Издирва се: „Наука и техника – БТА“

По-възрастните може би помнят – имаше едно време такова списание. Ежеседмично, зеленичко, с интересни неща вътре… включително най-често и по някой хубав фантастичен разказ. И уви, пълна колекция от тези списания вече май не може да бъде намерена дори в библиотеките.

Към момента е в действие проект, чиято цел е да документира и опази за поколенията издаденото в това списание. Заявявам изрично, че не участвам в него – не искам да си приписвам чужди заслуги. Повечето от броевете вече са събрани (някои – частично, с липсващи страници и т.н.) Немалко обаче все още липсват. А лично мен ме блазни идеята разкошният набор от фантастични разкази, излизал в списанието през годините, да намери място в някоя хубава онлайн библиотека. 🙂

Затова имам молба към всички, които разполагат с екземпляри от списанието – помогнете! Хвърлете око на ето тази таблица. Ако случайно разполагате с нещо, което в нея е отбелязано като липсващо или непълно – моля ви, помогнете! Броевете ще бъдат сканирани и ще ви бъдат върнати, така че няма да изгубите нищо. Напротив – ще спечелите това да сте помогнали едно ценно наследство да бъде изтръгнато от забравата, в която са на път да го потопят времето и алчността.

Благодаря ви предварително!

9 thoughts on “Издирва се: „Наука и техника – БТА“

 1. Таня

  Ех, едно време във Велинград колко “Наука и техника” и “Космос” предадохме на вторични суровини – с камари бяха. Майка ми беше абонирана и ги събираше, но в един момент го закъсахме откъм място и се принудихме на тази стъпка 🙁

  Reply
 2. Mandor

  Е, това поне е разбираемо, но случилото се с мен не е… Отивам в библиотеката на местното читалище и питам „Имате ли сп. «Наука и техника» на БТА?“, на което получавам следния отговор: „Имахме, но преди две седмици го бракувахме и го предадохме за вторични суровини…“.
  Не знам каква физиономия съм направил, но библиотекарката видимо се притесни…

  Reply
 3. Григор Post author

  @Mandor: Още една причина, освен всички други, да е задължително тези списания да бъдат опазени по електронен път.

  Reply
 4. Никола

  Прекрасно начинание. Най-после ми се изби от главата натрапчивия въпрос дето ме измъчваше толкова години (т.е. кой беше автора на един от разказите от 1987-а). Благодаря за линка.

  Reply
 5. Mandor

  Между другото, подарявам около 150 бр. от това списание на колекционери. Останаха от хора, които не желаят да ги съхраняват.

  Reply
 6. Димитър

  Аз имам няколко десетки броя на списанието. Ако проекта ви все още е в сила ще се радвам да помогна. Когато/ако получа достъп до таблицата и видя дали притежавам броеве, които липсват в нея ще ви пиша.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Димитър: Кандидат съм за тях направо, и благодаря от сърце! Пишете ми на grigor в gatchev точка info. 🙂

  Reply
 8. kall

  А защо не се стартира проект за съхраняване в електронен вид на всички български специализирани, академични и научнопопулярни списания (например защо не се сканират и съхранят всички броеве на “Наука и техника за младежта”.), има толкова много, макар и трудно откриваеми. Някои се издават и до днес. Само за пример: “Природа”( научнопопулярното списание на БАН), “Природа и знание”( мисля беше издание на Дружеството но природоизпитателите, което не знам дали още съществува), “Здраве”( специализирано медицинско издание, с интересни статии) и още знайни и незнайни. Вече, гледам, част от тях са сканирани, като “Млад конструктор”, “Радио Телевизия Електроника” и подобни, но далеч не всички. Да не говорим пък за академичните издания, като “Доклади на БАН”( с импакт-фактор), “Водно дело”( издание на Съюза на хидроинженерите), “Acta zoologica bulgarica”(не знам така ли се казваше, също на БАН, също с импакт-фактор, май го няма вече) и т.н. Всичкото това богатство трябва да е достъпно свободно онлайн. Та защо не се започне такъв проект. Мисля, може да се издирят тези издания по библиотеки, села и паланки, да се сканират и да се качат някъде, например в Читанката, макар че там сериозната научна литература, по неизвестни на мен причини, не е много на почит, май-май:-)
  Или в knigi.spasete.me, що не издирите хората зад този проект и не се разберете с тях за нещо подобно. Или с Антон Оруш от Сандъците. Само давам идеи…

  p.s. към тази бройка включвам и изданията от преди 1944г.

  p.p.s. а докъде е стигнал проекта с “Наука и техника” на БТА.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *