куките в София?( те имат опит в броилката, повече от всеки един от нас. И колкото и да не им вярвам по принцип, в такива случаи тяхната броилка е най-сигурна май..)
  @ Григор: Не знам дали писаниците ми могат да бъдат наре4ени “изкуство”, но и 1 книга ми е достатъчна да гледам на себе си като на “автор”, и съм гласовит за петима. (Пази се от човек, написал само 1 книга!) хихи…
  в Сф е имало бая DJ-чета и самобитни музиканти доколкото разбрах… въпроса е следващия път да има пове4е от “известните”…
  а не само Л.Дилов и още двама-трима. .. А може и да е имало и пове4е, но да ги е било страх да го ЗАЯВЯТ, заради подписани договори(смех!)
  @ Виктор:
  Ами дано следващия път наизлязат пове4е от възрастните- бащи, баби и дедовци… може тоя път да се уплашиха от студа(а то верно!)
  може да “загряват” по-бавно реотаните им… от нас , младите зависи дали и как ще им обясним и как ще ги мотивираме, не мислиш ли?
  партийната централа НЯМА да ги мотивира вместо нас, вервайте ми.
  а за палките- не мисля 4е си прав в слу4ая! Докато в България не видим куки да си хвърлят фуражките и да си късат пагоните , или просто не решат масово да “забравят” да се появят на работното си място в деня на протеста- ДОТОГАВА няма да се оправим
  “НЕВЪЗМОЖНО!” кой пръв ще ме обвини в наивитет?
  и по- странни неща са ставали и тепърва има да стават, “невъзможно” е от4аяният писък на разума срещу НЕИЗБЕЖНОТО
  Куките и те са хора, не са някакви роботи, и пове4ето от тях и те имат щерки и синковци.
  Колкото и да си кука, ако знаеш, 4е утре детето ти ще е ТАМ защото няма къде другаде да бъде, щом от в4ера не си вдига телефона, а днеска “от горе” са ти казали да се явиш по-рано за инструктаж “в случаи на ескалация и безредици” то какво ще направиш?
  Известни са не 1 и 2 слу4ая в историята, когато войската е отказала да стреля срещу тълпата, но само в случаите, когато тълпата не е била каква да е…
  От нас и само от нас зависи дали ще бъдем част от “тълпа”, или ще Бъдем Цял Народ.

  Reply
 33. нели

  Към всички автори, които се чувстват ограбени от “лошите” си почитатели: Знаете ли приказката за врабчето, кравата и лисицата? Не се вкарвайте в ролята на врабчето!
  ДОЛУ АСТА!!!

  Reply
 34. Pingback: Вариации на тема ACTA | Кутията за всичко

 35. Anna

  Кое е по-важно – безпросветността, неграмотността и липсата на свободна информация поради желанието на “авторите” да сложат финикийска бариера между Егото си и “потребителя”, човешкото свободно същество и налагане на авторската дикатура
  или да има повече “зрящи” и интелигентни свободни хора, които да управляват света..
  Долу АСТА във всичките й ограничаващи и полицейски форми! Животът е толкова кратък, за да го ограничаваме в зародиш

  Reply
 36. Григор Post author

  @Anna: Авторите не ме плашат, нито дори издателите – АКТА е написана не в тяхна полза. В полза на праводържателските големи корпорации е. На интелектуалните феодали, а не на копаещите земята селяни.

  Reply
 37. Ana

  Vsichko vtasali “nashite chalgajiiski upravnisi” ta edistvenoto hubavo
  neshto deto krepi mongo BULGARI po sveta iskat da susipiat……

  As sum vas! NE na AKTA!
  Ana

  Reply
 38. Kiril Tzenev

  Кресчендо за цената на творбите

  В днешното време на червЯци сити,

  ти помниш ли Ван Гог и Ференц Лист?
  С Изкуството си те забогатяха ли?
  Ти помниш ли Вапцаров -“терориста”,
  осъден от народните предатели?

  Дали и те “цената” си са смятали?

  Не знам “от опит”, даже не съм съм пробвал,
  но мога да гадая, без да знам,
  че от Изкуството се раждат само сЪлзи,
  усмивки и моменти на Възторг,

  и Свобода… В душите на заробените.

  Изкарват се парички, всъщност, да!
  Изкарват се съвсем не от творците –
  изкарват се от червеите сити,
  щом Гениите застигне ги Смъртта…

  Тогаз се “качвала цената” на творбите им…

  В ПАРИ се вдигала… Цената на Съдбите им!
  Не искам и не ща да оценявам.
  Не ми и стиска, да купувам с пот
  това, що знам – от Сълзи Е Изваяно –

  Надежда ни дарява… За Живот!

  Но винаги монета му оставям –
  на музиканта, спрял на някой мост,
  що пее пак, прегърнал акордеона си.
  “Здравей Любов”, или “Не остарявай”…

  И чак до мрака в мен звучи танго.

  Картини подарявам на приятели
  и стихове чета им не за грош,
  а за искриците в очите им, издаващи
  това, което реже като нож

  и готви ни за скок… Във Необятното.

  Простете ми, ако съм ви вгорчил
  Надеждата за Хляб или разкош…
  “Поет” не е “професия”, а “Призвание” –
  чегъртани Слова с цвета на кръв,

  засъхнала, по пода на занданите –

  напомнят ни Живота ни – такъв,
  какъвто сме готови да го схванем.
  “Поет” наричат някого посмъртно,
  а приживе (все още) е “Човек”…

  И някои Песни все ще се четат!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *