Кога ще се оправи Русия

Щом има такива хора (материалите са на руски език), рано или късно ще се оправи:

http://fishki.net/comment.php?id=134893

http://fishki.net/comment.php?id=135349

http://fishki.net/comment.php?id=135629

А кога ще се оправим ние?

По същата логика… 🙁

31 thoughts on “Кога ще се оправи Русия

  1. Пешо

    по скоро ще е късно. Там вече няма хора, живели в нормално общество неконтролирано от психопати и престъпници.
    Ние сме били под управлението на психопати и престъпници с трийсетина години по-малко, и ЕС и някакви вътрешни сили донякъде успяват да парират опитите на тукашните престъпници да предадат България изцяло в ръцете на московските си колеги. Та нашето положение е леко по-оптимистично.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Пешо: В това отношение да. Но то означава само едно – че ако имахме хора като тези руснаци, обществото ни ще се изчисти по-лесно. Нямаме ли ги, нищо на света няма да може да ни помогне да се оправим.

    Reply
  3. Григор Post author

    Че защо да не излизат? Копи-пейст в браузера. Или… я аз да ги направя на хипервръзки, да може човек да цъка направо върху тях 🙂

    Reply
  4. emo

    Това е все едно да гасиш горски пожар тупайки по огъня с крака… браво на хората ама не мисля че ще постигнат нещо. Там има повече хора които се радват на икона със образа на Сталин…

    Reply
  5. emo

    Не че нещо, ама тука не виждам да се говори за господари.
    А иначе, сравнението е патетично. В отношенията ни с ЕС няма ама нищо общо с отношенията ни със СССР.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Anonymous: За всичко си има хора. Особено в руските служби. (В Нета има достатъчно публикации как действат те в руския Нет.)

    Reply
  7. Кирил

    @emo ако можеш да кажеш кое е по-различното?
    Преди от Москва ни казваха какво да правим, сега ни казват от Брюксел. Без значение колко тъпо, безмислено или одобрявано от нас е.
    Преди получавахме помощи от СССР, сега получаваме помощи от ЕС. И в двата случая се лъже, че е от тях, а не се казва, че е от хората в Русия, Германия или друга страна и не се казва, че трябва да си платим за тях.
    В Ирландия, когато имаше референдум, от ЕС зачетоха ли резултатите? Или направиха всичко възможно да натиснат Ирландия да не зачете резултатите.
    Нас някой пита ли ни дали искаме да влезем в ЕС?
    Някой пита ли по-старите членки, дали са съгласни, когато законите се промениха и от „всяка страна може да обяви вето, когато някое решение не и харесва“ минахме на „слушайте ни за общото благо“.
    И в двата случая се лъжеше, че хората, които управляват ни дават пари и ни спасяват постоянно, а не се казва никъде, че не сме ги избрали, а ги храним заедно с родата им и трябва да ги слушаме.
    Преди можешхе да търгуваме главно със страните от СССР, сега можем да търгуваме главно със страните от ЕС, иначе имаш данъци, мита и тем подобни.
    Поговорката „да не се изложим пред чужденците“ още е в сила.
    Преди новините бяха „редактирани“ от партийните секретари, сега са „редактирани“ от богатите.
    Преди не избирахме кой да ни управлява, сега в ЕС си е същото. Само дето са направили нещо наречено европески парламент, което да казва пожелания и всички да си мислят, че там се взимат решенията.
    Преди в училищата се е учило за СССР, сега се учи за ЕС.

    Разликата сега е, че можем да пътуваме и няма концентрационни лагери.

    Reply
  8. Шapкан

    Кирил,
    (свалям шапка; само да вметна)
    можем да пътуваме, ама или за да бачкаме на черно (и зле платено), или с дебела кесия (което силно разрежда редиците на можещите да си го позволят – същото като с цензурата, както си посочил);
    няма концентрационни лагери, но има лагери за бежанци, за емигранти, има бедняшки и гастарбайтерски гета.
    Доколко там е “по-добре” от концлагер – вижте мнението на бивши концлагеристи, преминали и през емигранството, при това през времето на благополучните 1970-80-те.

    пропуснал си още една прилика. Както свято и почти искрено тук почитаха Кремъл, така сега правят и спрямо командните централи на ЕС.
    Който пък не харесва ЕС, той се покланя на САЩ.

    та не знам колко “патетично” е сравнението и колко “нищо общо”. Фактите са едно, докато интерпретациите са различни. Емо може да ХАРЕСВА сегашното положение, но това е негово предпочитание, не обективен факт.
    Факт е също, че ЕС благосклонно поощри унищожаването на тукашната икономика, засилването на туристическия облик на страната.
    Е, тук наистина има разлика от колониалната политика на СССР.
    В чия полза обаче е разликата?

    Reply
  9. Григор Post author

    @Кирил: По тази логика, да живееш на свобода и да живееш в концлагер е почти едно и също. И на двете места ядеш каквото можеш да си позволиш, принуден си да работиш, накрая ще умреш и т.н.

    @Шаркан: Разлика от колониалната политика на СССР няма. И в двата случая метрополията развива в колонията тази икономика, която ѝ е изгодна.

    Разликата е другаде. Сега поне сме някаква форма на „щат“, или поне „подопечна територия“ (по американските понятия) на метрополията. Преди си бяхме класическа колония. Има дребен напредък – примерно като от роб до свободен, или почти свободен човек.

    Но ако за самочувствието ти е важно да мислиш, че всичко извън светлия анархизъм е черно блато, аз няма да ти преча.

    Reply
  10. Кал

    Разликите, Кирил и Шаркан, са още доста. Но при такава начална „подкованост“ мога само да вдигна ръце и да оставя всеки да живее в света си: неговия собствен идиосинкратичен свят.

    И преди някой нещо да каже: аз съм си имал взимане-даване с евроинституции. И хубаво, и недотам хубаво. Вие, Клуб знатоков?

    Reply
  11. Зелен Бетон

    Превъзпитанието чрез умишлен и целенасочен тормоз винаги е нож с две остриета. Както заради непредвидимостта на реакцията на обекта на превъзпитание, така и заради възможното погрешно възприемане от страна на страничните наблюдатели (мнозина биха възприели подобни епизоди по бойкоборисовски, с едноклетъчния възторг „Пак ги бихме!“ – и нищо повече).

    Иначе съм отявлен привърженик точно на този тип тормоз спрямо властта. Не че ми е любимо средство (напротив) – но специално у нас е май-единственото, което остана.

    Има обаче един сериозен проблем: трябва да се прилага хем системно, хем с акъл. То е като антибиотик: ако пропуснеш един прием или ако промениш медикамента, целият ефект отива на кино, а у обекта може да се изгради резистентност.

    Reply
  12. Кирил

    Според мен лидерите в ЕС гледат да превърнат ЕС в СССР, но не могат, защото манталитета на хората в Западна Европа е различен и от там идват парите. От ЕС искат да контролират всичко и то става като се събират хора, които не сме избрали и създават директиви. За мен директива е заповед на бюрократски език. Страните естествено могат и да не приемат директивите, но тогава ще има спиране на еврофондове. А ако не знаете какво са еврофондове – това са пари които всички страни плащат на ЕС, а после кандидатстват за тях и ако ги одобрят „получават помощ от ЕС“. Но тези еврофондове са страхотни! С тях от Пайнер взеха пари за култура. И навсякъде където има някакъв проект с пари от ЕС има големи табели с надпис откъде са дошли парите, ако случайно някой забравили.
    Един американски президент беше казал, че държавата не решава проблеми, а само ги създава и спроред мен той е прав, но в Брюксел са на друго мнение.

    Преди във всеки град имаше булевард Москва. Преди е била някаква улица, но „щом ще се казва Москва, значи трябва да е булевард“. Сега имаме булевард Брюксел…

    Още нещо, което намира за дразнещо са лозунгите. Преди имаше всяко яйце…всяка кокошка… сега има Европейски ценности и във всички реклами на еврофондове и европрограми по телевизията.
    Според мен падането на границите е необходимо, но самата структура на ЕС е толкова лошо създадена, че в близко бъдеще или ще се разпадне или тежко и горко ни ( също като СССР).

    Reply
  13. Шapкан

    американският президент е Рейгън, казал е, че правителството не решава проблемите, само ги финансира.

    манталитетът на “баш европейците” може да е различен, но на тема доносничество, особено в Германия и Франция (за други нямам инфо от първа ръка), винаги са дишали във врата на тоталитаристите…
    (за всяка съобщено нарушение на гражданите, съобщителят получава % от глобата, вземана от нарушителя; спрямо институциите не е така, там наградата е само потупване по рамото…)

    Reply
  14. Кирил

    Шаркан, те правят много добре. Аз преди 2-3 дни знаеш ли как исках да се обадя заради 3-4 коли паркирали в градинката зад блока ми. И там знаеш, че ако нашравиш нарушение е много вероятно да ти тряснат глоба. Например наскоро преди няколко месеца на майка ми и взеха колата с паяка, защото не беше паркирала правилно и някой се е обадил. Аз на това се зарадвах, защото ми писна всеки да прави каквото си иска. Аз например знаеш ли колко искам да въведът един телефонен номер за всякакви оплаквания – някой малоумник паркира на пешеходната пътека или в градинка, хвърля си боклука където му падне, за заведенията където след като ядеш започва да те боли корема, защото преди твоите, в олиото са изпържили 100 порции картофи.
    Проблемите с този манталитет са, че ако правителството е като това на Хитлер, тогава вече тази тяхна черта изпраща много хора на смърт.

    Reply
  15. Шapкан

    (някой се обадил и вдигнали колата. Прекрасно! Ама едно време преди да викат “органите”, казваха на човека: недей тук, недей така. И, представи си, действаше. Сега що не действа? Знам ли. Натежаха някои хора, други се озлобиха… без причина, нали?)
    (много често боклук хвърлят сладурите, дето крещят “Да живее България!” – хвърля и крещи, крещи и хвърля)
    (в заведението, ако не опържат 100 порции в една доза олио, ще имат преразход, шефът ще им резне от надниците. Пазарна икономика)
    (немците изпадат в шок, когато научават как тук шофьорите се предупреждават за катаджии по шосето – с мигане на фарове; вярно, напоследък народът се европеизира, престана да пречи на органите да ловят нарушители.
    Явно слидарността винаги е лошо нещо – важното е да се спазват законите и да се доносничи за всичко (то също е според закона, естествено). Само така наистина без държава няма да може човек и да кихне (току виж отскоро поставили знак “забранено кихането”))
    въх, с какво ли ще си оправям тогава самочувствието? хихик

    Reply
  16. Григор Post author

    @Шаркан: Ако „органите“ престанат да ловят нарушители за „и кво ша прайм ся“, а за да им посочат нарушенията и т.н., е естествено предупреждаването да престане. А докато тази практика продължава (а тя на много места продължава), е естествено и предупреждаването да продължава. Извънредно странно ми изглежда точно анархист да не го разбира.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Шаркан: От това, което съм чел за анархизма, съм останал с впечатлението, че той претендира за справедливост и некорумпираност. Ако обаче анархистите се възмущават на сътрудничеството на хората срещу корупцията, а подкрепят изнудвачеството на облечените от държавата в униформи… очевидно съм сбъркал.

    Reply
  18. Black Wolf

    Леле, отдавна не съм се смял така. Прочетох ги с кеф. И се учудих, че правят такива неща. Явно в путинова Русия нещата не са точно така, както ги описва “демократичната” преса (демек тези лай*а журналята) у нас и в чужбина.

    Reply
  19. Кирил

    Не вярвай много какви образи създават. Един приятел така остана много разочарован от Америка, защото телевизията, филмите, музикалните клипове се оказва, че няма нищо общо с истината или в най-добрият случай нещо което е обикновенно го представят като нещо грандиозно. Ако не си ходил в някоя страна винаги имай едно на ум.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Black Wolf: Доколкото знам от мои приятели в Русия, нещата са си доста както ги гледаме в нашите медии. Вчера питах един дали е възможно пийналите си „Гинес“ юнаци да са взели за „гебуха“ (агентчета на службите) случайни присъстващи. Отговорът му беше: „Ако наистина са го направили, гебухата отстрани се е скъсала да се хили…“ А човекът е доста в час с реалността около себе си, ако и да не е политически активен.

    Reply
  21. the one with the truth

    Към „Шapкан Says: April 6th, 2013 at 12:13 pm“:

    Точно в десетката! ЕС е просто съживяване на СССР. Затова и го наричам ЕС(ССР), за да си личи истинския му облик…
    А концентрационните лагери ги има — намират се в подземията на тукашните колониални щабквартири на чичо Сам, т.е. С(ССР)АЩ, както и в подземията на „бившата“ Д(АН)С.

    „Кирил Says:
    April 11th, 2013 at 10:35 pm
    Не вярвай много какви образи създават. Един приятел така остана много разочарован от Америка, защото телевизията, филмите, музикалните клипове се оказва, че няма нищо общо с истината или в най-добрият случай нещо което е обикновенно го представят като нещо грандиозно. Ако не си ходил в някоя страна винаги имай едно на ум.“

    Абсолютна истина! САЩ са баш СССР от по-технократски вид (но все така тоталитарен), само тези, които не са ходили до там, мислят другояче, заблудени от пропагандните лъжи по платените телевизии, облъчващи ви само с долнопробни (х)американски сериалчета и „филми“!

    „Кирил Says:
    April 6th, 2013 at 9:15 pm
    Според мен лидерите в ЕС гледат да превърнат ЕС в СССР, но не могат, защото манталитета на хората в Западна Европа е различен и от там идват парите. От ЕС искат да контролират всичко и то става като се събират хора, които не сме избрали и създават директиви. За мен директива е заповед на бюрократски език. Страните естествено могат и да не приемат директивите, но тогава ще има спиране на еврофондове. А ако не знаете какво са еврофондове – това са пари които всички страни плащат на ЕС, а после кандидатстват за тях и ако ги одобрят „получават помощ от ЕС“. Но тези еврофондове са страхотни! С тях от Пайнер взеха пари за култура. И навсякъде където има някакъв проект с пари от ЕС има големи табели с надпис откъде са дошли парите, ако случайно някой забравили.
    Един американски президент беше казал, че държавата не решава проблеми, а само ги създава и спроред мен той е прав, но в Брюксел са на друго мнение.

    Преди във всеки град имаше булевард Москва. Преди е била някаква улица, но „щом ще се казва Москва, значи трябва да е булевард“. Сега имаме булевард Брюксел…

    Още нещо, което намира за дразнещо са лозунгите. Преди имаше всяко яйце…всяка кокошка… сега има Европейски ценности и във всички реклами на еврофондове и европрограми по телевизията.
    Според мен падането на границите е необходимо, но самата структура на ЕС е толкова лошо създадена, че в близко бъдеще или ще се разпадне или тежко и горко ни ( също като СССР).“

    Прав си на 100% за всичко, освен за „според мен падането на границите е необходимо“ — е, като „паднаха“ през 1989 г., видяхте ли хубави неща от това? Мне, само се унищожиха всички остатъци от самобитната българска култура и идентичност за сметка на поголовна американизация и масово затъпяване и промивка за „свещения“ ЕС(ССР)… ЕС е форма на тоталитарна империя, която с директиви, опряни като пистолет о главите на народите от отделните страни на Европа, заповядва какво да се прави и печата закони за отстраняване на и без това малкото останали свободи на хората в Европа… Защо не проучите какъв е статуса на „гласуваните“ от европейския парламент закончета и директиви? Ще се изненадате, че… имат статута на закони за отделните страни-„донори“ (а не „членки“, защото „член“ донякъде говори за доброволно влизане, а при нас то беше изцяло насила и за злото на България), без дори да са ратифицирани от парламента на съответната страна! Това е връх на сладоледа, който не си позволи по толкова прозрачен начин дори и „бившият“ Кремъл, Москва, Русия!!! Какво стана, нещо замлъкнахте?!? Май „теоретиците на конспирацията“, които подигравахте под наслова на пропагандата и дезинформацията по слугинските масови медии, се оказаха баш прави, а? Оставям изводите за вас… Едно е ясно — ЕС(ССР), СССР/Руската федерация, Израел и САЩ въобще не ни мислят доброто… Доказателства — колкото щеш от реалността… По-малкото гледане на телевизия е полезно за ума ви, съветват по-опитните. 🙂

    ~the one with the truth

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *