Промяната на ситуацията и след нея

Вчера, уви, отново съм си тръгнал буквално десетина минути преди рязка промяна в ситуацията.

Отряд полицаи, въоръжени с палки, са атакували и буквално пребили част от демонстрантите, за да отворят проход за автобуса с депутатите. Не бих се учудил някои от демонстрантите да са отговорили на атаката, но на видеозаписите от телевизиите ясно се вижда, че повечето не предизвикват агресия с нищо – просто полицията започва да ги бие без причина. Което значи, че някой трябва да излезе от правителството и да влезе в съда, а след това и в затвора.

Не това обаче е най-важното в момента. Въпросната непредизвикана употреба на груба сила е преломна точка. От нея нататък има две възможни развития.

Едното е повечето протестиращи да се уплашат и да притихнат, и на следващия ден да има не повече от две-три хиляди души. То би значело, че стратегията на правителството – гьонсуратлък и груба сила – е правилна и е в състояние да смаже протеста. (И че изходът от ситуацията е Терминал 2.)

Второто е хората да се разлютят и да се съберат още повече, отколкото бяха през нощта (а се бяха събрали доста). То би значело, че стратегията на правителството е грешна. Че тенденцията при употреба на сила би била не страх и заглъхване, а разлютяване и клонене към експлозия. Иначе казано – че този протест малко по малко създава новия българин. Този, който е способен да не чака проблемите на България да бъдат решавани от външни сили, а да вземе нещата в свои ръце.

Днес цял ден се чудех накъде ще тръгнем. Да мисля ли за продаване на жилището и еднопосочни билети за чужбина, или за борба да помогна да си оправим страната… Успях да отида на протеста чак около 20:30 ч.

Хората бяха в пъти повече, отколкото през най-масовите моменти през нощта. Трудно ми е да кажа колко, вероятно някъде между 20 000 и 40 000 души. Площад „Народно събрание“ беше изпълнен от загражденията пред парламента до стените на сградите наоколо плътно като автобус в час пик. Отделно големи маси хора сновяха загражденията и търсеха къде да застанат и да изкажат недоволството си. Зад загражденията стояха полицаи рамо до рамо, още се разхождаха вътре, но изглеждаха малко пред насъбралите се хора. Беше се случил вторият вариант.

Малко по-късно, вероятно около 22 часа, на повечето от протестиращите им омръзна и се разотидоха. (То и какво да чакаш – нали Миков отмени днешното заседание на парламента, та беше празен.) Полицията разреди пазещите загражденията – първо през половин метър, след това през метър-метър и нещо, след това по човек на пет-шест метра. Когато си тръгнах, около 23 часа, на загражденията надали имаше и по един полицай на десет метра. Както обикновено, бурните викове и патардия откъм протестиращите изобщо не пречеха на напълно спокойните разговори, които някои от тях водеха с полицията. Изглежда опитът нещата да бъдат докарани до гражданска война не успя. Засега.

Междувременно БСП проведе спешен пленум, който продължи до късно. (Което и очаквах – да видят към кой от двата горни варианта ще поеме протестът, за да знаят как да реагират.) Избраха да окажат твърда подкрепа на правителството и да заявят, че въпросът за оставката му не стои. Без да им пука, че протестиращите не се уморяват, а се ядосват, и подкрепата за тях в страната расте. Все повече се боя, че протестът ще се радикализира все по-често и по-силно. Да, като потече обилно кръв, правителството ще трябва да си отиде. Защо обаче е нужно?!

Между другото, на пленума Янаки Стоилов направи признание, на което моля всеки да обърне внимание. Той каза: „По-добре правителството да работи под граждански натиск, отколкото да подаде оставка и да обрече на подобен натиск всеки следващ кабинет.“ С други думи, потвърди едно към едно думите ми за причините зад реакцията на БСП и компания – че основната им цел е отново да ни отучат от протестиране. Да ни свикнат пак да мислим, че протестите са безсмислени и с тях никога нищо не се постига.

И точно за това, повтарям за пореден път, е толкова важно на всяка цена да огънем и отпратим това правителство. Успеем ли, следващите правителства ще трябва да работят в наша полза и да си мерят краденето и гьонсуратлъка. Не успеем ли, им даваме карт бланш да ни дерат и доят завинаги.

Друго, което ми направи впечатление, беше практическата липса на репортери и камери. Обикновено по това време все още има поне два-три екипа. Не зная дали интересът им е бил насочен към пленума на „Позитано“ 20, или им е било скръцнато със зъби от Миков и компания да бъдат по-„национално отговорни“. Любопитен съм да разбера.

И имам идея. Предостатъчно хора, които подкрепят идеите на протеста, имат добър опит в стрийминга на видео. Немалко от тях имат и ресурсите да стриймват за доста приличен брой потребители. С мъничко организация и няколко подръчни камери вероятно спокойно бихме могли да осигурим постоянно излъчване директно от митинга. За много хора в България ще е полезно да виждат какво става със собствените си очи. Крайно време е протестът да си има и телевизия. Може би това ще помогне да предотвратим насилие и кръвопролития. Където непрекъснато излъчват пряко камери, нито провокаторите имат особено желание да творят безсмислено и непредизвикано насилие, нито полицията.

… Ще успеем ли да избегнем радикализацията и гражданската война? С такива гьонсурати в правителството ще е изключително трудно. Страх ме е, че ще разберат, че е трябвало да се махнат, когато труповете се заиздигат на купчини. (Или дори чак когато започнат да загиват, един по един или на групи.) Но си мисля, че колкото повече и по-решителни сме, толкова по-добри са шансовете ни да ги махнем, без да се стигне до насилие. Демонстрацията на многобройност е убедителна за хора, които признават единствено силата. Затова и е толкова важно да се събираме колкото се може повече. Ако една седмица митингуваме по 500 000 души – това е по-малко от една четвърт от София – вероятно няма да посмеят да не си подадат оставката. Радикализира ли се и избухне ли това множество, и всичката полиция на България няма да може да го удържи, рискът за здравето и живота на гьонсуратите нараства неприемливо. Така че ще разберат ситуацията и ще се покажат адекватни на нея.

Утре пак съм на митинга. Докато не се махнат. Ако трябва, с години и десетилетия. Дължа на децата си да живеят в свободна страна – нямам правото пред тях да се откажа.

36 thoughts on “Промяната на ситуацията и след нея

 1. Demococcus

  По въпрода за стриймването – OffNews предаваха директно, но сайтът им не успяваше да издържи на трафика и често-често прекъсваше. Беше смешно как на БНТ ту не им стигаше дължината на кабела, ту губеха звук поради нерешими технически проблеми, ту водещият съветваше репортера да не рискува да се плиближава.
  Наистина би било да добре да има поне още един репортьор като Иво Божков (репортьорът на OffNews). Ако не за друго, то поне заради нас, намиращите се на хиляди километри българи.

  Reply
 2. Morro

  В първия миг помислих, че снощи пак са атакували с палки. Слава богу говориш за предишната нощ.
  Имах странното предчувствие, че днес Орешарски ще подаде оставка, уви май не е било много вярно. Но ако съм те разбрал правилно все пак са я обсъждали като вариант на пленума си. Това означава че са на ръба – предстоят ни сериозни четвъртък и петък.

  Reply
 3. Христо Христов

  Чакай малко сега, как така не са провокирати, пречите на хора да си идат по домовете, блокирали сте ги с часове и не им разрешавате да са нормални хора. Определено сте предизвикали полицията. Аз ако дойда на работата ти с още 20-30 човека и ти блокирам изходите и не ти разрешавам да излезеш, няма ли да звъннеш на полицията за съдействие? Айде недейте се изкарва света вода ненапита

  Reply
 4. Григор Post author

  @Христо Христов: Твърдо не са провокирани към насилие и бой с палки.

  А има и още нещо. Тези… личности в парламента са мои служители. Аз съм техният работодател. Плащам им от джоба си заплати, каквито не съм и сънувал за себе си. И какво получавам срещу тях?

  Крадат ме като за последно. Назначават олигарси за шефове на сигурността, бандити за областни управители, барони на циганската престъпност за депутати, олигарси за министри и зам-министри. Съсипват енергетиката. Пренасочват строителството на ключова инфраструктура към където е безполезно, но се краде по-лесно. Опитват се да ме задължат с 20 милиарда за нещо, което няма да ми е нужно (но е удобно за още крадене)… Почна ли да изброявам, списъкът ще е километричен.

  Вече четиридесет дни им казвам, че заради всичко това ги уволнявам. Те ми отговарят всеки ден, че не им пука от мен, работодателя им. Че ще си стоят и ще продължават да ми изгребват джоба. Че съм лумпен, надрусано хипи и олигарх. Че им казват да се махат шепичка хора, а огромната част от обществото е зад тях. Разпореждат на медиите как да манипулират обществото в тяхна полза (неуспешно, но се мъчат). Опитват се да мамят приятелските ни страни (пак безуспешно, и ни съсипват имиджа като страна, но пак се мъчат). И тук почна ли само, цял ден ще пиша.

  Кажи ми, драги, дали аз не съм провокиран. Ама не като тях, да не мога една вечер да се прибера – не се прибирам вече повече от месец вечер. Дали не съм провокиран до степен редното да е да вляза при тях с автомат и да ги закарам под строй в затвора… Вместо това аз вечер след вечер демонстрирам мирно. Най-много съм си позволил една вечер да им попреча да си тръгнат от поредния опит да ме окрадат с поредния милиард. И това значи, че полицията е провокирана, а аз не съм?!

  Да те чакам малко ли?! Извинявай, ама що не си таковаш таковата?

  Reply
 5. Григор Post author

  @Morro: Боя се, че не само четвъртък и петък. Единственият начин да си тръгнат е да сме готови да сме там всеки ден, ако трябва до края на света.

  Reply
 6. Валентин

  Това с гражданската война е несериозно. За да се случи гражданска война трябва да има поне две големи групи хора, които подкрепят фанатично определена организация (партия).

  В случая хора, които наистина да подкрепят определена партия липсват – повечето хора гласуват за дадена партия не защото я харесват, а защото считат, че другите партии предлагат [или смятат] да вършат по-лоши неща в предизборните си програми.

  Reply
 7. tonywoolf

  @Христо Христов: А защо? Защо ще докараш тия хора и ще ме блокирате? Какво съм ви направил, на теб и на тия хора? Каква е причината? Айде задай си тия въпроси преди да празнословиш.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Валентин: Има неголяма, но овластена група хора, които фанатично подкрепят идеята да крадат безконтролно. И има голяма група хора, които (вече) са фанатични противници на това да бъдат крадени. Така че ме е страх, че гражданската война е възможна. Дано не стигнем до нея, де. Ако сме достатъчно и достатъчно настойчиви, може и да успеем да ги уплашим и да предпочетат да си отидат, отколкото да окървавят нещата.

  Reply
 9. Виктор

  А защо не се намери някой мъж от тия блокирани депутати и министри и да излезе, да се жертва, да го претрепят ако трябва? Нещо хич не ми се вярва да го претрепят, а по-скоро няма мъже май. 🙂

  Reply
 10. Петър Петров

  Слава Богу, че нямаме обща сухопътна граница с Русия!

  Reply
 11. tonywoolf

  @Григор: Интересно с какво ще ги плашиш. Като вадиш пътна настилка и викаш по марионетките им? Съмнявам се. Мен поне не би ме уплашил.

  Reply
 12. Христо Христов

  @Григор ти си само 0,0000002% работодател на тези хора, общо протестиращите дори и да сте толкова колкото твърдите (40 хиляди) сте 0.008% работодатели на тези хора. Останалите 99.992% не са блокирали парламента. На следващите избори (дай боже да са скоро, и дай боже да не изберем пак Бойко) ти като човек който иска да стане “нещо” трябва да убедиш още 5 милиона избиратели да те подкрепят и да си изберете “правилното”, всичко друго е като да пикаеш върху горски пожар. Щом като тези хора са избрани от тези 5 милиона (пасивно или активно) значи тези 5 милиона човека са им работодателите и ако значителна част от тях не решат да се възпротивят срещу правителството, няма причина то да се отказва заради вас дето я сте 0.008% я по-малко.

  Reply
 13. Григор Post author

  @tonywoolf: Ако беше във властта, би се уплашил. Хора, които дорастват дотам, знаят какво значи протестиращи да викат по марионетките им и да вадят пътна настилка.

  @Христо Христов: Как мислиш, какъв процент от целокупните български избиратели подкрепят това правителство? Реално, извън платените допитвания? След всичките му издънки?… Много пъти съм писал – не ме тревожи кой точно ще изберем, Бойко или пак Станишев. Искам който изберем да знае, че за крадене и гьонсуратлък се пада от власт и няма как да се удържи. Стигне ли до мозъчетата на нашата „политическа класа“, че хората могат и ще ги свалят от власт за подобни неща, който и да дойде на власт, няма да смее да си позволява прекалено много.

  Което е и целта на идеята.

  Reply
 14. Demococcus

  Христо, ако защитаваш тезата че 5 милиона са ги избрали “пасивно или активно”, но по същата логика в момента 5 милиона протестират пасивно или активно 😛
  В обратен ред на мисли, ако 99,992% не са блокирали парламента, то според Централната избирателна комисия 76,97% не са гласували за БСП, ДПС и Атака.
  Нейсе, ако наистина лудите като мен и Григор са нищо повечеот едни мижави 0,008%, то не виждам ти защо изобщо ни забелязваш и обръщаш внимание на вълненията ни.

  В заключение бих казал, че единственото праливно нещо в момента е да спрем да си мълчим и да търпим. Доколкото съм чел история, въпреки че уличните протести не водят директно към правилни решения, никой народ не си е извоювал благоденствието чрез примирение и овчедушие.

  Reply
 15. emo

  @Хрсито – демокрация от западноевропейски тип не е като болшевизъм от съветски тип. Аз може да съ, само 0.0000002% но ако съм спазавщ законите гражданин, моите права са също толкова колкото и на останалите 99% от гражданите

  Reply
 16. Ели

  @Виктор: Днес някъде прочетох, че единственият мъж в БСП била Мая Манолова 🙂

  Reply
 17. tonywoolf

  @Григор: Падне, не падне от власт, по твоята система на по-малкото зло той ЗНАЕ: И да падна, другия път пак съм аз! През ред, най-много през два. Едва ли ще му намалеят чак толкоз авоарите за едно изчакване на реда за крадене. Пък ти търси малкото зло.

  Reply
 18. Григор Post author

  @tonywoolf: Докато в една страна има държава, власт и партии, няма как да е иначе. Номерът тук е друг. Където хората знаят, че нещата зависят от тях и те променят нещо, действат другояче. Подкрепят по-свестните партии, сами основават по-свестни партии… Определено нещата не стават сами, отведнъж или лесно. Но са постижими, за разлика от „демократичните“ феодализми, които наричаме олигархии.

  Reply
 19. Пешо

  днес съм в Стара Загора и реших да се осведомя за протестите от телевизиите – по Канал3 и още една телевизия която не помня предаваха директно, поне до към 19:30 – после излязох.
  Седнахме в заведение на главната улица, наблизо имаше подписка за оставка на правителството. За час и половина се подписаха много хора. Понеже това е основна тема за разговор, чух и доста мнения. По груба преценка, поне 2/3 подкрепят протестите. Но самите протести тук са по-скоро символични. Може би 35-40 човека стояха на едно място с плакати пред една административна сграда. Нямаше скандирания. На улицата на два метра от тях седеше полицейска кола, а полицая съвсем очевидно се чудеше какво прави там.

  Reply
 20. Зелен Бетон

  По повод на излиянията на Христо Христов (които защитават точно някои от тезите на самите управляващи):

  Две основни и очевидни логически грешки – първо, че само излезлите на жълтите павета в София са против днешната система на властта; и второ, че всички, които не са на жълтите павета, подкрепят властта.

  На жълтите павета са САМО хората, на които дотолкова им е писнало, че им е прекипяло. Това е върхът на айсберга: само онази вече радикализирала се част от противниците на мафиотско-олигархичната комбина, които дотолкова не я понасят, че намират смисъл в това всеки ден да отделят време (в което могат да правят куп други полезни или приятни за себе си неща), да харчат средства (София не е село, дето от всички точки стигаш до центъра за 10 минути пеш), а и да се излагат на опасност (съвсем реална, както се видя оня ден).

  Ако някоя социологическа агенция случайно се охрабри да направи проучване колко столичани биха искали да отидат на протеста, защото са съгласни с исканията му, но по различни причини нямат възможност – какви ли резултати ще се получат?

  Ами ако се направи такова проучване за цялата страна? М?

  Ехидният въпрос защо „протестира само София“, е меко казано идиотски. В случая става дума за ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Протестът е физически насочен срещу нейните символи: МС и парламента. Тъпо е да се изправиш срещу общината в Разград или срещу някое дребно клубче на БСП в провинцията и да викаш „Оставка на Орешарски“. Орешарски не е там. И никой няма да те чуе, освен ако телевизиите не разпратят кореспонденти навсякъде и не отделят половината от новинарските си емисии за репортажи, включително от места като Лясковец и Долна Диканя. Което няма как да стане.

  Когато хората ОЗВЕРЕЯТ, те излизат повсеместно и навсякъде, и въобще не им пука дали има камери или не. Те не щат да предадат послания, искат да си излеят гнева. Този протест не е такъв – и властта може да е само благодарна, че не е. Той е все още на фаза послание. Ако дойде до фаза озверяване, това ще означава масови безредици и сериозни щети. Много се надявам да не се стигне дотам.

  И другото – това прословуто „мълчаливо мнозинство“, с което се опитват да заглавичкват баламите. Основно правило е, че когато някой мълчи, не се знае какво мисли. Това може да стане ясно единствено с избори – и то избори, които са така направени, че да изкарат колкото може повече избиратели до урните. Обаче властта няма сметка от такова нещо. Това е една от причините да се мъчи да отлага изборите колкото може повече. И бас държа, че междувременно мисли усърдно как да направи така, че на следващите избори да гласуват колкото може по-малко хора. (Което, между другото, е подсказка за една от основните задачи на протеста: след неминуемата оставка на кабинета, всичката тази енергия и креативност трябва да се насочи към активизиране на електората. За да има в крайна сметка смисъл от всичките усилия.)

  Разбира се, че сред мълчащите има много хора, които просто не щат да се замесват в политически процеси. Много са и тези, изпитващи по дефиниция неприязън към всяко нещо, което смущава привичното им съществуване и предизвиква несигурност. Това обаче съвсем не означава, че тези две групи са непременно симпатизанти на БСП и ДПС, или че харесват наложения през прехода властови модел. Между другото (по лични наблюдения) доста от мълчащите, предимно по-възрастни, които е малко вероятно някога да излязат на подобен протест, започват все по-внимателно да слушат какво казват по темата децата и внуците им. Ако някой си мисли, че знае как ще гласуват тези хора, той е идиот.

  Ако поддръжниците на властта бяха толкова много, колкото ги смятат, най-малкото досега щеше да се образува един „симетричен айсберг“ – може би не толкова голям, но пак с радикален връх, поне донякъде съизмерим с този на противниците на властта. Вместо него има някакви 50-100 души, събиращи се по крайно съмнителен начин, гръмко именуващи се „контрапротест“. Фактът, че телевизиите (очевидно под натиск) им отделят несъразмерно много време в новинарските си емисии, би бил смехотворен, ако не беше тъжен.

  Но пък като символ (понеже този протест се развива – поне засега – изключително в полето на символите) „контрапротестът“ е толкова красноречив, че няма накъде повече. Геният на изящната словесност Мишо Шамара като говорител, „навияч“ и легитимиращ публичен авторитет на пенсионери с шаблонно мислене, застинало в 80-те години на миналия век – безценно… По-страхотна карикатура на „подкрепата за властта“ едва ли може да бъде сътворена.

  Тъй че, Христов, леко с процентите и калкулациите. По правило човек трябва да помисли над условието на задачата ПРЕДИ да почне да смята. Замерянето с цифри е лесно.

  Reply
 21. Виктор

  @Христов, едно време, ентусиазирани, в завода, учредихме секция на “Подкрепа”. Стана дума по едно време за мнозинства и прочее, и слепият ми колега Митко Павлов обясни на дърводелеца Ангел що е болшевизъм. “Мисли си, Ангеле, за един камион талаш и една дъска”. Та бяхме десетина човека, но поизвоювахме по нещо за всички работници, които си траеха и се криеха.

  Reply
 22. Христо Христов

  Абе само аз ли нямам амнезия тука. Само преди месец и нещо имаше избори. Разбирам да са минали 2 години да ходиш да протестираш. Ама преди месец и нещо ходихме да гласуваме, и тези хора са избрани от мнозинството гласували, добри/лоши това е. Аз примерно 4 години се примирявах с Бойко, без да съм гласувал за него. Сега се примирявам с Орешарски и пак не съм гласувал за него, но не скачам след 40 дни управление. Акоэ толкова бяхте икали БСП да не е на власт трябваше да направите нещо, вместо сега да протестирате, сегашното е след дъжд качулка. Хората са го казали “като се обърне колата пътища много”

  Reply
 23. Григор Post author

  @Христо Христов: Проблемът тук е, че за 2 месеца Орешарски направи повече скандални неща, отколкото Бойко за 4 години. Да, Бойко е неприемлив по европейските критерии за политик. Орешарски обаче е неприемлив дори по българските. Затова и хората се възмутиха и вдигнаха. И затова няма да чакат нито да изтече мандат, нито нищо.

  Много хора гласуваха за БСП, защото очакваха да оправи золумите на Бойко. Сигурно немалко от тези хора подкрепят свалянето на Орешарски. Така че и този довод не върви. Сори.

  Reply
 24. Виктор

  Освен това, Христов, докато беше Бойко, беше ясно, че той носи отговорността. А сега не се знае кой я носи, Орешарски ли, Доган ли, Местан ли, Сидеров ли, Пеевски ли? Кой решава какво да става? Очевидно не е Орешарски, и не е ясно кой е. Трябва да сме ние, ама… Прост народ – слаба държава.

  Reply
 25. Валентин

  Те избирателите едвам отиват да гласуват (половината избиратели предпочитат да правят нещо друго по време на избори)… Как си представяте някой, който го мързи да се разходи за да пусне една бюлетина да води гражданска война? Колко от тези, които протестират са съгласни да изградят и финансират нова партия? Защото на практика това е единствения начин да се подобри и редуцира законодателството и да се намали краденето. Щом не могат да дарят пари на избраната от тях партия (или да отделят от времето си за обществено полезен труд по изграждането на нова партия) как очаквате да си жертват живота в една гражданска война?

  Във Варна когато се избираше кмет валеше дъжд и избирателната активност беше под 20% (може би щеше да бъде повече ако не валеше).

  Reply
 26. Зелен Бетон

  @Христо Христов:

  Много са ми интересни тия реплики – а досега къде бяхте? а преди защо мълчахте? а на изборите защо не гласувахте? (или – защо гласувахте за еди-кого си)

  Има нещо много елементарно. В диалектиката, дето я учехме навремето, му казваха „преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения“. Предпочитам по-простата формулировка: всяко нещо на тоя свят си има граници.

  Политическо-олигархичната клика, управляваща държавата, премина всякакви граници. Пеевски беше само капката, от която чашата преля, натрупването е в ход още от 89-та. Оттам нататък ситуацията рязко се промени. Не преди два месеца – и преди два дена да бяха изборите, искането за оставка щеше да е пак същото. Ситуацията около изборите и тази днес СЕ РАЗЛИЧАВАТ КАЧЕСТВЕНО. Това би следвало да е очевидно.

  А когато някой се самозабрави и си въобрази, че граници не съществуват, той е длъжен да си носи последствията. В пълен размер. Ама, не бил очаквал, не бил съобразил… ами, да е съобразил. Тук няма Ctrl-Z.

  Още повече, че мнозинството от тези, които хората обвиняват, не са в тази сфера от снощи и няма как да се оправдават. Напротив, самите опити за плоски оправдания само задълбочават вината им. Пример: обясненията на Станишев за Пеевски бяха скандални не с логическата си несъстоятелност, а с това, че бяха УМИШЛЕНА ОБИДА НА ОБЩЕСТВОТО. Вместо да видим преосмисляне и извинение (поне това!), ние наблюдавахме НАГЪЛ РЕЦИДИВ на обидно поведение. Е, за какво става въпрос?

  Оставката на кабинета не е идея фикс, тя просто е една точка, която всички протестиращи са приели за консенсусна. Не че кабинетът не е вреден – напротив, какъвто и да е съставът му, при толкова опънати политически конци, държани от неясни ръце, той няма как да не е потенциално вреден. Даже и самият Орешарски да е случайно оказал се там ангел небесен.

  Този кабинет обаче не е най-голямата злина, която се е случвала на България. Особено след като (под натиска на протестите) се стреми да прави неща, които хората ще одобрят, и явно се въздържа от генерални изцепки. И парламента в този си вид можем да го изтраем, ако стиснем зъби.

  Въпросът обаче не е в това. ВЕЧЕ не е в това. Хората искат да видят КАК ВЛАСТТА ДАВА ЗАДЕН ХОД. Оставката на кабинета и насрочването на нови избори са просто достатъчно ясни, недвусмислени и необратими признаци на това, че ВЛАСТОВАТА МАШИНА ОТСТЪПВА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО.

  Вече споменах, че протестът засега се развива в полето на символите. Отстъплението на властта, и то по принципен въпрос (нещо, което никога не се е случвало) създава много важен ПРЕЦЕДЕНТ: правейки го, властта ПРИЗНАВА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ЗА СВОЙ ЛЕГИТИМЕН КОРЕКТИВ.

  Изходът от ситуацията е критично важен и за двете страни. Ясно е защо. Такъв прецедент вкарва в политическата среда нов и мощен участник. Който е достатъчно силен, за да предизвика нейното преструктуриране и преформатиране.

  От политическото статукво се иска да допусне доброволно в системата фактор, който може (и е заявил ясно намерение) да го промени.

  Усещаш ли колко дребни на тоя фон са воплите, че депутатите били човешки същества и не можели да се приберат при семействата си, и че на горкото правителство не му бил даден шанс да се докаже (милото то, онеправданото)? За какво си приказваме?

  А това за обърната кола и многото пътища го кажи на Станишев, Местан и Сидеров. Може и на Борисов – той май почна да го проумява, ама не е зле да му се повтори.
  __________________

  P.S. Григоре, сори за дължината, исках да съм максимално ясен. BTW изтрий, моля ти се, оня постинг от 4:13, поне той да не заема място – неволно натиснах изпращане, без да въведа име, после съм го пуснал както трябва. 10х

  Reply
 27. Христо Христов

  @Зелен Бетон ми дай щом имаш по-възвишени цели да вземем да ги избием тогава а? Аз алтернатива на това правителство не съм видял вече 40 дни. Като падне правителството в крайна сметка ще стане същото като във Варна, много скачане и накрая пак същия х*й

  Reply
 28. Григор Post author

  @Христо Христов: Не, няма да е същия.

  Една чудесна алтернатива на сегашното правителство е точно същото правителство, но след нови избори заради свалянето му. Изритаме ли го веднъж заради золуми, и пак то да дойде на власт после, вече ще си има обица на ухото. И мярка в краденето.

  Точно това е големият, непредумишлен принос на Борисов – научи ни да вярваме, че можем да променим нещо чрез протести. С което сбъдна най-страшния кошмар на комунистическата мафия. И затова им е толкова важно да ни приучат обратно, че не можем да променим нищо. А пък за нас затова е толкова важно ние да им надвием и да покажем, че можем.

  Не за да дойде на власт този или онзи определен, или за да падне този или онзи определен. А за да се научим, че крадливите и/или некадърни управници можем да ги махнем. Знаем ли това, и от организиране на свестни партии ще виждаме смисъл, и от подкрепа за тях – и с времето ще ги проимаме и издигнем. Знаем ли, че от протести и противодейстие полза няма, ще знаем че няма полза и от свестни партии – и никога няма да ги имаме.

  И тогава въпросът „защо, като после ще е пак същия…“ ще е правилен. Сега имаме възможност да го направим грешен. Аз се боря тази възможност да стане факт. Ти – както искаш.

  @Зелен Бетон: Все си мисля, че и на Борисов ще трябва твърде много да му се повтаря, и пак няма да има гаранция, че ще го разбере. Но признавам, че при Станишев, Местан и Сидеров пък ми се струва абсолютно невъзможно.

  Reply
 29. Зелен Бетон

  @Христо Христов:

  Това с избиването значи да си завъдим активни борци против демокрацията. Тъкмо се отървахме от активните такива против фашизма и капитализма, и на косъм се разминахме от образуването на активни борци против социализма. С активните борци трябва да се приключи веднъж завинаги. 21-ви век сме, в Европа. Никой никого повече няма да избива. (С което не искам да кажа, че никой никого няма да наказва.)

  За останалото – понечих да пиша, но видях, че Григор вече ти е написал в общи линии това, което се канех. Добавям само две неща:

  1) Протестът НЯМА АНГАЖИМЕНТА ДА ДАВА АЛТЕРНАТИВИ. Той е алармена сигнализация, която се включва при аварийни ситуации в държавата. Не е ремонтен екип. Самото излизане на хората на протест е показател, че политиците не просто са допуснали грешка, а с действията или бездействията си са вкарали държавата в опасност (или са на път да я вкарат).

  Политиците НЕ МОГАТ да искат от протестиращите алтернативи – и след това да викат, тцъ, това не става, вие не сте компетентни. Още по-малко пък да го правят с упрек, сиреч, като не можеш да дадеш алтернатива, нямаш моралното право да протестираш. Това са пълни глупости. Схемата е точно обратната: политиците са длъжни да дават алтернативи, ДОКАТО протестът сметне някоя за приемлива и се разотиде. Затова са сложени там. Обикновеният гражданин не е длъжен да е наясно с тънкостите на политиката и държавното управление.

  Нещо повече: ДОРИ самият протест да не може да формулира единодушни и конкретни искания (както беше през февруари), именно политиците са тези, които имат задължението да разберат ЗАЩО хората протестират. И да им предложат решения. Всичко друго е клинчене, бягство от отговорност и опити за прехвърляне на проблемите от болната глава на здравата.

  2) Във Варна Портних в никакъв случай няма да може да се шири така, както се ширеше Кирил Йорданов. Същото се отнася и за общинския съвет. При което няма никакво значение с какви партийни етикети са закичени. Вече ще бачкат прилежно, ще говорят внимателно и ще ходят на пръсти. Иначе – грамада.

  Reply
 30. Христо Христов

  Дали ще бачкат по прилежно, или ще се научат да крадат по-скрито, в крайна сметка изберем ли старите курви за новия бардак ефекта ще е един и същ.

  Reply
 31. Григор Post author

  @Христо Христов: Разбирам, че имаш някаква лична заинтересованост или травма, която ти пречи да осъзнаеш нещата. Моля те, положи усилие да ги преодолееш. Те са много простички.

  Научим ли се да контролираме политиците си, и демони да изберем, ще ги вкараме в пътя.

  Отучим ли се отново да ги контролираме, и ангели да изберем, и те ще ни закрадат. Властта развращава, винаги.

  Това е основната причина протестът да трябва да успее. Не за да стане един и да седне друг.

  Reply
 32. Зелен Бетон

  На всеки, който още се чуди за какво се протестира и какъв е смисълът от това, бих препоръчал да си разпечата последните пет изречения от горния коментар на Григор и да си ги залепи на вратата на хладилника. И да си ги препрочита всеки път, когато отиде да си вземе нова бира или лед за уискито 🙂

  Reply
 33. Христо Христов

  Григоре от тебе не съм очаквал да ме нападаш на лична основа, уви като свършат доводите на един човек, почва да напада на лична основа. С тебе се познаваме индиректно от много години вече, не съм очаквал такова държание, но както и да е. Успех с протеста, дано да промените нещо, аз лично съм скептичен.

  Reply
 34. Григор Post author

  @Христо Христов: Не държа да те нападам на лична основа – извинявам се, ако е прозвучало така. Просто отбелязвам, че когато човек е до такава степен сляп за очевадното, това обикновено се дължи на някаква причина вътре в него. Не твърдя, че тази причина е непременно лоша или необоснована. Просто те приканвам да се замислиш дали не е така. Доводите ми наистина са на изчерпване, но единствено защото пробвах всички и никой от тях не те накара да се замислиш.

  Дали ще променим нещо зависи от дали ще успеем с протеста. Да, дори да успеем, това ще е само началото на един много дълъг процес. Само по себе си то върши твърде малко, до истинското узряване и израстване на хората има още много и много, до оправянето на политическата ни система – също. Но е неизбежна първа стъпка, точно както мъките на раждането са неизбежна първа стъпка при появата на бял свят на нов човек.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *