Автокражбено бахмааму

Решавайте сами дали частта от статия по-долу има как да е истина. Аз не разбирам достатъчно, за да преценя възможно ли е технически. Източникът е публикация в руски вестник. Курсивът е мой.

—-
През нощта на 28 юни 2008 г., пресичайки двора на един от блоковете, разположени на Проспекта на металурзите, престъпникът видял автомобил ВАЗ-2106 и решил да го открадне. Проникнал в автомобила, разбивайки челното стъкло. Опитите да запали колата обаче се оказали безуспешни. Оказало се, че колата просто няма двигател. Тогава престъпникът свалил двигателя на паркирания в съседство автомобил ГАЗ-24 и го монтирал на автомобила ВАЗ-2106. След това запалил колата и тръгнал с нея към приятеля си, живеещ на близката улица „Менделеев“
—-

(Допълнителни пояснения: ВАЗ-2106 – Жигули, ГАЗ-24 – Волга.)

23 Responses to 'Автокражбено бахмааму'

 1. Христо Христов Says:

  Абсурд, не се сваля толкова лесно двигател … Мой приятел майстор му трябва 1 ден да го свали, камо ли тоя за една вечер да го свали и да го качи другаде, пък и две различни коли, скоростни кутии …. няма начин да стане бързо. А и 2106 не е Жигули ( поне не и в смисъла в който се влага в България името Жигули – модела 2101 ), а си е Лада

 2. tonywoolf Says:

  Операцията е възможна, но изисква преустройване на двигателния отсек, напасване на скоростни кутии и прочее… В гараж, сервиз – възможно е. В двор при кражба? Много филми гледате. 😀

 3. Жилов Says:

  социалната част от историята е достоверна

 4. Петър Петров Says:

  И аз не разбирам от технически детайли при двигателите. Но ако се съди по това:

  Проникнал в автомобила, разбивайки челното стъкло.

  е недостоверно. Никой не разбива предното стъкло, за да влезе в автомобила. Разбива се странично, за да се бръкне и да се отвори вратата. За да се влезе през вратата.

 5. Божо Says:

  Тъй де, ако беше толкова печен за да “присобачи” двигател от Волга на Лада, щеше да е достатъчно сръчен да отвори вратата без да разбива нищо 🙂

 6. Григор Says:

  @Христо Христов: И на моя механик му трябваше половин час, за да отключи заялата ключалка на колата ми, ама кримките в тая област се справят за по няколко секунди. 🙂 Така че скоростта бих могъл да си я представя, ако е за криминална цел. Виж, дали е технически възможно двигател от Волга да се сложи на Лада – понятие нямам.

  @tonywoolf: Не твърдя, че е реално – питах, защото не мога да преценя дали е.

  @Жилов: То кое е социалната част от историята?

  @Петър Петров: И на мен отначало ми мина през ума. След това обаче се сетих, че в статията от вестника никъде не пишеше бил ли е пиян човекът, и колко. На достатъчно пияна глава са възможни какви ли не идиотизми…

  @Божо: Същото. Ако е бил пийнал достатъчно, е напълно вероятно да е можел да отвори вратата, но да е счупил стъклото. (Не че няма как историята да е измислица от край до край. Просто се мъча да си изясня дали е принципно възможна.)

 7. Жилов Says:

  Случката е нормална за Русия, това имам предвид. Включително уменията на човека, ако са истински.

 8. Веси Says:

  Въпроси към допълнителните пояснения – а ЗАЗ си е ЗАЗ? Или може да се приравни на Трабант? И как така не е намесен в историята, твърде скапан дори за крадците?

 9. Иван Богданов Says:

  А имате ли идея колко тежи двигател на Волга и как така се вдига и слага само от един човек?

 10. Шapкан Says:

  двигателят на ГАЗ-24 (произвеждан до 1986-а) е относително лек, блокът е от алуминиеви сплави. Крадецът може да е бил тамошен Крали Марко.
  От друга страна, разликата в габаритите на ЗМЗ-24Д спрямо двигателния отсек на ВАЗ-2106 (спрян от производство през 2006-а) прави монтажа проблематичен. Да не говорим, че е нужно адаптиране към ходовата част.
  И, да – горивото не се съдържа в самия двигател, освен ако не иде реч за твърдогоривен бустер с тяга над килотон като тези на отписания спейсшатъл…
  Защо не пише, че е преточил и горивото?

  дали не става дума за акумулатор, вместо за двигател?
  демек – за журналистическа тъпня?

 11. Шapкан Says:

  ха! украинците твърдят, че кифлата журналистка се е позовала на РАПОРТ на майор от тамошната милиция по случая.
  олеле…

  и това наистина кефи:
  Та його потрібно міністром промисловості призначити, в тиху з ГАЗу на ВАЗ переставив мотор – і ПОЇХАВ !!! А його в тюрму. Заводи потрібно відкривати, щоб такі майстри працювали, а не крали.

 12. ABC Says:

  Забавна история. 🙂 Но двигател от такава грамадна волга дори и Жан Валжан не мож повдигна, колкото и да е лек. Да не говорим, че едва ли може да отвъртиш болтовете, фиксиращи двигателя без инструменти, пък и самото пространство за мотора на жигулито е къде-къде по-малко. И разбира се не на последно място двигатели не се “трансплантират” just like that.

 13. Григор Says:

  @Иван Богданов, ABC: И за мен това е трудно обяснимо. Че двигателят на Волгата е предимно алуминиев е вярно, но дори така бих очаквал да е над двеста килограма заедно със стартера, карбуратора и другите специфични за него неща. Крадецът ще трябва да е бил като минимум колкото двамата Кличковци заедно.

  Виж, свързването ми се вижда по-достоверно (пак повтарям, че не знам как реално стоят нещата – опитвам се да разсъждавам по логика на хрумката). Съветската техника беше унифицирана до немай-къде – мога да си представя да има как двигателят да бъде свързан така, че да върти някак що-годе. За да бъде придвижена колата до друго място в града не е нужно да е пъргава като заводски модел, достатъчно е да е в състояние да се мести на собствен ход.

  @Шаркан: Коментарът не просто кефи, а е убийствено верен. 🙂

 14. Шapкан Says:

  унификацията не може да стига до абсурда трансмисиите на два различни модела автомобил, замислени с различно предназначение, проектирани и произвеждани в непълно покриващи се времеви интервали и от различни конструктори и заводи, да са толкова еднакви.
  Това би значило стоп на всякакво развитие на инженерията, но всъщност всеки модел и серия имат свои характерни особености не само по купето, но и по ходовата част, реализират се различни схеми.
  Даже във военната техника няма толкова унификация – именно защото всеки модел, нека и на едно КБ, е ново поколение техника.
  Може да се унифицират някои неща (сглобки, колела, свещи), но не и цели възли. Даже и габаритите не са унифицирани, нито кратни помежду си.

  200 кила е със скоростната кутия, предполагам.

  не, наистина е било акумулатор.
  Или катаджиите са гепили двигателя и са съчинили историйката.
  Или някой се е изкодошил с журналистката.
  Вярно е, че УАЗка се оправя в полеви условия само с чук и гаечен ключ, ама ГАЗ-24 и ВАЗ “шестица” са друга работа.
  На “Волга” може да се сложи двигател от ГАЗ-61, ако си спомням правилно. Но на “шестица”?
  То тогава ще излезе, че моторите на Жигулата и Ладата ще станат на Запорожец…

  след рибарите и авджиите любители на битова ненаучна фантастика май са автомобилистите.

 15. Вили Луканов Says:

  Като бивш горд собственик на Волга мога да кажа, че съм помагал при свалянето на двигателя (дископатията ми е от преди това) и няма как да стане на ВАЗ – просто не вла’а.

 16. Христо Христов Says:

  наистина, прехвъляне на акумулатор от една кола на друга с цел кражба е доста често срещан сценарий

 17. Морфиус Says:

  Това си е 100% кодош…
  Мотор от Лада е слаган във ЗАЗ, но става с преработка на коша в сервиз.
  Мотор от Волга е слаган в Москвич по същия начин.
  В Бургас имаше (може още да го има) Москвич Алеко с двигател и скорости от Мазерати, спирачките и окачването от нещо друго но вече не помня какво.
  При новите коли е още по-очевадно, един и същ модел с 3 вида двигатели, замяната може да стане само с подмяна на целия кош…
  Та няй-вероятно е било акумулатор, а другото е майтап.

 18. Karel Capek Says:

  Струва ми се, че описаният случай е напълно възможен, но е допусната малка неточност. Казано е, че е бил поставен двигателят на друга кола. Такова нещо въобще не е нужно. Престъпникът е поставил чисто и просто преносим извънбордов двигател и е отпътувал с него. Портативните извънбордови двигатели съвсем не са сюрприз в наше време. Устройството представлява лек, но извънредно мощен вентилатор, който се закрепва върху корпуса на набелязаното МПС, задвижва се с електричесво от преносима батерия и – загребвайки околния въздух – съадава тяга, при което за броени секунди возилото изчезва от полезрението ни. В описания случай автомобилът е бил без двигател – сиреч, два пъти по-лек от нормално оборудваното МПС, – вследствие на което извънбордовият му двигател го е задвижил с голяма лекота и увереност.

 19. Шapкан Says:

  нагъл офтоп-спам от моя страна: http://sharkanan.blogspot.com/2013/02/blog-post.html

 20. Жилова :) Says:

  @Христо Христов, всички Жигули са Лада, и всички Лади са Жигули, Лада е просто търговско име за Жигули предназначени за чужденци, защото Жигули е трудно за произнасяне за неруснаци.

  В статиите по руските сайтове също пишат, че е подменил двигателя. Но аз също съм на мнение, че става дума за акумулатор, просто за блондинка-журналистка, която е писала най-първата статия акумулатор и двигател са почти едно и също. Изглежда, че в Русия често свалят акумулатори точно с целта да попречат на крадците, или за да не се разреждат от студ през ноща.

 21. Божо Says:

  “защото Жигули е трудно за произнасяне за неруснаци.”

  по-скоро защото звучи като жиголо

 22. Христо Христов Says:

  @Жилова, технически да (поне до 1990-те, след това всички са Лади), но в България когато кажеш Жигули се сещаш баш за модела 2101 ( и 2102 – комби ), на който руснаците казват „копейка“. От 2103 нататък всички са Лади когато са за износ

 23. Kzint Says:

  Невъзможно. Не е било така. Няма причина да го монтира, след като ще продава всичко на части – http://goo.gl/P8Dju . Руснаците са железни в такива ситуации. Всичко е по показания на заловения. Ако натопи и други помагачи – става сговор и по друг член – по-висока присъда. Нищо не печели, а приятели губи. За ваденето на двигател в полеви условия спор няма – лично съм оказвал логистична подкрепа на двама купувачи и двама продавачи да извадят 6 цилиндров двигател от БМВ пред блока и да го поставят в Матиз. Отзад 🙂 И един БГ филм си спомням с откраднат нощем двигател – “Човек не съм убивал”.
  Това http://goo.gl/LRdgc си е къде по-достоверно. 🙂

Leave a Reply