Щом номерът минава…

Чета вчера из блога на Йовко как един бивш министър е лъгал в очите целия народ, без дори да се изчерви. Става дума за прословутата сделка на министъра Калчев с Майкрософт.

За позабравилите нещата: на времето въпросният г-н министър закупи от Майкрософт два пъти повече копия на Windows и Office (към 30 000 броя), отколкото компютри, годни да ги пуснат, има държавната администрация. И ги закупи по цени за копие, по които се закупуват до няколкостотин броя. Без търг или публичност. Всъщност, не ги закупи – само ги нае за 3 години. След изтичането трябва да си ги купим пак… А пък шефът на Майкрософт-България скоро след това стана шеф на целия регион. Съвпадението сто на сто е случайно.

Нещо време по-късно беше попитан ще подновява ли тази сделка. Пред целия парламент, пряко в ефир, каза, че не е подновена. Оказа се директна лъжа. Сделката е била подновена преди това. И – ако щете го вярвайте – при още по-неизгодни за нас условия! Имало как!

Комшиите казват за някои хора “гьон сурат”. За особено тежки случаи съм чувал израза “тенеке сурат”. Ама за скъпия ни екс-министър сигурно по би идело “танкова броня сурат”. Или “противоатомно укритие сурат”.

Ама защо прави така ли? Че защо да не прави. Дай му власт, и трета сделка ще сключи. Щом пълни гушата, пък не бият през пръстите – и четвърта, и пета… Къде му е проблемът?

Наскоро мой състудент ми се оплака, че хлапето му за нищо не го слушало и от никакви караници не отбирало. Посъветвах го при провинения да му спира Интернета за по една седмица, най-любезно и без никакви груби думи. Без право на обжалване и съкращаване на срока… Още след второто спиране проблемите изчезнали като с магическа пръчка. Обясних на състудента си, че нещата се променят с действия, а не с думи. Той май не го схвана. Но поне вече знае на практика как да се оправи.

Сега някои се надяват, че новият министър ще развали тези сделки. Аз не съм от тях. Защо да ги разваля, вместо да сключи още по-неизгодни (за държавата, тоест нас – за него сигурно изгодни)? Нали не бият през пръстите?…

Вярно е и още нещо – предишният си беше купил с тези сделки не имения или суха пара, а безнаказаност от шефа си, министър председателя. А въпросният шеф май доживотно няма да разбере, че вече не е цар, и околните не винаги му служат безпрекословно – нито пък ще го прости на когото и да било. Доказал е, че е злопаметен, но пък паметлив. Особено когато става дума за нещо, което друг е прилапал вместо него. Така че може и да се опита да прави мръсно на Калчев постфактум. Ще успее ли, е друг въпрос.

Не ми е думата за тях обаче. Не е луд който яде два зелника. Лудите сме ние, дето му даваме и своя.

Непрекъснато се говори колко умен народ сме. Ама фолклорът е открил връзката между ума на народа и читавостта на държавата. Нека си погледнем държавата, и да си отговорим честно – раждало ли е човечеството по-уникални чукундури от нас, ако гледаме не думите, а реалността?

Преди двайсетина години, като почна възродителният процес, много от нас се чудеха – бе какво стана, допреди съвсем малко от турски проблем и помен нямаше! Откъде така изведнъж се взеха толкова терористи в една държава, така здраво стисната за гушата от тайни и явни служби? И как така всичките тези служби нищо не можеха да направят срещу тях? И, най-вече, откъде-накъде точно преименоване взе, че успокои обратно нещата? Протурските терористи се почувстваха внезапно българи, и ни обикнаха ли? Защото колкото турци познавам лично, изпитаха обратното… Или е истина това, което съм чувал – че всъщност нещото е мероприятие на “службите”, за да се създадат вътрешни вражди, и недоволството на хората от това, че на Запад все по-видимо живеят много по-добре, да се пренасочи другаде?

Всъщност, и сега гледам същото. Само дето не турците, а циганите. Полицията не била смеела да ги пипне, защото Всемогъщите Световни Правозащитни Организации щели да ни съсипят. Да ни осъдят в Европейския съд, и какво ли не още… Глупости на търкалета! Който поне малко е имал работа с тези институции, знае – правозащитниците биват приемани на високо ниво не по-сериозно от клоуните, а Европейският съд няма да си мръдне пръста да защити крадец, ранен при арестуването, защото нападнал полицаите. Ама нали средните българи сме невежи със самомнение на всезнаещи, сме лесни за лъгане.

Всъщност, циганите са точно като драгия ни ексминистър. Правят золуми, защото номерът минава. А защо номерът минава, и се носи вода от девет дерета, за да се оправдава заповедта за бездействие на органите на реда – мисля, че не е нужно човек да е много умен, за да се сети. Вече имаме опит с една подобна диверсия и димна завеса – възродителният процес.

Преди 20 години диверсията криеше в крайна сметка провала на управляващите. Това, че в мерака да си тъпчат гушите и да живеят като царчета ни бяха заврели в миша дупка… И сега е същото. Разни – бивши ченгета ли, настоящи новопеликани ли, все тая – си тъпчат гушите и ни дерат кожите от гърбовете, с безсрамие, каквото и в третия свят няма. И, за да не се усетим и надигнем, ползват изпитаната тактика – диверсията. Този път с циганите.

Което ще рече, че май пак опираме до ексминистъра, или тези като него. И че золумът с Майкрософт е дребен като песъчинка на фона на другия.

Как да се провали тактиката им ли? Просто. Като се опровергава. Като истината се казва открито, навсякъде. Вече достатъчно хора я виждат, а все пак сме мъничко по-свободни отпреди. Като всеки знае, че циганите си разиграват коня, защото политиците ни тайно ги поощряват с безнаказаност. Че тази безнаказаност им я дават нашите си политици, без на практика никакъв реален натиск отвън. Без никаква нужда, освен да скрият золумите си – и тези на “спонсорите” си.

И че им я дават, за да мислим за циганските золуми, а не за техните. Защото техните са далеч бетер циганските. Циганите крадат за стотици и хиляди левове, нашенските новомафиоти – за милиарди. И ни лъжат в очите ама точно по цигански.

Затова си мисля, че все пак може би точната дума е не “цигани”, а “роми”. Хора, които са откраднали за по някоя и друга хилядарка, са едва ли не невинни на фона на открадналите милиарди. Последните са, на които по право и заслуга се полага името “цигани”.

И притиснем ли достатъчно здраво тях, като по чудо ще се оправи и проблемът с ромите. Отначало направо ще избухне, за да вдигне дим – но излязат ли на бял свят нещата, ще изчезне безследно. И правозащитниците, и Европейския съд внезапно и чудотворно ще престанат да са аргументи да се поощрява малцинствената престъпност, и тя ще влезе под контрол. Помнете ми думата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *