Издирва се: „Наука и техника – БТА“

По-възрастните може би помнят – имаше едно време такова списание. Ежеседмично, зеленичко, с интересни неща вътре… включително най-често и по някой хубав фантастичен разказ. И уви, пълна колекция от тези списания вече май не може да бъде намерена дори в библиотеките.

Към момента е в действие проект, чиято цел е да документира и опази за поколенията издаденото в това списание. Заявявам изрично, че не участвам в него – не искам да си приписвам чужди заслуги. Повечето от броевете вече са събрани (някои – частично, с липсващи страници и т.н.) Немалко обаче все още липсват. А лично мен ме блазни идеята разкошният набор от фантастични разкази, излизал в списанието през годините, да намери място в някоя хубава онлайн библиотека. 🙂

Затова имам молба към всички, които разполагат с екземпляри от списанието – помогнете! Хвърлете око на ето тази таблица. Ако случайно разполагате с нещо, което в нея е отбелязано като липсващо или непълно – моля ви, помогнете! Броевете ще бъдат сканирани и ще ви бъдат върнати, така че няма да изгубите нищо. Напротив – ще спечелите това да сте помогнали едно ценно наследство да бъде изтръгнато от забравата, в която са на път да го потопят времето и алчността.

Благодаря ви предварително!

9 Responses to 'Издирва се: „Наука и техника – БТА“'

 1. Таня Says:

  Ех, едно време във Велинград колко “Наука и техника” и “Космос” предадохме на вторични суровини – с камари бяха. Майка ми беше абонирана и ги събираше, но в един момент го закъсахме откъм място и се принудихме на тази стъпка 🙁

 2. Mandor Says:

  Е, това поне е разбираемо, но случилото се с мен не е… Отивам в библиотеката на местното читалище и питам „Имате ли сп. «Наука и техника» на БТА?“, на което получавам следния отговор: „Имахме, но преди две седмици го бракувахме и го предадохме за вторични суровини…“.
  Не знам каква физиономия съм направил, но библиотекарката видимо се притесни…

 3. Григор Says:

  @Mandor: Още една причина, освен всички други, да е задължително тези списания да бъдат опазени по електронен път.

 4. Божо Says:

  А имаше и още една “Наука и техника за младежта”. Също чудесно списание.

 5. Никола Says:

  Прекрасно начинание. Най-после ми се изби от главата натрапчивия въпрос дето ме измъчваше толкова години (т.е. кой беше автора на един от разказите от 1987-а). Благодаря за линка.

 6. Mandor Says:

  Между другото, подарявам около 150 бр. от това списание на колекционери. Останаха от хора, които не желаят да ги съхраняват.

 7. Димитър Says:

  Аз имам няколко десетки броя на списанието. Ако проекта ви все още е в сила ще се радвам да помогна. Когато/ако получа достъп до таблицата и видя дали притежавам броеве, които липсват в нея ще ви пиша.

 8. Григор Says:

  @Димитър: Кандидат съм за тях направо, и благодаря от сърце! Пишете ми на grigor в gatchev точка info. 🙂

 9. kall Says:

  А защо не се стартира проект за съхраняване в електронен вид на всички български специализирани, академични и научнопопулярни списания (например защо не се сканират и съхранят всички броеве на “Наука и техника за младежта”.), има толкова много, макар и трудно откриваеми. Някои се издават и до днес. Само за пример: “Природа”( научнопопулярното списание на БАН), “Природа и знание”( мисля беше издание на Дружеството но природоизпитателите, което не знам дали още съществува), “Здраве”( специализирано медицинско издание, с интересни статии) и още знайни и незнайни. Вече, гледам, част от тях са сканирани, като “Млад конструктор”, “Радио Телевизия Електроника” и подобни, но далеч не всички. Да не говорим пък за академичните издания, като “Доклади на БАН”( с импакт-фактор), “Водно дело”( издание на Съюза на хидроинженерите), “Acta zoologica bulgarica”(не знам така ли се казваше, също на БАН, също с импакт-фактор, май го няма вече) и т.н. Всичкото това богатство трябва да е достъпно свободно онлайн. Та защо не се започне такъв проект. Мисля, може да се издирят тези издания по библиотеки, села и паланки, да се сканират и да се качат някъде, например в Читанката, макар че там сериозната научна литература, по неизвестни на мен причини, не е много на почит, май-май:-)
  Или в knigi.spasete.me, що не издирите хората зад този проект и не се разберете с тях за нещо подобно. Или с Антон Оруш от Сандъците. Само давам идеи…

  p.s. към тази бройка включвам и изданията от преди 1944г.

  p.p.s. а докъде е стигнал проекта с “Наука и техника” на БТА.

Leave a Reply