Firefox 1.5 Beta 1

Днес най-сетне успях да се докопам до това нещо. Убедих един клиент да си го сложи, по-точно да приеме аз да му го сложа. И докато го инсталирах, го оглеждах.

Не съм фен на никой софтуер заради името му. И към “лисичката” имам забележки. Но не мога да отрека, че е направена по някакъв… просто готин начин. Пълни ми душата, казано простичко. Някакъв свой си, хитър, свежарски подход.

Конкретният повод за възторга ми беше новият център за ъпдейтове, и това как той се справи с многобройните екстенжъни за версия 1.0.х. За някои автоматично претърси и откри нови версии, които с лекота свали и постави вместо старите. За други откри кръпки, които ги пригаждаха към новия – и се справи не по-малко успешно и с тях. А някои просто обяви за стари, и консервира. И тържествено обеща, че ще проверява периодично за нови техни версии, и появят ли се, мигновено ще бъдат вкарани в игра.

Ъпдейтването за нови неща според мен е може би най-слабото място на 1.0.х версиите. Не се учудвам, че в новата версия са адресирали най-много именно него. Но съм истински възхитен, че не е направена повече или по-малко кадърна версия на ъпдейтването на други браузери, а е вложен ум, изобретателност, свежо мислене. Браво на екипа на Firefox! Заслужено!

Друго, за което си мисля, е че може би е време да се въведат възможности за зависимости между различните екстенжъни. Вече почват да се появяват такива, които определено биха спечелили от това автоматично с тях да се инсталира и друг. Мисля, че някои дори вече го правят, но реализирано като специфичен вътрешен код. А това вече говори, че е време да се мисли за цялостна система.

(Личи си деформацията ми от пакетната система на Дебиан. :-))

Веднъж въведени, тези възможности биха улеснили работата не само на братята по развойна среда. Вече си имам няколко различни списъка екстенжъни за Firefox – списък “секретарка”, списък “поназнайващ служител”, списък “надут шеф на отдел/фирма”… Нямам още списък “хакер”, защото хакерите нямат нужда от мен, за да си сложат браузер, но определено има нужда от такъв. И ако имаше готови пакети за разширения, които само ти закачват желания набор нацяло, с едно чукване, биха се спестили просто непредставими количества монотонен труд!

Друг един екстенжън, за който си мисля, е пълен конфигуратор. Страшно много от опциите на браузера са широко настройваеми, но само ако конфигурационните му файлове се редактират на ръка. Един също така свежарски конфигуратор би бил манна небесна за по-напредналите потребители! (Само че бих препоръчал да не става вградена част от браузера. Ще се изгуби простотата му, която е привлекателна пък за по-малко напредналите.)

Другото, което си мисля – дали не е крайно време преди версия 2.0 да се направи пълен секюрити одит на кода на браузера? Знам, че не е малко – но ще си струва. OpenBSD спечели страшно много като сигурност от това. Пък и ми се ще Symantec да спрат да се чешат там, където не ги сърби.

Каквото и да стане – наличното вече е хубаво, и има всички шансове да става и още по-хубаво. 🙂

1 thought on “Firefox 1.5 Beta 1

  1. rosko

    Да Firefox e наистина един много привлекателен браузър с екстенжъните които ги има. Човек в крайна сметка сам ще подбира какво да си избере по свой вкус. В момента съм с 1.07 и мисля да изчакам 1.5 но финалната версия-както се говори ще бъде доста различна от 1.0.x

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *