Молба за помощ

За един човек, по-известен под ника Helios.

Това е потребител на Линукс, който живее в САЩ. За разлика обаче от повечето поклонници на Линукс (уви, и от мен) той говори малко, а върши много. А именно: събира дарена стара техника (или дори я изкупува, когато има парите да си го позволи), инсталира подходящ Линукс на нея и я дарява на тези в нужда. Сиропиталища, училища за по-бедни деца, благотворителни инициативи… Без никога да вземе за себе си дори цент.

Нямам представа колко хиляди компютри е дарил по този начин Кен Старкс. (Това е истинското му име.) Вероятно много, защото неведнъж са му помагали десетки симпатизанти, увлечени от примера му. Благодарение на него вероятно хиляди хора се радват на компютър, Интернет и всичко това, което наричаме “грамотността на 21 век”. Приносите му към доброто на хората са сравними като размер с тези на неголяма държава – с единствената разлика, че не са извадени от джоба на данъкоплатците й. Вместо това са спасени от бунището, опазвайки природата.

Сега обаче нужда от помощ има самият Кен.

От доста време насам той се бори с рака. Вероятно щеше с лекота да е събрал парите за операция и лечение, ако зарежеше благотворителната си дейност и използваше връзките, които е създал покрай нея. Но топенето на оставащото му време за него винаги е било не стимул да се спасява, а стимул да помага още по-себеотдайно, да навакса за когато вече няма да го има… Ако до месец-два бъде опериран, лекарите дават 80% вероятност да бъде излекуван. Но дори така, предложението да бъдат събрани средства за операцията му е повдигнато не от него, а от приятелката му.

Сигурно някои ще кажат – и какво сега, дайте да дадеме, че да спасим брата линуксаджия. Не, не е така. Нека дадем кой каквото може, за да спасим един човек, може би по-свестен от нас. Инсталира точно Линукс вероятно не защото е “смъртен враг на Майкрософт”, а защото това може да инсталира безплатно и легално. (Свалям шапка на FreeBSD и други свободни ОС, които са изключително професионални, но не толкова примамливи за стартиращия от нулата.) Такива като Кен, които посвещават живота си на благотворителността и доброто, си струва да ги има. Заслужават да живеят. А няма кой да го спаси, освен нас.

Сигурно е смешно да отправям такава молба в страна, в която месечната заплата е “пари за сандвичи” за американец, при положение че повечето цени са същите. Но най-трудно откъснатите от залъка пари са най-скъпите. Не защото изпратеният оттук долар ще натежи повече в банковата му сметка от дадения от някой тамошен богаташ. А защото да помагаш, въпреки че и на теб ти е трудно, е същото, което прави Кен. То те сродява с него. В известен смисъл, мъничко, поне донякъде те прави като него. А това дава усещане за ценност и значимост, което не могат да купят всичките пари на света. Защото е истина.

Тук е записът, написан от Даяна в блога на Кен. В коментарите под него могат да се открият начини да се дари, отворени от негови приятели, поддръжници или просто други свестни хора. Ако предпочитате по-личен контакт, е-майлът му е helios във fixedbylinux точка com. (Чете го и ще ви отговори Даяна – той вече почти не може да си позволи да работи с компютър.)

7 thoughts on “Молба за помощ

 1. walker

  Най-меко казано не съм фен на този тип благотворителност. Но това за което бих съжалявал повече е да не помогна поне малко на такъв човек в такъв момент.

  Reply
 2. Григор Post author

  @walker: И аз навремето съм се изказвал срещу подобна благотворителност, в България. Но причината беше, че в конкретния случай нямаше нужда от нея – имаше нужда лакоми и безхаберни политици и чиновници да отпуснат наличните и събрани от данъците ни за точно тази цел пари, вместо да ги “усвоят”. Всъщност, ние имахме нужда да се научим да ги притискаме да си вършат работата, и ако не искат, да ги изритаме без капка колебание. Уви, не се научихме.

  В случая с Кен специално събрани за тази цел пари, било от държава, било от който и да е друг просто няма. Затова отправям такъв призив.

  Reply
 3. walker

  @Григор: Поста си струва. Удивява ме как може най-богатата държава в света да остави точно такъв човек да умре заради липса на пари за животоспасяваща операция. И как хора от бедна държава като BG се опитваме да помогнем на “богатия” американец. Но докато първото е извращение, второто е нормално следствие от ефекта, който Кен е предизвикал с живота си досега – този ефект очевидно далеч надминава географската граница на САЩ.

  Reply
 4. Веси

  Удобно ли е да се попита Даяна за разрешение да споделя на приятели? Имаме 2-3 месеца време доколкото разбирам за да съберем парите.

  Reply
 5. Григор Post author

  @Веси: То е споделено от нея, за да се споделя нататък. Но за времето… не зная дали имаме толкова.

  Reply
 6. юлий

  Хората около Helios събраха необходимата сума. От тук нататък можем само да се надяваме.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *