Заплащането на протестите

Днес научих как точно се заплаща на протестиращите срещу правителството. Веднага ги споделям – в тази криза всяка възможност да изкара човек някоя пара е ценна.

Става след 22 часа, за да стоят до по-късно протестиращите. Около Народното събрание и на Орлов мост спират микробуси и вадят маси, където се плаща. Получаването на парите се удостоверява с пръстов отпечатък, тъй като много от протестиращите са неграмотни.

Има специални хора, които наблюдават митингуващите, за в случай че някой непосетил митинга се опита да се пробута за пари. Дошлите след 19:30 взимат наполовина – на всички входове към митинга стоят специални хора и записват кой кога пристига. Редовните посетители си имат карти за автоматично маркиране.

Има специални бонуси. Ако носите знаме – десет лева на ден. За свирка – пет, за вувузел десет, но само ако не е прегракнал (внимавайте, пробват ги). За собственоръчно направен плакат – двайсет до петдесет лева дневно, в зависимост от размера. Дори ако нямате аксесоари, но сте викали и сте ръкомахали достатъчно силно, и наблюдаващите са ви забелязали, пак може да изкарате нещичко отгоре.

Пет лева отгоре се плаща за велосипед или скейтборд. За детска количка – петнайсет, ако е за близнаци – трийсет. (Децата вътре може и да не са истински – кукли също вършат работа. Има специални хора, дето да залисват репортерите, ако дойдат да снимат количката отблизо.) Ако пишете или рисувате с тебешир по асфалта на Орлов мост – по два лева на квадратен метър.

Специално се плаща на тези, които се правят на ентусиазирани и заинтересовани. Ако примерно снимате с телефон, вземате пет до петнайсет лева повече, в зависимост от размера на телефона. За таблети – двайсет; един пртестиращ сподели, че специално си е купил таблет, който се е изплатил още на петия ден. Ако снимате с лаптоп – трийсет лева, с настолен компютър – петдесет. Ако пък носите телевизионна камера и се маскирате като репортери, се изкарват и до сто лева.

Тарторите на организирани групи вземат двойно. Някои хитреци водят съседите от входа – хем изкарват по нещо, хем си поделят надбавката за тартор. Ако са цигани е задължително да са гримирани и изрусени, за да не личат. За да изглеждат протестиращите интелектуално, се препоръчва да носят очила, книги, лаптопи, микроскопи, телескопи, циклотрони и други подобни. И да разговарят с околните с учени фрази. (Раздават се специални наръчници с подходящи фрази, озаглавени маскировъчно като „Речник на Интернет лумпена“.)

Добре се заплаща, ако придавате разнородност на митинга. Четирима футболни хулигани ми разказаха как изкарват по сто лева на човек на вечер, като се обличат и гримират като дядо, баба и двете им внучки-тинейджърки. Отделно им покривали разходите по епилацията и за грима и червилото. Група техни колеги пък идват като екип мажоретки – можете да ги разпознаете от истински по брадите. Понякога се случва двете групи да се сбият по навик. Полицията е инструктирана да не ги закача.

Други хулигани имперсонират разни известни личности. Любими са им писателите – днес например видях Любомир Николов едновременно на няколко места из митинга. Сигурно на имперсонаторите им куца координацията. Други пък се представят за известни Интернет личности, и тях често ги срещам да протестират. Ако случайно не ходите на протестите, нищо чудно в това време някой там да се представя за вас – гледайте репортажите дали няма да се видите.

И не само на протеста. Носи се слух, че вместо Едвин Сугарев гладувал негов специално подбран и гримиран двойник. И вместо Стефан Стоянов и съпругата му. Същото важи за протестите на българи зад граница – всъщност се касае за агитката на известен футболен отбор, която бива разкарвана със самолет по различни чужди градове, за да правят там митинги. По време на полетите ги обучават на съответния местен език за повече правдоподобност. За промяната на външността им се грижи екип експерти по грим и специални ефекти от империалистическия Холивуд.

За поддържане на духа на протестиращите се раздават подкрепителни средства. На желаещите да се въргалят надрусани по Орлов мост специално се раздава трева. За останалите се предвижда твърд алкохол (ще рече на бучки, за по-удобно и незабелязано консумиране). Бучките се раздават на протестиращите скрити в свирки, вувузели, фотоапарати, дръжки на знамена, рамки на велосипеди и други подобни.

В определени дни се провеждат организирани обстрели на парламента, Министерския съвет, Президентството и други околни сгради. Специални хора раздават павета, боядисани като домати, яйца или в краен случай балони. Плаща се по пет лева на хвърлено паве, но само от специално раздадените, иначе вместо това удържат от парите. Ако успееш да счупиш с тях прозорец или раниш полицай, дават десет лева. Ако павето е боядисано като балонче – петнайсет. Затова ако ви дадат боядисано като балонче паве внимавайте някой друг протестиращ да не ви го открадне, за да намаже.

Особено високо се заплаща носенето на хладно оръжие. Отначало даваха пари дори за джобно ножче или електрическа самобръсначка. От десетина дни насам обаче някой се е сетил, че полицията има право да сложи загражденията на до 20 метра от парламента, така че вече плащат само за хладни оръжия, по-дълги от 20 метра. Ако пробваш да донесеш нещо по-късо, даже може да те набият заради шмекерлък.

Плаща се и за огнестрелно оръжие. Заради дебелината на стените на парламента и на главите на депутатите обаче – само над определен калибър. Към момента минималният е 152 мм артилерийска гаубица. Ако случайно нямате, можете да си откраднете от Военноисторическия музей. Внимавайте да не вземете по невнимание по-малокалибрено оръдие, няма да ви платят. И не забравяйте да върнете после гаубицата, ще трябва и на следващия ден.

Цялостното финансиране на заплащането се осигурява през двама американски агенти, които се опитват да се представят за български блогери. Известни са в България под псевдонимите „Асен Генов“ и „Константин Павлов-Комитата“. Преди да получите парите, подписвате официална декларация в три екземпляра, че никога не сте ги познавали, не ги познавате и никога няма да ги познавате за в бъдеще. Декларациите ги раздава един мършав тип с лек американски акцент, цилиндър и жилетка с цветовете на американското знаме (бил чичо, ама не разбрах чий). Боядисаните павета се финансират от немския, френския и холандския посланици.

… Та, предлагам на всички – елате на протеста! Отворете който и да е форум, на вестници или телевизии, на сайтове, къде ли не. Навсякъде масово се твърди от хиляди различни имена, че на протестиращите се плаща, и то щедро. Толкова много хора няма как да лъжат, нали? Елате преди 19 часа, носете плакати, знамена и свирки – така ще изкарате най-много.

Също, на много места в Интернет темата за заплащането се споменава щедро, но няма достатъчно подробности. Искам да помоля всички, които четат тук: ако попаднете на подобно място, давайте линк към този запис. Хората ще са ви благодарни – както любопитните, които искат да знаят подробностите, така и закъсалите, които търсят как да припечелят нещичко.

Не ми благодарете, „благодаря“ е прекалено много. Един-два лева от припечеленото са достатъчни.

😉

39 thoughts on “Заплащането на протестите

 1. Cliff_Burton

  Обаче може ли такава сериозна тема да я сложиш в секцията fun, някой ще помисли, че майтап си правиш :D:D:D

  Reply
 2. Marfa

  ZNAEH SI !!! NAI -SETNE ISTINATA IZLEZE NA QVE !!! ISPRODADOHTE JA KLETATA MAJKA BALGARIJA ZA BOTILKA UYSKI I MONOPOLISTI4NI MANGIZI !!! DOLO !!!!! SRAM I POZOR 4E ,ZARADI TAKIVA ,KATO VAS RAJNA KNJAGINJA DADE JIVOTA SI NA DRAVA I SOBOLGZH !!!!!!!!!!!!!

  …ъм, такова де…
  😳

  Reply
 3. Иван Богданов

  Какъв таблет бре, аз за цял айфон изкарах пари! ама при мен е по-специално – нали съм близо 190 и тежа над 130 кг, та таковато имах специална тарифа…

  Reply
 4. Григор Post author

  @Cliff_Burton: Какъв майтап бе, знаеш ли какви пари се правят на тоя митинг? Веднага да караме всички да дойдат, че да забогатеят!

  @Marfa: Не само такова де, ами и онакова даже!

  @Иван Богданов: Мръсен дискриминатор! И тарикат! Още утре отивам на протеста с тежести в джобовете и на високи токове! Няма само ти да печелиш, я…

  Reply
 5. Michel

  Яко си го написал, Григоре!

  И, казваш и двойници на Любо Николов всеки ден на протеста, ? 😉

  Reply
 6. Божо

  А така!
  Сега да видиш, как постът ще се цитира наляво и надясно като чистата истина 😀

  Може и в “Дума” да го цитират 😀

  Reply
 7. Ани Илиева

  Е, кога успя да го напишеш това?! Днеска точно в 8.05 PM бяхме с тебе пред парламента и се обяснявахме колко добре се получава, дето правителството не дава оставка вече месец и кусур и че ако изкара още толкова, направо да звъня на туроператора за оная почивка на Бахамите… Да не би да съм разговаряла с някой от тия, дето имперсонират писатели и известни блогери?

  Reply
 8. Григор Post author

  @Michel: Ти какво си мислиш, че истинският Любо Николов може да си позволи всеки ден да идва ли? Няма такова нещо. Или пък че на него свиреше истинският Кирил Маричков и останалите музиканти? Имитатори, разбира се.

  @Ани Илиева: Днес не ходих на протеста, за да напиша записа – сигурно си разговаряла с някой имперсонатор. (И трябва да провериш дали докато си била на протеста някой не те е имперсонирал у вас.)

  @Божо: А според мен не са. Илюминацията в такива неща е вредна.

  Reply
 9. Любо Николов

  Двама са имитаторите. Лесно ще ги разпознаете. Единият носи хатимаки с надпис “Червени фашисти”, другият с “На зъл орех – зъл прът”.
  Носят се слухове за още един с надпис “Газ глава затрива”.

  Reply
 10. Григор Post author

  @reyter: Вси-чки са ма-ска-ри! Вси-чки са ма-ска-ри!

  @лила: Световният империализъм, разбира се!!!!!!!

  Reply
 11. Любо Николов

  Лила,
  Две билетчета дотам са два лева.
  За едно кафе?
  Де е Киро, на кирия…
  🙂

  Reply
 12. Комунистите в Сибир

  Цели 35 дена ви бяха нужни, за да съчините тази лъжа. Много сте жалки.

  Reply
 13. Червени боклуци

  Гачев, за лекарства да ги дадеш тия пари, които ти дават да пишеш тия гнусни лъжи. Рак или поне СПИН на целия ти род, червен.

  Reply
 14. Червени боклуци

  Я сметни колко пари са нужни да се платят на тия 50 000 всяка вечер, червен боклук?

  Reply
 15. Григор Post author

  @Комунистите в Сибир, Червени боклуци: :-)))))))))))))))))))))))))))))))

  Не си реклама на протеста, пич. Очаквах да четат хора с повече чувство за хумор. Ама нищо – добрата компания и на чувство за хумор учи. Айде до довечера! 🙂

  Reply
 16. Григор Post author

  Апропо, току-що чета вест – протестиращи уцелили депутат с домат.

  Мизерници такива – с домати замерят! Поне с пържоли да беше…

  Reply
 17. silverkey

  Браво,..най после-истината ! :)…а,за линковете към поста,…мисля,че 10 -тина процента комисионна , не е много!..:)

  Reply
 18. bongoBongo

  Супер! Да ми плащат, за да чукам комунистите в гъза. Отивам веднага. Спечелените пари, ще дам за анти червена пропаганда.

  Reply
 19. Григор Post author

  @silverkey: Хич даже! Прибавям към тях и 10% от плащането ми за митингуването! 🙂

  @Краси: Абе, не е много хубаво. Загуби ли си човек чувството за хумор до такава степен, обикновено не е от добро. Независимо от коя страна стои.

  (Апропо, забравих да помоля човека, ако идва на протеста, да си носи циклотрон, за да изглежда по-умен. Иначе току-виж не му платят.)

  И между другото: от няколко дни гледам внезапен бум из всички форуми на злобните коментари срещу протестиращите. Само на мен ли ми се струва, че огромният процент от тези коментари се изсипват в работно време? И че допълванията и промените в тезите им се извършват координирано навсякъде?

  Reply
 20. Пенко Пенков

  Днес си купих ново обзавеждане.
  Просто вчера бях с пистолет, кама, близнаци в количка и още едно детенце, взето назаем от комшиите) на врата ми. Веех знаме и бях облепен с плакати. Успях да вербувам не само целия вход, ами и съседните.
  Ай честито ми обзавеждане!
  Утре ще заработя за мерцедес!

  Reply
 21. AllyVRK

  Брей, тука на международните дали са същите тарифите?? Да ида да питам в посолството в неделя.
  К’во съм тръгнала и аз да си търся работа, като ей на, родното правителство се грижело и за хората си в чужбина… 😀

  Reply
 22. Пенсионерка

  Страхотно! Ще осигуря старините си, пенсия не ми нужна 😀

  Reply
 23. Martin

  Това е гнусна лъжа! Инсинуация на анархомасоните.

  На протеста сме само верни гербаджии, дето искаме бате Бойко да се върне. На бел кон.

  Освен това ни е страх, че ще ни вдигнат данъците и тогава няма да можем да сме толкова оядени.

  Липсва ни само Мишо Шамара – да канализира нашето недоволство със славеевия си глас…

  Reply
 24. Григор Post author

  @Огнян Младенов: Дали са ти по погрешка от доматите за замеряне на депутати! Искай си истински, кажи че са ти за салата. 🙂

  Reply
 25. Любо Николов

  Мартин,
  Пропускаш най-важното – всичките сме уволнени калинки.

  Reply
 26. Драгомир

  Ама то вий сте веке много изостанали, бре!
  Ялате да видите бае, ви Ганя какво прави веке.
  Оня младеж, с американския лек акцент, вече гущери раздава, а не нашата пробита валута.

  Reply
 27. aandronov

  “Ако снимате с лаптоп – трийсет лева, с настолен компютър – петдесет.”
  — аз снимам с ENIAC и взимам 1000

  Reply
 28. живко

  МАЙКА ИМ И БОКЛУЦИ ДА ЕБА,АКО Е ТАКА . ОБАЧЕ ТИ ДЕТО СИ ПИСАЛ МАЙ ЛЪЖЕШ А ?Я МИСЕ ОБАДИ ДА ТЕ ПИТАМ НЕЩО !
  +359877290151-ЖИВКО

  Reply
 29. Григор Post author

  @живко: То аз хубаво се обадих, човече, ама защо толкова нищо не ти се разбираше? Бил ли си член на ГЕРБ, не си ли бил, напуснал ли си, не си ли? Голям мъж ли си, не си ли голям мъж, какъв беше тоя речитатив? Подкрепяш ли ме, искаш да ме биеш ли, да ме черпиш ли?…

  Reply
 30. Валери

  Много забавен текст е този на Григор Гачев ! Точно така харесвам и аз . На много места ме забавлява и умилява . Не съм сигурен дали Гачев е виждал гаубица и дали въобще е бил в казармата ( “за да станеш мъж бе , кир !” както се казваше преди да ни натикат в рейсовете към казармата , щото най-вероятно БКП ни водеше като жени преди това ) , та не знам дали е реагирал на заповедта ” вдигни гаубицата , бе кир ! , но мойте кокали изгниха 2 пълни годинки ” носейки на гръб ” гаубица . После БКП и правителството ни прати за нови 8 месеца да строим складове за снаряди . Щото Турция , Гърция и най -вече САЩ ??!! всеки момент щяха да ни нападат . Браво Григоре ! Браво Гачев ! Впрочем , горе пише , че ако снимаш с лаптоп , ти дават 30 лв ! Аз предпочитам да снимам с настолен компютър . Някак е по – гаубичарски !

  Reply
 31. Учител

  Някои писачи явно са пропускали редовно часовете по литература и не са чували за сатира! Жалко! Браво на автора! А за неразбралите – това е сатира, къде сте тръгнали, ако дори иронията на човека не сте разбрали?! Боже, колко мъка има по тоя свят, Божеее!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *