Сливи за смет!…

Бях писал вече веднъж по коментари в блогове, че от спама също може да има полза. Нашият вход например оползотворява хартиения. До пощенските кутии стои чувалче. Събраната хартия радва циганчето, което чисти входа – и ни дава отстъпка от заплащането му.

Дълго време не ми беше хрумнало как да оползотворявам електронния. В един момент обаче ми се наложи да настройвам антиспам решение на един сървър. Който го е правил, знае как става – нахранва се spamassassin, или подобен продукт, с няколко хиляди до десетки хиляди спама, за да се научи какво е спам, и какво не е. Тоест, на човек му трябва спам. Много.

Е, щом спамът е толкова нужен, защо да няма как да се оползотворява? Въпросът е просто човек да го събере чинно и прилежно, и предложи в подходящ вид.

Може даже да го продавам, ако реша. Хем изпосталялата ми фирма ще направи някоя пара… Само че, както се познавам, май ще го търсят предимно приятели, а ми е гузно да им вземам пари. Така че сигурно ще направя базата със спама свободно достъпна за общността на свободния софтуер. Който има да инсталира пощенски сървър, да я сваля и използва. И аз да съм дал нещо на своите. 🙂

Подробностите са прости – направих си едно поддомейнче, catcher.serdica.org. Няма да го използвам за абсолютно нищо, освен за събиране на спам. Всеки адрес в него ще бъде препращан към един общ, който събира спама, и толкова. Без значение дали спамерът пише на office@catcher.serdica.org, grigor@catcher.serdica.org или myblog@catcher.serdica.org, неговите писма само ще пълнят базата за хранене на антиспам програмите.

Оттук нататък, смятам просто да официализирам разни адреси в този поддомейн в Мрежата. Всъщност, вече го направих, като публикувах горните в този запис. 🙂 Ще продължавам да пускам нови тук-там, без да прекалявам. Можете да помогнете и вие, като публикувате адреси в него по блогове и форуми (с подходящо обяснение, така че и най-наивните да не се излъжат да пишат до тях – няма да им е от полза!). Можете да формулирате адресите така, че да се сети човек къде са били пуснати (примерно forum-dir-bg@catcher.serdica.org). И, моля ви, не го правете нагло и безпардонно – предупредете хората да не се занимават, и им се извинете предварително за отнетото време. Човещина и култура е.

Между другото, чудя се дали някой няма да се пробва да обяви свой неприятел (или бивше гадже, и прочее) за спамер, като препрати негови съобщения тук. Не го правете, ако мразите някого – не това е начинът. Ще го забележа, ще издиря хитреца (вероятно с помощта на всички, които ползват тази база)… и познайте какво ще стане с него. За този род мръсотии съм отмъстителен до дупка. Свестните и достойни хора не постъпват така, дори срещу истински гадове – такава постъпка цапа автора си, а не врага му.

А иначе – надявам се да се получи нещо полезно. Спомням си как започнах навремето SF&F BBS – ей така, на шега… а от него тръгнаха, пряко или непряко, почти всички днешни български виртуални библиотеки. Току-виж и от тази инициатива за събиране на спам има полза някой. 🙂

17 thoughts on “Сливи за смет!…

 1. anonym

  Чудесна идея! Ако нямаш нищо против ще конфигурам някои email accounts, които получават само и единствено спам да препращат пощата към теб 🙂

  Reply
 2. Григор Post author

  С огромно удоволствие – но и с две забележки.

  Първо, убеден ли си, че наистина получават САМО спам? Когато правиш подобна база, лъжица катран разваля каца мед – тоест, дори едно валидно съобщение е много… Ако да – чудесно!

  (Също:важно е съобщенията да идват с точно тези хедъри и прочее, с които е изпратена от спамера. Иначе лъжем антиспам програмите, и в спам списъка влизат съответните ти акаунти – а спамерът остава пощаден!)

  Второ – пращай я на акаунт тук с подходящо име, който да подсказва, че идва от теб. За да знам на кого да съм благодарен за приноса. 🙂 Пък и така ще мога да видя дали се препраща със запазени хедъри, и ако не – да помогна, колкото мога, за настройката.

  И – благодаря предварително!

  Reply
 3. zImage

  Напоследък ми прави впечатление, че страшно много SPAM се изпраща не до списъци с валидни адреси, а до случайно генерирани такива. Това е възможно тъй като не се ползват собствени пощенски сървъри или open relays, а заразени със spamware потребителски компютри. По този начин спамърите разполагат с огромни ресурси и не пестят. Надявам се SPF да върне доброто старо време когато се борехме предимно с open relays, защото те са много-много по-малко на брой и по-лесно се оправяш с тях…

  Reply
 4. Григор Post author

  И аз се надявам. Сложил съм SPF записи на всички домейни, които администрирам. Но докато това не стане, спам филтрите ще са ни надеждна защита. И искам да й помогна, колкото мога.

  Reply
 5. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Сливи за смет 2 (насън)

 6. пейо

  Григоре, заради начинът, по който работят баезианските филтри на тях им трябва поне равно количество добра и лоша (спам) поща. Във формулата (поне оригиналната на Пол Греъм) балансът е даден изкуствено на добрата, но ако захраниш филтъра си само с лоша то той ще дава много повече фалшиви позивни. Идеята е да имаш своя база от добра поща според *твоите* потребители, за да можеш да я сравняваш с лошата. Незнам дали обясних добре, но идеята ти въпреки, че изглежда разумна, всъщност, може да ти докара много бели.

  Reply
 7. Григор Post author

  Сърцевината на идеята е, че какво е “добра” поща може да е различно за различните потребители, но какво е “спам” обикновено е еднакво за всички.

  Задължително ще предупреждавам възможните ползватели на базата от спам за нуждата от баланс. Обикновено повечето хора могат да намерят значително количество “добра” поща (например в своята пощенска кутия и тези на приятелите си – повечето хора трият спама, и оставят свестните съобщения), и тази “добра” поща е точно по техен вкус. Тази страна на проблема е решима… По-голям проблем се оказва намирането на значително количество гарантиран спам.

  Затова и смятам да предложа първоначално него. Ако се окаже търсена идея, може да започна да предлагам и подобни бази от “добра поща”. Те обаче ще са по-малко специфични към потребителя, така че са с по-ниска стойност. Докато спамът… винаги си е спам. 🙂

  Reply
 8. Явор Атанасов

  Може ли и аз да препращам писмата от кутията в която се събира спама?

  Reply
 9. Явор Атанасов

  Моите май няма да вършат работа.
  Имат следните хедъри:
  X-Spam-Status: Yes, hits=16.9 tag1=-999.0 tag2=5.0 kill=8.0 tests=BAYES_99,
  DCC_CHECK, DIGEST_MULTIPLE, DNS_FROM_RFC_POST, HTML_FONT_BIG,
  HTML_MESSAGE, MIME_QP_LONG_LINE, RAZOR2_CF_RANGE_51_100,
  RAZOR2_CHECK, UNRESOLVED_TEMPLATE, URIBL_JP_SURBL, URIBL_SBL,
  URIBL_WS_SURBL
  X-Spam-Level: ****************

  Reply
 10. Григор Post author

  Мисля, че ще вършат работа.

  Основната част на високия им спам статус идва от баезианската оценка – а тя може да е различна за всяка база. Тоест, ще са от полза.

  Reply
 11. Явор Атанасов

  Записах се във spamcop.net и започнах да им препращам спама. Чудя се дали да не почна да го препращам автоматично. Ако го направя, ще пъхна в aliases и някой от адресите на catcher.serdica.org.
  Става ли?

  Reply
 12. Григор Post author

  Разбира се – ще съм ти искрено благодарен!

  (А ако успея да намеря време да си преработя сайта на фирмата, и да почна да предоставям този спам на всички, пък цена няма да имам… 🙁 )

  Reply
 13. Григор Post author

  Като го оправя, и престане да ме е срам от него, ще напиша кой е в блога си. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *