Телефонче

Преди няколко дни преподписах договор с Виваком за фирмените телефони, и ми връчиха ваучър за покупка от техен магазин. Естествено, огледът на цените им показа каквото очаквах. Телефон, който при тях е примерно 900 лева и с ваучера слиза на 780, в другите магазини рядко е над 700… Така че реших да взема нещо, близко до цената на ваучера. Не че и Виваком не трябва да печелят, но номерът с ваучера и цените си е „дай да метнем глупака“. Не обичам подобни похвати.

На по-ниски цени бяха само най-базовите телефончета. Което ме уреждаше чудесно – аз ги обожавам. Телефонът е за да говориш по него. Ако ти трябва изчислителна мощност – настолен компютър, или в краен случай лаптоп… Междувременно обаче бях започнал да оценявам удобството на фаблети от сорта на Galaxy Note, а и на по-мощните смартфони от класа на Galaxy S III. (А два дни след тази история попаднах и на съобщение, че Arhos ще пуснат доста сериозен фаблет за цена стабилно под двеста евро.) Така че се замислих и в тази насока.

Мисленето и преценките накрая наклониха към Samsung Galaxy Pocket. При цена от 210 лв. във Вивател (и 160-170 в другите магазини) той имаше почти всичкия хардуер, който и флагманските серии за по далеч над 1000 лева. Екранчето му е далеч-далеч по-малко, камерата, процесорът, паметта и прочее – по-слаби, но функционалността реално е налице. Допълнителен недостатък е старата версия Андроид (2.3) и най-вече липсата на Cyanogen Mod или подобни за този модел. (Засега.) Когато обаче на третия ден мислене старата ми и вярна от сума ти години Нокия 6600 даде предсмъртен ултиматум, въздъхнах и взех Pocket-а. Не си падам по дамски модели (добре де, знам че не е, просто правя такава асоциация, като го гледам). Но е крайно време да натрупам опит със смартфони. Все повече клиенти ме молят да им решавам проблеми с такива – превръщат се от лично предпочитание в част от работата ми.

(Дребна неприятност беше опитът на Офис 1, където беше щандът на Виваком, да откажат да ми издадат фактура за доплащането към ваучера. Беше обаче неприятен ден и бях в настроение като на носорог със зъбобол. Обясних им как така или иначе ще издадат фактура, след като дойдат регулационните органи, на които смятам да звънна веднага. Така че е по-добре каквото така или иначе ще стане да стане с добро и без юнашки глоби за магазина… Съгласиха се.)

Играчката като цяло покри очакванията ми. Рекламираното време от 540 часа на батерия надали ще се случи преди часът да стане 1/200 от денонощието, дори при положение, че след задължителния първи ден чоплене и оглеждане ползвам телефона максимално икономично. (И съм го зареждал оттогава няколко пъти.) Но иначе каквото си го има, го има и върши добра работа.

Усещането от напълно различната парадигма на работа беше странно. Не мога да отрека, че удобството е повече от компютърното, включително ако нямаш никакво понятие как работи техниката „отвътре“. Уви, има го и моментът „каквото не може, не може“ – докато не се появи пробит вариант на Андроид за модела, ще е така. (Например, и до момента не съм успял да открия удобен начин за такова елементарно нещо като да затвориш разговор.)

Естествено, пробвах и Google Play – големият пазар за всякакви приложения и програми за Андроид. Но това е тема за следващ запис… и то май доста важна тема, като се има предвид какво забелязах.

19 Responses to 'Телефонче'

 1. Комитата Says:

  Това наистина се води дамски/детски телефон и имай предвид че много неща от Google Play няма да искат да се инсталират. Просто така.

 2. Морфиус Says:

  Ха честита играчка (в тоя ценови клас са точно играчки… имам опит с няколко) 🙂
  Но като за първи смартфон са особено удачни играчки, вече няколко души така се запознават с този тип техника.
  Арчос все пускат и все у нас стигат на двойна цена… а и таблета е по-безсмислен от смартфона.
  (Основната идея на смартфона все пак е, че го носиш постоянно с теб, а таблета накрая отива да прашасва някъде).
  Стандартния андроидски софтуер за набиране мисля показваше “бутон червена слушалка” най-отдолу на екрана докато върви разговора… но може и да се бъркам с този на Сони или НТС.
  Не прекалявай с резидентните програми, много лесно правят смартфона лагав до безумие (особено андроидите стават едни … реагира на позвъняване след 5 секунди).

 3. CHILIEV Says:

  E, мяркат се разни РОМ-чета тук-там… първия изглежда читав.

  JellyMOD
  http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=33755133&postcount=2

  MAK-DROID
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=31218395#post31218395

  GalPock
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=32074521&postcount=1

 4. Кирил Says:

  Честито, преди около 10 дни и аз си взех същият. За тази цена съм много доволен. Аз не го купих от България и нямаше българска клавиатура, но си сложих руска и върши същата работа.

 5. Виктор Says:

  Брех, Григор, и фаблети ли имало вече, аз само за таблети съм чувал. Пък като на две места така си написал… 🙂 Между другото, ако някой се интересува, има вече висококачествен български синтезатор на реч за Андроид, SpeechLab, струва към десет лева, доста от слепите хора вече си четат с него книги на телефоните, освен, че имат почти пълен, а може би съвсем пълен достъп до телефони с Андроид. Аз все още съм на мнението на Григор, че телефонът е за разговори и нямам смартфон със скрийн рийдър и синтезатор на реч. Но кой знае, може пък и виждащ човек да си инсталира на телефона говорилка и да си слуша книги, например ако е шофьор на камион… какъвто исках да стана аз… 🙂

 6. Любо Николов Says:

  Хич не си сменям вехтата Нокия!

 7. Морфиус Says:

  Фаблет… то някои творения направо могат да се нарекат така – телефон с екран 5 и нагоре инча, 1920х1080 резолюция … и го държиш с 2 ръце докато говориш 🙂
  Григоре патентовай термина докато е време :)))

 8. Григор Says:

  @Морфиус: Наистина си е играчка, но и аз в тази област съм дете засега, така че е на място. 🙂 А термина е официален вече от доста време – няма как да го патентовам. Иначе, от Германия с куриер Арчоса идва на съвсем малко над тамошната цена, а тя е истинска. Така че ако машинката им излезе читава, е въпрос на време по форумите да почнат да се организират и да си поръчват, а може би в някой момент някой да поиска отстъпка от германците и да започне и да продава. 🙂

  @CHILEV: Нямам опит в тая част, така че не смея да се хвърлям на непознатото ми.

  @Кирил: Цената наистина е отлична. И между другото показва колко е реалната печалба в смартфоните – производствената стойност на един S III е надали и два пъти по-висока…

  @Виктор: Идеята е разкошна! 🙂

  @Любо Николов: И аз не бих я сменил, ама тя ме сменя. С дядо Господ… 🙁

 9. Прасунсен Says:

  Ха, честито, взех си същото преди около седмица, и аз като тебе само защото стария 8-годишен сименс започна да сдава багажа.
  При мене батерията изкара цялата седмица без презареждане, но това може би е защото аз говоря пословично малко.

  А Морфиус е прав, че таблетите са доста по-безсмислени и стават само за прашасване на някой рафт 😀

 10. Морфиус Says:

  Цената е надута на топ моделите, няма какво да се лъжем… но и производствените разходи не са толкова ниски.
  Един и същи модел таблет (китайска сглобка от Интернет) има разлика от 50-100$ само от различния дисплей.
  4.7″ Амолед и 3.2″ ТФТ, са си 100$ разлика като нищо.
  Някъде бях чел груби производствени цени за топ модели от рода на 200-250$, при което продажна цена от 500$ на дребно не изглежда безумна (цена на едро с печалба, дистрибутор, търговец на дребно).
  У нас са малко по-високи цените, нормално е като се има предвид паунщината на българина (Айфон който в щатите струва 560$ тук го продаваха за 2500 лв. и се изкупи).

 11. ~!@#$%^&*()_+ Says:

  @виктор, тоя синтезатор има ли го в google play?

 12. Grigor Gatchev – A Weblog » Blog Archive » Телефонче, Google Play, програми Says:

  […] (Personal – mostly in Bulgarian. English readers, please check the “In English” category.) « Телефонче […]

 13. Костадин Колев Says:

  Не, синтезатора го няма в Google Play. Когато беше пуснат, не можело да се качват в Google Play платени приложения от България, та затова. И така до днес, макар че вече пречки май няма.

 14. юлий Says:

  @Кирил – Как, клавиатурата на sasho-masho няма ли я вече ? Е, значи е свършила цяла епоха от развитието на Android. Какво чувство беше само да сложиш приложението предубеден от името на разработчика и то да вземе да ти върши работа. В следващите версии май се е престарал, но първата беше култова.
  Sasho-masho където и да си, помня какво направи преди 1-2 лета !

 15. Mandor Says:

  @юлий, има си я. Най-полезното българско приложение в Google Play… 😉

 16. Кирил Says:

  @Юлий преди малко я инсталирах и ми върши работа. Благодаря ти, че я спомена. Иначе щях да си карам с руската.

 17. IvanDimov Says:

  Интересно ми стана, само как успя да сравниш Samsung Galaxy Pocket с братовчедите му от клас около 1000лв 😀 😀 😀 “той имаше почти всичкия хардуер, който и флагманските серии за по далеч над 1000 лева.” точно тук ме срази….

 18. skoklyo Says:

  Григор, след половин месец употреба, какво мислиш за телефона – удобен ли е за ползване, особено клавиатурата, има ли полезен набор от софтуер за него и прочие? Ентусиазира ме и аз да си взема такъв евтин и малък, не виждам смисъл да давам 400+ лева и да се чудя как да си пъхам играчката из джобовете.

 19. Григор Says:

  @IvanDimov: Наистина има почти всичкия. Някои от нещата са по-слабички (процесор, количество памет и пр.), но за моята употреба не се усеща изобщо.

  @skoklyo: За ползване е сравнително удобен. Разговорите са малко по-неудобни, отколкото с „тъп“ телефон, но пък другите му предимства компенсират. Клавиатурата е неудобничка за дебелите ми и некадърни пръсти – справям се някак, но с по-голяма щеше да ми е по-комфортно. Полезен софтуер – под Андроид е, така че има предостатъчно (само да внимава човек какво слага!). Основен проблем – още няма за него добре работещ CyanogenMod, така че е несгодно да го рутна и да махна фабричния спайуер… Като цяло, като съотношение качества към цена е добър компромис, особено ако нямаш излишни пари.

Leave a Reply