Автокражбено бахмааму

Решавайте сами дали частта от статия по-долу има как да е истина. Аз не разбирам достатъчно, за да преценя възможно ли е технически. Източникът е публикация в руски вестник. Курсивът е мой.

—-
През нощта на 28 юни 2008 г., пресичайки двора на един от блоковете, разположени на Проспекта на металурзите, престъпникът видял автомобил ВАЗ-2106 и решил да го открадне. Проникнал в автомобила, разбивайки челното стъкло. Опитите да запали колата обаче се оказали безуспешни. Оказало се, че колата просто няма двигател. Тогава престъпникът свалил двигателя на паркирания в съседство автомобил ГАЗ-24 и го монтирал на автомобила ВАЗ-2106. След това запалил колата и тръгнал с нея към приятеля си, живеещ на близката улица „Менделеев“
—-

(Допълнителни пояснения: ВАЗ-2106 – Жигули, ГАЗ-24 – Волга.)

23 thoughts on “Автокражбено бахмааму

 1. Христо Христов

  Абсурд, не се сваля толкова лесно двигател … Мой приятел майстор му трябва 1 ден да го свали, камо ли тоя за една вечер да го свали и да го качи другаде, пък и две различни коли, скоростни кутии …. няма начин да стане бързо. А и 2106 не е Жигули ( поне не и в смисъла в който се влага в България името Жигули – модела 2101 ), а си е Лада

  Reply
 2. tonywoolf

  Операцията е възможна, но изисква преустройване на двигателния отсек, напасване на скоростни кутии и прочее… В гараж, сервиз – възможно е. В двор при кражба? Много филми гледате. 😀

  Reply
 3. Петър Петров

  И аз не разбирам от технически детайли при двигателите. Но ако се съди по това:

  Проникнал в автомобила, разбивайки челното стъкло.

  е недостоверно. Никой не разбива предното стъкло, за да влезе в автомобила. Разбива се странично, за да се бръкне и да се отвори вратата. За да се влезе през вратата.

  Reply
 4. Божо

  Тъй де, ако беше толкова печен за да “присобачи” двигател от Волга на Лада, щеше да е достатъчно сръчен да отвори вратата без да разбива нищо 🙂

  Reply
 5. Григор Post author

  @Христо Христов: И на моя механик му трябваше половин час, за да отключи заялата ключалка на колата ми, ама кримките в тая област се справят за по няколко секунди. 🙂 Така че скоростта бих могъл да си я представя, ако е за криминална цел. Виж, дали е технически възможно двигател от Волга да се сложи на Лада – понятие нямам.

  @tonywoolf: Не твърдя, че е реално – питах, защото не мога да преценя дали е.

  @Жилов: То кое е социалната част от историята?

  @Петър Петров: И на мен отначало ми мина през ума. След това обаче се сетих, че в статията от вестника никъде не пишеше бил ли е пиян човекът, и колко. На достатъчно пияна глава са възможни какви ли не идиотизми…

  @Божо: Същото. Ако е бил пийнал достатъчно, е напълно вероятно да е можел да отвори вратата, но да е счупил стъклото. (Не че няма как историята да е измислица от край до край. Просто се мъча да си изясня дали е принципно възможна.)

  Reply
 6. Жилов

  Случката е нормална за Русия, това имам предвид. Включително уменията на човека, ако са истински.

  Reply
 7. Веси

  Въпроси към допълнителните пояснения – а ЗАЗ си е ЗАЗ? Или може да се приравни на Трабант? И как така не е намесен в историята, твърде скапан дори за крадците?

  Reply
 8. Иван Богданов

  А имате ли идея колко тежи двигател на Волга и как така се вдига и слага само от един човек?

  Reply
 9. Шapкан

  двигателят на ГАЗ-24 (произвеждан до 1986-а) е относително лек, блокът е от алуминиеви сплави. Крадецът може да е бил тамошен Крали Марко.
  От друга страна, разликата в габаритите на ЗМЗ-24Д спрямо двигателния отсек на ВАЗ-2106 (спрян от производство през 2006-а) прави монтажа проблематичен. Да не говорим, че е нужно адаптиране към ходовата част.
  И, да – горивото не се съдържа в самия двигател, освен ако не иде реч за твърдогоривен бустер с тяга над килотон като тези на отписания спейсшатъл…
  Защо не пише, че е преточил и горивото?

  дали не става дума за акумулатор, вместо за двигател?
  демек – за журналистическа тъпня?

  Reply
 10. Шapкан

  ха! украинците твърдят, че кифлата журналистка се е позовала на РАПОРТ на майор от тамошната милиция по случая.
  олеле…

  и това наистина кефи:
  Та його потрібно міністром промисловості призначити, в тиху з ГАЗу на ВАЗ переставив мотор – і ПОЇХАВ !!! А його в тюрму. Заводи потрібно відкривати, щоб такі майстри працювали, а не крали.

  Reply
 11. ABC

  Забавна история. 🙂 Но двигател от такава грамадна волга дори и Жан Валжан не мож повдигна, колкото и да е лек. Да не говорим, че едва ли може да отвъртиш болтовете, фиксиращи двигателя без инструменти, пък и самото пространство за мотора на жигулито е къде-къде по-малко. И разбира се не на последно място двигатели не се “трансплантират” just like that.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Иван Богданов, ABC: И за мен това е трудно обяснимо. Че двигателят на Волгата е предимно алуминиев е вярно, но дори така бих очаквал да е над двеста килограма заедно със стартера, карбуратора и другите специфични за него неща. Крадецът ще трябва да е бил като минимум колкото двамата Кличковци заедно.

  Виж, свързването ми се вижда по-достоверно (пак повтарям, че не знам как реално стоят нещата – опитвам се да разсъждавам по логика на хрумката). Съветската техника беше унифицирана до немай-къде – мога да си представя да има как двигателят да бъде свързан така, че да върти някак що-годе. За да бъде придвижена колата до друго място в града не е нужно да е пъргава като заводски модел, достатъчно е да е в състояние да се мести на собствен ход.

  @Шаркан: Коментарът не просто кефи, а е убийствено верен. 🙂

  Reply
 13. Шapкан

  унификацията не може да стига до абсурда трансмисиите на два различни модела автомобил, замислени с различно предназначение, проектирани и произвеждани в непълно покриващи се времеви интервали и от различни конструктори и заводи, да са толкова еднакви.
  Това би значило стоп на всякакво развитие на инженерията, но всъщност всеки модел и серия имат свои характерни особености не само по купето, но и по ходовата част, реализират се различни схеми.
  Даже във военната техника няма толкова унификация – именно защото всеки модел, нека и на едно КБ, е ново поколение техника.
  Може да се унифицират някои неща (сглобки, колела, свещи), но не и цели възли. Даже и габаритите не са унифицирани, нито кратни помежду си.

  200 кила е със скоростната кутия, предполагам.

  не, наистина е било акумулатор.
  Или катаджиите са гепили двигателя и са съчинили историйката.
  Или някой се е изкодошил с журналистката.
  Вярно е, че УАЗка се оправя в полеви условия само с чук и гаечен ключ, ама ГАЗ-24 и ВАЗ “шестица” са друга работа.
  На “Волга” може да се сложи двигател от ГАЗ-61, ако си спомням правилно. Но на “шестица”?
  То тогава ще излезе, че моторите на Жигулата и Ладата ще станат на Запорожец…

  след рибарите и авджиите любители на битова ненаучна фантастика май са автомобилистите.

  Reply
 14. Вили Луканов

  Като бивш горд собственик на Волга мога да кажа, че съм помагал при свалянето на двигателя (дископатията ми е от преди това) и няма как да стане на ВАЗ – просто не вла’а.

  Reply
 15. Христо Христов

  наистина, прехвъляне на акумулатор от една кола на друга с цел кражба е доста често срещан сценарий

  Reply
 16. Морфиус

  Това си е 100% кодош…
  Мотор от Лада е слаган във ЗАЗ, но става с преработка на коша в сервиз.
  Мотор от Волга е слаган в Москвич по същия начин.
  В Бургас имаше (може още да го има) Москвич Алеко с двигател и скорости от Мазерати, спирачките и окачването от нещо друго но вече не помня какво.
  При новите коли е още по-очевадно, един и същ модел с 3 вида двигатели, замяната може да стане само с подмяна на целия кош…
  Та няй-вероятно е било акумулатор, а другото е майтап.

  Reply
 17. Karel Capek

  Струва ми се, че описаният случай е напълно възможен, но е допусната малка неточност. Казано е, че е бил поставен двигателят на друга кола. Такова нещо въобще не е нужно. Престъпникът е поставил чисто и просто преносим извънбордов двигател и е отпътувал с него. Портативните извънбордови двигатели съвсем не са сюрприз в наше време. Устройството представлява лек, но извънредно мощен вентилатор, който се закрепва върху корпуса на набелязаното МПС, задвижва се с електричесво от преносима батерия и – загребвайки околния въздух – съадава тяга, при което за броени секунди возилото изчезва от полезрението ни. В описания случай автомобилът е бил без двигател – сиреч, два пъти по-лек от нормално оборудваното МПС, – вследствие на което извънбордовият му двигател го е задвижил с голяма лекота и увереност.

  Reply
 18. Жилова :)

  @Христо Христов, всички Жигули са Лада, и всички Лади са Жигули, Лада е просто търговско име за Жигули предназначени за чужденци, защото Жигули е трудно за произнасяне за неруснаци.

  В статиите по руските сайтове също пишат, че е подменил двигателя. Но аз също съм на мнение, че става дума за акумулатор, просто за блондинка-журналистка, която е писала най-първата статия акумулатор и двигател са почти едно и също. Изглежда, че в Русия често свалят акумулатори точно с целта да попречат на крадците, или за да не се разреждат от студ през ноща.

  Reply
 19. Божо

  “защото Жигули е трудно за произнасяне за неруснаци.”

  по-скоро защото звучи като жиголо

  Reply
 20. Христо Христов

  @Жилова, технически да (поне до 1990-те, след това всички са Лади), но в България когато кажеш Жигули се сещаш баш за модела 2101 ( и 2102 – комби ), на който руснаците казват „копейка“. От 2103 нататък всички са Лади когато са за износ

  Reply
 21. Kzint

  Невъзможно. Не е било така. Няма причина да го монтира, след като ще продава всичко на части – http://goo.gl/P8Dju . Руснаците са железни в такива ситуации. Всичко е по показания на заловения. Ако натопи и други помагачи – става сговор и по друг член – по-висока присъда. Нищо не печели, а приятели губи. За ваденето на двигател в полеви условия спор няма – лично съм оказвал логистична подкрепа на двама купувачи и двама продавачи да извадят 6 цилиндров двигател от БМВ пред блока и да го поставят в Матиз. Отзад 🙂 И един БГ филм си спомням с откраднат нощем двигател – “Човек не съм убивал”.
  Това http://goo.gl/LRdgc си е къде по-достоверно. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *