За пиратството в Интернет

Цитирам тук изказването на един мой познат по въпроса – колкото точно успях да го запомня.

—-

Вчера ходих с детето до книжарницата. Оглеждам рафтовете – книгите все за убийства, престъпления, наркомани, мутри, предателства, кражби и подобни. Излизаме оттам, минавам покрай вестникарска будка – половината вестници и списания са пълни със снимки на полуголи мацки и недвусмислени заглавия. Другата половина – със снимки на напълно голи мацки и още по-недвусмислени заглавия.

Малко по-нататък заседнали на една пейка трима пияници и псуват така, че боята на пейката се лющи. Като минавахме, единият запрати назад празна бутилка, без да гледа. Добре че не ни уцели.

Прибирам се в къщи, включвам телевизора – някакво документално предаване как някакъв очистил не знам си кого за десет хиляди лева. Включвам на друг канал – война, камари трупове, някакви смазват от бой някакъв. Включвам на трети – някакво момиче било безследно изчезнало, издирват го. А, и някакъв дядо го измамили по телефона и го обрали до шушка. Пак превключвам каналите – някакъв с физиономия на ужасни белези кълца с метални остриета някого на парчета. В паузата рекламират не помня вече какъв алкохол.

Сядам да си говоря с детето как е минало училището. Скучно било. Освен когато Пенчо гръмнал една пиратка точно зад математичката. А, и някакъв батко от по-горните класове нещо крещял и буйствал, и биел всеки наоколо. Учителят по български пък им казал да кажат на родителите си, че са много зле до един и че който не ходи при него да взема частни уроци може и да не вземе годината.

… За какво беше темата? А, да. Интернет задължително трябва да се контролира! Иначе децата там ще се научат на разни лоши неща. Да пиратстват и прочее…

17 Responses to 'За пиратството в Интернет'

 1. Dr. Sebezov Says:

  Това трябва да се шерне във всички социалки. Лошо че не влизам в нито една от тях…

 2. Н. Янков Says:

  Това е текст от рунета.

 3. Петър Петров Says:

  …иии една диетична ко́ла, моля!

 4. Кирил Says:

  Вече забраниха хазарта в интернет. Следи се в кои сайтове сме влизали. Малко по малко контрола върху интернет се увеличава, без да ни питат искаме ли или не. Въпроса е в каква посока ще се променят нещата след няколко години.

 5. Любо Николов Says:

  Снощи като изключих компютъра, ми се праснаха 18 инсталации. Без да питат…

 6. Demococcus Says:

  Кога го забраниха хазарта в интернет? Преди месец гледах един познат как играеше на четири дъски едновременно (с това си изкарва хляба).

 7. Григор Says:

  @Demococcus: Съгласно българските закони сайтове, които предлагат хазарт, трябва да са официално регистрирани в България и т.н. Интернет провайдерите са длъжни по закона да блокират достъпа до всички сайтове, които не отговарят на това условие.

 8. skoklyo Says:

  @ Любо
  Ако съм разбрал правилно, оставил си включена опцията за автоматично актуализиране на Уиндоус, наистина е малко дразнещо понякога 🙂

 9. Любо Николов Says:

  Скокльо,
  Благодаря. Успокоих се.
  🙂

 10. Кал Says:

  След запека в предпоследния запис, този тук е направо очистителен… 😀 😀 😀

  (Гри, предлагам да наложиш едноседмичен бан на мъжкарската половина – така де, седем осмини – от списващите в блога. И да го налагаш поне веднъж месечно. Ще дадеш шанс на другата половина от читателите си – след такъв тон на дискусиите дали е останала и една осмина… – също да се изявяват. Което ще се отрази неописуемо благотворно и на мъжкарската половина. Както доказват, ахъм, редица изследвания за общуването и емоционалния интелект. (Неспоменаващи нито веднъж фикцията „духовен“ и тем подобни godwords. (Argh! Did I just say “God”?!)

  … Не, не, въобще не се смея. Мъча се да доизкашлям слузта, която ми се наля в последните 150 коментара…)

 11. Жилов Says:

  Този път ще се съглася с теб, Калине.
  А Григор е пример за странно балансиран човек. Не мога да го класифицирам по Юнг например. Аз се колебая между INTJ и INFJ, докато Григор като че ли е единственият човек, за който не мога да кажа с яснота в кое чекмедже попада.
  Интроверт ли е или екстроверт? Води ли се от интуитивни прозрения или предпочита да събира данни? Чувства или мисли, хуманитарни или технически неща предпочита? Осъжда (дава оценки) или просто възприема? Или успява да е от всичко по малко? Как го прави?

 12. Кал Says:

  Може да е „ролева игра“.

  Имам усещането (възникнало/подкрепено от житейски наблюдения :D), че всеки, който е наясно с различните категории – интересувал се е живо от тях, наблюдавал ги е, опитвал да разбере/съпочувства – може да ги „навлича“ в определени моменти. Къде по-успешно, къде – не. Къде умишлено, къде – под напора на контекста.

  Обаче се разфилософствах, а ми се ще да запазя лекото чувство, което ми даде тоя запис. Затова скачам на следващия. 😉

 13. Вени Марковски Says:

  Забавно. Източникът – тук: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=650814051608968&id=169808556376189

 14. neuromantic Says:

  Кал, ако смениш никнейма си с женски съм сигурен че никой няма да те различи от една повърхностна женка. Тогава ще можем да пообщуваме емоционално и да получим дългоочакваното облагородяване. Щото иначе ще вземат да дойдат някакви сериозни жени и да прецакат теорията ти.

 15. Кала Says:

  Така добре ли е?

  😳

 16. Жилов Says:

  В този ред на мисли, в юТюб може да потърсите есето Asps and Elves от Blithering Genius. Есето си има проблемите, но в него има и доста забавни моменти.

 17. Кала Says:

  Интересен поглед. Ясно се усеща къде се поставя авторът му. 😀

  И ме подсети за сходното разделение „системици – душеведи“.

Leave a Reply