Медиите и анонимността

Покрай протестите имахме възможност да се убедим в „обективността“ и „безпристрастността“ на немалко български медии. И беше създадена приставка за Firefox, Chrome и Opera, която показва дали новинарски сайт не е собственост на Делян Пеевски. (Не е вярно, че била анти-Бареков – медийното съвпадение на Пеевски като собственик и Бареков като управител е чиста случайност. И парите, с които Бареков финансира движението си, идват от заплатата му. 😉 )

А от няколко дни насам Красимир Гаджоков предостави една по-обща, но не по-малко полезна информация – списък на анонимните български новинарски сайтове. Имаше едно време времена, когато беше опасно да пишеш не-анонимно срещу правителството и кукловодите му, но отминаха. Това правителство много би искало да ги върне, но мисля, че няма силата. Така че подкрепям начинанието на Краси Гаджоков с две ръце. И приканвам всички, които искат да знаят източниците на информацията си, да му хвърлят едно око.

… Докато пиша тези редове, си спомням представянето от Гед на Орм Ембар в „Най-далечният бряг“ на Урсула Ле Гуин: „Той не крие името си – най-могъщият е, няма страх, че някой може да го надвие.“ Или страха на повечето герои от поредицата за Хари Потър да произнесат името на Волдеморт… Да застанеш с името си е страшно, но и дава страховита сила. Точно както и да назовеш истинското име на злото.

Нека имаме тази сила. Ще ни е нужна. И я заслужаваме.

6 Responses to 'Медиите и анонимността'

 1. Кал Says:

  Благодаря!

 2. Виктор Says:

  Ааа, Калине, само ти ли ще благодариш? :-)) Не ми казвай, моля.

 3. Валентин Says:

  Според Закона за електронната търговия (чл. 4 ал. 1) собственикът на сайт следва да бъде глобен (ако бъде хванат) за това, че не е публикувал име (на фирма или физическо лице), адрес, телефон, електронна поща, номер по ЗДДС (ако е регистриран) и т.н.

  Включително и собственикът на този блог е в нарушение на закона, защото Закона за електронната търговия не се прилага само за сайтове, на които се продава нещо.

  Така всеки собственик на сайт (който не си е написал личните данни) става абсолютен престъпник.

 4. Шapкан Says:

  то има ли някой за нещо да не е престъпник вече?
  колко хиляди са законите и “подзаконовите актове”?
  самите юристи не ги знаят.

  а самата тема е куха. Бял кахър. Анонимни, неанонимни – каква е разликата? Лесно личи кой какво брани, кой какво пробутва. Загадката се решава наум – ама от ум без илюзии и желания да живее в измисления свят на “добрия капитализъм” и “благата държава”, които “могат да бъдат постигнати с мирна борба в рамките на закона”.
  Гледайте какво става в Украйна, защо става и как става – сравнявайте и вадете поуки.
  Ама, не нови илюзии!

 5. Красимир Гаджоков Says:

  @Валентин: твърдението ви не е вярно.

  “чл. 1, (3) Услуги на информационното общество са такива услуги, които обикновено са възмездни и се предоставят от разстояние чрез използването на електронни средства след изрично изявление от страна на получателя на услугата.”

  Ключовите термини са “възмездни” и “изрично изявление от страна на получателя на услугата”.

 6. Валентин Says:

  Текстът “обикновено са възмездни” означава, че не се изключват
  безвъзмездните услуги.

  Изрично изявление от страна на получателя на услугата е заявката към
  сървъра (GET, POST – няма значение).

  Има случаи на глобени собственици на сайтове, на които се предоставят
  безвъзмездно услуги (сайт от типа “безплатни обяви” – не се плаща за
  четене на обявите и за публикуването им).

  Според българското законодателство, ако имате сайт (на който не продавате нищо!) – извършвате електронна търговия и подлежите на глоба за това, че не сте си публикували личните данни на сайта

Leave a Reply