Идиотизъмчета

На кого можете да вярвате? На кучето си. Ако то ви каже, че сте луд, сигурно е право.

Apple Maps не били най-мощната картова система на света ли? Глупости. На коя друга картова система е по силите да премести цял град насред океана?

Златен ли е пясъкът на Златни пясъци? Разбира се. Посъбирайте такса плаж…

Не всичко, което хвърчи, се яде. Това-онова се пие. Влезте в кръчма по време на сбиване…

Във Вселената има баланс. Животът ни е тъжен, но пък заплатите ни са смешни.

Първите думи на Ева след консумацията на плода на познанието:
– Това листо не ме ли прави дебела?

Не отлагайте за утре – отлагайте за вчера! Няма риск да дойде…

Да отстъпиш място на жена в автобуса е сексизъм. Да не ѝ отстъпиш е мизогиния.

Очите са огледало на душата, а политикът – на народа.

26 Responses to 'Идиотизъмчета'

 1. Anonymous Says:

  Гарван гарвану око не вади, ала тежкò томува, гдето си няма кой и в окото му да бръкне…

 2. Габи Says:

  Яко, напълно подкрепям!

 3. Cliff_Burton Says:

  Личен фаворит:
  Първите думи на Ева след консумацията на плода на познанието:
  – Това листо не ме ли прави дебела?

 4. Веси Says:

  Aдам: Да, определено, скъпа, далеч по-добре изглеждаш без него.

 5. Anonymous Says:

  Един политически коректен Гарван може и да не дръзне да кълве някого по окото, но от това съвсем не следва, че набелязаното за избождане око ще си остане неизбодено.

 6. Григор Says:

  Когато планината не отива при Мохамед, сговорна дружина я повдига и му я занася.

 7. Anonymous Says:

  За земѣта – дѫждъ, за женѫта – мъжъ…

  Да знамъ, че утрѣ шѫ ýмра, сичко на огина да турна!

  Въ гробищата мечки нѣма /сиречь, смрѫт-та не е страшна!/

 8. Шapкан Says:

  по джапанките посрещат, по петите изпращат

 9. Anonymous Says:

  Един свеж и пълнокръвен източник на “идиотизми” е “политическата коректност”, за която е свойствено, че за всяко нещо се установява точна и коректна дефинция. (Изобщо, “политическата коректност” е един опит за красноречие, постигано чрез лаконични словесни конвенции.) Така например: думата “flirt”; това е английска дума (произнасяна оригинално като нещо подобно на “флъ-ъ-ъ-ът”), каквато в съвременния “американски-английски” не се употребява, защото Северна Америка си служи с далеч по-ясното понятие “safe sex”. Политическата коректност е узаконила следната дефиниция за “flirt”: СЕКСУАЛНО ПОВЕДЕНИЕ С МИНИМАЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.

  А ето какво е сравнението на политичеки-коректната словесност с политически по-НЕкоректния простонароден говор. У наше село дефинициата за “flirt” е:

  “Флирт имаме тигива, кугито нане Вуте фане – край барата (у папуро) – кака Пена Гюровата и ѝ го ръгне, о-о-обаче у последнио момент го извади и ѝ се изкефи на шкембарата, оти го е шубѐ она да не зѐме па да му рòди, разбираш ли?”

  …Простонародния начин на изразяване не е идиотически, защото не е така лаконичен като полит-коректния такъв и освен това съдържа избитъчна “know-how” информация.

 10. morrt Says:

  Когато планината не отива при Мохамед… ами, да си гледа работата. Планини много, а Мохамед е един.

 11. Веси Says:

  Аз знам, че последната мода е: Когато планината не отива при Мохамед, при него се тръсва един взвод командоси и ако е късметлия Мохамед отива в Гуантанамо, ако ли не, оказал е съпротива при арест. Или обратното.

 12. morrt Says:

  “Или обратното.” радва много. 🙂

 13. Anonymous Says:

  “Чалгата” е политически некоректен протест срещу политически коректните официално утвърдени средства за културна изява. Ако “чалгата” не беше така плебейска и притежаваше способността да постигне една по-приемлива естетичност, тя би могла да стъпче и премаже официалната псевдо-естетика, доколкото последната е генетично обречена.

 14. Anonymous Says:

  Още малко ИДИОТИЗЪМ относно явлението “чалга”:

  Ако запитате кой е най-яркият отличителен белег на чалгата, повечето наши сънародници ще отговорят, че това е профанизмът. В случая с чалгата е точно така – тя е рожба не само на необразовани асоциални и дори антисоциални елементи, но и на хора, чиято есетествена нагласа е разрушението. Но нашенската чалга е проявление на друго едно явление от световен мащаб – “паракултурата”, сиреч “паралелната култура”, или онази култура на определени слоеве от обществото, която битува паралелно на официалните средства за изразяване на ценностите в обществото. Отначало явлението възниква като “субкултура”, т.е. като “набор от регионално ограничени средства за общуване, обмен на идеи и публична изява на личността”, а когато тези форми се утвърдят в рамките на цялата нация, резултатът е “национална паракултура”, каквото е всъщност чалгата за нас, българите (и най-вече: за индо-българите).

  Ярък пример за паракултура по широкия свят е джазът, който като музикален стил на черното население в Северна Америка днес е дори нещо като символ на САЩ. Това е стил, който е паралелен на “бялата” музикална култура, сътворена от Верди, Пучини, Лист, Дворжак, или Щраус; той е протестен, защото й се противопоставя; а се противопоставя, защото в исторически аспект има много причини за такова противопоставяне на черните срещу белите.

  Ловкостта, с която “бяла Америка” изтръгна опасния кучешки зъб, скътан в “черната” джазова паракултура, се дължи на хитрия похват да се имитира “черното” явление, като се изобрети т.нар. “бял джаз”, който е един политически коректен фалшификат и нищо повече. Фалшификат или не, “джазът” на “белите хора” обаче постигна своето – той укроти надигащата се буря, така като някога старите моряци-китоловци са съумявали да укротят някой беснеещ прибой, като са изсипвали в океана дузина бъчви китова мас…

  Ако искаме да се справим с мангасарската чалга у нас, следва че и ние трябва да излеем в океана своите “бъчви с китова мас”. Какво трябва да се направи ли? Ами ето какво! Те (плебеите) вмъкват в песните си цинизми; ние ще ги укротим, като напишем и поставим на оперната сцена една НАША “чалга-опера” (а може и серия от “чалга-опери”), която да си бъде съвсем академична – каквото е длъжно да бъде официалното оперно изкуство, – но в либретото да изобилствуват ако не груби и просташки цинизми, то поне шеговити намеци: да речем – за “деликатните” отношения между хрисимите и най-лични в селото кака Пена и нане Вуте…

  Тогава хората по света ще заговорят не само за “Магията на българските гласове”, но и за “Магията на ловката българска политическа коректност”. В тая насока поне имаме изобилие от заложби.

 15. Anonymous Says:

  На тротоара седи опърпан мъж на средна възраст. Очевидно проси милостиня. До него е изправена табелка със следния текст:

  “Аз съм отчаян! Имам алкохолни проблеми, от които никой доктор не успя да ме излекува. Разбрах, че трябва да вървя по-нататък – до самия край… Да се напия до смърт и така да се избавя веднъж завинаги от теразанията си. Ако имате излишни стотинки, пуснете ги в тази паничка, за да си купя алкохол и по-скоро да умра!”

  Минувач се спира пред него и казва:

  – Няма да ти пускам в паничката никакви стотинки, ами ела с мен в бара отсреща. Ще ти платя цялото пиене, но искам да видя как ще умреш от алкохолно отравяне. Иначе не мога да ти имам никакво доверие: сигурно ме будалкаш, че ти трябват пари за алкохол, а ти веднага ще вземеш да купиш хляб, мляко и зеленчуци за нещастните си гладни дечица вкъщи. Знам ви аз – мошеници ниедни такива!…

 16. юлий Says:

  @Anonymous – паралелите между чалгата и джаза са доста наистина. Едно предложение през 90-те да бъдат овладени тези тенденции като бъдат приети и подпомагани официално (каквото и да значи това) беше направен от Розмари Стателова. Мисля тя за пръв път даде сравненията с черната музика. Естествено в БАН много се смяха старчетата.

 17. Григор Says:

  @юлий: Аз правя паралел не толкова с джаза, колкото с рапа. И в двата случая принципно е възможно да се твори културно в жанра, само че резултатът е твърде условно да бъде наречен рап (или чалга). Както беше казал един американски затворник по адрес на Еминем, „мани го тоя йогурт бе, една псувня като хората нема в песните му, па бил пеел рап педалът!“… Иди в някоя позападнала кръчма да кажеш на постоянното присъствие, че примерно „Цвете мое“ на Слави Трифонов е чалга – ще се съдерат да ти се смеят. (И не само.)

 18. Lyubomir Tsenev Says:

  Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
  Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
  Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
  Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/…….
  По-нататък не издържам и цитирам дословно:
  “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
  – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
  Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
  Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

 19. Lyubomir Tsenev Says:

  Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
  Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
  Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
  Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/.Освен това казва че мидил и звучи нещо като амеба или чехълче – БЕЗКЛЕТЪЧНО животно.
  По-нататък не издържам и цитирам дословно:
  “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
  – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
  Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
  Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

 20. Lyubomir Tsenev Says:

  Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
  Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
  Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
  Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/.Освен това казва че миндил и звучи нещо като амеба или чехълче – БЕЗКЛЕТЪЧНО животно.
  По-нататък не издържам и цитирам дословно:
  “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
  – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
  Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
  Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

 21. Anonymous Says:

  Телевизията е досущ като “езика” на Езоп. Някога Езоп твърдял, че езикът е най-хубавото нещо на света, защото с него могат да бъдат произнесени най-нежните и тържествени думи на любов, съпричастие, човечност, прямота и сърдечност… Но езикът в същото време бил и най-лошото нещо, защото именно чрез него биват произнесени най-големите простотии, думите на завист и омраза, на глупост и безчестие.

  Е, в наше време същото е и с телевизията. Ако сред едно общество социалните отношения са стабилни (каквито в България понастоящем не са), то РЕЖИМЪТ ще се постарае – ЛЪЖЕЙКИ НИ БЕЗОБРАЗНО – да ни поднесе една телевизия, която да повдине градуса на нашето самочувствие, като ни приказва въвишени неща за достойнство, любов, съпричастие и вяра в урешния ден. Ако обаче РЕЖИМЪТ е такъв, че НЯМА РЕЖИМ – както е днес (и от двадесет и две години насам) в България, то по телевизията ще има да си слушаме много какви ли не простотии и мръсотии.

  Това го казвам не защото страдам от носталгия по РЕЖИМИТЕ. В края на краищата по света има общества, в които също не са налице РЕЖИМИ (в смисъла, в който ние разбираме явлението РЕЖИМ), но все пак има някакви норми на благоприличие. Така например в редица страни по света аз мога да гледам любимите си порнографски филми едва след два и пол’вина посред нощ, а пък другаде тъй желаната от мен еротика ми се поднася само по определени телевизионни канали, за които специално съм си платил. А в България – какво? Прище ли ти се еротика: щракнеш дистанционното и ето ти я Черна Златка. Поискаш някаква по-откровена порнография и – хоп! – интервю с финансовия министър…

 22. Григор Says:

  @Lyubomir Tzenev: Случвало се е преди да пуснат по две копия на коментар, но три са постижение. 🙂

  Иначе, и аз съм си задавал този въпрос – защо по разните брадъри свестните и интелигентни хора са персона нон грата. И си мисля, че отговорът е много прост. Ако по телевизията получи видимост дори един такъв, какво ще стане с цялата съвременна българска „ентелегенция“? И със Златките, и с тризначките, и с чалга-певиците и певците…

  И най-вече с тези, които ги подбират и лансират – защото и те се имат за „ентелегенти“ и много държат да са по-най от останалите. Да блестят на техния фон, така да се каже. Пък в България почнаха да се броят на пръстите тези, на чийто фон съвременният български телевизионерски ентелегент изглежда като да струва пукната пара.

 23. Anonymous Says:

  Не пия, не пуша, не псувам, по жени не ходя, хазарт не играя…

  (Следва щателно претърсване на всички джобове.)

  …Копеле, чакай малко – скивà ли к’во станà, мама му дееба! Снощи след покера онеа двете курви извадѝха един коняк и съм си забравѝл при тех цигарите барабар със запалката.

 24. Lyubomir Tsenev Says:

  Е-е казах ти че направих грешка когато се опитах да редактирам и да добавя нещо от прочетеното което бях пропуснал.Затова и те помолих да изтриеш първите два коментара и да оставиш третия,а ти нарочно си ги оставил и трите!За наказание малко ще се заям с теб – спокойно няма да те питам за значението на думата “миндил”,което е толкова важно за организаторите на ВИП Брадър-а, за да не се изложиш с незнание като Черната Златка,ама много ми се иска да обясниш термина БЕЗКЛЕТЪЧНО животно,понеже за първи път го срещам и съм любопитен.Не се смей,понеже ми идват на ум няколко добри примера за такива – полтъргайст,привидение/на животно/,онези от маярите с явно животински наклонности,които по-късно като слизат в Арда придобиват животинска форма,част от неорганичните същества от книгите на Кастанеда/съюзници и скаути/, огромните,необятни и неописуеми същества наречени “колдах” от романите на Чокър – които са с размери на планета и т.н. и т.н.Колкото до амебите и чехълчетата – те със сигурност не са,така че Златка милата тук определено греши.Та ако може да обясниш………

 25. Anonymous Says:

  Любомир Ценев, аз ще Ви обясня:

  1. “Миндил” е престилка, която нежният пол си препасва тъй, че да му ся закрий най-срамотната част от тялото, ако ся случи да остане той (полът, нежният) по тъй естествения за него Евин Тоалет. (Спомнете си Булгаковата героиня “Голата Мома Хела”, която в по-голямата част от събитията в книгата “Майстора и Маргарита” се подвизава в тъй указания вид.) Понеже ролята на “миндиля” е по-скоро да подчертае еротичната даденост на женското месо, придавайки загадъчна скришност точно на онУЙ негово място, гдето ся спотайват най-трепетните му сладости (нежели да го отклони от нашето внимание), то с думата “миндил” се обозначава и самата сластотворна личност, каквато в наше село бихме нарекли съвсем семпличко “курва”.

  2. А стане ли дума за “безклетъчно животно”, няма какво да ся чудите: то е такоз животно, гдето не върви да го затваряш в клетка…

 26. Мъркан Says:

  Последен идиотизъм по тая тема (макар и със закъснение):

  “Деца се лесно правят, трудно се прави удоволствие!”

Leave a Reply