Добър пример

Вашингтонският Център за медицински услуги и грижи – звено на администрацията на САЩ – е издал вчера разпоредба, която описва подробностите на едно ново изискване към медицинската дейност в САЩ. Отсега нататък всички пари, които фармацевтични и санитарни компании плащат на лекуващи лекари, ще бъдат регистрирани в публично достъпна база данни.

Питър Будети, заместник-администратор в Центъра, казва:

„Необходимо е да се интересувате дали вашият лекар няма финансови взаимоотношения с компаниите, които произвеждат лекарствата или устройствата, които той ви предписва. Разкриването на тези взаимоотношения помага на пациентите да са по-добре информирани при разговорите с техните лекари.“

Подкрепям с две ръце, два крака и прочее идеята подобна база данни да се въведе и у нас. Осъзнавам добре каква яростна съпротива ще срещне от лекарските организации и „лобитата“ им. Но това само иде да покаже до каква степен е важно и нужно за всеки пациент. А все пак пациентите са повече от лекарите и този вид корупция засяга не само джоба, а и здравето им. Разберат ли го, могат да наложат такова изискване.

Нека си припомним старото лекарско правило – най-добрият дезинфектант е ярката слънчева светлина.

20 thoughts on “Добър пример

  1. Кирил

    Много добра идея, са резлизирали този път американците.
    Но при нас трябва друго да се въведе според мен. Аз да имам медицински картон в интернет и по съвесем лесен начин да мога да видя кога съм си правил изследвания, какво съм ползвал аз от медицинската каса. Бившият личен лекар на майка ми я беше писал, че за 5 години си е правила изследвания на кръвта и тем подобни, а това нямаше нищо общо с истината. Проблема е, че при нас никой не знае къде отиват парите от здравната каса и това според мен е главният проблем при нас – тези които крадът не се наказват и след време и останалите се осещат за далаверите.

    Reply
  2. Кирил

    Преди си спомням имаше опит да се направи по-прозрачно за какво се харчат парите от здравната каса и “изненадващо” имаше лекарски протести.

    Reply
  3. Григор Post author

    @Кирил: Това не е особено трудно да се реализира технически. Политически…

    Reply
  4. pierrot

    Опираме до разбирането им за прозрачност в един крайно непрозрачен бизнес със здраве. Нека сме пределно наясно, че лобирането на фармацевтичните компании със сигурност е огромно в САЩ, което поражда следния въпрос : “Това решение нова стъпка ли е във връзките между лекари и производители или налагане на демокрация?”. Ресурсът на противодействие на държавата срещу частните ( корупционни ) интереси е много по-силен от този при нас. Но е факт, че явно го няма в ЕС, което също буди въпроси.

    Reply
  5. д-р Спиридон Аспиринов

    Трябва да се въведат електронни здравни картони, както каза Кирил. За да знаеш във всеки един момент, колко пари са ти се натрупали от здравни осигуровки, какво си ползвал като услуги и т.н. Масова практика е лекарите да пишат фиктивни прегледи с цел да точат пари от касата. Таксата за преглед също трябва да отпадне !!! В Германия Ангела Меркел направи именно това – премахна такса преглед за здравно осигурените ! В цяла Европа вместо хартиени здравни книжки, имат карти. Имаме много път да извървим, доакто стигнем до съпроса с фармацевтичните компании.

    Reply
  6. gost

    @Кирил, Григор, имайте предвид обаче, че да изложиш медицинските данни на един цял народ е по-апетитно от ФБ профилите им. В САЩ застрахователните компании плащат за достъп до такива неща, а по-параноичните смятат, че не само те.

    Reply
  7. Григор Post author

    @gost: Наистина не са само те. Но има как да се направи така, че данните да не са лесно достъпни. Достатъчно е интерфейса да не бъде реализиран корупционно… тоест, в България наистина няма как. 🙁

    Тъжното е, че където има кой да плаща, има и кой да продава. И в САЩ, и в България не е никакъв проблем (чувал съм де, не съм пробвал лично 😉 ) да си купиш медицинските данни на когото искаш или колкото искаш хора. Просто трябва да знаеш откъде (и да ти вярват, че не си репортер – с органите на реда нямат проблеми). Доколкото знам, можеш да закупиш подробна, точна и непрекъснато актуализираща се информация за когото поискаш, каквато поискаш – мой познат се е пробвал да купи точна, непрекъснато актуализираща се информация за точното физическо местоположение на човек, и не му е излязло скъпо…

    Иначе си представям чип, който реализира простичка функционалност. Може да генерира и съхранява двойки несиметрични ключове, и да върши някои работи с тях – да експортира публичен ключ, да подписва информация и да ревокира ключ. Всички ключове са сертифицирани от един базов ключ, който е ключът на притежателя и може единствено да сертифицира генерирани вътре в чипа ключове. Частни ключове не могат да бъдат експортирани. Информацията в чипа не е достъпна отвън, идеята е при опит за достъпването ѝ тя да се унищожава. Достъпът до чипа да е единствено чрез парола; още по-добре ако има как да е чрез биометрични данни, които няма как да бъдат взети насила (да не е пръстов отпечатък или снимка на ретината).

    За достъп до здравните данни онлайн се изисква потвърждение от чипа на съответното лице. Базата данни подава уникален стринг, който трябва да бъде подписан от „здравния“ ключ в чипа. Тези данни, които могат да са ключови при спешна помощ, ако пациентът не е в съзнание, са достъпни и чрез ключове, с които разполагат спешните звена. Всеки достъп до тези данни се регистрира, заедно с ключа, от който е направен. Звената носят отговорност за опазването на ключовете си; при загуба на ключ той се ревокира.

    Reply
  8. gost

    @Григор, не съм специалист в областта, но знам, че проблемът с човешкия фактор всеки път ще е на дневен ред. Аз самият съм си мечтая да изхвърля всеки възможен хартиен документ от живота си, но щом се въведат подобни карти, на смартфона ми ще се появи предложение, което иска достъп до всичките ми медицински данни, за да ми каже дали времето навънка ще го почувствам топло или студено и коя дреха да си облека за най-приятно изживяване. Примерно. Опасността е, че това, което може да бъде по-бързо и по-прецизно боравене с информация, ще бъде превърнато в начин хората да бъдат приучени да не мислят за свое собствено добро, а след това каква полза от високите технологии?

    Reply
  9. Пешо

    вероятно идеята ще е факт към 2030-та.
    Доколкото си спомням, за информационна система на здравната каса се говори от повече от 10 години. Сключваха договори, разтуряха ги, съдиха се и пр., но и до момента пълноценно работеща система няма. Майката на жена ми е инвалид и получава лекарства от касата, но да ги вземеш е някакво ходене по мъките. Непрекъснато напред-назад се разнасят разни книжки, протоколи и други бумаги, носят се за подпечатване, докторите ги попълват грешно и в аптеката те връщат и пр. Направо невероятно е колко (работно)време и нерви коства всичко това. А при наличието на нормално работеща информационна система може просто да го няма.
    Чудно ми е как една банка например може в рамките на година да въведе съвсем прилична система за онлайн банкиране (която като изисквания към сигурността, сложност и т.н. е сходна) , а здравното министерство за 10 години да не направи нищо. То всъщност не е само това министерство, от всичките приказки за електронно правителство резултата е почти нулев, с малки изключения.

    Reply
  10. Делибалтова

    Не ми харесва идеята животът ми да зависи все повече от неща, които все по-малко разбирам и контролирам. Поставяне на чипове според мен не трябва на никаква цена да се допуска. Дори в началото да са безобидни, много скоро могат да е окажат заплаха не просто за личните данни, а за самата ни личност.

    Reply
  11. Григор Post author

    @gost: Проблемът с човешкия фактор ще стои като минимум докато има хора. Така че не виждам как може да бъде оправдание за каквото и да било.

    @Пешо: Интереси, интереси…

    @Делибалтова: Не става дума за поставяне на чипове (въпреки че с гаранция Онези Отгоре ще се опитат да изкривят нещата натам… и то не на чипове, които дават на гражданина контрол). Става дума за притежаване на чипове.

    Reply
  12. Жилов

    @Шаркан

    То цялата медицина се опитва да кърпи порочната система на хищното, разкапващо се човешко тяло, вместо да вземе да направи чисто нов модел.

    Reply
  13. Кирил

    Аз досега не се бях сетил за това, че някой може да ти купи данните. Но аз имах идеята, просто да се види например, че вчера са ти взеили кръв и са я изследвали, не ти дава какъв е резултата, а само казва за какво здравната каса е платила. И би трябвало да е ако искаш може да ти се прати на сайта информацията или да ти се запище на usb stick ако искаш, примерно. Но е много важно ти като гражданин да можеш да видиш следните неща: колко имаш в касата като здравни осигуровки ( даже да поискаш справка, няма да се оправиш сега ), колко данъци си платил, колко имаш да плащаш, данък за смет, сгради, ако имаш някакви глоби и възможността да ги платиш всички тези неща по интернет, а не да ти се налага да чакаш на опашки.

    Забележка: Даже в банките всеки един служител може да види колко имаш в сметките в реално време. Ако сте ходили да се разправяте/плащате веднага ще го видите, тази инфромация също би трябвало много лесно да се вземе.
    @Григор а може ли да се направи системата така, че да не се ползват чипове и служителите да не могат да ти проверят личните данни. (Например може да има 1-2 администратори които да могат да го направят, но да минат през психологични тестове и т.н. да се знае, че на тях може да се разчита).

    Reply
  14. Григор Post author

    @Кирил: Чипът го избрах като най-сигурната възможна версия – единственият криптоанализ, който върши реална работа срещу него, е бухалковият. Администраторите, които могат да четат данните, са неизбежни в пейзажа – както и изнасянето на информация от тях, въпреки всички психотестове. Откъде мислиш, че се изнася непрекъснато актуализираната информация за точното ти физическо местоположение?

    Reply
  15. Кирил

    Аз си мисля, че ако има 2ма администратори и единият отговаря за едната половина, а другият за другата ще се подобрят шасовете. Ако има психологически тестове, шансовете ще се подобрят.
    За моето местоположение има много хора – първо администраторите на мобилните оператори, второ полицията мисля, че може да проверява а и самите мобилни оператори не биха се поколебали да ги продадът. Освен това гугъл, фейсбук и още може би почти всички уеб сайтове.

    Reply
  16. Шapкан

    нов модел система на здравеопазване означава без комерсиални дивотии в нея.
    Технологичните ресурси на съвременната цивилизация са достатъчни, за да осигурят такъв модел буквално за всеки нуждаещ се по Земята (а ще остане и за домашните любимци).
    При всяко намесване на пари се получава деформация: с предимство се обслужват потребностите на платежоспособните, както и тези случаи, които носят повече печалба на лекарите (и производителите на консумативи).

    пазар и здравеопазване са несъвместими неща.
    Същото е и с образованието (и достъпа до информация изобщо).
    Наред с материалното производство, най-вече храни, но и вкл енергетиката, медицината и образованието са ключови дейности. От тях зависи всичко, те придават облик на обществените отношения.
    А когато са поставени в контекста на печалбарството, може и да стават “ефективни” от нечия гледна точка, но на дело се превръщат в асоциални фактори, да не кажа социопатични.

    (пример за последното е решението на тукашната здравна каса да предоставят най-евтините импланти на здравноосигурените нуждаещи се, една степен по-нагоре – с доплащане. Става дума за хилядарки. Това си е геноцид срещу 80% от населението. И публичността на доходите на лекарите с нищо не поправя основния проблем, че едни хора имат пълен достъп до всякакви медицински услуги, а другите, които са доста повече на брой, нямат даже възможност да избират лекаря, без значение дали знаят как си припечелва той)

    и последно – никаква информация не е застрахована от злоупотреби, докато съществува същата пазарно-конкурентна среда. Каквито и контролни механизми да й се прикачват, в тях има вратички, вън от тях има странични пътечки в лабиринта от регламенти. Интересът на печалбаря доминира и той ще намира (и ще бъде улесняван) начини да си вземе своето. Най-елементарно – чрез манипулация на самата база данни, която тук се хвали – щото не се актуализира “от само себе си”, а чрез оператори. Пък и колко може да се има доверие на тази база данни? Който държи контрола над нея, той може не само да покаже облажващите се от компаниите лекари, но и да набеди непричастни към облажването по някакви свои съображения.

    Reply
  17. Божо

    @- Пешо

    “Доколкото си спомням, за информационна система на здравната каса се говори от повече от 10 години. Сключваха договори, разтуряха ги, съдиха се и пр., но и до момента пълноценно работеща система няма. “

    Няма и да има.
    Знам за случай, собственик на софтуерна фирма, след като са се мотали неприлично дълго, докато му направят някаква справка им предлага да им напише програма, за да си правят справките по-лесно. Отговарят му първо да си запази парцел в Орландовци, преди да седне да пише…

    Reply
  18. the one with the truth

    „Делибалтова Says:
    February 3rd, 2013 at 9:23 pm

    Не ми харесва идеята животът ми да зависи все повече от неща, които все по-малко разбирам и контролирам. Поставяне на чипове според мен не трябва на никаква цена да се допуска. Дори в началото да са безобидни, много скоро могат да е окажат заплаха не просто за личните данни, а за самата ни личност.“

    Абсолютно точно и вярно! Плюс това тези технологии са с ИЗВЪНЗЕМЕН характер — а познайте за какви „благородни“ цели са ги внедрили в човешкото ежедневие от слугинските им подчинени мегакорпорации! Същото се отнася и за „електронните бази от данни“ — просто още е-тоталитарщина, облечена в „благовидни“ намерения… Това е „прекрасно“ — за който вярва на такива МАШИНАЦИИ, разбира се…

    ~the one with the truth

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *