Спамът и лудите с кауза

От известно количество време един човек редовно спами блога ми. Този запис е посветен на нея.

Основната й тема е злобното плюене в стил вестникарски форум по някой на име Апостол Апостолов; има и други. Всеки коментар е подписан с различно име, но общият стил мигновено издава автора. (Както и фактът, че са пуснати от един и същ компютър.) Нито един от коментарите няма връзка с темата, под която е пуснат. Не сте ги виждали, защото ги трия ръчно. Но ги има, всеки ден.

Първоначално просто ги чистех, без да обръщам внимание. На всекиго може да се случи да изпусне нервите си до степен дори да направи подобно нещо. Когато нещата продължиха с месеци обаче разбрах, че имам работа с друг тип явление – луд с кауза. И че ако не взема мерки, спамът в блога ми ще продължи докато авторката му е жива. (Дано е по-дълго, колкото и мизерен да е такъв живот.) Много лесно ми е да я блеклистна и забравя, но лекарският ми манталитет казва, че на болния трябва да се помогне. А компютърджийският – че трябва да се помогне и на оспамените от нея блогери.

Преди да взема мерки, реших първо да проверя – дали все пак не става дума за основателна психотравма? Де да зная кой е Апостол Апостолов, може да е някой злодей, съсипал живота на бедното момиче… Уви (или за щастие), случаят не се оказа точно такъв. Диагнозата беше вярна.

Все пак реших първо да подходя по-културно. Написах й писмо да престане с тормоза си, защото в противен случай ще изнеса личните й данни в Нета. Резултатът бяха коментари по други блогове, посветени вече на мен. Цитирам един от www.optimiced.com:

собственикът на блог http://www.gatchev.info/blog/?p=294 … григор гачев е проникнал в личния ми компютър и заплашва да публикува в интернет личните ми данни.по негова вина компютъра ми е повреден.по какъв начин да постъпя с този “човек”

Очевидно каузата на това момиче е съсипването на хора, които тя е решила, че й се зловидят. Само че психиатрията ми е стара страст и зная добре как се лекува този тип “кауза” – с нулева толерантност. Затова, колкото и да ми е неприятно, ще изпълня предупреждението си.

IP адресът, от който тя пише, е 87.97.242.145. (Уважаеми Еврокомци, помислете си дали искате да толерирате подобен “клиент”. Ако реша да се оплача, с гаранция няма да съм само аз – надали наоколо има много блогове, който да не са спамени от нея.) Подписва се с каквито имена й хрумнат – anjela, venci, зло куче, anton, djoni, Forsa, падналия ангел… Е-майлът й е в dir.bg; ако още веднъж се опита да плюе из блогове, мен или някой друг, ще публикувам и него. Блогерите, които тя спами, вероятно ще имат какво да й напишат.

Компютърните й познания са колкото да напише коментар в блог. (Това е и причината защитата на компютъра й да е отчайваща, особено като се има предвид каква машина е и с какъв софтуер. 🙂 ) Дори не знае, че компютърът й не може да бъде повреден чрез проникване в него (добре де, може, но аз съм последният на света, който би го направил). Начинът й на действие е чрез Гугъл – търси имената на нарочените хора и ходи по места, на които те са споменавани. Ако там има възможност да се коментира, плюе. Не обръща внимание на текстовете, в които имената са споменати, интересува я единствено писането на коментарите. Заделя за тази дейност прилично количество време всеки ден…

… Добре, нека не бъда брутален. Засега стига толкова. Ако обаче тя реши да продължи, ще продължа и аз. Компютърът й знае за нея повече, отколкото дори тя знае за себе си, и е готов да го разкаже на който се поинтересува. 🙂

(Да, нищо не ми пречи да се обърна към ГДБОП, те вземат насериозно тормоза през Интернет. Или да намеря въпросния Апостол Апостолов и да му предложа да го направи той. Но не виждам смисъл да товаря други с проблем, с който мога да се справя и сам.)

79 thoughts on “Спамът и лудите с кауза

 1. Demococcus

  Аз пък имах нещастието да пресека пътя на един дядо, който си даваше миньорската пенсия до стотинка за да съди хората за щяло и нещяло и да подава какви ли не оплаквания срещу кой ли не в полицията (там е безплатно).

  Единственият полицай в селото обясни че дядото не е освидетелстван луд, но даже и да е такъв, полицията трябва да реагира на всеки негов сигнал, защото може да го е подал в момент на проясняване на мисълта. Та така, наложи се да загубя половин работен ден за да пътувам до неговото село да пиша обяснения че не съм виновен.

  Та незнам, Григоре, ако сигнализираш ГДБОП дали няма да се видиш в чудо…

  Reply
 2. Христо Илиев

  Иронията в случая е, че самият Апостол Апостолов дълго време си изкарваше прехраната, като ходеше да спами по чуждите блогове с плитки коментари, оставяйки адреса на някой от безбройните си сайтове с реклами. Той нарича това SEO и предприемачество, а аз го намирам за обикновен спам. Може би госпож(иц)ата има основание да го преследва…

  Reply
 3. Григор Post author

  @Demococcus: Аз на твое място пък бих дал под съд дядото, за сума няколко негови пенсии. Наглед склеротичните или луди хора мигновено оздравяват, когато от джоба им излезе една прилична за тях сума.

  @Христо Илиев: Напълно е възможно Апостолов да е бил такъв, не го познавам. Но този начин не е начин да преследваш някого, освен ако не си същата стока.

  (Като се замисля, май бях блокирал веднъж един Апостол Апостолов за коментиране в блога ми. Нищо чудно да е същият. В такъв случай ще е още по-коректно да спра спаменето срещу него, защото той няма как да напише отговор при мен. Независимо че не заслужава да има как. Въпрос на мое самоуважение и коректност е.)

  Reply
 4. Шapкан

  1) амчи то и аз ти спамя блога (с подривна провокационна и противозаконна пропаганда), хмък
  2) задачата на ГДБОП е да громи читанки.
  ето какво правят колегите им в Русия например: http://anarhia.org/forum/viewtopic.php?f=6&t=25480 (изземват се книги, които “възхвалявали наркотиците”; в списъка са доста знаменити и любими автори и заглавия…);
  защитата на гражданите не е приоритет, туй за защитата е само реклама за наивници.
  3) съдилищата са развъдник на социални зарази. Трябва не просто да се игнорират, но и изкореняват (барабар с останалите паразитни институции).
  ————————————————-край на “картагена” от репертоара на моята луда кауза 😉

  ————————————————-по същество:
  въпросната персонажка… де да знам. Щом си избива агресията по този, сравнително безобиден начин…
  ако я притиснеш в ъгъла, кой знае какво и кому ще сътвори.
  Майната й.
  Направи й едно скрито (видимо само за нея) огледало на блога си, нека вилнее там, за да не се пръсне.
  Може би това ще е по-терапевтично, предполагам.

  Reply
 5. Mandor

  Мда-а…
  В момента и аз се сблъсквам с подобен проблем, макар че думата „подобен“ е доста условна — приликата е като между дебелите и тънки тролове. При теб атаките са груби и явни; при мен са тънки, подмолни и звучат достоверно за мнозинството. След като психиатрията ти е страст, дали би се съгласил да ме консултираш (лично) по този проблем? 😉

  Извън темата: Това, че се правя на врачка / на интересен (зачертайте излишното), не те освобождава от моралното задължение да отговориш на Кромбърг в БГФ. Много неща зависят от твоя отговор.

  Reply
 6. Петър Петров

  Защо различно поведение към луд с кауза и луд без кауза? Примерно wikinews.bg

  Reply
 7. Христо Христов

  Че той Апостол още жив ли е? На времето разправяше, че ако си купиш неговата книга можеш да изкараш милиони … Винаги съм се чудил на хора които нямат милиони, как се опитват да убедят другите, че точно те могат да им покажат начина към бързото забогатяване

  Reply
 8. tom

  Охооо, някой май наистина е прониквал в компютър 🙂
  Не се оплаква напразно момата 😛

  Reply
 9. Longanlon

  григоре, да не знаеш кой е апостол апостолов (ака лудия апостол) означава да си проспал последното интернет десетилетие в България 😉 не го бъркай с един от редовните коментиращи в блога ми и гост-блогър със същото име обаче, който е с 40 години по-млад и не е луд 🙂

  колкото до описаната от тебе личност, като запознат с психологията и интернета вероятно осъзнаваш, че да я наречеш момиче най-вероятно е доста солидно подценяване на възрастта й – на подобен профил повече отговаря названието “луда лелка”

  иначе тя и в моя блог пише нещата си за апостол апостолов, в коментарите на една статия за него, но още не съм решил дали да ги пусна

  Reply
 10. go_fire

  Само да поясня, ако случайно някой не знае, човека е изтъкнат юрист. Щом особата търси правна помощ, то не е никак безобидно.

  Reply
 11. юлий

  @Григор – сега ще ми докараш някоя security параноя, която в много случаи води до трайни знания в компютърната област , но !? От записа горе не става ясно дали си проникнал ( сякаш има намек за това) неправомерно в компютъра от който се пишат тези коментари. Ако все пак си го направил, ясно е – това не е законно, а морално ли е, при все това, че осмисляш въпросната дама за човек, който може би се нуждае от специализирана помощ, а въпросния компютър да не е нейн ? Всъщност не искам въпросите ми да се отнасят само за конкретния случай за това бих ги задал по-общо, още повече че ти може да защитаваш позицията на този, който би влязъл в чужд компютър и без да си го направил в случая.

  @към всички – Редно ли е да използваме неправомерно сила, с която нарушаваме правата на човек, който системно нарушава нашите или се стреми към това ?
  Ясно е, че водя разговора към “насилието ражда насилие”, но ще ми е интересно в създалата се ситуация да погледнем и двете страни.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Шаркан: Мога да направя каквото си искам, но ми се иска да излекувам малко въпросната личност. (Между другото, тя реши да премине и към лични заплахи, така че май тук скоро ще се очакват е-майла й и други подробности.)

  @Mandor: С удоволствие. След малко ще метна око и на БГФ.

  @Петър Петров: Защото лудите без кауза къде се водят, къде се карат, а лудите с кауза – нито едното, нито другото.

  @tom: Проникването в компютър е много трудна за доказване работа. Може например да окаже, че всичките данни, които съм изнесъл за нея, тя сама си ги е дала, без да има нужда да се влиза в машината й. 🙂

  @Longanlon: Гледам да не си замърсявам психиката с твърде тежки случаи, така че ако Апостолов е от тях, може да съм го изпуснал и по тази причина. А за “лудата лелка” – нека бъдем кавалери. 🙂

  @go_fire: Добрият хакер не прониква в компютър, ако данните са дошли при него самички и може да го докаже. Така че изобщо не се безпокоя от юридически последици. Те са игра, която може да се играе и от двете страни. А дамата е загазила тук яко – анонимна клевета, очерняне и обругаване на човек в Интернет, плюс постоянно нарушаване на правилата на голям брой електронни системи с цел извършване на клеветата и очернянето. Мисля, че спокойно може да се издейства и ефективна присъда. И мисля, че спокойно може да се измоли от съда да й забрани използването на Интернет. (Което тя, разбира се, веднага ще наруши, но за това вече ще последва рецидивна ефективна присъда. А в затвора Интернет няма по правилник, така че ще мирясаме за известно време.)

  Между другото, тази сутрин в поредния си коментар дамата ме заплашва, че ако не й отворя възможност да пише в блога ми, съм щял да си навлека гнева на съответните органи, на които тя вече ме била предала. Ще я изчакам до довечера да се извини. Ако това не се случи, ще реша дали да не публикувам е-майл адреса й и описание на компютъра й. Предполагам, че наспамените от нея блогъри с удоволствие ще й драснат по няколко е-майла с молби да престане. Може и да пиша до Евроком с молба да прекратят Интернет достъпа й. И да откажат, ще е доказателство за добросъвестността ми пред евентуален съд.

  @юлий: Законността на проникването винаги е отрицателна. Моралността обаче е под въпрос. Морално ли е да оставиш пациент да страда? Нещата не са еднозначни.

  За насилието – пак нещата са двузначни. Според мен не е редно човек да поема инициативата в насилието, но не е редно и да оставя насилието от другите безнаказано.

  Reply
 13. Божо

  Предполагам заблудата на някои от коментиращите, че си “прониквал” в компюъра ѝ идва от това изречение:
  “Това е и причината защитата на компютъра й да е отчайваща, особено като се има предвид каква машина е и с какъв софтуер.”
  Много хора мога да помислят, че тази информация се придобива след проникване, което не е така. Но за незапознати с материята читатели, изречението е подвеждащо.

  Reply
 14. Виктор

  ” …Дори не знае, че компютърът й не може да бъде повреден чрез проникване в него (добре де, може,…”
  Е това нещо не ми е ясно. Имаше едно време някакви слухове за вирус, който можел да ти повреди монитора. Но май се оказа, че не е точно така. Аз пък като съм без монитор, чудя се как ли може да ми повреди софтуер компютъра… Или пък например внезапно да ми отваря CD ROM устройството, че ако случайно съм се надвесил наблизо да ме удари по носа. 🙂 Да можеше и мишката да подбягва, сигурно щеше да е още по-забавно, но няма кой да й завърти топчето. Може така да оплетеш на човека ръцете с кабела и отиваш направо да го арестуваш. Или да му спреш вентилатора, че да му запалиш къщата. 🙂

  Reply
 15. go_fire

  Емил е свестен и едва ли ще и обърне внимание, но може да намери някой алчен адвокат, който нарочно да тутка и бави дела с години, заради тлъстия си хонорар. Ясно е, че дамата няма да спечели, но ще образува тонове нерви с месеци и години. За това обърнах внимание.

  От друга страна преди години с Чорбажийски по подобен начин се заяждаше един печално известен Добри, ама не стигна до никъде. Да се надяваме и тук така да стане.

  Reply
 16. юлий

  @Божо – при въпроса си към Григор не се водих само от записа, а и от коментарите след него. Може би щях да обясня по-подробно, защо съм се заблудил (или дали съм го направил), но се досещам, че може би тази жена чете коментарите ми, а тя и без тях си е помислила, че със свободата и е злоупотребено.

  @На въпросната жена искам да кажа – няма значение дали хората те определят като луд или не, по-важното за човек е каква кауза е взел в сърцето си, и ако той вземе идея, която да е съзидателна и прави така, че хората да живеят по-добре вместо да руши и обижда, те ще го приемат такъв какъвто е, и лудостта му тогава ще бъде сила, а не недъг.

  Някак ми се иска да живея в общество, в което, ако ми се случи случайно да не съм добре психически и с това мое състояние заплашвам нормалния живот на хората, те да вземат мерки по повод моето лечение, така че да се възстанови тъканта на обществото, а не да му се нанасят нови рани, в стремежа за лична свобода.

  Reply
 17. Любомир Сирков

  По принцип, независимо каква е тежестта на нарушението (от страна на потребител на даден блог), не би следвало никой (нито собственикът да блога, още по.малко пък някой от другите коментиращи) да прибягва до “саморазправа” (включително и “електронна”).

  Ако в даден сайт/блог има предварително оповестени (формални) правила за поведението на потребителите, то в случай на нарушение трябва да се приложат правилата. А ако конфликтът не може да се реши само в рамките на обявените в сайта правила, то съответните страни, разбира се, би трябвало да се обърнат към компетентните органи.

  Но дори и да няма обявени правила, не би трябвало да се прибягва до саморазправа.
  Фактът, че един потребител е нарушил някакви (писани или неписани) правила, не означава, че всякакви “ответни” нарушения на неговите права са оправдани.

  В случая вече има публикуван един IP адрес. Аз не съм сигурен дали IP адрес трябва да се смята за “лични данни” – но пък един e-mail адрес, особено когато е личен (а не, примерно, фирмен) най-вероятно следва да се приеме, че действително Е “лични данни”.

  Особено като се има предвид, че когато посетител на блога пише коментар, срещу полето за e-mail адрес е изписано, че той няма да бъде публикуван (“will not be published”) – т.е. това е един вид ангажимент, който собственикът на сайта/блога е поел публично и би трябвало да го спазва.

  Така че, ако от лекарска загриженост искате да направите нещо за някого, би трябвало да направите нещо по-различно – а не на едно нарушение да се “отговаря” с друго нарушение…

  Reply
 18. Григор Post author

  @go_fire: На мен няма да ми образува никакви нерви – просто ще си плаща за акъла. (Апропо, благодаря за добрите думи. Чак потънах в земята от срам, не се шегувам. Особено пък точно в блога на Емил Георгиев, който наистина е изключително сериозен и свестен момък.) А с Чорбаджийски не е препоръчително да се заяждаш, ако не си прав. (И тогава пък няма да се получи заяждане, защото той няма да се опъва.) Разполага с доста повече ресурси примерно от мен. 🙂

  @юлий: Не се безпокой, дамата не чете. Само пише. А за лудостта – около мен е пълно с хора с диагнози, които творят, помагат на другите или са полезни по начини, които ме карат да им се възхищавам. Трудно ми е да си представя някой да тръгне да ги лекува насила – заслужили са уважението на всеки наоколо. И го получават.

  @Любомир Сирков: Моят блог е моята гостна. Ако някой с**е по пода и прочее, ще го изгоня и обявя високо по име, без да чакам полиция. А в момента, в който той тръгне да ме заплашва да го оставя да продължи, ще трябва да е страшно доволен, ако се отърве само с публикуване на е-майла му (и разни други негови лични данни). Мое право и морално задължение е да защитавам себе си и своите приятели и съмишленици от хора, които заплашват със съдебна разправа, ако не бъдат оставени да ти с***т в къщата. Не мисля, че някой полицай или съдия има как да смята другояче. И имам познанията да преценя какво лечение ще е най-подходящо в случая.

  Reply
 19. Жилов

  Апостолов освен всичко друго е и мошеник, тъй че ако е успял да я излъже с пари, а тя е нестабилна, е разбираемо защо е прекрачила чертата.

  Reply
 20. Шapкан

  “саморазправата” (особено ако настъпва след няколкократни покани за диалог и споразумяване) е адекватно действие, упражняване на личната свобода;
  обръщането към “компетентните” органи е бягство от свободата, продаването й срещу илюзорна сигурност, защото в какво са “компетентни” органите? в защита на държавата, в мачкането на свободата (и “органите” могат да ти дадат само илюзия за сигурност… е, освен ако не си тип, декларирал 4 милиона кинта годишна заплата – на такива държавата с органите си и свирка е готова да направи).

  “дамата с кауза” има проблем. Ако някой има желание и ресурси да го реши, нека го прави без излишни декларации, че почва да мяза на политик с голеееееми обещания и едно “цвър” накрая.

  Reply
 21. юлий

  @Шаркан – какво точно имаш предвид като казваш “ресурси”? Не мисля, че компютърните умения на Григор могат да решат проблема на жената. цвър.

  Reply
 22. Божо

  @юлий – Шаркан има предвид знанията на Григор по психиатрия, не компютърните умения.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Жилов: Това е неин проблем, който не представлява разрешение да ми цапа блога.

  @mdam: Божилов беше звезда на няколко пъти, по мои спомени. 🙂

  Reply
 24. юлий

  @Шаркан, @Божо – не съм разбрал добре, явно ми се спори със себе си :).

  Reply
 25. Христо Христов

  Действай Григоре, ти си в правото си да се защитиш

  Reply
 26. anjela

  господин Гачев щом като толкова много ви се занимава с моята “светла”личност никой не ви забранява само не заблуждавайте форума че съм искала да ме допускате в блога си а ако сте блокирали личната ми пост-кутия да я деблокирате.можете да изтриете всичките ми постове от блога си(а те не са много) си вие сте му собственик.виждам че поставяте диагнози на личност която познавате само по това това къде какво е писала но това го подминавам то си е ваш проблем.що е касае до това че искате да публикувате е-майла ми как мислите че останалите блогъри не го знаят ли след като за всеки пост задълително се изписва.с това приключвам повече няма да ви досаждам вашия блог дори няма да го чета очаквам същата толерантност и от вас.

  Reply
 27. Григор Post author

  @anjela: Ето това вече е коментар, който пускам с удоволствие. Не защото признава нещо или се съгласява с нещо, а защото не ползва блога ми за война срещу трети лица, като място за спамене.

  Не зная какво имате предвид под “личната ми пост-кутия”. Ако е възможността да пишете в блога ми – да, блокирал я бях. Сега съм я разблокирал, и ако не водите войни тук срещу други хора, нямам намерение да я блокирам и занапред. Ако имате предвид нещо друго, каквото и да е, не бих могъл да го блокирам или разблокирам – блогът ми е единственото публично място, което администрирам и където сте писали нещо.

  Между другото, не ви съветвам да действате по подобен начин и в други блогове. Едно, че е унизително и долно. Второ, че ги замърсява, и собствениците им няма да го търпят. И трето, че “Апостол Апостолов” не е много рядко име, хора с него има немалко – някой от тях може да реши да даде под съд някой собственик на блог, където сте писали, за клевета и очерняне на името му. Като резултат ще вкарате в съда някой непознат ви, но сигурно свестен човек. (А пък той може да предаде личните ви данни на съда, и делото да се прехвърли срещу вас.) Ако имате нещо против някого, изяснете си го с него.

  С което приключвам темата.

  Reply
 28. Виктор

  Апостол е трепач. Незабравим е този човек. Даже и по телевизията веднъж се е явил с каскет, като се е извинил на публиката, че не го сваля по медицински причини. Написа някъде за един модератор на форум, че е фашист, защото го предупреждаваше много пъти и го поизгони малко. Аз го познавам тоя модератор, толкова прилича на фашист, колкото Апостол на Левски. А Божилов имаше веднъж една лекцийка в НДК, прочее и аз там говорих тогава малко за слепи и интернет, та тогава Божилов призоваваше всички, нали, особено компютърджийте, да не теглят и да не разпространяват безплатно филми, защото видеотеките фалирали. А веднъж ми написа статия за сайта и даже каза да не му поменавам името, а статията беше полезна, наистина, стои си още там. Не съм на твоето място, Григор, но бих филтрирал тази жена и това е. Изобщо не съм сигурен, че има смисъл да пишеш за нея, нали, да я поменаваш конкретно. Хора всякакви… И някак не звучи особено добре това, че казваш, че ще направиш това и това, и-мейл, нали, такива работи. Особено неудобно се чувствам да изказвам мнение, да давам акъл дето се вика, но се престраших. Наскоро пак ти видях името някъде като лектор на нещо май в Unibit (библиотекарското), но сигурно пак не си бил, както миналата година. Вероятно си копипействат и си препубликуват програмата година след година. 🙂
  http://www.unibit.bg/news/news-events/bookdays
  а, и Калин бил там…

  Reply
 29. anjela

  извинявам се пропуснах-преди да отправите заканите си че ще ми хакнете компютъра ми за вас никога и нищо не съм писала така че не заблуждавайте форума че съм ви обиждала та аз даже не ви познавам сбогом

  Reply
 30. anjela

  извинявам се още веднъж последния ми пост изтрийте погешка го написах а що се касае до апостолов аз винаги пиша за него след като някой друг форумец е писал нещо именно за него така че не мога да сгреша освен това той е добре разпознаваем по циничния си и архаичен стил с който пише.другите блогъри с фамилия апостолов имат съвсем културен стил на писане.

  Reply
 31. Pingback: Спамът и лудите с кауза | К+

 32. Анонимен

  @Anjela Осъзнавате ли, че плюейки срещу А.А. в същност му правите реклама? Започвам да си мисля, че вие в същност точно това целите и даже, че вие сте А.А. или той ви плаща за това 🙂

  Reply
 33. Анонимен

  Между другото същата тактика ползваше и Д.Б. Успя да насъска много фенове на Линукс да му правят безплатна реклама по форумите. И това само като написа една книжка против църквата на отворения код. И вярващите му се нахвърлиха.

  Аз се възползвах от фанатизма на тези хора, за да постигна лична изгода – по-голямо разпространение на книгата ми. Манипулирах ги.

  Това горното е малък откъс от признанията на Д.Б. Който се интересува знае как да намери пълния текст.

  Reply
 34. Иван

  @Григор, колко хора си излекувал с бой?
  От мизерните ми познания по психоанализ, съм останал с впечатлението че психиатърът трябва да се ползва с доверието на пациента, за да може да достигнат заедно до същината на проблема. Това което се опитваш да направиш, не е да помогнеш на болния, а да го принудиш да влезе в рамката на обществото. При това с bulling (тормоз). Често психическия тормоз и натиска на обществото е причината за прекършването на присихиката. Не виджам как никое от действията ти, може да помогне, освен ако планът ти не е да я пречупиш напълно, за по-лесно освидетелстване. Само да не свърши като Mabbie Burlingham.

  Иначе, преди няколко месеца гледах случай, където един човек е освидетелстван като луд, без да е прегледан, само по думите на съседното семейство, което му прави мизерии от доста време. (явно намирисваше и на корупция). Наложило се останалите съседи от входа да ходят по институции за да измъкнат човека. Абе българска история.
  Но думите ми са по-скоро за това че има начини жената принудително да бъде прегледана, ако е необходимо и лекувана. В затвора няма да й помогнат.

  Отделно, мисля че някой европейски съд беше признал IP адреса за лични данни, и по този начин беше блокирал надеждите на някой защитник на copyright да изнудва набелязани жертви. По-добре не създавай прецеденти.

  @Виктор, едно време мониторите нямаха защита и бобините за хоризонтално и вертикално отклонение се командваха директно от видео картата. С малко работа по регистрите и можеш да пуснеш монитора на поне 120Hz, които за 14″ са си първа космическа. В днешни дни нещата са по-зле и по-добре. По-зле са защото доста волтажи и честоти се командват софтуерно, и по-добре защото разновидностите за това са стотици (основни видове). Аз ако примерно исках да ти направя мръсно, щях да ти инструктирам твърдия диск да изключва (spin-down) след 5 секунди покой. За това има стандартни команди, и се запазва след reboot. За един ден ще остарее с месец. Идеята за спиране на вентилатора не е лоша (или застопоряване на най-ниската работеща стойност), но начина не е толкова стандартен. Под линукс можеш да си го спреш сам (lm-sensors, hwmon, контролиран през sysfs).

  @разни…
  Browser-ите са доста приказливи. Сами си клюкарят доста подробности, които на сайтовете не им трябват. Отделно с малко java-script даден сайт може да разбере много неща за това какво е правено с въпросния browser.

  Reply
 35. Григор

  @Виктор: Ами, даже разблокирах жената да пише тук. Очевидно не съм чак толкова лош. 🙂 А на Унибит бях и миналата, и тази година.

  @anjela: Направете си блог и пишете в него за когото искате. Не е трудно, предлага се безплатно. Това, което правехте, е отблъскващо – вредите с него на каузата си, вместо да печелите. Ако въпросният Апостолов наистина е толкова мизерабилен, сам ще е най-добрата си антиреклама. (Прочетете коментарите тук, и ще се уверите.) За влизането в компютъра ви – мога да извадя огромно количество лична информация за вас, без дори да влизам в него. Но за щастие май не се налага.

  @Иван: Учудващ брой проблемни хора се лекуват чудесно с “бой”. Не всички, разбира се, но при някои е показано. Ако исках да пречупя дамата, имам далеч по-ефективни начини да го направя. Както се оказва обаче, постигам ефект. Без да се налагат принудителни прегледи, за затвор пък изобщо и да не мислим даже. Мисля, че е много по-добре така, отколкото да се стига до подобни гадости. Прочети публикуваните тук коментари на дамата – ще кажеш ли, че това е човекът, който е писал онези плювни? Аз – не. Това са коментари на човек, когото бих уважавал с удоволствие.

  За съдилищата и IP адресите – абсолютни правила няма. Горещо предпочитам да създам прецедент за разкриване на IP адреса на хора с неприемливо поведение, отколкото за поощряване на неприемливото поведение.

  А за браузерите – с малко javascipt (може и IP-специфичен 🙂 ) можеш да постигнеш какво ли не. За щастие, почти не ми се е налагало да стигам дотам. За съсипването на хардуера – има и по-директни и гнусни неща, но бих предпочел да не ги описвам публично.

  Reply
 36. Виктор

  Имах едно време идея и даже почнах да го правя това нещо, ама бяха досовски времена: Като научих как се управляват лампичките на клавиатурата, намислих си такава програма: Започва тая програма да кара лампичките на клавиатурата да мигат. В това време на екрана излиза въпрос: “Моля, ако мигат лампичките на клавиатурата, натиснете ентър.” И така, потребителят гледа, мигат, натиска ентър. И лампичките спират да мигат и излиза надпис: “О, как ли пък ще ви мигат лампичките, като нищо не пипате, явно сте се преуморил и Ви трябва почивка!”. 🙂

  Reply
 37. Виктор

  А, Шаркан, май този Божилов беше, ама нали каза да не казвам, забравил съм вече, та не съм сто процента сигурен. Отдавна не бях се сещал за А. А. Ако човек иска да се поотмори, може да го напише това име в Гугъл, има много забавления. Хубаво е, че има университети, които канят хора като Григор и Калин да говорят за книги и прочее авторски неща, има надежда значи. 🙂 Да сте живи, здрави и щастливи. И Шаркан, да ти кажа, наскоро ми подариха едно такова нещо, като ключодържател, пипам аз, барам, нещо на Кетцалкоатл мяза, викам, брех, това да не е пернатата змия на индианците? Или змей, или барем някоя ламя? Не, казват, било китайски дракон. Изобщо не ме кефи.

  Reply
 38. Иван

  Ето така неусетно хората с добри намерения, се променят от властта която притежават над другите. Правейки бебешки стъпки в грешната посока, подтиквани от необходимостта, натъпкани в коловоза на неизбежната логика.
  Ние сме това което правим. КАКВО ПРАВИШ ГРИША!

  Премина границата, не само на добрия тон. Затова ще те помоля да махнеш IP адреса на жената от поста си. Няма значение че е архивиран и индексиран.
  Постъпи правилно.

  Reply
 39. Григор Post author

  @Виктор: Ех, доброто старо време. На дървените компютри и железните програмисти… 🙂

  @Иван: Да, ние сме каквото правим. И смятам да постъпя правилно – а именно, да оставя записа както си е.

  Нередните действия трябва да имат противодействие. Иначе докарват масово хората да мислят, че полицейщината е единственото спасение са Интернет. Не искаме ли да се стига до това мислене, трябва да вземаме мерки. Това е, което правя – пазя Нета от нуждата да се стига до полицейщина и истинско разкриване на лични тайни.

  Съгласен съм, че преминах добрия тон. Но го смятам за оправдано. Ако някой тръгне да ме бие на улицата, ще го натупам така, че да му избия от главата подобна идея. Без никакви скрупули, че съм преминал добрия тон. По-правилно ли ще е да го оставя да ме бие и учтиво да го моля да престане? Ако мислиш така, ще си позволя да не се съглася.

  Reply
 40. юлий

  мда ‘насилието води до насилие’ или ‘свободата е на върха на копието’ туй е въпросът ?

  Reply
 41. Григор Post author

  @юлий: Не е “или”. Свободата е на върха на копието именно защото насилието води до насилие.

  Reply
 42. Красимир Гаджоков

  тук ще се съглася с мението на Григор – на наглостта, простащината, нахалството, културните хора в България трябва (най-после!) да се научат да отговарят не със затваряне в себе си или най-близкия си кръг, не с примирение, а с “огън и меч”

  точно защото огромна част от свестните хора в България не го правят, е на това дередже страната ни …

  Reply
 43. Григор Post author

  @Красимир Гаджоков: Точно защото огромна част от свестните хора в България не го правят, са на това дередже свестните хора в България… 🙁

  @Вени Г.: Ей, произведоха ме в хакер на стари години… 🙂

  Reply
 44. Красимир Гаджоков

  хм, въпросната персона коментира точно по описания от Григор начин и в моя скромен, почти неизвестен блог – със същия IP адрес и емейл в dir.bg, както посочва Григор

  подразбиращите се настройки на WordPress (който ползвам за блога) обещават, че само емейл адреса се запазва в тайна

  класифицирам постинга й като спам, WordPress модула за спам е твърде добър, предполагам че вече няма да може да пуска несвързаните с темата коментари

  Reply
 45. anjela

  ето резултата от вашата дейност след като си инсталирах софтуера за защита:inkoming 2012/04 28:08:40:+3:00 GMT blocked sourse IP72.5.58.54.80 това е само за два дни.който пожелае от IP-то ми може да ми открие и домашния адрес остава само да му дам и ключа от апартамента.благодаря ви за създадените неприятности.

  Reply
 46. anjela

  incoming 2012/04/23:13 13:01:44+3.00 GMT blocked sourse IP149.13.32.15:0
  incoming 2012/04/24:10:14:48+3.00 GMT blocked sourse IP168.1.101:0
  incoming2012/04/24:11:39:54+3.00GMT blocked sourse IP46.10.66.75:0
  а това е от компютъра на майка ми.може ли да ми отговорите какво сте търсили в нейния компютър след като тя го ползва само за работа и в никакви форуми не влиза и не пише.

  Reply
 47. Григор Post author

  @anjela: Добре дошла в Интернет.

  Това, което виждаш, мило момиче, е опит на спамботове да намерят уязвимости на компютъра ти. Всеки компютър в Интернет, включително моят, включително твоят преди да си инсталираш “софтуера за защита” (нарича се файъруол), бива “опипван” по много пъти на ден. IP-тата, които си цитирала, са овирусени домашни компютри, които кибепрестъпниците ползват като прикритие, за да те сканират от тях. Сложи файъруол на който щеш компютър, свързан към Нета, и ще видиш подобни съобщения.

  Ако аз реша да вляза в компютъра ти, няма да видиш нищо в логовете. Най-малкото защото мога да почистя следите от присъствието си, преди да изляза. Но няма да се наложи – мога да вляза така, че по начало да не останат следи. Ако обаче го направя наистина, ще е не за да ти навредя, а за да те опазя от нещо, примерно от теб самата. Имаш нужда.

  Моля те, поограмоти се малко. И на това какво е коректно в Интернет (потърси в Гугъл “нетикет”), и на това какво какво е и как е в електронния свят. Сега си източник на голямо количество веселие за недоброжелателните хора, и на тъжни усмивки за доброжелателните. Надали е нужно да ти обяснявам дали това те представя в добра светлина, и на колко сериозно започват да те приемат околните.

  Reply
 48. anjela

  въпреки всичко в работните дни ще отида до офиса на “Евроком” да ми сменят IP адреса ако това е възможно.мога ли да съм сигурна кой чете вашия блог и с какво може да ми навреди след като PI- ми може да види всеки.

  Reply
 49. anjela

  господин Гачев а защо мислите че се занимавам само с Апостолов.както всички и аз и имам любими места в мрежата форуми в които имам много приятели по интереси като например фотография ,пневматични оръжия салони за красота и още някои дребни увлечения.а това с апостолов има няколко сайта посветени специално на него там се развличаме караме го да извади каруцарския си речник и да започне да псува.аз от неговите писания не се обиждам смешни ми са.

  Reply
 50. Longanlon

  “Сега си източник на голямо количество веселие за недоброжелателните хора, и на тъжни усмивки за доброжелателните. ”

  явно аз съм от недоброжелателните 😉

  Reply
 51. Григор Post author

  @anjela: Ако смяната на IP адреса ще ви донесе спокойствие, направете го. Но не мислете, че това ще ви отърве от атаки. Не тези на любопитковци, прочели някой блог, в който сте писали – ако някой има уменията да ви влезе в компютъра, няма да чувства необходимостта да се пробва. Тези на стандартните киберпрестъпници, които сканират всеки компютър в Нета като цяло, подред, целите IP диапазони. Ако имаше начин, аз щях да го знам и да съм се отървал от тях. Уви, няма.

  Увлеченията ви ме радват – значи има с какво да се занимавате, без да правите неща, от които някой ден ще се срамувате. Непонятно ми е защо вършите неща, които ви поставят в очите на околните наравно с Апостолов, какъвто го описвате. Не разбирам какво ви дава това. Не мога да си представя, че някой ще има желание да изглежда пред околните по този начин. И хич не ми е развлекателно. “Аз от неговите писания не се обиждам смешни са ми” – какво тогава ви кара да ходите да спамите всеки блог наоколо с хейтърски коментари по негов адрес? Има ли нещо развлекателно или забавно в толкова объркан и изгубил усещането си за ценност човек? Комично – да, но оттам нататък?

  Някой ден може би ще се срещнем, и тогава ще се чудите къде да се денете от срам, а аз ще се чудя как да ви успокоя и окуража. Не е ли по-добре просто да уважавате себе си и да не вършите недостойни неща? Ще видите, че и околните ще ви уважават много повече.

  @Longanlon: Не бива. По същата причина.

  Reply
 52. anjela

  да оставим темата апостолов.имам профил в сайт където има и хакери та те си правят компютрите невидими или неоткриваеми в мрежата.мога да попитам как става това имам приятелка която е доста подготвена с компютрите и ще може да направи и моя такъв.не че има какво да крия няколко албума със снимки и клипове и май това е всичко.банкови сметки и кредитни карти няма та няма:))) от какво да се страхувам.единственото което ме притеснява е да не ми четат корепонденцията не е приятно.

  Reply
 53. Григор Post author

  @anjela: Хакер с профил в сайт, в който ти ще имаш профил или изобщо достъп, е нещо като тип с моден костюм и лъснати обувки, който се мотае по местното стъргало и разправя, че бил трапер от Дивия Запад. А човек, който разправя, че си бил направил компютъра невидим в мрежата, е нещо като човек, който се представя за супер-архитект и ти обяснява как е проектирал сграда, в която електричеството тече от чешмата, асансьорът слиза и се качва по стълбите и слънцето грее изпод земята.

  Ако някой ти обещава, че ще ти направи компютъра невидим, имай благоразумието да не го допускаш до компютъра си – вероятно няма да е злонамерен, но особено крайната некомпетентност може да навреди и повече от злонамереността. Невидими компютри има само във вселени, където се продават шапки-невидимки и магически пръчки.

  За кореспонденцията – много е трудно да се намери човек, който хем има интелекта и познанията да ти влезе в компютъра, хем е достатъчно инфантилен и комплексиран, за да го вълнува чуждата кореспонденция. (Киберпрестъпността е друга тема.) Можеш да привлечеш недоброжелателността на способен човек само ако се държиш като… ами, както се държеше преди. Моя компютър се опитват да го пробият само рутинните сканове на киберкримките, които и ти вече си виждала. Защото съм велик хакер и мога да го направя невидим ли? Не мога. Никой не може. Мога да се опазя от доста сериозна атака, но не се налага. Не защото целият свят ме знае и трепери от мен, а защото не съм лош към околните. Или, да кажа същото с други думи, имам минимално уважение към себе си. Това е по-голяма защита, и в компютрите, и в живота, и от най-великото хакерство.

  Reply
 54. anjela

  ето пак ме упреквате.не съм ви писала че самите собственици на блогове не само толерират постове за апостолов но най острите пишат самите те.как мислите защо собственик на сайт плаща домеин и хост за да го осмива това са всепак разноски.освен това това което съм писала аз е една хилядна от всичко което се пише за него.случайно съм попаднала на вашия блог(за което съжалявам) и то с добри подбуди защото забелязах че Апостолов заплашва със съдебно дело вашия приятел Жилов за да му помогна ако трябва да се защити а какво накрая си изпатих аз.нищо вече зная че не трябва да се правя на майка Тереза и каквото прочета да го оставя за обща информация а не да се мъча да помогна на някого.сега моето IP е публикувано и последствията са за моя сметка платих си данъка за доброто намерение.като се срещна с служителите на “евроком” надявам се да проявят разбиране.

  Reply
 55. JJ

  Григор, или аз съм твърде голям оптимист или има твърде големи разбирачи но според мен по подразбиране трябва да е доволно трудно да ми проникнеш в компютъра.
  Освен ако:
  – Не съм дигнал съответен файъроул.
  – Не съм си инсталират текущи обновления фиксиращи общоизвестни слабости на ОС-а ми.
  – Машината ми е овирусена и е отворена широка порта към външен интернет
  Дори с Wiboza 7 да е машината ми пак би трябвало да е относително сигурно и стабилно за работа нещо, особено след като съм и зад рутер. Ползвам Лисицата и/или Хром – нещо, което би трябвало да те затрудни.

  Е на какъв принцип става тогава проникването след като нямаш отворени портове към мен?
  Защо питам ли ? Искам да намаля риска и да знам повече относно сигурността си. Бих се включил доброволно и като penetration testing мишена.

  Reply
 56. Григор Post author

  @anjela: Вече дадох съвета да потърсите в Гугъл думата “нетикет” и да попрочетете. Да го повтарям ли?

  Разбираемо е някой собственик на блог да напише нещо остро за някого. Не е разбираемо, нито може да бъде толерирано някой да ходи да спами с месеци чуждите блогове с хейтърски коментари за някого. Разликата е като между да кажеш в момент на емоции нещо остро за някого, и да ходиш с месеци да го клеветиш където завърнеш. Второто не се толерира, защото е сигурен белег на много недостоен човек. А допускането на коментари от такъв човек съсипва атмосферата във всяко онлайн място, и гони посетителите му. Защо мислите, че някой ще ви търпи? Странното е, че някой не е взел далеч по-директни мерки от мен – аз съм от кротките и културни в Нета. И не само аз ще си задам въпроса как точно се очаква клеветите и обидите ви по адрес на Апостолов да помогнат на Жилов в съда – тоест, дали не говорите глупости колкото да мине номерът.

  Моля ви, опитайте се да осъзнаете като какво се държите. Не успеете ли, ще ви е трудно да намерите място, където да ви търпят. И ще съм ви виновен аз или някой друг, който се е опитал да ви предупреди как се поставяте в очите на хората. На мен не ми пука от това, но хора в по-уязвимо положение може да имат незаслужени неприятни емоции. А случи ли се това, и оплачат ли се те, познайте какво ще се случи пък на вас. И колко много хора ще се заемат да го случат с удоволствие…

  Накратко – моля ви, не си докарвайте беля на главата. Никой няма да ви помогне, ако си просите неприятностите с купища труд и пот. А правите точно това. Продължавате ли, рано или късно ще намерите някой достатъчно компетентен и кибритлия, за да вземе неприятни мерки.

  @JJ: Win7 хич не е лоша или несигурна операционна система. Не съветвам никого да го подценява.

  Иначе, непробиваем компютър няма. Независимо какво се инсталира, прави и т.н. Много неща, които можеш да направиш, ще затруднят сериозно проникването. Но няма как да бъде изключено напълно.

  Описването как се прониква в компютър е огромна тема. Знам достатъчно, за да изпиша томове, а надали е и една стотна от дори само важното по въпроса. (Нито пък вероятно най-супер-дупер нещата.) Много накратко:
  – трудно е да затвориш наистина всички портове на машината (някои биват смятани за “абсолютно необходими” и дори повечето файъруоли ги игнорират)
  – винаги ОС-а има слабости, които още не са запушени (и има места, където има как да ги научиш)
  – рутерът също е превземаем (почти всеки съвременен рутер е линуксче с като минимум руут потребител, често с елементарна или стандартна парола, и няма как да му сложиш файъруол)
  – както Лисицата, така и Хром също си имат уязвимостите (мина времето, когато разликата им от Експлорер беше от земята до небето)
  – за атака може да се използва всеки обмен на информация, включително изходящите от теб (например да разглеждаш сайта ми)

  Реално повечето хора ги пази това, че все пак пробиването изисква някакво количество усилия, което превишава ценността на съдържанието на компютъра им. Ако обаче компютърът ти съдържа наистина ценни неща, ще ти е много трудно да го опазиш от пробиване. Дори да го изключиш физически от Нета, някой може да осъществи физически достъп – по-лесно е, отколкото предполагаш. Също, има социално-инженерни капани както за много лековерните (“тази безплатна програма ще направи екрана ви 100% фън шуй”), така и за дори доста скептични и наблюдателни хора. Най-сетне, има технически подробности, които повечето хора не знаят – какво би казал примерно за DNS натравяне, което пренасочва опитите на антивируса ти да се ъпдейтне към сървър на хакера? Или на DNAT-нат IP рутинг някъде по пътя ти?…

  Не бих се занимавал без наистина сериозна нужда с пробиване на компютри. Престанало е да ми е интересно преди повече от 20 години, и съм направо заринат с полезни и нужни задачи, които не смогвам да отхвърля. Много бих искал да дам някаква представа колко широка и дълбока е темата, но ако има как да не ми глътне дни време…

  Reply
 57. Longanlon

  баце, не се ли усещаш че обясняваш на абориген защо не може да уцели слънцето със стрелата си?

  Reply
 58. юлий

  Тази война няма край, и всеки избира на чия страна да бъде в нея, дори до някъде избира колко силен да бъде. А конкретно за компютрите и сигурността, въпреки че не разбирам нито от тях, нито от убийства преди доста, доста време, докато се правех на интересен в разговор с един познат бях научкал нещо може би доста точно: в IT сигурността е като със убийствата, охраната просто вдига цената.

  Reply
 59. anjela

  да прави сте всички.моята мисия тук приключи.бъдете здрави

  Reply
 60. anjela

  П.П вече имам собствен сайт.посещение 280 души за два дни.блогове вече не ме интерисуват така че не се занимавайте повече с моята личност няма смисъл няма да ви отговарям.

  Reply
 61. Григор Post author

  @anjela: Доколкото забелязвам, твоята личност продължава да ни отговаря, въпреки че не се занимаваме повече с нея. 🙂

  Reply
 62. wn

  Проблемът на Григор е, че той е Владетел. В случая трябва да се подразбира не “феодален владетел”, или даже не “владетел на кралство” (поради някакви твърде вероятни Григорови династически права), а просто – владетел на настоящия блог. В неговото владение-блог често пристигат покрити с прах вестоносци, изтръгващи в устрема си последните капчици сили, останали в запотените им коне.

  …Вестоносците, уви, обикновено носят ЛОШИ ВЕСТИ. Те идват да ПРЕДУПРЕЖДАВАТ за разни ОПАСНОСТИ. Владетелите, обаче, са така устроени, че много им се иска да екзекутират всеки такъв вестонсец, именно защото им носи лоши вести. Честолюбието на Владетеля изисква точно такъв тип саморазправа. И понеже Григор не разполага с добре наточен ятаган, той екзекутира вестоносците, като обявява посланията, донесени от тях, за СПАМ.

  Reply
 63. Григор Post author

  @wn: Вестоносците на това как злата хомосексуална, еврейска, арменска, мюсюлманска или марсианска конспирация завладява света ни?

  Преди години бях получил интересно съобщение. “Проверете веднага диска си за еди-какъв си файл – ако го има, това е опасен вирус! Изтрийте го веднага и предупредете всички познати”. Всъщност файлът беше стандартен и нужен. Вирусът беше съобщението. Вреди на компютъра ви и се разпространява през дупка в сигурността на задклавиатурното устройство…

  Понякога под маската на вестител се крие причинителят на злото – особено когато то се пренася чрез думи. Под предлог, че ПРЕДУПРЕЖДАВА за (измислени или несъществени) ОПАСНОСТИ такъв “вестител” сътворява от лековерието ни най-страшната опасност – скарва и разделя свестните хора. Това няма как да му бъде позволено от никой владетел – нито на феод, нито на дом, нито на простичка страничка в Нета. Свободата на словото е свещена точно както и личната – но да се позволи тази свобода на словото на такъв “вестител” е да се позволи личната свобода да работи в готварница на тифната Мери. Съжалявам.

  Reply
 64. anjela

  господин Гачев бях решила повече да не ви безпокоя но някои обстоятелства го налагат.I.P.адреса ми е тиражиран на още две места в интернет тук:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:06Uh36yeWZgJ:b2bnews.bg/index.php/spamut-i-ludite-s-kauza-547126.html+лудите+с+кауза&cd=3&hl=bg&ct и тук:http://komitaplus.com/?p=3452 и аз и вие знаете как от I.P може да се научи адреса на който живея,а бандитите също следят интернет.ако някой ни ограби апартамента или извърши покушение на мене или семейството ми отговорноста ще носите вие.

  Reply
 65. Григор Post author

  @anjela: Според други коментатори тук, вече нося отговорността за потъването на Титаник и убийството на Кенеди. Някакъв си дом ограбен или някакво покушение срещу вас отгоре на тези неща няма да ме обезпокои твърде.

  Reply
 66. Григор Post author

  @anjela: Опитайте се най-сетне да приемете и преглътнете факта, че:

  – носите последствията на собственото си нахалство и безотговорност

  – няма как да ги прехвърлите на чужд гръб, нито пред околните, нито пред полицията или съда

  – ако не престанете, ще има и още последствия

  Така че, моля ви, не ме безпокойте повече. Вместо това се замислете какво в подхода и начина си на мислене да промените, за да не ядосате някой друг. Който може и да не се окаже толерантен и въздържан като мен. Дори и моята толерантност и въздържаност има край, а какво остава за доста други хора.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *