Тероризъм, тероризъм…

Преди няколко дни някакъв стрелял по хора пред “Емпайър стейт билдинг”. За кой ли път в САЩ. Девет ранени, двама убити (единият – въпросният стрелец).

Оопс. Дребна подробност. Само единият убит е “дело” на стрелеца. Неговата смърт също е ясна, от полицейски куршум. (По-точно от седем.) Но и всичките девет ранени са също от полицейски куршуми.

Това ми напомня един случай отпреди година-две-три в Лондон. Цивилни агенти на някаква там служба настигат в метрото младо момче, очевидно латиноамериканец, и му викват да се предаде. (Без да се легитимират по никакъв начин.) Той, естествено, побягва – както всеки нормален човек, подгонен с оръжие от цивилни. При което е “употребена сила”, за да бъде спрян – а именно, застрелян със седем куршума в главата. При положение, че дори не е имал оръжие. Агентите дори не бяха разследвани. Британските политици до един се тръшкаха и клеха, че седем куршума в главата на безоръжен човек е нормално и не означава trigger happiness…

В сравнение с този случай сегашният от Ню Йорк изглежда далеч по-разбираем. Стрелецът е извадил голямокалибрен пистолет – нормално е полицаите да открият огън по него. Дори тогава обаче не е нормално да го надупчат със седем куршума (някъде мярнах бележка, че поне три са били в сърцето или в главата). И е абсолютно ненормално да ранят и девет минувачи. (Ако съдя по публикуваните разкази на очевидци, някои са били ранени тежко – изобщо не става дума за “рикоширали куршуми” и “отчупени каменни отломки”, а за пряко попадение на куршумите в жизненоважни органи.)

Оправдания може да се изредят хиляди, за всеки случай. Не случайно са казали, че оправданията са като лайната – всеки ги умее и винаги смърдят. Какво са предотвратили полицаите – възможността психясалият да нарани някого? С такова “опазване на реда” на кого са му нужни терористи?

Този въпрос стои и у нас. Преди няколко дни съдът прекрати разследването срещу полицаи, грубо малтретирали невинно семейство и употребили брутална сила, при положение че не са срещнали съпротива. Ама синът бил заподозрян там в нещо си. Хубаво, де – да пребиете цялото семейство при “залавянето”, при положение че не са оказали съпротива, е крещящ непрофесионализъм и мутренство. Или самонадутост и чувство за безнаказаност, очевидно оправдано. И това в момент, в който страната буквално се дави от престъпници на свобода…

Преди години мой познат казваше: “Ще потърся мутрите да ме пазят от полицията. На тях плащам рекет, но имам ли проблем, помагат. На полицията плащам данък, а единствено ме крънка в добавка за рушвети.” Напоследък като че ли рушветчийството сред “органите на реда” поотстъпи. Но дали ще е от много полза, ако бъде заменено от безнаказаност?

Да се декларира това със сигурност е все едно да правиш прогноза за времето. Не случайно синоптиците са жанр във вицовете. Но поне от моя опит, най-добрата прогноза за времето в България е днешното време малко по на запад. Или пък вицовете. За щастие, поведението на полицията си зависи в крайна сметка от нас.

Да, зависи от нас. България е толкова зле не защото нямаме демокрация, а защото имаме. Демокрацията е строй, при който имаш за каквото си се преборил и за каквото си си изгласувал. Най-нормално е типичният българин да няма нищо и да е заврян в на кучето където слънце не огрява. И е единствено справедливото положение.

13 thoughts on “Тероризъм, тероризъм…

 1. CTEHATA

  >Демокрацията е строй, при който имаш за каквото си се преборил …

  И ето го най-големият ни проблем. “Свободата” ни бе спусната поетапно, от бившите подтисници. Никой не се пребори за нещо особено. Затова и малцина чувстваме, че нещо ни бива отнемано.

  Reply
 2. tonywoolf

  Както казваше Дж. Карлин, права не съществуват, те са измислена, въображаема категория. Това, за което сме се преборили (по-скоро ни е дадено) е лист с временни превилегии, който (ако гледате новините, няма как да не забележите) става все по-къс с всеки изминал ден. Да се преборим? Как? Пишейки по форумите? Няма да стане. Всички фейспротести и подобни, както и победите на дребно покрай тях, биват разрешавани, само за да спадне напрежението, нищо повече. Машината продължава бавно и сигурно да върви, както е било и до сега, и да мачка всичко наоколо. Нещо може да се постигне само ако стане национален приоритет (за справка http://goo.gl/KJtmw). Другото е упражнение в правопис, нещо в което не ме бива много…

  Reply
 3. gezatop

  “Напоследък като че ли рушветчийството сред “органите на реда” поотстъпи. Но дали ще е от много полза, ако бъде заменено от безнаказаност?”

  Глупости на търкалета. Ще рече човек, че до скоро е царяла някаква наказуемост, та сега като бъде заменена с безнаказаност кой знае какво ще стане. Plus ca change…

  Reply
 4. Григор Post author

  @СТЕНАТА: Право в десятката.

  @tonywoolf: Да направим национален приритет даването на граждански права и свободи означава на практика да поверим опазването на овцете на вълците. Поне в България. За мен нещо може да се промени, когато опазването на правата на всеки гражданин стане личен приоритет номер едно на всеки гражданин. Номер едно, защото който има права и свободи, има всичко благодарение на себе си, а който ги няма, се нарича роб и има каквото неговите притежатели му отпуснат, благодарение на кефа им.

  @Сашо: Да, определено фактите като цяло са още по-драстични, но този запис не е за тази тема.

  @gezatop: Досега поне се предполагаше, че ако полицията потроши от бой някого без да е виновен, ще има някакви противодействия. Сега вече е потвърдено на практика, че няма да има. Не е същото.

  Reply
 5. emo

  Някой от вас преследвал ли е въоръжен и опасен нарушител, със заредено оръжие в ръка?
  Защо аз съм…. Не ече ги оправдавам, но колкото повече непрофесионализъм толкова по-страшно става…

  Е за щастие в моя случай всичко се размина, дори се оказа че е фалшива тревога, но това че е фалшива го разбрахме след няколоко часа обикаляне из сутрешния сумрак…

  Reply
 6. emo

  Когато бах в казармата, една сутрин се задейства кльона на скалдовете с боеприпаси, и единият портал беше разбит. Часовият се кълнеше, че е чул заплахи за живота ни ( нецензурни ) с турски акцент 🙂
  Накрая се оказа, че е някакво откачено диво прасе… Такъв стрес не бях преживявал тогава… ако ми беше излязъл насреща някой подозрителен, щях да изпразня целия пълнител в него и да питам за още.

  Reply
 7. Григор Post author

  @emo: Още един довод защо армията също трябва да е професионална. (В световния смисъл на думата, че хората в нея трябва да са професионалисти, а не в българския, че трябва да е доброволна и платена.)

  Реално, напълно разбирам уплашването ти. И в нашето поделение един наплашен караулен на склад с боеприпаси беше стрелял през нощта по клатещо се дърво. Но ако примерно в сражение при стрелба по един враг раниш тежко девет свои… за какво им е на своите ти враг?

  Още повече както беше лондонският случай – тримата агенти хванали човека, извили му ръцете, съборили го на земята и от това положение му изстреляли седем куршума в главата. Звеното като цяло е осъдено на някакво дребно обезщетение, за да не бъдат скъсани дипломатическите отношения с Бразилия, но тримата убийци са оправдани, началството им също. Политиката да се действа по този начин е прекръстена с друго име, за да се замажат очите на обществеността, но не е отменена… Кажи ми, за какво са им на англичаните терористи?

  Reply
 8. emo

  Да както казах, аз никого не оправдавам, просто исках да вметна, че има ситуации където прилива на хормони идва в повече,
  а иначе си има случаи и на съвсем хладнокръвно полицейско издевателство и безотговорност…
  Спомням си преди няколко години случай на двама полицаи които застреляха един пенсионер, първо казаха, че бил клошар, за да намалят съпричастността на хората, после двамата “герои” бяха уволнени дисциплинарно и наказани с глоба по-малка от 1 заплата…
  Били си прострелвали оръжието сред природата и станало нещастен случай…
  Идиоти има много, и такива трагедии винаги ще има, страшното е, че се покриват, предполагам за да не си развали някой началник кариерата.
  Странното е, че никой не протестира срещу това, обикновено масовото мислене е, станало е сакатлък, сега да съсипем и техния живот ли.
  Същтото като при убииствата с автомобили по пътнищата… Там пак имаше някаква обществена реакция, макар и основно на други пострадали.
  Пострадалите от полицайщина обикновено се представят по начин който да ги откъсне от обществото, били колошари, бандити, терористи…
  Е после се оказва, че не били ама първичната реакция е подтисната.

  Reply
 9. Григор Post author

  @emo: Приливът на хормони е разбираем. Правила като “операция Кратос” (че агентите имат правото да застрелят обезоръжен човек – името е променено, правилото не е отменено) не са разбираеми. По-точно са разбираеми, но от гледната точка на хората от Уикилийкс. Затова и поддържам каузата им, въпреки че лично Асанж ми е неприятен и не го уважавам твърде.

  Reply
 10. wn

  България е толкова зле не защото нямаме демокрация, а защото имаме СТРАХ в излишък!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *