Програмисти на Symbian?

Преди два дни научих от Виктор Кирилов, че съществува проект за портване на линуксовския синтезатор за реч eSpeak към Symbian. Причината е проста – за Андроид вече има Speechlab, но повечето незрящи са с телефони Nokia под Symbian. За тях ще е реално улеснение, ако си имат говорилка на български за тази платформа.

Ако умеете да програмирате за Symbian и имате желание да помогнете, обадете се! Аз, за мое огромно съжаление, не умея. Ако познавате някой, който умее, питайте го желае ли да помогне на много от българските незрящи. Ако има с какво аз да му помогна в замяна, ще е удоволствие за мен.

4 thoughts on “Програмисти на Symbian?

 1. Alexander

  Бях правил опити да пиша приложения за Симбиан, но благодарение на безкрайно сложната им платформа за подписване на приложения (дори и за development/testing цели) успяха да ме откажат. Предполагам, че и други споделят впечатленията ми относно платформата, така че намирането на програмисти за Симбиан, които биха били навити за такъв проект, ми се струва почти невъзможно…

  Reply
 2. Григор Post author

  @JJ: Много съществуващи и използвани от слепите телефони са с нея.

  @Alexander: Проблемът е не защо да не намерим програмисти, а как да намерим…

  Reply
 3. Костадин Колев

  И ако някой все още се чуди защо хората със зрителни увреждания все още масово използват телефони със Symbian (въпреки че наистина бъдещето на тази операционна система хич не е обещаващо), ще поясня:
  1. Финансов фактор: хората в момента масово нямат излишни пари за харчене за нов телефон. А и старите им телефони със Symbian си им служат добре – защо излишно да се охарчват за нови с друга операционна система (?).
  2. Масово новите телефони са само със сензорен екран. Рядкост са тези, които имат и хардуерни клавиатура и джоистик за навигация. А зрително затруднените (особено напълно незрящите) не се чувстват достатъчно уверени и смели за да рискуват да ползват устройство при което не могат физически да напипат бутоните за буквите и да навигират с джоистик, а не с “изследване” с пръст по екрана. А това с изследването с пръст по екрана е единственото решение при телефоните с iOS и Android. Е, при телефоните с Android които имат хардуерна qwerty клавиатура може да се ползват стрелките от клавиатурата за навигиране, но този модел телефони са по-скоро рядкост. При iPhone има и жестове за навигация (някакъв вид заместител на хардуерния джоистик), но при устройствата на Apple го има и финансовия фактор – твърде високи цени за устройствата им. А по-старите модели телефони със Symbian си имат или qwerty, или буквено-цифрова хардуерна клавиатура и стрелки или джоистик за навигация, което улеснява незрящите.
  3. По-добрата достъпност при Android-базираните устройства идва чак в Android 4. А телефоните с тази операционна система тепърва биват обновени до тази версия. А по-нискобюджетните телефони дори не получават ъпдейт до версия 4. Е вярно – и Android 2.3 е прилично достъпен, но само ако телефона има поне хардуерен джоистик за навигация (а за препоръчване и хардуерна qwerty клавиатура).
  4. Поне аз съм останал с впечатлението, че масовата част от незрящите не са достатъчно смели да рискуват да пробват нещо ново и различно, каквото нещо са новите модели телефони.

  Може да има и други причини, но за тези се сещам аз в момента. Нека всеки се чувства напълно свободен да ме опровергае по всяка една от изложените от мен точки, но нека за целта използва солидни доводи, а не празни приказки.

  Благодаря ви за вниманието!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *