За пиратството в Интернет

Цитирам тук изказването на един мой познат по въпроса – колкото точно успях да го запомня.

—-

Вчера ходих с детето до книжарницата. Оглеждам рафтовете – книгите все за убийства, престъпления, наркомани, мутри, предателства, кражби и подобни. Излизаме оттам, минавам покрай вестникарска будка – половината вестници и списания са пълни със снимки на полуголи мацки и недвусмислени заглавия. Другата половина – със снимки на напълно голи мацки и още по-недвусмислени заглавия.

Малко по-нататък заседнали на една пейка трима пияници и псуват така, че боята на пейката се лющи. Като минавахме, единият запрати назад празна бутилка, без да гледа. Добре че не ни уцели.

Прибирам се в къщи, включвам телевизора – някакво документално предаване как някакъв очистил не знам си кого за десет хиляди лева. Включвам на друг канал – война, камари трупове, някакви смазват от бой някакъв. Включвам на трети – някакво момиче било безследно изчезнало, издирват го. А, и някакъв дядо го измамили по телефона и го обрали до шушка. Пак превключвам каналите – някакъв с физиономия на ужасни белези кълца с метални остриета някого на парчета. В паузата рекламират не помня вече какъв алкохол.

Сядам да си говоря с детето как е минало училището. Скучно било. Освен когато Пенчо гръмнал една пиратка точно зад математичката. А, и някакъв батко от по-горните класове нещо крещял и буйствал, и биел всеки наоколо. Учителят по български пък им казал да кажат на родителите си, че са много зле до един и че който не ходи при него да взема частни уроци може и да не вземе годината.

… За какво беше темата? А, да. Интернет задължително трябва да се контролира! Иначе децата там ще се научат на разни лоши неща. Да пиратстват и прочее…

17 thoughts on “За пиратството в Интернет

 1. Кирил

  Вече забраниха хазарта в интернет. Следи се в кои сайтове сме влизали. Малко по малко контрола върху интернет се увеличава, без да ни питат искаме ли или не. Въпроса е в каква посока ще се променят нещата след няколко години.

  Reply
 2. Любо Николов

  Снощи като изключих компютъра, ми се праснаха 18 инсталации. Без да питат…

  Reply
 3. Demococcus

  Кога го забраниха хазарта в интернет? Преди месец гледах един познат как играеше на четири дъски едновременно (с това си изкарва хляба).

  Reply
 4. Григор Post author

  @Demococcus: Съгласно българските закони сайтове, които предлагат хазарт, трябва да са официално регистрирани в България и т.н. Интернет провайдерите са длъжни по закона да блокират достъпа до всички сайтове, които не отговарят на това условие.

  Reply
 5. skoklyo

  @ Любо
  Ако съм разбрал правилно, оставил си включена опцията за автоматично актуализиране на Уиндоус, наистина е малко дразнещо понякога 🙂

  Reply
 6. Кал

  След запека в предпоследния запис, този тук е направо очистителен… 😀 😀 😀

  (Гри, предлагам да наложиш едноседмичен бан на мъжкарската половина – така де, седем осмини – от списващите в блога. И да го налагаш поне веднъж месечно. Ще дадеш шанс на другата половина от читателите си – след такъв тон на дискусиите дали е останала и една осмина… – също да се изявяват. Което ще се отрази неописуемо благотворно и на мъжкарската половина. Както доказват, ахъм, редица изследвания за общуването и емоционалния интелект. (Неспоменаващи нито веднъж фикцията „духовен“ и тем подобни godwords. (Argh! Did I just say “God”?!)

  … Не, не, въобще не се смея. Мъча се да доизкашлям слузта, която ми се наля в последните 150 коментара…)

  Reply
 7. Жилов

  Този път ще се съглася с теб, Калине.
  А Григор е пример за странно балансиран човек. Не мога да го класифицирам по Юнг например. Аз се колебая между INTJ и INFJ, докато Григор като че ли е единственият човек, за който не мога да кажа с яснота в кое чекмедже попада.
  Интроверт ли е или екстроверт? Води ли се от интуитивни прозрения или предпочита да събира данни? Чувства или мисли, хуманитарни или технически неща предпочита? Осъжда (дава оценки) или просто възприема? Или успява да е от всичко по малко? Как го прави?

  Reply
 8. Кал

  Може да е „ролева игра“.

  Имам усещането (възникнало/подкрепено от житейски наблюдения :D), че всеки, който е наясно с различните категории – интересувал се е живо от тях, наблюдавал ги е, опитвал да разбере/съпочувства – може да ги „навлича“ в определени моменти. Къде по-успешно, къде – не. Къде умишлено, къде – под напора на контекста.

  Обаче се разфилософствах, а ми се ще да запазя лекото чувство, което ми даде тоя запис. Затова скачам на следващия. 😉

  Reply
 9. neuromantic

  Кал, ако смениш никнейма си с женски съм сигурен че никой няма да те различи от една повърхностна женка. Тогава ще можем да пообщуваме емоционално и да получим дългоочакваното облагородяване. Щото иначе ще вземат да дойдат някакви сериозни жени и да прецакат теорията ти.

  Reply
 10. Жилов

  В този ред на мисли, в юТюб може да потърсите есето Asps and Elves от Blithering Genius. Есето си има проблемите, но в него има и доста забавни моменти.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *