И… честито правителство!

Уплашен съм.

Не от това, че правителството е на БСП и ДПС – че ще е така се знае от нощта на изборите насам. И само по себе си не е кой знае колко ужасно. В такива кризи политиците нямат твърде много мегдан за вършене на глупости.

Не и че включва хора, които нямат място в едно правителство – то кое ли не е включвало такива? Предишното беше пълно с тях, и въпреки това се справи по-добре от другите преди него. (Като се вземе предвид, че управляваше насред криза.)

Плаши ме, че едно чисто партийно правителство бива пробутвано за „експертно“. Демек партиите зад него ни казват: „Това не сме ние. Не щем да носим отговорност за действията му.“ Защо им е отсега да се правят на ударени, ако се планира това правителство да свърши нещо свястно?

Да, ще управлява в криза, а управлението в криза никога не е лесно и благо. Очаква се да не донесе много любов на управляващите, дори ако са съвестни. Но си мисля, че българите са се научили да разпознават и оценяват това. Ако не беше така, ГЕРБ щеше да вземе на тези избори под 10% – а се наложи срещу тях да бъде мобилизиран целият законен и незаконен арсенал на старата мафия, за да не вземат процент, близък до предишния им. И то при положение, че изобщо не бяха ангели небесни. Очевидно не това е голямата тежка причина зад избора на кукловодския подход.

Тогава?

Вече сме виждали неведнъж подобни „експертни“ правителства – на Попов, на Беров… Всички тези правителства останаха в спомените ни с едно и също: крадене и разсипване до посиране. И това е неизбежно следствие от факта, че точното им определение е марионетни правителства. Когато този, който дърпа конците, стои начело пред всички с името и лицето си, няма как да няма едно наум. Прекали ли с краденето, дори да няма улични протести, идва видовден, тоест изборен ден… Когато този, който дърпа конците, е удобно скрит от значителна част от обществото, какво е логично да стане със задръжките му? Писал съм и друг път – опищяваме света как нямаме политици като Кол и Митеран, а не се замисляме дали и те нямаше да се разпищолят, ако управляваха иззад сцената, както се прави в България.

Интересен ми беше моментът кой точно ще даде легитимност на избора на правителството. Оказа се лично Волен Сидеров. Чух подмятания, че всъщност бил човек на БСП / ДС, и че бил купен. Дали е вярно не знам, надявам се да науча. Към момента обаче най-близо до представите ми е трета хипотеза. Атака без ДПС е като Дон Кихот без вятърни мелници (както и ДПС без Атака). Не се ли подкрепят тихомълком едни други, не помагат на себе си…

Има ли смисъл при това да се учудваме, че в правителството попадат хора като Калин Тихолов? Или че ако се наложи да бъдат оттеглени, на тяхно място идват по-малко известните от същия „професионален“ кръг? Понеже ги избират по професионализъм и експертност ли? Да, а хлябът расте в магазините… Какво да очакваме да е предназначението на това правителство, и реалните резултати от работата му – да направи нещо полезно за България ли?

А вече излизат и конкретни планове какво ще направи. Едно от най-корупционните действия на правителството на ГЕРБ беше да държи почти всички държавни пари в една крайно противоречива банка – тази на Цветан Василев. Служебното правителство на Райков предприе решителни мерки да скъса тази корупция на най-високо ниво, за което му свалям шапка – разработи план никоя държавна институция да няма право да държи повече от 25% от парите си в една и съща банка. Това моментално накара Цветан Василев и зависимите от него да дадат як гръб на БСП и ДПС. (Ако не сте се сетили защо медиите и на Делян Пеевски, и на Красимир Гергов внезапно застанаха така открито срещу ГЕРБ… Или ако не си спомняте противоречията около избирането на Сотир Цацаров – подробностите около получения от него апартамент…) Познайте какво е становището на надпартийния премиер Орешарски по въпроса? Че тези мерки не са на дневен ред, естествено.

Друго действие, което ме смая, е планът ГДБОП да бъде прехвърлена към ДАНС. В САЩ имат 16 различни агенции от сорта на ФБР, ЦРУ, АНС и прочее. Не защото имат бол пари и не могат да си направят сметката какви икономии ще реализират, ако ги обединят. А защото знаят, че тайните служби има как да бъдат контролирани единствено ако се контролират една друга и са достатъчно много, за да няма как да влязат в тайни съвместни договорки… В България ДАНС и ГДБОП са почти единствените не-военни по-тайни служби. Обединяването им ще означава по същество поставянето им извън чийто и да било контрол. Разбира се, с изключение на този на моя любимец Алексей Петров и шефа му по знаем-каква-линия Първанов. Което не знам за вас, ама на мен много подозрително ми прилича на целта на задачата…

Трето, което ме смая, беше позицията на здравната министърка в полза на разрешаването на тютюнопушенето в обществени места за хранене и прочее. Да, има много мнения и за и против, но един здравен министър просто няма право да е за подобна стъпка! Ако има човек в страната, който да е абсолютно задължен да застане на една точно определена от двете страни, това е той!… Ако това е началото, какво ли ще е продължението?!

Всъщност, доколкото мога да преценя, това правителство ми прилича на доста сериозна победа на Станишев над Първанов. Първановите лейтенанти повечето останаха категорично аут, бяха назначени близки на Станишев. Не ми е любимец, но Първанов изигра такава роля за България, че ми е трудно да си представя нещо, което да е лошо за него и да не е добро за България и мен като българин и живеещ тук. Затова и сериозно се чудя дали не е добра идея да подкрепя това правителство, поне колкото да дам на Станишев някаква опора срещу Първанов. (И впрочем дали и Борисов не е пред същата дилема. Как я е решил, сигурно ще видим до няколко месеца.)

Но все пак… какво продължение следва да очакваме след подобно начало? Не ми се мисли даже. Много ми се иска да съм лош пророк. От сърце се надявам да се окажа лош пророк. Но при вида на задалото се почвам да се замислям дали най-сетне да не прибягна до пословичния изход от кризата. Въпреки всичката ми обич към измъчената ми страна и измъчените ми приятели из нея…

Добре де, стига съм хленчил. Просто ще кажа – бъдете оптимисти, но бъдете и предупредени. Надявайте се на добро, но и запасете хладилниците и мазетата. Рискът (дано) не е 100%, но го има.

64 thoughts on “И… честито правителство!

 1. Любо Николов

  Григоре,
  Хубаво казваш: “Надявайте се на добро, но и запасете хладилниците и мазетата.”
  Само че аз бих посъветвал добрите хора да не зареждат мазетата. Нали тепърва ни обещават да се борят с битовата престъпност. От което тя ще избуи като плевел на слънце…

  Reply
 2. Иван

  Само една поправка. В щатите източването на пари чрез контрактори на разузнавателни и антитерористични агенции е изключително печеливш бизнес. Нароили са се над хиляди подобни агенции, за които не е ясно какво точно правят, но е ясно че гълтат много пари.

  Иначе, мисля че днес не можахме да видим целия набор мръсни номера. Например, покрай “грешното отчитане” стана ясно че биометричната система е била изключена.

  Reply
 3. Ели

  А ето какво броди из Фейсбук:

  В правителство “Орешарски”:

  – Жената на министъра на културата е министър на здравеопазването.
  – Мъжът на Мая Манолова е министър.
  – Жената на Местан – министър.
  – За министър на проектирането бе предложен топ-аферист, а после бе заменен от другаря му по стая.
  – Министъра на околната среда е жена на осъден за източване на държавния резерв /библиограф е министърката по професия/.

  Reply
 4. Делибалтова

  Много са ни лоши управниците в България. Просто няма оправия! Чистосърдечно ги мразим. Остава ни да се досетим, че от 23 години сме ощастливени с демокрация. Ние управляваме. Ха сега! На кой да се сърдим?

  Всички вие, дебелоглави “умници”, дето космосът ви е крив! Наслаждаващите се да намират кусури на вършещите работа, отказващите да съберат 2 и 2, защото много им се иска да е 200! Сещате ли се сега, че всеки, който не е гласувал за ГЕРБ ни ги натресе тия? Нека сравнението да започне от днес, та дано уври нечия бетонна глава!

  Reply
 5. Кал

  … АЕЦ „Белене“, значи? Отново?…

  Не, Гри, не, Любо – няма да пълним хладилници и мазета. Едни други устройства ще пълним…

  (Обичам да ме вбесяват. Нищо не кристализира мисълта ми по-силно.)

  Reply
 6. +0

  Аз започвам да се притеснявам за друго. Сякаш на правителството изобщо не му пука от ниския старт от който започва. Реди си кабинета с оглед партийното разпределение и ясно заявява приоритетите в грабенето. Нали няма хора, които да очакват примерно от човек издигнал се с аферите със земи да бъде сложен за министър, за да прави нещо друго.
  Общо взето предполагам те добре осъзнават, че няма да изкарат и година, но се подготвят сериозно да клепат. И Орешарски и да иска не може да ги спре.

  @Делибалтова – сигурно в спектъра на цялото множество от избиратели има и такива, които са гласували за нещо, в което вярват макар да знаят, че ще пуснат гласа си някъде в бездната и дори границата от 1% ще е високо. Нека не ги съдим чак толкова строго.

  Reply
 7. Петър Петров

  Аз не разчитам фразата “експертно правителство” толкова стряскащо, по-скоро популистко изказване е, зер “Кадры решают всё”. А за мизериите и кражбите — “ах, те нямат край”.

  Нормално е Първанката да е уеко в уево от Станишев, все пак той заложи на куц кон (Кунева) и съответно загуби. Не че ще изпадне в траур де.

  Reply
 8. Петър Петров

  😀 Абе аз първият път като го погледнах това заглавие прочетох “И… честито предателство!

  Reply
 9. Любо Николов

  Страшното е, че първата им работа беше да се докопат до подслушването. И да си осигурят правото да арестуват.
  Това е началото на едно бъдещо Гестапо.

  Reply
 10. Eli

  Леко цитатче от Blitz:

  Извън работата, Златанова коментира тиражираното й в някои медии приятелство със съпругата на Сергей Станишев – Моника Йосифова, с условието темата да бъде приключена, тъй като има по-важни неща, които се случват: „В дългата си служебна кариера и в София, и в Брюксел – никога не съм била в конфликт на интереси, не възнамерявам да бъда, и в момента не съм”.

  Reply
 11. Делибалтова

  +0, уважавам хора като Кал, които и вярват, и осъществяват хубави неща.

  Не аз, а последствията от действия и бездействия ни осъждат. Нали сме единодушни, че трябва да се иска сметка от управляващите. Защо отскача от съзнанието ви, че управляващите сме ние? Че ние сме си виновни. Конкретни хора с конкретни заблуди, заради конкретен грешен избор носят вината за задаваща се поредна катастрофа. Че са болшинството от българския народ, с нищо не ги оневинява.

  Reply
 12. Michel

  1) емиграция или просто да заминеш нанякъде но за дълго време

  2) запасяване с дълготрайни продукти, валува в кеш и гранатомети/калашници

  Третият вариант е да излизаме на протести… 😀

  Reply
 13. Григор Post author

  @Делибалтова: Демокрацията не гарантира, че ще имаш свестни управници. Гарантира, че ще имаш управници, каквито си избереш.

  @+0: Да, има гласували за идеалите си и ги уважавам. Но има моменти, когато човек се налага за момент да насочи усилията си в нещо по-важно. Когато става наводнение и се давят хора, пропагандирането на екзотични цветя следва да мине на мъничко по-заден план.

  @Петър Петров: Първанов никога не е бил нито вляво, нито вдясно. Социопатите нямат икономическа ориентация – имат социална ориентация.

  @Любо Николов: Колко странно, а?

  @Eli: Естествено. За тях това е конфликт на интереси само когато го прави друг.

  (А междувременно продължават да излизат на бял свят нови и нови планове за крадене като никога досега. Една десета от тях да са верни, пак ще е по-страшно и от десет Бойковци – и то при положение, че и той не беше дребен в корупцията… И това е ден-два след избора на правителството! Какво ни очаква тепърва просто не смея да си представям…)

  @Michel: През лятото може и да не станат много протести. През есента и зимата обаче няма да се учудя да се засилят.

  Как ще ги посрещне правителството – според мен ще зависи от дали са успели да окрадат достатъчно. Ако са, може и да прояви инстинкт за самосъхранение и да търси някаква мимикрия. Ако има още много за крадене, няма да се учудя и на танкове.

  И знаеш ли кое е най-лошото? След такова правителство Бойко (ако остане жив) нищо чудно да се върне на власт като едноличен император. Което и да е по-добре от Орешарски и мафия, надали ще е с много. Кражбите и своеволията идват в реалния живот не от тъмните и светли личности, а от контрола или безконтролността. А едноличната и пълна власт не дава много условия на хората да я контролират.

  Да, отначало тази власт ще е отчаяно нужна, за да може най-сетне старата мафия да бъде изчистена. Ще е като да лекуваш изключително злокачествен тумор – изчистването му е с приоритет пред всичко друго. Но бъде ли изчистен, е нормално да дойде на дневен ред и въпросът дали лекарствата срещу него не е добре да бъдат понамалени вече, защото са ужасно отровни…

  Reply
 14. Валентин

  “…Кражбите и своеволията идват в реалния живот не от тъмните и светли личности, а от контрола или безконтролността. А едноличната и пълна власт не дава много условия на хората да я контролират…” – перфектна диагноза.

  Предлагам терапията:
  ЗА ОТГОВОРНА ВЛАСТ
  /Ти си избирал народния представител и му плащаш, твое е правото да го санкционираш /
  АКСИОМИ
  1. В България всичко се случва в резултат от действието или бездействието на законодателната и изпълнителната власт.
  2. Членовете на органите на законодателната и изпълнителната власт притежават всички възможности за всякакви промени – както положителни, така и отрицателни – на живота на всички граждани в България
  3. Във всички настоящи действуващи закони и други нормативни актове няма регламентирана отговорност за членовете на органите на Законодателната и Изпълнителната власт за резултатите от неизпълнението на техните задължения
  Нека да опитаме да се сетим за поне една длъжност или професия, при която няма предвидена санкция за небрежност или некомпетентност. Няма такава. Само за длъжността депутат не е предвидена никаква санкция за лошо изпълнение на служебните му задължения. Възможността да не бъде избран за следващ мандат не може да се счита за санкция. И това съчетание на изключителна власт и пълна безотговорност създава върволица от депутати и кандидати за такива – “…нагли, груби и прости хора, келеши и вагабонти…” /определенията са на Петко Каравелов/, чиято единствена цел е заемането на длъжността с последващи действия за удовлетворяване на лични интереси.
  Резултатите от работата им за 23 години ги виждаме пред очите си.
  1. Работниците, наети от „предприемача” с месеци и години не могат да получат заплатите си, защото в Търговския закон не е предвидена възможността те да поискат несъстоятелност наравно с другите кредитори – държава , банки и т. н.. Кой е направил така закона – депутатите, които същите тези работници избират и им плащат заплатите чрез техните данъци.
  2. Банките могат да съсипят всеки клиент, защото ГПК им дава възможност наравно с държавата и общините да налагат запор на имущество само с изпълнителен лист. Кой е приел ГПК в този му вид – депутатите.
  3. „Министърът на здравеопазването не е отговорен субект за гарантиране качествено достъпно и пълно лечение на задължително здравно осигурени български граждани” Цитат на юрисконсулта на Министерство на Здравеопазването.
  Като е да ни вземат парите за здравни вноски, контролът е изключително строг, когато срещу нашите пари трябва да получим лечение – „не е отговорен”. Кой е създал конструкцията на здравеопазването в този и вид? Депутатите
  Кой е създал тези и безброй други условия да се случват подобни безумия – безотговорните депутати с неограничена власт.
  Кой е виновен за катастрофите, авариите, пожарите, наводненията – не „бушоните”, които опират пешкира, а тези, които създават правилата и следят за тяхното спазване- напълно конкретни депутати.
  Коренът на всички нещастия, неблагополучия и злини е безотговорността на членовете на законодателната власт и „Дървото на Юда”, израстващо от този корен, е огромно.
  Ние предлагаме тази несправедливост да бъде отстранена и хората на висши изборни длъжности в държавата да носят отговорност пред народа, съизмерима с делегираната им власт. Тоест чрез закон да се регламентира санкция за лошо, некачествено управление на държавата – „Закон за СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД на избирателите на България над народните представители” на основание чл. 119 ал. 2 от Конституцията.
  Веднага някой може да възрази „Властта няма да приема такъв закон”.
  Веднага му отговаряме: „Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.” /Чл. 1 ал. 2 от Конституцията/
  Тоест властта сме ние – народа, а момчетата и момичетата в жълтата сграда срещу паметника на Цар Освободител са временно избрани управляващи. Ние ги избираме, за да организират нещата по най-добрия възможен начин, но поради това, че не сме предвидили никаква санкция за недобре свършената от тях работа, то те с чиста съвест използуват депутатската служба в свой личен интерес.
  Те със сигурност ще се опитат да не приемат такъв закон, но затова Конституцията е предвидила национален референдум. – „Тя се осъществява от него непосредствено…”
  За целта е необходимо представената тук идея да достигне до всеки от избирателите.

  ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД
  на избирателите на България над народните представители
  Народните представители, Президента и другите висши изборни длъжности се избират от населението с единствена цел – чрез приеманите от тях закони и други нормативни актове да организират населението /дееспособните граждани към настоящия момент/ за защита на народа /населението и бъдещите поколения/ на България от материално и духовно влошаване на условията на техния живот.
  Некачественото изпълнение на това тяхно задължение е престъпление против Българския народ, за което няма давност.
  Право да определи виновните за извършването на това престъпление има СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ СЪД на избирателите на България.
  Право на участие като съдебен заседател в Специализирания Съд има всеки гражданин на България, притежаващ право на глас. Присъдата, произнесена от Специализирания Съд, не може да бъде обжалвана или променяна, освен чрез национален референдум.
  Коментар
  В преамбюла се формулира целта, служебните задължения, за изпълнението на които въобще се избират народни представители, президент и другите органи на властта.
  Тъй като съгласно Конституцията, да издава присъди може само съд, то гражданите могат да придобият правото да санкционират народните представители/президента, като участвуват в състава на такъв съд.
  Нашата Конституция допуска създаването на Специализиран Съд – със специална юрисдикция – в случая за наличието или отсъствието на престъпление, извършено от определените в този закон лица.

  Член 1. Целта на настоящия закон е народа на България да има възможността да поощрява или санкционира народните представители, президента и другите висши изборни длъжности и по този начин те да бъдат мотивирани да изпълняват своите служебни задължения в интерес на народа.
  Коментар
  Власт притежава само лицето/лицата, които са в състояние да поощрят, ако е изпълнена тяхната воля/разпореждане, или да наложат наказание, ако не е изпълнена. Възможността за санкция/наказание при неизпълнение е по важната съставляваща на властта.
  Когато за действия на народните представители/президента, довели до влошаване качеството на живота за мнозинството от гражданите на България, има предвидено наказание лишаване от свобода /отклоняването от което е трудно или невъзможно/ – то тогава възможностите за въздействие върху народните представители/президента чрез корупция, кражби, от родни и чужди корпоративни интереси рязко намалява /ВАЖНО – тези възможности рязко намаляват, но не се отстраняват напълно. Настоящия закон не може да бъде панацея, а много важна предпазна мярка/
  По този начин, чрез този Закон фактическата власт действително преминава в ръцете на народа, защото той има правото и възможността да поощрява или санкционира тези, на които е възложил определени задачи, които го касаят съдбоносно.
  Член 2. Влошаването на качеството на живот на народа без обективни причини за това е престъпление против народа, подобряването на качеството на живот на народа е изключително голяма заслуга към Република България /по смисъла на т. 1 ал. 1, чл. 4 от ЗАКОН ЗА ОРДЕНИТЕ И МЕДАЛИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ/.
  Член 3. На основание член 2 от настоящия закон всички без изключение народни представители, президента се обявяват за виновни в извършване на престъпление по този закон или извършили изключително голяма заслуга към Република България в зависимост от резултата от изпълнението на техните задължения
  Коментар
  Законът е „стъпил на двата крака”, присъщи за всяка мотивация – наказание, но и поощрение за качествено изпълнение на задълженията.
  Важна особеност е, че отговорност се носи не само за действия, но и за бездействие. Причината за това е, че не може да се знае отнапред в кой случай какви действия са нужни. Единствения начин да се носи отговорността, е като се наложи поощрение или санкция в зависимост от крайния резултат.
  Друга важна особеност е, че отговорността е колективна. Народните представители и другите изборни органи приемат само колективни решения. Избирателите не са в състояние да вникнат в детайлите на депутатските интриги и комбинации, те оценяват резултатите от приетите закони.
  Член 4. Определянето на народните представители/президента за извършили изключително голяма заслуга към Република България или виновни в извършване на престъпление по този Закон е чрез решение на Специализирания Съд.
  Член 5. Специализирания Съд над народните представители се провежда при изборите за народни представители, а на президента – при изборите за президент.
  Член 6. По време на изборите всеки избирател получава формуляр ”Решение на съдебен заседател от Специализирания Съд” в който са вписани имената на народните представители/Президента от съответния избирателен район.
  Във формуляра вариантите за решение/присъда са 3
  – Справил се със задълженията си
  – Несправил се със задълженията си
  – Без последствия
  Чрез тайно гласуване всеки избирател и същевременно съдебен заседател от Специализирания Съд избира решението.
  Всеки избирател/заседател на Специализирания Съд изразява своята воля само на основание личното си убеждение относно резултата от дейността на народните представители/президента
  Член 7.
  – Ако решението на 50 % плюс един от регистрираните избиратели е „Несправил се със задълженията си”, то народните представители/президента се обявяват за виновни за извършване на престъпление по този Закон
  – Ако решението на 50 % плюс един от регистрираните избиратели е „Справил се със задълженията си” то народните представители/президента се обявяват за извършили изключително голяма заслуга към Република България, при положение, че нямат предидущи наказания по този закон.
  – Ако решението на 50 % плюс един от регистрираните избиратели е „Без последствие”, то правомощията народните представители/президента се приключват без повторното им избиране.
  Коментар
  На основание изискванията на конституцията право да издава присъда има само Съд.
  Нашата Конституция дава възможността чрез ал. 2 на чл.119 да бъде създаден Специализиран Съд, в случая за посочената в този закон цел.
  С цел да се намали вероятността за необективна и несправедлива оценка/присъда/ от незначителен брой избиратели при ниска избирателна активност , присъдата се счита за валидна, ако за нея са гласували не само тези, които са упражнили правото си на глас в изборния ден, а мнозинството /50% плюс 1/ от всички избиратели, включени в списъците на имащите правото да гласуват.
  По този начин се елиминира опасността неголям брой избиратели, „обидени” на народни представители/президента, да могат да ги осъдят.
  Член 8. Ако Специализирания Съд не е проведен, то всички народни представители/президента придобиват статут на заподозрени за извършване на престъпление.
  Член 9. Народните представители/президента са длъжни да организират провеждането на Специализиран Съд над народните представители/президента от предходния мандат, ако такъв не е бил проведен.
  Член 10. Народните представители/президента се признават за виновни по настоящия Закон, независимо от решението на избирателите, ако през време на изпълненията на своите задължения не са изпълнили и задължението по Член 9
  Член 11. Присъдата по член 7 и член 10 влиза в сила след прекратяване срока на правомощията на народните представители/президента

  Коментар
  На провеждането на Специализиран Съд могат да попречат обективни обстоятелства – извънредно положение, стихийно бедствие. Ако по някаква причина не е проведен Специализиран Съд, то това не означава, че за народните представители/президента няма да има последствия.
  Само в един случай теоретично може да се допусне умишлено да не се проведе Специализиран Съд. Ако например в настоящия парламент 70 %от депутатите са престъпници/виновни/, а 30%- отговорни и съвестни. Тогава депутатите престъпници, предвиждайки какво може да е присъдата спрямо тях, планират да се укрият. За тях това им намерение е свързано със смъртоносен риск и в конкретната ситуация им е изгодно да попречат на провеждането на Специализиран Съд, за да натопят и съвестните депутати.
  Да се определи имало ли е опит за отклоняване от Специализирания Съд могат следствените органи, тоест ако по някаква причина Специализиран Съд не е проведен, народните представители стават заподозрени с мярка задържане под стража.
  По този начин на действуващите народни представители/президент им се добавя още едно задължение, а именно да организират Специализиран Съд за своите предшественици. А за да е сигурно, че ще го организират, и за тях е предвидена санкция при неизпълнение.
  Такъв е смисъла на членове 8, 9, 10 и 11
  Член 12. Към народните представители/президента, обявени за виновни по този Закон, се прилага мярка за неотклонение „задържане под стража” от правоохранителните органи в срок от 2 седмици след прекратяване на срока на техните правомощия
  Същите изтърпяват наказание „Лишаване от свобода” за срок, равен на срока на мандата им в съответния орган на държавна власт.
  Член 13. Изпълнението на присъдата може да бъде:
  1. Отсрочено – ако народния представител/президента е избран за нов мандат
  2. Отменено – ако народния представител/президента с отсрочена присъда по този закон получи решение от Специализирания Съд „Справил се със задълженията си”
  3. Съкратено наполовина – ако народния представител/президента с отсрочена присъда по този закон получи решение от Специализирания Съд „Без последствия”
  4. Наказанията по присъдите на Специализирания Съд се сумират.
  Член 14. Народните представители/президента, получили решение от Специализирания Съд „Без последствия”и нямащи отсрочени наказания, прекратяват своите правомощия без други последствия.
  Член 15. Народните представители/президента, получили от Специализирания Съд решение „Справил се със задълженията си” получават статут на „извършили изключително голяма заслуга към Република България”с всички произтичащи от този статут права и привилегии.
  Член 16. Към народните представители/ президента, които са със статут на заподозрени за извършване на престъпление съгласно член 8 на този закон, се прилага мярката за неотклонение „задържане под стража” от правоохранителните органи в срок от 2 седмици след прекратяване на срока на техните правомощия
  Срока на мярката за неотклонение е до провеждането на Специализиран Съд над тях, но не повече от срока на мандата им в съответния орган на държавна власт.
  Член 17. Престъплението по този закон няма давност. При новооткрити обстоятелства бивши народни представители/президенти от предишни органи на държавна власт могат да бъдат съдени от Специализиран Съд и след новото му решение могат да бъдат:
  – Реабилитирани
  – Лишени от статут на „извършили изключително голяма заслуга към Република България”
  – Да получат съответното наказание по този закон
  – Да получат статут на „извършили изключително голяма заслуга към Република България”
  Коментар
  С цел осъществяване контрол на народа не само от настоящите избиратели, но и от бъдещите поколения, то в бъдещ момент по „новооткрити” обстоятелства народните представители/президента отново могат да бъдат съдени от Специализиран Съд
  Действуващата власт ще е най заинтересована от провеждането на такъв Съд, защото в противен случай тя ще носи последствията от „успешната работа” на предходната.
  Член 18. Лицата, признати за виновни по този закон, нямат право на амнистия или помилване
  Член 19. Отклонението от изтърпяване на наказанието или от задържането под стража на виновните по този Закон се квалифицира като изключително тежко престъпление, което се наказва със смърт.
  Член 20. Ако народните представители/президента направят опит за отклоняване от изтърпяването на наказанието или задържането под стража, определени с този Закон, то те се считат за извършили деянието по член 19 и подлежат на наказание съгласно този член.
  Член 21. Ако присъдата по член 20 не бъде приведена в изпълнение от съответните органи на държавна власт, в чиито правомощия е изпълнението и в срок от 30 дни, то право да изпълни тази присъда има всеки гражданин на България, както и всеки, който не е български гражданин. Присъдата по чл. 20 може да бъде изпълнена по всякакъв възможен начин и на всяко място по света.
  Член 22. Всяко лице, изпълнило присъдата по член 21 от този закон, получава статут на „извършили изключително голяма заслуга към Република България”, придобива статут на почетен гражданин на България без допълнителни формалности и съответни процедури.
  Коментар
  Лицата, осъдени от Специализирания Съд, нямат право на амнистия или помилване. Най важния принцип на правосъдието , е неизбежността на наказанието. Това предотвратява извършването на следващо подобно престъпление.
  Осъдените от Специализирания Съд народни представители/президент могат да предотвратят изтърпяването на наложеното им наказание като се укрият – напуснат България и т. н. Членове от 19 до 21от Закона са необходимите мерки за предотвратяване на отклонението от изтърпяване на присъдата
  Член 23. Настоящият Закон се приема чрез национален референдум и може да бъде променян или отменян само и единствено чрез последващ такъв референдум.
  Коментар
  Член 23 гарантира, че институцията Специализиран Съд не може да бъде закрита или да и бъде попречено да действува чрез акт от парламент или друг орган.

  ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
  В: Предложеното изглежда като самоуправство. Дали човек е виновен или невинен може да се произнесе само съда.
  О: Специализирания Съд е също така съд – Конституцията е предвидила тази възможност. Защо съдия и двама съдебни заседатели имат право да издават присъди, в това число и на длъжностни лица, а 7 милиона избиратели, чиято съдба и съдбата на техните деца зависи от резултата на дейността на същите тези държавни служители – да нямат? Съдиите могат да бъдат подкупени, заплашени, убити, но същите мерки са доста по трудни спрямо всички избиратели

  В: Наказанието за длъжностно лице на изборна длъжност е като не бъде избрано за следващ мандат.
  О: Повторното избиране по скоро отразява степента на доверието на избирателите към новите обещания, давани от старите кандидати, отколкото оценка за качеството на тяхната предходна работа.
  Самите избиратели не смятат, че преизбирайки даден депутат, го оценяват положително, и обратно – кандидата именно така оценява волята на избирателя – като признание за минали заслуги, без да е ясно на какво основание.

  В: Как така, всички депутати колективно на съд и след това в панделата. Сред тях може да има и честни хора.
  Даже при групово убийство вината на различните участници е различна, а при депутатите някой може да е искал да направи най доброто, но предложенията /законопроектите да не са гласувани, защото е в опозиция.
  Не може да има колективна отговорност за всички депутати, тъй като всеки един от тях може да е гласувал по различен начин.
  О: Да си честен още не значи че си умен и компетентен, така че честността не е синоним на невинност в случая. Честния депутат трябва да има ясна представа за това което прави.
  За неправилните колективни действия на депутатите народа също страда колективно. Ако по вина на парламента стане катастрофа, ще пострадат всички – и избирателите на управляващите, които са мнозинство, и избирателите на опозицията. Защо за техните избраници трябва да бъде различно?

  В: При такива условия няма да има кандидати за народни представители/президент. Тези условия ще откажат и порядъчните
  Този проект ще откаже нормалните хора да се кандидатират за депутати, но няма да откаже разни властолюбци и идиоти.
  О: Виртуален експеримент – няколко типа хора, които при липсата на този Закон задължително биха се кандидатирали за изборна длъжност. В един момент Закона е приет и е в сила и те мислят:
  – Потенциалния крадец „Целта на живота ми е дебелата пачка. Искам да съм депутат/президент, за да мога да крада безнаказано и неограничено. Ама сега, с този Закон, ако открадна, след туй ще лежа, няма измъкване. Единствения начин да не вляза в затвора е, действително да бачкам и то така, че избирателите накрая да са доволни. Това не е за мене”
  – Страхливец – „Мене не ме е страх, ама пък и след 4 години да ме съди сган тъпанари? Това не е за мене”
  – Идиот – „Аз съм гений, но никой не го оценява. Бях предприемач, ама случайно фалирах. Организирах една супер далавера, но всичко се провали не по моя вина. Убеден съм, че мога и държавата да управлявам, ама сега с този Закон? Не е за мене”
  Отговорен Човек – „Има риск след 4 години управление други 4 да прекарам в райе, но пък мога и зная как да направя нещата така, че този риск да е минимален – просто трябва да работя в интерес на хората. Дядо ми е проливал кръв за България. Баща ми е изграждал България от нищото. Аз също ще поема предизвикателството – да се рискува в името на собствената страна, хората и и нейната кауза е дълг на всеки гражданин, значи и мой. Кой друг да промени нещата към по добро, ако не аз, и кога, ако не сега”
  Както се вижда, потенциалните кандидати – страхливци въобще няма да се кандидатират
  Кандидатите – крадци ще са много по малко, защото мотивацията става различна – има го моркова, ама вече я има и тоягата. Когато се въведе наказание за някакво престъпление, се намалява количеството на потенциалните престъпници – значи наказанието за престъпно депутатство ще намали броя на престъпните депутати.
  Кандидатите – идиоти също ще намалеят, защото колкото и голям идиот да си, перспективата за затвор все пак ще ги принуди за се замислят – „Мога ли го това, дето го го искам и няма ли да ми е по добре, ако не съм депутат?”
  Закона няма да бъде страшен само за отговорните хора, които си разбират от работата и не се страхуват от риск в името на достойна цел.
  Равносметката – при липса на този Закон всички ние – гражданите ще трябва да избираме депутати с качества от дълъг списък, включващ мошеници, комплексари, интересчии, рушветчии, властолюбци и друга фауна, които ще псуваме след 6 месеца и ще обвиняваме тях за това, че сметките за ток са високи, че в болницата ни дерат 3 кожи, че детето ни след 8 години в училище не е прочело и една книга, че НАП ни налага и „Диш Хакъ”…
  А при действуващ Закон просто ще изберем добър депутат/президент от неколцина нормални кандидати.

  В: Закона за Специализирания Съд не уточнява как точно ще изтърпяват наказанието си осъдените – в какъв затвор, на какъв режим и т. н. Тоест, първото, което депутатите ще направят след влизането в сила на този закон е да си построят специален затвор и да си приемат специален закон, в който да се казва, че осъдените по този закон ще изтърпяват наказанието си точно в този затвор.
  О: Нека да анализираме тази идея. Депутатите от новия състав на парламента след приемането на Закона, гласуват в бюджета средства за затвор тип вила някъде по южното Черноморие. Кръщават го „Петзвезден затвор с лек режим Златна Клетка”. Данъкоплатците няма да обеднеят от това, нищо не им струва да платят и тези разноски – 240 човека са това, дреболия общо взето, ако ще всеки ден да закусват, обядват и вечерят дробчета от канарчета. Да има спортна зала, тенис корт и сауна в затвора – ама разбира се. Библиотека – заповядайте, ние уважаваме тези които четат. За всеки луксозна килия, кабелна, интернет- Ама моля ви се, какъв е проблема.
  Е, на Ривиерата или на остров Бали не става, все пак сте в затвора. Тоест, то става – ако избягате, само че тогава ще се счита отклонение от изтърпяване на наказанието, и тогава първия спасител на плажа в Бали ще бъде много доволен да ви гръмне и да получи съответната награда за това.
  Затова затвора Златна клетка даже няма да има нужда от кой знае каква охрана, оградка някаква, да не надзъртат любопитни, видеокамери на оградката, КПП и пазач, това е всичко – тишина и благодат.
  Нима няколко години принудителен курорт са чак пък толкоз голямо наказание. Та то и обикновени граждани не биха се отказали от такова „наказание” – та те специално ще искат да са така „наказани”…
  НЕ. НЯМА ДА ИСКАТ – Осъденият все пак е лишен от известни граждански права. Той отпада за 4 -5 години от политическия процес, той е лишен от правото на свободно придвижване и от депутатския си имунитет. При него във всеки един момент може да дойде редови следовател и да почне да му задава неприятни въпроси. А следователят непременно ще се яви в един момент, сигурно не тутакси, сигурно след една или две години, защото депутатите от следващия парламент НЯМА ДА СМЕЯТ ДА ПОКРИВАТ БЕЗОБРАЗИЯТА НА ПРЕДШЕСТВЕНИЦИТЕ СИ. Те няма да искат да отговарят за чужди грехове, защото и тях ги чака в съответното време техния си Специализиран Съд.
  И след като следователя установи, че депутата, когото разследва, е виновен било в длъжностни престъпления, било в държавна измяна, било в други деяния от НК, той вече ще си бъде осъден от обикновен съд за тези деяния и ще му бъде предоставена килия в най обикновен затвор.
  И след известно време в затвора Златна Клетка ще останат само тези, които не са крали и не са приемали лобистки закони, а честно са работили на ползу роду. Пък за такива затвора Златна клетка най общо казано е достатъчен

  В: За едно и също съставомерно деяние се присъжда само едно наказание.
  О: Не е така – Влошаването качеството на живота на народа е едно престъпление, а кражбата, държавната измяна, длъжностните престъпления са други, различни престъпления.

  B: Такова нещо няма никъде по света, ние ли сме най-умните.
  О: Не, има. От 1791 г. в страната , която постоянно даваме за пример – САЩ, по-специално Втората поправка към Конституцията

  „…Тъй като за безопасността на всяка свободна държава е необходимо добре организирано опълчение, правото на хората да притежават и носят оръжие не може да бъде нарушавано. …” – ПОПРАВКА II от Конституцията на САЩ

  „…Трябва ли народът да има право да притежава и носи оръжие?
  Няма никакво съмнение в това, че бащите-основатели са смятали, че такова право трябва да бъде предоставено на народа. И за това те са имали определени причини. Те не са се доверявали на правителството. И всяка от десетте поправки е убедително доказателство за тази теза. Всяка от десетте поправки ограничава намесата на правителството в частния живот на гражданина в конкретни жизнени сфери. Тези поправки гарантират защитата на правата на личността от възможни правителствени ограничения.
  Втората поправка дава на всеки отделен гражданин инструмент, който му позволява да защищава интересите си от деспотизма на държавата. Вникнете в думите “безопасност на свободната държава”. Специално трябва да се акцентира на думата “свободната”. Това понятие е заложено в основата на Конституцията – свободен народ и свободна държава. Свободната държава означава, че правата на личността стоят над всичко. Бащите-основатели (на държавата) прекрасно са знаели на какво е способно едно деспотично правителство. В Декларацията за независимост има такива редове: “Когато дългата поредица от злоупотреби и насилия, неизменно подчинени на една и съща цел, свидетелстват за коварния замисъл да принудят народа да се примири с неограничения деспотизъм, свалянето на такова правителство и създаването на нови гаранции за безопасност в бъдеще стават право и задължение на народа”. Няма никакво съмнение в това, че първите десет поправки се явяват “гаранции за безопасност”. И една от основните гаранции е правото да се притежава и носи оръжие….”- Роналд Рейган, бивш президент на САЩ

  В края на 18 век народът на САЩ е записал в и своята Конституция, и в Декларация за Независимостта, че има правото да „застреля” тези, на които е делегирал властта, ако те започнат да злоупотребяват с нея.
  В настоящия проект се предлага същото, актуализирано за 21 век – строг контрол над членовете на изборните органи на власт.

  ПРИЛОЖЕНИЕ:
  Пример Бюлетин за Съдебен Заседател/Избирател в Специализирания Съд

  ПРИМЕР
  СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ
  24 многомандатен избирателен район – София

  БЮЛЕТИНА – решение на избирател/съдебен заседател
  За депутатите избрани от 24 избирателен район през 2009 г.
  ПРИСЪДА
  № ИМЕ ПАРТИЯ СПРАВИЛ СЕ със задълженията си НЕСПРАВИЛ СЕ със задълженията си Без последствия
  1 Деница Гаджева Атака
  2 Петър Курумбашев БСП/КБ
  3 Любен Корнезов БСП/КБ
  4 Моника Панайотова ГЕРБ
  5 Мартин Димитров СК/СДС
  6 Веселин Методиев СК/СДС

  1. ПОСТАВЕТЕ ЗНАК Х САМО В ЕДНА ОТ ТРИТЕ КОЛОНКИ
  2. Критерият за Вашата оценка/присъда за резултата от управлението на горните депутати е личната Ви преценка за качеството на вашия живот като цяло – сега по добре ли живеете отколкото преди 4 години
  ОБЯСНЕНИЕ
  – Когато 50% плюс 1 от имащите право на глас са дали оценка/присъда СПРАВИЛ СЕ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, съответния депутат
  – се обявява за „извършил изключително голяма заслуга към Република България”
  – построява му се златен паметник в родното място
  – получава премия за добре свършена работа в размер на Х млн. лв.

  – Когато 50% плюс 1 от имащите право на глас са дали оценка/присъда БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ, съответния депутат
  – престава да изпълнява задълженията на народен представител без по-нататъшни последствия

  – Когато 50% плюс 1 от имащите право на глас са дали оценка/присъда НЕСПРАВИЛ СЕ СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, съответния депутат
  – изтърпява наказанието 4 години лишаване от свобода в затвор с общ режим

  Reply
 15. Григор

  Мале, направо главата си не може да вдигне човек!

  Изказване на новия ни външен министър Вигенин пред медиите от днес, по повод посланиците, които са бивши служители на ДС:

  Пред БНР: “Начинът, по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния министър. Ще направим така, че да бъдат максимално полезни на министерството, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван”

  Пред БТА: “…всеки един от тях ще може да се чувства полезен на страната си, било в МВнР в София, било другаде”.

  Просто нямам коментар…

  Reply
 16. Любо Николов

  Не губи сили, Григоре!
  Ето ти нова смайваща новина:
  Жената на Стоянович става шеф на кабинета на премиера.

  Reply
 17. +0

  @Григор –
  злокачествен тумор – изчистването му е с приоритет пред всичко друго. Но бъде ли изчистен, е нормално да дойде на дневен ред и въпросът дали лекарствата срещу него не е добре да бъдат понамалени вече, защото са ужасно отровни…

  Ето защо са нужни и екзотични цветя. След като премахнем бурените, в почвата да има семена на цветя, от които ще сме по-доволни. Да сега те сякаш разпиляват енергия, но в бъдеще могат и да помогнат в измислянето на по-добра алтернатива.
  Като цяло не мисля връщането на Бойко на власт, а после и отстраняването му след като свърши мръсната работа за две отделни и последователни във времето процедури. Според мен нещата се застъпват и още от сега трябва да се мисли за по-добри възможности, а хората които вярват в тях да се подкрепят. Иначе може да се окажем в ситуация “умно село”.

  Reply
 18. Григор Post author

  @Любо Николов: Шефът на кабинета на премиера е до голяма степен фигура на доверие, без огромни количества реална власт. Така че това назначение не ми е чак толкова ужасно. Но от повечето други направо се втрещявам.

  ?+0: Ако ни е твърде страх от ситуацията „умно село“, отиваме на ситуацията, в която сме вече от 24 години – „да качим планината с една крачка!“. Нея вече две и половина десетилетия я виждаме колко работи. Хайде да видим дали ако мръднем малко настрани от нея няма да получим някакъв по-добър резултат.

  А екзотичните цветя… когато изборът стане между лошото и тях, и аз ще ги подкрепя, с две ръце. Само че когато изборът е между лошото и още по-лошото, да гласуваш за екзотичните цветя означава да помагаш на познай кого?

  Reply
 19. Любо Николов

  Знаеш ли, Григоре, хрумна ми една странна мисъл.
  Скандалите започват да избухват един по един като навързани петарди. Изглежда, че Станишев е пробутал в правителството огромен приятелски кръг около Моника по линия на НДСВ и морските заменки.
  В един форум срещнах реплика на човек, който има вътрешна информация от БСП: “Може би нашите са ги пуснали такива, за да ги контролират по-добре”. Мисля, че е прав – само че този път изглежда и Станишев е в кюпа.
  Май ще излезеш прав, че момчето не може да се мери с Първанов.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Любо Николов: Странното е, че някои от петардите си ги взривяват самите министри. Кой го би примерно Вигенин през устата да декларира толкова открито ДС-ченгеджийски позиции? А се твърди, че е извънредно близък със Станишев…

  Reply
 21. +0

  @Григор – да, има логика, но виж и другата страна – по-добре е ако фокусът е върху тези, които гласуват за марионетните партии на дс-олигаргията и тези които не гласуват изобщо. Тях имам право да обвинявам и убеждавам, че правят грешен избор. А хората, които гласуват за немафиотски или неКаДеСарски партии са толкова малък процент, че си заслужава да не ги обвинявам – да посадя днес, за да имам нещо след 8-12 години. Поне нещо. Трябва да подготвяме не само лекарството, което ще ни лекува от тумора, трябва да сложим да къкрят и билките, които ще ни възстановяват от тежката процедура на лечението и всичките хапове, които сме взели.
  Разбирам обаче и твоята теза. Разликата е в това, че ти смяташ, че положението възможно най-лошо и искаш да мобилизираш всеки един глас. Надявам се да не си прав.

  Reply
 22. +0

  @Григор – да, има логика, но виж и другата страна – по-добре е ако фокусът е върху тези, които гласуват за марионетните партии на дс-олигаргията и тези които не гласуват изобщо. Тях имам право да обвинявам и убеждавам, че правят грешен избор. А хората, които гласуват за немафиотски или неКаДеСарски партии са толкова малък процент, че си заслужава да не ги обвинявам – да посадя днес, за да имам нещо след 8-12 години. Поне нещо. Трябва да подготвяме не само лекарството, което ще ни лекува от тумора, трябва да сложим да къкрят и билките, които ще ни възстановяват от тежката процедура на лечението и всичките хапове, които сме взели.
  Разбирам обаче и твоята теза. Разликата е в това, че ти смяташ, че положението възможно най-лошо и искаш да мобилизираш всеки един глас. Надявам се да не си прав.

  Reply
 23. Кал

  +0: +1 за твоята позиция, дето се казва по форумите. 🙂

  (Пре- ;))цитирам ВАЖНО за тази неделя:

  НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ: ОСТАВКА на “Кабинета Орешарски”
  неделя, 12:00
  Народно събрание на РБ

  … и в други градове на България + по света. Подробности – тук: http://www.blognews.bg/?p=175

  Reply
 24. Виктор

  О, г-н Николов, Мария Дивизиева, която, както казвате, става шеф на кабинета на премиера Орешарски, след … 2-3 ли месеца, ще излезе по майчинство, да й е живо и здраво детето, и тя също покрай него, но кой назначава и защо човек, който няма да работи след 2-3 месеца? Да ме прощават всички жени, но дори да съм най-милостивият и най-социално ориентираният работодател, едва ли ще да назнача на такова място жена, която ще се мерне за малко и после… Всъщност, ако съм шеф на фабрика за мукава, или доматени консерви, що пък да не назнача жената. Обаче за шеф на правителствен кабинет да я назнача… Или пък не се досещам каква е работата. Може да има някаква такава държавническа причина, за която не се догаждам, или да речем не се договеждам, както е една хубава архаична дума българска. Или пък имам наглостта, по-точно, подсъзнанието ми е толкова нагло, че се опитва да ми подскаже, че просто искат да уредят някаква своя жена, така да се каже, да уредим нашия човек. Не може да бъде това в XXI век в европейска държава, член на Европейския съюз, не може ви казвам. Това да не е личната мукавяна фабрика на Орешарски?

  Reply
 25. Ели

  Малко “излагане пред чужденците” /от Филип Рот/

  Звездният час на Кремъл
  “Само един поглед върху ключовите фигури в новата власт е достатъчен”, казва Рот и изрежда следните имена: “Пламен Орешарски – министър-председател, талантлив опортюнист и преди време свързван с олигарха Васил Божков-Черепа; партията ДПС, в която конците очевидно дърпа политическата мутра Делян Пеевски – най-вече заради своето богатство и това на медиите на майка му, използвани безскрупулно като инструмент за прокарването на политически и бизнес-интереси; Данаил Папазов – новият транспортен министър, който в миналото имаше добри отношения с ГЕРБ и беше дългогодишен директор на пристанище Варна, за което се твърди, че е обвързано с групировката ТИМ. А както знаем ТИМ не е име на някаква мъжка вокална група, а участник в организираната престъпна мрежа; Волен Сидеров – председател на дяснорадикалната партия “Атака”, за която се говори, че е творение на руските тайни служби ФСБ. Сидеров вижда някакъв заговор на ционисткия Запад срещу православния Изток, а негови книги излизат в издателство “Жар птица”, което издаде и “Моята борба” на Хитлер, както и речите на Гьобелс.”

  Reply
 26. Pingback: 2 юни: Национален протест „Оставка за кабинета „Орешарски“ | Калин М. Ненов

 27. Григор Post author

  @+0: Напълно съм съгласен, че докато дойде времето да заемат важно място, и малките честни партии трябва да оцелеят някак. Но не мисля, че е лесно да бъдат унищожени – честността много трудно бива смачкана. Така че временно, докато бъде отблъснато най-голямото зло (дори с помощта на една идея по-малкото зло), съм склонен да намаля вниманието си към тях. (Още повече, че има хора, които никога и за нищо на света няма да се откажат да подкрепят единствено тях – те са достатъчно, за да ги поддържат живи.)

  От друга страна наистина ме е страх, че положението е много лошо. Това правителство взема властта в период, в който няма как не просто да не изпълни купищата си предизборни обещания, а да не ги оплеска. И ако съдя по това как започва, няма никакво намерение да се пази от оплескване. Просто смята да накраде и изнесе в чужбина колкото се може повече, преди да бъде смъкнато. Дано съм лош пророк, но нещата ми изглеждат такива.

  Един дори само факт – идеята на Орешарски да съживи Белене – е достатъчен. Имаме инсталирани към момента мощности за 12 000 мегавата. Потреблението на България, в зависимост от сезона и часа на денонощието, е между 2 и 4 хиляди мегавата. Намираме се в енергийно най-добре обезпечения район в Европа – единствено Турция внася ток, и просто не бихме могли да изнесем към нея значима част от потенциалното си производство, защото няма достатъчно електропроводен капацитет нито между двете страни, нито вътре в Турция от България до най-големите ѝ консуматори на енергия. Да изнасяме за Германия или Холандия е нереалистично – за две хиляди километра преносните загуби ще са такива, че ще обезсмислят мероприятието. За какво ни е тогава нов АЕЦ на стойност общо 20 милиарда долара? За да може 15 милиарда да гушнат тези или онези престъпници. Съжалявам, но както казва Шерлок Холмс, „когато отхвърлиш всички невъзможни обяснения, остава вярното“.

  И ме е страх, че такива хора са способни за 15 милиарда да ни изгазят с танкове до човек. Понеже идеята не е да измрем, хората надали ще се надигнат толкова решително. Така че след като Орешарски и компания бъдат разкарани, ще се окажем с 20 милиарда нов външен дълг, вероятно пак непостроена АЕЦ Белене, и за капак върнал се на снежнобял кон Бойко. Без реална опозиция и коректив. Да се чудиш на кое да се радваш повече…

  Уви, май Калин и другите са прави – това правителство трябва да бъде смъкнато максимално бързо, преди да ни е одрало до кокал и продало в робство. Реве ми се от желание да съм лош пророк, но ме е страх, че не съм. И продължавам да поддържам, че това смъкване ще стане най-добре и най-истински без насилие и буйства. По мирен и законен път, с демонстрации и публичен натиск. Ако един милион хора излизат всеки ден на площадите, до максимум месец и най-наглото правителство ще бъде принудено да си ходи. Притиснат ли го всички други държави (освен Русия) и значителна част от бизнеса вътре в страната, няма да има избор.

  Reply
 28. Любо Николов

  Калине,
  Благодаря за информацията за протеста. Ще дойда.
  Много сериозен недостатък на организаторите на подобни протести е слабото или късното (а често и двете) разгласяване.

  Reply
 29. Делибалтова

  Потресена съм от фекалиите по Бареков. Колко болен мозък може да го мисли това буквално?

  Че социопатите четат тук, едва ли някой се съмнява. Страх ме е да не са взели идея от метафората ми в предишния запис. Дано си въобразявам.

  Затова моля да внимаваме с всяка дума. Поставили сме да ни управляват нехора.

  Цитат от Уикипедия:
  “Социопат е разновидност на психопат, човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. Такъв човек притежава клинична неспособност да се пригоди и адаптира в човешката среда. В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания. Не проявява лоялност дори към близките си. Такъв индивид е неспособен на уважение и не спазва общоприетите норми на поведение. Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро и зло са силно изкривени.
  Обикновено социопатите нямат стойностна система и се отнасят с пренебрежение към такава, както и към цената на човешкия живот. Напълно егоистично, те се опитват да задоволят всяка своя духовна или физическа нужда и потребност. Те лесно изпадат в състояния на гняв или ярост, трудно се владеят, лесно избухват и тази тяхна проява има признаците на обикновена психоза.”

  Reply
 30. Кирил

  Сега ако някой е забравил как управляваха Станишев и компания предният път ще му припмня: подписват се договори за 20 години за напред, теглят се кредити и парите изчезват и се говори много по телевизията. Сметката се плаща от българският народ, като никой не се интересува как ще го направи. Това правителство, че няма да се задържи на власт, според мен е ясно на всички, даже и на комунистите. Но това какви щети ще ни причинят си мисля, че всички го подценяват. Защото предният път когато управляваха бяхма страна с много чужди инвестиции, когато по цял свят заплатите и цените на имотите вървяха само и единствено нагоре. И целият „просперитет“ и всички неща с които Станишев се хвали като това, че е увеличил минималната заплата с колко, пенсията с колко не са негови постижения.

  Според мен ако правителството се свали сега ще е възможно най-печелившият ход за българският народ. Но същият този народ не гласува и остави тази паплач да вземе властта. И сега не мога да предположа, че ще отделят по няколко часа на ден за протести, въпреки че ако имат успех тези им усилия ще ги спасят от големи злини.

  Reply
 31. Кал

  @ Любо – за неразгласяването цитирам от ФБ страницата на протеста:

  „Вече сме 15 000 потвърдили! Има и над 120 000 поканени! Новината за протеста се потулва от електронните и не само, медии! Ако напишете в търсачката “протест кабинета орешарски” няма да откриете повече от 2-3 сайта, които са отразили този толкова мащабно организиран протест в интернет!

  Имаме потвърдена информация, че няколко медии са подчертали на екипите си изрично да не отразяват нищо за готвещият се протест!

  Те държат медиите! По-точно – тя, Монито! Пари, обещания, съзаклятия, интереси, търговия с влияние – ето срещу това трябва да се борим. Една нечестна борба! Но ако не пробваме, сме загубили със сигурност, само опита може да доведе до желаната прокуда на псевдо-политиците мафиоти!“

  (Не зная дали е истина. Не познавам Тони Господинов. Риск винаги има.)

  – – –

  Вижте сега каква кампания „направи си сам плакат и минимизирай риска“ подемаме:

  http://kal.zavinagi.org/?p=301#comment-5719

  😀

  Reply
 32. Ели

  Сега – Янето Янев умело е решил да яхне протеста. Ще тръгнат от централата на РЗС още в 10.30 и ще се отправят към НС. Търсят се идеи как да не му позволим да опорочи и политизира митинга.

  Reply
 33. Кал

  Това с живия кордон (да се „отцепим“ от Яне и неговата команда) също ми хареса – обаче иска време за координация.

  Може ли някой с ФБ профил да го предложи на официалната страница на протеста?

  Reply
 34. Ели

  Опитах, но всичко потъва много бързо. Пише се много и от кой ли не. Общо-взето се очертава интересно.

  Reply
 35. Джиджи

  Само на мене ли която и страница, свързана с протеста да заредя, ми излиза 404 not found?

  Reply
 36. Виктор

  Е добре де, но как така изчезва от Фейсбук? Кой го трие? Между другото, вероятно не много хора, които са там се сещат, че страница във Фейсбук е едно, а собствен сайт е съвсем друго. 🙂

  Reply
 37. Любо Николов

  Ех, Викторе…
  Точно ти ли питаш? Ти, който си патил от произвола на ченгетата.

  Reply
 38. Виктор

  Точно аз, г-н Николов, 🙂 (Веднъж пихме кафе с вас близо до телевизията, когато беше предаването за chitanka.info, което прочее предаване е зачезнало от сайта на БТВ. Писах едно писмо до една жена от тая телевизия, да питам може ли да се намери някак това видео, но отговор няма.) Аз сам си изтрих от сайта ми това, което дразнеше ченгетата. Затова сега ми е интересно кой е трил, ченге ли, Зукърбърг ли? Понеже ме няма във Фейсбук, затова може би не знам неща, които всички останали знаят.
  Ако някой случайно има това видео, моля, пишете ми, искам да го видя (чуя) пак, като минаха няколко години.
  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/razgovori-gosti/story/1205747423-Zashto_arestuvaha_sayta_chitankainfo.html

  Reply
 39. Виктор

  Ааа, Григор, какви са тия екстри при тебе? 🙂 Нарочно изтрих ейч-ти-ти-пи-то на линка, пък софтуерът го сложи пак. Сигурно като види три дабълюта и бърза да го направи щракаемо. 🙂

  Reply
 40. Ели

  В 16.30 часа днес в централата на БСП на ул. Позитано 20 ще се проведе пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на партията. В съобщението не е посочено кой ще говори пред журналистите.

  Reply
 41. Gideon Jura

  Днес бях на протеста и присъствах почти до самия му край (отделихме се когато завиваха покрай Александър Невски преди за втори път да застанат пред парламента). Самият протест беше хубав – никакви сцени и ексцесии, всичко мина спокойно и мирно. Гледайте сега какво се случва по медиите – почти всички снимки са от началото, малко след дванадесет, когато я имаше 200-300 души, я не, Манолова говори за незаконност и “грозни сцени”, когато всичко мина по възможно най-културен начин, с изключение на самите скандирания, разбира се. И 50% от коментарите са как от ГЕРБ и РЗС са платили на “600 пубери” да рушат великото правителство и как “прозирали лицата на ББ и Янето”. Убийте ме, моля ви!

  П.П. Иначе, поне по повърхностни впечатления, доста от хората бяха интелигентни младежи с позиция. Не съм видял нито един пиян, друсан и т.н., макар че и такива коментари мярках. Сигурно в този блог няма нужда да го уточнявам, но все пак да си кажа, че не е вярно. Задействалите са пъпчивите кариеристи в централи, явно.

  Reply
 42. +0

  Ха, гледах видеото на Мая Манолова http://video.bgnes.com/view/41559 . Типичното щраусово поведение на повечето политици. Няма как да признае, че има нетърпимост към правителството и беше достатъчно да си обявят министрите, заедно с два три медийни лупинга около темите “Белене” и “забрана за пушенето на обществени места” , за да изкарат хората. Разбира се най-веселата част е когато намеква, че сме правова държава (!) и редът в София (има предвид редът, който гледаме 23 години – ред в кражбите и корупцията) ще бъде възстановен благодарение на овладяното силово министерство (да се разбира – без да бой не даваме нито баницата, нито пицата).

  В БСП в момента явно няма хора, които да знаят как да правят правилна преценка и коментират подобни събития, а ролята на “поразяващата уста” по стечение на обстоятелствата се пада на Мая Манолова. Ще се получи така, че БСП реално ще допринесат за увеличаването на протестиращите в пъти повече от колкото изтърканите политически лица в опозиция. Позата им на обвинители на протестиращите ме кара да смятам, че ще се затворят още повече и ще продължат с обвиненията към всеки протест, който не е партийно координиран. Най-якия момент ще дойде, когато на определен етап видят, че като сипят лъжи и правят фалшиви политически стойки по медиите това влошава нещата и от обвинители на протестиращите се превърнат в техни приятели. Ей тогава са напълнили гащите.

  Reply
 43. Любо Николов

  @ + 0,
  Откакто Станишев седна (уж временно) да топли столчето на Първанов, за него няма друг вариант, освен непрестанната конфронтация. Така насочва вътрешнопартийната агресия навън и си спестява критиките, а малцината упорити критикари бимат обявени за предатели в постянно поддържаното напечено положение.

  Reply
 44. Григор Post author

  @Gideon Jura: И аз присъствах на почти целия митинг и мога да потвърдя точно същото. Някои от скандиранията не ми харесаха – или бяха твърде нецензурни (ако и заслужени), или бяха националистически по недостоен начин (но и тях мога да разбера – сигурно немалко поддръжници на Атака са бесни). Но като цяло хората бяха интелигентни, свестни и се държаха смайващо културно.

  (Смея да кажа, че за това имаше заслуга и полицията – не търсеха умишлена конфронтация и се стараеха хем да не пречат на протестиращите да бъдат чути, хем да помагат да бъде опазван редът. Надали съм видял всичко, но от каквото видях, се справиха чудесно. Даже на моменти се престараха – примерно не смееха да пропуснат автомобилите през кръстовища дори след като вече бяха на практика опразнени.)

  А за Мая Манолова – тя си е „поразяващата уста“ по рождение. Такъв гьонсурат… по-скоро тенеке сурат… всъщност май танкова броня сурат… абе, и противоатомно скривалище сурат пак не я описва достатъчно!

  @+0: Те са така – „с (чужда) кръв сме взели властта, с (чужда) кръв ще я дадем“. Само че стигнат ли до кръв, искрено се надявам след кашата да висят по дърветата около Народното събрание. Всеки политик в България трябва да е наясно, че не той е неприкосновен, а народът. И който не разбира това, трябва да го усети.

  Reply
 45. the one with the truth

  Честит ви КРАЙ на България… 24 години поголовен Г-Е-Н-О-Ц-И-Д! България през 2016 г.: население — 4 000 000 (1 500 000 цигани, 500 000 турци, 2 млн. българи), до края на 2025 г. се очаква българският етнос да бъде окончателно претопен (по плана на западните кукловоди)…

  1. „образование“ — пълен боклук, пропаганда, която обслужва цементирането на статуквото чрез умишленото затъпяване и промиване на мозъците на младежта.

  2. „политика“ = да се унищожи българския народ с всички възможни средства, да се унищожи националната самобитност и народните традиции, обичаи и уникалност, да се претопи населението в аморфна, безмозъчна маса дебили.

  3. „здравеопазване“ — да ви опази от здравето ви, като ви отрови и ви държи зомбирани с медикаменти, докато не гушнете букета от отровната храна, която впрочем е 100% внос на боклуците от другите страни.

  4. „медии“ и „журналистика“ — да ви държат дезинформирани и да ви промиват мозъците със 101%-ова пропаганда и псевдоновини.

  5. „забавления“ — да са повърхностни и затъпяващи или сложни и губещи ценното ви време с безсмислици, за да не ви остава време да видите очевидните промивки в ежедневието си…

  6. технологии — „1984“ и „Смелият нов свят“ са налице… от 1850/1950 г. Технологиите са с извънземен произход и целят програмирането на населението и държането му в състояние на пълна зомбираност.

  7. „работа“ — 100%-ова безработица в селата, 90%-ова в градовете, 9% черна работа на заплащане под жизнения минимум, 1% баснословни печалби (банкери, „политици“, обслужваща върхушката „ЕнтИлигенция“, „съдЕБНА“ власт, местни феодали и т. н.).

  8. „роден език“ — поруган, изнасилен, заменен с тъп английски, а кирилицата е опропастена, въпреки че е 100% читава и далеч по-лесна за употреба за езици с почти фонетично изписване като българския език (за разлика от повечето чужди езици, които използват прехвалената латиница и поради ограниченията ѝ използват цели 3 букви, за да покажат 1 звук и т. н. недоразумения и ненужни затруднения). Надписите по опаковките на продуктите вече тенденциозно ги ръгат на английски, без дори да си поплюват… глобализационната промивка и зомбиране са пълни…

  9. „бъдеще“ — роби на Системата, невиждащи нищо друго от собствената си ограниченост и безкрайно заблудени от „хляба и зрелищата“ на кукловодите, само че без хляба, а зрелищата скоро ще станат гладиаторски арени за печелене на късче хляб, организирани за садистичното удоволствие на богатите…

  10. Извод: сами повярвахте в прозрачните лъжи, сами сте си виновни… R.I.P. България (?? ??? – 20** г.)… „Преходът“ завърши… с осеяна с гробове пустееща земя, която чака да бъде завладяна от многодетни чужденци с нрави, които са напълно чужди на тукашното население…

  А вие продължавайте да си губите времето с „партиите“ и кои влезли в „правителството“ — като че ли те не служат на едни и същи кукловоди от началото на „демокрацията“ и като че ли не правят друго, освен да изпълняват факсовете със заповеди от Вашингтон, Брюксел и Москва, както и да пишат закони за доубиване и дозаробване на народонаселението…

  Това нещо настоящето е чиста форма нео-тоталитаризъм с технократски средства. Целта на местно ниво е заличаването на българския етнос и заробването на остатъка от него като средновековните крепостни селяни, а на глобално ниво — световна нео-тоталитарна държава. „Права“, „съдилища“, „морал“ — илюзии за балами… ЕС(ССР) ви приветства… Американизираната Европа е адът на Земята…

  П.П. Докато продължавате да се (дез-)„информирате“ от пропаганди като бТВ, собственост на австралийския магнат Мърдок, коефициентът ви на интелигентност няма да мръдне от -1 000 000.

  П.П.П. Протестите няма да постигнат нищо, както стана и с предишните, както стана и с които и да е други протести в историята… Как беше приказката? А, да, „историята се повтаря“, но някои все не съумяват да научат този прост урок…

  П.П.П.П. „2) запасяване с дълготрайни продукти, валуТа в кеш и гранатомети/калашници“ — Мъдро решение, мда… Вода и начин за пречистването ѝ също си струват…

  И след време като отново прочетете този коментар, той ще е все така вярен, че дори и повече от преди. 😉

  ~the one with the truth

  Reply
 46. Любо Николов

  “Технологиите са с извънземен произход и целят програмирането на населението и държането му в състояние на пълна зомбираност.”
  Досега имах съмнения за “притежаващия истината”. Вече не се съмнявам.

  Reply
 47. Григор Post author

  @Любо Николов: Така си е. Човекът е живо доказателство.

  Между другото, „Труд“ пък е живото доказателство за купена медия. Статията му за протеста е озаглавена: „Яне Янев и СКАТ изкараха 1000 души на протест“. Само дето на същинския протест (от 12 докъм 17 ч.) надали имаше и един поддръжник на Янето, а за СКАТ сигурно поне девет десети от хората дори не бяха чували и не знаят какво е.

  Reply
 48. the one with the truth

  „Любо Николов Says:
  June 3rd, 2013 at 8:53 am

  “Технологиите са с извънземен произход и целят програмирането на населението и държането му в състояние на пълна зомбираност.”
  Досега имах съмнения за “притежаващия истината”. Вече не се съмнявам.
  Григор Says:
  June 3rd, 2013 at 11:48 am

  @Любо Николов: Така си е. Човекът е живо доказателство.“

  Може би не се изразих добре. Под „технологии“ имах предвид високите технологии, които се появиха НАНОВО в периода 1760-1776-1839, 1840-1870 и 1850-1947, 1947-1990-****, а не мотиката на отдавна починалата ви баба…

  П.П. Разбира се, че „Труд“ е купена медия, ВСИЧКИ масови медии (без части от Интернет и без части от общуването на живо) са изцяло пропаганда и са свръхцентрализирани и собственост на местни и чуждестранни кукловоди, ДО ЕДНА.

  ~the one with the truth

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *