Феърплей

Днес мярнахме с Ели по bTV една реклама. Нищо чудно да сте я виждали и вие.

Идва някакъв образ в кухнята си и вижда Асен Блатечки да стои до хладилника му и да нагъва. Пита го как така му яде от хладилника ей така, без да си плаща, а филмовата звезда му отговаря: “Че ти като си свали моя филм от нета, плати ли го?”. Рекламата е озаглавена “Феърплей”.

На мен ми стана… да се чудя смешно ли, жалко ли. Ели обаче беше въодушевена до немай-къде. След минута разговор стигнахме до идеята да публикувам тук нейно обръщение към всички почитателки на актьора:

“Мили дами,

Ако искате Асен Блатечки да посети дома ви, да опита кухнята ви и да си поговори с вас, веднага побързайте да изпиратствате от Нета някой негов филм!”

… Феърплей. 🙂

51 thoughts on “Феърплей

  1. mdam

    И аз снощи го мярнах. Подготвил съм му специално руло шкурка в тоалетната.
    Трябва някъде едно списъче с епик фаил АКТА(о)ви актьори.
    Оня васо от ревю и той е там.

    Reply
  2. mdam

    Колегата правилно вметна, че покрай войото на бтв имало масово триене на техни торенти насам натам. Най-отявления пример – господарите. Та явно от там и поради това е тръгнала тая гнус.

    Reply
  3. Светла

    Благодаря – най-сетне разбрах защо от няколко дена насам Блатечки бива спряган във връзка с хладилници и теглене на филми из разни социалните мрежи. Все се чудех какво съм пропуснала :-).

    Reply
  4. юлий

    @mdam и аз от доста време се замислям за една стена на срама свързана с АКТА, както и подробно обяснение защо хората списани в нея с там. За съжаление мисля, че все по-рядко се срещат артисти, които да разбират света извън своята паница или разбирането им за него стига до псевдо-свободни модели, които те си обясняват по елементарен начин. Мисля, че случая с рекламата на Блатечки е от втория случай. Той вярва в справедливостта на това, което прави.
    Проблема с реализирането на една такава стена според мен би бил, че тя трябва да се направи от хора, които имат известни за обществото възгледи свързани със свободата на разпространение на творчеството. Така те биха легитимирали въпросния да кажем сайт, а не той да легитимира тях. Тяхната репутация ще допринесе за разбирането, защо този проект съществува и какво цели създаването му. Опасявам се, че ако подобен проект бъде реализиран от човек примерно като мен може лесно да бъде смачкан от медийната машина, като бъде изопачен смисъла му и това ще навреди повече, отколкото ако този проект не би бил започван.
    Аз не мисля, че на всяка цена проект като този трябва да се отнася с артистите, които носят АКТА в себе си осмиващо и със злоба. Може би да съдържа идеята за стена на срама, но в него да има много повече. Водеща трябва да бъде идеята да се помогне на тези хора да разберат, че са използвани и заблудени.

    Reply
  5. Кирил

    “Че ти като си свали моя филм от нета”
    “моя филм” или “филма в който участвам”?
    По “умните” закони на АСТА:
    1) трябва да го съдят за клевета
    2) да му вземат компютъра и да проверят такъл измамник дали не е и пират
    3) да го вкарат в затвора и да му сложат една солена глоба.

    Reply
  6. Шapкан

    що се занимавате с коментиране на това как един кретен си изкарва паричките?

    Reply
  7. Григор Post author

    @mdam: Не си прав с шурката. Според мен тълпата пиратстващи почитателки ще има по-добър ефект. 🙂

    @юлий: И аз си мисля за нещо подобно. Но не вярвам, че медийната машина може да смачка такъв проект. Може само да му придаде известност, точно както рекламата с Блатечки доведе до остроумно (понякога и злобничко или просташко) противостоене в социалните мрежи. (И тук. 🙂 ) Хората ще го посетят, ще видят с очите си и контрата ще остане в медиите, които са се опитали да мамят. Българинът напоследък започва да става не по-малко скептичен към медиите, отколкото при социализЪма.

    Reply
  8. Иван

    @Григор, в рекламата “образа” изобщо не споменава за плащане, тази мисъл си е от теб. Според мен правилният отговор на “образа” ще е “Ами да беше казал. Ако си гладен, щях да споделя”.

    Аз предлагам да организираме кампания “Да нахраним Блатечки”, и да му пращаме хранителни продукти докато въртят рекламата. Все пак човекът явно умира от глад.

    Reply
  9. Григор Post author

    @Иван: Иска ми се отговорът на рекламата да е духовит и беззлобен. Някъде из Фейсбук ми показаха вече кампания “Да нахраним Блатечки”, която призоваваше да оставим в хладилника едно развалено кисело мляко и да идем да му пиратстваме филмите. Това с разваленото мляко малко ме вкисна – няма я беззлобността, която прави духовитостта ценна. Която прави рекламата за смях без почва за съжаление у никого.

    А ако трябва да организираме сериозна кампания, която да не е беззлобна, бих предложил нещо от сорта на “Спрете да крадете Блатечки – престанете да гледате филмите му, дори пиратски”. Неща от този сорт вече могат да сериозно запушат мераци като породилите рекламата, с тояга вместо с морков.

    Reply
  10. mdam

    Мда – как всеки храни Асен и накрая той толкова надебелява и погрознява и всички спират да го пиратстват 🙂 пак е злобно

    Reply
  11. Mandor

    Само аз ли имам проблем с основното послание в тази реклама? Ако съкратим репликите, се получава „Ти ме крадеш — и аз те крада.“ А гласът зад кадър пояснява „Така е честно“. Казано по друг начин — око за око, зъб за зъб. Ти ме бутваш на опашката, аз ти тегля два юмрука — така е честно! Ти ме засичаш на пътя, аз ти чупя огледалото — така е честно! И докъде ще се стигне при тази градация?…
    Та така — хич не ми е смешно. Манипулация на твърде примитивно ниво, и то на повече от едно направление — например подразбиращата се асоциация „сваляш нещо“ = „крадеш“. По същия начин, по който в началото асоциираха „разпространителско право“ с „авторско право“ (за да се подразбира, че авторите губят, а не разпространителите) и сега почти никой не прави разлика между двете. Или като представяха АСТА като „закон срещу торентите“, а протестите съответно бяха представяни като „ами нямаме парички, ще крадем“. И така нататък, и така нататък…
    Машината за промиване на мозъци отново набира сила. И лошото е, че постига резултати.

    Reply
  12. Григор Post author

    @mdam: Наистина е. Моята позиция е, че ако съм гледал филм с Блатечки без да си плащам, той заслужава нещичко от хладилника ми (а и целият екип на филма). Но ме дразни същността на рекламата, и Мандор е описал по-горе с перфектна точност какво е дразнещото в нея.

    @Mandor: И това е “фейърплей” – “държим медиите, ще приказваме в тях каквото ни изнася”. А пък нашата страна в тая игра е “ние пък ще спрем да вярваме на медиите, които държите, и по вашите въпроси, и по всички други”.

    Reply
  13. Бранко

    Въпрос – ако гледам само легално филмите на Блатечки, ще идва ли у дома да ми зарежда празния хладилник 😀 😛

    Reply
  14. Григор Post author

    @Бранко: Уви, не. Ще се налага ти да ходиш нощем у тях да му ядеш от хладилника… 😉

    Reply
  15. Виктор

    Сигурно съм злопаметен, но си спомням и за актьора Христо Гърбов, който участваше в другата кампания, с гласа на майор Деянов, “Пиратството ограбва”. Едва ли им плащат много пари за тия участия. Мислех актьорите за не чак толкова прости. Обаче мнозинството от българите не ги знаят тия работи, не ходят по интернета и общо взето застават на страната на тая простотия, мислят, че щом го дават по телевизията, значи е така, Григор. Мнозинството, нали… понеже ти помена тая работа. И преди, и сега, мнозинството си вярва на големите медии и така. Някакъв си мъничък процент разбира за какво става дума, но тоя процент почти хич нищо не може да направи.

    Reply
  16. Кисел

    Прогнозирам следващите рекламни клипове от кампанията на БТВ:

    1. Младо момиче се прибира вкъщи и заварва известна родна поппевица, която ползва банята и после се намъква в една рокля от гардероба й. После си тръгва от дома на сащисаната девойка с думите “ти как свали новия ми албум”.
    2. Мъж на средна възраст се прибира и заварва в кухнята си писателя Калин Терзийски, който унищожава алкохолните му запаси – “минавах насам и ми се допи, ти как свали новата ми книга”

    😛

    Reply
  17. Григор Post author

    @Виктор: Прави каквото трябва, да става каквото ще. 🙂

    @Кисел: Ще си струва да се види родна поппевица да ходи в рокля като за обикновено младо момиче. 🙂

    А за Калин Терзийски – не съм го чел (мой пропуск, без никакъв намек за таланта му). Ако е добър писател, с удоволствие ще го почерпя колкото може да поеме. Въпреки че не съм го чел – творците трябва да бъдат подкрепяни. Моите сили са толкова – предлагам ги.

    Reply
  18. Виктор

    Не знам дали съм го писал тука, но ето да си го напиша сега: Да са ни живи и здрави творците, трябва да бъдат подкрепяни, разбира се, купувах си и си купувам книги, и прочее, обаче: Ако тия прочее творци, не могат да творят заради безплатното ползване на произведенията им, да се оправят, както се казва, да си намерят друго препитание. И аз обичам някои работи да работя, ама съм принуден да работя това, от което мога да се храня.

    Reply
  19. Григор Post author

    @Виктор: За да е казано по-ясно – ако тия прочее творци, не могат да творят заради злите си почитатели…

    Reply
  20. Данаил

    Първо Графа и М.Илиева се събличаха … пиратстото и беше откраднало дрешките, сега Блатечки хапва на аванта, гладен стои човека, тоя стъклен дом така щеше да се продава по видеотеките и във воюто , ама не, ние го крадем ли крадем …
    То поне да беше свестен филм ами то …….
    А ако някоя певица ще идва да ми ползва банята …. да почвам да дърпам албумите на пайнерките, поне ще има какво да се види

    Reply
  21. Виктор

    Ааа, погуглих малко, та разбрах, че тая телевизия била поела някаква инициатива нещо против пиратството… А пък аз си мисля, че самата телевизия пиратства, при това всяка вечер, защото когато и да ми е попаднало шоуто на Слави, все съм чувал по нещо изсвирено от оркестъра му на AC/DC. Някак хич не ми се вярва да са платили на AC/DC, че да им свирят всяка вечер неща… И хайде сега, не било цялата песен, а само малко. Ами тогава що не си свирят само малко техни си неща?… Доколкото си спомням в закона не пише, че може само малко. Пише, че не може без разрешение. Ще взема някой ден да ги питам дали имат разрешението на AC/DC…

    Reply
  22. Григор Post author

    @Данаил: Ти гледай като сваляш музика да не дойде вместо пайнерките Веселин Маринов да ти изпее нещо!

    (П.П. Извън шегата, личното ми мнение за Веселин Маринов е, че никак не е лош певец. Просто му се случи да изпълни няколко песни с по-слагачески имидж, и го начоголиха…)

    А за тези, дето участват в такива неща – моят призив е да ги пощадим и да престанем да ги гледаме и слушаме. Изобщо. И нелегално, и легално. Който се стиска да даде от изкуството си на бедните, при положение че не губи нищо, според мен не заслужава да се нарича творец. Алчността и стиснатостта за мен са антиподът на творенето.

    @Виктор: В закона има абзац, че неголеми извадки могат да се използват като “честна употреба”. Например да цитираш някого е законно благодарение на това. Дали конкретно в шоуто на Слави извадките са достатъчно неголеми, не знам – не го гледам.

    Reply
  23. Кирил

    @Виктор:
    То да беше само AC/DC добре. А това че е копирал шоуто, декора и почти всички от David Letterman. Виж в youtube, какво се казва плагиатство.
    Според мен трябва да има клип – сценариста на David Letterman, взема градинката на Слави в Лозенец, “ти как ми открадна шоуто…”

    За домашен арест – http://vbox7.com/play:25298db56c

    Даже и клипа с Асен Блатечки като нищо да са го копирали от някой.

    Reply
  24. Красимир Гаджоков

    Не виждам нищо осъдително в това, че притежаващите правата за филми правят реклами срещу безплатното ползване на тези филми. Техно право е да преценят, че по този начин – с ограничаване достъпа само срещу заплащане – техните филми ще донесат най-голяма изгода за тях.

    Не може някой, който не е положил труд в произведението, да иска да *налага* на производителите му как да възнаградят труда на участвалите. Каквато е позицията на повечето в тази дискусия, и много предишни които сме водили тук в блога на Григор.

    От друга страна, да се внушава, че свалящите/гледащите филми безплатно са престъпници, е абсолютно недоспустимо.
    Технологията, цивилизацията стигна до този момент това да е възможно и да е масово. Трябва да намрим начин за баланс между правата и желанията на двете страни.

    Например, малък процент от цената на интернет доставката да отива за притежателите на правата. Точно както е в сегашния закон за авторското право с перманентните носители на информация – всякакви видове памети като твърди дискове, DVD/CD, флашки.

    Reply
  25. tonywoolf

    @Красимир Гаджоков: Да, топлата вода е открита вече, само трябва да врътнем кранчето… Този вариант е коментиран, не помня вече колко пъти.

    Както и остарялото отношение на творците към медийното разнообразие на съвременния свят. Навирането на главата в пясъка е много добър начин да се скриеш от всичко ново, но има един фатален недостатък – задникът ти остава приканващо навирен…

    Reply
  26. Красимир Гаджоков

    @Виктор: “не ми се вярва” е спецкулативно предположение. Ние не знаем дали не плащат. А и няма нужда да плашат на AC/DC директно, а само на тези които представляват правата в България на притежателните на правата на AC/DC. Има твърди месечни такси за подобно ползване.

    На никого не пречи да потърси притежателите на правата на AC/DC в България и да ги сезира. Или дори направо оригиналните притежатели, извън България. Само тогава може да се види дали Слави нарушава или не.

    (Да не ме помисли някой за защитник на Слави – за мен той е от най-големите престъпници на българската култура, които докараха нещата до това долнопробната простащина да е “ниво”. Но не можем произволно да подмтаме обвинения без да имаме никакви основания или факти.)

    Reply
  27. Красимир Гаджоков

    @tonywoolf: свещено право на творците е да решават как да получават материална награда за труда си. Ако те не осъзнават промените и се бавят с възприятието на новото, това не означава да ги караме насила да го възприемат такова, каквото ни се вижда на нас.

    Reply
  28. Григор Post author

    @Красимир Гаджоков: Напълно съм съгласен с изходната ти позиция. Проблемът е къде тръгват нещата оттук нататък.

    В общество с хармонично икономическо разпределение (средна класа с общо лобистко влияние, поне сравнимо с това на богатите) нещата проявяват тенденция да се саморегулират в сравнително широки граници. (Такова общество не е дългосрочно стабилно, заради процеса на Кругман, но това е друг въпрос.) Проблемът идва в общество, където богатите имат повече лобистко влияние от средната класа. В България средната класа не съществува като лобистко влияние, и почти не съществува като икономически дял. (А и в САЩ напоследък влиянието й рязко намалява за сметка на това на богатите.) Така че нещата не се саморегулират добре.

    (Между другото, един много добър цитат пак от Кругман: “На лекции през интервала 2005-2008 г. често съм споменавал, че такава концентрация на влияние на едрия капитал, каквато имаме към момента, е била налице през само един период в историята на страната ни – точно преди Голямата депресия. И винаги се е намирало някой от залата да попита после какво искам да кажа, и дали не се опитвам да паникьорствам, че идва нова депресия…” А него е много трудно да го обвиниш в комунистически или подобни симпатии.)

    Когато богатите получат свръхмерно влияние в обществото, процесът на Кругман набира светкавична скорост. За не повече от десетина години 60-70% от техния капитал се оказва уедрен под една или друга форма до реален контрол от мегакорпорации, които по същество са икономическа олигархия. Олигопол, който за практически цели клони към монопол (все се заканвам да опиша как точно става този номер, но все не намирам времето). А олигархията не се интересува от пари, интересува се от власт. Който има власт няма нужда от пари – потрябват ли му, ще си “напечати” когато и колкото си поиска. Точно както който има пари няма нужда от сто торти за запас занапред – когато му се прияде, ще си купи колкото му душа иска. Клиентът е цар за средната класа – за олигархията той е роб, който ще изпълнява каквото великоцарски му се нареди, и ще яде каквото милостиво му се даде.

    Както практиката непрекъснато показва напоследък, големите винаги и без колебание жертват доходи в името на власт (и по-специално на контрол върху твореца и почитателите му). Това съм го виждал в България с очите си неведнъж, заявено в прав текст от някой от големите в мое лично присъствие. По света, макар и не толкова изрично, напоследък се прокрадва същото. На някои места творецът все още има прилична тежест, примерно в Холивуд топ-актьорите или режисьорите все още могат да си позволят да се пазарят с медийните корпорации. На други – никаква: все по-често забелязвам напоследък “автори”, които са просто регистрирана търговска марка, под която пишат леснозаменяеми наети писатели с юридическо задължение за пълна анонимност.

    Но потребителите вече биват поставяни несравнимо по-долу от праводържателите (не творците – да не се бърка!!!), пряко юридически. Теренът за игра и пазарлък е юнашки изкривен, единственият начин да се намери работещ баланс между правата на двете страни е праводържателите да бъдат брутално обезправени спрямо сегашното положение. Компромис, който би бил работещ икономически и би стимулирал творчеството, ще бъде приет от големите праводържатели само ако им бъде наложен с груба и безогледна сила. Страшно ми е неприятно да стигам до този извод, защото противоречи на философията ми. Но не мога да си затворя очите за реалността. 🙁

    Reply
  29. Виктор

    Григор, няма в Закона за авторското и сродните му права думата честна, честен или нещо такова. Чел съм го преди няколко пъти, сега пак доста почетох и не намирам такова място, особено пък за музика. А когато оркестърът на Слави изпълнява част от произведение на Ейсидиси, това според мен не е цитиране, а доколкото мога да чета, и според закона не може да е цитиране, защото това шоу няма какво да пояснява с произведения на Ейсидиси.

    Reply
  30. Данаил

    Бг-аутор поискаха 10000лв от община Пазарджик, защото се провеждаше рокфест на който групи свиреха парчета на големи групи. Оказа се дори незаконно да се изпълняват авторски парчета, защото “нямало кой да ги защити, групите не членували във въпросната организация”. Това ако не е алчност не знам какво е. праводържателите са паразити …

    Reply
  31. Виктор

    Попрочетох още. Мисля, че си в грешка, Григор, има честна употреба в някои страни, например в САЩ, пише в Уикипедия, обаче в българския закон няма такова нещо. И следователно, или Слави и БТВ плащат на Ейсидиси и всичко е наред, или не плащат и нарушават българския закон едно към едно. Аз не съм от най-коравите рокаджии, но бих препоръчал на такива да се поинтересуват по въпроса, защото един познат ми разказа това: “На телефона си имам разни midi-файлове, между тях и една мелодия на Ейсидиси. Един познат ми преслушваше мелодиите на телефона и казва: “А, това е на Слави Трифонов, нали?”. Имайки предвид мелодията на Ейсидиси, в момента не мога да ви кажа точно за кое парче става дума, ама ако трябва, ще го изровя. Та така, сума народ вече смята някои мелодии на Ейсидиси за измислени от Слави Трифонов и оркестъра му. Голяма честна употреба. 🙂

    Reply
  32. Виктор

    Данаил, жалко, но това е според закона. Никой няма право да изпълнява чуждо произведение по никакъв начин, освен с разрешение на праводържателя, това е.

    Reply
  33. Григор Post author

    @Виктор: Не съм сигурен дали терминът беше този. Но мисля, че имаше такова положение. Някой ми беше казал, че заради него “Господари на ефира” показват извадки от предавания не по-дълги от минута и половина, защото това била границата за видеоматериал.

    @Данаил: А при положение, че групите не членуват във въпросната организация, на какво основание тя иска пари за парчетата им? Мисля, че на юридически език това се нарича измама или рекет, в зависимост дали само е използвана дезинформация или е приложена (и) заплаха. Ако случаят е такъв, “паразити” не е точната дума – точната дума е “престъпници”.

    Reply
  34. mdam

    анти-клип:
    Асен влиза във вход и тайно пъха по едно цд под всяка врата.
    Всички по някое време виждат цд-то разглеждат го подозрително и го захвърлят някъде.
    Вечерта асен е в един апартамент и пак похапва, после го показват в друг – същото.
    Друг ден, през деня дават обитател влиза и на пътя му друг от входа, говорят си:
    – Абе тоя асен мяркал ли си го скоро?
    – Ми да, тоя навлек снощи пак яде вкъщи
    – Ми той и у нас идва
    (някой отваря врата)
    -И у нас беше снощи – няма отърване.
    -Добре де, вие гледате ли му филмите?
    -Не бих посмял,
    -Не виждаш ли кво става, ние така не можем да го разкараме, пък камо ли иначе.
    -Абе тоя човек, като е постоянно у нас, той въобще ходи ли на работа, нещо снимки?

    Reply
  35. mdam

    -асене, айде, моля те, че тая вечер ще имам гости …?
    -е добре де, и аз ще дойда.
    -ама ще идва и едно гадже …
    -ами да доведа и теди тогава.
    -ама асене, аз не искам теди.
    -а няма не искам. И тя има диск …

    Reply
  36. Виктор

    Може, Григор, ако карат по американския закон. Обаче БТВ, нали, май значи българска телевизия, и трябва да са по българския закон, в който такива работи за честна употреба няма. Освен това Господари на ефира може да имат причина да възпроизвеждат чужди неща, такова им е предаването, обаче шоуто на Слави изобщо няма нищо общо с Ейсидиси и дори да имаше в нашия закон това за честната употреба, което го имало в американския, пак не може да мине по тоя смисъл. Най-вероятно музикантите и Слави просто си избиват така чалгарството, нали, прас Ейсидиси, да видите, че и ние едно време сме слушали друга музика, че даже можем да я свирим. И вероятно смятат, че никой няма да се заяде затова. Прочее това не е единствения случай. Мисля, че сума телевизии и радия нарушават така закона, вероятно мислейки и те, че има нещото за честната употреба. Прощавайте, че се отдалечих от фъна. А то наистина е много смешно това с хладилника.

    Reply
  37. Виктор

    Е, хубаво де, хайде и от мене предложение за клип, тематично, така да се рече: Върви си един сляп човек по тротоара с бял бастун почуква, примерно аз. Изведнъж Асен Блатечки минава покрай него и му дръпва бастуна. Слепият остава така да се каже безпомощен, или пък прави една-две крачки и прас в един стълб. Обръща се, ослушва се и вика: “Защо ми дръпнахте бастуна?”. Асен Блатечки си го подмята и казва: “А ти как си дръпна моя филм от Маймундата?:”
    И още едно: Отворил Асен Блатечки някакъв хладилник и се мръщи. Понавежда се, попипва, пак се мръщи. Прибира се човекът, влиза в кухнята, гледа – Блатечки му рови в хладилника и се мръщи. Стопанинът пита: “Е, Асене, какво се мръщиш?”. Асен Блатечки казва: “Ами гледам, ти си ми изтеглил без пари филма от Маймундата, и аз рекох без пари да си изтегля нещо от твоя хладилник.” “А защо се мръщиш?”. “Ами нищо хубаво няма за ядене, почти празно, някакви остатъци се въргалят и едни неща с изтекъл срок.” “Ами то и в твоя филм така беше…”.

    Reply
  38. mdam

    – Асене, кво става бе – много си заслабнал?
    – Ми хората не ме дърпат вече, а и btv спряха да гледат – глад.
    – Добре де, ти тогава не помисли ли?
    – Абе мислех да затварям буркани, ама ме домързя.

    Reply
  39. Виктор

    – А, г-н Блатечки, защо ядете от моя хладилник?
    – Ами ти как си изтегли моя филм без пари?
    – Но аз само го гледах, не съм го ял! Гледайте си в хладилника, но да ядете…

    Reply
  40. Григор Post author

    @Бранимир Събев: Защото имам чувството, че съм почнал да тека от всяко информационно средство като Бат Бойко (или Асен Блатечки напоследък 😉 ).

    (И основателно. В момента съм отворил блога си. Не бих се учудил, ако и ти си го отворил в момента…)

    Reply
  41. galeff

    Ако е сигурно, че например Мария Илиева или друга (бг звездъ) да речем Вики от Мастило кажат, че ще дойдат в къщи да ядат и да пият ще си дръпна нещо тяхно нищо, че не им харесвам музиката чак толкова. 😀

    Reply
  42. Божо

    “Защото имам чувството, че съм почнал да тека от всяко информационно средство като Бат Бойко (или Асен Блатечки напоследък”

    Това е добре. Да “потече” и някой свестен, бактън от кауни!

    Reply
  43. mdam

    Чак сега си пуснах флаша 🙂 С техните камъни – по тяхната глава. Ма те бяха бая големи тея камъни.

    Reply
  44. Black Wolf

    Григоре, извинявай, но ти говирш за олигархията като за някаква възможност при “уедряване на капитала”. А олигархията си я има (не говоря за родната мутренска такава, а за световната олигархия) и не е от вчера. 😉 Просто тя имаше доста дълъг период – прибл. 70 години, когато олигархията смяташе за рационално да си играе на демокрация, да поддържа “средна класа” и да и подхвърля (както и на роботническата) по някой кокъл с месце по него. Сего очевидно тези глезотии са на път да изчезнат и да се върне класическия капитализъм от 19 и началото на 20 в.
    Не случайно някои чужди политолози смятат брака между капитализма и демокрацията за изчерпал лимита си.
    Разбира се, колелото рано или късно ще се завърти пак по същия начин (гладните хора няма какво да губят), но ще гледаме кога и как. 😉

    Reply
  45. Григор Post author

    @Black Wolf: Да си призная, малко съм скептичен за съществуването на организирана световна олигархия. Или поне на такава, на която е по силите да управлява света. А колкото до класическия капитализъм – краят на 19 и началото на 20 век е т.нар. “прогресивна ера” в САЩ, когато големите монополи биват взети под контрол. Да видим дали и сега няма да се случи нещо подобно.

    Reply
  46. komata

    С Блатечки съм гледала един-единствен филм – “Мила от Марс”.
    По принуда.
    По принуда, защото трябваше да му правя английски субтитри.
    За тези английски субтитри все още не съм получила нито стотинка.
    Феърплей, а.

    Reply
  47. Григор Post author

    @komata: Веднага му пиратстваш всички филми от Нета. И в добавка отиваш у тях и му нападаш хладилника. :-))))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *