БСП-лийкс: Партизанските имена на софийския „тролски“ отряд на БСП


Приятел ми изпрати линк към публикация в Бивол, която документира поименно една Интернет практика на БСП. Практиката е отдавна добре известна на всички, които са влизали някога в Интернет форум и носят на раменете си нещо, което включва очи и мозък. И за посочването на което са ни се смели достатъчно пъти.

Ще се опитат да ни се смеят и сега. Друг начин да противостоят на истината освен директната лъжа вече не им е останал, казвал съм го много пъти. По-долу копирам текста на публикацията в Бивол:

Списък с “партизанските” псевдоними на активисти от софийската градска организация на БСП, с които те коментират в медийни сайтове изтече в БСП-лийкс. Списъкът, съдържащ 17 медии, е изготвен в началото на януари 2013 г. на компютър на софийския общински съветник от БСП Гергана Алексова. Това показват метаданните на изтеклия Excel файл с име acaunti_medii (виж приложението).

Фактът, че псевдонимите са обобщени в списък по медии показва, че не става въпрос за спонтанна самодейност на младежите от БСП, а за строго организирана операция със съответната йерархия и отчетност. Командир на “отряда” най-вероятно е Надя Младенова (псевдоним sofia12) председател на младежкото обединение на БСП-София, избрана през юли 2012. Другите имена в отряда са по-малко известни.

Концепцията за “партизански подход” във Facebook и интернет форумите беше разкрита по-рано в друг документ, изтекъл в Болканлийкс. В него действията на червените матросовци в Мрежата се дефинират по следния начин:

Партизанският подход – т.е. активно ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници, групи, създаване на каузи във Фейсбук и изпращането им до приятели. Това е ефективен начин да се създадат настроения и да се разпространяват слухове.” (подчертаванията и главните букви са в оригинала).

Директивата е подобни партизански отряди да се организират не само на национално, но и на местно ниво, за да облъчват с коментари и постинги регионалните сайтове и фейсбук групите на общините. Целта е “превземане отвътре, чрез разпространяване на информация, снимки, мнения, създаване на местни каузи”.

Платени тролове

На жаргона на интернет-потребителите такива потребители се наричат “платени тролове”. Значително активизиране на троловете има в период на предизборна кампания. Отрядите от тролове не са партиен специалитет. Такива се сформират и активизират в кризисни моменти, покрай публикации за видни представители на олигархията, както показа анализ на Offnews от март т.г.

От разконспирирания отряд на ГО на БСП най-голям брой регистрации в сайтовете на медии има младата червена пасионария Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05). С фамилните си имена са регистрирани и други форумни бойци като Иван Пешев (ivanpeshev86), но като правило повечето използват конспиративни съкращения и псевдоними: Цветомир Стефанов е Icelander, Павел Стоев е Pvstv, Благовест Кирилов e Blago_k и т.н.

С най-много конспиративни имена се подвизава Явор Нанков. Той скача на амбразурата във форумите на Медияпул, Вести, Дарик, Дневник, Капитал и Стандарт със следните псевдоними: shemet, pesho.i, doktora, evropeeca78 и dimkov. Лице със същото име се открива във Facebook групата МО БСП-София област.

Кратък преглед на коментарите на червените тролове показва, че те се изказват в подкрепа на партийната линия по всички актуални обществени въпроси: от енергетиката, през кадровите решения на правителството Орешарси, до отмяната на забраната за тютюнопушене. Под прицела им попадат автори на статии и личности, които са атакувани ad hominem с клевети и обиди.

Примери:

Надя Младенова sofia12:

http://www.mediapool.bg/aets-belene-i-obshtestvenoto-mnenie-news201570.html

Явор Нанков shemet:

http://www.mediapool.bg/darzhavata-veche-e-s-dve-ratse-za-vei-belene-spirala-ikonomikata-news201754.html

evropeeca78

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2013/01/22/1988861_evrodeputati_bulgariia_ne_e_efektivna_s_izvejdaneto_ot/?ref=id#comment-28

Цветомир Стефанов icelander:

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/27/2069461_koi_e_kristian_vigenin_-_predlojen_za_vunshen_ministur/?ref=id#comment-87

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/05/26/2068800_kabinetut_oresharski_e_90_gotov_-_koi_sa_eventualnite/?p=0&ref=id#comment-218

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/21/2046140_bsp_iska_da_se_vurne_stariiat_rejim_na_pushene_v/?ref=id#comment-249

Списък:

Медия usser name Име фамилия на члена на ГО на БСП

1 http://mediapool.bg sofia12 Надя Младенова

shemet Явор Нанков

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

2 http://vsekiden.com Icelander Цветомир Стефанов

ivanpeshev86 Иван Пешев

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

3 http://www.vesti.bg/ Icelander Цветомир Стефанов

ivanpeshev86 Иван Пешев

pesho.i Явор Нанков

dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова

GeoHydro Светослав Пожидаев

Blago_k Благовест Кирилов

4 http://www.dnes.bg/ sofia12 Надя Младенова

ivanpeshev86 Иван Пешев

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

sasforce Стефан Стойков

5 http://www.btv.bg/ dimitrova05 Петя Димитрова-Шерденова

sasforce Стефан Стойков

6 http://dariknews.bg/ doktora Явор Нанков

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

7 http://novatv.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

sasforce Стефан Стойков

8 http://bnt.bg/ dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

9 www.segabg.com Pvstv Павел Стоев

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

10 www.dnevnik.bg sofia12 Надя Младенова

Icelander Цветомир Стефанов

evropeeca78 Явор Нанков

dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова

GeoHydro Светослав Пожидаев

Blago_k Благовест Кирилов

11 www.capital.bg sofia12 Надя Младенова

Icelander Цветомир Стефанов

evropeeca78 Явор Нанков

dimitrova777 Петя Димитрова-Шерденова

GeoHydro Светослав Пожидаев

Blago_k Благовест Кирилов

12 www.standartnews.com dimkov Явор Нанков

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

13 www.bnr.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

14 www.cross.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

15 www.duma.bg Pvstv Павел Стоев

dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

16 www.trud.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова

17 www.24chasa.bg dimitrova77 Петя Димитрова-Шерденова


В моя блог такива се наричат не платени тролове, а спамери. Мерките срещу тях ще бъдат вземани веднага и без излишни обяснения. Това е не безплатна дъска за слухове и лъжи с цел мамене на избирателите, а моят дом онлайн. Който не е добре дошъл в него, ще бъде изритван – да ходи да се оплаче на арменския поп, албанския ходжа и мароканския равин. Ако има нещо против и се опитва да говори за свобода на словото, аз ще му отговоря за свободата на срането и ще му предложа да ме пусне да се изсера насред гостната му, пред гостите.

Смятам темата за свободата за изчерпана. А темата за създаването на Интернет-зондеркоманди (и наемането на т.нар. „SEO фирми“ за целта – има го и това, ако не знаете) пък я обявявам за открита.

27 thoughts on “БСП-лийкс: Партизанските имена на софийския „тролски“ отряд на БСП

 1. Петър Петров

  > да се изсера насред гостната му, пред гостите
  Не се бори с прасе, защото и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса.

  Прозрачността сама по себе си е достатъчна. Позволява да влезе светлина, а знаем, че троловете се вкаменяват от утрото.

  Reply
 2. Кирил

  На пракитика нищо ново. Но поне някои хора да се усетят какво правят партиите. Аз лично си мисля, че това е само една много малка част от целият им план. Например аз съм сигурен, че в actualno и frognews също имат такива хора, както и много други сайтове, в които просто не съм влизал за да ми направи впечатление.

  Reply
 3. Делибалтова

  Оставяме нещата да стигнат до абсурдни крайности, за да се впечатлим най-накрая. Изглежда това е нашия начин. Излагане до непоносима безспорност.

  Ха дано най-накрая стигнем до общо действие, дори да е пасивно! Има предложение да не плащаме данъците, докато правителството не подаде оставка.

  Reply
 4. Иван

  Преди време някой беше писал за много готин начин да се пързалят троловете.
  Техните постове се маркират, но не се изтриват. Когато тролът зареди страницата, той вижда поста си и си мисли че всичко е наред. Но другите хора не го виждат.
  Мисля, че такава система ще е идеална за червените тролове, с малката промяна че всички тролове трябва да виждат един друг постовете. Хем ще отчитат дейност, хем няма да пречат.

  Иначе за Дневник съм се чудил, как така троловете имат рейтинг в хиляди. Първоначално обяснението ми беше, че са го натрупали с плюене по правителството на Борисов, тогава това беше модерно и безспорно. Но това продължава и сега, въпреки че Герб вече не са в центъра на новините.

  Сегашната ми теория е, че те коментират в абсолютно всички статии и си помпат плюсове един на друг. Нормалните хора посещават само интересните статии, които са малко като процент, съответно само в тях могат да им нацъкат повече минуси.
  Тоест, в популярните статии поемат негативен вот, но си напомпват рейтигна в малко посещаваните статии, където троловете са мнозинство.

  Иначе типично групичката е към 20-40 човека.

  @Делибалтова,
  На мен по-интересно ми е как ще стане това, да не си плащаме данъците. Поне в големия град трудно ще избягаш от ДДС-то, ток, храна, вода, парно. Иначе данъчните измами са си патент на българина откакто се помним.

  Reply
 5. emo

  @Иван – те обикновено имат множество регистрации, дори понякогса си “говорят” сами

  Reply
 6. emo

  На мен лично ми е трудно да различа платен трол от обикновен петоколонник

  Reply
 7. Djgeorgie

  Аз съм го забелязал това в Дневник и Капитал. Там имам чувството, че под всяка статия, коментират едни и същи хора. Предполагам, че и от другите партии има подобни тролове, но са в пъти по-малко от троловете на БСП. Тези явно са щатни писачи, защото не мога иначе да си обясня как ще имат толкова много постове и безумен рейтинг в хиляди.
  Явно обаче и медиите имат изгода или страх от тях, иначе не мога да си обясня защо ги търпят. От техническа гледна точка, изолирането на троловете е най-лесното нещо на света и за средно-кадърен сис админ или дори модератор не би било проблем да изолира подмрежите от които пишат.

  Reply
 8. Делибалтова

  Иван, от ДДС е наистина трудно да се избяга. Нямах предвид това, а данъците по данъчни декларации, които ще трябва да се внасят от началото на следващата година. Не е моя идея, прочетох някъде едно такова мнение и ми се стори напълно осъществимо. Човекът пишеше, че няма да плати данъците си, докато не бъде дадена оставка, а след това ще си плати, ако трябва и с лихвите.

  А за “виртуалните партизани” – всяко зло за добро! За предпочитане е да се води битка на мнения пред всяка друга. То си се получи своеобразна дискусия, нищо че показват предимно агресивност и простащина. Случва се несъстоялия се национален диалог. Прави са медиите да ги търпят. Като ни мързи да отидем на избори или на митинг, можем поне в интернет да ги направим на пух и прах.

  Reply
 9. Валентин

  Има легален начин да не си плащате данъците или да намалите дължимите данъци до минимум. Просто ограничете приходите си и разходите си.

  Ограничавайки приходите – ограничавате и данъка върху доходите (и осигуровките, с които доходите се облагат).

  Ограничавайки разходите – ограничавате ДДС-то, което плащате при пазаруване.

  Малко хора обаче биха се съгласили на такъв протест. Той е нещо като гладната стачка – това е крайна мярка, която се прилага когато няма друг начин.

  Вариантът с гражданското неподчинение (да не се плащат дължими данъци като не се декларират доходите или като се декларират доходите*) също е доста крайна мярка. Призоваването да не се плащат данъци мисля, че е престъпление (не ми се търси сега къде и как точно го пише, цитирам по памет).

  * Възможно е да декларирате дължимите данъци без да ги плащате, но това не важи за някои данъци. Например при осигуровките няма как да го направите тъй като при осигуровките се декларира, че вече сте ги платили, а не че ги дължите – ако ги декларирате без да ги платите сте създали документ с невярно съдържание, което е престъпление.

  Тези, които имат фирми в чужбина биха могли да решат да не се разпределя дивидент. Така няма да плащат данъци в България: няма дивидент – няма данък върху дивидента. Това обаче може да продължи ограничено време, защото когато спестяванията им свършат ще трябва си осигурят някак приходи (и да платят данък върху тях, после и върху разходите ще плащат ДДС).

  Някои радикални привърженици на спазването на закона биха могли да си намалят легално данъците като си намалят печалбата. Това може да стане като работят по-малко или като работят на по-малка печалба (намалят цената на стоките и услугите, които продават).

  А най-чистото решение е просто напускането на страната. Който стои извън страната повече от половината данъчна година – не дължи данък в България за тази данъчна година. Това решение хем е законно, хем е изгодно (за някои граждани). В други държави може да се налага да плащате повече за счетоводство и да ви е по-трудно (защото там има повече закони, с които трябва да се съобразявате и повече бюрокрация**), но поне ще сте прецакали българската мафия, която си има държава.

  ** В старите демокрации законите са повече, защото там от по-отдавна имат практика да си купуват закони (крони капитализъм). Вижте например в САЩ каква планина от закони имат (които масово не се спазват). Вижте им и затворите – това е държавата с най-много затворници като процент от населението (собствениците на частни затвори не се оплакват от липса на затворници). Нещо се счупи.

  Reply
 10. emo

  @Делибалтова – с троолове не се получава спор, в “най-добрият” случай, е като размяна на реплики между футболни агитки

  Reply
 11. Делибалтова

  emo, не е спор, а разобличаване. Не можем да ги оставим да ни надговарят. Преди 20 години ни захлупиха с приказване и си наложиха тяхното. Сега пак опитват, но не им се получава. Нека бълват, докато опортивеят и на най-ощетените откъм интелект. Както каза Петър Петров, на светло са безсилни.

  Reply
 12. JJ

  За нещастие не са само от БСП. Покрай изборите във форумите на Капитал и Дневник беше пълно с тролове на разнообразни политически сили всеки с номера на съответната бюлетина в ник нейма си. Най запомнящи се и интензивно коментиращи бяха Синята Шапчица – Бюлетина N29/цифрата може и да не е точна но беше на Костов партията/ и Котаракът в чизми, пак със същата бюлетина + много други.

  Reply
 13. Григор Post author

  @Петър Петров: Уви, силата на крясъка често заглушава силата на думите. Затова и ще се боря с прасета, колкото и да ме окаля това и колкото и да ми е неприятно на мен (и приятно на прасето). Заради другите наоколо. Тук е моят дом – нося моралната отговорност за тях.

  @Иван: По мои наблюдения реално изобретателните са партийните тролове, но производителите на големия процент от спама им са троловете от наети фирми. Пак те имат грижата и да се самоплюсоват масово – трик, научен от Русия. Там „Интернет гебухата“ се самоплюсова така.

  @emo: Обикновеният петоколонник има много повече разнообразие и много по-малко количество – иде му отвътре, но не му плащат да работи това по цял ден.

  @Делибалтова: Вярно е, че диалогът понякога е нужен, но с грамофон трудно се спори. А с лайномет освен че е също толкова трудно, е и неприятно.

  @Валентин: Принципът „не плащайте данъци“ ми се струва толкова тъпо неизпълним, колкото принципът „не плащайте рушвети“. Все едно като отидеш до супермаркета, можеш да не платиш рушветите, които той е платил, за да го има и за да няма проблеми, и ги е включил в цената на стоките си… Същото и с данъците. Държавата ще закъса, но мафията ще процъфти.

  За нишката във форума на клуба – четох я, макар че не участвах. Конкретно борбата на Китай за свободна търговия ми напомни на една пародия – не мога да намеря линка в момента, но същността ѝ беше за борбата на жените всеки да може равноправно да бъде ритан по тестисите.

  @Шаркан: Като ти е „ужасно важна“, защо я четеш и коментираш? Аз теми, които не ги смятам за важни, ги подминавам.

  @JJ: То е като с ядреното оръжие – почнат ли едни, почват всички. Това обаче не е оправдание към никой започнал. Нито пък е оправдание към нас да търпим когото и да било.

  Reply
 14. Кирил

  „Конкретно борбата на Китай за свободна търговия ми напомни на една пародия – не мога да намеря линка в момента, но същността ѝ беше за борбата на жените всеки да може равноправно да бъде ритан по тестисите“ много точно казано.

  Reply
 15. Любомир Сирков

  Наличието на (доказано?) платени интернет активисти (ако е истина) очевидно извежда онлайн-средата у нас на един вече по-висок етап. Оказва се, значи, че май действително ИМА значение какво се пише (като коментари) ПОД статиите (или поне има някой, някъде, който придава значение на това, което се пише). А това вече, ако се потвърди като обективна констатация, пък вече от своя страна може само да доведе до ново и ново засилване на надпреварата между различните политически (вероятно: и икономически) сили за онлайн-присъствие в коментарите…
  Но това, което все пак все още не ми е ясно, е отговорът на следния въпрос: ако наистина някой плаща (за появата на едни или други читателски коментари под определени публикации), то как след това той успява да оцени ефективността на цялата тази дейност, т.е. как той (този, който плаща) преценява, дали си е струвало парите? На основата на какви количествени данни?
  Според мен, засега просто няма как да се получат надеждни данни кои читателски коментари онлайн доколко „въздействат”, и на кого точно… (То не за коментарите – а за самите публикации в онлайн-медиите това е трудно да се установи с някакви що-годе достоверни данни… Имаше преди разни статистики – брояха се някакви „импресии”, „посещения”, „уникални посещения”, „презареждания” на съответната страница – но на практика и те се оказват все по-ненадеждни…. Гледам, някои онлайн-медии пишат за всяка от своите публикации, че точно тази публикация имала вече еди-колко си „прочитания” – какви „прочитания” бе, господа, това, което вие имате като данни, в най-добрия случай може да се нарече „брой отваряния” на съответната публикация – а дали след това „читателят” наистина е прочел статията – докрая, или поне до средата – а не я е зарязал още след първото изречение – това просто няма как да установиш. Или единственият начин да си сигурен, че поне някой е прочел докрая дадена публикация, е ако този някой си направи труда да сложи отдолу свой коментар по публикацията… Но сега вече пък, с данните за „платения онлайн-активизъм”, вече и това става несигурно: вероятно част от платените си пускат под нарочената статия своите предварително подготвени коментари дори и без да са прочели и едно изречение от самата статия… )

  Reply
 16. Григор Post author

  @Шаркан: Уви, няма да бъда толкова добър приятел. Ще те оставя да ставаш за резил колкото си щеш. Дано един ден осъзнаеш, че е било услуга, макар и гадна – и не ми се сърдиш прекалено много.

  Reply
 17. Шapкан

  казах: не развявай старо приятелство като аргумент

  ми, нека “ставам за резил” – с думи. Вие се орезилвате с дела.

  и не мога да ти се сърдя за твоя мироглед. Само недоумявам къде се дяна онзи Григор, дето писа за свободата и сигурността.

  ——

  и не мисли, че ръся обиди и се държа “грубо”. Не са обиди. Обвинения са.
  Дано и ти някой ден осъзнаеш накъде води твоята пропаганда.
  (а може вече да си осъзнал и точно това искаш – изборът си е твой, разбира се. Както мой избор е да ти възразявам. Пък времето ще покаже кой е бил прав; щом не признаваш фактите от миналото и настоящето, кой знае, навярно бъдещето ще е аргумент? …Дали? показваш засилваща се избирателност какво да виждаш, а какво да се правиш, че не съществува)

  Reply
 18. Иван

  @Григор, ако наистина си му приятел, отиди му на гости и го накарай да си пие хапчетата.

  Reply
 19. Кал

  Покрай референдума за АЕЦ кръжах из коментарите на „Дневник“ около 2 седмици – и бях развил „усет за платени писачи“. (Там има една готина опция „отбягване“ – коментарите на отбягвани потребители не ви излизат на екрана. Някой път си мечтая и в WordPress да имаше нещо такова. :/)

  Сега ми прави впечатление, че платените писачи са станали по-разнообразни в изказа си – по-трудно се определя дали имаш насреща си такъв, или просто скучаещ редови „фен“ на нечия партийна линия.

  Подкрепям с две ръце идеята за ограничаване на приходите и разходите – и минаване към икономика тип „размяна на услуги“. (За да обясня как си я представям, ще ми трябват поне 3 страници писане – и по-свеж момент. )

  В момента наливаме пари – все едно с кой вид данъци – най-вече в окопите на мафията, имитираща държава. (Гри, изобщо не разбрах какво имаш предвид с „държавата ще закъса, но мафията ще процъфти“ – коя държава?)

  Reply
 20. Григор Post author

  @Кал: За добро или лошо, си имаме държава. Разни институции и прочее. С легитимност да теглят от чужди банки заеми, които после да изплащаме ние… Може да са под контрола на мафията, но все пак са институции. Ако сме народ, ще можем да си ги отвоюваме.

  Reply
 21. Кал

  Впрочем списъкът вече ми влезе в употреба… 😀

  Заповядайте на протеста довечера – за Иракли, Пирин, цялата българска природа:

  http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/12/17/2205504_protest_sreshtu_bezdeistvieto_pri_zastroiavaneto_na/?ref=id#comment-24

  ВАЖЕН е. И ако го усещам правилно – ще даде началото на същия тип кампания, с която „отвоювахме“ мрежата от защитени територии „Натура 2000“ през 2007-а.

  Но да видим. И първо да се видим. 🙂

  Reply
 22. skoklyo

  @Кал – Тъкмо щях горещо да ти благодаря за съкровената опция “отбягване”, а то какво се оказа, почти безполезна е, пак виждам коментарите на въпросните потребители под статиите. Най-отвратителните и малоумни са почти винаги най-първи, очевидно дебнат умишлено. Чудя се все по-често защо ми трябва да скролвам надолу след края на текста.

  Reply
 23. Кал

  @ skoklyo – ако още следиш тук: опцията „отбягване“ в „Дневник“ заработва след някакъв брой часове от добавянето на съответния потребител към отбягваните. Не съм проверявал колко (нито знам защо е така) – но работи. 😉

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *