Политическият гьонсуратлък

Надали има обикновен българин, който да не се е питал защо изкарахме повече от двайсет години в този батак. Защо всяко правителство служеше на една и съща мафия. И най-вече как така търпяхме безропотно или почти безропотно, всичките тези десетилетия. Защо се вдигахме само когато ножът опре до кокала, а и тогава надали и един на десет души.

Защо дядо Петко Славейковото наблюдение за нас като народ продължава да е актуално? Толкова долнокачествени ли сме? Ако да, нямаме право на бъдеще. Не просто сме обречени да се затрием, разпилеем и претопим сред другите – така би било най-добре за света, а и за нас…

Само че след „Не сме народ, а мърша“ дядо Славейков написа и други редове – „Жестокостта ми се сломи“. А в мен пък избухна гневът и отвращението… И уж странно на пръв поглед, но ми се струва, че тези две реакции са едно и също. У мен – неприемането на толкова обидно нещо. У Славейков – мъдростта да разбере, че нещата си имат причини. И нуждата да каже напред през времето на гневния мен, че ако искам да променя нещата, трябва да се успокоя и да потърся тези причини.

Всевластието на мафията

За разлика от други бивши соц-държави, преходът у нас беше изпълнен под ръководството и в интереса на тогавашните тайни служби (с участието на няколко наивни демократи за фигуранти). Ключова помощ в него оказаха руските интереси, срещу обещанието ролята им в България да бъде запазена.

Още дълго преди 10 ноември „службите“ ни се бяха осъзнали като феодалната власт в България. Те бяха не просто държава в държавата – бяха мафия в държавата, на която сицилианската или калабрийската не можеше да сипе вода на малкия пръст. Докато нашите деца учеха в соц-училища за светлото бъдеще и грижата за човека, техните деца учеха на Запад как да бъдат безмилостни хищници. И че тук ги чакат осем милиона овце за доене, стригане и дране. Ако можеха, щяха с удоволствие да запазят системата такава завинаги. Но нямаше как.

От една страна, Западът беше спечелил войната за морално превъзходство – соц-държавите вече воюваха не срещу западните армии или икономики, а срещу собствените си разочаровани и възмутени от действията им граждани. Гражданите, уж безсилни срещу армиите явни и тайни ченгета, имаха могъщо оръжие. Отвращението им от соц-властта водеше до демотивация, тя – до мързел и апатия, а тези двете саботираха соц-икономиките по начин, непостижим за всички западни диверсанти. Рухването на тези икономики беше въпрос само на време, и службите го виждаха.

От друга страна, голямата лъжа „всичко в името на човека и за благото на човека“ изискваше поддържане. Откритото ѝ премахване значеше смяна на системата. А поддържането ѝ връзваше ръцете на най-откровените феодални мераци на крупните службенски мафиоти. Те не можеха да си позволят милиарди в банка, собственост върху заводи и курорти, собствени луксозни дворци, десетки хотели по света. В България щяха да ги изобличат очите на хората, в чужбина – бдителните репортери… Искаше им се система, при която да могат да вършат каквото си искат. Наречена за наша заблуда капитализъм, но всъщност олигархичен, мутренски и най-вече мафиотски феодализъм.

При прехода службите се погрижиха да завладеят всички без изключение важни позиции в държавата и икономиката. Просперитет, служебен или икономически, се позволяваше само на техни членове или на едри кримки, които биваха успешно кооптирани. „Мутрите“ (първоначално известни като „борци“) бяха създадени като организация от полковника от службите Боян Радев, по прекия съвет на Луканов, за да съсипват всеки опитал се да поникне бизнес освен защитените „свои“, и така да си осигурят липса на конкуренция. Резултатът беше ченгеджийско-мутренско-криминална командна структура, която именно е днешната мафия.

Дори когато случайно биваха избрани демократични правителства, те се оказваха безсилни – както срещу законспирираните в тях хора на мафията, така и срещу тоталния ѝ икономически контрол. Появеше ли се сила, която има дори капка намерение за реална демокрация, мафиотите мигновено преставаха да дебнат как да си забият един на друг нож в гърба и се обединяваха срещу нея. С дисциплина, запомнена и наследена от служебния пагон. Не е случаен изразът „бивш негър има, Майкъл Джексън – бивш кадесар няма“. В редките случаи, когато мафията нямаше силата да обеззъби демократично избрано правителство, тя го подкрепяше – за да му забие нож с всичка сила преди следващите избори и да го свали от власт. Уви, овластените наивници не разбираха, че тази мафия е приятел само на себе си, и че единственият начин да не те загроби тя е да я загробиш ти.

Апатията на хората

Нормално е при такава ситуация хората да реагират – но не реагирахме. Живеехме почти непоносимо зле, но никога съвсем непоносимо. (Освен при Жан Виденов, който не искаше да слушка „консултанти“ като Любен Гоцев, и комбинацията от управленска некадърност и мафиотска съпротива срещу него вкара икономиката под границата.) Винаги нечия невидима ръка се грижеше да ни изсмуква почти докрай, но да спира точно преди да съберем отчаяние да се вдигнем. (Как мислите, дали тази фина граница е спазвана двайсет години толкова точно по случайност?)

Този механизъм не беше единственият, който ни държеше в апатия. Огромна роля изигра бушонената технология. Всеки издиган на власт беше като правило бушонче на мафията за еднократна употреба. Поставено, за да позволява на мафиотите да източват джобовете ни до дупка. И заплатено с възможността и то да ни краде в добавка. Не случайно по-дълготрайни политици виждаме единствено в партиите, които са най-пряко свързани с кадесарската мафия – БСП и ДПС. Всички останали се оказаха еднократни – един-двама понеже мафията не успя да се договори с тях и ги смъкна, но повечето просто защото такива бяха предвидени… Така бивахме промивани, че който и да изберем, накрая пак се оказва пионка на все същите „интереси“, тоест мафията.

Медийната власт на мафията също работеше срещу осъзнаването на гражданите с всички сили. Непрекъснато налагаше принципите „всички са маскари“, „всички са мафиоти и олигарси“, „всички са еднакво черни“, и така подкопаваше доверието на хората. И принципите „богат се става само чрез крадене“ и „който не краде е глупак“. Където не можеш да вярваш на никого, няма как гражданите да се самоорганизират срещу мафията. И където всеки мечтае не да живее честно, а да краде, овластените крадци остават безнаказани – масовият гражданин не чувства моралната сила да се изправи срещу тях, понеже „и аз да съм, и аз ще крада“.

Най-важната част от технологията за недопускане на появата на гражданско общество обаче е политическият гьонсуратлък. Първо правило на властта беше никога и по никакъв начин да не позволява протести да постигнат нещо. Да ги оставя да отмрат без резултат, за да свикват хората, че е безсмислено да се протестира. Че е безсмислено да се самоорганизират, да търсят ефект и да постигат цели… Другите механизми тихомълком разлагаха вярата и волята на хората да се обединяват. Този обаче брутално демонстрираше на дело безсмислеността на подобно обединяване. Затова и е първостепенният и ключов в тази технология.

Побеждаването на апатията

Статуквото на изкусно поддържана апатия започна да се разрушава след избирането за премиер на Бойко Борисов. Не че той имаше желание да го руши, напротив. Просто нямаше професионалните умения (обучение в едни школи на североизток от България) и политическата позиция (масивна подкрепа на мафиотското влияние), за да може да го поддържа.

Вече съм писал неведнъж как започнаха нещата. Чрез подкрепата си за кадесарската мафия в контролирането на прехода руските служби бяха получили ключово влияние у нас. След влизането на България в НАТО и ЕС ние станахме част от „потенциалния враг“ на Русия, както военен, така и икономически. Единствено логичната стратегия на руските служби у нас беше да се борят за пълното разлагане и съсипване на България, във всяко отношение. Нищо лично, просто имперска политика.

С влизането на България в ЕС водещите европейски политици (и най-вече французи и германци) обаче осъзнаха, че не могат да позволят ситуацията у нас да продължава. Мечтите им са за Европейски съединени щати, които да са икономически и геополитически баланс на САЩ. При такива планове да оставиш България отвън не може – важно геополитическо положение. Да я оставиш да гние и трови целия ЕС също не може – даваш недопустим инструмент на потенциален враг. Трябваше да вземат мерки страната ни да бъде измъкната от руския контрол. А това нямаше как да стане в рамките на нашата мафия – тя е твърде тясно свързана с и подчинена на руските служби. (Обратното би значело, че те не си вършат работата.)

Още преди 2007 г. ЕС прецениха, че ще заложат на Бойко Борисов. Бивша мутра със слабо икономическо влияние и харизматична за простите хора политическа фигура, той е болезнено амбициозен. Стигнат ли нещата до държавно ниво, нямаше да се сговори с мафията – те нямат как да му предложат да е повече от бушонче, а той не приема да не е истинска фигура… Малко икономическа подкрепа и умело лансиране от ЕС успяха да поставят Борисов начело на държавата.

Надеждите на ЕС не се оказаха изцяло оправдани. По никакъв начин не ги тревожеше, че подобен палячо, клоун и тиква надали е имало начело на България за цялата ни история. Но нашенският Батман се поуплаши от мощта на мафията и на стоящите зад нея руски служби. Чистката, която трябваше да извърши, на практика не се случи. В добавка Борисов също се оплеска в немалко корупция и се заигра с една от най-мафиотските групировки в България – ТИМ. (За ЕС последният му избор не беше толкова лош, ТИМ са тръгнали с твърде много мутренски и твърде малко кадесарски елемент, така че са по-малко обвързани с руските служби от повечето други олигарси.)

За българите обаче всичко това сериозно подкопа авторитета на Борисов. Много разбираха или усещаха, че той може да е палячо, олигарх и мутра, но не е част от кадесарската мафия, а това е ключова разлика. Други обаче бяха твърде разочаровани, за да го подкрепят пак. И когато мафията, която го крепеше, по познатата вече процедура се обърна предизборно срещу него с цялата си мощ, той падна от власт. Въпреки че реалните му постижения като управник се оказаха (съобразно световната икономическа обстановка) най-добрите за последните поне десет години. За срам на управлявалите преди него – все ошлайфани и умели политици.

Междувременно обаче Борисов (не) направи нещо много важно – не успя да поддържа апатията на хората. Лишен от „професионални“ умения и познания в тази област, и притиснат от липсата на сериозни мафиотски ресурси зад гърба му, той не можеше да си позволи да антагонизира общественото мнение – рискуваше мафията да го използва срещу него. Затова беше принуден да се вслушва в гласа на протести. Един по-сериозен протест от типа на този срещу АКТА беше достатъчен, за да го обърне на 180 градуса (а сигурно в „лобиране“ за АКТА са влезли в България десетки милиони, ако не и по-големи суми). Един по-продължителен протест като този на еколозите срещу прилапването на витошките лифтове от близък до Борисов олигарх, въпреки че протестираха шепа хора, постигна немалка част от исканията им. И най-сетне, един по-енергичен протест срещу правителствената политика към ЕРП-тата доведе до падането от власт на правителството.

Накратко – управлението на ГЕРБ научи хората, че има смисъл и полза да се протестира. Че вдигне ли се сериозен протест, той постига целта си. Че гражданите са в състояние да контролират властта, че могат да извоюват резултати и да налагат позицията си. Че не са безпомощни и безгласни… И така даде начало на закъснялото вече 20 години самоорганизиране на гражданско общество.

И отново гьонсуратлъкът

Корупцията в управлението на ГЕРБ заслужено отреди падането им от власт. Последващите избори обаче сепнаха всеки с това колко мръсно играха противниците им. Създаването на парламентарно мнозинство също отврати всеки – беше очевадно, че Сидеров е взел бая пари, за да се прегърне с ДПС. Кой се е бръкнал за тях и как смята да си ги върне, ако не чрез корупция?

Новото правителство беше още по-демонстративно. Че се нахвърли да вкара в затвора ключовите фигури от старото е уникално в най-новата българска история, но и показа на всички, че двете не са бушончета на една и съща мафия – иначе казано, че Борисов наистина не е пионка на писналите вече на народа кукловоди на прехода. (Алтернативата е БСП и ДПС да не са им пионки, което надали някой ще допусне сериозно.) А изборът за шеф на ДАНС на Делян Пеевски буквално взриви обществото и сложи начало на протестите срещу правителството.

Надали Пеевски щеше да бъде сменен като шеф на ДАНС, ако не беше бруталният натиск срещу него от ЕС и САЩ – там знаят много добре кой и какъв е. Орешарски обаче направи грешката да представи тази смяна като отстъпване на исканията на протестиращите. Това нямаше как да бъде толерирано от господарите на апатията. С едно-две изключения, срещу които имаше подобен натиск отвън или от сериозни играчи отвътре, вече и най-неподходящите кадрови решения не бяха сменяни. Дори когато се прави нещо „в полза на хората“, например падането на цената на тока (с 5% – вместо 20 лв. месечно ще плащаме за ток 19), то трябва да идва не като резултат от искане отдолу, а като благодеяние отгоре. Все още сме под риск от бойкот в ЕС заради назначението на Волен Сидеров за председател на парламентарната Комисия срещу корупцията (която е и Комисия по етика). Другите неотменени груби издънки просто не могат да се изброят.

Поправянето им би било изключително полезно и за правителството, но няма как – ще даде храна на протестиращите да мислят, че имат глас и влияние, и че нещо може да зависи от хората. Ключова позиция, която задкулисните мафиоти изгубиха при управлението на ГЕРБ. И която сега се опитват да си върнат на всяка цена.

Ето затова е толкова важно това правителство да падне под натиска на протестите. Не защото непременно ще дойде правителство на ГЕРБ, СДС, Меглена Кунева или дори пак на БСП – няма как да го знаем отсега, не е и нужно. А за да се учим, че управлението на страната зависи от нас. Че имаме глас в него и властта да се преборваме за позициите си. Че гражданското общество има силата да постига целите си и да поставя под контрол властниците.

Накратко – да се научим, че сме господари на страната си, а не роби на Кукловодите.

Научим ли този урок, който и да дойде на власт, ще трябва да се съобразява с гласа на хората. И няма да е твърде важно кой е – все няма да смее да краде и граби до последно.

Не го ли научим, който и да дойде на власт, ще знае, че е безконтролен и ненаказуем. И пак няма да е твърде важно кой е – все ще смее да краде и граби до последно.

Изборът си е наш. И знаем как да го постигнем. Ако искаме да не ни крадат и грабят до дупка – с подкрепа за протестите срещу властта. Ако искаме да ни дерат до кокал – с бездействие.

Изборът си е наш. И го правим с действията си.

37 thoughts on “Политическият гьонсуратлък

  1. Cezar

    Разбирането ви за мафия е сбъркано, от там и целият смисъл ви се губи. По вашата логика и бабите, дето продават яйца на пазара са мафиотки. Наистина трябва да се научим да бъдем господари на страната и да си отстояваме правата, но преди това трябва да си изясним какво искаме и какво наистина можем да променим, така че да е законно и морално.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Cezar: Според мен разбирането ми за мафия е правилното, и оттам вашият смисъл се губи.

    В страна, където гражданското общество е било разлагано и подтискано толкова дълго, първо може да дойде единствено това да бъдем господари на страната си и да си отстояваме правата. Какво искаме можем да си изясним, когато се научим какво може и има смисъл да се иска, а това идва само след като си изясним, че можем да искаме. А какво е законно и морално идва на базата на това какво искаме. Нека не впрягаме каруцата пред коня.

    Reply
  3. neuromantic

    С цялата тази ода, която си сътворил, казваш единствено, че всеки народ заслужава управниците си. Наскоро чух “професор” Пантев имплицитно да обижда собствения си червен корен, като разказваше как западните сили спуснали демокрацията върху африканските племена, ама те видиш ли, се оказали неподготвени за нея и се изродили в разни диктатури и т.н. Съгласен съм, че Бойко е нашият човек. Това ни е нивото – това получаваме. А какъв човек е само Той – страхлив, но борец! Олигарх, но се вслушва (ако пък няма нищо за слушане автоматично търси честотите на Лукойл и КТБ). Чистник, макар и мърляч. Мутра и контрабандист, но в никакъв случай мафиот. Крадец, но икономист; разрушител на институции, но държавник! Такава шизофренна личност не е имало никога в историята на политиката. Да имаше нещо в главата, вече да бе пациент.

    Искам само да задам един въпрос по повод прословутата подкрепа на Борисов от Европа. Да разбирам ли, че няколкостотин милиона души единодушно вдигат ръце към небето в подкрепа Нему? Щото останах с впечатление, че европейските социалисти подкрепят Станишев. Или те не са европейци? Но чакайте – как могат европейци да грешат? Щом те дават подкрепата си за някого – значи е абсолютна истина. Така е то. И станишев е полезен за страната ни.

    Reply
  4. Шapкан

    уповаването на ЕС в качеството на “Освободител” е жалко. Не е устрем към “оправяне”, а поредното дирене (и уютно намиране) на нов Голям Брат.
    Това ли е таванът на въображението на т.нар. “интелигенция”?

    Reply
  5. Шapкан

    що значи “законно и морално”?

    законите се пишат от господарите за робите;
    кой точно морал? примитивния списък с предписания и забрани от “свещените книги” ли?
    олеле.

    Reply
  6. Кирил

    Почти съм съгласен с теб, но винаги съм си мислил, че от ЕС вече имат достатъчно възможности да бутнат дадена власт и се чудя защо не са го направили. Спиране на еврофондове, публикуване на докладите на общественодостъпно място, за да можем всички да ги четем, незачитане на решенията на българският съд, да кажат, че изборите са манипулирани и няма да работят с това правителство… просто си мисля, че не ги интересува изобщо какво става. И да си го кажем – на запад в момента също имат безмилостни мафиоти и им викат банкери и честно казано не мога да преценя кои са по-лошите.

    Reply
  7. Григор Post author

    @neuromantic: Вярно е, че заслужаваме Бойко, защото и ние сме такива. Ако бяхме по-свестни, щяхме да заслужаваме някой Кол или Митеран. Или дори де Гол или Аденауер. Но иначе се преувличаш. Хайде, германският посланик е пристрастен, понеже в Германия управляват „съпартийци“ на Бойко. А френският, при положение че Франция я управляват социалисти? Той се е объркал нещо, или е прикрит десен?…

    @Кирил: В дипломацията си има порядък за използване на средствата за оказване на натиск, и посланиците даже поприбързаха по реда. Каква според мен им е мотивацията съм написал по-горе. И мисля, че ако властта ни пак не ги чуе, ще последват и описаните от теб средства.

    Че банкерите често са най-лошите мафиоти, уви, е абсолютен факт, включително на запад. И точно затова се радвам не че ритват от власт Станишев, Доган или пък Сидеров, а че обикновените хора се учим да сме граждански активни, да преборваме овластени гьонсурати и да контролираме реално държавата си. Защото по цял свят банкерите държат парите, единственият реален начин обикновеният човек да може да противостои срещу тях е чрез силата на държавата. Не я ли контролираме ние, ще я контролират банкерите. (Припомни си кой реално беше финансовият гръб както на Бойковите золуми, така и на мръсните игри, които го свалиха – Цветан Василев.)

    Reply
  8. Шapкан

    много дълбоко е влязъл този марксизъм, много дълбоко…

    Защото по цял свят банкерите държат парите, единственият реален начин обикновеният човек да може да противостои срещу тях е чрез силата на държавата.

    само че “в държавата” влиза не обикновеният човек, а неговите “представители”, по дефиниция неконтролируеми.
    А те се сдушават с банкерите (или ги разстрелват и стават техни наследници).
    И?
    От 1789-та – все същите жабета за ручане се сервират.
    Много интелектуално.

    интересно, как ли обикновеният човек ще контролира т.нар. “поверителни” държавни дейности? Тъкмо които са немаловажен механизъм на потисничеството?
    Как ще контролира икономическата принуда от страна на работодателите, без да посегне на “правото им на собственост”?
    Дори простия чиновник – как? ще му наднича през рамото? Ще дава акъл? без да разбира? а ако разбира – защо му е този чиновник? Пряко самоуправление!

    не усложнявайте базисно сбъркана система, сменете локомотива със самолет, щом ви се лети.
    (дори въздушен ас да турите в кабината на машиниста, няма да вдигне влака над релсите, еле ако пред лостовете е претъпкано от “граждански контрольори”)

    ————
    (очаквах поне някой да се сети за идеята “безусловен базов доход” като някаква, макар и мизерничка основа за “контрол над държавата” – минимален, но шанс, щото инак – нищо.
    Ядец.)

    Reply
  9. Жилов

    Протестите ме притесняват с това, че немалко хора наистина до такава степен са отвратени, че вярват на всякакви анархистично комунистически и други безумия.

    Как ще контролира икономическата принуда от страна на работодателите, без да посегне на “правото им на собственост”?

    Как наистина ще се справим с обидната принуда от страна на другите хора да искат разни неща от мен, за да ми дадат нещо в замяна? Да, идеята за базовия доход е страхотна, чудя се как никой не се досеща за нея. Градът ще се напълни с деградиращи паразитиращи индивиди. Аз имам даже още по-добра идея – безусловен базов секс с всички жени, които ми харесат. Това си е базова нужда. Аз какво съм виновен, че съм смотан – трябва да се справим с безобразната принуда жените да имат някакви изисквания към мен.

    А локомотива не е нужно да го правим на самолет – ще му разпечатаме с 3D принтер вечен двигател и ще го зареждаме с неизчерпаем ресурс от Слънцето.

    Reply
  10. Христо Христов

    20 лева ток …. Григоре да беше дал по-реална цифра, ама ти не, с цел да покажеш колко са малко 5% реши че 20 лева ток са приемлива сума ….

    Reply
  11. Жилов

    Ще трябва, все пак правилата трябва да важат за всички. Солидарността и взаимопомощта го изискват.

    Reply
  12. Кирил

    И аз много се радвам за протестите и според мен това е най-хубавото нещо, което е ставало в нашата страна от 50 години насам, точно защото вече народа се събуди и не иска някой някъде да го управлява/ограбва/убива/депортира. И все пак можеха да изразят подкрепа за протестиращите и да се получи точно ефекта, който ти описваш. С минимални усилия протестиращите виждат, че протеста им дава резултат и депутатите ни получават жълт картон от Брюксел. С един коршум два заека. Но да спра вече да те занимавам с тази глупост…

    Reply
  13. Кирил

    Сега прочетох писмото на посланниците… наистина започнаха да натискат вече, браво на тях!

    Reply
  14. Григор Post author

    @Христо Христов: Моята сметка за ток в къщи обикновено е 20-25 лева, оттам закръглената стойност. Иначе – добре, какво ще кажеш за идеята да плащат вместо 100 лева ток месечно само 95? По-добре ли звучи така?

    @Кирил: Немският и френският посланици направиха точно това – изразиха достатъчно недвусмислена подкрепа. Дипломати са, просто това е най-многото, което могат да си позволят. И хич не е малко, защото обикновено дипломат не може да си позволи лесно и него. По същество правителството получи ултиматум от ЕС да си ходи… за който чува.

    Оттам нататък е да направят като с унгарците. Да дадат ултиматум, че българските граждани са и граждани на ЕС и ЕС няма да толерира подобна управленска глухота. Да спрат еврофинансирането и достъпа на българските политици до евроинституциите. Само че това би било дипломатическият еквивалент на обявяване на война – скандално е до него да се достига бързо и лесно.

    Reply
  15. Кирил

    Сега вече много добре те разбрах. И наистина си прав, че е скандално да се стигне бързо до такова нещо. Но според мен това правителство действа много бързо – например иска да вземе кредит и да го „разпредели“ преди да е сдало властта. Добре, че са протестиращите, че от ЕС да могат да кажат каквото си мислят, без да ги обвинят нашите медии в българофобство. Според мен ако искат от нашата държава да остане нещо трябва веднага да „замразят“ еврофондовете.

    Reply
  16. Любо Николов

    В момента Новата тройна е в пълен потрес. Залегнали са и се надяват бурята да премине.
    Няма!
    Колкото и да е неразбираемо за комунистическите им чутури, освен хляба и парите има и други ценности, често много по-важни: достойнство, чест, морал, правда, солидарност, истина, гордост.

    Reply
  17. Вени Марковски

    “Дори когато се прави нещо „в полза на хората“, например падането на цената на тока (с 5% – вместо 20 лв. месечно ще плащаме за ток 19)”
    Надявам се, че случайно си го оставил след редакциите – нали не си очаквал цената на тока да падне с 10 %, т.е. вместо 20 да плащаме 18? Прочее, не знам кой плаща толкова малко, но явно на него проблем ще са му/ѝ и левчето на месец. А иначе има по-просто правило: дават се социални помощи за онези, които не могат да си позволят да плащат целия ток.
    Но защо не ги въвеждат? Ами, да, естествено – защото народът ще ревне, че помощите отиват у циганите…

    Reply
  18. Morro

    Благодаря за подробното обяснение, предполагам, че не всичко в горната най-най-най-нова история е теория. Странното е, че някак ме размисли в друга посока и даже леко подтисна…

    Тъкмо писах и аз за своята позиция на блога ми и споделих дори една идея относно това какво би могло да направим като, да кажем гражданско общество. Но като чета това твое кратко описание на събитията, всичко някак логично продължава играта на великите сили от Възрождението, световните войни и т.н. Всичко е плод на ходове на доста големи играчи – държавници, финансови акули и идеологическо/икономически мафии. Така погледнато ми се струва много трудно обикновените хора да въздействат върху събитията, поне по нормалните, легални начини… освен ако внезапно не станат изпечени дипломати.

    Именно осъзнаването на този факт – трудното оказване на влияние от гражданите върху събитията и пряко върху живота им, е спомагал за това обезверяване, за което говориш, за апатията и нежеланието да се предприема каквото и да било, защото “нема оправия”.

    Разбира се, има примери за обратното. Трябва да работим върху тях. Да информираме за ефективността. За успелите българи, по всички фронтове.

    Reply
  19. Кирил

    Но бурята не само, че не преминава, ами всеки ден става все по-голяма…

    Reply
  20. Виктор

    Дали е уместно малко хумор да внеса. 🙂 Може би не е, но пусти мерак за споделяне. Слушам снощи Сашо Диков интервюира хора от събранието при НДК, което подкрепя другаря Орешарски, както каза няколко дни преди това една жена оттам. Та говори някакъв човек пред микрофона на Диков, отговаря на въпрос защо подкрепя правителството на Орешарски. Между другото казва: “Това правителство вдигна на майките децата…” или май беше “Вдигна децата на майките…”. Е, поправи се човекът почти веднага де, вдигна вика детските. А ние, които плащаме малко ток, и аз съм от тия, нищо, че хладилникът ми е “Мраз” 150 на 45 години, плащаме много на Топлофикация. Впечатли ме иначе вчерашното представление при НДК, някакви жени пееха “Хей Балкан ти роден наш…”. На мен повече ми допада “Горице ле лилянова” и “Партизан за бой се стяга”, но не знам дали са ги подхващали и тях. Трябва да си ги изровя отнякъде тия песни, че ще се затрият. А, и “Когато на Дунав се мръкне, Шумете дебри и Балкани”.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Вени Марковски: Точно това имам предвид – поевтиняването на тока е безсмислен популизъм. (Който обаче ще удари жестоко по и без това поставената на косъм енергетика.)

    @Morro: Така е, ако Берлин и Париж не решат, посланиците им няма да подкрепят нищо. Но ако в София няма протести, посланиците им няма какво да подкрепят. Така че си зависи в крайна сметка от нас.

    @Виктор: Е, грешката на езика е весела, но все пак е грешка на езика. Бих казал – нека се усмихнем добродушно, но без да влагаме специален подтекст където го няма.

    Reply
  22. neuromantic

    Нещо не ти разбирам логиката, Григоре. Да не би да казваш, че чуждите посланици в скрит подтекст са подкрепили Борисов? Щото ако е така, можеш веднага да отидеш на Позитано 20 и да работиш като майстор-манипулатор. Френският и германският посланик изразиха единствено притеснения от случващото се, т.е. от наличието на неясни, недемократични механизми, по които се случват нещата напоследък. Те са посланици на европейските си държави, не на бюрократичните сбирщини, наречени още партии, подвизаващи се в един псевдопарламент, какъвто е европейският. Дори да имат някакви тайни симпатии не могат да се намесват във вътрешните ни дела… Че те дори от ПЕС укориха Станишев, че се заиграва с Атака. Въпреки че го подкрепят.

    Бойко е удобен на всички западни политици, защото е безкрайно глупав и безволеви, ерго, удобна маша за изпълнение на поръчки. За Европа ние сме едно тухлено иглу, което служи като щит срещу Изтока, но освен да не се допускат неприятели в него изобщо не ги интересува каква кочина е вътре. Можем да се търкаляме в калта до безкрай, няма проблем за тях, стига да спазваме правилата и да си плащаме членския внос. Затова логиката, че щом Западът подкрепя Бойко, то значи той е добър е равносилна на: щом са ни разрешили да бъдем говеда, то ние задължително трябва да бъдем такива.

    Американците също обичат Бойко. Наскоро го привикаха като куче, погалиха го по главата и му тикнаха в устата един кокал на който пишеше: Хизбула. Сега ако гръмне някоя бомба в метрото, ще е защото любимецът народен, без никакъв смисъл и доказателства, им обяви война. Мерси за което.

    Reply
  23. Григор Post author

    @neuromantic: Ако тълкуваш буквално изказване на дипломати, лесно можеш да стигнеш до каквито си щеш изводи. Например да обясниш колко невъзможно е чуждите посланици да са подкрепили Борисов, след което в следващия абзац да опишеш колко удобен им е той.

    Един посланик може да изразява единствено мнението на държавата си. За да кажат нещо двама посланици в съвместна декларация, значи всяка буква от него е предварително одобрена от правителствата им. Освен ако случайно те не са освен посланици и държавните си глави – а мисля, че не са. Така че „изразиха единствено притеснения от случващото се“ е в най-добрия случай мнение на много, ама много заблуден човек.

    А при настоящето положение на България ЕС има пълно право да се намесва във вътрешните ни дела. Българските граждани са и граждани на ЕС – България има не много повече суверенитет, отколкото Хасковски окръг. А германският и френският посланици в съвместна декларация са най-близкото възможно до мнение на ЕС, което не е мнение пряко на Еврокомисията или Европарламента.

    (Между другото, не споделям и мнението ти за Европарламента. Според мен той отразява волята на европейците доста по-реално, отколкото националните им парламенти.)

    Че Бойко бил обявил война на Хизбула е вест от паралелна реалност. Както, уви, и повечето други вести от теб. Неприятно ми е да го кажа, но имам чувството, че интелигентните ти оплювания все повече се изчерпват и преминаваш към все по-откровено лъжливи. Нищо. Нека посетителите четат и си правят изводите, полезно е.

    Reply
  24. Иван Богданов

    Тъй като някой цитира братския унгарски опит, явно съм пропуснал по СНН, кога са свалили Орбан от власт.
    Всъщност наобратно, той сериозно критикува ЕС

    http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/07/05/2097966_viktor_orban_obvini_evroparlamenta_v_namesa_ot/

    Унгария обвини Европейския парламент, че прибягва до методи от съветски тип, поставящи под въпрос суверенитета на страната, като са приели резолюция, осъждаща неотдавнашните промени в конституцията, предаде “Ройтерс”.

    Reply
  25. neuromantic

    Виж сега, можеш да проектираш фантазиите си върху посланиците, колкото ти душа иска – в това е чара на фантазиите. Цялата история е като да предлагаш цигари на отказващи ги. Бойко може да им е удобен, но това не означава че той е най-доброто за тях. Той е най-лесният и най-прекият път към целта им в този момент. Но такъв път често води до тъмната страна и това го знаят всички знакови личности в политическия свят. Всички политици се интересуват от власт, а такава у нас засега може да им предложи само генерала. Това по никакъв начин не означава, че те не биха предпочели други хора от дясното ни пространство, които просто нямат никаква подкрепа сега. Но тази им подкрепа зависи само от нас. Европейците не могат да направят нищо. Ако можеха да избират, мислиш ли че биха избрали една мутра? Че биха се доверили на човек, който е чел само Винету?

    Предизвикателство е за мен, да се настроя на твоите вълни, отразяващи една голяма част от обществото ни. Трудно е. Не знам дали си просто твърдоглав, или наистина вярваш във феи. Дано имаш много посетители, иначе си губя времето.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Иван Богданов: Не, не са свалили Орбан от власт – май му предстои. Само че България не е Унгария. В момента, в който ни спрат европомощите, кукловодите зад сцената мигновено ще приемат ултиматума – пресъхва основният им източник за крадене. Унгария има много повече позиции в Европа, така че може да си позволи каквото ние не можем.

    Но, ако това те утешава, и нейните акции не са неизчерпаеми. Правилото, че гражданите на страна в ЕС са граждани и на ЕС важи не само за България. ЕС може да си позволи и доста по-брутални намеси, без да наруши закона. Въпросът е дали ще го направи бързо и брутално или бавно, но осезаемо – подозирам, че ще е второто. Като контрапункт на първото другаде, примерно у нас, ако съдя по това как тръгва.

    @neuromantic: Кой от нас проектира върху посланици фантазиите си ще преценят четящите тук.

    Reply
  27. Любо Николов

    Невроманте, тролиш, бе човек.
    В началото поне се опитваше да го правиш интелигентно. Сега просто приписваш на опонента каквото ти хрумне.

    Reply
  28. neuromantic

    Григоре, абсолютно съгласен четящите да преценят. Даже искам да поставя акцента на следната твоя мисъл, която би трябвало да бъде прочетена поне няколко пъти: “Според мен той (европарламента – бел.а) отразява волята на европейците доста по-реално, отколкото националните им парламенти.”

    Тук успя да резюмираш всичките си политически възгледи в едно изречение. Аз бих продължил в същия дух надолу по йерархията. Европарламентът отразява волята на европейците много по-реално не само от националните им парламенти, а и от общините им, че и от самата им воля дори! Човек сам не може да осъзнае желанията си така добре, както прави това бюрократичния свръхразум на върха. Ти имаш една напълно завършена и хармонична позиция, което се доказва и от факта, че искаш да ни управлява диктаторски програмиран тип – “аз ви построих, аз ви дадох, аз казах на Меркел, етц, аз разпределям порциите (хехе)…

    Разбира се, такава позиция няма как да мине за дясна. Тя е герберо-дясна, също както и антикомунизма, който се зароди в главите на предните управляващи и който набра много по-голяма инерция от действителния антикомунизъм (на когото никой не обръщаше внимание преди това и който представлява не размахване на плашила, а морал и икономическа логика) е герберо-антикомунизъм. Хубаво е нещата да се назовават с точните им имена и да се оцветяват в правилните цветове. В случая с ГЕРБ например имаме небесно кафяво.

    Любо Николов, за да оценяваш кое е интелигентно, първо трябва да си интелигентен.

    Налегна ме тежко отчаяние. Просто знам че сте мнозинство, дори сред протестиращите. Няма надежда… Между другото, Жилов, хора като Шаркан не са опасни защото са двама-трима. Много по-опасни са прикритите зад дясна маска верующи зомбита, които хаотично опитват да нацелят някакво решение, рушейки всичко което не разбират по пътя си. Нещо като еволюция в първичен бульон. А мозъка е отдавна измислен.. Пак сме назад с новините. Но нейсе.

    Reply
  29. Любо Николов

    Невроманте,
    Самата есенция на герберизЪма е изразена в твоята мисъл:
    “Любо Николов, за да оценяваш кое е интелигентно, първо трябва да си интелигентен.”

    Reply
  30. Григор Post author

    @Любо Николов: И в добавка ме впечатлява злобата и нападателността срещу ГЕРБ (и единствено срещу тях) в момент, в който те са най-малко скандалната от всички парламентарни партии. Нещо като стария виц – „- Абе твоя човек е убиец! – Да, ама на твоя му смърдят чорапите! – А пък другия от компанията ти е изнасилвач! – Да, ама на твоя човек му смърдят чорапите! Да, моите може да не са идеални, ама това е друга тема и друг разговор. Важното е, че на твоя човек му смърдят чорапите!“

    Както се казва, някои неща си личат и без четене на мисли.

    Reply
  31. neuromantic

    Естествено, че ще е срещу тях, когато за всички е пределно ясно, че днешните ще паднат след няколко месеца и тогава Онзи ще се върне на бял кон като спасител на нацията. И тогава никой няма да протестира, както никой не протестираше, когато умря малкия и средния бизнес, когато се откраднаха два милиарда от здравните осигуровки за да запълнят дупки в бюджета, които се отвориха от рязането на лентички, когато се сложи данък върху лихвите по депозити, за да се “задвижела икономиката”, когато инвестициите изчезнаха поради прекрасния климат, породен от всекидневна промяна в решенията в противоположна на предишната посока (част от шизофренията), когато цени биваха замразявани (напълно пазарен принцип) а олигарсите охранвани и т.н и т.н. и т.н. Не ми се повтаря едно и също десет пъти. Мен врагът не ми е проблем сега, защото за всички е ясно, че е враг и той не го крие. Проблем ми е врагът, който се преструва на приятел. Не разбирате ли, че ми писна простаци да ми съсипват държавата. Неука, възпитана в соц-градеж и бандитизъм аморфна маса от партийни секретари и охранители, запълващи всяко отворило се пространство (в нашия случай се оказа дясното, но те с лекота биха запълнили и лявото) са последното от което се нуждаем.

    Бойко научил хората, че има смисъл от протести. Нищо подобно. Научи ги единствено, че ако се доближат до трапезата ще им подхвърли някой залък. Е, той ни смята за кучета (сигурно и това е вест от паралена вселена – но о, чудо, гугъл обединява всички вселени), тъй че нищо странно… Щом ви харесва да сте кучета, лайте си. Ако за вас така изглежда аргументацията…

    Reply
  32. Шapкан

    neuromantic,
    ДЪРЖАВАТА си е добре – чиновниците получават бонуси, политиците увеличават нуличките в банковите си сметки, близките до тях фирми процъфтяват, банкерите раздават премии дори на касиерите. Ченгетата са добре, митничарите са добре, адвокатите са добре. Мутрите – и те са екстра.
    ОБЩЕСТВОТО е зле и по-зле ще става.
    Защото проблемът е как да се наситят богатите и овластените. Ама гърлото им е без дъно.

    Reply
  33. Веско

    Гриша, минаха години и от дистанцията на времето трябва да признаеш, че надеждата ти един мафиот да премахне другите мафиоти беше много погрешна.

    Reply
  34. Григор Post author

    @Веско: Обикновено мафиотите по света правят точно това – едни премахват други, докато не остане един, който вече може да бъде премахнат от читави хора. Навсякъде, където мафията е победена, се е минало по този път. Разликата е единствено че някъде са използвали възможността, а другаде не. Но където има мафия – с изключение на България – навсякъде мафиоти са се премахвали едни други до оставане на един.

    За съжаление нашите мафиоти може да са кадровият списък на Шесто главно, но работят с похватите на Първо главно – нещо, което не отчетох навремето. Все пак Първо главно е разузнаване, на него му се налага да работи по не-мафиотски начини, ако иска да е успешно. А и подцених организационните възможности (иначе казано, силата на влиянието) на ФСБ у нас. Докато кадровата база на Шесто не измре (а може би и техните деца, те са попили достатъчно организационна технология от родителите си), и влиянието не ФСБ не спадне под или поне до това на западните разузнавания, нямаме надежда да започне чистене на мафията. А дотогава може вече да нямаме и държава…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *