Престъпност и пострадали

Преди няколко дни продавачка в магазин беше нападната от чужденец с нож. Беше тежко ранена. Медиите разгласиха това масово. От „Атака“ веднага организираха митинги къде ли не. Под призива „Чужденците вън“ и с искането всички емигранти да бъдат експулсирани.

Същия ден в Хасково друга млада жена беше нападната от българин с нож. Загина. Медиите почти нищо не съобщиха. От „Атака“ не организираха нищо. Нито издигнаха искане всички българи да бъдат експулсирани.

Покрай митингите млад баща и детето му бяха замеряни с камъни и тухли от скинари. По една случайност, благодарение на намесата на няколко майки, нямаше жертви. Други скинари се опитаха да пребият в автобус 72 чернокожо момче. Спасиха го двама-трима от пътниците. И в двата случая всички останали седяха и гледаха безучастно. Както е казал пастор Мартин Ниймьолер, „мълчах си – не засягаше мен“. По повод действията на нацистите в Германия.

Да, атакаджиите са именно и точно нацисти. Не фашисти, фашисти е друго – нацисти. Просто са не германски, а български нацисти. И затова ние трябва да им вярваме, че се грижат за нас, и да ги уважаваме. А тези, дето ни е гнус и срам от тях, сме предатели на България и трябва да бъдем избити или експулсирани.

Само че по тази логика Аденауер и другите създатели на съвременна Германия са нейните предатели, а истинските ѝ патриоти са Хитлер, Химлер, Гьобелс и д-р Менгеле. Което обяснява и защо атакаджиите така мразят Евросъюза. И САЩ. Но пък обожават и се кланят на Русия, Беларус и Северна Корея. Накъде ни водят техните възгледи е задачка, която оставям на теб, читателю.

Господи, как ми се иска да има две Българии. Една за „патриотите“ и една за „предателите“. И „патриотите“ да не бъдат пускани в тая на „предателите“ – защото твърде скоро ще заритат и зареват затам като българин по бай Тошово време за Запад. Но бъдат ли пуснати, ще я отровят със себе си. Защото в устата на атакистите „патриот“ значи нацист. От такъв можеш да очакваш Кристалнахт, есесовски изпълнения и ако вземе властта – концлагери за психически нормалните. И в крайна сметка катастрофа за страната, за която той се „грижи“. Благодаря, не мразя България дотам да ѝ пожелая подобна съдба.

Прочетох статия от едно от момичетата, опитали се да спрат скинарите в автобус 72. Прочетете я и погледнете коментарите отдолу. Като ги чета си мисля, че би трябвало да нося значка с надпис „Предател“. Ще е единственият начин да не ме е срам от себе си. Какво мислите вие… ще кажете вие.

Мисля обаче и още нещо. Студентската стачка се разраства и получава масово одобрение сред хората. Социологическите проучвания показват готовност на между един и два милиона души да се включат в протести при надигането им. Подкрепата за общонационална стачка превишава 50%. Очевидно потегли ли лавината, няма да има спиране – това правителство ще бъде пометено…

Случайно ли се случва цялата тази нацистка история точно сега? Случайно ли точно сега „Атака“ организира масови ксенофобски протести? Случайно ли ги отразяват и преекспонират всички медии на Делян Пеевски? Случайно ли се опитват да ни пренасочат от вълна на протест срещу правителството във вълна на протест срещу прогонените от ужаса и войната хорица? Да ни зарази с бяса, наречен нацизъм? Сред емигрантите имало престъпници. Понеже сред нас, „кореняците“, няма. И не са в пъти повече.

Случайно ли скинарите, които биха бащата и детето, бяха дошли от Пловдив да търсят „нещо мургаво за биене“? Понеже в Пловдив си нямат? И случайно ли полицията дойде след час и половина, въпреки че беше повикана веднага? Случайно ли по посмелите да пишат в Интернет по темата задружна банда излива такава изумяваща кал? (Тук няма да я излее – ще ги цензурирам без колебание. Блогът ми е моят дом онлайн, а не рупор за психопати и отрепки. Да се оплачат на арменския поп, албанския ходжа и мароканския равин.)

Случайно ли се сещам за стария израз: „Патриотизмът е първата добродетел на честния човек, национализмът – последното убежище на негодника“? Защото хора, способни на подобни действия, са еталон за негодници. Преди това го знаехме протестиращите всяка вечер срещу това правителство. Сега имат възможност да го видят с очите си всички българи. Или поне все още незаразените от нацизма. И да си извадят поуката какво ни чака, ако тези останат на власт.

Защото те са истинската престъпност. От нея сме пострадали всички. И не я ли спрем, ще стигне до… пардон, вече стигна дотам. Ще стигне, колкото и невероятно да звучи, и до по-нататък.

И първата стъпка в спирането ѝ е да се противопоставим на нацизма, който сеят. Всички, които имаме ум, сърце и съвест. За да не повтаряме скоро думите на пастор Ниймьолер за нацистите:

Първо дойдоха за комунистите.
Мълчах си. Не бях комунист.

След това дойдоха за евреите.
Мълчах си. Не бях евреин.

След това дойдоха за социалистите. За профсъюзните дейци. За нелечимо болните…
Мълчах си. Не бях социалист, профсъюзен деец или нелечимо болен.

След това дойдоха за мен.
Потърсих помощ. Но вече нямаше от кого.

66 thoughts on “Престъпност и пострадали

 1. Шapкан

  не толкова възражения, макар да имам*, колкото илюстрации към тази статия в блога:
  http://www.anarchy.bg/forum/viewtopic.php?f=7&p=45469#p45469 (мераклии да избиват “тия”)
  http://sm.a-bg.net/2013/11/03/nesto-ne-razbirame.htm (по въпроса за двойните стандарти – третият абзац)

  (и нещо за предишната тема: http://sm.a-bg.net/2013/11/04/taktika-strategiya-na-segashnite-studentski-okupacii.htm )

  ———-
  * кой ли вече разбира “патриотизъм” в социалния му смисъл (примерно като този на Ботев или Левски)? фактически патриотизмът вече е чист национализъм, другояче не го проумяват.

  Reply
 2. Шapкан

  случайно ли полицията дойде след час и половина, въпреки че беше повикана веднага?

  а ти мен ме обвиняваше в конспиративни теории, хмък…

  те са истинската престъпност

  държавата е организирана престъпност. Най-организираната, най-престъпната и най-лъжливата.
  А който се вкопчва в желанието си поне нещичко от казаното от държавата да е вярно, за да й опрости всичко останало – КАК се нарича такъв човек? Уж не мълчи, ама какво всъщност говори?

  ——————
  нищо още не знаеш за тукашните нацисти (както и фашисти), Григор.
  Даже в клуб “Ефремов” си имаме един – показателен представител на тази популация. Показателен във всяко едно отношение.
  Именно те са най-върлите поддръжници на държавността. Затова и тя им отговаря с взаимност, даже ако преследва техните активисти, прилага техните практически идеи.
  Колко още ще си въобразявате, че това не е така? И че е “просто грешка”, а не системна характеристика?

  Reply
 3. Георги

  @Григор
  Благодаря за записа, отвори ми очите за българските нацисти. Нацисти, защото използват страха и омразата да обединяват хората около себе си и решението на проблемите им е разрушение. Прочетох коментарите към статията, която си посочил и това ми отвори очите. Тези хора нямат аргументи, техния аргумент са страха и омразата.

  @Шаркан, Григор

  Не се знае защо е реагирала полицята така, може причината да е системна и също толкова незаконна.

  @Шаркан
  По принцип съм съгласен с теб за изводите за ситуацията ни, но не и за решенията, които предлагаш. Те и комунистите са били прави, че са експлоатирани жестоко работниците, но другаря Ленин и той не им прости на работниците и следващите след него. Не сравнявам идеолоогии, а обществени процеси.

  Reply
 4. Жилов

  Тъй като не следиш Facebook, реших да потърся оригиналният Facebook статус. Той по някаква причина е изтрит в момента и го намерих единствено кеширан.

  Случка от току-що в автобус 72. Седя си и съм със слушалки в ушите. От задната част на автобуса стана чернокож мъж, младеж по-скоро, много дребен и физически деликатен – не повече от 55 кила, и се приготви да слиза на спирката с Автотехникума. Автобусът отвори врати, той слезе и в някакъв момент, за части от секундата, стана някаква ужасна суматоха, която първоначално не разбрах от какво е предизвикана, понеже не чувах – тогава си извадих слушалките от ушите. Чернокожото момче се втурна обратно в автобуса през предната врата, от задната нахлуха някакви скинове, от предната, след момчето – също, бутнаха го в мене и почнаха да го удрят. За щастие, имаше някакъв мъж, който се беше качил от същата спирка и се опита да избута скиновете, застана от едната страна на момчето, още една мацка го прегради от другата, а аз бях зад него и го хванах здраво, за да не го издърпат и се развикахме и тримата да го оставят на мира. Шофьорът затвори вратите, те останаха на спирката, единият си залепи гнусната мутра на стъклото и започна да прави някакви ужасни физиономии, тип “мъртъв си, ако те хвана”. Момчето беше в абсолютен шок, може би беше отнесъл един-два удара, седна на една седалка, а от ЦЕЛИЯ автобус само момчето, което го спаси, аз и другата мацка се потресохме от случката – ВСИЧКИ други седяха все едно не бяха видели НИЩО. Питах го иска ли да се обадим в полицията и знае ли къде да слезе – каза, че живее на Редута и е трябвало да слезе точно там, където се опита. Каза ми, че е от Нигерия, а на въпроса – “Are you OK?” тихо ми отговори – “I am not OK”. Слезе на моята спирка, обясни ми, че знае как да се прибере, казах му да се пази и това беше.

  Прибрах се, потънала в земята от СРАМ, че присъствах на подобно нещо. Срам ме е, че глутница нискоинтелигентни фашизоидни идиоти щеше да се опита да убие от бой едно същество пред очите ми, ако не беше тоя мъж, който де факто го спаси – не че ние с другата жена нямаше да се намесим, но надали щяхме да им дадем много силен отпор, те бяха около 10-на. Не искам да си мисля какво могат да направят 10 от тях на 55-килограмов човек. И ако това е начинът, по който родолюбивият масов българин ще се бори със заплахата от “бежанците”, искам да му кажа, на масовия българин, да го духа и че не е нищо повече от един гигантски плазмодий, който си заслужава шибания, нещастен, мизерен живот на паразит, като какъвто ще си и умре. НЕЩАСТНИЦИ!!!

  Reply
 5. Тони

  Учудващо за мен е как пък толкова бързо станахме ксенофоби. Не си виждаме нашите л…а, другите са ни виновни.
  Това много ми напомня на историята на запалването на Райхстага. Взема се престъпник – Вандерлюбе, пали (убива) Райхстага и всички комунисти (Чужденци) под ножа.
  Умело заобикаляне на всички проблеми в собствения двор- протести над 100 дни; засилващи се студентски протести, подписване на неясен договор Южен поток, може би вземане на още някой и друг заем за крадене. Всички приоми от Сталин и Гьобелс насам. Целия инвентар само и само да няма добре осъзнато и по важното СВОБОДНО общество. Тук си пролича девизът “Комунисти (БСП, АТАКА, ДПС, ГЕРБ и още доста който даже не ми се изброяват) съединявайте се.
  За историята – Райхстага е запален от няколко места. Други подпалвачи не са хванати – само някакви български комунисти. Чернокожият от центъра също (ако вече не е убит – типичен похват от прехода), само 50-тина чужденци.
  Да не забравяме историята и да не се правим на слепи пред правокациите.

  Reply
 6. Делибалтова

  Освен отвличане на вниманието, на което могат и да се хванат някои несвикнали да преценяват самостоятелно, това е и поредна провокация към насилие. Призовавам да не се поддаваме и да не реагираме агресивно. Целта на кукловодите е да ни предизвикат към непремерени реакции, след което да ни омаскарят, както го правят с всеки, застанал на пътя им. Предполагам дори и много повече им се иска… Примерно “справедливо възмутен патриот” да си разчисти сметките с някой неудобен и да им свърши най-мръсната работа.

  Непобедимото оръжие е моралната правота. Владеем го в пълна сила и ги размазваме ежедневно. Да продължим да ги разобличаваме с истина, интелект, просветеност и креативност. Да съхраним съпричастие към несправедливо страдащите, но без да се разпалваме, за да не изгорим в пожар.

  Националисти, скинари и ултраси не са истинското лице на злото, те са само несъзнаващия инструмент. Самите те също са жертви, ако не и целенасочено селектирани нещастници. Това виждам да е посланието ни, но без омраза дори към тях.

  Reply
 7. Кирил

  Аз лично си знаех, че политиците винаги ни заразяват с бяс, но не успях да свържа точките за този случай. Аз лично се радвам, че вече има хора, които ни отварят очите за действията на политиците.
  Аз лично съм очарован от случката в автобуса, защото има хора, макар и само 3 от 100, които са се притекли на помощ. Аз лично не очаквах нито един човек да не се притече на помощ.

  Reply
 8. Петър Петров

  > Националисти, скинари и ултраси […] са […] целенасочено селектирани нещастници.
  Това е.

  Имам приятели, които ги подкрепят. Те вярват, че самите те ще станат по-добри хора като отмахнат “лошото” от себе си. То, злото, разбира се, е неизчерпаемо: араби, турци, цигани, педераси, масони, евреи, македонци, българи. Българи, да, ама само някои българи, разбира се, според зависи от това как мислят. Защото всички българи трябва да мислят правилно. И те знаят как е правилно. Правилното е да се мисли като

  > целенасочено селектирани нещастници.

  Reply
 9. emo

  @Тони, у нас целенасочената ксенодобията 45 години беше официална пропаганда,
  съветските хора бяха наши братя, Западна Европа и САЩ – империалистически врагове, и тяхното влияние беше разлгащо

  Reply
 10. ~!@#$%^&*()_+

  вчера се запознах с един еврей, напуснал е българия ’47, социалист
  говореше изключително чист български, ествствено тук там имаше забравена дума
  и само хубаво за българия, как сме ги спасили, как всички в изравл знаели за това, как се събирали да пеят български песни
  и колкото и тъжно да им стане на братята македонци за техните евреи обвиняваше хитлер, не българите

  Reply
 11. Шapкан

  Георги Says:
  November 4th, 2013 at 10:47 am

  @Шаркан
  По принцип съм съгласен с теб за изводите за ситуацията ни, но не и за решенията, които предлагаш.

  сигурен ли си, че си разбрал какво предлагам?

  а какво предлагаш ти?

  Reply
 12. Любомир Сирков

  Оптимизмът на Григор, че едва ли не “Студентската стачка се разраства и получава масово одобрение сред хората”, може да се окаже силно преувеличен. Да, има ново изследване на Алфа Рисърч, което показва, че “студентските протести” (не конкретно окупационната стачка, а по-общо “студентските протести”) се ползват с подкрепата на 60% от анкетираните. Някои медии акцентираха точно върху този резултат от изследването.
  В същото изследване обаче има и други резултати, по други теми. Например, измежду същите анкетирани 78% са съгласни с твърдението „Има риск бежанците да погълнат прекалено много средства на българската държава”, а 68% смятат, че „Има риск от увеличаване на престъпността в районите, където живеят бежанци”, 63% са съгласни, че „Има риск за здравето на хората в районите, където живеят бежанци”, и 59% (т.е. много близо до онези 60%, които подкрепят “студентските протести”) отстояват по-общата тревога, че “Бежанците застрашават сигурността на страната”.
  И, което е може би по-важно: всички тези резултати са получени ПРЕДИ случая “продавачка в магазин беше нападната от чужденец с нож” – а подобни случаи, както можем да си представим, ако броят на преминаващите нелегално нашата граница продължи да нараства, може само да стават по-чести.

  Reply
 13. Любомир Сирков

  А в изследването на Алфа Рисърч има и едно друго много показателно съотношение между резултатите, получени на различни въпроси: от една страна, 78% заявяват, че са “ЗА” предсрочни избори – и в същото време делът на тези, които заявяват, че НЯМА да гласуват на едни предстоящи парламентарни избори, също нараства: от 34% на 40%. Т.е. очевидно е, че една доста голяма част от хората заемат доста абсурдната и не особено конструктивна позиция “Аз искам предрочни избори, но няма да гласувам!”

  Reply
 14. Жилов

  Доколкото помня, изследването на Алфа Рисърч показваше и нараснало недоверие във ВСИЧКИ партии, като с нарастнало доверие се ползваха единствено Атака покрай гениалните си действия с мораториума и бежанците. И както Любомир Сирков казва, нарастнал брой хора, които искат правителството да си ходи, но мразят партиите и не искат да гласуват, очарователна комбинация между идеализъм и нихилизъм.

  Хората слушат гласовете единствено на националисти и социалисти, и разбира се – пълен крах и заклеймяване на всичко дясно. Никога не ми е хрумвало да напускам разкапаната страна и наивните хора, които живеят в нея, но последните месеци стигнах до този извод. Уви, закъснял съм и няма да имам време да се подготвя за това така, както бих искал.

  Reply
 15. Кирил

  В нашата страна статистиките май са по-нагласени и от мачовете. Спрете да ги цитирате. Вие вярвате ли, че към Атака доверието нараствало? Воленчо колко години плю срещу ДПС, а най-накрая ги подкрепи… ами балъците, които се вързаха за минималната заплата и пенсия „сега, а не след 10 години“ мислите ли, че са толкова тъпи, че да гласуват пак за тях?

  Reply
 16. walker

  Утайки, които просто търсят жертва, върху която да си излеят комплексите, винаги е имало и (за съжаление) вероятно винаги ще има. Това, че са нападнали някого не е изненада. Изпадам в потрес, обаче, като чета коментарите под тези статии. Ние сме народ от хейтъри с комплекс за величие и недооцененост. Уж сме много големи пичове, но при най-малкия повод, тънкото лустро пада, и ние се превръщаме в шибани варвари. Най ни бива да мразим – това ни е стихията. Не заслужаваме тази земя, не заслужаваме дългата си история, не заслужаваме да се намираме в континентална Европа, нашето място е някъде около Сиера Леоне. Едно от малкото неща, които се убеждавам, че сме си заслужили, са политиците. Ако се раздели държавата на “патриоти” и “непатриоти”, подозирам че за нормалните хора би стигнал регион с размерите на половин Сакар.

  Reply
 17. Георги

  @Шаркан
  Имам представа, чел съм блоговете ти. Не крия, идеалите зад решенията ми харесват, но не ми харесва, че решенията са твърде дефинирани. Обяснението за това се крие във отговора на какво предлагам. А той е диалог – разменяне на смисъл.

  Сега ако почнеш да ме агитираш, ще спра да участвам, няма смисъл според мен.

  Reply
 18. Шapкан

  Георги, те са дефинирани ЗА МЕН, което е покана хората да ги дефинират по свой си начин.
  Аксиоматични са само принципите, броени на пръстите на едната ръка – те образуват мирогледната система, задават й рамки (по-скоро “зони на преход”). Ако дефинициите попадат във вариациите, значи “имаме обща борба”. Ако ли не – защо да си губя времето, и то ТУК, да те агитирам за нещо?

  ———————————-
  между другото, сеща ли се някой, убийците на Асен Кисимов намериха ли ги? и търсиха ли ги изобщо?
  (а дотук версиите какво е станало с Виктория станаха 5, при това хронологично подредени в интересна и доста плавна градация… пък версиите за нападнатия млад сириец на Военна рампа – и те се размножават, но яко скачат към противоположности)

  Reply
 19. Жилов

  Лидия писа във Facebook:

  Снощи някакви герои-патриоти са пребили самотна майка с бебенце, която живее в бежански лагер в София. Детето е с хематом, защото са го изтръгнали от ръцете й и вероятно са го хвърлили на земята за да могат по-добре да я набият. Същата тази жена е от онези полезни индивиди, които, за разлика от героите, знаят и умеят, и използват знанията и уменията си да помагат на хора в беда. Не знам дали е добра идея такива случаи да се разгласяват, понеже май служат за вдъхновение и могат да предизвикат епидемии. Може би ще е по-добре да се разгласят новини за случаи, в които извършителите са разкрити, осъдени и публично порицани.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Жилов: Да, предизвикват епидемии – но и от отвращение към клиничните патриоти. А добрите хора на този свят все пак са повече от лошите. Активизират ли се, надигнат ли глас, хиените и чакалите ще млъкнат и ще се скрият.

  Reply
 21. emo

  Мнозинстовот да се активизира обикновено е епохално събитие. Не мисля, че ще бъдем свидетели на това.

  Reply
 22. Кирил

  „А добрите хора на този свят все пак са повече от лошите“
  В свете може, но в България ме съмнява.
  Ние не се активираме да защитим себе си, а какво остава за „чужди“ хора.

  Reply
 23. Zorn

  Да подчертая следния фрагмент:
  ” ВСИЧКИ други седяха все едно не бяха видели НИЩО. Питах го иска ли да се обадим в полицията…”

  Доверието в полицията е на много ниско ниво – това е ясно, както и причините за това.

  И все пак – задължително е да се обадиш и да потърсиш съдействие, защото в случая няма регистрирано престъпление. И така се оказва, че всъщност живеем в една “прекрасна” държава.

  Reply
 24. Виктор

  Преди петнайсетина години присъствах лично на случка, конфликт, и извикаха полиция, вече беше полиция, 🙂 и полицаят каза, че нищо не може да направи, преди да се сбием, да предприемем някакви незаконни действия. Но както вярва Григор, повечето хора са добри, и не се сбихме. 🙂 А бяхме към 20-30 човека. Сега ми се струва, че трябваше поне да се понапсуваме, защото това май си е нарушаване на закона. Но или никой не се сети, или никой не смя да обиди някого. Аз се осмелих да попитам човека, който искаше да застрои някаква ливада, на която едни деца играеха мач, откъде е, защото го чух, че говори меко, и че тая земя (в София) била негова. И той даже ми отговори: “ОТ България съм”. Типичен българин ми се стори. Аз все се чудя българин ли съм или не съм. Може и да я беше купил тая земя тоя българин… За общежития на слепи хора става дума, на бул. “Европа” 138 (бивш “Баба Парашкева”, бивш “Работническа класа”). Само по имената на улицата всичко е ясно, но за колко хора… Тия социолози, днешните, има май някаква Мира, лулата на мира ли беше, 🙂 да направят едно проучване колко народ знае коя е баба Парашкева. 🙂 И каква е разликата, какво значи фашизъм, нацизъм, комунизъм, народовластие, олигархия. И ако се окаже, че от тия работи отбират само отгоре-отгоре един процент от електората… ще се окаже, че всеки, който не е заминал от България още преди 15-20 години, или има много основателни причини, или е решил да просвещава един народ цял живот без никаква надежда да получи осезаем резултат дори сред тоя процент… А шарканът, змеят горянин, стои горе в планината, и чат-пат се поиздигне така, да го видим, пък приказва едни хубави работи, от които аз почти нищо не отбирам, но ми се струва, че му се иска народът прост да не е толкова прост, а даже да е просветен, да знае по нещичко, освен кой е номиниран в Биг брадър и кой е най-новият мол. А пък ако знаят и повече от 5-6 хиляди българи кой е Ерик Артър Блеър, ей сега рипвам и отивам пеша при шаркана.

  Reply
 25. Георги

  @Любомир Сирков

  Сирков, егати наглоста да се връщаш да коментираш тук. Да не си мислиш, че сме забравили кой си и с каква цел коментираш. Или да припомня на всички.

  Reply
 26. Шapкан

  Виктор,
  а какво да правим? да вдигнем лапки, да се предадем? да се задоволим с “по-малкото зло”, дето йух го знае как е мерено, че е “по-малко”?
  (относно “малкото”, се сещам за един виц, дето една проститутка се оплакала, че я изнасилили виетнамци, на което ченгето свило рамене и рекло: ами то пишките са им малки, всички го знаят…)
  и докъде така? и докога?

  (ще ми се само в планината да си седя, но не се получава)
  (вече почна да ми става смешно – на едно място дуднат, че съм бил алкохолик, тук пък са убедени, че обитавам буквално друга планета…)

  Reply
 27. Жилов

  Атака си имат собствен телевизионен канал. Това е невероятно предимство.
  Снощи бях на гости на приятел – художник. Умен и свестен човек, последните 7 години изкарва добри пари, макар все още да разсъждава като беден човек поради миналото си. Той гледа Алфа – “телевизията на истината” – и като цяло, макар и с известно съмнение и едно наум, му вярва. Разправя ми какви документи, снимки и какви експерти са показвали за златните залежи, за опасността от сирийски терористи и пр. Няма други източници на информация. Бях поразен, но това е реалността извън блоговете и Интернета.

  Но да се върна към първото си твърдение. Атака има собствен канал, и срещу офиса ми седи негова реклама, заемаща цялата огромна стена на голям жилищен блок. Като оставим настрана това, че нацизма и социализма резонират с животинската интуиция на всеки човек, те си имат и канал. Реформаторският Блок, например, няма, а за капак демокрацията и свободният пазар не са интуитивни, маймунската интуиция ги отхвърля.

  Повечето от останалите ми познати са аполитични. Въпреки че са аполитични, ако ги питаш за 2 вредни премиера, първото име ще е Костов, второто – Борисов. Т.е. Костов и Най-Последния, Който е Бил на Власт. БСП не заслужава да се запомня с имена, НДСВ е забравено. Ако ги питаш за положителни действия, ще одобрят национализация, ограничения, разрушаване на пазара и други комунистически глупости. Ще покажат невероятна икономическа и социална наивност. И съмнение и страх от всеки чужденец. В другите държави числото наивни хора може да е подобно, но те поне имат вековни традиции в цивилизацията. В Полша правят всичко възможно децата да не забравят поуките от миналото. В България не могат да запомнят 10 години, на които са били лични свидетели. Аз повече не искам да живея тук – защото не виждам причина да ми пука за хората, които ме заобикалят. Те нямат дори любопитство. Това някак съвпада с отношението към майка ми. Преди мислех, че трябва да бъде спасена от неврозата си, а сега, че ще е поетично справедливо да умре с нея. Откакто имам дете, престана да ми пука за другите хора, и се интересувам главно от него. Не бива да живее в тази провинциална гнилоч, която изчерпа 12 годишната си инерция и тръгва обратно надолу.

  Reply
 28. Кирил

  Те и преди си имаха собствена канал – телевизията скат. И докато телевизията скат и партията атака бяха заедно имаха голям успех – успяха да влязат в парламента, без никой друг да е предполагал такова нещо.
  Телевизията беше много по-различна от всички други телевизии. По всички други телевизии имаше турски сериали, американски филми, новини какво станало в Америка, Европа и София. Но ако си от някой друг град забрави да те споменат, докато тяхната телевизия се беше концентрирала главно върху общината – показваха гласуването в общинският съвет, в новинарските им емисии бяха заложили да показват всякакви регионални „новини“. Даже и репортажите им бяха свързани с региона. И тази телевизия след това започна малко по малко с пропагандата – хубавите неща не се казваха, за сметка на лошите. Даже и да нямаше лоши неща направени от конкуренцията, започваха с разтягане на локуми да измислят такива.
  Ще си кажете – ама аз знам, че лъжат. Но ако си някой пенсионер, които от 10 години не е стъпвал в центъра, за да види какво е това чудо синя зона, ще си кажете – виж кмета по 1 лев на час дере бедните български граждани – един хляб за час, как не го е срам, мискинина му с мискинин. И естествено показваха хора, които живеят в центъра и трябва да плащат за синя зона. Но някакси забравиха да кажат, че въпреки това дране на кожи да намериш свободно място за паркиране в центъра е повод за празник.
  А в България история я променият в зависимост от политиката – ти не можеш да научиш нещо коеот се променя постоянно. А по времето на комунизма за знаене на истината са те пращали на почивка в Белене.

  Reply
 29. Виктор

  @Шаркан: Не знам кой къде и какво, ама като видя тука шаркан, няма как да не си го представя в планината. Даже щерка ми днеска ми казва, че ще се абонира за “Свободна мисъл”, а аз не съм й говорил почти нищо за тия работи. Само на един протест за компютри нещо беше, пък тръгнахме, и около нас имаше от анархистите, и после ни дали по телевизията, мене, щерка ми, като същи едни анархисти и така, поне да си получаваме и вестника.

  Reply
 30. neuromantic

  Шаркан – дракон? Никакъв дракон не е той, а най-обикновен работен кон с капаци, който някак (и не много сигурно) се е изплъзнал от плуга си и сега тича като дивак из гората. Заради псевдомислители като него сме на тоя хал икономически. Защото до това опира всичко – ако бяхме богата държава всички останали проблеми щяха да са някъде мноого назад. Докато математиците в древна Гърция са упражнявали първите форми на финансови деривати, в 21 век, в една изгубена държава някакви нещастни души размишляват в дълбини как да поделят паница леща, а мисълта им се рее по вълните на емоцията свободна, толкова свободна от познание.

  Reply
 31. Божо

  @neuromantic — мнооого си далеч от шаркана, че да изразяваш мнение.
  А защо не сме богата държава – заради “икономисти”, не заради интелигентни хора.

  Reply
 32. Kzint

  Да предполагам, че никой не ползва добавката #ignorepeevski(http://goo.gl/rDRltH), иначе линка към статията в блиц.бг (или “Новинар”) става ироничен? 🙂 офф: Поздравления за автора и смелото момиче от автобуса(иначе съм се смял с глас на писанията и, ако е същата от ФБ).

  Reply
 33. Виктор

  @neuromantic, Шарканът е змей, змей горянин, много знае, книги пише, при това според мен ако не най-хубавите, то поне в първата десетка на българската фантастика. Дето вика Божо, далече сте от шаркана, а ако позволите, Neuromantic, даже ми се струва, че сте и по-ниско, защото той е в планината, а вие едва ли сте в Тибет или в орбита. 🙂 Пък ако възразява, че не е, нека не е, аз си го виждам оттука така да се мярка над Стара планина, някъде около Искъра. Един такъв змей, български, и чат-пат така избоботи от небето като един дракон, че закона е потребен на робите, не на свободните, както е казал друг един змей, Ботев, и така… Даже тия дни мисля отново да почна да ги чета тия книги, защото са български и хубави, особено “Пълноземие” така някак много му се зарадвах, и ако ще подарявам книги покрай Нова година, ще търся от неговите да купя. Пък като си ги чета със синтезатора на реч, намалявам скоростта, че да чета по-дълго време, да не свършат бързо. 🙂 http://chitanka.info/person/nikolaj-tellalov

  Reply
 34. Валентин

  И още: Мъж бе пребит пред пансион с нелегални имигранти.

  Който иска да гласува с парите си (за да се срамува по-малко когато казва гражданин на коя държава е) – тук има информация как да го направи. Гласуването на избори не е много ефективно, затова ни остава да гласуваме с парите си. Проблемът е обаче, че много от желаещите да гласуват с парите си не разполагат с какво да гласуват.

  По въпроса за (не)легалността на имигрантите – тук и в останалите постове от същия блог.

  Reply
 35. Кирил

  @Валентин аз лично не мога да разбера тези организации, защо приемат само пари? Не може ли да им изпратиш одеала, не може ли да им изпратиш храна? Защо само и единствено пари искат? Да гласувам с парите си звучи като мото на някоя фирма, която ми продава ненужни неща. На благотворителност в България съм се нагледал и да издам една тайна – в много случаи когато даваш пари за „благотворителна кауза“ тези пари отиват при организаторите, а хората на които „помагаш“ получават среден пръст.

  Reply
 36. Валентин

  @Кирил, целта на списъка, който съм дал е да улесня хората, които желаят да помогнат само с пари. Повечето от тези организации организират и правенето на непарични дарения, даже една от тях изобщо не приема пари. Направих този списък, защото на друго място не можах да намеря подобен списък с удобно изброени банкови сметки. Някои хора не искат да се занимават с непарични дарения, защото нямат време – по-лесно им е просто да се логнат в електронното банкиране, да копи/пейстнат данните на банковата сметка и да изпратят пари.

  Да се дарят пари и да се купуват неща на едро и организирано си има предимства. Например не може да дадеш 10 пакета от нещо на 100 души. Ако наистина искаш да помогнеш – виж този наръчник, както и останалите статии по темата в същия блог.

  А за гласуването с парите си писах в този запис.

  Reply
 37. Валентин

  Пуснах коментар, но анти-спам филтъра не го пусна.

  Няма проблем да пращаш непарични дарения, повечето от изброените организации приемат и такива. Някои хора обаче не искат да се занимават и им е по-лесно да се логнат в електронното банкиране и да пратят пари. За тях направих този списък.

  Обаче има причини да не е добре да се правят малки непарични дарения без организация. В статията, която цитирах в изядения коментар пише защо.

  Reply
 38. Валентин

  Полицаи затвориха границата с Турция за нелегални имигранти

  На практика сме предотвратили влизането на 77 лица. Турските власти са задържали 9 лица по наш сигнал, 28 са престояли и впоследствие се връщат. В момента има 40 блокирани лица и чакаме турците да дойдат да си ги вземат, като съответно наблюдаваме 20 лица в дълбочина, които също няма да допуснем да влязат на наша територия”, уточни главният секретар на МВР.

  Полицейските екипи прилагат нова тактика – стоят на браздата и не пускат нелегалните през границата. Обаждат се на турските си колеги да ги приберат. На границата ще бъдат изпратени още 300 полицаи от страната, както и голямо количество високопроходима техника. На браздата редом с униформените вече “работят” и специално обучени кучета, научи “Преса”.

  http://news.burgas24.bg/463543.html

  Reply
 39. Григор Post author

  @Валентин: Изрових коментарите от спама и ги пуснах ръчно. 🙂

  Reply
 40. Кал

  Един мой приятел преди малко ми сподели, че се прибира в България от северноевропейска държава, членка на ЕС, където живее от над година. Най-важната причина: трима местни лумпени са го пребили кажи-речи за едното густо (имало е и елемент на обир) – а после полицията нищо не е направила. „Петнайсет години съм живял в София – разказва, – и нито веднъж не ми се е случвало такова нещо.“

  Притеснява се обаче, че ако е вярно това, което чете по медиите, и тук няма да намери спокойствието, за което мечтае…

  (По случките, за които разказвате в записа и коментарите – например Жилов – не знам какво да кажа 🙁 … и дали въобще думи помагат. Напоследък все повече се съмнявам в думите…)

  Reply
 41. Виктор

  Валентин цитира: “Полицейските екипи прилагат нова тактика – стоят на браздата и не пускат…”. Ох, аз си представям как хиляди и хиляди милиционери са се хванали за ръце на браздата, стоят и не пускат. Може би имам твърде развинтено въображение, но така си представям бразда и полимилиционери, които стоят и не пускат. В най-добрия случай си представям по един милиционер на сто метра, да речем, да се виждат един друг, и като се втурнат 5-6 нарушители на границата, двама от милиционерите се втурват да ги гонят, а през това време техните места са празни и още нарушители се юрват и иди ги гони. Та така виждам аз “стоят на браздата”. Че и аз да съм, и аз ще я мина тая граница, дето се вика, опипом.

  Reply
 42. Любомир Сирков

  Затваряне на границата на България с Турция трябваше да има отдавна (ако не по-рано от, то поне заедно със, същото това затваряне, което Гърция преди това направи по своята си граница с Турция). Ефективна преграда трябваше да има отдавна, но досега не се получаваше. Защо? Причината е единствено идеологическа. На огромно множество хора у нас мозъците им бяха промити дотам, че те смятаха, че издигането на преграда по границата е „антицивилизационно”, „антиевропейско”, „ксенофобско” и т.н. Разбира се, когато реалността започна да им боде очите (и понякога да им кълве и от портфейлите), поне част от тези хора осъзнаха, че стена по границата не само, че никак не е „невъзможна” или „неприемлива” – а точно обратното: това е една належаща необходимост.
  Това беше само един епизод. Разбира се, хората (и у нас, и по света) постепенно ще има да се сблъскват и с много други проявления на реалността, и тези сблъсъци постепенно ще ги изкарват от идеологическия им унес.
  Пример в тази посока ни дава и разказът на Кал по-горе (за онзи човек, който в стремежът си да „да намери спокойствието, за което мечтае” ходил до уж спокойна държава, пък се върнал твърде бързо, и то силно обезпокоен… Ами така е: който смята, че спокойствието е нещо, при което ти отиваш – а не нещо, което ти изграждаш – закономерно го сполетява именно това. Просто е: ако всички по света тръгнат да се преместват в посока към „спокойните” места, що за „места” ще бъдат това?)

  Reply
 43. Григор Post author

  @Любомир Сирков: Точно както неприемането ни в Шенген е една належаща необходимост за Западна Европа?

  Reply
 44. Шapкан

  Сирков,
  къде е това “огромно мнозинство”? то беше точно другояче програмирано, и то предварително – още от ранната пролет се почна плашенето с вълни. Без да се прави нищо друго.

  и това са само следствия на един основен проблем (който включва граници – “линии на враждата”, не само държавни, но и икономически, социални, пфу религиозни). Той, този проблем трябва да се решава.
  А от най-умерена гледна точка ситуацията е: държавият апарат не просто не взе никакви предварителни мерки, не само че прахоса (“усвои за себе си”) немалки средства (и продължава да прахосва), но и гледа да използва ситуацията за забиване на клинове в обществото – тъй де, разделяй и владей.
  А последното е принцип на всяка една държавност, както и инструмент на “пазарната икономика”. Накъдето и да го въртите, каквито и кофи от каквито и кладенци да носите, пълни с “повече морал”, “граждански контрол”, “ограничени ресурси при неогланичена лакомия (чия?!)” и други смешни глупости, все до един и същ извод се стига.

  (вчера слушах по радиото някакъв юнак, живее и бачка в Лондон, върнал се в България за малко, за да представи своя издадена тук книга. Та колегите му англичани “се шегували” с него на изпроводяк: ти нали няма да се върнеш? по-добре не се връщай, няма място за вас и поляците тук!
  английски хумор? хмък)
  (няма спокойствие в държава, освен ако не си част от държавата, т.е. – обяснявам специално пак за тия, дето смятат държава, страна, общество за едно и също – ако не е чиновник, държавен работник, политик, предприемач от “обръч” и т.п.)

  Reply
 45. Валентин

  На огромно множество хора у нас мозъците им бяха промити дотам, че те смятаха, че издигането на преграда по границата е „антицивилизационно”, „антиевропейско”, „ксенофобско” и т.н.Любомир Сирков

  Според мен мнозинството от хората са националисти и смятат малцинството (които не искат да има пречки при свободното движение на хората по света) за национални предатели.

  Аз съм от националните предатели, които смятат, че национализма и религията са детските болести на човешката цивилизация.

  “Nationalism is an infantile disease. It is the measles of mankind.” – Albert Einstein

  Reply
 46. Шapкан

  по радио, телевизия и вестници високодържавните задници дават разяснения, че “ксенофобията било НЕПРАВИЛЕН национализъм”.
  хмък
  как ли изглежда правилният?

  ———-
  сетих се за хубав цитат от книгата “Кей-ПАКС” (няма я на български, знаем само филма, за съжаление леко променен в сравнение с книгата):

  В доклада имаше предложения за лечение на земните социални болести: унищожаване на религиите, капитала, национализма и семейството като основна социална и образователна клетка. Тези елементи на нашето общество, парадоксално възприемани от повечето хора като нещо скъпо и ценно, от гледна точка на пришълеца бяха абсолютно порочни. Докладът бе категоричен, че ако не ликвидираме изброените пороци, прогнозата за човечеството не е добра. И за изпълнението на промените, според думите на проут, нямахме повече от едно десетилетие срок. В случай на бездействие в тази насока, заключаваше докладът, „животът на хората от ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ не ще изтрае и един век“.

  малко повече: http://sm.a-bg.net/2012/10/24/prozreniyata-ot-kei-paks.htm

  Reply
 47. Жилов

  унищожаване на религиите, капитала, национализма и семейството като основна социална и образователна клетка

  Това изречение е особено забавно, погледнато от моята позиция (на атеист). Човешкото съзнание е дотолкова склонно да очовечава нечовешкия свят, да има идеали, които иска да сподели с останалите, че дори тези, които умишлено се стремят да не са религиозни, постоянно правят религиозни интерпретации. И докато капитала, национализма и семейството могат да бъдат изкоренени, ако се върнем на ниво ловци и събирачи, опитът да се изкорени религията е обречен на неминуем провал поради религиозността на човешкия мозък. По същата причина не можем да изкореним ксенофобията (можем да имаме само приемливи нива на ксенофобия), тъй като дори мозъкът на най-толерантния индивид винаги прави проверката “този от моята група ли е или е враг?”.

  Думите на извънземния са по-скоро думи на 20-годишен студент – млад, изпълнен с енергия да промени света, достатъчно умен, за да отрече всичко, което познава, и достатъчно невеж, за да не познава в дълбочина това, което отрича.

  Що се отнася до хората, които не се вълнуват от идеология, а искат да знаят (и дори да помогнат) на бежанците, те могат да отидат на блога на Лидия, която прави нещо реално за тях. http://lydblog.wordpress.com/

  Reply
 48. Шapкан

  първо помогнете на себе си, за да можете да помагате някому.
  Или поне го питайте какво точно да помогнете.

  Reply
 49. Жилов

  Или поне го питайте какво точно да помогнете.

  Невероятно прозрение, нито един от доброволците не се е досетил за това! Направо не знам докъде щеше да стигне човечеството без хора като теб, които да го просвещават.

  Reply
 50. Шapкан

  ами малцина са се досетили, поне доколкото имам отзиви от някои бежанци, с които нашите хора си говорят на арабски, т.е. с минимум недоразумения заради използването на английски или френски.

  Reply
 51. Любомир Сирков

  Разбира се, че много неща в днешния свят са сбъркани – и няма да се оправят, ако просто добавяме към тях нови и нови, още по-дълбоко сбъркани неща.
  Ироничната реплика на Григор към мен („Точно както неприемането ни в Шенген е една належаща необходимост за Западна Европа?”) е пример именно за дълбоко неразбиране на реалните проблеми и на Европа, и на света като цяло.
  Огромната грешка на „обединена Европа” беше именно в прекомерното пренапъване и избързване, с което се правеха нещата в ЕС. Това важи и за такива „проекти” като Еврозоната и Шенген. Огромно пренапъване имаше, за да бъде навремето вкарана една страна (Гърция) в еврозоната – и после всички видяхме какви проблеми донесе това (не само на Гърция – а на еврозоната като цяло!). Защо трябва същото да се повтаря сега и със Шенген?
  Шенген е добър за тези, които са си го направили. Това не значи, че Шенген ще е непременно добър и за България. Показателно е, че дори днешният ни външен министър, който поначало е силно „про”-европейски настроен, наскоро също започна да говори за Шенген по един по-разумен и реалистичен начин: „Вече е въпрос на анализ за плюсовете и минусите от членството в Шенген. Защото пък не бива да се счита, че присъединяването към Шенген е някаква цел, която, ако не бъде изпълнена, България ще бъде под някаква форма втора ръка член на ЕС. Има поне няколко страни, които не само, че не са, но и нямат намерение да влизат в Шенген.”
  Шаркан говори тук, че основният проблем на света били „границите – “линии на враждата”.
  Не съм сигурен, че трябва да ги нарочваме непременно, че са «на враждата» – но линии, най-различни, със сигурност съществуват. Обективно си съществуват. Разлики между хората има. И ще има. Надеждите на някои интелектуалци от преди 50 години, че такива неща като „нации” и „религии” кротко и полека сами ще си затихнат, просто не се оправдаха. Реалността се оказа доста по-различна. И не е толкова трудно човек да проумее, че нещата са деликатни, и трябва да стават постепенно, да следват естествения си ход, а не да се правят „на юруш”. „Юруш към еврозоната” и „юруш към Шенген” са двете неща, които могат напълно да разстроят цялата и без това крехка „европейска” система.
  Безумна илюзия се оказа надеждата, че като вкараш всички в един общ „кюп”, и нещата вътре така някак от само себе си ще се „наместят”, и всички ще си „паснат” със всички… Не, това просто не се получава. Това е един от примерите, когато практиката, реалността, категорично опровергава теорията. Или поне някои теории – тези, които сме имали неблагоразумието твърде дълго да приемаме на доверие, просто защото идват от „Европа”…
  Но иначе Шаркан е прав в едно: „първо помогнете на себе си, за да можете да помагате някому.”
  Това наистина трябва да стане основен принцип на действие. Защото по света винаги ще има хора, които имат нужда от един или друг вид помощ – това е абсолютно сигурно, че и занапред ще има такива хора. Проблемът е, че никак не е сигурно дали ще я има (винаги, във всеки един момент!) другата страна в това уравнение.
  От прекомерна (и често лицемерна) загриженост за нуждаещите се, да не стигнем накрая дотам, че просто да изчезне това, към което те биха могли да се обърнат за помощ?

  Reply
 52. Григор Post author

  @Любомир Сирков: Има хора, които не проявяват нито капка желание да станат милионери. (Защото са милиардери.) Значи и ние е глупаво да проявяваме, нали?

  Reply
 53. Жилов

  @Шаркан

  Да, това е така, имаше случаи, в които бежанците получиха боклук, който не са искали. Например този: http://lydblog.wordpress.com/2013/10/10/bejancite-drehi/
  А и извън бежанците, неведнъж съм научавал за “спасявани”, бягащи от “спасителите” си.
  Но това не дойде от доброволците и не мисля, че Калин и приятелите му са толкова заблудени, че да имат нужда от това припомняне.

  Reply
 54. Шapкан

  ами дано не са заблудени поне в тази си инициатива, но предвид останалите залитания…
  сред нашите хора има деца от българо-арабски бракове – и това, което те научиха “на място”, май скоро ще избухне като голям скандал, логична последица от която (в “нормална държава”) би било тотално уволняване на личния състав на три министерства – от началството до последния чистач… впрочем, ключова част от скандалните неща се вършат тъкмо под диктовка на представители на “нормалните държави”.
  (не само совите не са това, което не са – Фронтекст също)
  При все това, скандалът няма да подобри положението на бежанците и просто емигрантите.
  абе, ще се разчуе. Докато не е, дано успеем да отървем повече завалии. Ама надали.
  Много скоро помагачите ще усетят (ако вече не са усетили) как институциите им създават проблеми – абсурди от гледна точка на здравия смисъл.

  дявол да го вземе и ситуация…
  май наистина сме лош народ.
  не ми се вярваше, че ще го кажа.

  Reply
 55. Шapкан

  Сирков,

  Огромната грешка на „обединена Европа” е, че е обединение на правителства и корпорации (самият проект тръгва като тръст), а не на народи.
  ((при това “народ” също не е някаква еднородна маса; обединени са в нации повече или по-малко насила, защото при доброволност сепаратизмът би се възприемал като чудачество и не би привличал привърженици – Шотландия, Уелс, Еускади, Бургундия, Каталуния, много примери още – само че и сепаратизмът е порочен, защото е мотивиран от интереса на местни икономически групировки; обединение на етноси и народи може да стане само по федеративна схема – блед пример за такова е Швейцария, блед, защото и там федерализмът не е последователен, а не е последователен, защото ще почне да пречи богатите))
  Евросъюзът вече има бюрокрация, с която (внимание!) ПРЕГОВАРЯТ отделните страни-членки. Преговарят правителствата, функции на своите парламенти, а съставът на последните вече е променен от избирателите, които почнаха да живеят по-зле и се разтревожиха за работните си места (на фона на показателите за производителност на труда, когато един човек е в състояние буквално за изхранва стотици, качването на пенсионната възраст и попълзновенията към фиксирания работен ден в насока увеличаване, при масова непълна заетост на млади специалисти в Германия и Франция – това е абсурд).
  ((ЕС е пример за “империя” по Тойнби – а империя се появява тогава, когато дадена цивилизация вече не просто запада, а пропада устремно, империята е опит да се задържат нещата насила в определени рамки.))
  Въхушките определят какво става, а основната маса се приспособява и търпи, от време на време й дават да изпусне парата на недоволството, стига то да не приема организирани антисистемни форми (тях ги мачкат тихомълком и категорично). Върхушките са създали условията, поради които обикновените граждани на страните от шенгенската зона приемат органиченията на “ония мързеливите” (а те са много работливи с милионите гастарбайтери) са нещо изгодно и за тях. Ми да ги видим с пенсионна възраст 80 години колко ще са доволни!.

  обективно съществуващото разделение е на бедни и богати. Всичко останало е преодолимо – езикови бариери, обичаи, какво ли не. Обаче тази линия си е линия на вражда, при това повече омраза (и действия в този смисъл) иде отгоре надолу. Обратното е блед отговор, удавен в търпение и похранвани (отгоре) надежди (илюзорни) за пробив (с много труд и позитивно мислене – чиста подигравка) “да станем като тях”.
  Само че на върха на пирамидата мястото е кът.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *