И още протестни размисли

Както почти всеки ден, бях на протеста и днес. Получих няколко полупопълнени листа с подписи. В момента разпитвам приятели дали нямат някоя сгъваема масичка. Намеря ли, през следващата седмица ще си взема ден или два отпуск, ако има как, и ще застана на някое оживено кръстовище да събирам подписи. Да видим колко събира средно един доброволец на час, ако е на подходящо място. 🙂

Следих внимателно репортажа за събора на БСП на Бузлуджа. Че хората там не са били нито 55 000, нито 30 000 ми е ясно – просто циганските квартали на близките градове не наброяват повече от 10 000 души, и даже те не всички имат как да идат с безплатните автобуси на безплатните кебапчета. Но забелязах нещо, което ми се стори много интересно. И просто не зная как да реагирам.

Интересното беше позицията на Първанов – в драстично противоречие с позициите на Станишев и повечето други там. Те размахваха въодушевено знамената на победата и прочее. Първанов обаче беше категоричен, че сегашната ситуация в България означава тежка политическа криза, която няма как да бъде разрешена чрез игнориране и премълчаване. И това беше единственото, което каза пред камерата – очевидно е най-важното за него.

Какво е положението между Първанов и Станишев съм писал неведнъж, например тук (доста накратко). Двамата са смъртни врагове в схватка за ръководството на БСП. Първанов е човекът на Москва, който реално контролира повечето от българската мафия и се грижи България, като потенциален икономически и военен враг на Русия, да бъде разложена и съсипана. Станишев пък е лансиран от ЕС (чрез ПЕС), точно както и Бойко (по-задкулисно), за да ограничат руското влияние във… е, все пак един от щатите в бъдещите СЕЩ. (И двамата не са първи европейци, но големите в Европа не са гнусливи, те търсят резултат.)

Първанов има огромни ресурси и отлични играчески умения, но Станишев се оказа далеч по-добрият апаратчик. На няколко пъти успешно отби атаките вътре в БСП, повеждани от Първановите хора. Загуби доста позиции, и в ПЕС и извън тях, но продължава да удържа фронта на правителството. Говори се, че напоследък е в непрекъснат страх за живота си и охраната му е утроена – мога само да го поздравя за предвидливостта му, като знам контактите на Първанов. За да заеме бившият г-н президент толкова откровена позиция пред медиите, очевидно вече е в играта докрай, с всичките си ресурси. И от него може да се очаква всичко.

Какво точно е ангажирал като ресурси? Не зная. Докато свързаните с Кръстева и Пеевски медии са брутално срещу протеста, свързаните с Първанов заемат значително по-балансирана позиция. Съдебната система, която също е реално под контрола на Първанов, подгони решително проявата на насилие от полицията срещу протестиращите в сряда през нощта. Нямам информация как стоят нещата с връзките на Първанов в руското разузнаване и с тези сред криминалните среди, но съм сигурен, че и там има някаква мобилизация. И предполагам, че Първанов е сред задкулисните патрони на протеста – иначе защо Цветлин Йовчев толкова внимава да не мачка протестиращите по доказалия се турски пример? Надали е за да не ядоса Бойко, той в момента не е фактор. И е достатъчно сръдлив и глупав, за да се намуси, че протестиращите не щат и него.

Какво прави Бойко в момента просто не знам. Подозирам, че също трепери за кожата си – освен ако не се е разбрал за взаимодействие с Първанов или неговите хора, това вече е истински ресурс зад гърба му. Основният му проблем е, че последният месец на клоунада и безгръбначност го засили по пътя на НДСВ и прочее – в това отношение вярвам на данните на „Сова-Харис“, че е паднал като влияние стабилно под БСП. Беше получил златен шанс да стане номер едно, ако се превърне от мутра и мафиот на дребно в истински политик, открит и реален противник на корупцията. Уви, проспа го или пък не пожела да го приеме. Може би ако спешно вземе много отчаяни мерки по въпроса, може отново да се върне на бял кон. Но май няма да ги вземе.

И какво излиза, че протестите в крайна сметка работят за Първанов и Русия, а Станишев и правителството са срещу тях? Да, ама не.

Правителството на Орешарски никак не е против Русия, напротив. (Нито пък Станишев е.) Те знаят добре, че силата зад гърба на Първанов е руското разузнаване, така че разчитат чрез вярно служене на руските интереси да го успокоят. Подариха им ултра-изгоден (за сметка на България) договор за „Южен поток“, разкапват икономическата ситуация на България качествено, май ще се пробват да ни продадат и АЕЦ „Белене“ – нищо чудно и да ги спечелят. Империите нямат вечни приятели или дори служители, имат вечни интереси. Паникьосаният дали им служи достатъчно добре им служи по-добре, отколкото увереният в себе си и стойността си. Така че това правителство може би е по-вредно дори от правителство на Първанов.

Първанов обаче хич няма да иска да бъде заменен и отстранен като лидер на руските интереси в България. И може би това е обяснението защо е толкова пряко и силно ангажиран. Не бих се учудил да се е сговорил и с Бойко, въпреки че двамата служат на точно противоположни интереси. Ако има договорка, или и двамата чакат да цакнат другия (без външна помощ аз бих заложил 1000:1 в полза на Първанов), или някой от тях е „предал фронта“ в някаква степен. Трудно е да се каже кое от двете, и ако фронтът е предаден, в чия полза. Но като забелязвам, че посредничеството отвън се върши, поне видимо, основно от европейски сили, мисля че европейската кауза е по-близо до победата. Независимо кой тук на чия страна се е оказал.

При това положение има ли нужда от протестите? Повече отвсякога. Те са нещото, от което има най-много и най-сигурна нужда в цялата тази каша.

На думи всички големи играчи подкрепят протестите, или поне правото да се протестира. На практика обаче единствено виждат в тях една или друга полза, поне някои. Всъщност се боят от протестите и протестиращите повече, отколкото от всичко друго. Защото всички големи играчи в България са малко или повече мафиоти, ако и не от една и съща мафия – а за мафиотите няма по-страшна опасност от мислещите и свободни вътрешно хора. Отново ще цитирам Вивиан Рединг – където има истинска демокрация, няма олигархия, а където има олигархия, няма и няма как да има истинска демокрация. А протестите възпитават именно мислещи и свободни хора.

И нещо повече – възпитават хора със самочувствието, че могат да променят света и да свалят крадливите и лакоми политици. Това вероятно дори Първанов е подценил като размер и ефект. А то е, което променя обществото. В Африка един куп държави получиха свободата си само за да си изберат диктатори, още по-гнусни от колонизаторите – свободата я имаха, но не и зрелостта на обществото. Много европейски държави пък бяха де факто поробени през Втората световна война, но веднага след освобождаването си отново установиха работеща демокрация – обществото им беше зряло. Време е да почне да съзрява и нашето.

В тази връзка искам да декларирам нещо, което вероятно ще изненада някои от читателите ми. Не съм съгласен със забраната за шум на контрамитинга, нито със съставения им акт. Да, нямам нито капка уважение към каузата им. Но имам всичкото уважение на света към правото им да митингуват и да защитават позициите си. Не съм забелязал да са чак толкова шумни, че да пречат реално кой знае колко. Така че ще подкрепя това да могат да митингуват всеки ден, колкото и както поискат.

Освен всичко друго и защото така много добре се вижда колко реално е поддръжката на това правителство.

26 thoughts on “И още протестни размисли

 1. ~!@#$%^&*()_+

  не разбирам защо си мислиш, че русия стои срещу света и от нея идва сичкото зло

  в повечето неща русия е със сащ
  в доста други е с китай
  в по-малко е с ес, но все пак и такива съществуват

  в момента това са 4те големи играча + още 4-5 наблизо
  но никой от тях не е враг на другите, всички имат общи интереси и противоречия, съответно се ритат … по кокалчетата
  а магаретата……..

  Reply
 2. Григор Post author

  @~!@#4%^&*()_+: Изобщо не мисля, че от Русия идва всичкото зло. Но че е срещу света е факт от реалността – всяка империя е. И че смята България за враг, и ще ни смята за враг поне докато сме в ЕС и НАТО, е също факт от реалността. Пробвай да ги отречеш…

  Reply
 3. Б.Павлов

  При толкова много логика в поведението на българските Щирлицовци, остава загадка опитът им ритуално да “самоубият” Станишев с казуса Пеевски.
  Май на червените не им стиска да свършат черната работа от името на столетницата и подготвят нов, “десен” проект, с който да си измият ръцете.

  Б.Б. успя да изхарчи милиард за спорния “гьол” и да подпише за газопровода.
  Сега е ред на “Отечествения Фронт”, който да довърши започнатото, а спорът вляво е кой да му акушира.

  Изглежда, че “избори” ще има само след като се договори примирието между Борисов и “лявото”, а гражданите ще се изолират в аморфен, протестен проект, безсилен да надмогне вътрешните си противоречия.

  Но актуалната цел на статуквото е да смаже протеста за да запази поминъка си – “правенето” на пари от политика.
  Войната на “олигархията” срещу гражданите никога не е била толкова явна и яростна. И няма да спре – дори ако в конкретния случай протестът постигне победа.

  Чакат ни интересни времена. А някой твърдеше за някакъв “край на Историята”. 🙂

  Reply
 4. ~!@#$%^&*()_+

  проблема е, че сички ни имат за враг, даже и еропата, дето уж сме част от нея

  Reply
 5. Григор Post author

  @Б.Павлов: По мои наблюдения за газопровода го подписа Орешарски. Не че нещо, просто да сме точни, все пак живеем в тази реалност, не в друга. Иначе съм съгласен – войната на олигархията срещу гражданите никога не е била толкова явна и яростна, навсякъде по света, и това няма да се променя занапред (освен към по-лошо). Рейгън го беше казал много точно – свобода завинаги няма. И не трябва да има, иначе децата ни ще получат неща, които не заслужават и няма да ги ценят.

  @~!@#$%^&*()_+: Еропата, горката, я е страх от българския творчески и икономически гений. 😉

  Reply
 6. Б.Павлов

  “…На 27.08.2012 е подписан протокол между “БЕХ” ЕАД и ОАО “Газпром” относно реализацията на проекта на територията на Република България, в който е предвидено, че приемането на Окончателно инвестиционно решение за обекта следва да бъде извършено през ноември 2012 година като до тогава ще бъдат изпълнени и завършени редица съществени дейности и условия от проектантски, технико-икономически, финансов и договорен характер. В протокола е предвидено, че ако “БЕХ” ЕАД не приеме Окончателно инвестиционно решение в срок до 15 ноември 2013 г. дружеството ще дължи на ОАО “Газпром” сумата от 70 млн. долара….”
  http://www.mi.govenment.bg/files/useruploads/files/doklad.pdf

  А по мои наблюдения, всеки следващ премиер трябваше да е идиот ако беше отказал да попише договора за Южен Поток след такава подготовка на сделката от страна на правителството на ГЕРБ. 🙂

  Reply
 7. willie

  Ако е утроена охраната на Станишев, по мой сметки трябва да е била от 0.67 човека, защото днес го видях на нашия пазар. Имаше 2 момчета с него и даже торбите със заленчуците не му взеха.

  Reply
 8. Dr Serbezov

  Относно събирането на подписи – как стои въпроса с ползването на онлайн форма като avaaz.org примерно?

  Reply
 9. Григор Post author

  @Б.Павлов: Не забелязвам този протокол да уточнява финансовите подробности, а те са интересните.

  @willie: Само това ли са?! Че на тези снимки изглеждат колкото стандартния софийски вечерен протест! Ако това са успели да съберат веднъж годишно, са направо горките…

  @Dr Serbezov: Онлайн има дори няколко подписки, но онлайн не си е работа. Не стоят ли доброволци с масички по кръстовищата, подписи няма да се съберат.

  Reply
 10. Зелен Бетон

  @Григор: В общи линии по същия начин виждам картинката. И привидно алогичният извод, че Първанов брани протеста, а протестът заплашва да хвърли България обратно под руско влияние, показва, че става дума за сериозни политически ходове. Те по правило се планират и подготвят така, че да постигат много и различни цели едновременно, и да може да се извади полза от тях при всякакво развитие на събитията – т.е. там нещата никога не са толкова прости като „спечелил – загубил“; опитният политически играч никога не губи, само понякога отстъпва от някои позиции, прави размяна за качестяо или жертва фигура, за да получи инициатива.

  Според мен обаче изпускаш от картинката един важен играч, който продължава да е фактор, въпреки че предвидливо и навреме (както винаги) се покри – Доган. Точно той е най-близкият съратник и единомишленик (в смисъл, че защитава същия кръг интереси) на Първанов. ДПС на Доган (Местан е само говореща кукла) фактически е публичното политическо представителство на лагера на Първанов в българската политика.

  Същевременно Доган си има и своя линия на поведение: не толкова като проводник на турските интереси (ако тези интереси навлязат масирано у нас, самият Доган вече няма да има такава тежест), а по-скоро като допълнителен проводник на руските (за руснаците той е незаменим с позицията си на контрол върху умело капсулирания турски етнос). Не съм далеч от мисълта, че Доган си има свое собствено шушу-мушу с Русия, и че от Москва гледат на него като на евентуален коректив на Първанов, ако последният нещо рече да свърне встрани от правата линия, т.е. да еманципира наследниците на БКП от наследниците на КПСС.

  Колкото и да ми е неприятно да го призная, ключът към ставащото в родната политика винаги е бил у Доган, и продължава да бъде. Самото му присъствие и непредвидимостта му кара всички останали да се съобразяват с него – въпреки че той в повечето време не прави нищо особено. Ако си представим, че ДПС го няма, остават едни много изчистени конфликти в БСП: проруско срещу проевропейско крило, социализъм срещу социалдемокрация, наследниците на БКП срещу новата вълна леви политици. Също така остава много свобода на действие за дясното, както и за центъра, тъй като БСП ще е заета предимно със себе си дълго време. Обаче ДПС с тези гарантирани 6-7% от електората държи всичко в шах. И точно затова е най-вредното псевдопартийно образувание у нас, не защото е на етническа основа.

  А от протестите определено има смисъл и нужда, въпреки че те трудно ще повлияят на базовите процеси, за които разсъждаваш ти (дали българският политически компас ще сочи на запад или на изток). С какъвто и компас да осъмнем обаче, един добре овладян инструмент на гражданския протест, способен да саботира всяко отделно, конкретно, дори и дребно, неизгодно за България решение, може да постави политическите „кормчии“ в практическа невъзможност да следват избрания от тях курс. Въпреки че имат формално пълен контрол върху руля.
  ___________

  За контрапротеста съм абсолютно съгласен. Всеки опит да се ограничават само им дава повод да се оплакват от неправомерен натиск; трябва да им бъдат осигурени условия, в които ДА НЕ МОГАТ да се оплакват – дори ако тези условия са по-добри от осигурените за протеста.

  Reply
 11. Б.Павлов

  @Григор
  Прочетете предложението. Там е фиксирана стойността на проекта и е определен начинът на финансирането му.
  При съществуващите условията на липсващи интерконекторни връзки на нашата газопреносна мрежа, преговорите с монополиста – доставчик на газ и основен инвеститор в проекта – не биха могли да донесат нищо добро:
  Приетата цена на километър тръба е почти двойно по-висока от договорената от Сърбия, а схемата за изплащане на нашия дял от стойността на проекта – с дивидента от транзита на газ в рамките на 15 години – означава, че ако действителният дивидент за този период е недостатъчен, България се задължава да доплати на руския инвеститор в същия срок разликата.
  Така рисковете за проекта Южен Поток (в нашия участък) се поделят по равно, без да се отчита несъизмеримостта на печалбите на двете страни от реализацията на проекта като цяло.

  Reply
 12. Григор Post author

  @Б.Павлов: Стойността на проекта и начинът на финансирането му са фиксирани в предложението от доста време насам. Въпросът беше дали ще се подпише при тези условия, или не. Служебното правителство например много категорично беше тръгнало да преразгледа предложението – тоест, е напълно възможно. Но вместо това Орешарски го подписа.

  Reply
 13. Pingback: позитивен. това е силата на този протест. #ДАНСwithMe at Smiling

 14. neuromantic

  Ама колко е готин само народния любимец (от линка на Б. Павлов). Веднага се чул с Путин и му наредил да направи отстъпки. Провинциалното бабаитче се изправя срещу Големия Брат, който му насвива сърмите и му хвърля една коричка хляб, а нашия отива в селската кръчма и разказва как е извил ръцете на гиганта и му взел хляба от ръцете. Самохвалства от такъв порядък, раздути от медиите до нелепост, са и причината изобщо да стане премиер…

  Reply
 15. Григор Post author

  @neuromantic: И да падне след това също.

  И в немалка степен и да не спечели изборите с абсолютно мнозинство, защото все пак вършеше нещичко, за разлика от предишните. Ако си имаше и мярка на устата…

  Reply
 16. neuromantic

  Падането му беше единствения възможен изход за оставане в политиката. Ако беше упорствал като сегашните, та да изнерви тотално всички, на изборите щеше да хване по-малко и от Атака…

  Вършеше не нещичко, а много неща, факт, и всички в ущърб на бизнеса, икономиката и правовата държава. Ако не мислиш така, ми посочи един икономист или юрист, който аргументирано демонстрира, че тулупа е полезен за държавата. Да не забравяме също, че именно той изгони от редиците си и разумният икономист Трайков и фанатичният финансист Дянков, на който дължахме прословутата си дисциплина.

  Reply
 17. Григор Post author

  @neuromantic: Падането му наистина беше печелившият му ход – доказа се на изборите. Но не споделям, че вършеше само лоши неща. Все пак имам собствен бизнес и следя как и защо вървят нещата около него, така че имам някаква представа.

  За Трайков като разумен икономист бих дал и за и против. Дянков обаче е кръгъл идиот и до голяма степен на него се дължат „Бойковите“ закъсвания. Само един пример, за който не е нужно да си икономист, за да го разбереш. Още като дойде Дянков, първият му съвет беше да не се плати на бизнеса за два месеца, за да се спести 1 милиард и да се върже бюджетът. Резултатът? Бизнесът се стисна, уплаши се и рязко сви дейността си. За следващите три месеца бяха недосъбрани като ДДС и други данъци върху дейността над 1 милиард лева – икономисаното се стопи и отгоре. А неплатеният 1 милиард продължаваше да бъде дължен… Наистина ми е непонятно колко тъп и самоуверен трябва да е някой, който претендира да е икономист, за да спретне подобна умонепобираема глупост. Аз не съм икономист, но не мога да си представя колко трябва да съм пиян или зашеметен, за да предложа подобна стъпка. (Че Бойко го послуша пък говори за неговия идиотизъм, но това е друга тема. И поне се поправи, ако и късно. Не случайно единственото категорично обещание на ГЕРБ за изборите беше, че Дянков няма никога повече да бъде техен министър.)

  Reply
 18. neuromantic

  Е, ок, сам признаваш, че Дянков е бил лош ход, най-малкото заради ДДС-тата. Но Дянков напусна чак в края на мандата на ГЕРБ. Въпросът е, защо приемаш да дадеш доверие на човек разчитащ на светата рулетка да извади правилния избор? Ако премиерът не разбира какво се случва в държавата, и играе наслуки, то кой? Да пробваме всички възможни шансове, за да разберем правилния път е от компетенцията на статистиката, но не мисля че подобни експерименти трябва да бъдат извършвани върху хора. Най-малкото може да отнеме години за уцелване на правилно решение. С цената на много жертви. Докога с методите на сляпата еволюция? Имаме и по-добро.

  Reply
 19. Зелен Бетон

  @neuromantic и Григор: Като ви чета как си приказвате, не мога да се стърпя да не се обадя 😉 По две точки:

  1) Незабавната оставка беше не само най-разумният, а и ЕДИНСТВЕНИЯТ ход на Борисов. Даже си мисля, че той нарочно провокира нещата с онова „окървавяване“, за да я изтегли още малко по-рано.

  Ако не беше подал оставка, не само нямаше да е в политиката, а по всяка вероятност щеше да е в затвора. Вече. Сетете се как още февруари Доган (по време на пластмасовия атентат) натъртваше, че „демокрацията трябва да се защити на всяка цена“, допълвайки „включително с цената на непризнаване на изборите“(!). Спомнете си катастрофално-драматичното говорене на БСП и ДПС, което започна още през декември, нараствайки в кресчендо до неколкократните опити да се прокобява „държавен преврат“. Ако Борисов беше закъснял с оставката, напрежението бързо щеше да се нагнети, щеше да има повече от няколко разкървавени глави, и мнозина щяха да повярват, че ББ иска да установи диктатура.

  Примерно, какво би станало, ако Борисов беше се запънал биткаджийски, твърдейки „хората са ме избрали“ (както твърдят сегашните) и тогава беше гръмнал костинбродският фишек? Безредици, извънредно положение, принудителна оставка (при което Плевнелиев щеше да се види принуден да застане на страната на БСП и ДПС). Сега повечето знакови лица на ГЕРБ щяха да са на топло като превратаджии, ГЕРБ щеше да е изчезнал окончателно, а Станишев и Местан щяха скромно и гордо да примигват от екрана като спасители на нацията… Парламентът щеше да е повече от 2/3 БСП и ДПС с единствена опозиция „Атака“. Мечта… 🙂

  Между другото, имам натрапчивото усещане, че идеолозите на този сценарий още не са се отказали да използват готовата вече идея (която сигурно е мислена в детайли и им е жал да я изоставят). Само че в момента умуват как да изкарат протестиращите превратаджии. Което, особено при този неочакван профил на протеста, е практически невъзможно – и това е една от причините всичките са толкова нервни.

  2) По времето на Дянков държавата имаше не финансов министър, а главен счетоводител. На Дянков акълът му е такъв – счетоводителски. И професионалният му опит също: в СБ се е занимавал със закъсали държави.

  Навремето в завода имахме един несменяем главен счетоводител. Несменяем, защото беше перфектен в три неща:
  а) да прибира пари отвсякъде и колкото може повече;
  б) да се кълне, че пари няма – и да не дава до последно (освен ако Главният не нареди);
  в) да се грижи всички фактури да са по папките, всички папки да са подредени и да са заключени в шкафа.

  Дянков всъщност беше избран точно затова, че е такъв. България имаше крещяща нужда от някой, който да издири фактурите и да ги сложи по папките. Особено в състоянието „куче влачи – диря няма“ след тройната коалиция. Затова през първата година-две гл. счет. Дянков беше по-скоро полезен, отколкото вреден. После обаче стана обратното. Защото издири фактурите и събра парите (поне донякъде), и вече трябваше да започне да дава. А нито той имаше желание да го прави, нито пък Борисов и останалите около него имаха хабер как се харчат разумно държавни средства. И подхванаха мантрата за финансовата стабилност, за да прикрият неспособността си да управляват държава.

  Reply
 20. Петър Петров

  Аз пък мисля, че Дянков добре се погрижи за финансите. Бюджетът е точно това — виждаш колко пари можеш да похарчиш и не ги превишаваш. Ама трябвали още — еми много жалко. Парите винаги не стигат. Другият подход е на разглезена пикла — трябват ми пари — взимам заем! Те сега ми трябват, сега взимам, пък после ще видим. Може и да измисля нещо друго.

  Това, че Дянков/Борисов е забавил плащанията към фирмите 2 месеца си е гьонсуратлък и демонстративна простотия. Ако тогава беше направен протест и от 5000 човека само, дори два пъти в една седмица, щеше да се “отпуши” плащането. Тогава протестирането беше зачитано. А сега — полицаи съставят актове и привикват протестиращите на разпити.

  Комунисти не са тези, нямат нищо общо. И английската кралица биха подкрепили, ако от това ще вземат пари. Червени са и са единствено безскрупулни престъпници. Мафия — тяхната мечта.

  Reply
 21. Григор Post author

  @neuromantic: Аз пък мисля, че нямаме по-добро от еволюцията. Ако познаваш някой икономист, за който Господ Бог ще слезе лично от небето да даде гаранциите си, кажи. Защото такива, за които ти, аз или някой друг ще даде гаранции – то и за Дянков доста народ дадоха. Само че излязоха криви. И за признаването, че не е читав – можеш да го намериш в блога ми в записи от онова време, в абсолютно директен и възмутен текст.

  @Зелен Бетон: Сегашните са в точно същото положение като Борисов в началото на годината, но не го разбират. Продължат ли протестите срещу тях до края на годината, Бойко ще се върне на бял кон. За ужас на много хора, включително мой – малко по-добър е от БСП просто защото е популист и страхлив, а това е защото не държи цялата власт здраво в ръцете си. Върне ли се на бял кон, ще я държи. И тогава не само Станишев и Местан, а и аз ще треперя от него… Лошото е, че Станишев и Местан това не го разбират. Или още по-точно го разбират, но не могат да си позволят да се предадат пред Първанов.

  За Дянков и СБ – чувал съм от икономисти, че няма закъсала държава, в която той да е бил и да не я е оставил още по-закъсала, въпреки кадърната и умна работа на колегите му. Не знам дали е истина; като гледам как се справя тук, нищо чудно. В една човешка глава рядко има достатъчно материал за голяма уста и за мозък едновременно, а устата на Дянков е ама наистина голяма.

  @Петър Петров: Не съм съгласен за Дянков. По тази логика идеалният финансов министър би бил първият пенсиониран казармен старшина. Аз обаче все си мисля, че за тая работа трябва повече акъл от този на старшината… Иначе за комунистите съм 100% съгласен.

  Reply
 22. neuromantic

  Зелен Бетон, само мога да съжалявам че твоята точка 1 не се е сбъднала. Ако ГЕРБ беше изчезнал окончателно, това щеше да е една добра новина за джунглата. Мисълта, че “експерти” като Лилето Павлова чакат притаени като бомба със закъснител, за да ни посипят отново с безкрайната си тъпотия, ме ужасява. Няма по-гадно нещо за мен от простаци на власт, това е пълен кошмар. Такива ще те прегазят, добродушно ще ти се извинят докато умираш в мъки (и то ако не ги дразниш много в това време) и на следващата минута ще похъркват спокойно. Пак казвам, имам личен сблъсък с потенциала на ГЕРБ и толкова прости, арогантни и брутални хора не бях виждал. Те работят на принципа “като говориш с мен ще мълчиш” и “всичко което аз не знам, не съществува (т.е. почти всичко на този свят)” се чувстват велики само защото са седнали временно на престола. Когато паднат започват едни сълзливи мелодрами, чак да ти се доповръща от долнотията им и липса на всякакво достойнство.

  По точка 2 – Дянков само счетоводител да беше, орден да му връчиш. Не разбрах как стана така, че по неговото уж стиснато време държавните дългове са нараснали с 4 милиарда (а сега всички реват че комунягите взели един). Ама нали трябваше да се струпват тухли и да се режат ленти. За реформи пари не дадоха, ама за харчене равни нямаха (щата на МВР беше утроен например – т.е. вместо качество, количество). Дянков също така открадна два милиарда от здравната каса, за да запълни зейналия бюджет. Изобщо много геройства извърши. И не защото е смятал, че е редно. А защото така е наредил шефа му. Нека не забравяме кой е той.

  Григор, не става въпрос за единични имена, които да конкурират еволюцията. Става дума за разум. Той е нейното създание и той я подобрява. Когато много на брой образовани и умни хора са на мнение, че в самолета няма пилот, значи много вероятно е точно така. Няма нито една възможност, при която един невеж пожарникар и охранител, да е повече наясно за случващото се от разума. Защото ако имаше, би трябвало да се замислим дали да не сложим за премиер един орангутан, разчитайки на първосигналните рефлекси, да уцелят правилните решения. Възможно е също, да играем на руска рулетка за пари. Това е и най-изпитаната схема на еволюцията. След хиляда години може и да станем държава. Проблемът (освен планината от трупове), е че живеем в глобално обвързан икономически свят и никой няма да ни чака. Животът е конкуренция, а грубата сила, която навремето ловеше мамути и ни пазеше от вражеските групировки дето искат да сложат ръка на контрабандата, вече не е актуална.

  Reply
 23. Григор Post author

  @neuromantic: Това, което наблюдавам в обективната реалност, е че орангутанът направи за държавата повече насред криза, отколкото умните и мъдри хора на върха на финансовото изобилие. Обясненията могат да са много и всякакви. В момента обаче, в който обясненията се разминават с реалността, в тях вярват само хората, които не живеят в реалността. Пък аз съм вече дърт човек, срамотно е да живея в алтернативни реалности.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *