Идиотизъмчета

На кого можете да вярвате? На кучето си. Ако то ви каже, че сте луд, сигурно е право.

Apple Maps не били най-мощната картова система на света ли? Глупости. На коя друга картова система е по силите да премести цял град насред океана?

Златен ли е пясъкът на Златни пясъци? Разбира се. Посъбирайте такса плаж…

Не всичко, което хвърчи, се яде. Това-онова се пие. Влезте в кръчма по време на сбиване…

Във Вселената има баланс. Животът ни е тъжен, но пък заплатите ни са смешни.

Първите думи на Ева след консумацията на плода на познанието:
– Това листо не ме ли прави дебела?

Не отлагайте за утре – отлагайте за вчера! Няма риск да дойде…

Да отстъпиш място на жена в автобуса е сексизъм. Да не ѝ отстъпиш е мизогиния.

Очите са огледало на душата, а политикът – на народа.

26 thoughts on “Идиотизъмчета

  1. Anonymous

    Гарван гарвану око не вади, ала тежкò томува, гдето си няма кой и в окото му да бръкне…

    Reply
  2. Cliff_Burton

    Личен фаворит:
    Първите думи на Ева след консумацията на плода на познанието:
    – Това листо не ме ли прави дебела?

    Reply
  3. Веси

    Aдам: Да, определено, скъпа, далеч по-добре изглеждаш без него.

    Reply
  4. Anonymous

    Един политически коректен Гарван може и да не дръзне да кълве някого по окото, но от това съвсем не следва, че набелязаното за избождане око ще си остане неизбодено.

    Reply
  5. Григор Post author

    Когато планината не отива при Мохамед, сговорна дружина я повдига и му я занася.

    Reply
  6. Anonymous

    За земѣта – дѫждъ, за женѫта – мъжъ…

    Да знамъ, че утрѣ шѫ ýмра, сичко на огина да турна!

    Въ гробищата мечки нѣма /сиречь, смрѫт-та не е страшна!/

    Reply
  7. Anonymous

    Един свеж и пълнокръвен източник на “идиотизми” е “политическата коректност”, за която е свойствено, че за всяко нещо се установява точна и коректна дефинция. (Изобщо, “политическата коректност” е един опит за красноречие, постигано чрез лаконични словесни конвенции.) Така например: думата “flirt”; това е английска дума (произнасяна оригинално като нещо подобно на “флъ-ъ-ъ-ът”), каквато в съвременния “американски-английски” не се употребява, защото Северна Америка си служи с далеч по-ясното понятие “safe sex”. Политическата коректност е узаконила следната дефиниция за “flirt”: СЕКСУАЛНО ПОВЕДЕНИЕ С МИНИМАЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.

    А ето какво е сравнението на политичеки-коректната словесност с политически по-НЕкоректния простонароден говор. У наше село дефинициата за “flirt” е:

    “Флирт имаме тигива, кугито нане Вуте фане – край барата (у папуро) – кака Пена Гюровата и ѝ го ръгне, о-о-обаче у последнио момент го извади и ѝ се изкефи на шкембарата, оти го е шубѐ она да не зѐме па да му рòди, разбираш ли?”

    …Простонародния начин на изразяване не е идиотически, защото не е така лаконичен като полит-коректния такъв и освен това съдържа избитъчна “know-how” информация.

    Reply
  8. morrt

    Когато планината не отива при Мохамед… ами, да си гледа работата. Планини много, а Мохамед е един.

    Reply
  9. Веси

    Аз знам, че последната мода е: Когато планината не отива при Мохамед, при него се тръсва един взвод командоси и ако е късметлия Мохамед отива в Гуантанамо, ако ли не, оказал е съпротива при арест. Или обратното.

    Reply
  10. Anonymous

    “Чалгата” е политически некоректен протест срещу политически коректните официално утвърдени средства за културна изява. Ако “чалгата” не беше така плебейска и притежаваше способността да постигне една по-приемлива естетичност, тя би могла да стъпче и премаже официалната псевдо-естетика, доколкото последната е генетично обречена.

    Reply
  11. Anonymous

    Още малко ИДИОТИЗЪМ относно явлението “чалга”:

    Ако запитате кой е най-яркият отличителен белег на чалгата, повечето наши сънародници ще отговорят, че това е профанизмът. В случая с чалгата е точно така – тя е рожба не само на необразовани асоциални и дори антисоциални елементи, но и на хора, чиято есетествена нагласа е разрушението. Но нашенската чалга е проявление на друго едно явление от световен мащаб – “паракултурата”, сиреч “паралелната култура”, или онази култура на определени слоеве от обществото, която битува паралелно на официалните средства за изразяване на ценностите в обществото. Отначало явлението възниква като “субкултура”, т.е. като “набор от регионално ограничени средства за общуване, обмен на идеи и публична изява на личността”, а когато тези форми се утвърдят в рамките на цялата нация, резултатът е “национална паракултура”, каквото е всъщност чалгата за нас, българите (и най-вече: за индо-българите).

    Ярък пример за паракултура по широкия свят е джазът, който като музикален стил на черното население в Северна Америка днес е дори нещо като символ на САЩ. Това е стил, който е паралелен на “бялата” музикална култура, сътворена от Верди, Пучини, Лист, Дворжак, или Щраус; той е протестен, защото й се противопоставя; а се противопоставя, защото в исторически аспект има много причини за такова противопоставяне на черните срещу белите.

    Ловкостта, с която “бяла Америка” изтръгна опасния кучешки зъб, скътан в “черната” джазова паракултура, се дължи на хитрия похват да се имитира “черното” явление, като се изобрети т.нар. “бял джаз”, който е един политически коректен фалшификат и нищо повече. Фалшификат или не, “джазът” на “белите хора” обаче постигна своето – той укроти надигащата се буря, така като някога старите моряци-китоловци са съумявали да укротят някой беснеещ прибой, като са изсипвали в океана дузина бъчви китова мас…

    Ако искаме да се справим с мангасарската чалга у нас, следва че и ние трябва да излеем в океана своите “бъчви с китова мас”. Какво трябва да се направи ли? Ами ето какво! Те (плебеите) вмъкват в песните си цинизми; ние ще ги укротим, като напишем и поставим на оперната сцена една НАША “чалга-опера” (а може и серия от “чалга-опери”), която да си бъде съвсем академична – каквото е длъжно да бъде официалното оперно изкуство, – но в либретото да изобилствуват ако не груби и просташки цинизми, то поне шеговити намеци: да речем – за “деликатните” отношения между хрисимите и най-лични в селото кака Пена и нане Вуте…

    Тогава хората по света ще заговорят не само за “Магията на българските гласове”, но и за “Магията на ловката българска политическа коректност”. В тая насока поне имаме изобилие от заложби.

    Reply
  12. Anonymous

    На тротоара седи опърпан мъж на средна възраст. Очевидно проси милостиня. До него е изправена табелка със следния текст:

    “Аз съм отчаян! Имам алкохолни проблеми, от които никой доктор не успя да ме излекува. Разбрах, че трябва да вървя по-нататък – до самия край… Да се напия до смърт и така да се избавя веднъж завинаги от теразанията си. Ако имате излишни стотинки, пуснете ги в тази паничка, за да си купя алкохол и по-скоро да умра!”

    Минувач се спира пред него и казва:

    – Няма да ти пускам в паничката никакви стотинки, ами ела с мен в бара отсреща. Ще ти платя цялото пиене, но искам да видя как ще умреш от алкохолно отравяне. Иначе не мога да ти имам никакво доверие: сигурно ме будалкаш, че ти трябват пари за алкохол, а ти веднага ще вземеш да купиш хляб, мляко и зеленчуци за нещастните си гладни дечица вкъщи. Знам ви аз – мошеници ниедни такива!…

    Reply
  13. юлий

    @Anonymous – паралелите между чалгата и джаза са доста наистина. Едно предложение през 90-те да бъдат овладени тези тенденции като бъдат приети и подпомагани официално (каквото и да значи това) беше направен от Розмари Стателова. Мисля тя за пръв път даде сравненията с черната музика. Естествено в БАН много се смяха старчетата.

    Reply
  14. Григор Post author

    @юлий: Аз правя паралел не толкова с джаза, колкото с рапа. И в двата случая принципно е възможно да се твори културно в жанра, само че резултатът е твърде условно да бъде наречен рап (или чалга). Както беше казал един американски затворник по адрес на Еминем, „мани го тоя йогурт бе, една псувня като хората нема в песните му, па бил пеел рап педалът!“… Иди в някоя позападнала кръчма да кажеш на постоянното присъствие, че примерно „Цвете мое“ на Слави Трифонов е чалга – ще се съдерат да ти се смеят. (И не само.)

    Reply
  15. Lyubomir Tsenev

    Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
    Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
    Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
    Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/…….
    По-нататък не издържам и цитирам дословно:
    “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
    – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
    Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
    Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

    Reply
  16. Lyubomir Tsenev

    Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
    Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
    Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
    Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/.Освен това казва че мидил и звучи нещо като амеба или чехълче – БЕЗКЛЕТЪЧНО животно.
    По-нататък не издържам и цитирам дословно:
    “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
    – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
    Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
    Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

    Reply
  17. Lyubomir Tsenev

    Далечни поздрави отново!Гриша казах веднъж,че не пиша по форуми ,но пак не издържам и ще се включа а на теб оставям да прецениш дали си заслужава.Няма да ти пиша някой оригинален тъпизьм или да коментирам паралели между чалга,джаз и рап.Колкото до идиотизма обаче…….
    Има една помия по телевизията наречена ВИП Брадър/която никога не съм гледал/,но знам,че там набутват разни колоритни личности като чалга певачки/пардон певици/ и певци и разни други субекти повече или по малко известни и покрай другите изпълнения им тестват и умствения багаж……..
    Та ето какво ми попадна наскоро в Lifestile.bg/който повече няма да отварям,защото някой ден рискувам да умра от смях/:
    Викат Черната Златка в Изповедалнята на ВИП Брадър за да обясни значението на думата “миндил”.Тя сериозно се замисля и накрая отговаря,че не знае, но като излезе обещава да провери и да научи/въпреки това решава че е нещо обидно както и думата “кифла” за жена,чието значение е научила съвсем скоро/.Освен това казва че миндил и звучи нещо като амеба или чехълче – БЕЗКЛЕТЪЧНО животно.
    По-нататък не издържам и цитирам дословно:
    “След това Златка направи импровизирана анкета сред женското съсловие в Къщата/между които са и тризначките Вяра,Надежда и Любов,известни със зашеметяващо ниския си коефициент на интелигентност/ за значението на загадъчната дума – миндил.Любов предположи че е нещо чорлаво.Според Люси думата също е обидна.Тя добави,че кифли викали на тия момичета,които са леки.
    – А пък на нас ни викат “Трите мисирки” – сподели примирено една от тризначките ”
    Трябва да ти кажа,че това последното ме разнебити от смях до такава степен,че не разбрах как съм се отзовал от стола на земята,блъснах вратата и излязох в коридора превит на две,като продължих да се смея на глас/съквартирантите ми от къщата тъкмо вечеряха в кухнята и доста ги стреснах меко казано/.По едно време като видях,че едно от момичетата ми носи чаша чай и ме гледа уплашено най-сетне се овладях.Извиних се като обясних,че всичко е наред и не полудявам и така нещата приключиха.
    Абе Гриша ти нямаше ли в сайта си отделен раздел “Смях” с подраздел “Бисери”?Това може да го включиш там ако искаш.Или да направиш нов подраздел “Недостижими висини на човешката простотия”,например.Откъде да вземеш материал,дал Господ – не само Lifestyle.bg.И аз също мога да кажа,че в тая насока например явно имаме изобилие от заложби.Тъжното е че тия хора се водят някакъв ВИП,техните песни и приказки се слушат и на тях се подражава от по-младите – не знам доколко обаче.А истински интелигентните и умни хора в България,които зная че ги има,и които трябва да са истинските ВИП и на тях да се подражава – те къде са?

    Reply
  18. Anonymous

    Телевизията е досущ като “езика” на Езоп. Някога Езоп твърдял, че езикът е най-хубавото нещо на света, защото с него могат да бъдат произнесени най-нежните и тържествени думи на любов, съпричастие, човечност, прямота и сърдечност… Но езикът в същото време бил и най-лошото нещо, защото именно чрез него биват произнесени най-големите простотии, думите на завист и омраза, на глупост и безчестие.

    Е, в наше време същото е и с телевизията. Ако сред едно общество социалните отношения са стабилни (каквито в България понастоящем не са), то РЕЖИМЪТ ще се постарае – ЛЪЖЕЙКИ НИ БЕЗОБРАЗНО – да ни поднесе една телевизия, която да повдине градуса на нашето самочувствие, като ни приказва въвишени неща за достойнство, любов, съпричастие и вяра в урешния ден. Ако обаче РЕЖИМЪТ е такъв, че НЯМА РЕЖИМ – както е днес (и от двадесет и две години насам) в България, то по телевизията ще има да си слушаме много какви ли не простотии и мръсотии.

    Това го казвам не защото страдам от носталгия по РЕЖИМИТЕ. В края на краищата по света има общества, в които също не са налице РЕЖИМИ (в смисъла, в който ние разбираме явлението РЕЖИМ), но все пак има някакви норми на благоприличие. Така например в редица страни по света аз мога да гледам любимите си порнографски филми едва след два и пол’вина посред нощ, а пък другаде тъй желаната от мен еротика ми се поднася само по определени телевизионни канали, за които специално съм си платил. А в България – какво? Прище ли ти се еротика: щракнеш дистанционното и ето ти я Черна Златка. Поискаш някаква по-откровена порнография и – хоп! – интервю с финансовия министър…

    Reply
  19. Григор Post author

    @Lyubomir Tzenev: Случвало се е преди да пуснат по две копия на коментар, но три са постижение. 🙂

    Иначе, и аз съм си задавал този въпрос – защо по разните брадъри свестните и интелигентни хора са персона нон грата. И си мисля, че отговорът е много прост. Ако по телевизията получи видимост дори един такъв, какво ще стане с цялата съвременна българска „ентелегенция“? И със Златките, и с тризначките, и с чалга-певиците и певците…

    И най-вече с тези, които ги подбират и лансират – защото и те се имат за „ентелегенти“ и много държат да са по-най от останалите. Да блестят на техния фон, така да се каже. Пък в България почнаха да се броят на пръстите тези, на чийто фон съвременният български телевизионерски ентелегент изглежда като да струва пукната пара.

    Reply
  20. Anonymous

    Не пия, не пуша, не псувам, по жени не ходя, хазарт не играя…

    (Следва щателно претърсване на всички джобове.)

    …Копеле, чакай малко – скивà ли к’во станà, мама му дееба! Снощи след покера онеа двете курви извадѝха един коняк и съм си забравѝл при тех цигарите барабар със запалката.

    Reply
  21. Lyubomir Tsenev

    Е-е казах ти че направих грешка когато се опитах да редактирам и да добавя нещо от прочетеното което бях пропуснал.Затова и те помолих да изтриеш първите два коментара и да оставиш третия,а ти нарочно си ги оставил и трите!За наказание малко ще се заям с теб – спокойно няма да те питам за значението на думата “миндил”,което е толкова важно за организаторите на ВИП Брадър-а, за да не се изложиш с незнание като Черната Златка,ама много ми се иска да обясниш термина БЕЗКЛЕТЪЧНО животно,понеже за първи път го срещам и съм любопитен.Не се смей,понеже ми идват на ум няколко добри примера за такива – полтъргайст,привидение/на животно/,онези от маярите с явно животински наклонности,които по-късно като слизат в Арда придобиват животинска форма,част от неорганичните същества от книгите на Кастанеда/съюзници и скаути/, огромните,необятни и неописуеми същества наречени “колдах” от романите на Чокър – които са с размери на планета и т.н. и т.н.Колкото до амебите и чехълчетата – те със сигурност не са,така че Златка милата тук определено греши.Та ако може да обясниш………

    Reply
  22. Anonymous

    Любомир Ценев, аз ще Ви обясня:

    1. “Миндил” е престилка, която нежният пол си препасва тъй, че да му ся закрий най-срамотната част от тялото, ако ся случи да остане той (полът, нежният) по тъй естествения за него Евин Тоалет. (Спомнете си Булгаковата героиня “Голата Мома Хела”, която в по-голямата част от събитията в книгата “Майстора и Маргарита” се подвизава в тъй указания вид.) Понеже ролята на “миндиля” е по-скоро да подчертае еротичната даденост на женското месо, придавайки загадъчна скришност точно на онУЙ негово място, гдето ся спотайват най-трепетните му сладости (нежели да го отклони от нашето внимание), то с думата “миндил” се обозначава и самата сластотворна личност, каквато в наше село бихме нарекли съвсем семпличко “курва”.

    2. А стане ли дума за “безклетъчно животно”, няма какво да ся чудите: то е такоз животно, гдето не върви да го затваряш в клетка…

    Reply
  23. Мъркан

    Последен идиотизъм по тая тема (макар и със закъснение):

    “Деца се лесно правят, трудно се прави удоволствие!”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *