Шльокавица

Вероятно всеки е попадал на бозата от латински букви, цифри и какви ли не още знаци, с която новоизлюпени чатери и други “Интернет майстори” често комуникират вместо с кирилица. Известна още като “методиевица”, “чатица” и прочее. И която Никола Антонов, журналист в Българско радио и отличен компютърен специалист, беше кръстил с далеч по-подходящо име – шльокавица.

Появи се инициативата “Шльокавица”. Истинските специалисти по компютри масово започнаха да защищават кирилицата. Казаха се куп неща в нейна подкрепа – и с право. (Както и срещу нея – според мен също с право, но по-малко. Да пишеш на латиница още не ти дава нищо – трябва и да говориш английски, като роден, и всъщност за какво ти е българският тогава, и…) Но всичко това има и весела страна.

Повечето хора са убедени, че кирилицата е създадена от Кирил и Методий – това обаче е заблуда. Те създават т. нар. глаголица – извънредно красива азбука, но сложна за изписване, и заради това непрактична. (И, между другото, пригодена за нуждите на западнославянските езици, а не на българския – била е създадена за целите на великоморавските славяни, по поръчка на византийския император. Питайте някой историк.) Кирилицата е създадена по-късно, в България, от техния ученик Климент (по-късно свети, и Охридски), за нуждите на българския език, и само е кръстена от него на учителя му.

Интересното в случая е как е създадена кирилицата. А именно – на базата на гръцката азбука, като някои букви са поопростени допълнително, седемте гръцки “е”-та са сведени до едно, и са доизмислени букви за славянските звуци, които не присъстват в гръцкия. (Сравнете взетите от гръцкия букви и тези за типично славянските звуци, и ще забележите леката “самоделност” на вторите, и различното чувство за естетика – особено ако сравнявате тогавашната гръцка азбука и тогавашната кирилица.) Тоест, Климент е създал… гръцко-базирана шльокавица.

Животът обича такива парадокси. Всъщност, зад тях стои неумолима логика – прочетете чудесното есе на Станислав Лем “Културата като грешка”. Тези парадокси са мутациите в биологичния вид, наречен култура на човечеството – и благодарение на тях културата става по-разнообразна, много по-често, отколкото благодарение на мъдростта на гениите.

Най-сетне, тогавашната шльокавица – сегашна кирилица – има много по-сериозно оправдание за съществуването си от сегашната. Тогава българска азбука, удобна и практична като кирилицата, изобщо не е съществувала. Имало е обективна нужда от нея. Сегашната шльокавица е не само по-неудобна от кирилицата, както за писане, така и за четене, но и няма оправдание да се появява, след като кирилицата вече я има. По-точно, оправдана е само когато на потребителя е забранено да сложи кирилица на компютъра си. Във всички останали случаи (а те са 99.9% от употребите на шльокавица) се касае за мързел или некадърност на потребителя, или и двете.

А аз не съм длъжен да си вадя очите заради нечий мързел или некадърност. Ако човекът не умее да си настрои кирилица – да пита, сигурно десетки хора ще са готови да му помогнат (аз също). А ако не ще просто от инат и дебелоглавие, да ходи да си търси за общуване себеподобни.

Желая му успех в живота.

10 Responses to 'Шльокавица'

 1. Ани Илиева Says:

  Обаждам се само защото проблемът много ме вълнува 🙂
  А какво мислите ти и другите компютърни специалисти за безкрайната върволица от чуждици, която се промъкна в езика ни именно като компютърен жаргон? Нямам предвид самата думичка “компютър” (за която между другото французите си имат тяхна си, френска дума). Имам предвид глаголчета като “принтирам”, “даунлоудвам”, “сейввам” и прочие, твърде много са, които на всичкото отгоре напускат областта на чисто компютърната терминология и храбро крачат в живота.
  Любопитно ми е просто, какво мислите. 🙂
  Поздрави!

  ПП. Цялата история около Кирил и Методий и създаването на азбуката, оказва се, по последни проучвания на историци и филолози, че далеч не е такава, каквато я знаем от учебниците. Ако те интересува, ще ти разкажа някой път на по бира. 😉

 2. Ани Илиева Says:

  За първи път публикувам отговор в блога ти и май нещо обърках.
  Извинявам се.

 3. Григор Says:

  Не си объркала нищо – просто всички коментари се преглеждат, преди да се появят. Иначе над девет десети от коментарите тук щяха да рекламират виагра, онлайн казина, секти и какво ли не още. Има и такъв вид спам.

  Колкото до историята за създаването на азбуката – защо не я разкажеш направо тук, в блога? Може като отделна, твоя публикация – имам категория “Гостувания”. 🙂

  А колкото до компютърния жаргон – под въпрос е дали това са чуждици, или заемки. Повече от половината (като думи) съвременен български език е бил измислен след Освобождението, от филолозите. Вероятно си чувала изрази като “богоровизъм” или “баланизъм” – те идват от имената на двама особено трудолюбиви езикотворци.

  Единият от двамата, по не помня вече какъв случай, в твърде преклонна възраст беше написал писмо до БАН. Писмото беше забележително в две отношения (и по-точно съчетанието им):

  1. Не съдържаше нито една чужда дума – чуждица, заемка или каквато и да било друга. Навсякъде авторът беше творил неологизми, създадени на изцяло българска почва.

  2. Поради първото, никой не могъл да разбере за какво става дума в писмото. Наложило се да го отнесат обратно на автора, за да им го преведе той. От български на български.

 4. Ани Илиева Says:

  Аз пък си помислих, че нещо бъгва. Бях копирала мнението и се опитах да го пейстна пак, но получих месидж, че постингът ми се дублира. Сори.
  🙂
  Може би имаш предвид писмото на проф. Балан до министъра по повод пенсионирането му от СУ?
  Възпроизвеждам по памет:
  “Господин министре,
  С душесмут окосъзрях вещилище във вестопродавците днешни, че е сторена изпъдица на самоличността ми от просветилището народно, поради негодие старешко. Това вля злиногорчило в душепокоя ми и ме подтикна към устопсувни матерни и мръснословия. Защото, ако ме лицесъзрете, ще видите, че съм душесвеж и в прекрасно якотелесие. Сърцетупът ми е нормален, кръвотласъкът естествен, а любощенските ми подсети – непрестанни. Бива ли да ме подвергавате на изпъдица?
  С настоящото буквописание Ви моля да не ме изпращате в пенсионно пустовремие, а и в бъднодневие да ме оставите на плодотворна занимавка.

  Последна доплънка:
  Виж, ако иде реч за професор Влахов, той макар и в ергенски самолипс, изпадна в кръстонемощие и комай в пълен угас на любощенските подсети. Неговата изпъдица е по-належаща.”
  🙂

 5. Григор Says:

  Именно 🙂 Не е ли сладко?

  (А паметта ти е направо впечатляваща!)

 6. Божо Says:

  По повод: “И, между другото, пригодена за нуждите на западнославянските езици, а не на българския – била е създадена за целите на великоморавските славяни, по поръчка на византийския император.”
  Хм, вярно, че те първо са я разпространявали във Моравия, но съм чел хипотези, че първоначално е била предназначена за България, но след промяна в плановете на императора, вместо в България са били пратени в Моравия. И че нали всяка буква в глаголицата (както и в кирилицата) има свое име, което е определена дума, от имената на буквите на глаголица се получава текст на старобългарски. Кое е вярно не знам – май и историците не са на еднакво мнение.

 7. Григор Says:

  Напълно е възможно. Но не бива да се забравя и че тогава славянските езици са били много по-близки отсега. А и че вероятно дори тогава това не е било публично обявявано, а е било държавна политика – тоест, тайна.

  Не зная за кого е създадена най-изначално глаголицата. Но съм убеден, че Климент създава кирилицата на базата на нейния план и схема, като просто използва гръцките букви вместо красивите, но сложни глаголически знаци. Така че Кирил и Методий според мен заслужават титлата на първосъздатели на славянската писменост.

 8. Nick Angelow Says:

  доколкото си спомням, кирил и методий са чествани именно като създатели на славянската, а не българска писменост. така, че титлата им напълно заслужена.

 9. Тея Says:

  Щеше да е по-забавно Климент да кръсти азбуката на себе си, а не на учителя 🙂

 10. Anonymous Says:

  застото кирил и методи са саздали кирилитсата а не глаголитсата като повтариат гратскиа алфавит…

Leave a Reply