ACTA – проект за петиция

Както и предполагах, повечето медии омаловажиха българския протест срещу ACTA и не казаха нито дума за протестите в чужбина.

Беше най-големият митинг в София от повече от 10 години – ако беше срещу нещо друго, щеше да е новината на седмицата и половината репортажи щяха да са за него. Но мина по едно мъничко репортажче, някъде след умрялата крава на дедо Миле от Горно Камарци и закъсалия при Шумен случаен тираджия. Колкото да не е очевадно, че събитието е умишлено бойкотирано. Снимано така, че протестиращите да изглеждат шепа хора, и гарнирано с текст, който да навява същата идея и да внушава, че са инспирирани от някого. В електронните медии се задържа за по час-два и изчезна тайнствено (по-старите и маловажни новини останаха). Това при положение, че медиите са традиционен пострадал от такива договори и спонсорите им.

Иначе казано, поддръжниците на ACTA са бутнали под масата нови пачки и мобилизират нови сили. Ако парламентът нямаше да го ратифицира, щяха ли да си дадат труда и разходите?.

Изводът е прост: шикалкавенето и увъртанията, които виждаме, са поредната лъжа. Готви се тайничко от нас ратифициране.

Тоест, битката ни тепърва започва. И се налага да сме по-решителни и категорични отпреди. Иначе шествието, мръзненето и борбата ни дотук ще са напразни.

Не искам да политизирам тази борба – би значело да я оцапам. Но вече нямам избор. Не назовем ли политическите двигатели на ACTA пряко по име, и не вземем ли мерки да усетят отговорността си персонална и тежка, ще го видим ратифициран.

Към момента ACTA подкрепят ГЕРБ и Яне Янев. Яне е догарящ политически бушон и нищо не може да го спаси от бунището. Така че политическата отговорност пада пряко и изцяло върху ГЕРБ.

Тъжно ми е да се изправя срещу ГЕРБ. Свършиха немалко прилична работа – повече от доста предишни правителства. Направиха ме техен симпатизант с нея. Но ратифицирането на ACTA вероятно ще е по-ужасно като последствия от добрите им дела и за пет мандата. Така че везните накланят срещу тях. Съденето за пари на всички, които създават нещо, вече е утвърдена практика в ИТ сектора в САЩ – ACTA ще го доведе във всички сектори и у нас. Нямам право да го допусна.

БСП, АТАКА и ДПС се обявиха срещу ACTA. Свикнал съм да не им вярвам нито на дума. Този път ще направя изключение – ако поемат официално задължение, спечелят ли властта, още през първия месец да оттеглят подписа на България под това споразумение. Не го ли кажат твърдо и еднозначно, нещата са ясни.

Подписът под ACTA е национално предателство. Извършено чрез потайност, лъжи и действия зад гърба на гласоподавателите. Време е да създадем пример, който да отказва всеки, решил да действа така. В противен случай има още дълго политиците ни да ни продават спокойно и без страх. Бъдещето ни зависи сега от нас.

Един обичан от мен творец казва: “Да се не начудиш колко можеш да постигнеш с блага дума, ако държиш дебела тояга.” Мисля, че е време да хванем дебелата тояга. И имам предложение за нея.

Нека формулираме декларация срещу изпълнителите на мероприятието – към момента това са ГЕРБ. Нека тя включва ангажимент за изпращането им извън политиката, завинаги. Нека я качим в Интернет като подписка, която може да подпише всеки желаещ. И нека я огласим колкото се може по-широко. Трупащите се под нея подписи могат да са добър студен душ за желаещите да ни продават тайно.

Ето моя вариант. Под лиценз обществено достояние. Предлагам го на всеки, който желае да го използва за подписка. Срещу уговорката да ми прати линк към нея, за да мога също да я подпиша. (Ако знае друга подобна подписка, линк към нея също е добре дошъл.)

—-

От споразумението АКТА ще имат полза единствено шепичка международни мегакорпорации. Вредата от него е за всички останали. Страните-участнички в него се изправят пред тежки проблеми в сферата на:

– свободата на Интернет
– гражданските права и свободи
– възможността на творците да творят
– достъпността, ценова и пряка, на лекарствата
– свободата на търговията
– свободата на производството
– възможността за развитие на науката
– възможността за качествено образование
– и още много други области.

По тази причина водещите индустриални държави – БРИК, Германия и други европейски страни, и т.н. – отказаха да подпишат или ратифицират АКТА. А те са утрешните икономически сили. Присъединяването към него е мъдро колкото присъединяване към Хитлер през април 1945 г.

Това споразумение беше подписано от България тайно и зад гърба на гласоподавателите. И пак тайно и зад техния гръб се готви под корупционен натиск ратификацията му.

Тези действия бяха извършени от ГЕРБ. Другите парламентарни сили се обявиха срещу това предателство към България.

Затова декларирам:

Отговорността за АКТА в България се носи от ГЕРБ. Задължението да отхвърлят това споразумение е тяхно.

Отхвърлянето му изисква всички от следните:

– гласуване в Народното събрание против ратифицирането на АКТА
– гласуване в Европейския парламент против ратифицирането на АКТА
– официално оттегляне на подписа на България под АКТА, съгласно Статия 41, в кратък срок

Ако представители на ГЕРБ (депутати, евродепутати, Министерски съвет) не постъпят по този начин, или няма информация как са постъпили (например поради тайно гласуване), на базата на досегашните им действия ще считам, че са подкрепили АКТА. Ще считам така дори ако само един техен представител не отхвърли АКТА, и независимо какво ще декларират официално. Защото дори един човек може да наклони везните – а думите са шум, значат нещо действията.

Ако ГЕРБ не отхвърли АКТА:

– Ще се противопоставям на ГЕРБ навсякъде и без колебание, както в Интернет, така и извън него. Ще използвам достъпните ми средства – участия във форуми, блогове, сайтове и други.
– Ще напомням при всеки случай на всекиго злините, които ще последват от АКТА, и че ГЕРБ я подкрепиха. Ще проследявам и описвам ефектите им, за да не забравят хората на кого дължат тези злини.
– Ще търся в и извън Интернет информация за всички обещания на представители на ГЕРБ, които не са били спазени. Ще я повтарям и изтъквам, особено пред пострадалите от неспазването им.
– Ще търся в и извън Интернет информация за всички зле изпълнени от ГЕРБ строежи, проекти или мероприятия. Ще я повтарям и изтъквам, особено пред пострадалите от лошото им изпълнение.
– Ще търся в и извън Интернет информация за всички корупционни закони и части от закони, подкрепени от ГЕРБ. Ще я повтарям и изтъквам пред всеки, който е засегнат от тези закони.
– Ще агитирам в и извън Интернет всички свои познати, приятели, съседи и колеги да се противопоставят на ГЕРБ – да гласуват лично срещу тях, да агитират срещу тях, да се борят срещу тях винаги и навсякъде.
– Ще използвам личния си авторитет и влияние, за да убедя всеки, когото познавам или който ме цени и зачита, да се присъедини към тази инициатива.
– Особени усилия във всичко това ще полагам преди всякакви избори, в които ГЕРБ има свои представители. Целта ми ще е да не допусна избирането на представител на ГЕРБ никога вече, където и да било.
– Ще следя също така за хората, играли ключови роли в управлението на ГЕРБ към подписването и разглеждането на АКТА. Ще гласувам срещу тях, дори ако са отишли в друга политическа партия.
– Ще търся начин да избягвам да нося печалби на хора, свързани с ГЕРБ. Ще избягвам да работя с техните банки, да купувам стоки от техни магазини, да сключвам сделки с техни фирми. Ще търся активно информация в и извън Интернет коя фирма на кого принадлежи, за да мога да избягвам техните.

—-

Нямам Facebook акаунт, така че не мога да го пусна там. Но ако някой от читателите ми има, е добре дошъл да го направи от мое име. За което предварително му благодаря.

33 thoughts on “ACTA – проект за петиция

  1. gost

    Григоре, ако не се лъжа, БСП, ДПС и Атака спокойно могат да си позволят да са в опозиция на споразумението. Крайният срок за ратифицирането му е пролетта догодина, а изборите – лятото или есента. В резултат ще могат да си измият ръцете с ГЕРБ, ако най-лошото се случи, и да оберат дивидентите във всички случаи.

    Reply
  2. Иван

    Нека не прибързваме с изводите.
    От телевизиите NOVA е тази която се оля тотално и вмъкна репортажа за протеста на 10-то място. BTV и БНТ говориха за него още в самото начало (след наводненията, които са актуален и сериозен проблем, свързан с жертви). Също така я нямаше и обичайната “тези са пирати, искат си филмите” нотка от предишните дни. Не съм сигурен, но мисля че споменаха нещо и за другите страни (даже да нямаше репортажи).

    Много съм разочарован от Канал3, от които като опозиционен канал очаквах пространно отразяване на събитието. На предишните големи протести (срещу Станишев и ЗЕС мисля), те имаха няколко камери и въртяха повторение на протестите няколко дни поред. Сега бяха обявили само някакъв 30мин репортаж вечерта, който изпуснах…

    Отделно вчера четох статия в дневник http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/12/1764904_iane_ianev_chul_ot_premiera_che_bulgariia_shte_ottegli/ в която Яне Янев твърди че е чул премиера да заявява по телефона, че на заседанието в сряда ще предложи България да оттегли подписа си.
    Все пак, знаете колко може да се вярва на Я.Я., той обича да пуска фишеци и се отмята като фурнаджийска лопата (и не е ясно дали Б.Б. е говорил с Я.Я, или Я.Я. го е слушал от флашка 😉

    Reply
  3. Кирил Ценев

    и аз нямам бейсфук.
    Вън от всякакво съмнение е, че подписа под АСТА е ПРЕДАТЕЛСТВО по отношение на националните интереси на България И по отношение на Европейските Ценности.

    Отговорност от ВСЕКИ, дето е подписвал- Бройко, Трайчиов, Кукунева, Кристамина, ДеГухт и по цялата верига!!!

    НУЛА доверие към политическите лидери, еле пък към тия, дето са на власт! (Да, може да се възползваме от желанието на опозициомнерите да се ка4ат отгоре, за да разнищим предателството на Бройко и Трайчо, но не можем да им се доверяваме! (по въпроса за шистовия газ помните ли с каква позиция излезе Лостов, а?? ) Ясно да заявим, че тоя Народ оцелява едва ли не само на ИНТЕРНЕТ ХЛЯБ и ВОДА, и всеки, който посмее да посегне на едно от тия неща ще му се види тясна тая страна!

    Медиите- както винаги, корпоративни подлоги! Вклю4ително и пове4е от половината електронни издания! Прдлагам утре(на 4етвъртия ден след 4удото) да им поразгледаме страниците, и да съставим 3 списъка-
    на относително съпричастни ( анти-АСТА-теми на първа страница)
    на относително неутрални( анти-АСТА-теми на другите страници)
    и на относително-подозрителни( АСТА теми разглеждащи “и двете страни” в конфликта)

    Reply
  4. Александър

    Важно – утре, от 10:00 ще има Кръгла маса на тема: „ACTA – „за” и „против”- в голямата конферентна зала на УНСС. Събитието се организира от Центъра по интелектуална собственост.

    Който може, е хубаво да отиде, защото като гледам кой го организира, подозирам, че възгледите ще са по-скоро “за” ACTA. А и аз късно научих – явно не се разпространява много инфо по въпроса.

    Reply
  5. mdam

    Нещо много шум в канала:
    http://ivo.bg/2012/02/13/премиерът-си-проси-нови-протести/
    “….То предизвика автентични страхове, гняв и протести сред образовани и млади българи, излезли да протестират в 18 български града по простата причина, че вярват от опит в склонността на властта да запушва усти. Съответно Борисов царствено успокои страховете от посегателство върху свободата в интернет, като оттегли подписа си от споразумението, за което ни осведомиха тази сутрин по неговата ТВ 7 – къде другаде, нали тя е неофициален говорител на управлението и за нея началниците пазят екслузивно новините си( макар да има конкурентни трибуни с доста по-голяма аудитория), които трябва да помпат зрителския интерес, за да се оправдаят държавните инвестиции в нея, препрани чрез депозитите на държавните фирми в банката, финансирала купуването на медията.
    Сега Борисов „препоръчва” на законодателите чрез оттеглянето на подписа си законодателите да спрат ратифицирането на спорния договор. Но спорът от това няма да изчезне, нищо че от него „знаково” изчезна министърът на културата Вежди Рашидов, оттеглен явно от публичното пространство досущ като подписа на Борисов. Защото се предполага той да защитава гледната точка на привържениците на ACTA, каквито са тъкмо дейците на културата, надяващи се да получат подкрепа за защита на авторските им права ( макар и не непременно по слонски начин в стъкларския магазин на свободното слово).”

    Reply
  6. Костадин

    Вчера докато бях на гости, случайно изгледах “На 4 очи”, на гости беше Яне Янев, той каза че Б.Б заявил пред него намерението си България да оттегли подписа си от ACTA.
    Това щяло да стане тази сряда.
    Разбира се на Яне не може да му се вярва, но все пак съвсем скоро ще може да разберем дали думите му са били истина.

    Reply
  7. Олег

    @Иван,

    ама просто изгарям от любопитство да видя как ще бъде отразено това изключително важно събитие от медиите…
    … може и сензация да има… току виж изкочи някой поне отчасти свестен сргумент про АКТА…

    Reply
  8. Григор Post author

    @Любо Николов: Да. Дали го спират, като начало. И дали няма да я подкрепят в Европарламента, като продължение.

    И най-вече дали ще оттеглят официално подписа на България под АКТА. Защото иначе мегакорпорациите няма да мирясат, прекалено много милиарди са вложили. Докато този подпис стои, сме на една ратификация разстояние от националната икономическа катастрофа. Дали няма някоя сутрин да осъмнем ратифицирали, може би без даже да го разберем…

    Reply
  9. noemis

    Нищо не спират, само го отлагат:

    Цитат:

    “България няма да предприема действия за ратификация на спорното международно споразумение за борба с фалшификатите ACTA.

    Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти днес.

    Проект на решението, с което всички процедури по ратификацията на ACTA ще бъдат спрени, ще бъде внесен утре за одобрение в Министерския съвет.

    За момента не е ясно дали България ще оттегли подписа си от международния договор.

    Според Трайков това ще се реши, когато се изясни общата позиция на Европейския съюз по въпроса….”
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/14/1766069_bulgariia_zamraziava_chlenstvoto_v_acta/

    Reply
  10. mdam

    Ясно е, че на тях нищо не им коства един опит за приемане на такъв закон. Докато на противниците им коства много психическа енергия. Щчитат, че рано или късно ще ни уморят, ще намалеем и ще си приемат мерките. Това е политика, за това трябва по-решителни мерки, но няма как практически, а и те по-принцип т.е. са антисъстезателни, т.е. все едно да се постави вето над приемането на подобни закони. Въпреки, че си мисля че един срок за преразглеждане на политиките от 5г не е лоша идея. Не мисля, че въобще има какво да се преразглежда, но както и да е, говоря си за утопии.

    Reply
  11. Кирил Ценев

    Ние можем да правим разлика между „спиране на процедура по ратификация“ и „ОТТЕГЛЯНЕ на България като страна“ (също като можем да правим разлика между „Мораториум“ и „Пълна и окончателна ЗАБРАНА“)!!!
    Трайчо бил казал нещо по БНР в полунощ!…
    Яне бил казал нещо по ТВ7!…
    Докато Б(р)ойко не го каже по БНТ и по БТВ в 20 часа нещо ЕДНОЗНАЧНО и КАТЕГОРИЧНО,
    никой няма да им повярва.
    Не на лицемерието и на лавирането между корпоративните интереси и Волята на Народа!
    Такива опити за замазване на положението само изострят вниманието ни върху подобни “ВРАТИЧКИ”, които си оставят управленците.
    п.с.
    “Ами нали имаше някакво условие, че ако до 6 месеца след подписването не се откажем, то ще сме обвързани с АСТА? Т.е. ако сега го замразят и минат 6 месеца – автоматично ставаме АСТА-джии.”

    Мирише ми на нови протести!!

    Reply
  12. Любо Николов

    Очертава се нов европейски протест на 25 февруари.
    Боя се, че е много скоро и участниците може да намалеят.

    Reply
  13. Black Wolf

    Ами я да видим другарката Кунева какво мисли? Защото това започва да се подготвя по времето, когато тя е била еврокомисар и (според някои медии) има участие в изработването на ACTA, наред с другите хубавци от ЕК. Още от 2007 г.

    Reply
  14. Валентин

    Все още не всички държави са се отказали. Освен това не се знае дали нашата държава ще оттегли подписа или само ще чака да го ратифицира Европейския парламент.

    Затова ще има още протести!

    Протест на 25 февруари 2012 в цял свят (в описанието има връзки към страниците на протестите в градовете, които към момента имат отворени страници за протест на 25 февруари): https://www.facebook.com/events/106347209493684/

    Освен това гласуваха за филтриране на Интернет чрез Закона за хазарта. Обещават, че ще цензурират само хазартни сайтове, обаче това е опасен прецедент. Като член на ЕС държавата няма право да налага ограничения пред свободнатото движение на стоки и капитали в рамките на ЕС, не може да забранява на европейски фирми да предлагат стоки и услуги на българския пазар. Със сигурност ще се опитат и по други начини да наложат и патенти върху живи организми.

    Между другото някой знае ли дали в България наистина е законно да се сади със семена собствено производство (от реколтата, получена чрез сортови семена)? Дали няма някакъв друг закон, освен Закона за патентите и полезните модели, който да засяга “интелектуалните права” върху живи организми?

    Правилното тълкуването на ACTA е секретно?

    В член 32 от Виенската конвенция се казва, че ако някоя част от споразумението е неясна, тя трябва да се интерпретира на базата на документите, създадени при подготовката и преговорите на споразумението. За ACTA тези документи са секретни и никога не са били публично достъпни от официални източници. В днешно време никога не е имало такава секретност около друго глобално споразумение.

    Обърнете внимание на факта, че не само тези документи са секретни за обществеността, но са секретни и за депутатите, които ще гласуват за ратифицирането на ACTA! Депутатите ще гласуват без да знаят за какво точно гласуват!

    Article 32: Supplementary means of interpretation
    Recourse may be had to supplementary means of interpretation, including the preparatory work of the treaty and the circumstances of its conclusion, in order to confirm the meaning resulting from the application of article 31, or to determine the meaning when the interpretation according to article 31:
    (a) leaves the meaning ambiguous or obscure; or
    (b) leads to a result which is manifestly absurd or unreasonable.

    Reply
  15. Виктор

    “Според Трайков това ще се реши, когато се изясни общата позиция на Европейския съюз по въпроса….”
    Ах как ми напомня на Тодор Живков, когато хилейки се викаше, “Сега в СССР некаава перестройка, некваа буря текава, па ние че се наведеме, че почекаме, да видиме…”

    Reply
  16. Кирил Ценев

    @Григор:
    Именно. Траят си , както винаги си оставят “вратички” и чакат да се “опече работата”, ама нема как да мине!
    И ние сме у4или “право” в университета и можем да четем И “между редовете”!
    @ Любо Николов:
    Не се бой!

    Представи си само какво се оформя в “Народното Съзнание”:

    “30 % от българите отиват на избори.
    70% от българите до скоро само киснехме в НЕТА!
    За НАС нема “леви”, нема “десни”, нема МАЧОВЕ-
    За НАС ИМА САМО ТОРЕНТИ И ПАЧ-ОВЕ!!

    И “лидери” нямаме,
    И 5 пари не даваме –
    нито за “бюджета”, ни за “макрорамката”,
    стига само лесно да си теглим програмките…
    Трайчо, Сержо, Лостов- хич не ги еб@ваме
    “кукли”, разберете- НЕТА НЕ ГО ДАВАМЕ!!!

    Б(р)ойко, не усети колко много сбърка,
    в наш’то “под-пространство”- взе, че се набърка…
    Нему се падна “честта” да погази “халява”-та
    ШАНС ПОСЛЕДЕН ДАДОХМЕ, пробва да ни мами,
    и сега е време да си пати здравата,
    само “стой, та гледай!..”

    Няма много време до 25-и!
    блогери и геймъри, форумци и спамъри- всеки сам си знае к’во къде да пише-
    тъй че да го схванат- “будни”, “трудни”, “мудни”-
    пък каквото стане!

    Reply
  17. Любо Николов

    Европейският парламент реши да създаде специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството.
    Агенцията, която е наречена Обсерватория, ще следи за всякакви нередности в интернет. Според някои евродепутати, които гласуваха против, това е стъпка напред в ратифицирането на ACTA.
    „Трябва да насочим сериозен ресурс в тази посока, защото ако нарушенията на интелектуалната собственост в рамките на Европейския съюз бъдат ограничени, това ще доведе до подобряване на икономическата ситуация и по-бързото излизане от икономическа криза”, заяви пред ЕП испанецът Антонио Идалго, член на Комисията по правни въпроси и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, пише “Република”.
    Агенцията ще се превърне в център за събиране, контролиране и отчитане на информацията и данните за всички нарушения на правата върху интелектуална собственост, подчерта Идалго. Културното разнообразие, икономическият растеж и заетостта зависели и от пиратството в интернет.
    Правомощията на бъдещата агенция нямало да включват участие в отделни операции или разследвания, извършвани от компетентните държавни органи, но от такива имало нужда. Службата ще има собствен бюджет, който не стана ясен, но евродепутатите се съгласиха той да бъде възможно по-голям, за да могат експертите по интелектуална собственост да вършат по-добре работата си.

    Reply
  18. Иван

    Засега новините са оскъдни, но явно няма да се оттегли подписа. Все още търся стенограмата от заседанието на кабинета.

    Мисля че на следващите протести, освен искане за оттегляне на подписа под ACTA, трябва да се иска и оставката на Трайчо Трайков.

    Reply
  19. Валентин

    Гражданите на Канада са обявени за заплаха за националната сигурност на собствената си държава. Ще ги следят без съдебна заповед. В България и другите страни от ЕС в момента има подобен закон, но достъпа до събраните данни става след съдебна заповед. В Канада не се предвижда съдебна заповед, там взимат за пример САЩ – държавата с относително най-голям брой затворници спрямо населението си.

    В Канада полицията ще следи гражданите без съдебна заповед – всички граждани на Канада са обявени за потенциални престъпници и заплаха за националната сигурност

    Reply
  20. Валентин

    Провокатори, които искат да тълпата да блокира пътища

    И 100 мирни протеста да има, ако са решили да го направят, то те няма да се поколебаят, заради някакви си хора, които се събират и викат по няколко часа.

    Докато блокирането на транспортна линия влияе както на транспорта, така и на икономиката, което си е удар в кръста на Правителството с невидима и чиста ръка.

    Тогава има някаква вероятност да се замислят над действията си и над това, което може да последва.

    Допълнително не знае какъв е протеста на 25 и, ако решението е краен резултат с пълно отказване, дали този протест ще е в подкрепа на другите държави и дали изобщо трябва да има такъв.

    На мен лично ми писна да ме тъпчат като хлебарка. Писна ми да бъда мравката в мравуняква, която хранят с по една трохичка хляб. Писна ми да бъда част от тази поробена колония…

    А на вас?

    Reply
  21. Любо Николов

    Да…
    Прави ми впечатление, че започнаха провокации по няколко линии:
    1. Вие не протестирахте за кризата (за Катуница, за битовата престъпност, задето Бойко ви нарече “кучета” и т. н). Нямате никакво право сега да протестирате задето искали да ви спрат порното по интернет. Гиди народ от мастурбатори!
    2. Вашите протести няма да доведат до нищо. Щом са решили нещо, ще го направят, колкото и да се напъвате.

    Reply
  22. Григор Post author

    @Валентин: Очевидно в Канада посгазиха лука, но там може и да се размине – канадците са по-народ, все пак. А за провокаторите… мисля, че за протеста на 25 трябва да се подготвим сериозно за снимането им и енергичното подканяне на полицията да ги закопчае. (И снимането на отказите на полицията да го направи.)

    @Любо Николов: На мен пък ми е интересно нещо друго.

    Има обществено явление, стотици пъти по-вредно и опасно от детската порнография – детската проституция. Но не съм чул някога праводържателите да протестират срещу нея. Винаги искат строга полицейщина в Интернет срещу детската порнография…

    Reply
  23. Кирил Ценев

    @ Иван
    трайчо е само един бушон, неговата оставка нищо не оправя и ще я получим без да сме я искали, стига да сме ЯСНИ в туй което искаме.
    @Валентин
    планетата -затвор… а таквиз животни като “гражданско неподчинение”, “бойкот на стоки и/или услуги”
    и “лежаща стачка” дали са им ясни? Жалко за Канада.

    На всичките малки, озлобени хорица следва да изЯсним-

    Пряка демокрация? Може и да стане, след 3-та световна… но НЕ след въстание “само тук”, в България.

    Никой у нас(А дали наИстина???) няма интерес от сценариий “Гърция”.
    Наивно е да смятаме, че ще успеем да бутнем представителната демокрация и ще преминем към пряка такава в рамките на месец, И изобщо не искаме никакви избори в момента, всички са едни и същи мушмуроци, ИСКАМЕ да се изЯсним с целия политически “елит”-
    @ политиканите(леви, десни,гербери, национали,- всякакви)
    България ВСЕ ОЩЕ не е фалирала САМО по една причина- БЕЗПЛАТНИЯ СОФТУЕР.
    Това не е “кражба” това е КОПИРАНЕ, Нищо НЕ се губи, освен МОНОПОЛА.
    Монопола -знаем- е ВРЕДЕН- както за Природата, тъй и за Народа, за икономиката и за развитието като цяло.
    И това е ясно на всички,освен на самите монополисти.
    България няма нито индустрия, нито истински туризъм, нито кой знае какво земеделие.
    ВСИЧКИ оцеляват НА РЪБА на кризата.
    И само торентите и безплатния софтуер спасяват не само малките и средните фирми, но и големите.
    АКО посегнат на т. нр “пиратство”, българия фалира и ставаме “гърция”.
    Не сме само ние. От нас та чак до Финландия, цялото “източно крило” оперира посредством безплатния софтуер.
    “ама не можело вечно да се пиратства” ами УЗАКОНЕТЕ ГО тогава на национално, а защо не и на Европейско ниво!
    Питайте ФИНЛАНДИЯ “Какво е КОПИЛЕФТ” и как се прилага. В германия също ве4е набира сила. Тази концепция СЪЩО е “АВТОРСКО ПРАВО”, само че безплатно. Не е само ЛИНУКС. И други печелят, от ползване, не от забрани. И си плащат тока, и хляба, и трафика.Но НЕ и за ЗНАНИЕТО.

    “Знанието Е Сила- за тоз дето знае
    Глупостта и тя Е, ала пак за знаещия”

    Какво ти “пиратство”, туй е “ОЦЕЛЯВАНЕ”, не садим банани, нямаме индустрия,( нито пък я искаме), туризмът се срина от ПРЕ-бетониране, какво ни остава- да “крадем” програми, софтуер, технологии- и да ги преправяме- ПО-ДОБРИ да стават- туй ни се отдава.

    Ако ли не- хаос, огън, барикади… партизански набези, ИСТИНСКО пиратство… Гърция е ПРИМЕР, ала ОТРИЦАТЕЛЕН.
    Туй е шанс последен да излезем “сухи”от тази баталия, после ще е късно.
    АСТА-на боклука, или всички- В КЮПА”, заедно с Нигерия, Гана и Зимбабве…

    Защото е вярно, че в света глобален ИМА втора класа-и това сме ние- Източна Европа.
    и ако приемем, няма как да стане да “прескочим трапа”.

    Ей това да стане на “елита” ясно, или ще останат “Вождове без племе”

    @ Григор и Любо
    ПРОТЕСТЪТ Е МИРЕН!!!!! Всички да сме бдителни, много да внимаваме- Без тояги, камъни, и тъпи закани-
    Да си носим камери, телефони- знаем-да имаме ПАМЕТ!
    Не търсим “виновни”(знаем че са всичките компании, холдинги, консорциуми- безконтролни струпеи) имаме желание да останем “СОЦИУМ”,- не да става кланица!
    Много да внимаваме по “първите линии” да няма момчета с лошо поведение и кофти компания(да го знаят всички, за да няма ядове)

    Reply
  24. Григор Post author

    @Кирил Ценев: Виж… Да ползваш безплатно продукт на автор, който не иска да ти го даде безплатно, е като начало неморално. Добър или лош, продуктът си е негов. Като искаш да има такъв свободен, седни и го направи. Но не кради – в това няма нито печалба, нито достойнство, нито нищо свястно.

    Също, да даваш оправдание на глупака, че го крадяли, вместо да го оставиш да фалира от глупостта си, е просто тъпо. Така пречиш на свестните творци да получат каквото те заслужават.

    И най-сетне, главните букви са за да се използват икономично. Примерно като първа буква на изречение или име. Обратното е неуважение към читателите тук.

    Reply
  25. Валентин

    @Григор: А полицията длъжна ли е да ги закопчае? После да не се оплакват, че нямало свобода на словото, полицията ги арестувала без да са направили нищо нередно, само изразявали гражданската си позиция и т.н. Достатъчно ли е някой да каже “Хайде да се насочим към [извън разрешения маршрут]” за да са длъжни да го арестуват?

    Reply
  26. Григор Post author

    @Валентин: Не, не е длъжна. Но документирането, че са отказали, е после много полезно. 🙂

    Reply
  27. Кирил Ценев

    @Григор:
    Добре де, съгласен съм за главните букви и се извинявам. Трий каквото искаш,”кодът е отворен”:)
    Относно правата, морала и прочее-
    Ако е “автор” а не носител на “сходно с него право” Кой е “автор” на Уиндоус?(ама не кой е собственик)?
    Че услуга правим на Били Хлапето, като го крадеме-и тва е ясно, ала съгласи се, че ако приемем всичките програми в нашата Родина да бъдат платени, то бюджетът…вспихва.
    Не твоя и моя, а оня, “народния”…. И тава е начин, и май по добре е?
    Така ако стане, няма да заплача. Не крада програми. По бюджет-“шивач” съм, работя в “реала”…Имам и градина, изхранвам се с бачкане.
    И що- да фалират “Уиндоус” и България!… Няма лошо бате, само туй остана, ама става… “мазало” -като във Атина.
    Пуста “клептокрация”!

    По въпроса май най-добре го е казал Паулу Куеллю, на твоя блог го намерих интервюто с него за “пиратството”…
    А какво да кажем за “продукти” в които се съдържа едновременно “копирайт” и “копилефт” софтуер? Един съд в Германия постанови неотдавна (съвсем основателно)че ако нвкой създава продукти, използвайки нечий копилефт програми, то продукта може да се счита “копилефт”.
    Изобщо борбата е много неравна- в едни са парите, а в другите-знанията.
    “Нейсе, запуши я!…”е написал И.Бешков под своя картина с Ганьо и Алеко. И ако използвам таз крилата фраза -после “Труп”, или “24 фаса”да могат да ме съдят значи…
    Същото е и със софтуера.

    Но темата тука е “Проект за петиция” … “До кого” да питам следва да отправим това заявление?
    Германия също играе “изчакванка”, не са само наш’те… Да, натискът страшен е- от горе парите, от долу Народите. Жал ми е за Меркел, за Бойко и другите в тяхната позиция. Ала затова сме ги “ние” там поставили, и затова те си гласуват заплати. Ако получават тайно “хонорари” от “ШевронГаз”или “Майкрософт”, туй е тяхно… право, искаме си само да не ни предават, инак ще останат само с хонорарите.
    п.с.
    Писах, да се знае. Съжалявам ако съм “нагазил лука” със главните букви, но не виждам копче със надпис “редакция”.

    Reply
  28. Григор Post author

    @Кирил Ценев: За софтуера – има си лицензи, в тях пише под какви права може да се ползва, и при какви условия може да се дописва.

    За морала – ако не ти харесва, че нещо ти е забранено да го ползваш, не го ползваш. Да ти е забранено примерно да гласуваш или да се придвижваш свободно, разбирам да се бунтуваш. Но да пиратстваш Уиндоус, понеже не ти харесва цената му, при положение че има Линукс и е безплатен, не го разбирам. А и да го нямаше – като не ти харесва да плащаш на Бил, сядаш и си написваш свой Уиндоус. Ама не можеш? Ми научи се, родени научени няма. Ама било работа? Еми работа е, то с мързел нищо не става и мързеливците не заслужават добра дума.

    Поне аз така схващам нещата.

    Reply
  29. Дарина

    Благодаря за активността. Обнадеждаващо е, че все пак не сме съвсем одрямани в нашата България. Не намерих обаче български електронен вариант за подписване , а това тук не е особено ясно : http://www.peticiq.com/forum/post/580009
    поздрави

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *