Витоша, еколози, протести

Докато течеше днешният протест, се замислих. (Случва ми се.)

Много от децата около мен не бяха високоучени и мъдри еколози. Просто бяха тръгнали наивно да пазят планината от някой или нещо, когото възприемат като зло. Направих си експеримент – попитах няколко от какво точно смятат, че ще помогнат да се опази Витоша.

Някои имаха съвсем детска представа – че някой си точи зъбите да я изсече и бетонира до последния квадратен метър.

Някои си представяха апокалиптични картини на съсипани и отровени водоизточници.

Някои протестираха “ей така”, за да се чуе гласът им и да се види, че българите не са съвсем заспали.

Някои просто си правеха купона.

Някои, най-накрая, нямаха надежда, че ще успеят да постигнат нещо с протеста си. Но въпреки това бяха там и се бореха.

Затова си мисля – може да е добре да знаем защо точно се борим “да смъкнем Цеко от Алеко”.

София няма такава остра нужда от работни места, каквато имат малките градчета край планините. Но пък има много повече мръсен въздух и много по-малко природа от тях. Затова и приоритетите ни тук са природата преди работните места. Дори ако ще са добре платени.

Да, логиката е свестният инвеститор да се мъчи да запази природата. Но в България сме се нагледали до втръсване на несвестни инвеститори. Свестните все още са някъде в светлото бъдеще.

Ще пази ли природата “Витоша ски”? Това би значело да се ограничава в намесата в нея. А дали ще го прави?… Когато “възстановяваха” хижа Алеко, бяха получили разрешение да преместят 19 морени. Направо взривиха над 400, унищожавайки една от най-красивите каменни реки на Витоша. Намесиха се над 20 пъти над разрешеното им. Какво ще се получи, ако им разрешат да използват една двайсета от Витоша, всеки може да сметне сам.

И още нещо. През миналата зима те отказаха да пуснат лифтовете, за да шантажират софиянци. И още отсега заявяват, че тази зима смятат да направят същото. Тоест, за тях шантажът е по-важен от бизнеса и печалбите. Редно ли е да позволим подобен “инвеститор” да стопанисва лифтовете по Витоша? Или всъщност каквото и да било наоколо? Не е ли по-редно да гледаме на него по същия начин, както бихме гледали на идеята “Енрон” или “Леман брадърс” да инвестират в икономиката ни, или “Юниън карбайд” в промишлеността ни? И… колко добре платени ще са работните места, които открива подобен “инвеститор”?

Ето затова трябва да разкараме от Витоша фирмата “Витоша ски”. Както и всяка друга фирма на Цеко Минев. Защото е не инвеститор или бизнесмен, а изнудвач и шантажист. Такъв не бива да има място в българския бизнес, нито на Витоша, нито другаде. На този хал сме именно от такива. Ако е нужно за целта да приемем закон, който специално да забранява на него да инвестира, значи това и трябва да направим. ИДеята е негова – нека не казва после, че не приемаме идеите му. 🙂

19 thoughts on “Витоша, еколози, протести

 1. Шapкан

  това е бизнесът, друг няма

  закони, забрани, закони, забрани – с тях е павиран пътят на бизнеса към големите печалби.

  Reply
 2. Жилов

  @Шаркан
  Логиката ти следва горе-долу следния модел:

  Изнасилването е единственият възможен вид секс. Това е сексът, друг няма.
  Затова не трябва да има секс. Имаме идеи как може да стане.

  Reply
 3. Шapкан

  това се нарича грешен силогизъм.

  Покажи ми “читав” бизнес и “справедлив” закон, за да смееш да правиш подобни сравнения.

  Reply
 4. Niki

  Това за морените, че са ги взривили, дори не го бях чувала (срам). Има ли някъде историята в подробности, снимки, линкове?

  Reply
 5. Явор

  Аз пък искам да се развива зимен туризъм, искам да карам ски!

  Reply
 6. Маркуча

  Изпадаш в крайност, а аз ще се хвана за думите ти. Читав бизнес — плети кошници и ги продавай на Женския пазар. Справедлив закон — «Който умишлено умъртви другиго се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години» (да беше споменал дали законът и бизнесът да са свързани по някакъв начин). Сега ще уточниш ли какво имаш предвид под «читав бизнес» и «справедлив закон», или ще размахваш пръст аз също да не правя бъдещи сравнения?

  (За да не стане някакво недоразумение, това последното е въпрос, а не «кой, ти ли бе, аре бе».)

  Reply
 7. Григор Post author

  @Niki: Историята в подробности и натура – при комплекс Алеко.

  @Явор: И аз искам да се развива зимен туризъм и да карат хората ски. Затова и искам “Витоша ски” да се махне от Витоша, и на нейно място да дойдат други, които да не спират лифтовете, за да изнудват туристите и скиорите.

  Reply
 8. Кирил

  Този щом досега са го оставили да си прави каквото иска, от държавата ще продължават в същият дух. Освен с протести друг начин не виждам.

  Reply
 9. Шapкан

  кошниците, ако ги правиш сам и сам продаваш, не са бизнес.
  закони справедливи няма.
  не ме карай да се повтарям, досадно е.

  Reply
 10. Жилов

  кошниците, ако ги правиш сам и сам продаваш, не са бизнес.

  Виж ти. Ще коригирам “грешния си силогизъм”.

  Само мастурбацията е почтен секс, защото всеки друг секс е изнасилване. Затова не бива да има секс, а само мастурбация (тя всъщност не е секс).
  Между другото, идеалистите са много добри в интелектуалната мастурбация, така че всичко се навързва.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Шаркан: Ако не е бизнес да правиш сам и продаваш сам кошници, тогава какво е бизнес и какво не е? Защото обикновено това се смята за бизнес.

  Също, какво тогава е закон и какво не е, и какво е държава и какво не е? И всъщност, кой от нас на какъв език говори?

  Reply
 12. Жоро

  Ако българите се примирят и с този “бизнесмен”, то значи работата е съвсем отчайваща. Общество-държава-биснес – предполага се да са в симбиоза, нали? А на мен ми изглежда като гладно проскубано куче, нападнато от безчет кърлежи, които кротко смучат.
  Ако и от тази самозабравила се бълха не можем да се отъси.. то не му е останало много живот на кучето..

  Пистичките в нашата провинция незнам кой ги стопанисва, но добре го прави. Включително безчет трасета за ски-бягане (класическо и кънка), отделно от тях за снегоходки, отделно за моторни шейни. А стачки и протести си се вдигат по няколко пъти годишно за различни неща – зер има тук две правителства, които не трябва да се изпускат от контрол – федерално и провинциално. Едва ли ня някой мижав собственик на ски курорт и насън си е представял да седне да се репчи на народ, който е отсичал кралски глави!

  Reply
 13. Григор Post author

  @Жилов: Абсолютно! Сигурно затова и не чувам…

  @Жоро: В симбиоза са. Каквито хората, такова обществото; каквото обществото, такава и държавата, и каквато държавата, такъв и бизнесът. Всичко си пасва. Ако не бяха такива като протестиращите по Орлов мост, отдавна да съм се отчаял и да съм избягал нанякъде. Не от алчните управници – от тъпите и лайнодушни поданици.

  Reply
 14. JJ

  И да си закрием сметките в ПИБ – с коментар “Долу Цеко от Алеко” 🙂

  Reply
 15. wn

  Ако аз правя кошници и не ги продавам, а ги използувам за свои нужди – това е началото на мизерията, известна под названието “НАПРАВИ СИ САМ”.

  Ако аз правя кошници и си ги продавам, за да свързвам (едвам) двата края – това е МОЯТ ПОМИНЪК. С него “поминувам”, дорде накрая някой ден се спомина (от глад, естествено!)

  Ако цялото село прави кошници, с намерение да ги продаде на пазаря, но аз съумея през нощта преди пазаря да проникна в къщите на комшиите и да им открадна всичките кошници, а на другата сутрин ги продам за мой рахат – това е МОЯТ БИЗНЕС.

  Стана ли ви сега ясно какво е това БИЗНЕС, или да повторя отново?…

  Reply
 16. Григор Post author

  — Имате ли хляб?

  — Имаме, разбира се, драги господине. Колко желаете? Едно шише или две? Червен или чер?

  — Чер не, разбира се! — отговорил Джелсомино. — При това наистина ли го продавате в шишета?

  Търговецът прихнал да се смее.

  — А как искате да го продаваме? Може би при вас го режат на филии? Гледайте, гледайте какъв хубав хляб имаме!

  И докато разговаряли, той му показал цяла етажерка, върху която, подредени по-добре от батальон войници, стоели стотици разноцветни шишета мастило. В магазина изобщо не се виждала и следа от хранителни продукти: нито парченце сирене, нито троха хляб.

  „Този дали не е луд! — помислил си Джелсомино. — По-добре ще бъде да не споря с него.“

  — Джани Родари

  Reply
 17. wn

  Грешна тактика е, когато срещнеш някой, който изглежда луд, да се въздържаш и да не спориш с него. Повечето хора всъщност не са луди, а се преструват на такива, за да се измъкнат от мъчителните за тях дискусии – ловкост, която почти винаги успява, тъй като човечеството таи суеверна боязън пред “лудостта”.

  Ето защо трябва да се дискутира и с “лудите” и ако тяхната лудост е “два метра”, гледай ти да им излезеш с “два и половина метра” лудост…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *