R.I.P. Honeywiki… освен ако някой не те подслони

Вероятно сте забелязали, че последните няколко дни блогът ми се отваряше все по-бавно. Не само той – всички сайтове на сървъра, където е. А сървърът е мой, и е редно да взема мерки. Затова преди три дни седнах да проверя откъде идва проблемът.

Оказа се, че базата данни (mysql) направо изпилва машината – над половината от времето дисковият пакет беше натоварен на 100%. Здравото оптимизиране на настройките на MySQL помогна донякъде, но само за ден положението отново се влоши. Време беше да се поинтересувам какво точно товари базата така зверски.

Виновникът се оказа един мой експеримент отпреди време – Honeywiki. Уики, създадено да бъде капанче за спамботове – в него „пишат“ само те. Съответно, IP адресите, от които пишат, са удобни за картиране (и евентуално блокиране) на ботнетове, а рекламираните сайтове – за картиране (и евентуално блокиране) на пробити сървъри и киберкриминални хостинги. (И за куп други, по-малко популярни, но не по-малко интересни задачки и проучвания.)

А проблемът беше, че уикито е станало твърде популярно сред спамботовете. На моменти е стигало до над 50 нови записа в минута – почти половината от средния трафик на англоезичната Уикипедия! Само че не разполагам с нейния клъстер от многостотин сървъра. Уикито е на само един, заедно с почти 50 други сайта. (И хардуерът му е доста импровизиран – например дисковете не са сървърски, нито са особено бързи. Няма как, с пръдня боя…) Преди петнайсетина-двайсет дни бях разчистил базата му данни и бях решил – ще минат години, преди да я натрупа отново. Само че оттогава тя е станала 25 гигабайта, а това е доста за едносървърна инсталация на МедияУики.

Затова с болка на сърце слагам край на проекта Honeywiki. Освен ако някой не иска да го подслони. Предоставям му с удоволствие сегашната база данни, инсталацията на уикито и домейна honeywiki.zavinagi.org, където спамботовете са свикнали да намират целта си. 🙂

6 thoughts on “R.I.P. Honeywiki… освен ако някой не те подслони

 1. Петър Петров

  Е добре де, ти като получиш спам в това honeywiki не го ли блокираш автоматично? Нали това му е огромното предимство — там хора не пишат.

  Reply
 2. Григор Post author

  @Петър Петров: Не, разбира се – нали това е идеята! Да събирам спама, вместо да го блокирам, за да мога да го анализирам и да вадя някакви заключения.

  Между другото, един момък изяви желание да хостне уикито. Прехвърлихме го и вече е активно при него. Така че събирането на спам продължава, вече на по-приличен хардуер. 🙂

  Reply
 3. Pingback: Anonymous

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *