Телефонче

Преди няколко дни преподписах договор с Виваком за фирмените телефони, и ми връчиха ваучър за покупка от техен магазин. Естествено, огледът на цените им показа каквото очаквах. Телефон, който при тях е примерно 900 лева и с ваучера слиза на 780, в другите магазини рядко е над 700… Така че реших да взема нещо, близко до цената на ваучера. Не че и Виваком не трябва да печелят, но номерът с ваучера и цените си е „дай да метнем глупака“. Не обичам подобни похвати.

На по-ниски цени бяха само най-базовите телефончета. Което ме уреждаше чудесно – аз ги обожавам. Телефонът е за да говориш по него. Ако ти трябва изчислителна мощност – настолен компютър, или в краен случай лаптоп… Междувременно обаче бях започнал да оценявам удобството на фаблети от сорта на Galaxy Note, а и на по-мощните смартфони от класа на Galaxy S III. (А два дни след тази история попаднах и на съобщение, че Arhos ще пуснат доста сериозен фаблет за цена стабилно под двеста евро.) Така че се замислих и в тази насока.

Мисленето и преценките накрая наклониха към Samsung Galaxy Pocket. При цена от 210 лв. във Вивател (и 160-170 в другите магазини) той имаше почти всичкия хардуер, който и флагманските серии за по далеч над 1000 лева. Екранчето му е далеч-далеч по-малко, камерата, процесорът, паметта и прочее – по-слаби, но функционалността реално е налице. Допълнителен недостатък е старата версия Андроид (2.3) и най-вече липсата на Cyanogen Mod или подобни за този модел. (Засега.) Когато обаче на третия ден мислене старата ми и вярна от сума ти години Нокия 6600 даде предсмъртен ултиматум, въздъхнах и взех Pocket-а. Не си падам по дамски модели (добре де, знам че не е, просто правя такава асоциация, като го гледам). Но е крайно време да натрупам опит със смартфони. Все повече клиенти ме молят да им решавам проблеми с такива – превръщат се от лично предпочитание в част от работата ми.

(Дребна неприятност беше опитът на Офис 1, където беше щандът на Виваком, да откажат да ми издадат фактура за доплащането към ваучера. Беше обаче неприятен ден и бях в настроение като на носорог със зъбобол. Обясних им как така или иначе ще издадат фактура, след като дойдат регулационните органи, на които смятам да звънна веднага. Така че е по-добре каквото така или иначе ще стане да стане с добро и без юнашки глоби за магазина… Съгласиха се.)

Играчката като цяло покри очакванията ми. Рекламираното време от 540 часа на батерия надали ще се случи преди часът да стане 1/200 от денонощието, дори при положение, че след задължителния първи ден чоплене и оглеждане ползвам телефона максимално икономично. (И съм го зареждал оттогава няколко пъти.) Но иначе каквото си го има, го има и върши добра работа.

Усещането от напълно различната парадигма на работа беше странно. Не мога да отрека, че удобството е повече от компютърното, включително ако нямаш никакво понятие как работи техниката „отвътре“. Уви, има го и моментът „каквото не може, не може“ – докато не се появи пробит вариант на Андроид за модела, ще е така. (Например, и до момента не съм успял да открия удобен начин за такова елементарно нещо като да затвориш разговор.)

Естествено, пробвах и Google Play – големият пазар за всякакви приложения и програми за Андроид. Но това е тема за следващ запис… и то май доста важна тема, като се има предвид какво забелязах.

19 thoughts on “Телефонче

 1. Комитата

  Това наистина се води дамски/детски телефон и имай предвид че много неща от Google Play няма да искат да се инсталират. Просто така.

  Reply
 2. Морфиус

  Ха честита играчка (в тоя ценови клас са точно играчки… имам опит с няколко) 🙂
  Но като за първи смартфон са особено удачни играчки, вече няколко души така се запознават с този тип техника.
  Арчос все пускат и все у нас стигат на двойна цена… а и таблета е по-безсмислен от смартфона.
  (Основната идея на смартфона все пак е, че го носиш постоянно с теб, а таблета накрая отива да прашасва някъде).
  Стандартния андроидски софтуер за набиране мисля показваше “бутон червена слушалка” най-отдолу на екрана докато върви разговора… но може и да се бъркам с този на Сони или НТС.
  Не прекалявай с резидентните програми, много лесно правят смартфона лагав до безумие (особено андроидите стават едни … реагира на позвъняване след 5 секунди).

  Reply
 3. Кирил

  Честито, преди около 10 дни и аз си взех същият. За тази цена съм много доволен. Аз не го купих от България и нямаше българска клавиатура, но си сложих руска и върши същата работа.

  Reply
 4. Виктор

  Брех, Григор, и фаблети ли имало вече, аз само за таблети съм чувал. Пък като на две места така си написал… 🙂 Между другото, ако някой се интересува, има вече висококачествен български синтезатор на реч за Андроид, SpeechLab, струва към десет лева, доста от слепите хора вече си четат с него книги на телефоните, освен, че имат почти пълен, а може би съвсем пълен достъп до телефони с Андроид. Аз все още съм на мнението на Григор, че телефонът е за разговори и нямам смартфон със скрийн рийдър и синтезатор на реч. Но кой знае, може пък и виждащ човек да си инсталира на телефона говорилка и да си слуша книги, например ако е шофьор на камион… какъвто исках да стана аз… 🙂

  Reply
 5. Морфиус

  Фаблет… то някои творения направо могат да се нарекат така – телефон с екран 5 и нагоре инча, 1920х1080 резолюция … и го държиш с 2 ръце докато говориш 🙂
  Григоре патентовай термина докато е време :)))

  Reply
 6. Григор Post author

  @Морфиус: Наистина си е играчка, но и аз в тази област съм дете засега, така че е на място. 🙂 А термина е официален вече от доста време – няма как да го патентовам. Иначе, от Германия с куриер Арчоса идва на съвсем малко над тамошната цена, а тя е истинска. Така че ако машинката им излезе читава, е въпрос на време по форумите да почнат да се организират и да си поръчват, а може би в някой момент някой да поиска отстъпка от германците и да започне и да продава. 🙂

  @CHILEV: Нямам опит в тая част, така че не смея да се хвърлям на непознатото ми.

  @Кирил: Цената наистина е отлична. И между другото показва колко е реалната печалба в смартфоните – производствената стойност на един S III е надали и два пъти по-висока…

  @Виктор: Идеята е разкошна! 🙂

  @Любо Николов: И аз не бих я сменил, ама тя ме сменя. С дядо Господ… 🙁

  Reply
 7. Прасунсен

  Ха, честито, взех си същото преди около седмица, и аз като тебе само защото стария 8-годишен сименс започна да сдава багажа.
  При мене батерията изкара цялата седмица без презареждане, но това може би е защото аз говоря пословично малко.

  А Морфиус е прав, че таблетите са доста по-безсмислени и стават само за прашасване на някой рафт 😀

  Reply
 8. Морфиус

  Цената е надута на топ моделите, няма какво да се лъжем… но и производствените разходи не са толкова ниски.
  Един и същи модел таблет (китайска сглобка от Интернет) има разлика от 50-100$ само от различния дисплей.
  4.7″ Амолед и 3.2″ ТФТ, са си 100$ разлика като нищо.
  Някъде бях чел груби производствени цени за топ модели от рода на 200-250$, при което продажна цена от 500$ на дребно не изглежда безумна (цена на едро с печалба, дистрибутор, търговец на дребно).
  У нас са малко по-високи цените, нормално е като се има предвид паунщината на българина (Айфон който в щатите струва 560$ тук го продаваха за 2500 лв. и се изкупи).

  Reply
 9. Pingback: Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Телефонче, Google Play, програми

 10. Костадин Колев

  Не, синтезатора го няма в Google Play. Когато беше пуснат, не можело да се качват в Google Play платени приложения от България, та затова. И така до днес, макар че вече пречки май няма.

  Reply
 11. юлий

  @Кирил – Как, клавиатурата на sasho-masho няма ли я вече ? Е, значи е свършила цяла епоха от развитието на Android. Какво чувство беше само да сложиш приложението предубеден от името на разработчика и то да вземе да ти върши работа. В следващите версии май се е престарал, но първата беше култова.
  Sasho-masho където и да си, помня какво направи преди 1-2 лета !

  Reply
 12. Кирил

  @Юлий преди малко я инсталирах и ми върши работа. Благодаря ти, че я спомена. Иначе щях да си карам с руската.

  Reply
 13. IvanDimov

  Интересно ми стана, само как успя да сравниш Samsung Galaxy Pocket с братовчедите му от клас около 1000лв 😀 😀 😀 “той имаше почти всичкия хардуер, който и флагманските серии за по далеч над 1000 лева.” точно тук ме срази….

  Reply
 14. skoklyo

  Григор, след половин месец употреба, какво мислиш за телефона – удобен ли е за ползване, особено клавиатурата, има ли полезен набор от софтуер за него и прочие? Ентусиазира ме и аз да си взема такъв евтин и малък, не виждам смисъл да давам 400+ лева и да се чудя как да си пъхам играчката из джобовете.

  Reply
 15. Григор Post author

  @IvanDimov: Наистина има почти всичкия. Някои от нещата са по-слабички (процесор, количество памет и пр.), но за моята употреба не се усеща изобщо.

  @skoklyo: За ползване е сравнително удобен. Разговорите са малко по-неудобни, отколкото с „тъп“ телефон, но пък другите му предимства компенсират. Клавиатурата е неудобничка за дебелите ми и некадърни пръсти – справям се някак, но с по-голяма щеше да ми е по-комфортно. Полезен софтуер – под Андроид е, така че има предостатъчно (само да внимава човек какво слага!). Основен проблем – още няма за него добре работещ CyanogenMod, така че е несгодно да го рутна и да махна фабричния спайуер… Като цяло, като съотношение качества към цена е добър компромис, особено ако нямаш излишни пари.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *