Протестът на стотния ден

Днес правителството си писа „много добър“ за първите си сто дни управление. Чудя се каква ли е причината да не е отличен. Сигурно понеже не успяха да назначат Пеевски. (Мръсните капиталисти попречиха, мамка им!)

Сума ти сайтове пуснаха анкети колко му пише народът. Резултатите на всички са изумително сходни. Какви са точно – проверете сами, ако не се сещате.

Съответно не закъсня и новият отчаян вой на комунисти и криптокомунисти по стари ноти: „Ама вие искате ГЕРБ и Бойко! Други алтернативи няма!“. Отначало не се сдържах и в един-два блога на приятели обясних защо този вой е лъжа. Срещнах в отговор този характерен вид глухота, който подсказва, че отсрещният знае нещата по-добре и от теб, но му изнася да се прави на ударен… Какво щяха да правят партизаните, антифашистите и искрените комунисти днес, ако бяха живи, е риторичен въпрос. Какво представляват при това положение днешните комунисти – също. (Подсетка: не са буржоазия. Нито капиталисти. Обикновена олигархична мафия са.)

В събота, от 19:15, ще е стотният ден на протеста. Юбилеен. И смятам да отида на него, както и на всички досега, на които съм смогнал. Искам да съм един от тези, които ще кажат открито какво мислят за тези сто дни.

(Например че това не е рекорд за най-дълготрайният масов политически протест в историята на Европа. То е рекорд за най-гьонсуратско правителство в историята на Европа. И е вероятно единственият протест срещу правителство в най-новата история на Европа, който бива подкрепен на десетки места от съответните емигранти из всякакви чужбини. С изричното предупреждение, че махането на това правителство е начинът тези емигранти да обмислят възможността да се върнат и да помагат на страната си.)

Имаше ли положителни постижения това правителство? Ако трябва да бъда честен – да.

Обедини огромната част от българите. Да, срещу себе си. Да, с Делян Пеевски в ролята на обединителна фигура. Но наличният факт е, че го направи, и че подтикна българите да узряват като гражданско общество. Колко ще узреят – не знам. Но не се шегувам, че това е положително постижение. И Бойко Борисовите мераци да замести кадесарската мафия със своя не звучат благородно, но ги смятам за положително като краен резултат постижение. Или поне за (неуспял) опит за такова. Така че е редно да съм справедлив и да призная плюс и тук.

Демонстрира за пореден път кой в политиката служи на кадесарската мафия. И на какво е готов по нейна заповед. Ясно и видимо за всички. Да, не всички ще го разберат – някои хора можеш да ги лъжеш завинаги. Много обаче не можеш. Поне една полза от това – реалното изпадане на „Атака“ от политическата сцена – според мен е много положително развитие. Очевидно някои хора са се излекували от вярването на лъжи. (Да, и този ефект надали в това правителство са го желали. Но е налице – give credit where credit is due.)

Показа до каква степен българската олигархия е вредна за българския народ. Например с каква лекота и удоволствие подкрепялите една власт олигарси я предават и се лепват за противниците ѝ, ако им се обещае да си напълнят малко повече джобовете от нашите. За немалко хора това не е изненада – но винаги е добре да прогледнат още някои.

Показа колко лошо е да се раздават пари на хората без нищо в замяна. Как единственият резултат е нови дългове, които същите тези хора ще трябва да изплащат с лихвите. Накратко – колко вреден е злокачественият популизъм.

(Една от темите, които все не намирам време да опиша покрай тези протести, е за експеримента за социално строителство и подкрепа в Сейнт Луис, САЩ. И толкова още други неща чакат да напиша за тях, и ги забравям… Хора бе, дайте да го свалим най-сетне това правителство, че да пиша пак за хубави и интересни неща!)

Разчепка някои от мръсните дела на ГЕРБ. (И съчини и изфабрикува два пъти по толкова. Но да кажем, че при такова правителство човек може да си затвори очите пред подлости и фабрикувано очерняне, не са нищо извънредно като за него.) Честно казано, някои от тези дела ги подкрепям – например подслушването на министрите. Като знам какви ги върши типичният български министър… (Впрочем, и публичността на заседанията на Министерския съвет и Народното събрание също ги подкрепям. За тях ще чакам да чуя не-хумористични обяснения защо ги отмениха.) Но все пак е добре, че някои неща ще се разчепкат. Напълно съм склонен да вярвам, че наш Батман е подслушвал всеки, когото е подозирал, или пък се е боял от него.

И още положителни постижения мога да изброя. И не иронизирам – наистина ги смятам за положителни. Но въпреки това съм склонен да искам оставката на това правителство. Просто е вероятно единственото нещо на този свят, което може да бъде по-лошо дори от ново правителство на ГЕРБ. Такова правителство е оскърбление към всеки българин, който е способен да мисли и да изпитва срам.

И в събота ще го заявя на протеста.

38 thoughts on “Протестът на стотния ден

 1. Делибалтова

  Късмет, че съм свободна. Ще отида. Наистина се чувствам оскърбена и засрамена.

  Reply
 2. Валентин Стойков

  Бройте ме и мен за протестиращ. Въпреки, че не бих ходил до парламента да ме бият полицаите. Протестирам тихичко и кротичко – пиша мъдрите си мисли в блога:

  Планът “Орешарски” – щял да създаде по-добра среда за правене на бизнес…
  Шок и ужас: данъчни с униформа ще ни спират на пътя – катаджиите вече ще имат конкуренция!
  Още антипазарни закони – ще въвеждат минимални ренти на земите от 2014 година

  Reply
 3. Виктор

  Чета аз, чета, в някои неща вниквам, за други не ми стига акълът. Но рекох да ви подсетя, че мнозинството хора в България, според мен, имат демокрацията за нещо лошо. И като някой от вас помене, че е за демокрация, тутакси мнозинството го отписва… За съжаление. Другарите, или които са там, успяха да набият на хората в главата, че демокрацията е нещо лошо. По-добре според мен да не употребявате тая дума, когато може. Все още справедливост, равенство и братство, откъде беше това, от френската революция ли, е по-приемливо в главите на мнозинството. Или да речем народовластие, мдаа… Наскоро ми попадна и някакво изследване на някакви хора ли, организация ли, че много младежи искали Тодор Живков, разни други неща, че бъркали ГУЛАГ с нещо си, и че не знаели, моля ви се, за горяните. Направете си един експеримент, попитайте някои от най-близките ви знаят ли какво е това горяни. Ей ме и мене, интересувам се, чета, отпреди 40 години се интересувам, питам, радиостанции на къси вълни съм слушал, обаче чак преди две-три години разбрах какво е това горяни, пък и тогава го чух изобщо. Не знам как и какво, но ми се струва, че когато огромното мнозинство от нашия народ хабер си няма от понятия като демокрация, политика, държавно управление, то излиза, че стотина-двеста души си говорим ей така напразно. Съжалявам за песимизма. Много от моите познати, които имат представа от това поне какво е гласуване и партия и управление, казват, че няма да гласуват, че задължителното гласуване не е хубаво, че откъде накъде, няма пък да гласувам, защо ще го правят задължително, 20 години гласувам и какво… Но да не съм изцяло песимистичен, вижте, моля, колко е красиво на вън, обагрили се дърветата в разни есенни багри, листата като килим по земята, тихо, не е жега, едно такова хубаво.

  Reply
 4. emo

  Така е… Според проучвания около 2/3 от населението са русофили, което в 99% означава – съветофили.
  Тези хора по принцип смятат, че либерализма и демокрацията са оръжия на злото пренасяни и внедрявани от Сорос и други евреи, насочени са против СССР и Русия, и България в частност, понеже България е длъжна да е съюзник на Русия.
  Който не смята така е турска подлога или евреин.

  Reply
 5. emo

  45 години това беше пропаганда, несъгласието с която се смяташе за предателство. следащите 24 години тази пропагандата продължи необезпокоявано, макар вече несъгласието с нея да не се наказва юридически. Това е доста тъжен факт.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Виктор: Най-нормално е. Другарите го набиха в главите на хората по един много прост начин – като построиха демокрация и капитализъм по комунистически начин. Като олигархична мафия. Естествено, тази мафия е точната противоположност както на демокрация, така и на капитализъм, само че хората вярват на каквото виждат. И са прави.

  А за пейзажа… Викторе, Викторе. Смайвам ти се и ти се възхищавам за пореден път, отдавна вече съм забравил за кой. И сигурно не за последен.

  @emo: Ако знаеш колко ми се иска да имаше две Българии – една за хора като нас и една за хора като тях. И нашата да НЕ приема емигранти от тяхната…

  Reply
 7. Виктор

  🙂 Хаха, Григор, шегувам се. Сетих се как преди няколко години, когато малко така повоювахме с ИК “Труд”, ти беше написал нещо такова, че тука в интернета нерви, а пък вижте навън какво е… тогава май беше пролет. Та по тоя повод написах клишетата за есента. Прочее после чак чух, че днеска почнала астрономическата есен. Е, септември не можа да е май, ама така е то, бавно се просветлява прост народ. Може би е сега подходящото време да отидем да видим парка Враня. Да видим как някакви царе го направили, пък после 50-60 години други го ползвали. Но това за ползването едва ли идва на ум на много хора, всеки си вика, че е на царя.

  Reply
 8. ~!@#$%^&*()_+

  @григор, приказките за неправилно построената демокрация, не ти ли напомнят на приказките за неправилно построения комунизъм?

  Reply
 9. Григор Post author

  @~!@#$$%^&*()_+: Не, не ми напомнят. По една проста причина – правилно построена демокрация сме виждали, а правилно построен комунизъм не. (И не очаквам да видим.)

  Reply
 10. Шapкан

  къде сте виждали правилна демокрация?
  кога е имало комунизъм?

  толкова приказки “против комунистите” – а всъщност потвърждения, че всички свято вярват в БОЛШЕВИШКАТА* пропаганда, и от нея градят своите “критики”, или искат “покажете работещ модел”. Първо покажете работещ капиталистически модел, покажете работеща според бляновете ви представителна демокрация.

  ————
  болшевизъм – извън предразсъдъците, е: държавнокапиталистическа икономика (монополизъм, доведен до своя логичен завършек), централизирано държавно управление, подчинено на всички видове монопол на една партия.
  В този си вид системата рязко противоречи на собствените си догми от свети Карл Маркс. Обаче това не е “грешка”, а естествен резултат от залагането на държавността да “построи светло бъдеще”.
  Ами, няма да го построи. Бакунин го е казвал още преди век и половина. Нито в среда на конкурентен пазар (максимум облаги за бизнеса, стремяща се към минимум гаранция за трудещите се), нито в среда на държавна икономика (доминиране на чиновници и партийни функционери над бизнеса). Среден път? Глупости на търкалета.

  —————–

  Reply
 11. Жилов

  къде сте виждали правилна демокрация?

  Въпросът е абсурден, в биологията би бил формулиран така: “Къде сте виждали безупречно човешко тяло, което не боледува и не се наранява?”.
  Такава безупречност няма, има просто достатъчно добри условия, например там, където мисля да емигрирам – в Канада или UK.

  кога е имало комунизъм?

  Реално това е пак същия въпрос – “Кога е имало безсмъртие?”

  или искат “покажете работещ модел”. Първо покажете работещ капиталистически модел, покажете работеща според бляновете ви представителна демокрация.

  Тяло, което живее 80 години, работи.
  Тяло с претенции да е безсмъртно, но непоказало способност да се измъкне дори от бебешкото си състояние, не работи.
  Човек, който иска да се откаже от биологията на това тяло, без дори да разбира колко много жизненоважни неща прави тя, е много заблуден.

  Пазарът е необходимо условие и за свобода, и за справедливост.
  Разбира се, перфектна свобода и справедливост (че и безсмъртие) няма и няма как да има, но за това може да благодариш на правилата на Света, който е базиран на конфликта между противоречиви същности, не на капитализма.

  Reply
 12. Шapкан

  ~!@#$%^&*()_+
  ами работещ според илюзиите ви капиталистически?

  анархистки е имало – само че някои го смятат за “провален”, понеже е бил разстрелян в гръб и в лице.
  (да се чудиш защо при това положение не харесват мутрите, щом косвено за “успех” приемат именно силата на тоягата…?)

  Reply
 13. Шapкан

  жилов, отдавна разбрах, че си тъпанар.
  Не се мъчи да ми го напомняш. Грей с нечия друга отразена светлина.

  Reply
 14. Любо Николов

  Комунизъм – доколкото може да съществува – е имало при Сталин и Хитлер. По-нататък съществуването му е възможно само при непрекъсната оруелизация. Ако тази дейност се води упорито, възможно е създаването на едно немислещо и щастливо хомогенно общество, което постепенно да запада до превръщането си в стадо.

  Reply
 15. Жилов

  Демонстрира перфектно валидността на идеите ти, направо трябва да се закачи в рамка. Отгоре на всичко си и източник на светлина, като дълбоководната риба въдичар може би…

  Reply
 16. Жилов

  ами работещ според илюзиите ви капиталистически?
  анархистки е имало – само че някои го смятат за “провален”, понеже е бил разстрелян в гръб и в лице.

  Има работещ капиталистически модел – работещ достатъчно добре. Не съвършено, защото не сме в рая.
  Ако това бяха две коли, щях да заложа на тази, която успешно е изминала стотици хиляди километри, а не на тази, която е експлоадирала. “Ама те от конкуренцита я застреляха…” Да, а по време на соца за бедността бяха виновни вражеските агенти, предателите, и четирите годишни времена.

  Reply
 17. Black Wolf

  Не мисля, че е постигнато някакво обединение на “огромна част от българите”, както твърди г-н Гачев. по-скоро даже обратното, бяха поставени нови рубежи на разединение. Определена част от българите се консолидираха, това е вярно, но каква част от всички е това? Не мисля, че е достатъчно голяма критична маса, за да промени нещо. И е твърде неравномерно разположена – в столицата. Провинцията дори не знае какво точно става. Или знае, че “някакви в София искат нещо”. И по стар рефлекс се настройва срещу “някаквите в София”. 😉
  Не знам кой малоумен кретен измисли фразата за “умните, красивите и богатите”, но това още в началото тури ножа на протестите и по дифолт отблъсна голяма част от хората в провинцията.
  Според ме правителството си се бетонира и като нищо ще си изкарат мандата, а после може и нов. Защото т.нар. “дясно” дотогава съвсем ще закихне, няма и да се сещат за него. 😉

  Reply
 18. Любо Николов

  “Не знам кой малоумен кретен измисли фразата за “умните, красивите и богатите”, но това още в началото тури ножа на протестите и по дифолт отблъсна голяма част от хората в провинцията.”
  Знае се кой. Кутев и неговият център за “черен пиар”. А конкретно фразата е от една статия на Дърева.
  Но това е отминал етап. В момента активно се набляга на “протестиращите серат по жълтите павета”.

  Reply
 19. Петър Петров

  Е, чак пък цял мандат 😀 Те и целево не мислят да се задържат толкова. И за “някаквите в София” не е вярно, виж в Търново какво става. Отделно, че Атака се самоуби демонстративно. Определената част от “българите”, която “се консолидира” са тези “българи”, на които им пука. Това са българи, канадци, холандци, германци и всякакви други, които видяха, че не са единици, а няколко десетки хиляди единици. А тези, които се интересуват само от цената на бензина, но по принцип са против “скапаната държава”, са консолидирани отдавна. Те са “материала”, който го има “сега всеки ден, всеки час”.

  Reply
 20. Григор Post author

  @BlackWolf: Огромната част от българите се е обединила срещу това, че не ѝ трябват престъпни политици. Остава единствено да разбере, че дали политиците са престъпни или не зависи от нея, и че ако иска да не са престъпни, трябва – о, ужас – да се потруди. Оттам нататък, дали дясното е закихнало или не няма значение. В съвременността няма леви и десни политици с капаци – нужна ли е дясна политика, и левите политици я изпълняват, и обратно. А това е, което е важното.

  @Любо Николов: Защото нашият протест никога не е оставил след себе си бунището, което оставят комунистическите протести. А както знаем, истинският комунист се познава по това, че обвинява другите в своите грехове. Защото знае, че по-долно и позорно от него няма.

  Reply
 21. Шapкан

  Любо Николов,
  умен човек си, защо повтаряш клишета на тъпанари за “комунизма”? И ти ли си жертва на марксистката пропаганда?

  Reply
 22. Любо Николов

  Шаркане,
  Вероятно не си ме разбрал.
  Казвам, че комунизмът е невъзможен. Най-много да стигне до тоталитаризъм, а евентуално с много усилия – до пълно унищожаване на човешката същност.

  Reply
 23. Жилов

  Днес като видях предложението на общинския съветник от ДСБ за ограничаване броя на такситата, си дадох сметка колко е дясно дясното…

  Reply
 24. emo

  не знам какво е предложенито ама сред бакшишите има много менте и боклук.
  може би ако въведат малко ред, ще се ограничат по естесвен път… а не някакъв бакшиш да ме пита къде е Младост 1

  Reply
 25. emo

  Иначе на протест ходих само веднъж, изглежда имам лека форма на агорафобия, ставами много изнервено в претъпкани автобуси или когато пресичам големи кръстовища и площади… Но определено не искам Гоце, Станишев и Доган 2.0 да управляват държавата. Нито този опртюнист Сидеров да се изживява като фактор. Така че, мерси на всички които имат нерви да ходят на протести

  Reply
 26. emo

  @Шаркан не че съм споменавал наредба някъде, но да в човешките общности е естесвено да се създават “наредби”
  А ако искаш да живееш в стадо, или глутница…

  Reply
 27. Шapкан

  естествено е, когато именно ОБЩНОСТТА създава правила, а не някакво малцинство да налага своите виждания на другите – и да репресира несъгласните.
  Точно каквото става и при диктатурите, и при представителната “демокрация” (власт на партийни върхушки над разделеното на електорти общество; адекватна е само пряката демокрация, която прилича на представителната единствено филологически), само дето “демократите” разиграват изборен цирк, за да получат “легитимност”, ама и диктатурите прибягват до подобни маскировки.

  (пряката демокрация губи същина, когато различните социални групи имат различни възможности, т.е. собственост над различни ресурси или привилегии да я управляват; пряката демокрация също така не функционира според централизираните схеми, каквито има даже в най-най-представителна демокрация)

  (да, не си споменал. Но одобряваш идеята за ограничаване, а това ограничаване става с наредба. Ако не ти харесва думата, намери друга, по-точна, смисълът не се променя.)
  (стадата и глутниците пак са общности, не им приписвай човешки емоционални обременености; провери/прочети какво е истинското положение в стадата и глутниците…)

  Reply
 28. emo

  Няма значение дали малцинство ще налага своите виждания или мнозинството. 100% съгласие е абсурдна глупост.
  Това което има значение е, степента в която налагащите своето мнение мачакат несъгласните с него.

  Reply
 29. Шapкан

  няма ли?

  кой говори за 100%? за това съществува федерализмът – за да не си пречат тези, които не са на едно мнение, да се групират свободно по степен на съгласие и да реализират проектите, които желаят.

  ами помисли дали налагащите не чачкат несъгласните. Самият факт на налагане е мачкане.
  Малко логика, де!

  Reply
 30. Black Wolf

  @Любо Николов, за съжаление фразата НЕ бе измислена от Дърева (тя само я използва в една гнусна статия) – фразата я беше измъдрил някакъв режисьор, участник в протестите (не е в никакъв случай червен, даже напротив). Абсолютно кретенско самовлюбено изказване.
  Още от началото една част от участващите в протеста интелектуалци внесоха едни привкус на елитарност, на “избраност”, която отблъсна доста хора, които не са по-малко интелигентни и учени от тях, но просто нямат хипертрофирано его. 😉
  Калин Янакиев сложи капака с фразата за количеството и качеството. Аз винаги съм твърдял, че интелигентност и православие са несъвместими неща, и проф. Янакиев го доказва… 😉

  Продължавам да твърдя, че хората са силно разединени и въобще не може да става въпрос за обединение. Обединението беше за първите 3-4 дни, до там. После хората започнаха да се оглеждат кои са тези около тях, с които се срещат на протестите. И аз бях първите няколко дни, но като се поогледах, видях, че тези около мен не са от моята “кръвна група” и нямам работа с тях. Идеята “всички срещу мафията” не е достатъчно силна, за да обедини достатъчно голям брой хора, защото мнозина се замислят над въпроса “Добре, ще свалим мафията, и после какво?” Примерно за мен е еднакво неприемливо на власт да бъде както сегашната Тройна коалиция, така и господата от Реформаторския блок. За мен са еднакво гнусни. За гербаджиите изобщо да не говорим… Партията, за която гласувах до сега влезе в Реф. блок и поне аз повече няма да гласувам за нея…

  Въобще забелязвам в протестиращите и техните говорители тенденция да си вярват, че желаните от тях неща са действителност. Много опасно самозаблуждение. 😉

  Reply
 31. Шapкан

  тъй де.
  всички свято вярват, че държавата наистина им е “слуга” (или че държава е равнозначно на общество, страна, родина), понеже самата тя така казва.
  И все са изненадани, че проблемите остават.
  Ще остават я – като не изключваш причинителя на проблемите, каквото и да правиш, както и да ги “решаваш”, те има откъде да никнат никнат никнат и да се забатачват забатачват забатачват… докато в същото време ДЪРЖАВАТА се чувства прекрасно насред този батак от проблеми – защото те НЕ Я ЗАСЯГАТ.
  (ха сега прочетете Адрешко на Елин Пелин и потърсете инфо за обстановката по онова време – 1903-та. На сума ти места ще срещнете оценки, че “държавата е във възход”)

  Reply
 32. neuromantic

  Black Wolf, ти си се обидил защото проф. Янакиев те е сложил в групата на качеството, на интелекта? Ти си се припознал в другата група? Колко мъка има по този свят, боже…

  Интелигентност и неинтелигентност са несъвместими неща.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *