Ubuntu и коректността

Не съм фен на Ubuntu.

Причината не е в дистрибуцията – не е лоша. (От интерфейса на последните версии ме побиват тръпки. Изглежда ми рядко постижение в умението да не ставаш за нищо. Но проблемът вероятно е в разминаването на интерфейса с моите очаквания и навици, а не в негова принципна негодност.) Дразни ме все по-откритата ѝ корпоратизация.

Като начало, Ubuntu отдавна са известни с принципите „вземам много, връщам малко“ и „всичката пара – в свирката“. Особено сред „родителската“ им дистрибуция – Дебиан – която го усеща най-добре. Нерядко съм забелязвал по снимки от Дебконове фланелки с надпис „Fuck Ubuntu“. Вероятно заради почитта ми към Дебиан подходите на Марк Шатълуърт дразнят и мен.

Вярно е, че свободният софтуер означава правото да взимаш всичко, дори ако не връщаш нищо. Това е то свободата. Но е и още нещо: правото на тези, които и връщат, да имат ниско мнение за теб. Особено ако правиш много добри пари от вземането, а връщаш почти нищо. Аргументите, че Каноникъл дават работа на много Дебиански девелопери, изобщо не ме докосват – доколкото ми е известно, работещите там поддържат Дебиан само в извънработно време. Няма нито един нает, за да работи по Дебиан. За разлика от голям куп фирми, от IBM през HP до Intel и AMD, където има хора, назначени специално да работят по Дебиан, и фирмите не се бият по гърдите с това. Но ме докосва, че Каноникъл вземат всичко свободно от Дебиан, а почти всичко, което е разработено от тях самите, е затворен код. Не уважавам принципа „твоето е общо, а моето си е мое“. Нито познавам свестен човек, който да го уважава.

Още по-дразнеща е политиката на Ubuntu да се инвестира май-май основно в реклама, а не в реална работа. Повечето нейни дела са тънък слой боя върху Дебиан. Повод реалните неща да бъдат кръстени с някакво друго име, да не се отчетат чуждите заслуги, а потребителят да бъде оставен с впечатление, че Каноникъл са направили едва ли не всичко. Дори ако погледне рекламите им, човек забелязва, че се рекламира думата “Ubuntu” – всякакво споменаване на Линукс (да не говорим за ГНУ/Линукс) или какъвто и да е друг свободен софтуер много внимателно се избягва. Едно към едно практиката на Apple да се тупат по гърдите с Mac OS, като старателно избягват да споменават, че тя е тъничък графичен интерфейс върху мощта на свободния FreeBSD. А след това претендират, че заслугата им е в правене на реклама на Линукс и въвеждането му в употреба…

Новата им изцепка обаче прекрачва поредната граница. Става дума за интегрирането на търсенето на компютъра с търсене в Амазон. Търсите си някоя MP3-ка по машината? Без да ви попита, програмката ще се обърне (през сървър на Каноникъл) към Амазон, и ще получите оттам съвет откъде от Амазон да си купите тази или други подобни музики. Удобно за Амазон, и генерира прилична печалба за Каноникъл. Наглед лошо няма, Каноникъл са се погрижили (поне по техните думи) да направят нещо за вас, справедливо е да им помогнете да изкарат нещо. (Колко те се грижат да помагат на другите, които са им направили почти всичко тяхно, е друга тема.) Да, ама и тук нещата опират до “наглед”.

Като начало, търсенията ви минават през Интернет в открит текст. Какво става, ако претърсвате компютъра си за файла с паролите, по текста на някоя? Или ако търсите някое порнофилмче, и по някаква причина няма да сте щастливи светът да научи от какво се вълнувате? (Ако не се вълнувате от порнофилми, помислете си примерно за наркодилърите около училището, където учат децата ви – малко ли биха платили, за да имат информация за снимките им и кое чие е? Където платежоспособно се търси стока, винаги се намира кой да я предлага.) Само това да е, вече стига. Поне според мен.

А не е само това. Търсенето отива до сървър в Каноникъл, който го почиства от вашия IP адрес, преди да го препрати към Амазон. „Много сме загрижени за опазването на тайната ви, затова.“ Хубаво де, ама вашата търсеща програмка сваля след това свързаните с търсенето картинки пряко от Амазон. Те са хванати от джунглата и не могат да съберат две и две, и да определят от кое IP идва търсенето, нали? Или пък ние сме хванати от джунглата, та не можем да се досетим не го ли знаете, ама ви изнася и вие да съберете информацията кой какво търси, нали? И най-вече какво ще я правите, като я съберете. Нали?

Капакът на наглостта обаче е последното изказване на Марк Шатълуърт по въпроса. А именно: „Така или иначе имаме root достъп до машините ви. Следователно вече ни вярвате по въпроса за данните си.“

Е, до моята машина няма достъп. И не предвиждам някога да има. Защото след всичко това му нямам нито капка вяра за данните си.

Както и за каквото и да е друго.

23 thoughts on “Ubuntu и коректността

 1. noemis

  Това, за което пишеш предполагам важи само за Убунту!
  А как стои въпросът с базираните на него Хубунту, Кубунту, Лубунту, Линукс Минт?

  От доста време карам с една френска версия на Хубунту – Voyager и съм много доволен от нея, но това не го знаех и определено не ми харесва:

  „Така или иначе имаме root достъп до машините ви. Следователно вече ни вярвате по въпроса за данните си.“

  Reply
 2. Славо

  Това което Убунту са направили за разпространението на линукс и увеличаването на пазарния дял никоя друга дистрибуция преди това не е направила. Този “тънък” графичен интерфейс отгоре е единствената разлика между система, лесна за използване и такава, която никой не-маниакален не-технически потребител не иска да погледне.

  Прав си, Григоре, че това е свобода – да взимаш без да връщаш. И именно заради слабия морал на по-голямата част от човечеството, включително програмистите, идеята на отворения код работи до един момент, след който работят само парите. Иска ми се и на мен да живеем в идеален свят, където всеки отвръща на доброто което му правиш, но досега такъв свят не съм видял.

  Видял съм обаче опит за прилагането му на практика с комунизма в много държави. Еми да – Убунту е комунизма на отворените операционни системи. Mac OS е капитализма.

  Крайно време е всички идеалисти да разберат, че света не е идеален и принципите които биха го направили такъв винаги биват пренебрегнати от някого с цел самооблагодетелстване. Няма добър комунизъм на практика, в смисъла който Маркс е имал предвид. Няма и добър отворен софтуер на практика. Поне не толкова добър до това което платените алтернативи предлагат.

  Аз ще си остана вярващ в пазарната икономика както в политическите среди, така и тези на операционните системи. Ще си плащам и ще искам това за което плащам да е добро. Останалото попада в категория “на харизан кон зъбите не се гледат”. Ползвам си както Убунту-то, така и платените ОС-и с едно наум. Debian-а просто е за техничари, които са склонни да губят време по 1 час в настройки на неща които трябва “просто да работят”. Бих се изкефил да си платя и за Убунту, тамън тогава ще мине в категорията на пазарната икономика, която ми е по-насърце от идеализма.

  Reply
 3. Кирил

  И на мен ми е интересно какво е положението с другите дистрибуции, защото и аз искам вече да мина на друга операционна система.

  Reply
 4. Божо

  Ох, стига с това сравняване на отворения код с комунизма.

  От отворен код се печелят пари – т.е. няма комунизъм.

  Няма и добър отворен софтуер на практика. Поне не толкова добър до това което платените алтернативи предлагат.

  Вярвай си.

  Reply
 5. Славо

  Значи, Божо, щом се печелят пари не е комунизъм? Аз бих казал, че от комунизма някои хора са направили повече пари отколкото капиталистите. Не ти приемам аргумента.

  А за цитата – ще се съглася, че има някои безценни неща писани с отворен код. Но не и инструменти за масово ползване, при които има платени алтернативи.

  Node.js, Apache Cordova и Aparche server са примери за добър отворен софтуер. Но когато някой започне да ми сравнява Gimp с PhotoShop или LibreOffice с Word ми иде да се застрелям.

  Reply
 6. Комитата

  Мен пък ме издразниха с новата графична среда и затова минах на Mint. А това с емпетройките не съм го пробвал, ще го тествам като се прибера у дома.

  Reply
 7. юлий

  Аз не мисля, че може да има успешно сравнение на свободния софтуер със политическа система. Малко си прилича с всички, но със същия успех мога примерно да кажа, че свободния софтуер е анархо-комунистическо-капиталистически модел. Анархичен, заради самата природа на структурата на модела,поведението и мотивацията на различните агенти в него. Комунистически, защото има някакво разпределение на “печалбата” (колкото условно да е това понятие) от самите агенти на системата. И капиталистически, защото е поставен в условията на свободен пазар.
  Та сравненията с политически системи могат да са всякакви, но според мен никога не се получават.

  Григор е прав, че графичния интерфейс на Убунту 12 е зле. Убунту искат да са Mac и китайски таблет едновременно. От друга страна според мен Линукс дистрибуциите имат голяма нужда от това да бъде разработван добър софтуер съобразно потребителското преживяване, така както е при Mac.
  Преди време бях сравнявал С.Джобс с А.Доган, не ми се иска да се стига до там да сравнявам Марк Шатълуърт с някой местен политически герой.

  Reply
 8. Данаил

  Ubuntuси имат цел и си я предледват. Лошо е, че не помагат повече на общността, ама много лошо. A Debian не е само за техничари, има една дистрибуцийка Дуду-линукс която е направена за ДЕЦА, и е базирана на Дебиан, а не на Ubuntu.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Славо: Не съм съгласен по много точки.

  Като начало, Убунту не са направили за разпространението на Линукс нищо – направили са за разпространението на Убунту, а това е съвсем друго нещо. Както платеният софтуер е икономика и на парите, и на признанието, така е и със свободния. Каноникъл вземат Дебиан и го маркетират като Убунту, като старателно избягват споменаване на истинските автори – тоест, крадат признание. Формално не е незаконно, но е на границата на това да бъде. И е абсолютно неетично: повечето други корпорации, които ползват свободен софтуер, са далеч по-етични от тях. А са си корпорации, плюти неведнъж заради безогледността си.

  Че идеята на свободния софтуер работи до един момент, а след това само парите – не е вярно. Било е докъм 1995, когато Идграсил за пръв път осъзнават, че в спазването на идеята (включително в допринасянето за своя сметка) има повече пари, отколкото в неспазването ѝ. Ред Хат го демонстрират нагледно и до днес. Каноникъл обаче се опитват да паразитират във всяко отношение, дори където вредят не само на всички други, а в крайна сметка и на себе си.

  Че няма добър свободен софтуер, поне не толкова добър, колкото комерсиалните системи – тук мога само здравата да се посмея. Точно както и на обяснението, че Дебиан е за хора, които обичат да донастройват. Някои от сложните неща по него наистина искат донастройка, но те я искат и в най-комерсиалните софтуери. Всичко останало Просто Работи, за разлика от комерсиалния софтуер. Най-елементарен пример – кой Уиндоус тръгва на 99% от компютрите без нужда от доинсталиране на драйвери? И ако ти иде да се застреляш от сравнението на MS Office с LibreOffice, значи просто си приказваш колкото да вдигаш шум…

  За пазарната икономика – една от причините да имам доверие на свободния софтуер е именно че се създава и разпространява на истински пазарен принцип. („Катедралата и базарът“ на Ерик Реймънд е добро начало на темата, ако и вече старичко.) Надали си се замислял, но писането на свободен софтуер е вътрешен пазар, докато писането на комерсиален софтуер е вътрешна тоталитарна структура – кое очакваш да произведе по-добрия продукт? Същото важи и за разпространението. Имаше отдавна, преди години, времена когато комерсиалният софтуер реално беше пазар. В момента повечето от него реално е монопол или олигопол, налаган и продаван чрез рушвети, корупция, арестуване на клиента и други „пазарни“ похвати. Истинският пазар е много по-застъпен именно при свободния софтуер.

  Но надали ще разбереш тези обяснения, преди като начало да разбереш, че свободният софтуер се пише не от идеализъм, а за изгода – къде за слава, но най-често за пари. И че тези пари при него се печелят – изненадааааа! – чрез пазар и продажби. Съветът ми е да се запознаеш поне с това. Ще ти спести някое ставане за смях където ще ти се смеят злобно, вместо да те скастрят приятелски.

  @юлий: Уви, Шатълуърт все повече става за сравняване с местните ни политически герои. И най-тъжното е, че по начало не беше такъв – еволюира в тази посока при пробата чрез власт.

  А това, от което Линукс дистрибуциите имат нужда, според мен е интерфейс за наличния им софтуер, ориентиран към потребителското преживяване. Някои от програмите им са добри, но уви, все още ориентирани предимно към потребители с познания (regexes, anyone?). От масирана реклама, която да привлече i-Потребителите, според мен трябва да бягат като от чума…

  Reply
 10. Валентин

  Това, което пишеш не е вярно. Резултати от Амазон се появяват само при търсенето на видео или музика, но не и на файлове с пароли.

  Да се твърди, че печалбата от реклама е нещо лошо е несериозно. Това не е благотворителна организация, а фирма. Целта и е да печели пари.

  Reply
 11. tom

  Някой знае ли какво се има предвид “имаме root достъп до машините ви”?
  Буквално (backdoor/чрез ъпдейтите) или фигуративно поради това че тяхната дистрибуция е на машината ми?

  Reply
 12. Веси

  Следната домашна ситуация с превод:
  Аз: “Григор пише че Mac OS е тъничък графичен интерфейс върху мощта на свободния FreeBSD”
  Ч: “Хахахахахахаха, прав е, бебс.”
  След малко:
  Аз:”Убунту са интегрирали търсенето на компютъра с търсене в Амазон”
  Усилено тропане по клавиатурата от по-лошата половина:
  “Аха…..я гледай ти….да го таковам… бебс, ти знаеш ли че на Убунту не можеш да инсталираш пакети, трябва те да влязат в комлютъра ти като рут. Че то е по зле от Уиндоус, и Майкрософт не са си позволявали такова нещо.”

  Reply
 13. юлий

  @Григор – хубава забележка, софтуера си го имат и работи. Според мен са сложили мерника точно върху i-Потребителит, а на всичкото отгоре, такова евтино копиране ще доведе само най-шукар-фешън юзъри и всичко ще стане една голяма статистика (корпоративна).
  @Веси – Добави и това, че тъничкия има графичен интерфейс (ползва се мисля главно cocoa) e прилежно затворен, но се бият по гърдите че имат ОС с отворен код. Това си е парадокс: всичко което са написали е затворено, но иначе тяхната ОС е отворена !?

  Reply
 14. Григор Post author

  @Валентин: Предложи как търсачката да се досети дали “TheCrownAndTheRing” е име на емпетройка по диска ми, или паролата ми за онлайн банкиране, примерно. А ако ми покажеш къде пиша (или предполагам), че печалбата от реклама е нещо лошо, направо ще те призная. Проблемът е не че организацията рекламира, а че събира моя частна информация с неизвестно (но предположимо) каква цел (преточвайки я през Нета в открит текст, и издавайки на който може да не искам каквото може да не искам той да знае).

  @tom: Чрез ъпдейтите също го могат.

  @Веси: Можеш да инсталираш пакети през sudo – това не е страшен проблем. (А ако имаш предвид, че се инсталират само в администраторски режим, това не е лошо – по тази причина например е по-трудно да се (само)инсталират под Линукс вируси.)

  @юлий: Уви, и аз изпитвам такива подозрения – че все повече всичко им е корпоратистика…

  Reply
 15. Валентин

  При натискане на клавиша “Windows” (Dash home) по подразбиране се търсят файлове и програми локално. Ако искаш да търсиш музика и филми трябва да щракнеш съответната иконка предварително (след като си я щракнал няма да пишеш заявка за търсене на файла с паролите, а ще изпишеш заглавието на някой филм или музикално произведение).

  Който не иска да разкрие музикалните си и филмови предпочитания (това може да се случи, ако някой си направи труда да анализира заявките за търсене) може спокойно да не ползва инструмента на Ubuntu за търсене. Даже имате възможност да отворите кода и да пуснете изчистена от реклама алтернатива! Това е силата на отворения код – можете да промените това, което не ви харесва, вместо да се оплаквате колко лоши били гадните капиталисти, които са направили интерфейса, който сте избрали да ползвате и са ви го дали безплатно…

  Ето снимка на екрана и обяснения: http://i45.tinypic.com/2llg700.png

  “Ubuntu имат root достъп” означава, че имат възможност да сложат каквото си искат в обновяванията, които се инсталират автоматично (или почти автоматично – потребителят само щрака на бутона за потвърждаване на обновяването).

  Reply
 16. wn

  По твърде странен начин се е изродила хубавата стара зулуска философия “Юбунту”, след като веднъж е била попаднала – в качеството си на изсмукан от пръстите термин – в сферата на сътворяване и обмен на “свободния софтуеър”; той пък изобретен специално, за да се подкопае монополизма в съвременния “хай-тек”.

  Наистина, възприета в нейния първоначален вид, философията “Юбунту” би била подходящо оръжие за борба с крайно десните тенденции у съвременното човечество. Някога и самият Махатма Ганди благоговееше пред Южноафриканското “Юбунту” – пред този простонароден зулуски комунизъм, който не се отличаваше много от вродения хилядолетен комунизъм на мужиците от Руските равнини.

  Но времето, в което живеем, е време на лъжа и лицемерие и затова няма нищо чудно, че “Юбунту” ни се представя като едва ли не болшевишко-чекистка комисарска истерия: МОЙТО СИ Е МОЕ, А ЧУЖДОТО Е ОБЩО.

  Вярно е, че “простонародният комунизъм”, сред който трябва да се търси зулуската философия на “масовата справедливост”, е валиден само за примитивните общества, които живеят в хармония с Природата, сиреч – които все още не са я пренаселили и унищожили, че да се стигне до сутуацията: “не стига за всички, поради което негодните за оцеляване подлежат на анихилация”. Но това са общества, които не си поставят за цел нещо повече от елементарно биологично възпроизводство (негърките да надуват периодично шкембари и да изпльоцват необходимия брой негърчта!), а нам, гдето сме – Божкем – цивилизовани и дълбокомислени творци на софтуеърни магии, не ни остава нищо друго, освен да наденем юзди на безсрамно напиращия у масите комунизъм.

  Упоменава се, че – пренесен в сферата на антимонополното линуксотворчество – “Юбунту” пренасочва по-голямата част от парата да минава през свирката. Ще си рече човек, че тук е замесена сянката на Другаря Ленин – отгде да знайме какво е правил Вождът, когато е бил някога изгнан във Финландия – страната, в която 70 години по-късно щеше се сътвори Линукс?

  Но във всичко това няма нищо чудно: на света винаги са живяли, живеят и ще живеят – во веки веков – фарисеи, чиято основна задача в живота е да хващат най-човекоутвърждаващите идеи на света и да ги префасонират за “нула време” в тяхната напълно човекоотричаща противополжност. А фарисеите са такава пасмина, че ако се опита да ги изтреби някой (полезен) диктатор, те отново ще се появят – ще поникнат и избуят, като “фиалки в чистом поле”. Спасение от тях няма!

  Reply
 17. Пешо

  изключително недолюбвам софтуер който прави едно от двете – опитва се да мисли вместо мен, или прави нещо, с което вероятно няма да съм съгласен, и по тая причина го прави скрито. Та подобни практики от страна на Убунту са наистина гнусни. От друга страна, разработката, разпространението и т.н. на нещо струва пари, които трябва някак си да се върнат – иначе въпросното нещо скоро ще изчезне. Да оставим нещата да се развият от само себе си – ако подобни практики дразнят достатъчно голям брой юзъри до степен да не използват Убунту, загубите в дългосрочен план вероятно ще надхвърлят келепира от кооперацията с Амазон. Ако пък Убунту е толкова добър, че юзърите са склонни да преглътнат такива работи – значи от Убунту са уцелили ваксата.

  Reply
 18. Григор Post author

  @Пешо: Ако съдим по опита на Apple, юзерите са склонни да преглътнат всичко. И след това да пищят, да търсят под дърво и камък кой им е срал в гащите и отчаяно да се молят някой да дойде да ги спаси…

  Reply
 19. Петър Петров

  Излезе Windows 8. Нещо да отразиш? Или поне да пуснеш темата 🙂

  Reply
 20. Григор Post author

  @Петър Петров: Не съм го видял – какво мога да напиша за него?

  Между другото, Каноникъл май направиха възможността за търсене в Амазон по избор. Само че трябваше да се надигне срещу тях вълна, за да се случи. Иначе казано, знаели са, че не са прави, но са се пробвали дали ще мине номера. Което още повече сваля имиджа им в очите ми. Все повече мисля за тях като за учебникарския паразит в сферата на свободния софтуер.

  Reply
 21. Григор Post author

  А, и още нещо.

  Част от EULA-то на новия Dash в 12.10:

  “… by using Dash, you automatically agree to send your search term and IP address to a number of third parties.”

  Иначе казано, с голяма вероятност Каноникъл пращат не само какво търсите, но и IP адреса ви на когото трябва (Amason, Facebook, Twitter, BBC, вероятно и други…)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *