Хакерството и българинът: Тъмната страна

Някъде преди бях писал, че българинът е хакер по природа. Ремонтира позната и непозната му техника, справя се с подръчни материали в неочаквани ситуации, задължително разбира от медицина, мода, футбол и какво ли не още, подиграва се на тъпи и декларативни политици… Но това си има и своята тъмна страна.

Не защото реалните познания на същия този българин често са хумористични – въпреки че е вярно. Това, което за някой заядливец може да е комични претенции без покритие, за широко скроения човек може да е похвално желание за учене. Неведнъж съм виждал как комични мераклии с времето се превръщат в знаещи и можещи специалисти.

А защото хакерството не е само набор познания, и количество принос към общността. Не е дори просто начин на мислене. То е нещо много по-дълбоко, част от същността на човека е. Може да бъде възпитано, или разрушено, но това не е лесно.

Всички знаем, че хакерът е този, който поставя под съмнение общообявеното. Който търси истинските механизми на нещата, задните им вратички – и ги използва. Който се справя, който открива истината, който успява там, където другите не могат. Нали?

Погледнете тогава един селски байчо, свикнал да краде от ТКЗС-то, и да учи и съседите си как да отмъкват по нещичко. Отговаря ли той на всичко, изброено по-горе? Безусловно. Само че аз лично не бих нарекъл този крадец и хитряга хакер. Нали? Кракер – да кажем. Примерно. Но не и хакер.

А може би не съм прав. Защото нашият селски крадец показва абсолютно всички характеристики на хакера, освен етичността. Но, от друга страна, дори човек като Йовко Ламбрев уточнява, че е “сертифициран етичен хакер” – тоест, хакерството не подразбира етичност само по себе си.

Българинът не само е масово хакер – той е масово хитрец и мошеник на дребно. Нещо повече, двете страни на нещата често вървят заедно, ако не е имало възпитание, което да научи човека на етика. Връзката е пряка.

И тук именно идва тъмната страна на нещата. Да, селският хитряга и крадльо надали ще стане един ден властелин на мрака – за това се искат съвсем други качества. Но хитрягите и мошениците са плодородна почва, и удобни инструменти за такива властелини – а това е още по-тъжна и жалка съдба. (Дали дереджето ни не е такова точно по тази причина?)

Контрапунктът на българина вероятно е германецът от пословиците – безупречно дисциплиниран, етичен, възпитан, и абсолютно некреативен. Само че дисциплината и възпитанието му дават простор за изява и на най-малката креативност, и Германия създава какво ли не – докато ние тук, всичките изобретатели и умници, пращаме всичко ценно в девета глуха. Не заради “българския казан”, не и заради злоба или тъпота (въпреки че и тях ги има понякога).

А защото хакерите по природа са индивидуалисти, и не са много социални. Затова ние, българите, се борим всеки поотделно, но не сме задружни. Едното идва с другото – неочакван и парадоксален, но логичен извод. Искаш в дар хакерство? Хубаво. А замислял ли си се какво върви с него? Май не сме, поне като сме си пожелавали какво искаме…

Има ли решение за нас? Мисля, че има.

Имаме своето декамеронство и изобретателност. Това е повече, отколкото много други имат. Сега просто ни остава да натрупаме мъничко мъдрост, и да разберем, че заедно и с откритост и искреност ще постигнем много повече, отколкото с потайност и хитрувания, всеки поотделно. Разберем ли го, започнем ли да го прилагаме, ще имаме повече, отколкото иначе далеч по-успели нации.

А някои сред нас вече го правят. За пример на останалите.

Конкретен пример ли?

(За тези, които не знаят какво е wiki – това е уебсайт, в който абсолютно всеки може лесно и удобно да променя всяка страница, която поиска. И това, вместо да съсипе нещата, създава направо чудеса. Ако не вярвате, погледнете Уикипедия – тя е такава, и е вече най-голямата енциклопедия на света.)

Преди надали има (към момента) още и две денонощия Маниакс направи wiki-то за организиране на OpenFest 2005. Оттогава гледам направо втрещен с каква скорост то се попълва, организира и избистря. Как в него се появяват, стройно описани, стотици задачи – и как нещата по тях се движат, отчитат, координират от хората, които помагат за организирането. Шепичка ентусиасти, които просто работят заедно и не крият нищо един от друг – а въпреки оскъдното им време, и често липсата на ресурси и опит, вършат неща, които обикновено са по силите на сериозни организаторски фирми с отработени методи и контакти.

Ако имахме и опита и контактите, сигурно щяхме да сме свършили нещата несравнимо по-бързо от стандартната фирма. А ако на нас и на нея ни възложат една и съща, нестандартна и невършена преди задача, сигурно ще се справим по начин и за срокове, които са равносилни на чудо… Представете си сега, че сме не група ентусиасти, а фирма – но работеща по отворен начин. Колко по-ефективни икономически щяхме да сме от конкуренцията! И колко по-добре щяхме да живеем. Не само по-богато, въпреки че и това – а по-задружно, по-щастливо и по-както щете още.

Преди време бях писал за плана си за открита фирма. Мисля, че вече имам първото потвърждение, че подобно нещо ще е жизнеспособно и ефективно.

Изводите са си… за който иска да си ги направи. 🙂

2 thoughts on “Хакерството и българинът: Тъмната страна

  1. Сашо

    Въпреки че не те познавам лично и не достатъчно добре, исках да изкажа готовноста си да участвам в такава отворена фирма. Не знам с какво може да съм полезен точно, но за сметка на това не ме е страх от това да се опитвам. Не съм голям експерт в нито една област. Но ако някога решиш да подемеш такава отворена фирма, с удовоствие бих допринесъл с каквото мога. Бих искал да съм част от такъв проект и да се докосна до един новатроски начин за правене на бизнес. Ако нямаш нищо против, може да драснеш един ред по ICQ.

    Reply
  2. Григор

    Трябва да видя как ще вървят нещата ми. Искам като начало да направя каквото мога за OpenFest 2005, и чак след него ще мисля дали имам ресурсите да организирам такава фирмз. (По-точно, да преорганизирам моята фирма на такива основи.)

    И аз не зная с какво точно може да бъде полезен човек за нея, защото още не зная накъде ще избие дейността й. Мечтата ми е да организирам един комерсиален център за поддръжка на Дебиан, и/или да си направя сайт за предлагане на свободно изкуство. Но… ще ми е доста трудно да плащам заплата на човек, който живее по американски стандарти – а не съм съгласен да приемам услуги безплатно. (Въпреки че съм истински трогнат от предложението.)

    Благодаря ти от сърце – но засега само това. После евентуално ще говорим пак. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *