Няма дим без огън

През последните няколко дни мои познати ме питаха на няколко пъти откъде знам еди-какво си, или защо смятам еди-как си. Отначало се смайвах как те не го знаят и как е възможно да смятат иначе. Фактите са пред очите им – толкова ли не могат да съобразяват?!… След това осъзнах, че в България просто нямаме необходимия навик, че трябва да се научим.

И реших да драсна един запис – как аз виждам нещата, защо мисля еди-как си и от какво си правя дадени изводи. Щях да го пусна още вчера, но бях прекалено уморен. Нищо, тъкмо ще добавя и още една-две подробности. 🙂

—-

Вчера ми направи впечатление съвпадението на две новини. Едната – че студентите окупират целия Ректорат. Другата – че КНСБ и Подкрепа създават общ стачен комитет.

Какво значи първата? В медиите на Пеевски окупацията на СУ обикновено бива представяна като дело на шепичка студенти, които са срещу огромния брой останали и срещу преподавателите си, и им пречат да учат и работят. Ако това беше истина обаче, те физически не биха могли да окупират целия Ректорат. Нужни са доста хора – приличен процент от студентите, които учат в него. И, както разбираме косвено и от други новини, подкрепата на значителен процент от преподавателите.

Иначе казано – тази новина е пукнатина във фалшивата реалност, създавана от проправителствените медии. Както казваше духът на Наполеон в едновремешния виц. „Ако имах вашите медии, другарю Живков, никой нямаше да разбере, че са ме разгромили при Ватерло“… За щастие обаче в медиите на бай Тошовите наследници не работят хора, способни да създадат изцяло логична фалшива реалност. Ето пример къде са сгафили.

Какво значи втората? КНСБ и Подкрепа обикновено са като куче и котка. Обединявали са се около нещо само ако ситуацията не им оставя друга възможност. В наличната са възможни два варианта. Или това правителство ще падне скоро и няма как да се удържи на власт дълго, и профсъюзите вече също го знаят. Или са надушили, че ситуацията на правителството е разклатена, ако и не безнадеждна, и ще се опитат да се пазарят с него съвместно, за да изкрънкат нещо. В единия случай положението е ясно – натиснем ли достатъчно, ще спечелим. В другия още не е ясно, но и тогава правителството очевидно е в по-слаба позиция, отколкото преди примерно седмица, когато профсъюзите отказаха да подкрепят призива за обща стачка на студентите. Иначе казано, приближаваме се към победата и играчи от категорията на профсъюзите вече го знаят.

Самопризнанието на Атака, че в това Народно събрание са се нагъбили с пари, вече не е ново, нито е скрито. Можете да го видите по всеки билборд наоколо. Ако някой все още се съмнява какво е накарало Атака да се прегърне с ДПС, го съветвам просто да излезе и да се огледа. И след това да се опита да използва главата си за нещо различно от украшение. Не е толкова сложно.

Днес вечерта отново бях пред парламента с протестиращите. Количеството полиция направо ме смая – имаше вероятно поне пет хиляди души. Бяха поне два пъти повече от протестиращите. И въоръжени с пълно снаряжение срещу безредици – щитове, шлемове, палки… Очевидно този, който ги е пратил, е уплашен несъразмерно на опасността от протеста. Очевидно има нещо много по-страшно за него – нещо, което ние не знаем, но той го знае. И се издава чрез предпазните си мерки… Може да не знаем точно какво е, но надали е трудно да отгатнем насоката му.

Споменах по-горе за медиите на Пеевски. Ако се чудите кои са и как да ги разпознавате, поне в Интернет – има хора, които са се погрижили за това. На ignorepeevski.tumblr.com можете да откриете приставки за Firefox, Chrome и Opera, които ви предупреждават при опит за посещение на сайт, принадлежащ на въпросния господин. Спестяват гадаенето. 🙂

А от кои медии можете да научите тогава истината какво се случва пред Парламента? Ако държите на истината – от собствените си очи. И да не можете да идвате на протестите, има начини.

Най-лесно е да гледате видеозаписите, които биват качвани в YouTube и други места извън контрола на правителството ни. Ако обаче искате абсолютно прясна информация, директно на живо, можете да следите стрийм канала на Иво Божков. Той се старае да ходи на всеки протест и излъчва пряко. (И това не винаги му се разминава. На записите от днешния протест например можете да видите как той помага на полицайка да си намери откъснатия пагон, и тя за благодарност го нарича ласкаво „боклук мръсен“. Или как, казано на езика на МВР, той напада нищо неподозиращи и неагресивни полицаи, случайно пада пред краката им и умишлено си нажулва разни части на тялото в кубинките им…)

Изобщо, медийната атмосфера напоследък е леко странна. Гледах например как новоизлюпеният политик Николай Бареков, бивш шеф на телевизиите на Пеевски, се изказва по… бТВ. В предаването на Росен Петров. Какво трябва да означава това ще оставя да отгатнете на вас. За упражнение. Вместо това ще разкажа по въпроса пресен виц:

„А сега – новината на деня! Днес Николай Бареков не е заявявал, че се готвят да го убият!“

Вече втора седмица не съм чувал някой отново да е предлагал пари (много – не десетина-двайсет хиляди!) на някой от Протестна мрежа, за да завърти някакви политически игрички. Или са се отказали вече, или са потърсили друг път да оползотворят парите си. Чудя се дали не е в същата насока, но чрез други играчи. Дали това не е причината за поне част от промените в обстановката, за които споменах по-горе… Че Първанов печели двубоя със Станишев вече е очевидно. Дали не е време да помислим как да не получи държавата на тепсия, когато видимата част от битката свърши?

Толкова за днес. Няма и един през нощта, а вече пак съм капнал… 🙁

31 thoughts on “Няма дим без огън

  1. Иван Богданов

    Пазил съм една вечер СУ. Бяхме на гости от варненското ТУ. Това нещо няма опазване, иска сериозен човешки потенциал. Точно за това се говори за сваляне на обсадата. А и съм бил водач на зимната студентска стачка. Масовост, масовост, но вечер оставаха десетина души… Не са толкова прости нещата. А синдикатите отдавна са извън играта. Големи стачни вълни както 90 или 97 няма как да има.

    Reply
  2. Бранимир

    Това с полицайката ме издразни извънредно много. Друг път пак викайте, че полицията е с нас, ръкувайте се с тях, давайте им цветя и минерална вода. Ами не, не са с нас и няма и как да бъдат.

    Reply
  3. Michel

    Аз на синдикатите не вярвам.

    А станалото вчера е много грозно. Властта я е страх до СМЪРТ от гражданите, които викат оставка — шепа хора бяхме вчера, срещу 5 000 полицаи. Ами ако бяхме 5000? Щяха да докарат 30 хиляди полицаи ли??

    Reply
  4. Шapкан

    да, фактите са пред очите. Но крайните изводи зависят и от методиката (идеологията) на тяхната обработка. Волно или неволно крайните изводи за априорни според мирогледа на аналитика, фактите насетне ги натъкмяват (като например неудобните факти се бележат с маркера “хихик, това е конспиративна теория” или “няма такова нещо!”)

    синдикатите са устройство за преговори с правителство и работодатели. Всъщност – за сътрудничество с тях (концепцията на Мусолини, Франко и Хитлер за “класов мир” и “единство на нацията”). Това е работа, от която синдикалната бюрокрация живее (и то добре живее, само ги вижте как са облечени, даже небрежняците гилат с първомаркови парцалки и обуща на стойност по една минимална заплата за всяка такъмка). Не са заинтересовани от трайни решения в полза на работещите (наистина работещите). Най-успешните “акции” на синдикатите досега донесоха полза единствено на администрациите от разни предприятия. И поповете намазаха – Тренчев яко се застъпва за чернокапците).
    Пък и двата синдиката са креатури: Подкрепа на ДС, КНСБ – на ВС БСП. Вече са относително “самостоятелни”, но спазват конкордата с държавата и бизнеса, според който гасят недоволството, пречат му да се радикализира, обслужват капиталистическата система.
    Т.е. на практика са антисиндикати. Същите, както при Живков. Трансмисии на “вътрешната политика”.
    (опитът на да се организира една безобидна дискусия по тема “защо в СФРЮ живееха добре, дали не заради това, че предприятията се управляваха от работнически съвети?”, подета от някакви левичарчета (спорна инициатива, но това у отделен въпрос), завърши с появата на биячи от синдиката. Само се появиха и многозначително почнаха да се разкършват. Работниците не посмяха да дойдат, лекторите, бледи, но запазили остатъци кураж, също си тръгнаха. После някои намериха в пощенските си кутии на домовете бележки: “хубава лекция беше, НАЛИ?”)

    каква победа? на какво?
    правителството ще си отиде когато кукловодите му решат, че вече е изчерпано и изпълнило възложените му задачи.
    И като нищо може да го представят като “падане под натиск” – за да се кротнат “активните граждани”.
    после – презареждане на матрицата, понеже и най-радикалните “будни” не пипат структурата на матрицата, не им се нравят само някои настройки и физиономии по върховете. И “активните” отново ще се хванат на въдицата.
    (къде са масови протести срещу нападенията срещу чужденци, например? къде са инициативи на “гражданското общество” да речем за “интеграция”, каквото и да значи това, на циганите? къде е възмущението от неизплащане на заплати при нетърпимост към връщане на дългове към банки и монополисти? къде са живите вериги около мястото, дето заседават тия от НЗОК? пред НЕК? къде?)

    о, Атака е егати важната тема, хмък… люпят се групировки, пред които атакистите изглеждат невинни агънца – тия факти също са пред очите. При това групировки, чиито ядра са подконтролни на полицията, както и на бизнес бандите, дето кукловодят видимата власт.

    ха! зарежи палките и щитовете. Връзка ключове на здрава верижка в предната лапа на униформения боклук – това е актуалното. От 30 години е актуално, ама някои люде май не са се сблъсквали с тази актуалност.
    айде, приказвайте пак, че “полицаите са като нас”.
    …пък може и наистина да са като вас.
    —————-
    40 хиляди армия, 60 хиляди полиция, 20 хиляди ПАК полиция, но не под шапката на МВР, още 100 хиляди частни охранители, плюс, извън засичането с предишните категории, 20 хиляди бабаити от ловни дружинки. За легално въоръжени партийни милитанти и ултраси ХИЧ не говоря, оценката е около 3000 души.
    туй беше само справка колко въоръжена паплач има в “тая държава”. А легалното сдобиване с оръжие (закон от 70 старници!) струва, само процедурата, около 4 килокинта, отделно железата, пак не евтини. И надути цени на боеприпасите (и ограничения колко можеш да имаш на съхранение).
    !да се чудиш как тогава има престъпност, при толкова силяхлъ мъжаги? Ами точно от там я има, от мъжагите. Поне половината от тях са с толкова десни (ако ще употребим идиотската класификация) убеждения, че презират Сидеров за мекушавост, плюят при споменаването на Боян Расате и войводите от ВМРО.
    Те тия още не са рекли (не са получили нареждане), затова не са направили ПРОМЯНА.
    Това защо не се обсъжда? защо не се протестира?
    глас в пустиня
    —————-

    медиите, които не са на Пеевски – с какво са по-добри?

    Бареков… как не те беше гнус да напишеш тая комбинация букви… пфу…

    няма нужда да се плаща на “протестната” мрежа. Идиотизмът й сам я прави полезна за системата. За същата Система никак не е проблем да “жертва” по-одиозни “лица”. И то егати жертвата! Поинтересувайте се с какво се занимават разни бивши политици и висши чиновници – бедстват може би? клошарят едва ли не? Единствено Жоржи Ганчев е закъсал толкова, че се държи естествено в рекламни клипове.
    Протестиращите са толкова лесни за манипулиране, че комай наистина са малоумни – а фактите са пред очите им. Где малко самокритичност, где разбиране що е приоритет в “борбата за промяна” (вж. горе за реалната сила, способна да ПРОМЕНИ нещата… не ви ли се сви стомахчето? не? а, да де, това е “конспирация”, майната им на цифрите – взети от официални сайтове впрочем. кой? гугъл ви на помощ)

    след 1990-а студентските стачки са нелепица. А тази от 1990 пък беше огромна грешка. Големи глупаци бяхме. Естествено, без ония “от нас”, които още същата есен бяха почнали да въртят “бизнес”, използвайки структурите на ФНСД (независимите студентски дружества, една от организациите-учредители на СДС) и тесните връзки с далавераджийницата “Подкрепа”. Политика и бизнес – в крепко и плодотворно сътрудничество. Довчерашните комсомолци от актива на вуза, от “щабовете” на студенстките бригади (а там каква пара се “разбичваше”, както биха казали руснаците, не е истина, дет има една такава приказка…) ни водеха “против комунизма”, хмък. Бързо се кооперираха с реститутите – опечена работа. Мафията била превзела държавата… все едно: водата станала мокра, въх че откритие от “очевидните факти”.

    а днешната “стачка”… с посещенията при разни дипломати (те надали ще ги научат КАК ИМЕННО се правят окупации и блокади, до които полицията в пълно стъкмяване не смее да се доближи)… ами какво искате от студенти-прависти? от бъдещи “достойни” членове на Лекарския съюз (с неговите “славни” традиции към момента)? от държавозависими бъдещи шоумени и шоугърли? от утрешни вестникарчета-радио-телевизионерчета, продали се вече предварително? (чат-пат се засичам със студенти от журналистическия по влаковете, завързвам беседа… олеле!) от икономисти с трайно увредена мозъчна дейност вследствие изучаването на тази “наука”, особено от лектори като Орешарски или оня кич от НДСВ как му беше името? от филолози, дето също разчитат “държавата да им намери работа” като даскали или нАучни работници в онова свърталище на дъртаци (много дивотии беше изприказвал Дянков, ама за БАН си каза баш истината. Също както в оня виц от 1980-те: партийните комуняги лъжат за комунизма, ама за капитализма вярно говорят)?
    ЗАБРАВЕТЕ

    та това е: за капитализма вярно го бяха казвали (ама вече не го казват, понеже го ползват и им е благо; останалите – сами са си виновни (гавра със Сократ) и работете повече, залудо работи, залудо не стой (гавра със здравия смисъл), понеже “чистият бизнес” си е чиста лотария, без силова поддръжка не вирее).

    Reply
  5. Шapкан

    властта да я СТРАХ?
    хмък
    може на отделни функционери да им треперят опашките за топлото местенце, но като цяло системата хич не й пука.
    5000 на площада, и то НЕорганизирани – това е нищо. Това е тълпа, не структура.
    Да беше структура – щяха веднага да вдигнат целия личен състав от изброените в предишния пост.

    виж, ако се вдигнат от 200 хиляди нагоре, и то ОРГАНИЗИРАНИ (по места, лично познаващи се съседи, колеги от работа, по-идеологически кръжоци, а тези групи интегрирани в една стройна мрежа за ситуационно координиране и общо взаимодействие), товата ПОВЕЧЕТО от въоръжената паплач няма да смее да се подаде навън.
    Ама уличните протести трябва да са ДЕМОНСТРАЦИЯ на реална сила, тоест практики по места, самоорганизация на гражданите по входове, блокове, улици, квартали, по предприятия и браншове – и тия практики са изместили официалната власт от живота си. ТОгава може да се излезе на улицата. И при поява на ченгета или ултраси от всички околни прозорци върху тях ще завалят разни предмети – например найлонови торбички с МНОГО добре отлежала развалена риба. Ако отвърнат със стрелба – ще получат същото.

    а тия игрички “в рамките на закона” – куха работа, губене на време. Понеже законите ВИНАГИ ги правят така, че да НЯМА истинска промяна, не и такава, която да лиши мутрите от богатство, от контрол, от безнаказаност.

    ама за това трябва акъл, трябва и искрена социална солидарност, не бачкатори българи да бръчат нос от бачкатори цигани например, техни колеги.
    щото преди няколко дни гледам ремонт на жп-линията (аман от тия ремонти, по 3-4 пъти годишно на едни и същи места!): бачкаха заедно “бледоликите” и “мургавите”, ама седнаха да ядат разделно. Ако не познавах циганите от тая бригада, щях да се изненадам, че се хранеха по-цивилизовано от българите: седнаха в селската кръчма отвън на маса, сложиха вестник, отгоре покривка дето си я носеха, нарязаха хапването в пластмасови чинийки, размотаха по малко тоалетна хартия за салфетки, почнаха; бледоликите пък се друснаха на тревата до в припиканите храсталаци до линията, отвориха бири, консерви, натрошиха хляб и… обърнах се да не ги гледам.

    а преди седмица-две, наложи се да купувам прахосмукачка, най-евтина. Не влезе в раницата. Шмугвам се в едно нещо “всичко за 1 лев” – там три циганки зад шанда, очевидно майна, дъщеря, внучка (на около 20). Питам за въже, внучката ми подава едно, бабата я спира троснато: ууу, ма! не видиш ли, че прахосмукачката е СИНЯ?! Дай му друго въже! Унуката почти изтръгва от ръката ми жълтото въже и търси не просто синьо, а светлосиньо, озъртайки се към прахосмукачката, после с ухилка до уши ми го подава – почти в тон по цвят.
    Кво става бе хора? на София север – мизерно циганско дворче, но много красиво подредени лехи с цветя – на фона на близките блокове, населени с българи, около блоковете трайна боклукова ивица. А и в мое село по дворовете цветята растат на вързопи около колци, все едно домати!
    На Ц.гара една възрастна жена, българка, пада по ескалатора, ченгета на 10 метра, не си люшнаха шкембетата даже, околните също не помръдват. На следващия ден, откъсна се едниния ремък на раницата, помолих някой да ми помогне да не изтърва багажа, че и ръцете заети с торби – скочиха момче и момиче цигани (както се оказа, от Берковица), въпреки че бяха по-далеч от куп други персонажи – все чисти, бели, умни, красиви и с вирнати гнусливо носове.

    ако това е тенденцията (димът), няма за какво да се притеснявам от “промяната на етническия състав” в бъдеще (от огъня).

    Reply
  6. Кал

    Студентите не само успяват да окупират Ректората – днес пак са излезли около Парламента.

    Излизам и аз. 🙂

    (Иван Богданов, Шаркан: освен да умувате – както намекнах и на едно-две други места, – вземете и да участвате. Иначе оставате част от „провалените“ поколения. „Провалът“ – да речем – се познава по това, че времето ви за приказки по форумите надхвърля времето за действия. Няколко пъти. ;))

    Reply
  7. Иван Богданов

    Калине, ти едно дете не си направил през живота си, да не говорим за нещо свястно, само да викаш пред парламента те бива. На твоите години би трябвало да си поумнял вече /след като правиш секс от 2001-а/, че нещата не стават така.
    @Шаркане – понякога ми идва да ти стисна ръката, тоя текст е много на място.
    @Григоре
    Обявената за днес съвместна пресконференция на лидерите на двата най-големи синдиката у нас – КНСБ и КТ “Подкрепа”, се провали заради опасения от “въвличане в сценарий”.
    От КТ „Подкрепа” разпространиха изявление, от което става ясно, че има опит хората на Константин Тренчев да бъдат въвлечени в сценарий, „решен от други сили и на друго място още миналата седмица, както стана ясно чак ден след проведените разговори за организиране на „съвместна” акция”.
    В декларацията се казва още, че КТ “Подкрепа” не намира основание да излиза от социално-икономическия периметър и да взема страна в съмнителните политически и олигархични войни, които текат в момента. КТ”Подкрепа” свиква своя Конфедеративен съвет в петък
    От своя страна КНСБ свикват собствена пресконференция за ранния следобед днес на тема “Оценка на ситуацията и обявяване на предстоящи протестни действия”.
    На 11 ноември КНСБ и КТ “Подкрепа” обявиха, че имат намерение да излязат с общ национален стачен комитет поради необходимостта от съвместни действия при създалата се социално-икономическа ситуация в страната.

    Reply
  8. neuromantic

    А през това време великият “икономист” (илюзионист, може би) Кругман гостува и бива награден от банда разбойници. Следва фотосесия с него и Цветан Василев. Борецът срещу монополите редом до самия монопол. Красота. Как хубаво се нареждат парчетата от пъзела. Да се знае кой за какво се бори всъщност.

    Reply
  9. Шapкан

    в какво да участвам? в поредната срамотия?
    в прошения за “повече морал в политиката”?
    за нови избори? за нови закони? за бюджетни милостини?
    с какво това ПРОМЕНЯ системата?

    козметика

    (Подкрепа, както очаквах, се дръпна от “национална стачка”
    а уж радетелите за стачкуване КНСБ вчера подробно обясняваха, че стачка – значи отказ от заплати по време на стачкуването. Лицемерен самопиар.)

    май не четеш какво пиша, Калине.

    (и що за “окупация” е това? няколко блокирани зали, спорадични затваряния/отваряния на външния вход. Фарс.
    Плюс каша в главите: едни и същи студенти лайкват статии в сайта на “Свободна мисъл” – и инициативки във ФБ относно “повече държава” и “не на наплива бежанци”)
    (а пред парламента какво правят? искат оставка, като не пускат лайнарите да излязат? що не ги пускат да ВЛИЗАТ? какво му е антисистемното на това? самоцелна “активност”.

    Антисистемно е, когато се появяват граждански структури (комунални, потребителски, производствени, отбранителни, образователни, комуникационни), които игнорират законите на тоя парламент и наредбите на това правителство, противопоставят се и на икономическите монополи, не се водят по демагогемите на партии, църковници, други идиотщини, еле пък съвети от дипломати, извинете за мръсната дума. ПОНЕ КАТО начална стъпка игнориране на ТОВА правителство и ТОЗИ парламент, макар че ИСТИНСКО антисистемно поведение е игнор на самата държавност – и пак е половинчата работа, защото бездържавният капитализъм е пряка диктатура на мутробизнесмените, а пък пълен държавен контрол над икономиката ясно какво е: преди беше (към момента на Живков) партийно-бюрократична диктатура в стадий на напреднало разложение, ама поне с риторика на “социализъм”, докато реанимирането на подобен модел ще е във формата на НАЦИОНАЛ-социализъм.
    Не е ли ясно, че нито едното, нито другото НЕ СТАВА?
    ерго? ъ?

    толкова ли сте коне с капаци???)

    (и не казвай “ела и им го кажи”, защото вече съм го казвал, а и по дефиниция не става дума за идиоти, а за образована младеж, която ПО УЧЕБЕН МАТЕРИАЛ вече би трябвало да е запозната с различни социалноикономически идеи, поне в учебната програма на правистите го ИМА. Но щом не следват наученето, не се опитват да го използват именно като антисистемно, значи че или наистина са идиотчета, дето им е рано да учат, а да си идат да посучат още, или са направили съвсем определен избор, а този избор НЕ Е срещу системата, а срещу определени фетиши и деятели от тази система. Поради това нямам място сред такива хора. Каквото и да им говоря, ще реагират като теб – в едното ухо влетяло, от другото излетяло, понеже не намерило свободно място, то вече е заето с осъзнати интереси, а именно: повече бюджет за вузовете, повече участие в академичните съвети, по-малки такси, осигурена работа след дипломиране. Чиста интеграция в системата, искане за повече или по-малко привилегии в нея, нищо повече)

    разбираш ли го това?

    и по-добре повече похабено време в приказки (които уви ще останат нечути даже да ги крещиш от упор) и умуване (ама и то не ще стане пример за подражание, че първо все пак се мисли), отколкото действия, които само заглавят каруцата в задънената улица.

    (одеве гербаджиите нарекоха битите – много малко бити, да сме честни – студенти “цветът на нацията”. Станишев пък ги окачестви като “ултраси”. И двете мнения са далеч от истината. Щото виждам този “цвят” увяхнал на Ц.гара как се държи, а и знам по свой гръб и челюсти що е “ултрас”. Да бяха наистина “цвят”, да са повлияли на тази “нация” да почне да се самоорганизира в конструктивен план; а да бяха истински ултраси, така както су пробутва като синоним на дивост и нектролируемост, което реално не е така, да са изравнили парламента с жълтите плочки досега. Само моля без приказки за “ненасилие”. Няма в историята случай на почеливша съпротива спрямо насилието без отвенто контранасилие. Ганди си го заврете дълбоко в задния джоб, щото легендите за него нямат нищо общо с истинските факти – ще ви се легендите да са истина, ама ръц – и елфи също няма, няма го и дядо Коледа, време е да се разбере това)

    Reply
  10. Кал

    @ Иван Богданов – от горното ти включване разбрах, че: 1) си направил дете; 2) не разбираш от метафори. Нещо друго да си направил/да не разбираш?

    @ Ники: Та на кого каза, че си ги обяснил всичките тези неща? На кого от „образованата младеж“?

    Стигнаха ли думите ти до тях?

    Последваха ли някакви действия?

    Как промени ти стратегията си, като видя резултатите?

    … Момчета, вижте (точно момчета сте ми, като започнете да приказвате тъй – нищо че сте с десетилетие+ по-големи на биологични години). Човек се познава по резултатите си. Не ви го казвам за първи път. Всеки път се правите, че не ме чувате.

    Е… ще почна да ви слушам наистина, като ви видя резултатите.

    Дотук сте „проваленото поколение“. По една съвсем логична причина – ако бяхте успели, нямаше да ни се налага да се борим за абсолютно същите неща като преди 24 години.

    Не знам как не ви е срам и акъл да давате…

    Reply
  11. Шapкан

    какви резултати искаш да видиш? да ти се поднесе всичко на тепсия?

    добре, провалено поколение сме, накой спори ли?
    обаче “същите неща” – ето ги, налице. Преборихме се за тях. Щото бяхме глупаци да ги мислим за нещо много арно. А те се оказаха точно онова, за което комунягите “казваха истината”.
    Така че щом си тръгнал да се бориш за каузи отпреди четвърт век – уподобяваш се на нас от онова време (на глупаци).
    Иначе мен си ме е яд, че толкова време попилях да си изясня за какво всъщност заслужава да се бори човек, колкото може, разбира се, здравето не е същото като тогава вече.
    Ама ти щом имаш самочувствието да пренебрегнеш опита на “провалените”, да не се поучиш от грешките, казвани ти в прав текст, пък се каниш да правиш “същото” – ами… нещо основата за самочувствието ти става имагинерна, не усещаш ли?

    Ами, хубаво, да видим резултатите на вашето поколение. Вече има ли такива? О, тези в момента не се броят? Добре, като проима такива, с които наистина да се гордееш (ама не оттова, че ти и някаква твоя групичка се е уредила, то по тоя критерий и днешните олигарси имат с какво да се гордеят, да, да, двамина от тях участваха в студентските окупации от 1990, поне други не познавам лично), тогаз почни раздаване на акъл със щедри шепи и без срам, какъвто в момента не би било зле да проявиш.

    Reply
  12. Кирил

    @Иван Богданов то бива нападки и обиди, но ти вече се осираш. Без значение колко високо мнение имаш за себе си, това не ти дава право да преценяш другите. А даже и мнението ти да беше вярно, пак не ти дава право да обиждаш хората.

    @Григор колкото и очевидна да е пропагандата, все ще се намерят хора, които да повярват. Затова е и добре да се говори как се манипулират хората, колкото се може повече.

    Reply
  13. Кал

    @ Шаркан, последно:

    За всеки граждански резултат с твое участие, който цитираш тук, ще изкарам по един с мое. Вече съм готов с първите три.

    И ще видим кой трябва да го е срам.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Иван Богданов: Спокойно. То ще се види.

    @neuromantic: Къде точно гостува Кругман и кога и как се е снимал с Цветан Василев? Извънредно любопитен съм за подробности.

    @Кирил: Прав си. Затова и пиша този запис. Може да не е идеален, но толкова умея.

    Reply
  15. Виктор

    @Michel: В България няма ни синдикати, ни профсъюзи. Аз едно време за известно време бях в “Подкрепа”, даже… изпратиха ни

    един човек с розова риза и лаптоп, да ни помага да се борим в завода за по-малко отрови, отделно помещение за чегъртането на

    оловни накрайници за кабели за акумулатори, бензол, … не е за разправяне. Пратиха по едно време и една журналистка, поне

    така се представи, от в-к “Работническо дело”, такъв ми е споменът, след 10 ноември беше, явно вестникът се е прекръстил

    доста по-късно. После чух, че човекът от “Подкрепа” с розовата риза (виждах още тогава) влязъл в затвора за далавери с внос

    на парфюми или нещо подобно. КНСБ раздаде някакви листчета, на които трябваше да изберем, не помня с кръст, хикс или минус, дали искаме да има частна, държавна и прочее собственост или не, или нещо подобно. Май беше дали да са равнопоставени. Сега се чудя как така са пропуснали да питат дали искаме тая собственост да е свещена. За неприкосновена донякъде отбирам какво значи, обаче свещена собственост не знам какво е, или ще е сакрална, или свещеническа. 🙂 И не, Мишел, няма да докарат 30 хиляди МИЛИЦИОНЕРИ, а само сълзотворен газ. Прочее аз мисля, че докато в България не се употреби сълзотворен газ за разпръскване на протести, то значи не сме тръгнали към оправяне. Това даже успях още преди протестите през зимата да го изкажа в ефира на едно радио на бивш, ъъъ, бивш афроамериканец нямам нищо против негрите, нито против евреите, ескимосите…), ченге де, Радосвет Радев, и даже една от водещите там се съгласи с мен и реши да го повтори от микрофона в студиото ясно и високо. 🙂 Бре, Шаркане, каква стачка? Че кой работи, та да стачкува? Имам предвид някое такова нещо, структура, голямо предприятие, нали, да се вдигнат поне няколко хиляди души от солидарност, защото са членове на нашенски синдикат? Може и да има, но не ми се вярва. 🙂 Аз прочее работя, обаче не бих стачкувал, даже и да бях член на някой от тия “синдикати”. Ако бяха синдикати без кавички, не знам, но с тия със сигурност не. И Калине, ходих и на протести, в най-големия дъжд лятото ходих, защото рекох, ето, сега никой няма да отиде, значи аз трябва да отида. Обаче няма как всеки ден да ходя, далечко е, на работа съм, с тапи за уши е малко зле, ушите ми трябват, защото без тях и компютър няма да мога да ползвам. Първият път отидох без тапи и после съвсем сериозно се притесних дали няма да си ми остане завинаги, ама май на другия ден към обяд се пооправиха. Пък и наистина ми се струва малко тъпо да ходя да стоя пред празна сграда към 19 часа. Напоследък си мисля, че може би ще ми достави известно удовлетворение да ги почна с имейли и SMS, политиците де, така наречените, както оня човек от Дъглас Адамс, да ги обидя така лично и еднозначно. Но все още се колебая, защото ми се струва, че никой от тях не чете… Днеска чух например Станишев да говори нещо за щорм на парламента, очевидно, или да речем ушеслушно е искал да каже щурм, но знам ли, на руски или ПЕСовски може да е щормът щурм, а пък щурмът щорм или да е едно и също. Какви глупости само, ако това вчера Сергейко го има за щорм, то пътуване в пълен автобус в София за отиване на работа ще му се стори тайфун. Та като го поменах, да знае някой от вас син на бивш висш държавник на Германия по времето на Хитлер да е сега председател на европейски съюз на партии и то без да е сменял членството си в бащината партия?

    Reply
  16. Кал

    @Шаркан: … Само че ще оставим упражнението за другата седмица. Сега бързам да свърша антологията (по която чакам да ми пратиш един файл, виж си пощата).

    Хем ще имаме време да помислим и двамата.

    (Какво е „детската зоологическа градина“? Може ли линк?)

    @Виктор: Засмя ме. 🙂 За данданията – аз съм опитвал да стоя с отворена уста, както са ни учили навремето в часовете по гражданска защита. Да, идиотски изглежда 😳 ; и не, не помогна…

    Reply
  17. Кирил

    @Григор аз лично други записи не намерих. Така, че твоят за мен е доста полезен.

    Reply
  18. Григор Post author

    @Жилов: Благодаря. (И смятам да се опитам да се свържа с Кругман и да се поинтересувам подкрепя ли Цветан Василев.)

    Reply
  19. gezatop

    @neuromantic
    Кругман в последните 3-4 години се занимава предимно с пропаганда в полза на демократическата партия. Иначе по образование е икономист и има Нобелова награда за нещо което е писал през 90-те, но през последните години всичко което пише може да се синтезира до: “печатайте пари”. Доста ми напомня за управителя на централната банка на Зимбабве, дето беше казал че ще печата пари до пълното изчезване на инфлацията.

    Reply
  20. Жилов

    Потърси какво е казал (а също и какво не е казал чрез празните си приказки) Кругман, докато е бил тук. Не е никаква изненада. Е, за теб може и да е, тъй като го имаш за икономист и не знам какво още.

    Reply
  21. Григор Post author

    @Жилов: Нобеловият комитет очевидно също го има за икономист, а пък все пак се състои от бая и бая знаещ народ. Не че това е 100% гаранция, но също е едно мнение за преценка.

    Reply
  22. neuromantic

    И аз благодаря. Човек трябва да е пълен идиот за да не провери какви хора подкрепя с присъствието си. От другата му страна стои ректорът на УНСС – агент Стойновски – който призова студентите да емигрират, та да не пречат на тази хубава власт. Кругман едва ли знае в подробности генезиса на нашата мафия, но със сигурност е клъвнал на идеята, че го канят големи радетели за държавна регулация, безразборно харчене и разбира се – критици на евросъюза. Сега сякаш самата съдба го запозна с демоните, които негласно е подхранвал години наред. Освен това изказването му, че демокрацията не била само избори, а видиш ли, да седнем на една маса да преговаряме (мантрата на Мая Манолова) ме навежда на мисълта, че може да е получил и кеш на ръка.

    Хубаво е да се мисли и над тези неща, защото основното искане на протестиращите студенти за повече морал в политиката е твърде идеалистично. Това е романтиката от началото на прехода, която наистина не доведе до нищо, защото особени висини в морала при политици трудно могат да бъдат достигнати. Липсва ни нашия Клинтън който да заяви от ефира: Икономиката, глупако! Въпреки че, това едва ли може да мине у нас. Американците го разбраха и гласуваха за него, но горда стара планина не може да бъде обиждана така. Ние сме умни, ама други ни прецакаха (виж Шаркан).

    Reply
  23. Шapкан

    упражнявай се сам, Калине. Имаме твърде различни цели и методи, за да правим гимнастики заедно.

    Reply
  24. Кал

    @Шаркан: Ясно, Ники. А тъкмо те гледах във филма на Вал Тодоров, и ми беше станало мило-топло…

    Гри, не си прав – виж колко много дим… а огън няма… 🙁 🙁 🙁

    Reply
  25. Шapкан

    все ви е ясно, пък на следващата дума личи в каква гъста мъгла блуждаете, при това със затворени очи.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *