Заплащането

Ако някой не е забелязал как основните големи поддръжници на Бойко Борисов внезапно се отметнаха от него преди изборите, значи наистина не се интересува от политика. А за мен този момент е интересен.

Не че Батман не си го заслужаваше. (И като гледам, май продължава да не е осъзнал, че който си ляга с плъхове, се събужда изгризан. Което ме кара да мисля, че не заслужава вече и капката доверие, което му дадох.) Но ми е любопитно какво заплащане е било договорено – и какво ще бъде дадено – на тези, хм, личности. Защото такива като тях няма безплатно да преведат майка си през улицата. А каквото ще им се плати ще бъде извадено познайте от чии джобове? С гаранция не тези на БСП, ДПС, Атака или Орешарски. Такива като тях не дават, те само вземат. Ще бъде извадено от нашите джобове. И по-конкретно твоя и моя, драги ми читателю. И ще е отишло да прави мафиоти богати – перфектната рецепта те да доят джобовете ни и занапред.

За Бареков си беше ясно по начало. Микроскопична душица с големи амбиции, той е елементарен за мамене и въртене около пръста. Нищо чудно да се е продал дори само срещу евтината популярност около предизборната измама с „бюлетините“. И да, с пълна сигурност очаква да получи повечко, след като играта успя и мафията си върна властта. Само че дали ще го получи може да е въпрос единствено за някой, който е живял в друга вселена и не познава мафията ни. Прекалено дребен и тъп е, за да бъдат коректни към него. Ако достатъчно старателно лиже задниците им и занапред, може и да вземе още някоя трохичка, но не ми се вярва. Дори въпросните задници ги е достатъчно гнус от езика му, за да му откажат.

За Волен Сидеров също беше очевидно веднага. Още преди пленума на БСП, на който ковчежниците им се бяха оплакали как Волен им излиза все по-скъпо на всяко гласуване. Все едно не е ясно какво и в какви суми може да събере атакист и депесар. Да, получи си заслуженото – докато той е в Атака, те повече няма да влязат в парламента. Избирателите им няма да им простят тангото, да не кажа нещо по-невъзпитано, с ДПС. А и не само те – подобна политическа нечистоплътност впечатли дори виделите много българи… Той обаче не ме безпокои. Въпреки че тъпче гуша като за последно, ще натъпче надали и стотина милиона. По десетина-петнайсет лева на глава от населението – не е приятно, но се преглъща.

За Цветан Василев вече се разбра – държавата ще се откаже от златната акция в БТК и Вивател. Което прави Василев мажоритарен, да не кажа почти едноличен собственик на Виваком. Как ще се отрази това на ситуацията при съобщителните оператори оставям да се сетиш на теб, читателю. Ако ти е трудно, пробвай да се замислиш защо Василев е поискал именно такава цена, какво и как ще изкара от нея и от чии джобове ще излезе то. А, и понеже той е истински играч и умее да се пазари, бих очаквал да получи още и още луксозни облаги. Примерно създаденото от Бойко Борисов правило държавните организации да си държат парите в неговата банка да остане непокътнато, въпреки всички (напълно заслужени) плювни, които тройната ламя изля по адрес на Борисов за това. И въпреки готовия план на служебното правителство да го забрани, който с идването на власт на БСП и компания мигновено бе шкартиран.

По-интересен ми е Делян Пеевски. Обещанието да му подарят ДАНС очевидно се провали – Евросъюза и НАТО поставиха ултиматум, с който дори Орешарски не можеше да не се съобрази. Че Писанчев ще е марионетка на Пеевски няма да се сети само току-що падналият от орбита. На Пеевски обаче това надали ще му е достатъчно – той е от по-простичките и директни типове. Да ходи с пистолет, охрана и луксозни джипове може и сега – мечтата му е шефовете на полицията, вместо да му щракват белезниците, да му козируват и да му изпълняват прищевките. Ама не чрез посредник, това е за ония философи от „Монтерей“ – той би го искал лично. Да седи, да ги командва в лицата и да се кефи как му рапортуват и изпълняват… Така че каквото му е дадено вероятно нищо не му носи, а той надали ще се примири така. А тези, които го купиха, не са идиоти. Няма да искат той да им забие нож в гърба при първа възможност, а той с гаранция ще го направи, бива го в тая дисциплина. Ще трябва да му платят нещо друго вместо ДАНС. И искам да знам какво е.

—-

Като написах всичко това, ми хрумна едно интересно предложение. Ако правителство окраде държавата, откраднатото да се плаща от гласувалите за него избиратели. Заедно с негласувалите – щом са позволили това правителство да получи властта, и те са съучастници и е редно да си платят. Не знам колко ще трябва да платя аз заради това, че гласувах за Бойко Борисов, но вероятно ще е по-малко от моя дял (чрез данъците ми) за откраднатото от тройната коалиция за първите ѝ 100 дни. Почне ли българинът да си плаща за тъпотата и мързела, много бързо и ще поумнее, и ще престане да го мързи. Че поумняваме, когато нещата опрат физически до джоба ни, когато видим с очите си как вадим пари от него и се прощаваме с тях, е чудесно качество. Време е да го използваме за добро.

10 thoughts on “Заплащането

  1. Петър Петров

    По тия места е обичайно щом някой няма пари, да не плаща. Такъв се смята за жертва и ощетен, понеже “Той Няма!” Така че и да не гласува, пак няма да плати. Понеже “Той Няма!” Същият той не си плаща нито глобите за превишена скорост, нито актовете за чалга в 2 нощес, та за някакви си избори. “Той Няма!” и повече не му досаждайте. Бай Ганьо същи, “имал си бол пари — платил си”. Това с парите е съдба, от него нищо не зависи, той все е жертва. В Библията пише: “Ако някой няма пари да плати дължимото, самият той да бъде продаден за роб и с парите да се плати”. А римските инженери са заставали под моста преди да премине първия легион. Днес “Той Няма!”

    Лъже мръсникът, преяжда с луканка! Или поне препива с ракия.

    Reply
  2. Георги Георгиев

    По тия места е обичайно щом някой има много пари да не плаща. Такъв се смята за тарикат и победител, понеже “Той Има!”. Същият той не си плаща нито глобите за превишена скорост, нито актовете за чалга в 2 нощес, та за някакви си избори. Бай Ганьо същи, “имал си бол пари — платил си”. Това с парите е съдба, с тях се е родил. В не написаната библия на новобогаташите пише “Не давай, ако не ти се връща в много пъти повече”.

    Reply
  3. Кирил

    Важното е, че Василев и Пеевски продължават да си живеят ненаказано.
    Все пак Бареков си получи „славата“ и Сидеров си показа истинското лице.
    Борисов ми е симпатичен, защото от всички политици от прехода само той наистина свърши нещо и най-вероятно ще свърши нещо и през вторият мандат.

    Reply
  4. Шapкан

    ми купете си една пушка, платежоспособните, и ги накажете бе. Да не чакате техните авери да ги накажат вместо вас?

    Reply
  5. Кирил

    Започнем ли така за 10 дни ще сме се превърнали в бананова република.

    Reply
  6. Григор Post author

    @Кирил: Като гледам колко се поучи Борисов от грешките си през първия мандат, се поразочаровах доста от него. Но и ще следя дали все пак няма да го удари метеорит по главата и да му дойде акълът. Надеждата умира последна… Друго, заради което бих го избрал, е да гледам сеира на Василев и Пеевски. Дори ако той няма намерение да им отмъщава, те няма да го повярват. Любопитен съм какво шоу ще сервират.

    @Шаркан: Техните авери ще ги накажат далеч по-бързо, сигурно и най-вече огнестрелно от нас.

    Reply
  7. Шapкан

    а сега не е ли такава тази “република”? с тая разлика, че банани не изнася, но внася домати.

    и като ги накажат, ще останат на тяхното място. И някои пак ще открият в това “малко зло”, хмък.

    Reply
  8. Жилов

    @Шаркан

    Не, не е. Последният път като се разхождах в София, не съм виждал трупове на хора, оставени по улицата, и, както вече споменах, дори пенсионерите не обират плодовете и орехите от дърветата. Освен това няма нищо лошо в това, че се внасят домати. Сега всяко малко магазинче е пълно с неща, които преди 25 години ги нямаше в цялата държава.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *