Шествието срещу ACTA – и след него

Докато се приближавах към пилоните на НДК днес, нервно си правех сметка. Ние с Ели – двама. Любомир Николов е обещал, че ще дойде – и той. Традиционните големи блогъри срещу АКТА – Комитата, Емил Георгиев, може би Нели Огнянова – още пет-шест, да кажем. От Уикипедия имаше групичка мераклии – може би и те още трима-четирима… Абе, дано се съберем поне двайсетина души. Иначе ще е пълен позор. Без никакво значение, че навън е студ и влага. Да не се окаже, че журналистите са три пъти повече от нас, а полицаите – пет пъти…

Хората обаче буквално бяха изпълнили пространството пред НДК, и продължаваха да се стичат. Просто не вярвах на очите си. Когато шествието тръгна по “Витоша”, бяха изпълнили булеварда почти в цялата му ширина с гъста човешка маса. А дължината – когато челото на колоната подминаваше “Света Неделя”, плътен поток хора още пресичаше “Патриарх Евтимий”. И отвсякъде прииждаха нови.

Сериозно се безпокоях, че толкова хора няма да се поберат на площада пред парламента и може да се стигне до сблъсъци. На последната права обаче, на “Раковска” и след нея, много хора се разотидоха, намръзнали се до немай-къде. Останалите се побрахме някак, без нужда от ексцесии. Момиче с микрофон и момче с камера ми взеха някакво интервю, за щастие без да ме питат кой съм – а пък аз в разсеяността си не можах да запомня откъде са. Върти ми се в ума BBT, но може и да бъркам.

Предишната вечер сериозно се боях от възможността за провокатори – биха ли пропуснали “праводържателите” такава сладка възможност? Но ги нямаше. Или някой в централите все пак е спал, или на наетите им е било студено и повечето не са дошли. Беше пълно с полиция по целия маршрут, но и с нея нямаше никакви проблеми. Полицаите просто пазеха старателно ключовите точки и възможните обекти на вандализъм, без да създават напрежение. Неволно се замислих, че ако не бяха вдигнати на работа, сигурно някои от тях щяха да са участници в митинга ни…

Пред Министерския съвет имаше доста освиркване, пред Народното събрание – също. Един-двама души, които не познавах, се опитаха да покачат градуса над допустимото, но митингуващите ги оставиха без внимание. Имаше сума ти “Кой не скача е за АКТА!”, което ни икономиса доста мръзнене. 🙂 След половин час търсене намерих Любомир Николов, който тъкмо беше говорил по телефона за Канал 1. Мъничко след това открих Пейо Попов и Мариан Миланов, после Ники Ангелов, след това Комитата пък ме насочи към Емил Георгиев. Мярнах Нели Огнянова, но не посмях да я занимавам със себе си. Изобщо, видях толкова свестни и енергизиращи хора накуп, че се чувствах на седмото небе.

Тръгнах си, здравата замръзнал, към 13:20. Придвижвахме се бавно с Любо Николов – той направо не можеше да направи и пет крачки, без някой почитател да го познае, поздрави и да иска да го снима или да се снима с него. Казах си – ето пред очите ми срещата на автор с читателите му. Истинска и искрена. На логичното за целта място.

А в главата ми бръмчаха мисли като рояк пчели.

Преди два дни изтече информация, че Германия ще откаже дори да подпише АКТА. (Което е логичното положение – експортно ориентираната й икономика ще пострада здравата, а германците не са глупави.) А ЕС реално е Германия плюс периферия; ако Германия излезе от ЕС, ще тежи като влияние повече от остатъка, особено в тези времена. Тоест, да ратифицираме АКТА би било наистина рядък политически идиотизъм. Не че не сме прочути с умението си да се присъединяваме винаги към страната, която ще изгуби. Но този път съотношението на силите вече се вижда прекалено ясно. БРИК плюс Германия са световните производители, тоест икономиките на бъдещето. Да застанеш срещу тях би било все едно да се присъединиш към Хитлер през април 1945 г. Пукнат човек да нямаше на шествието ни, да се ратифицира АКТА пак би било национално предателство. Очевидно дори за политиците ни.

Ще осъзнаят ли те това? Не зная. Пачките под масата са дебели капаци за очи. Но инвестиралите милиарди в АКТА ще искат да си ги върнат с печалба. А все повече страни отказват да я подпишат, и оставащите започват да носят все по-голям процент от сферата на събиране на печалбата. “Инвеститорите” няма да чакат вечно – до година-две голямото изпразване на джобовете ще започне. А нашият джоб е тънък – и мъничко да излезе от него, за нас ще е много… И когато било Бат Бойко и ГЕРБ бъдат посочени с пръст “Вие бяхте!” пред гласоподавателите, повече няма дори да влязат в парламента. За изминалите 20 години “преход” не помня да е имало по-сигурна възможност да се превърнеш в политически труп. Така че, ако искат да стъпят пак в политиката…

Разбират ли те това? Мисля, че отчасти да. Забелязвам например, че главният виновник за АКТА в България – министър Трайчо Трайков – започна лекичко да дава заден ход. Можело и да не ратифицираме АКТА, ако не била на дневен ред. Щели сме да постъпим заедно с Европарламента… Мерси, в България вече сме гърмяни зайци. Знаем какво ще се случи, ако се успокоим и престанем да държим парламента и Трайковците под око. Някой ден ще научим, че АКТА е тихомълком ратифицирана. Случаят приключи, чакайте нови цени на лекарствата, проблеми пред износа и гости у вас. И ако някой мисли, че БСП и ДПС ще вдигнат шум, не е познал. Ако политиците ни умеят нещо наистина на световно ниво, то е да се продават. Пардон, да НИ продават.

(Оттук и ключовият извод: АКТА трябва не просто да не бъде ратифицирана – трябва подписът ни под нея да бъде оттеглен. Официално. Съгласно правилото в нея за оттегляне на подпис на страна. Докато това не се случи, нямаме право на успокоение.)

Дали поддръжниците на АКТА са разбрали, че играта е изгубена? Съмнявам се. Предполагам например, че митингът ни ще има крайно скромно отразяване в повечето медии, ако изобщо. А за далеч по-големите европейски протести се съмнявам да бъде споменато каквото и да било. Въпреки че медиите не са праводържатели, а са пострадали от праводържателството – просто се досещам, че ще има още “инвестиции”. Иначе казано, това шествие е само началото на борбата срещу АКТА. Прекъснем ли я, без България да е оттеглила официално подписа си под АКТА, някой ден ще разберем, че тайничко сме я загубили.

Имаме ли силите да я спечелим?

Пейо ми спомена, че митингът срещу шистовия газ също е бил огромен, но този е бил повече от два пъти по-голям. С гаранция беше най-големият в София за последните повече от десет години. Абсолютно съм убеден, че никоя политическа партия в България не може да събере толкова хора.

И нещо повече – в днешния свят мненията и настроенията ги създава Интернет, пряко или косвено. Дори в села, където най-интелектуалната дейност е пляскането на карти в кръчмата, бабите и дядовците слушат мненията на внуците или местния даскал. На хората, които имат Интернет. А това значи, че ние сме “политическа партия” номер едно в България. Припомним ли си преди избори кой ни докара АКТА (а няма да е трудно), обединим ли се срещу него, ще си получи заслуженото. Подкрепим ли който си постави за цел да оттегли подписа на България под АКТА, ще го вкараме в парламента. Достатъчно е просто да се обединим и гласуваме за интереса си, и България ще е извън АКТА. Независимо колко рушвети са дали поддръжниците й, и на кого.

А все още можем дори да не стигаме дотам – достатъчно е да продължим протестите си, и да сме още повече. Да изкажем още по-силното си неодобрение към ГЕРБ, понеже мотаят нещата. Да демонстрираме как подкрепата им се топи заради глупостта им. И да заявим ясно и категорично – “нератифицирания” и прочее не ни интересуват, искаме официално оттегляне на подписа на България под АКТА. Да не се успокояваме на по-малко, за да не осъмнем един чудесен ден ратифицирали АКТА така тихомълком, както я подписахме.

Оттук и моят призив – нека назначим следваща дата за шествие и митинг. И нека се подготвим още по-добре, и наводним Интернет пространството с покани към всеки да дойде. Нека на този митинг не се колебаем да назовем по име политиците и партиите, които се опитват да ни измамят – така ще знаят, че са разкрити и идентифицирани точно пред когото трябва. И нека заявим ясно и открито, че си поставяме за цел на следващите избори да си припомним, че ни продадоха, и ще обърнем България наопаки, за да агитираме срещу тях. За да знаят, че не се ли откажат да ни продават, ще си платят за това с повече, отколкото са взели.

И нека попитаме в прав текст и останалите партии, които сега на думи са срещу АКТА – ако дойдат на власт, ще оттеглят ли подписа на България под нея? Ако да, нека го заявят ясно и категорично в документиран вид. Ако не искат, ако шикалкавят и мотаят нещата, е ясно за кого играят. И че може би е време да създадем наша си политическа партия. Която непоколебимо да спъва всеки опит някой да ни продава, било правата ни в Интернет, било където и да е другаде.

… Като се прибрах, ми се струпа куп работа на главата, и чак сега успях да запиша натрупалото се в главата ми. Извинявам се за забавянето.

48 thoughts on “Шествието срещу ACTA – и след него

  1. Крум

    Аз видях Любомир Николов пред парламента.

    Имаше ги редовните провокатори от агитките, но много вяло се опитаха да вкарат елемент на насилие, с отегчение едва ли не ме бутаха, не като други пъти. Изглеждаха недоволни от това колко спокойно се развиваше всичко и се мръщеха един другиму, даже не си дадоха зор.

    Reply
  2. Божо

    Имаше опити за провокации, аз попаднах близо до една такава групичка, но за щастие хората не й се вързаха, и си останаха само опити.

    Reply
  3. Григор Post author

    Моята преценка за брой на присъстващите (в най-присъствения момент, защото непрекъснато някои си отиваха, а нови идваха) е грубо около 5000 души – горе-долу когато челото на колоната стигна “Раковска”. Пред парламента обаче вероятно бяха не повече от 2-3 000.

    Но не това е проблемът. Проблемът е кога и къде е следващият митинг срещу АКТА. По-възможност по-скоро, докато не са ни продали тайно. А случи ли се това, аз лично ще вдигна българския Интернет на главата си, но ще направя каквото ми е по силите ГЕРБ никога повече да не получи нито един глас.

    Reply
  4. Любо Николов

    Григоре,
    Към последното изречение се присъединявам.
    Впрочем, към предишните също.

    Reply
  5. Pingback: Протест срещу ACTA 11.02.2012 г – какво следва от тук нататък ? « Личен блог на Костадин

  6. Божо

    “А случи ли се това, аз лично ще вдигна българския Интернет на главата си, но ще направя каквото ми е по силите ГЕРБ никога повече да не получи нито един глас.”

    Само дето все още относително малко хора ползват Интернет.

    Reply
  7. Григор Post author

    @Божо: Но те определят мнението на много от тези, които не го ползват.

    Reply
  8. юлий

    Да, поведението на медиите е показателно. Вчера майка ми имаше рожден ден и се бяхме събрали около масата, в разговора баща ми започна да “разбира” новините и съответно ACTA. Опитах се да му обясня, че много умело този документ съюзява хората (организациите), които искат нашата свобода, до колкото я имаме, с други, които повечето от нас считат за авторитети. Вторите най-често са представители на артистичната гилдия, които не могат да гледат по-далеч от носа си и да видят, че техните разбирания за това как трябва да продават труда си са останали в миналия век. Ето, заради тези хора наистина изпитвам срам. Срамувам се от това, че сме паднали толкова ниско наши актьори, музиканти, режисьори да се опитват да се нахранят кой повече – кой по-малко с миражите си за авторски права, предавайки истината и смисъла на артистичната професия. Един истински артист разбиращ и живеещ във времето си няма как да се съгласи с подобен документ, това е все едно да се опитваш да нагаждаш света по своите теории и бизнес модели, а не да правиш теория, която обяснява света и такива модели, които са адекватни на ситуацията. Нещо повече до следващия протест мисля да си записвам имената на всички такива изфабрикувани авторитети, които защитават и се опитват да легитимират ACTA пред моето семейство, и да ги поместя на едно табло на срама.
    А колкото до разговора около масата, мисля че баща ми премълча някои неща, за да не влиза в конфликт с мен, а аз видях в очите му, че няма как да преборя казаното от неговия малък семеен бог – телевизора.

    Reply
  9. Иван

    Искам да посоча нещо, ние Българите имаме традиция в митингите, имали сме доста поводи.
    Но този протест е първият общ Европейски протест, по Европейски проблем.

    Reply
  10. Pingback: Шествието срещу ACTA – и след него

  11. С.л.

    Бях се зарекъл да не влизам в този блог, но не мога да не спомена нещо..
    Тука някъде беше казано че ‘имаме министър председател който го е страх и се влияе от общественото мнение’ -според мен именно това ще натежи. Освен ако ножът не опрял до кокълът МУ. Това което според мен ще се случи е, че оттеглянето ще бъде използвано максимално за онази твърде популярна дефиниция напоследък – ПР.
    И разбира се, това ще развърже ръцете на властта за максимален натиск с всички законови и не дотам мерки. Проста игра на добър и лош. Незнам да ли се забеляза но всичките тези уж “събития” и Килъри и совалките на Уорлик, и мрънкането на Костов и “онова нещо Яне” тук и там остават у мен впечатлението за голяма тупурдия, която някак не е основното което се случва..
    А Григор да не скромничи, този който го интервюира беше АсенГенов през чиито телефон май беше единственото отразяване на живо на този протест 🙂

    Reply
  12. Иван

    @С.л.
    За съжаление си прав. Като доказателство можеш да погледнеш новата статия на Бивола. Оказва се че в законопроекта за хазарта приет на първо четене на 2 Февруари, има заложени текстове за филтриране на хазартните сайтове. И това е в същия ден в който интернет доставчиците се оплакваха на Б.Б. за филтрирането което може да въведе ACTA.

    Reply
  13. Старшината

    АСТА е нещо много по-страшно, приятели. Майната им на музичките и филмчетата. Разпространяването на знание се забранява, това е. Вишински пасти да яде, нещастникът.

    Reply
  14. Петър Петров

    По някакво национално радио казаха, че “пред парламента са се събрали към 3000 любители на Интернет”. Какво по-точно описание от това 😀

    Reply
  15. Вени Марковски

    Григоре, отдавна не се бях чувствал горд, че съм от България. Вие, които изпълнихте площадите на страната, показахте, че в България живеят не само българи, но и европейци. Браво!

    Reply
  16. Григор Post author

    @С.л.: Асен Генов ме разпитва вече пред парламента, а момчето и момичето бяха на Витошка. 🙂

    @Валентин: Идеята провокаторите да бъдат снимани и качвани в Нета е страхотна! Добре е при следващи протести и да я допълним с многократни предупреждения, и предварителни и по време на митинга, хората да внимават за провокатори – ако видят някой да нажежава обстановката, да не го слушат, а да молят полицията да го прибере.

    @Старшината: Уви, наистина не е до музичките и филмчетата.

    @Петър Петров: То и другите медии бяха така. Чудя се ще успеем ли да пратим парите, които големите са им бутнали, да идат нахалост. 🙂

    @mdam: Чудесна идея! Ще ти бъде ли по силите да драснеш мъничко повече подробности? Ще имам грижата да го пусна на отделен запис.

    Reply
  17. mdam

    Аз да напиша ще е трудно, понеже съм много зле. Ще постна линкове.
    Това което се набива е че при неговото разследване в белгия се позовава на закони за банкови тайни, но от друга страна подкрепя акта и споделянето и споделянето на лична информация от провайдърите без намесата на съдия.

    Reply
  18. Кирил Ценев

    @mdam
    Време Е!!!!! Де Гухт-капут!
    А как се иска оставката на такъв тулуп?? Къде да се подпиша, а дали ще е достатъчно с подписи?

    Да питаме някой от европейския парламент (онзи от германската зелена партия например) може би той ще има идеи?

    АСТА според мен компрометира цялата Европейска Комисия, ве4е се 4удя на кого в Страсбург може да се вярва и на кого-не.

    Reply
  19. mdam

    De Gucht иска помощ в лобирането си за ACTA:
    http://www.techdirt.com/articles/20110919/00304315998/eu-commissioner-asks-big-copyright-to-increase-their-lobbying-efforts-more-draconian-copyright-law.shtml
    “I would like to call upon you to support our efforts to improve and implement IPR regimes in a more active manner. The European Commission defends your interests by promoting the development of effective IP systems, within the EU and also in third countries. However, we are increasingly faced with loud voices that come out against IP for many different reasons, often unfounded. We need you to help us to help you by enlarging the debate.”

    De Gucht твърди(заблуждаващо), че ACTA няма да доведе до промени в европейското законодателство:
    “In the last few days, some parts of civil society have intensified their campaign against this agreement. As we have seen before, and despite the European Commission’s
    efforts to provide all the relevant facts, the action the take is based on misinformation, or possibly even worse, on wilful misinterpretation of the content of the
    agreement. This is all the more striking given the fact that ACTA does not change existing EU rules in this area.”

    След това се отмята, твърдейки че няма текущо законодателство:
    “On one area covered by ACTA on which there is no EU acquis, i.e. penal enforcement, it is possible that some Member States may need to adapt domestic legislation to comply with commitments they have undertaken in the negotiation of the ACTA section on penal enforcement. This section was negotiated by the rotating EU Presidency on the behalf of the Member States. However, the Commission wishes to stress that this does not concern EU legislation, since penal enforcement of Intellectual Property Right infringements is an area that is not yet harmonised in the European Union, and is still subject to the domestic legislation of Member States. In other words, there is no EU acquis in this area.”
    Ако няма текущо законодателство, приемането на ново Е промяна в законодателството, отново съзнателно използва заблуждаващи фрази.

    Reply
  20. Pingback: ACTA и лъжливото овчарче | Кутията за всичко

  21. megi

    Не знам за друго като филми,музика и игри,но АСТА или нейното “Творение”,ако се приеме знам,че няма да има достъп,до никакво обучение или обмяна на информация,както до книги,до чертежи,до нищо,не ми е ясно само каква е целта на това “Творение”,само и единствено до Авторските права ли е,понеже ни един студент или ученик,няма да може да се възползва от информацията в интернет…Това е срамно,гадно и противно,..Не искам да обиждам ни министри,ни Парламент-ако те изобщо работят,но това е срам за всички тях,ние минаваме на принципа “Прост народ-слаба държава”,тя и сега не я бъде Държавата де,ама все пак нямаше забрана за ползване на интернета,а много малко хора си ‘Играят ” игрички в него ,повечето го използват за да получават информация,както за лични нужди,така и за да се обучат,или да научат нещо ново,или просто да почетат…СРАМОТА Е ДА НИ ЛИШАВАТ ОТ ПРАВОТО НИ НА ОБУЧЕНИЕ,ИНФОРМАЦИЯ,НАУЧНИ ДОКЛАДИ,УЧЕБНА ПОМОЩ…СРАМОТА!!!ВЪЗМУТЕНА СЪМ ОТ ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ И ДУША…ИМАХМЕ САМО ТОВА А СЕГА И НЕГО НИ ОТНЕМАТ И ЗАЩО?????А за нашите творци не искам да пиша,не знам какви са,не чета нищо от български творци,понеже те са били и винаги ще са в услуга на Парламента и на силните за деня….Не са обективни,затова дори и нр гледам телевизия,няма какво да чуя,което да ме обучи,да ме зрадва или да ме разтовари,напротив само мръсотия и помия….
    извинете,ако съм засегнала определени личности,но е така,и едно мнение дори,Новините са вредни за здравето ни!!!

    Reply
  22. Лидия

    Защо е изкуството ако не за да носи радост на хората? Ако само пари ще се правят от него, то губи своята стойност като изкуство и се превръща в стока.

    Reply
  23. assenssy

    Ако спрат читанката,закъде сме.Особено тези,които сме зад граница.

    Reply
  24. karmen424

    STOP ACTA!!! Особено при положение, че много скоро семейството ни ще се премести зад граница. А аз не мога без читанка!

    Reply
  25. Vasil Vasilev

    Онзи ден чрез гласувания нов закон за хазарта депутатите вкараха АСТА през задната врата. Четете и вижте за какво става въпрос. Чрез много демагогия излъгаха обществото, че този закон е хубав, а той всъщност обслужва един човек в държавата и полага основите така, че АСТА да действа с пълна сила скоро. Ако не се върне този закон от Президента – АСТА е легитимирана.

    Reply
  26. Боби

    ACTA ще застраши много сериозно всички човешки свободи. Ярък пример за това е случилото се в Исландия – сигурно малко от вас знаят, че след банкрута на Исландия те премахнаха правителството си и гласуват вече законите си по Интернет. Да сте чули това по телевизията? Ако я няма сегашната свобода в нета и това не мога да напиша, защото всички свободомислещи сайтове като този ще бъдат закрити или с локално ограничен достъп.

    Reply
  27. Григор Post author

    @Боби: Чак “премахнали правителството” – само го смениха. Горе-долу същото е положението с “гласуват законите си по Интернет”. Но не мога да отрека, че Исландия е една от най-свободните страни в света (интересна ми е например тяхната Modern Media Initiative).

    Reply
  28. Pingback: Протест срещу ACTA 11.02.2012 г – какво следва от тук нататък ?

  29. Nady Gala

    А ние, бедните хора, които сме принудени да оставим столицата, как да четем в гадното, мръсно и просташко село Банско, ако я няма читанката и другите опции за гледане на кино и т.н.???????

    Reply
  30. R

    V chujbina imame ogromna nujda ot chitankata!!! ASTA e nay-golyamata kloaka izmislena v posledno vreme!!! Prosto kajete kak mojem i nie da pomognem, tezi koito sme v chujbina i nemojem da prisastvame na mitingi?!

    Reply
  31. angoligo

    Да го мислим ние милион и половина гурбетчии! не стига,че ни изгониха от родината,ами да не можем да се докосваме до българската култура.Как на 2-3000 километра и без бг телевизия да сме в досег до българското?

    Reply
  32. Stefan Alexiev

    Ostavete ni na mira, aman ot specialisti!!!!!! Ili ima svoboda na slovoto ili niama, drug variant niama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  33. Anonymous

    V chujbina imame ogromna nujda ot chitankata!!! ASTA e nay-golyamata kloaka izmislena v posledno vreme!!! Prosto kajete kak mojem i nie da pomognem, tezi koito sme v chujbina i nemojem da prisastvame na mitingi?!

    Saglasen sam s tova a sashto i vsichki normalni hora protiv prevzemkite na N. Ognianova.

    Reply
  34. любислав Георгиев

    И аз съм категорично против опитите за монополизиране на всякаъв вид информация, “права” за достъп и т.н.

    Reply
  35. Pingback: Протест срещу ACTA 11.02.2012 г - какво следва от тук нататък ? - Личен блог на Костадин Каменов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *