Спам със… защитни цели

Напоследък все повече се говори за електронното подслушване. Как правителства и големи компании събират колосални количества данни, които после обработват и извличат от тях смайващи подробности за всекиго. Някой път може би трябва да напиша до каква степен смайващи са подробностите – въздържам се единствено защото повечето хора надали ще ми повярват.

Като една от панацеите срещу това следене се препоръчва шифроването на връзки, поща и всичко останало. Оказва се, че това е силно лекарство, но все пак не панацея. Немалко разузнавателни агенции разполагат с ресурсите да чупят и най-добрите шифрования. За щастие, не им е съвсем лесно – трябва да са достатъчно мотивирани. Но все пак човек никога не знае дали няма да го заподозрат. За сметка на това обаче може да бъде абсолютно сигурен, че ако това се случи, разшифрованите вече негови тайни ще седят на сървърите на агенцията, докато не бъдат продадени на някого от алчни нейни служители или откраднати от кадърни чужди. След това, естествено, препродаването и краденето им продължава. Докато накрая не свършат в точно този тип ръце, от които ги е страх именно честните и обикновени хора.

Една от веселите идеи как задачата на въпросните агенции да бъде максимално затруднена, е чрез… спам. Идеята е с помощта на подходяща програмка човек да генерира стотици или дори хиляди сериозни ключове за шифроване, след което да шифрова с всеки от тях по десетина съобщения и да ги разпрати. За да не работи и трафик анализът, обаче съобщенията трябва да бъдат разпращани до напълно случайни получатели. Иначе казано, трябва да са спам.

Което е и куриозът. И до момента спамът обикновено се използва за измами, които да ни подлъжат да си предадем личните данни на някого. Употребата му в обратната насока би била инвентивно и изненадващо решение.

Само дето не съм уверен, че си струва. Все пак спамът си е спам. Може би ще успея да измисля някакъв по-добър начин за защита на личните данни. 🙂

7 thoughts on “Спам със… защитни цели

  1. Георги

    За мен решение е да внимавам каква информация пускам в Интернета. Ама това е само за дребните риби, които могат да се докопат до инфото. За големите риби, за които пишеш са много по-опасни и е много по-трудна защитата от тях. Още повече, че те са невидими за повечето хора до момента, в който не се окажеш в Г*антанамо или беше друго името на това място не се сещам, или други възможности да ти прецакат живота заради някакъв алгоритъм, който те е посочил като опасен.

    Reply
  2. Константин

    Аз имам на компютъра един документ, озаглавен Passwords for my credit cards.doc Същият е архивиран и архивът е защитен със сериозна парола. Качил съм го и на няколко места за онлайн съхраняване на файлове и направо си умирам от кеф, представяйки си как някое скапано хакерче, след многодневни усилия за разбиване на паролата най накрая успява да прочете съдържанието му, което е следното: Go fuck yourself looser!
    Затова и идеята за шифрования спам ми харесва, но ме притеснява мисълта, че щом разните гадни служби от рода на АНС и българските им аналози установят увеличаването на шифрования трафик, те просто ще поискат още служители, компютри и други технически и финансови средства, за да могат да го обработват. Всичко това естествено ще го плащаме ние – обикновените граждани.
    Освен технически методи /като криптиране на връзката/, за прецакване на въпросните организации съществуват и “тактически” методи, например изпращане на няколко и-мейла до един човек, като във всеки има различна информация. В този случай получателят разбира кой е истинският по наличието в него на предварително уговорен израз или дума. При желание за скриване на истинския получател тези писма могат да се изпратят и на още много други случайни получатели, които дори и да ги прочетат просто ще ги игнорират.
    Всичко това е въпрос на желание от страна на хората, използващи интернет като средство за комуникация

    Reply
  3. Григор Post author

    @Георги: Прецакването на живота вече тече. Непрекъснато четем статии за хора, на които е отказано да влязат в САЩ или да летят със самолет единствено защото някакъв алгоритъм ги е обявил за потенциално опасни. Възможността да се опазиш срещу подобно нещо е нулева. Добре дошли в новия Съветски съюз…

    @Константин: Не е луд който яде чуждия зелник.

    Reply
  4. Шapкан

    а защо трябва да има система, в която подслушването изобщо съществува, носи изгода и щедро се финансира?
    за тръпката да й бягаш ли?

    Reply
  5. Митко

    Здрасти Гриша,

    Считаш че NSA е в състояние да пробие всякаква кодировка (GPG примерно) или имаш в предвид, че ако информацията ги интересува, ще намерят “други начини” да се даберат до нея?

    Reply
  6. Григор Post author

    @Митко: Считам, че NSA е вероятно да е в състояние да пробие повечето кодировки, но за пробиването на повечето от тях вероятно ще им трябват съществени ресурси. А и това за „другите начини“ със сигурност е вярно.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *