Подписи

От няколко дни се чудя как да забутам плана със събирането на подписи за оставка на правителството и парламента му. Писна ми Орешарски и компания да се фукат, че имали 200 000 души подкрепа, а ние да нямаме какво да им отговорим… Но все не смогвах. Докато днес, на връщане от митинга, не реших – колкото и да съм уморен, нямам право да отлагам повече.

Отидох до офиса и сглобих на бърза ръка бланка за подписи за оставка на правителството на Пламен Орешарски и излъчилия го парламент. След кратко чудене скалъпих и указания как да се процедира, плюс основния ми аргумент срещу това правителство, за гърба на листа. Утре ще мина през някой евтин ксерокс и ще направя стотина копия. А довечера ще ги раздавам сред протестиращите, когато тръгнат на шествие. Нека попълват, ксерокопират и на свой ред раздават.

И ще ходя всеки ден, когато смогна, да събирам обратно попълнените листове. Още не зная къде и как точно ще ги представя. Но ще се постарая да разбера. А междувременно ще се опитам да пиша от време на време колко подписа са събрани, поне при мен. Сигурно няма да съм единственият, който събира, така че данните ще са непълни. Но може би с обща помощ ще сглобим картината…

Първата разпечатка се получи некачествена – линиите на таблицата бяха твърде деликатни и надали биха излезли на ксерокс. Наложи се да направя втора. Пъхнах ги в един прозрачен плик, минах през магазина и се прибрах в къщи с поръчката на жена ми.

И върху едната от разпечатките – с подписа на продавачката в магазина. Момичето просто видя какво държа в ръка и реагира мигновено.

Ако се интересувате откъде можете да свалите бланката за подписи, за да я разпечатате – ето я тук.

59 thoughts on “Подписи

 1. gezatop

  Тая работа с подписките всъщност е въпрос на база данни – ако имаш няколко реализирани е много по-лесно да подмениш причината за подписите, отколкото реално да ги събираш. Чакай после някой да се намери в списъка и да каже че не, не съм подкрепял точно тази кауза.

  Reply
 2. Григор Post author

  @gezatop: Затова и предпочитам старите дървесинени технологии – хартия и молив… 🙂

  Reply
 3. Деян

  Документът изглежда ужасно на моя компютър. Предполагам, че проблемът е в необичайния шрифт, който ползваш.

  Reply
 4. ~!@#$%^&*()_+

  🙂 open, free, линух рулес, ама като да се свърши работа гнуснуя затворен вордски формат

  Reply
 5. CTEHATA

  Супер идея!
  Няколко забележки, съвсем конструктиви:
  0. ЕГН е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН атрибут за да има смисъл от подписката.
  1. Моля те, публикувай финалният документ за печат в PDF формат. MS формата, който използваш се отвори коректно при мен, но все пак… Ако нямаш ОО или LO за експорта(ама надали), само ми драсни и ще го конвертирам.
  2. Хоризонталният формат е доста по-удачен за подписки, чисто практически.
  3. Добре е да генерираш един кратък URL към PDF-а, като го сложиш отзад при указанията, както и отпред, в случай че някой по веригата копира едностранно. Така дори хората, до които достигне съвсем некачествено копие ще могат да продължат вълната.

  За да не съм просто пълен със съвети се захващам с мой вариант на бланката.

  Reply
 6. Morro

  Супер, браво, деен както винаги!
  Почвам и аз, и може да се виждаме, за да ти ги предавам по някое време.
  @CTEHATA: Не знам за ЕГН-тата, понякога изглежда много като караш хората, а и никой не е регистриран оператор на данни от нас… Мисля, че и с рождена дата ще свърши работа, иначе за индивидуализацията си прав принципно. Качи после линк и към твоята форма да обсъдим, за да не сме много различни.
  Друго – за преброяването може да се координираме: когато някой взема подписката, за да събира подписи, да вземе мейла на човека от който е получил образеца, и да ъпдейтва отвреме навреме бройката. За дублирането – предполагам хората ще си казват, че са се разписали вече.
  Хайде до оставката!

  Reply
 7. Петър Петров

  Наистина за подписка (било за партия или регистрация за избори) се искат трите имена и ЕГН. Проверяват дали имената съответстват на ЕГН-то, до последната буква, и дали човекът е жив. И също махат повторенията, ако някое име го има два пъти. Подписите са проформа — не ги проверяват.

  Още една особеност. Ако едно име го има в подписка за една партия и после в друга, то се брои само за първата. Затова при регистрация на избори най-големите измамници гледат да са най-отпред на опашката.

  Действително се работи с “база данни” на кило, просто се дава на хора да попълват хартиите. Но не позволявай това да ти забави инициативата.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Деян: Сори, това имам.

  @СТЕНАТА: За да събираш ЕГН-та, трябва да си регистриран като администратор на лични данни. Надали някой от тези, които ще събират подписите, ще е. Така че би било нарушение на закона. Сори – ще трябва да се мине с рождена дата и град. PDF-а е добра идея, просто го правих много уморен и не ми хрумна. Ширината е достатъчна, за да става и с вертикален формат, а той побира повече редове на лист.

  @Николай Василев: Може ли направо като PDF? OO/LO могат да експортват.

  Reply
 9. Иван

  Току що ми хрумна, а трябваше да се сетя (месец) по-рано.
  Подписката трябва да е във форма за искане на референдум. Референдумът да е за предсрочни парламентарни избори.
  Така тези подписи ще имат и законна сила.

  Reply
 10. CTEHATA

  Това с референдума може и да стане, но трябват 500 000 подписа!

  Предложение за произвеждане на национален референдум
  Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:
  1. не по-малко от една пета от народните представители;
  2. Президента на Републиката;
  3. Министерския съвет;
  4. не по-малко от една пета от общинските съвети в страната;
  5. инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.
  (2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4.

  ––––––––––––––––––––––
  Предложение за произвеждане на национален референдум от граждани
  Чл. 12. (1) Национален референдум по чл. 10, ал. 1, т. 5 се организира чрез подписка от инициативен комитет на граждани, състоящ се от 5 до 15 членове.
  (2) Инициативният комитет по ал. 1 организира и координира подписката, като:
  1. подготвя бланките, върху които се събират подписите;
  2. след съгласуване с кмета на общината определя общодостъпни места, където ще се събират подписите;
  3. уведомява писмено председателя на Народното събрание за започването на подписката за референдум и за поставения за гласуване на референдума въпрос;
  4. комплектова необходимите документи и внася подписката в Народното събрание.
  (3) Бланката, на която се събират подписите, трябва да съдържа на всяка страница искането с въпроса или въпросите за референдума. Всяка бланка е с пореден номер.
  (4) Гражданин, който иска да подкрепи предложението, вписва в бланката:
  1. трите си имена;
  2. единния граждански номер (ЕГН);
  3. постоянния адрес;
  4. подпис.

  Reply
 11. CTEHATA

  Язък, май са го помислили още предните гадове това:
  (2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:
  1. от компетентността на Великото Народно събрание;
  2. по чл. 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, чл. 91, 91а, чл. 103, ал. 2, чл. 130, ал. 3, чл. 132а и чл. 147, ал. 1 от Конституцията;

  а в Конституцията:
  Чл. 84.
  Народното събрание:

  6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение – Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;

  Reply
 12. Иван

  @СТЕНАТА,
  Бъркаш, чл.84 е за (обикновено) Народно събрание, а на за Велико Народно събрание.

  Отделно, в моето предложение изобщо не споменавам правителството.

  Reply
 13. Иван

  Добре де, избързах и направих не само правописна грешка.

  Все пак доводът, че референдума не е за сваляне на правителството, а за нови парламентарни избори е валиден.
  Сегашният кабинет дори може да остане управляващ до избирането на новото легитимно правителство от следващия извънреден парламент. Във всеки случай, дните му ще са преброени.

  Изобщо не се съмнявам че ще могат да се съберат 500 000 подписа, въпросът е по-скоро колко бързо може да стане това. Наближава парламентарна ваканция, така че вероятно ще има време да се съберат доста повече подписи.

  Reply
 14. Pingback: имало вариант..за протестите | Смешни вицове от The Фън.net

 15. аз

  От няколко дена вече се събират подписи за оставка на правителството, по време на протеста от дясно на коня ( твое дясно ако гледаш към парламента, да не се обърка някой щото от другата страна събират подписи за друго ) пред въжетата на палатковия лагер. Жената която ги събира раздава и копия при желание.

  Reply
 16. Григор Post author

  @Николай Василев: Благодаря от сърце!

  @Иван: Днес раздадох на протеста 100 листа за подписи като на шега. Надали ще се върнат всички, и надали всички ще са попълнени напълно, но се надявам едно поне 1000 подписа да се присъединят.

  Мисля си и за вариант откъде да взема една сгъваема масичка назаем, за да застана на някое кръстовище и да събирам подписи. За няколко часа все ще събера няколкостотин.

  @Никола Райков: Чудесно начало!

  @аз: А ако ги събираха в някое забутано мазе, сигурно щяха да затруднят хората още повече!… Но се надявам да са от полза, като хората им връщат попълнени раздадените от мен листове.

  @Радослав: Полето за ЕГН е леко спорно. Повечето събиращи надали ще са регистрирани като администратори на лични данни, а без това нямат право да събират ЕГН – ще са уязвими пред закона.

  @+0: Интересна информация.

  Reply
 17. Пешо

  съгласен съм, че подписката трябва да е за референдум.
  От просто подписка смисъл няма – само ще потвърди факта, че много хора са против правителството, в което едва ли някой се съмнява. После ще почнем да си мерим подписките. При ресурса и организацията за купуване на гласове на мафията, тяхната ще е винаги по-голяма – независимо с колко престъпления и измами е постигнато това. Т.е. обикновена подписка вероятно ще подпомогне мафията. Ще кажат – да, подписали сте се, но в наша подкрепа са се подписали повече. Срещу това аргументи няма – глас народен, глас Божи. При подписка за референдум всякакви насрещни подписки нямат значение, трябва само да се събере определен брой.

  Reply
 18. Григор Post author

  @Пешо: Ще е интересно, ако съберем гласовете на повече от половината гласоподаватели, как в тяхна полза ще се подпишат повече. И най-вече в какво настроение на духа ще приведе това подписалите се срещу тях…

  Reply
 19. Иван

  @Григор, изобщо не е интересно. Ще го направят и окото им няма да мигне, а когато отвън ги нарекат лъжци, ще кажат че това всъщност се отнася за предишните управляващи. Този спектакъл още го гледаме.

  Трябва да се направи нещо практично, не само символично.

  Аз лично не виждам друг законен и ненасилствен начин да се свалят новите тоталитаристи от окопите на властта. Те показаха че не се страхуват да употребяват сила и вече търсят начини и поводи да смажат протеста.

  Reply
 20. Валентин

  Какви тоталитаристи? Нали са избрани демократично? Общо БСП/ДПС/Атака имат най-много гласове (общия им брой надвишава този на гласувалите за ГЕРБ). Щом са избрани демократично за какъв тоталитаризъм говорите?

  Истината е, че мнозинството си ги харесва (щом гласува за тях). Броят на протестиращите е малък спрямо броя на гласувалите за БСП/ДПС/Атака. А тези, които не са гласували (и са решили да не създават и да не финансират нова по-добра партия) да се сърдят на себе си.

  Reply
 21. ~!@#$%^&*()_+

  @Валентин: “Какви тоталитаристи? Нали са избрани демократично?”
  той и хитлер така е бил избран

  Reply
 22. Пешо

  @Валентин: първо, не са избрани демократично. Без пиеските на главния прокурор в деня за размисъл резултата от изборите щеше да е доста различен, и БСП+ДПС нямаше да имат 120 депутати.
  Второ, предполагам някакъв сериозен процент от гласувалите за БСП/ДПС/Атака не са съгласни с тяхната коалиция, и биха гласували различно ако знаеха, че тя ще бъде създадена.

  @Григор:
  “ако съберем гласовете на повече от половината гласоподаватели” – чудесно би било но си даваш сметка, че е в сферата на фантастиката. Половината не можеш да ги накараш дори да гласуват.
  Освен интересно и имащо някакъв морален ефект, събирането на подписи може да е и полезно, с практически ефект. Такова ще е, ако подписи се събират за референдум.

  Reply
 23. Радослав

  @Иван:
  Да разбирам, че искате да съставите подписка за предизвикване на референдум за насрочване на нови парламентарни избори.
  Без да съм експерт по конституционно право, мога да заявя, че в настоящия момент това няма как да се случи. След оставката на едно правителство Президентът е задължен по закон да връчи мандат за съставяне на ново правителство на представител на най-голямата по численост парламентарна група (както и стана след оставката на Борисов). Той НЯМА как да пропусне връчването на мандат в рамките на текущото Народно събрание и директно да назначи служебно правителство и да разпусне парламента, тъй като това ще бъде грубо нарушение на конституционния ред, и би било предпоставка за отстраняването му от длъжност.

  Ще подкрепя твърденията си с извадка на чл. 99 от Конституцията на Република България:

  Чл. 99. (1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

  (2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

  (3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

  (4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

  (5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

  (6) Редът за съставяне на правителство по предходните алинеи се прилага и в случаите на чл. 111, ал. 1.

  (7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

  http://bg.wikisource.org/wiki/Конституция_на_Република_България

  Освен това, в чл. 9 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който е цитирал CTEHATA, изрично е посочено, че:

  Чл. 9. (1) Национален референдум се произвежда на територията на Република България за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.
  (2) Чрез национален референдум не могат да се решават въпроси:

  2. по чл. 84, т. 4 … от Конституцията;

  Чл. 84 от Конституцията:

  Чл. 84. Народното събрание:

  4. насрочва избори за президент на републиката;

  Така че вариантът за предизвикване на референдум за насрочване на нови избори чрез подписка от граждани отпада.

  Все пак, поне според мен, петицията в подкрепа на правителството също няма правна стойност (не пише нищо за “подкрепа” на управляващо правителство нито в Конституцията, нито в закона за референдумите), така че не мисля, че каквито и да е подписки в случая биха имали някаква тежест. Проявеното от страна на поддръжниците на кабинета си е чиста проба показност и провокация към опонентите (дайте да си премерим броя на подписите, на кого му е по-голям). Не мисля, че трябва да обръщаме внимание на такива неща.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Иван: Както писах вече, хората показаха на следващия ден след насилието, че не са склонни да се уплашат.Излязат ли петстотин хиляди на улицата – това е по-малко от една четвърт от София – с какво ще ни спрат? Полицията е петдесет и няколко хиляди с все чиновничките от канцелариите. Оръжие? Бедна ти е фантазията какво унищожително оръжие може да се направи по указания от Интернет в домашни условия – и стигне ли се дотам, указанията ще се появат в Интернет. Камионетки или дори БТР-и? Двама заварчици могат за един ден да бронират тежък камион, дори в недобро техническо състояние, с релси и строителни трегери до степен да може да смаже БТР като яйце. Почне ли гражданска война, след първите няколкостотин паднали граждани полицията ще бъде изтребена физически до крак, покрай сухото и суровото. И изродите във властта ще бъдат осъдени на смърт и заради смъртта на всички тези момчета, които просто са носели униформи…

  @Валентин: Свястна държава се получава с народ от хора, а не от добитъци. А събирането на подписи е един от многото начини да учиш околните да са хора, а не добитък.

  Reply
 25. Делибалтова

  Пешо, имаш ли точна информация как чрез събиране на подписи за референдум можем да ги принудим да направят избори? Някъде прочетох, че и част от депутатите могат да предизвикат референдум, например за предсрочни избори. Но дали е реално осъществимо? Доколкото помня прагът за признаване на резултатите от референдум беше прекалено висок.

  Reply
 26. Делибалтова

  Въпросът ми се оказа безсмислен. Не бях видяла обяснението на Радослав.

  Reply
 27. Радослав

  @Григор: Иначе съм съгласен, че т. нар. подписка би имала поне някакво психологическо/морално влияние, ако се събере някакъв внушителен брой подписи (като например над 50% от гласоподавателите, за които говориш). Но от правна гледна точка няма никакъв смисъл.
  Единственият вариант, за който в момента се сещам, и който би имал някаква реална правна стойност, е да се състави подписка за провеждане на референдум за Велико Народно събрание. Все пак, както изрично пише в закона за референдумите, не може чрез референдум да се решават въпроси от компетенцията на ВНС. А въпрос от неговата компетенция е промяната на Конституцията, по-точно премахването на ограничението в чл. 9, ал. 2 от закона за референдумите (за решаване на въпроси чрез референдум).

  Reply
 28. Радослав

  Обърках се, всъщност няма да се получи чрез свикването на ВНС, тъй като въпросният член е от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, а не от Конституцията.

  Reply
 29. Иван

  @Радослав,
  А ти прочете ли внимателно каквото си публикувал?
  Текстовете които си публикувал говорят за правителство и президент. Аз говоря за парламент.
  Не виждам нито един текст който да пречи на това което предлагам.

  Нещо повече. Доколкото си спомням, след подписването на конституцията, нямаше текст който да разпусне Великото Народно събрание и то можеше да продължи да работи. Събранието реши да се разпусне. Така че имаме прецедент, където Народно събрание само прекратява мандата си.

  Определено разпускането на Народното събрание е от компетентността на Народното събрание, следователно е възможен въпрос за референдум. Също така този въпрос не е сред изрично забранените за повдигане в референдум.

  @Делибалтова, моля ви четете по-внимателно и критично какво пишат другите.

  @Григор, не разбирам какво искаш да ми кажеш с това. Аз не искам да се стига до такава ескалация…
  Отделно, този референдум ще представлява реална заплаха за властта. Което може да ги изнерви допълнително.

  Reply
 30. Камелия Динова

  Здравейте, от 18.07. организирах подписка, разбрах, че и вие сте инициирали такава, моля да се свържем и да поговорим. Тази вечер ще бъда от 19:00 до 22;00 часа на Паметника Цар Освободител отляво. Благодаря!

  Reply
 31. Иван

  Само една малко уточнение. Седмото ВНС приема конституцията на 12 юли 1991. След което приема функцията на обикновено народно събрание – до 2 октомври 1991, когато се саморазпуска.

  Reply
 32. Радослав

  @Иван: Значи имаш предвид разпускане на НС чрез референдум, а не оставка на правителството. За това съм съгласен (сетих се, че при изтичането на мандата на всяко НС досега то се саморазпуска, но правителството остава). Ето за това си заслужава да събираме подписи.

  Reply
 33. Григор Post author

  Ще се опитам да обясня за пореден път.

  Каквото и да направим, законно или не, то няма да доведе до падане на правителството и парламента само по себе си. Ще лъжат, кривят законите и пак ще стоят. Номерът е, че това ще е поредният им оборен аргумент („220 000 души ни подкрепят, а вие сте 5000 души“). И поредният урок за едни пробуждащи се (надявам се) хора. И поредният им, надявам се ключов провал в лъжата, че хората срещу тях са малко и разделени – ключовата лъжа, на която се крепят. Без която са си отишли.

  А истинската промяна идва не с юридическите трикове, а с пробуждането на хората. Пробудят ли се, хората ще са по-активни. Примерно ще идват на протестите ни. Ако всеки ден демонстрират 500 000 души, за една седмица правителството ще падне – ще е прекалено очевадно, че сме обединени срещу тях. Няма да могат вече да ни лъжат, че сме разделени и слаби, че могат да ни смачкат с полиция. А разберем ли, че не могат ли да ни уплашат с полиция, вече могат само да избягат, още същата нощ.

  Reply
 34. neuromantic

  Няма причина да лъжат и да кривят закони. Правителството е избрано демократично и на теория само избори могат да го сменят. На практика, протести биха могли да наклонят везните, но трябва да са мащабни, а няма какво да се лъжем, те не са. Хората срещу тях може да не са малко, но със сигурност са разделени… Протестите биха могли да послужат единствено като коректив, както стана с Пеевски. Това е положението.

  А и при едни нови избори сега, изборът отново ще е между Сцила и Харибда, което мен лично ме обезкуражава напълно от желанието ми да участвам по какъвто и да било начин в обществения ни живот. Между олигарси и ченгета от една страна и мутри и загуби от милиарди за хазната от друга (виж контрабанда), плюс глупост в изобилие, аз не мога да избера. Това е анти-избор на века. И поне половината от населението е жертва на този кошмар. Дори да не го осъзнава.

  Reply
 35. Григор Post author

  @neuromantic: Наистина изборът е анти-избор на века, напълно съм съгласен. Но поне перспективата на двете алтернативи е различна, макар и не с твърде много.

  Положението ни е малко като с жабата във ведрото с мляко. Единственото, което ни остава, е да плуваме и плуваме без спиране, докато млякото се избие на масло и се събере толкова, че да може да стъпим на него и да изскочим. Изглежда почти безнадеждна задача, ама просто алтернативата е пък съвсем безнадеждна. Поне в моите очи.

  Reply
 36. Иван

  @Григор,
  Изобщо не разбирам какво искаш да кажеш.

  Всъщност мисля, че разбирам, но отказвам да го повярвам.

  Reply
 37. Зелен Бетон

  @neuromantic, Григор и другите:

  В разсъжденията си какво може и не може да направи протестът, като че ли пропускате две много важни неща.

  ПЪРВО, че инструментариумът на ненасилствените граждански протести е доста по-богат, отколкото човек е склонен да предполага. От времето на Махатма Ганди и Мартин Лутър Кинг насам, гражданският протест има дълга и разнообразна практика, в която е изпробвано какво ли не. Отделно от това, за всяка страна и ситуация могат да се измислят нови форми на протест, които са ефективни за конкретния случай. Напълно е възможно да се случи и тук.

  Има една интересна книжка на един политолог, Gene Sharp, който си е поиграл да изследва и систематизира практиката на гражданския протест (www.aeinstein.org/organizations/org/FDTD.pdf ). В приложение 1 (The Methods Of Nonviolent Action) е даден списък от около 200 начина за протест, от които в България досега са използвани (на око) май около половината. И то по-кротката половина – а повечето от тия 200, включително и по-хард вариантите, са напълно приложими за нас. (Мисля, че списъка съм го мяркал в нета и преведен.)

  И ВТОРО, че протестът не се развива в изолационна камера, а в един глобално свързан свят. Това, че световните медии като че ли забелязаха какво става тук едва когато полицията се отпусна да бие, не бива да подвежда: ставащото в България се следи достатъчно внимателно, при все че не се отразява толкова обстойно, колкото, да речем, ставащото в Египет. И ако/когато обстановката наистина се нажежи, камерите и микрофоните моментално ще се обърнат насам, и изявленията няма да са от чужди посланици в местната преса, а от висши чужди държавници по каналите, предвидени за официални становища. Лалугеровото правителство е твърде страхливо, за да се опъне на подобен натиск. Освен това, въпреки всичките си пуберски героични пози, управляващите прекрасно знаят, че 1) са безусловно виновни за всичко, в което са обвинявани (и не само), и 2) че реално нямат и половината от обществената подкрепа, която се праскат, че имат.

  Тъй че не подценявайте това, което протестът – такъв, какъвто се очерта – може да направи. Не бих се осмелил да правя прогнози, но намирам за много вероятно ние самите да изненадаме себе си.

  Апропо, вече веднъж го направихме: допускал ли е някой преди два месеца, че повече от 40 дни хиляди хора ще излизат ежедневно по софийските улици? Дотам, че столицата да започне да живее с ритъма на протеста? Че толкова умело ще неутрализират всякакви опити да бъдат яхнати или провокирани? И главното: че ще съумеят, въпреки всичките си различия, да се обединят около едно-две простички неща, вместо да се дърпат едни други като орела, рака и щуката?

  Ако някой беше почнал да ми рисува такава картина през май, бих го нарекъл фантазьор. Честно.

  Reply
 38. Григор Post author

  @Иван: Зелен Бетон много точно е доописал каквото иде да допълни казаното от мен.

  Когато си толкова загазил, че няма къде повече, всеки път води нагоре. И често се отварят неподозирани пътища и възможности. Така че насред почти пълната безнадеждност всъщност имаме предостатъчно надежда. Просто трябва да продължаваме да се борим.

  Reply
 39. Иван

  Това което не разбирам е как събирането на подписи върху хвърчащи листове, които не носят правна стойност, е по-добре от организирането и събирането на подписи за референдум.

  Може би проблемът е точно в организацията.

  Reply
 40. Кал

  И като стана дума за организация – направихте ли съгласуване на подписките с Камелия Динова?

  (Не разпилявайте усилия. Трябват ни за толкова много каузи.)

  Reply
 41. Зелен Бетон

  @Иван: Не се тревожи за правната стойност. По няколко причини:

  1) Правната стойност на подписите, събирани от контрапротеста, едва ли е по-висока.

  2) Ако противопоставянето на двата вида подписки се сведе до правната им стойност, това значи да се слезе до административно ниво. Тоест, противопоставянето да се пренесе в полето на властта, с техните оръжия. Те биха били много доволни от такова развитие, защото това би било дефокусиране на протеста и разсейване на енергията му в несъществени стълкновения.

  Така би се изгубило едно от основните преимущества на протеста: че той се развива АСИМЕТРИЧНО на средствата на властта за контрол. Той настъпва в област, където властта няма какво да противопостави: областта на морала, принципността и откритостта.

  Точно по тази причина поне аз смятам, че подписка за референдум в момента само ще разводни нещата. Може би по-късно, ако се окаже необходимо – но не сега.

  3) Както вече споменах другаде, този протест все още е в полето на символите.

  Той иска властта символично да отстъпи (оставка на правителството, насрочване на нови избори) – което ще значи, че тя признава легитимността му като фактор, с който трябва да се съобразява. От своя страна властта прави всичко възможно да докаже, че това не е така. Да разпръсне, дефокусира, отслаби, омаловажи протеста. Да демонстрира снизхождение (ми да си протестират, кво толкова), пренебрежение (роялът става на пиано, десетките хиляди стават на три хиляди), сила (недоказуемите твърдения за „мълчаливото мнозинство“, подписките за правителството, против президента, против Фандъкова, „посещенията“ на посолствата).

  Протестът ще е най-успешен, ако успее да събори правителството ИМЕННО оставайки в полето на символите – БЕЗ да го гони физически. Т.е. САМО на основата на морално противопоставяне, без да се влиза в правни процедури.

  Не че не може и иначе (и то ще стане, ако се наложи) – но чисто моралната победа би била най-категорична.

  4) Протестът досега не предприема никаква инициатива за пряко противопоставяне на казионния контрапротест – което е изключително мъдро. Така се избягват ненужни конфликти и влизане в дребнави заяждания; протестът е принципен, докато контрапротестът е формален, защитна реакция – те нямат въобще обща плоскост, върху която да комуникират. Влизането в какъвто и да било пряк диалог между двата обслужва целите на властта – защото означава протестът да признае контрапротеста за свой легитимен опонент, тоест да слезе до неговото ниво.

  5) Понеже обаче контрапротестът твърде много започна да джафка (като пекинез около санбернар – или като трол около смислен форумен коментатор ;)) – а това е дразнещо – протестът спонтанно започна да организира обратна подписка. Целта е да се постави контрапротестът на мястото му, но (това е важно!) индиректно, без да се влиза в пряк сблъсък с него.

  Разбира се, че хвърчащите листи са си хвърчащи листи. Освен това не се знае как тази подписка ще се развие.

  В идеалния случай тя не само ще набере бързо внушителен брой подписали, а и ще се разпростре в други населени места, показвайки, че латентният протест е навсякъде. В неблагоприятния случай ще заглъхне (все пак не това е фокусът на протеста). Може и да заглъхне засега, но да се развихри през септември. Но каквото и да стане, това не е проблем. Дори във втория случай, естествено е да се очаква, че спонтанно събиращи се протестиращи нямат тази организираност, която имат партийни структури, градени с години в цялата страна.
  __________________

  Между другото, като споменах горе асиметричността… не знам дали не си заслужава да се обмисли тази подписка да се прехвърли онлайн. Без ЕГН, но с IP. Примерно.

  Така ще се подчертае, че протестира именно новото поколение – това, което се чувства у дома си онлайн. И няма да има никакъв проблем да дадат гласа си и сънародниците ни от чужбина (в такъв случай може би трябва да се добави графа „държава“).

  В онлайн подписката би могла да се интегрира и хартиената подписка, сканирайки досега попълнените листи. А може и другояче, не с онлайн вписване: разпечатваш си формуляра, попълваш го собственоръчно, сканираш (или снимаш с телефона) и изпращаш. Така ще се избегнат обвиненията, че се прави интернет манипулация.

  А ако някой каже, че резултатите не са реални – моля, ето ви достъп (само за четене) до базата данни, проверявайте на воля, правете графологични експертизи на почерците, ако щете. Вие казвате, че имате еди-колко си подписа, ние казваме, че нашите са толкова. Дума срещу дума. Няма да си губим времето да проверяваме вашите, вие ако искате проверявайте нашите. Ако държите да е на хартия, разпечатайте си базата данни – все пак сме в 21-ви век, ако не сте забелязали… 😉

  Пфф, пак се разписах… :/

  Reply
 42. Григор Post author

  @Иван: Събирането на подписи за референдум ще има точно толкова юридически ефект, колкото и това събиране на хвърчащи подписи. Не-юридическият е интересният.

  @Кал: Срещнахме се с нея.

  @Зелен Бетон: Страх ме е, че в Интернет просто няма как да се постигне популярността, която ще се постигне „на терен“. Ако успея да намеря отнякъде една сгъваема масичка, тази седмица ще намеря начин да си взема един ден отпуска и да щръкна на някое кръстовище с нея. Да видим колко гласове ще събере един човек за няколко часа, на място. Дали няма да се окаже че една човекоседмица „на терен“ събира колкото прилична онлайн подписка.

  Reply
 43. neuromantic

  Зелен Бетон, това правителство е всичко друго, но не и страхливо. Пак казвам, не познавате противника си. Подценявате го.

  И главното според теб, “че ще съумеят, въпреки всичките си различия, да се обединят около едно-две простички неща”, е всъщност съвсем простичка задача. Проблемът идва, когато трябва да се обединят около по-сложнички неща. По-далеч от повърхността на очевидното. Тогава започва голямото въртене в кръг и като следствие вече омръзващите повторения на една и съща история.

  Reply
 44. Григор Post author

  @neuromantic: Не бих бил толкова убеден, че някой не познава противника си. Може би го познава доста добре… И категорично твърдим, че това правителство е страхливо – просто в същото време е и нагло като бясно куче. (Което е още една причина да бъде смъкнато на всяка цена.)

  Reply
 45. Григор Post author

  @Кал: Мисля, че не са същите хора – дано не греша, но жената май спомена, че работи само офлайн.

  Reply
 46. Иван

  Това правителство се страхува. Но не от народа или протестиращите. Страхува се от задкулисието.

  @Григор, не разбирам как така събирането на подписи за референдум ще има същия юридически ефект, като хвърчащите листове.

  Ясно ми е, че си се захванал с нещо и нямаш намерение да се откажеш от него. Съответно няма да признаеш, че би могъл да го правиш с по-голям ефект. Затова заемаш позиция, която не можеш да защитиш, поради което се налага да прибягваш до едносрични ехидни подхвърляния. Доколкото те познавам, щом веднъж се запънеш, нямам никакъв шанс да те убедя в каквото и да е.

  Ще трябва да изчакам да се убедиш сам.

  @Зелен Бетон, “Протестът ще е най-успешен, ако успее да събори правителството ИМЕННО оставайки в полето на символите – БЕЗ да го гони физически. Т.е. САМО на основата на морално противопоставяне, без да се влиза в правни процедури.”

  Референдумът всъщност не е правна процедура, а демократична. Също като изборите, петициите и протестите.
  Хубаво е хората да се поупражняват в прилагането на демокрацията. Може да им хареса.

  Единствения проблем на процедурата с референдума е, че ще отнеме твърде много време, да кажем 6 месеца.
  Би било хубаво, ако протестите успеят да ги свалят от власт преди това.

  Reply
 47. Григор Post author

  @Иван: Просто дори да събираш подписи за референдум, тази материя е уредена юридически така, че ако правителството поиска, ще го допусне, а ако не иска, не. Не оспорвам, че един референдум би имал повече ефект – оспорвам, че реално ще се стигне до него.

  Reply
 48. Иван

  @Григор, отново с полу-ехидните подмятания.

  1. Не правителството решава, а парламента.

  2. Предложение за референдум се прави с 200 000 подписа. При 500 000 провеждането на референдум вече е задължително.

  3. Според “ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ”, “Чл.13 ал. (6) Народното събрание може да редактира, без да променя смисъла на съдържащия се в предложението въпрос или въпроси, както и тяхната поредност.”

  4. Чл.13 ал.7 говори за приемане или отхвърляне на проекта за решение. Това обаче нас не ни засяга, защото парламента е този който създава проектите. Той може да създаде и отхвърли колкото си иска проекти, докато одобри някой в законно изисквания срок (3месеца).

  5. Герб подмени въпроса на референдума за АЕЦ, с оправданието че този въпрос е от компетенцията на правителството. За разпускането на НС вече има прецедент, че е от компетенцията на НС.

  6. Самият отказ от провеждане на референдум ще бъде скандален. Не само вътре в България, но и в международен план. Едно е да се говори за протести и непопулярни решения, друго е нарушение на законите и Чл.1 на Конституцията. Това буквално може да де-легитимира парламента.

  7. По закон подписката за референдум изисква събирането и на ЕГН. Подписите могат да бъдат (и биват) проверени и съответно носят по-голяма тежест от (контра) хвърчащите листове.

  Отделно…
  Мисля си.. че ако правим референдум, можем да спестим малко пари и да набутаме всички въпроси които ни тревожат в него.

  Reply
 49. Григор Post author

  @Иван: Почвам да се ядосвам. Кое ми е полу-ехидното подмятане?

  Отделно, референдум по повече от един въпрос е тюрлю гювеч от каузи – от няколко стола, та на земята.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *