Михрютка Полмента

Научих за съществуването на тази особа на зимната Таласъмия, от Комата. Старателното претърсване на Нета, уви, не донесе почти никаква информация в повече от разказаната. Но и тя си струва да бъде споменена.

Въпросната девойка с това странно прозвище (по неокончателни данни истинското ѝ име вероятно е Юлия) се е подвизавала из московските хипарски среди през осемдесетте. Защо са ѝ викали Михрютка не знам – на руски това значи „мижитурка“ и обикновено се употребява за мъж. Вероятно е някакво странно умалително… А Полмента („половин ченге“) – защото е работела като машинописка в МВР.

Забележителното при нея е било умението ѝ да… псува. Твърди се, че е била способна да завре на мечката в където слънце не огрява и най-устатите хамали и каруцари. По-интересното обаче е, че псувните ѝ са запомнени като истински бисери и шедьоври на този вид изкуство. За справка цитирам единствената запазена, която успях да открия:

„А что’б Ты издох, что’б твоя могила дикими х..ми поросла, ветвистыми и колосистыми.
И что’б росли они и нежно трепетали в лучах восходящего солнца под звуки гимна Советского Союза!…“

(Отклонение от темата: Когато цитирах това на един познат, половин руснак, реакцията му беше: „Ахуенно!“)

За неизкушените в руския (или съответните му губернии) – приблизителен превод:

„Да пукнеш дано, и на гроба ти диви х..йове да поникнат, разклонени и осилести.
И да растат и нежно да трептят в лъчите на изгряващото слънце под звуците на химна на Съветския Съюз!…“

Ха сега кажете – не е ли това истинско художествено творчество, талантливо и вдъхновено! 🙂

Не знам какво е станало с девойката. Но ако не е станала писателка, руската литература определено е изгубила един талант. Дори ако продължава да твори в същия дух.

3 thoughts on “Михрютка Полмента

  1. Веси

    Ако не подозирах, че е трърде вероятно да получа дълго и търпеливо обяснение придружено от илюстрации, бих запитала Михрютка за разликата между дивия и питомния представител на вида. Предполагам, че дивия такъв не знае да изпълнява команди от типа “Стани, легни, престори се на умрял”. Само предполагам де.

    Reply
  2. Black Wolf

    Ами това не са точно псувни, а по-скоро клетви. Малко по-различен жанр. Иначе по отношение на баш псувните едва ли някой може да се сравни със сръбското народно творчество. 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *