Станишев аут от ПЕС… и оттам нататък

Когато се разчу за посещението на Страхил Ангелов в Сирия, не обърнах на историята особено внимание. Някой комунист ходил да се прегърне с някой диктатор и касапин? Ако това е странно, то изгряването на слънцето сутрин сигурно ще е направо смайващо. Мерси, имам си купища работа, че да хабя време да отбелязвам, че водата е мокра…

Не бях прав. Иде ми да си посипя главата с пепел. И да поискам прошка от всички… Защото се оказа наистина важно.

Оказа се, че Ангелов е бил в Сирия не само за морална подкрепа на Башар Асад. А и за да обсъжда сделка с оръжие. За един от най-нелюбимите на Израел режими в региона… Какво от това ли? Мислете, за бога! Моля ви, мислете!

Политиката на Станишев у дома е катастрофа. Не отричам, че е гениален апаратчик – на три пъти победи не кой да е а Първанов, с всичките му ресурси, на негов терен!… Но във всичко останало е ужасяващ провал. Фактът, че е в коалиция едновременно с корупционната мафия ДПС и с вересии на здравеопазването като Атака, вече сам по себе си е достатъчен. (Или поне би бил в държава с народ.)

Представянето на правителството му също само по себе си вече е достатъчно. Дори без да броим позорящия Европа гьонсуратлък към протестиращите. И отношението към посланиците на европейските държави на драгия Вигенин. (Добре, че още няма процедура за изгонване от ЕС. И ме е страх, че можем да се окажем причината за приемането ѝ.) Просто самата правителствена дейност е катастрофа за България. И кражбите им, и корупцията, и напълването на властта с криминалинки, и съсипнята… Правителството на ГЕРБ и лично Бойко бяха неприемливи по европейските критерии. Марионетките на Станишев обаче са неприемливи дори по българските.

Как Станишев стана навремето председател на ПЕС? Първо, че ЕС искаше да разчисти Първанов от ръководството на БСП, за да поограничи влиянието на Русия в България. И второ, че имаше подкрепата на еврейското лоби, а то е влиятелно в ПЕС.

Станишев поизбута Първанов, но изпродаде България на Русия повече и от него. Без да броим, че превърна „бизнесмен“ като Пеевски от пионка в играч – тоест, даде всички управленски конци в ръцете на човек с манталитет на бясно куче. И че икономиката потегли по дирите на „Титаник“ след срещата с айсберга – светът в момента разцъфтява, а ние дозатъваме… Резултатът беше по-лошо съсипване на България дори от Първановото. А след като вече сме де факто щат на ЕС, е нормално те да не са съгласни да бъдем съсипвани.

Досега Станишев успяваше да отиграе нещата. Главно заради нежеланието на ПЕС да го смъкне извънредно – би било петно върху имиджа им. Случката с Ангелов обаче уплаши и вдигна на нож срещу него и еврейското лоби в ПЕС. Беше въпрос единствено на време да бъде подгонен. Проспах този момент, и се разкайвам.

Все още не зная дали да вярвам на новините, че ПЕС смъква Станишев извънредно. До момента ги откривам само в български източници – тоест, възможно е да е партенка. Не е като да няма кой да я пусне. Особено като имам предвид и някои други развития от последните часове… Но не бих се учудил да се окажат истина. Не че ако са партенка, това ще промени крайния резултат. Станишев е на път да бъде изритан от ПЕС така или иначе, и когато стане това, ще има „момент Х“. Но ако бъде свален извънредно, моментът Х ще е сега.

А моментът Х е опасен – Станишев няма да се предаде без бой. Който би разчитал на Пеевски, за да подсигури успешното смъкване на противника си от власт и грабването ѝ, е човек способен на всичко. Ако още не вярвате, метнете око на тази новина. Ще е чудно ли, ако „бой“ в случая означава касапница?

Вече вярвам безусловно, че Борисов и Първанов (или като минимум Румен Петков) са се срещали. Имат изключително важна тема за разговор – как да отстранят Станишев, без той да използва срещу тях въоръжена сила. Примерно как да огънат министрите му да го предадат. Нямам представа дали ще огънат лесно Пеевски, но сигурно ще могат – дясната ръка на Първанов, Алексей Петров, има предостатъчно от тези средства, дето се използват срещу бесни кучета. Вероятно ЕС също ще прибави натиск по въпроса… Вярвам също и че Патрашкова разполага със записите, за които говори (познайте от чии хора). Но „Галерия“ принадлежи пак на Алексей Петров, така че надали ще видят там бял свят, докато Станишев може да се възползва от това.

Ще успеят ли да се справят? Не знам. Единствените записвачи на разговори, с които Станишев разполага, са МВР – ако са изпълнили това му нареждане, значи има там немалко влияние. За което ми говори и новината с „учението“. И Йовчев с гаранция не е единственият министър, който би бил на негова страна. Записите на разговора може да видят бял свят и другаде – чудя се защо ли са подхвърлени точно на една от малкото медии, които не са под контрола на тандема с Пеевски… Очевидно Станишев все още държи достатъчно инструменти – тоест, продължава да е опасен.

Не изпитвам нито капка ентусиазъм от ситуацията. Първанов вместо Станишев означава от трън та на глог, че е по-висок. (Бат Бойко в тази ситуация е просто фигурант, който се чуди как да се спаси от отстрелване – той няма зад гърба си нито сериозна мафия, нито значителна силова подкрепа, без популярност и гласоподаватели е никой.) Но дори това е дребен проблем на фона на възможната касапница.

А най-лошото е, че нашият народ е идеално неподходящият за такава ситуация. Ако срещу Станишев се събере едномилионен митинг, той няма да посмее да използва въоръжените сили. Такъв митинг обаче няма как да се случи у нас. Неумението на Бойко да съсипва гражданското общество беше поотгледало някакво самочувствие и активност поне у шепичката средна класа. Станишев обаче е учил колко опасно нещо е гражданското общество и как точно се съсипва, така че марионетките му се справиха много успешно. А няма ли такъв митинг, рискът от касапница расте. Дано се окажа черен пророк и този риск бъде елиминиран. Ще е благодарение не на гражданското общество, а на усилията на хора, с които то трябва да е на нож. Резултатът ще е не гражданско общество, а пълнене на гушите на тези хора и още мизерия за всички останали. Но поне няма да е кръвопролитие.

А може би заслужаваме да е и кръвопролитие в добавка на мафиотите управляващи и мизерията. Един мъдър американец е казал, че който е готов да жертва същностна свобода срещу временна сигурност, не заслужава никое от двете. И ги губи и двете. А много преди него други мъдри хора са казали, че историята не е училище, че в нея няма как да не повтаряш урока, който не си научил… Страх ме е, че ние никога няма да научим този урок.

Или поне докато не направим на човечеството услугата да се затрием. Защото каквито сме сега, наистина ще е услуга за човечеството.

А ако искаме да се променим, знаем как. С активно участие – било в митинги, било в каквито други форми на гражданска активност. Може после да се окаже, че сме подкрепяли поредните крадци. Но когато участваме в гражданска активност, се учим да сме граждани. А в общество с достатъчно граждани крадците не виреят лесно. Така че дори в този случай сме на прав път.

Както казваше мъдрият присмехулник Радой Ралин, „хляба наш насущен дай си го сам“.

26 thoughts on “Станишев аут от ПЕС… и оттам нататък

 1. Иван

  Извинявай, но анализът ти е пълна каша.

  1. За извънредното изключване от ПЕС мога само да се радвам, ако е истина.

  2. Защо “Галерия” на А.Петров ще издава тайната за разговора между Борисов и Първанов, но после няма да пусне записите?

  3. Не мога да повярвам че Станишев не може да подслушва всеки и всичко. С промените в регламента за подслушванията, вече има две независими звена които се занимават само с това. Отделно има и тези които записаха Борисов, Кокинов с телефона на Найденов. Да не забравяме, че Vivacom е собственост на КТБ, могат да подслушват директно.

  4. Как точно Първанов ще бутне правителството, пък дори и в съюз с Боко, който според теб в момента е само фигурант…

  5. Не ми става ясно за каква касапница говориш. Да не би да смяташ че Станишев ще тръгне да избива политическите си опоненти? С МВР, ДАНС, анти терористичния отряд?
  Защо?
  Той в момента има цялата законна власт и няма нищо което може да го събори легитимно от нея. Нито изключването от ПЕС, нито евроизборите, нито мирните протести ако ще да са 6 милиона.
  Касапницата винаги е сред обикновените хора, които излизат на улицата. Справка – Украйна.

  6. В анализа си, ти пропускаш един момент който вече съм споменал – президентът и армията.

  Ходът на Първанов идва да покаже нещо друго, задкулисието се раздвижва. Нещата отново ще се решат от него, но на мен ми е доста трудно да определя фракциите и техните възможности. От друга страна, задкулисието никога преди не е било толкова близо до светлината на прожекторите…

  Reply
 2. Виктор

  Моля за компромис, че ще пусна коментар преди да съм чел постинга. :.-) Една програма ми казва, че Григор имал днес, на 25 януари, имен ден. Да си прочее здрав и щастлив, Григор!
  Напоследък ми се струва, че имените дни на Григор взеха много често да идват. Ще проверя да не би да са два през годината, или просто остарявам и времето ми се ускорява. 🙂 Това време сега време ли е… едно време от имен ден до имен ден минаваше много повече и много по-интересно…

  Reply
 3. Григор Post author

  @Иван: Подозирам, че за човек, който е незапознат с нещата до степен да не разбира даже колко не е наясно, анализът ми наистина изглежда като пълна каша. Ще се опитам да дам малко пояснения като за такъв:

  1. Записът е посветен на това да покаже защо точно извънредното изключване от ПЕС може и да не е хубаво.

  2. Издава тайната, защото Патрашкова не е домислила какви точно ще са последствията. (На което се е надявал и който ѝ е дал записите – очевидно я е познавал.) Само че в един момент очевидно се е намесил Алексей Петров, а той е наясно.

  3. Юридическа възможност и практическа възможност са две доста различни неща. Отделно, все си мисля че Найденов записа въпросния разговор не с телефона си, а със записващ микрофон. Малко хора си носят телефона лепнат на гърдите, та да се чуват като фон в записа дишането и биенето на сърцето им.

  4. Първанов има предостатъчно ресурси на разположение. Ако не си наясно какви ресурси може да има бивш президент и високопоставен агент на могъща чужда държава, надали мога да ти помогна.

  5. Точно това имам предвид – касапница сред обикновените хора.

  6. Плевнелиев достатъчно пъти е показал, че е по-безгръбначен и от медуза. Оттам нататък, армията е на който държи военния министър. Познай от три пъти кой е.

  Ходът на Първанов идва да покаже каквото обяснявам в записа – че се готви война. (Която тази нощ реално беше обявена, ако си пропуснал.)

  @Виктор: Благодаря от сърце!

  Reply
 4. Кирил

  Ние си ги избрахме тезу хубавци, дето сега са в парламента! Проблема е, че хората не искат да отделят и 1 час за да гласуват, а ти Григоре, говориш за митинги. Колкото и да ни ограби това правителство, ние си го избрахме и ние си го оставихме на власт. Моето мнение е, че ние си ги търпим тези политици, така че ние сме си виновни. А това правителство мина всякакви критерии по показност на корупция, злоба и кражби, щом сега не се надигат хората на протест, не знам какво трябва да стане.

  Reply
 5. Петър Петров

  Ами честит имен ден и от мен тогава 🙂 Да си жив и здрав!

  Reply
 6. +o

  Според мен стъпваш на погрешни тези и това отвежда в грешна посока някои от заключенията в записа.
  Това, което мисля, че направи Станишев председател на евро социалистите и осъществи подкрепата му от ПЕС върхушката е не само желанието на Бркюксел да преориентира БСП към европейските социалисти, но и желанието като цяло да се направи възможно влизането на български политици в Европа. Тук имам предвид повече неформални контакти и допускането в социални кръгове, които остават в задкулисието на европейската политика. Дългосрочния план не е трудно да се досети човек, включва интегрирането или може би по-скоро абсорбирането на нашето задкулисие, но неговото поевропейчване не включва участието на генерали и офицери с КГБ манталитет, криещи се в бизнес центрове. С други думи нашето задкулисие е в страх от европейското и вижда в Станишев моста, по който ще се съхрани (кадрово и т.н) и няма да се стигне до пълна подмяна. Това е според мен е причината ДС (ДПС) да подкрепят по абсолютно категоричен и угоднически начин всичко свързано със Станишев и едновремено с това да изяждат шамарите от тази подкрепа. Друг е въпроса, че Европа няма единна политика относно нашите дс–икономическо-олигархични образования и това дава известен ход на нашите родни избраници да оплетат още повече конците.
  Все пак Европа няма да пропусне възможност да даде пространства и подкрепа на политик или политици, които биха водили такъв път на развитие угоден на нейния. Мисля, че Станишев е един от кандидатите и нито Европейското задкулисие, нито той имат интерес от разтрогване на тези неформални договорки. Още повече, че в БСП участието зад фасадата на евро политиката е неизживяна мечта още от 70-те и 80-те години. Да, той не е идеалния кандидат и прави грешки, които могат да му струват скъпо, но страните в тези отношения ще успеят да го опазят. В старанието си да запази рейтинга си в рамките на достатъчния, за да продължи евро кариерата си той дори си спести поста на министър председател. Нещо, което според мен беше показателно.

  Не мисля че Бойко Борисов е фигурант. Поне не е, все още. Борбата му със Станишев стигна до там да легитимира Първанов и това не е неочакван или поне не е непознат за Борисов прийом. Не знам, обаче до колко е обмислен. По същия начин в последната си предизборна кампания ГЕРБ включиха и намесиха турския посланик, който да им помогне в отцепването на електорат от ДПС. Борисов търси врага на врага си и използва и неговата сила. Въпроса е че е достатъчно властолюбив да ни докара ситуация ала “умно село”.

  В края на предположенията си мисля, че Борисов лансира пред Европа тезата за изчистване на цялата мафийотска структура и естествено организирането в последствие на своя отговаряща на евро очакванията (последното се подразбира), докато Станишев преговаря за по-леки мерки и поевропейчване на досегашните структури.

  Колкото до Галерия, не мисля че имат запис. Досещат се че такъв разговор е проведен, но Първанов и хората му няма да се оставят този запис да бъде направен. За Бойко вече знаем, че няма охранителни навици от това естество. По тази тема нещо интересно видях по ТВ-то преди 1-2 седмици, което може и да послужи и в защита на обратната теза. Излезе Румен Петков в някое от публицистичните предавания и започна поименно (Петров, Симеон и т.н) да предупреждава служителите (или бившите такива), които правят подслушванията, че рецете на босът им не са всемогъщи в съдебната система.

  Дълго стана, съжелявам 🙂

  Reply
 7. Иван

  @Григор, колко си злобен. Проблемът с твоето върховно знание, е че ти никога не го предоставяш. То винаги остава тайно и загадъчно. 😉

  Изобщо не мога да повярвам, че Патрашкова ще пусне нещо толкова важно без да се консултира с шефа. Нещо повече, ако беше сбъркала, тя щеше да каже че е била подведена и такива записи изобщо не съществуват. Вместо това тя прибягва до метода, да отрича официално, но да продължава да намеква, че такива записи все пак съществуват. За мен по-вероятно е това да е метод за да се подложи Станишев на натиск.

  Проблемът с ресурсите на Първанов е именно в това, че той е БИВШ високопоставен агент на могъща чужда държава. Вече написах, че КТБ е притежавана частично от банката на Путин. КТБ и Пеевски са директно подчинени на руските капитали и служби. В този ред на разсъждение случващото се няма никакъв смисъл. Защо един агент на чужда сила ще тръгне срещу друг агент на същата сила. Защо ще се опита да саботира агента, който държи цялата власт и е напълно верен на въпросната чужда сила?

  На мен много по-вероятно ми се струва това, че кръгчето на Моника се опитва да оглави кръга Орион. Първанов е принуден да тръгне срещу Станишев или да загуби всичката власт над подземния свят (която е градил). Примерно Гергов вече обяви, че застава твърдо зад Станишев. С това Станишев си гарантира контрол над прокуратурата, защото Цацаров е известен като човек на Гергов.

  И Станишев и Първанов са наясно, че ако започнат война едни срещу други, това само ще ги направи по-слаби. Затова всички ходове досега са чисто парадиране. Това не е и първият път когато АБВ се ползва с тази цел, всъщност движението е основано именно с тази цел. Целият шум е изцяло вътрешнопартиен и такъв ще си остане. (Примерно, Румен Петков сега говори, че изобщо не смята да се отказва от членството си в БСП. А досега най-голямата заплаха на Станишев е, че ще изключи другарите от БСП.)

  А ако намекваш, че повторната окупация на Софийския Университет е първия ход на задкулисието, то тогава според теб, тези студенти са платени провокатори на Първанов. Това че не са част от “Ранобудните” е достатъчно притеснително и за мен.
  Но отново ще повторя, това е само парадиране, държавата не зависи от СУ. А окупацията вече се доказа като не работеща.

  Отделно си противоречиш сам за още едно нещо. В момента протестите са почти напълно заглъхнали. Но ти се страхуваш се, че ще започне война и ще се избиват хора на улицата. Поради което призоваваш хората да излезнат на улицата. Ами ако не излезнат, кой ще избиват?

  @Кирил,
  Първо, изборите бяха опорочени. Никой разумен човек няма да гласува за партия, която фалшифицира изборите. Това че КС не ги касира е само КС е корумпиран, което беше потвърдено от трикратното обслужване на Пеевски.
  Второ, невиждано е хората да протестират с месеци за едно и също нещо и то с огромна масовост. Това никак не е малко.
  Трето, хората не са глупави. Хората няма да правят едно и също нещо до безкрай, при положение, че то не води до никакъв резултат. Мирните протести се провалиха. Но в момента липсва това нещо което да накара хората да излезнат на бунт. При Виденов това беше липсата на хляб, в Украйна това беше едноличния отказ на президента от влизане в EU и завоят му към Русия.

  @+o, добър анализ.

  Reply
 8. Григор Post author

  @Кирил: Каквото си направим, това ще си заслужим.

  @+o: Иска ми се да е така, но не ми се вярва. Като минимум, в момента май ЕС (или по-точно ключовите играчи в ПЕС) май имат изумително единна политика към Станишев, ако изнесеното в пресата инфо е вярно. Уви, има разлика между грешки и катастрофи. И според мен Станишев си спести поста на премиер не за да прави еврокариера, а защото беше по начало наясно как има как да свърши това правителство.

  Според мен Борисов се бори не с еди-кой си, а за себе си. Което в момента го съюзява с Първанов срещу Станишев. Мисля, че той е една идея по-добър от тях, не защото не е и той мафиот – определено е. А защото иска да наложи своя мафия, а не да бъде техен бушон. Само по себе си това не е плюс, но какъвто некадърник е в мафиотстването, мафията му не издържа дълго. (Което покрай миналогодишните избори се видя чудесно.) Дано да си е извлякъл поуката от разчитането на продажници.

  Румен Петков според мен имаше за задача да предупреди службите да не застават твърде категорично зад Станишев. Не знам обаче колко ще тежи предупреждението му – може да е достатъчно, може и да не е.

  @Иван: Не съм злобен – бесен съм. От нежеланието на някои хора да мислят. Ако мислеха, щяха и те да са бесни от немисленето на другите.

  На Патрашкова се плаща, за да не тормози шефа (той си има твърде много друга работа), а да взема решения сама. Сега обаче не може да вземе решение какво да твърди, понеже не може да прецени кой ще победи. Не разбирам как мълчанието ѝ може да подложи Станишев на натиск – той е единственият, който излиза чист от тази афера при всички развития.

  Първанов е бивш президент и НАСТОЯЩ високопоставен агент на чужда държава. КТБ и компания би трябвало да го слушкат, но не щат – банката на Путин не ги държи в достатъчна степен. И причината е именно че Станишев е притиснат в ъгъла и се бие за живота си (а Пеевски – за това да остане играч, след като вече е станал).

  Кръгът Орион отдавна вече реално не съществува. Единственият активен остатък от него е Алексей Петров – Моника няма как да е толкова луда, че да се опита да му дръпне килимчето, нямаше да е жива вече. Да, Станишев определено има козове. Да, открита война между него и Първанов ще съсипе БСП, но става дума за лично оцеляване, така че нищо чудно да се стигне до нея. Окупаторите на СУ не искам да ги коментирам.

  Протестите могат да избухнат всеки момент. Ако хората на Първанов извадят дори малка част от кирливите ризи на това правителство публично, нищо чудно да бият по масовост юнските протести. Станишев може да се окаже пред избора или да прати полицията и прочее да касапят, или да сдаде властта и да бъде елиминиран, а второто за хора като него просто не е вариант. Нито за хора като Пеевски. А случи ли се касапница, Първанов ще държи всички козове, така че той има не само средствата, но и изгодата да бута нещата натам.

  Чудя се – толкова сложно ли е, мама му стара, да виждаш очевадното?

  Reply
 9. Кирил

  Не си мисли, че никой не е гласувал за това правителсво. Сега да го кажем честно – много хора се хванаха като шарани на номерата на Бареков. Защо никой не се научи, че в нашата държава компроматите се вадят точно преди изборите, за да не могат да се опровергаят?
  Атака си имаше привърженици, гласували за тях. Вярно, че повечето хора гласували за тях бяха излъгани, но колко хора гласуваха за тях и колко протестираха след тази лъжа?
  БСП си има твърд електорат – това са пенсионери, които не мислят. Вторият им вид електорат е тези, които ще имат изгода от управлението им.
  ДПС може сега да управлават заедно с Атака, но някой протестира ли срещи това? Единственото като протест беше протеста на тютюнопроизводителите. Сега не знам етноса на протстиращите, но това беше най-близкото до протест.

  Reply
 10. Виктор

  @Григор: “Протестите могат да избухнат всеки момент. Ако хората на Първанов извадят дори малка част от кирливите ризи на това правителство публично…”. Струва ми се, че каквито и ризи да се извадят, няма да има протести, най-много стотина човека, Григор. Мисля, че претръпнахме на всякакви кирливи ризи, че и насрани гащи. Пращането на двойна и тройна сметка за ток също няма да е за сефте, така че трябва нещо друго, че да се възмутят българите, но наистина не знам какво. А, може би да се възмутим ако ни спрат водата в панелните комплекси за ден-два, и да се редим на опашки пред водоноски. Обаче нищо чудно да проявим разбиране, защото нямало достатъчно сняг, източили язовирите за всеки случай, да не стане някое наводнение, ами какво да се прави, нали поне имаме макроикономическа стабилност ли беше… Мисля, че най-лошото напоследък беше това, че много хора си рекоха, че ето, протестираха (протестирахме) и нищо не стана… за много хора изводът може би е, че от протести няма смисъл.

  Reply
 11. Григор Post author

  @Виктор: Точно от това ме е страх. Бяхме тръгнали да ставаме от добитък хора – превърнаха ни отново в добитък.

  Reply
 12. Michel

  @Виктор и @Григор:

  Май е така. На 14-ти юни 2013 се събуди гражданското общество.

  През ноември 2013 същото това общество беше убито и гласът му заглушен с високомерно, нагло мълчание от страна на Орешарски и мафията му. А, да, и с 10 хиляди полицаи и нови, по-големи метални огради ограждащи парламента.

  Протестирахме не седмица, не месец, не три, а повече от ПОЛОВИН ГОДИНА и ефектът? Нула.

  Мисля, че единственият шанс да излязат хора масово на протест е да има хиперинфлация, глад, бунтове, и властта да започне да разстрелва недоволните. Иначе — не. Хората си стоят по къщите и това е най-“великото” което мафиотът Орешарски постигна — уби гражданите, гражданското общество в зародиш…

  Хитри лисици са тея… Ние нямаме вече глас, за съжаление. 🙁

  Reply
 13. Michel

  P.S. “Протестирайте си, не ми пречите” беще посланието му — наистина, не му попречихме. Дори е по-силен сега, както и кукловодът Пеевски, който наднича зад рамото на премиера…

  Reply
 14. Григор Post author

  @Michel: Не са хитри лисици – обучени професионалисти са. (Или в случая с Орешарски – марионетки на обучен професионалист. Който, уви, се оказа доста необучен в друго…)

  Reply
 15. Michel

  При всички случаи сме презакани, докато мислещата част от обществото тук е под 1%. за съжаление, медиите на пеевски ще помогнат този процент да слезе още надолу… 🙁

  Reply
 16. Пешо

  Ако Станишев го изхвърлят от ПЕС, ще получа оргазъм (принципно не съм извратен и изхвърлянето на комунисти от соц. дружинки не ме възбужда).
  Но като оставим настрана приятните размисли за изхвърлянето му, останалото не ми е много ясно. Най-вече притесненията от касапници и кръвопролития ако Гоце прецака Станишев, или поне опита. Мнозинството българи показаха, че им е през оная работа факта, че мафията завзема държавата. Не ги кефи много, но и не ги притеснява до степен да излязат на улицата и да псуват там, вместо в кухнята. При това положение, разправията между двама престъпници едва ли ще заинтересува и един нормален човек. Не смятам за вероятно и комунистите от двата лагера да използват нещо повече от лъжи и заплахи в борбата с противниковия лагер. Ако го направят обаче, ще си купя пуканки.

  Reply
 17. Иван

  @Григор,
  За кръгът Орион си напълно прав, всъщност трябва да се чете Монтерей. Просто сбърках името на ресторанта. Извинения, не съм безгрешен.

  Не мълчанието на Патрашкова подлага Станишев на натиск, а слуха който тя все още разпространява (че съществуват такива записи). Да приемем, че не съм бил достатъчно ясен. Точно това че тя продължава да твърди че такива записи все пак съществуват, е причината да отхвърлям твърдението че това е бил неин непреднамерен и своеволен ход.
  Иначе, няма да е лошо да дадеш (друг) пример, където Патрашкова е действала против интереса на нейния шеф. За да имам някакво основание да предполагаме че тя наистина има свобода на действие.

  По същия начин, можеш ли да посочиш нещо което да докаже че Пеевски не слушка Москва? Или че КТБ не слушка? Съмнявам се.

  Не виждам как Станишев е притиснат и се бие за живота си. По-скоро е обратното, Станишев и Орешарски трябва да се страхуват за живота си ако предадат властта доброволно. Обещали са твърде много неща, на много хора, и трябва да им ги осигурят. Докато властта се крепи на тях, те са в безопасност. Затова и разни ПЕСове, мирни протести, доклади и мъмрения нямат никакво значение за тях… на тях живота им е по-мил.

  Първанов може все още да е агент на Москва, но не е високопоставен, защото в момента не заема никакъв държавен (пък и партиен) пост . В този смисъл, той е напълно заменим, което е и същността на проблема – той постепенно бива заменен.
  По същество, Григор, ти избягна въпроса, защо един агент ще тръгне срещу друг агент. А този въпрос не е незначителен. Защото ако има някой който клати лодката, това е именно Първанов. Ако правителството падне, вината отново ще е на Първанов…

  Отделно, по някакъв начин ти предполагаш че единственият начин Първанов да се противопостави на Станишев е с външен натиск – протести. Но за човек, който се счита че е изградил задкулисието, подобни методи са твърде… сценични.

  Колкото до това че се вбесяваш, от това че другите хора имат различно мнение… определено това е много тревожен симптом.

  Reply
 18. Григор Post author

  63@Michel: Никъде по света мислещите хора не са много над 1%. Но и почти никъде другаде клиничните идиоти (по отношение на политиката) не са над 99%. От това, което виждам напоследък, почвам да мисля, че да отгледам децата си в България би било престъпна родителска безотговорност. И хич не съм щастлив от тая мисъл, защото все пак си обичам страната (ако и да си мразя държавата и да се чудя какво да правя с такъв народ).

  @Пешо: Съмнявам се хората да са чак толкова нереактивни. Протестите показаха, че Бойковото неумение да съсипва вярата и надеждата на хората е превърнало в граждани някакъв минимален процент от селяните. Когато Орешарски демонстрира, че няма да пусне властта без кръв, въпросните хора (вече начинаещи граждани, но още далеч от революционери) се отказаха да протестират нахалост – но няма да се откажат да протестират, ако останат с впечатлението, че може да не е нахалост. Видят ли надежда да смъкнат реално Орешарски и мафия, много от тях ще действат, и Гоце знае това. А Орешарски се крепи с времето все по-малко на Станишев и все повече на Пеевски. Познай до какво ще доведе това, когато Гоце успее да вдигне хората срещу него…

  @Иван: Не виждам на какъв натиск подлага Станишев слуха, че има запис как Първанов и Борисов се спазаряват срещу него. Той е основният източник на такива слухове и единственият бенефициент от появата на такъв запис. Което и проваля обратната теза. Тя, естествено, няма правото или намерението да действа срещу шефа си, просто също не е безгрешна.

  Пеевски слушка единствено хрумките и кефа си. Докато беше пионка, нямаше избор да не слуша някое капо, но вече е играч и го знае. Точно това го купи да играе срещу доскорошния му благодетел – обещанието да получи ресурсите да е играч… Станишев и Орешарски, ако бъдат свалени, няма да има как да дължат на нещо някого. Докато са на власт – да, след това – не. Паднат ли от власт обаче, никога повече няма да станат играчи след некадърността, която показаха. Което ги радва колкото теб би те радвало да те превърнат във вол и да те впрегнат в рало. Би значело да станат обикновени хора, а обикновените хора за тях са само и точно добитък.

  Твърди се, че Първанов продължава да е най-високопоставеният българин в руското разузнаване. Не могат да го разжалват, понеже президентският му мандат е изтекъл, никое разузнаване не работи така, ще си изгони кадрите. А той е изключително рядък и ценен кадър. Тръгва срещу Станишев понеже Станишев е не агент (поне не достатъчно високопоставен, за да не си струва да реши да работи за себе си), а пионка. Отделно, руското разузнаване е много толерантно към спречквания между негови агенти, когато не са в областта на службата. Помага да бъдат отсяти най-полезните, в смисъл най-действените и безскрупулните. Дарвинизъм в действие. И Първанов определено се противопоставя на Станишев далеч не само с външен натиск, външният натиск е само видимият повод за това или онова. За човек като него да разчита на външния натиск е не просто сценично, а клинично.

  Най-сетне, аз се вбесявам не от мнението на другите хора, а от идиотизма им. Мнение за мен е нещо, в което има поне капка разум и логика. Когато виждаш, че към теб се носи лавина, „дай да постоим, че да ни освежи снегът“ не е мнение – то е обикновен идиотизъм. Същият, от който държавата ни е на този хал. От него до мнение има разлика, точно както има разлика от каруцарските псувни до свободата на словото. Изумен съм, че се налага да обяснявам това.

  Reply
 19. Кирил

  И да изгонят Станишев от БСП, и да му забранят да отива в Русия не виждам какво ще се промени. Орешарски ограби държавата и си свърши работата. Тези хора трябва да се осъдят за краденето, всичко други е безсмислено.

  Reply
 20. Григор Post author

  @Вени Марковски: В най-мирния случай ще има нова партия – АБВ. В най лошия – касапница. Има и доста междинни. Надявам се да се мине с мирния… Да видим.

  Reply
 21. Иван

  @Григор,
  Ами, ако се беше позамислил малко, щеше да се сетиш, как го притискат.
  Доста хора в БСП са недоволни от това, че ДПС и Пеевски командват парада (“изнасилват столетницата”). Обаче единственият начин да се сформира втори кабинет на БСП без подкрепата на ДПС, е чрез подкрепа от ГЕРБ. Ако Първанов оглави БСП, той може да сформира втори кабинет, но този път с “по-широка подкрепа”. Той направи точно такъв намек и преди няколко дена, въпреки че отрече споразумение и коалиране с ГЕРБ.

  За Борисов би било политическо самоубийство, да влезе в договорка с БСП, но от гледна точка на Станишев това е напълно приемливо. От една страна това би гарантирало закрила на Борисов от мафията, от друга страна той отново ще влезе във властта. Ако Станишев беше лидер на ГЕРБ, той би приел сделката (той вече е приел сделка с дявола). Станишев няма да повярва на опроверженията, че такива записи не съществуват или че изобщо такива разговори не са водени, именно защото това е най-правдоподобния (и може би единственият) начин да му бъде измъкната партията (без БСП да изпусне властта).

  Относно чуждите агенти:
  До голяма степен проблемът тук е, че говорим за различни неща. Ти говориш за официален ранг, аз говоря за степен на полезност.
  Аз не говоря за разжалване, не е необходимо от разузнаването да разжалват някого. Щом полезността му спадне, могат просто да го пратят в “запаса” и да оставят работата да се върши от по-полезните агенти.
  Но ако ти говориш за официален ранг.. не мисля че има служба в света която да не спазва йерархията. Конкуренция може да се допуска само измежду равните по ранг… Иначе ще настане пълна анархия… Затова ще трябва да ти поискам някакво доказателство за наличието на такъв “Дарвинизъм”.

  Всъщност, Еднин Сугарев е написал статия, която дава вероятен отговор на моя въпрос (защо един агент ще тръгне срещу друг): http://www.svobodata.com/page.php?pid=13119&rid=154 .
  В нея се застъпва тезата, че Москва е недоволна от това че правителството е затънало в протести и скандали, което прави предвижването на Белене и Южен Поток твърде мудни и несигурни. Затова Москва търси начин, нещата да се подредят по-бързо. И вероятно Първанов и е предложил готов план за това.

  Колкото до това, какви методи може да ползва Първанов за да свали Станишев. Вероятно си пропуснал тази малка подробност http://www.mediapool.bg/deloto-sreshtu-stanishev-tragva-na-18-mart-news215652.html . Срещу Станишев вече има образувано дело, за изнесените секретни доклади. От статията е явно че прокуратурата (вече) е на негова страна, но обвиненията са внесени отдавна и до голяма степен нещата са в ръцете на съда. Ако Първанов има достатъчно контрол над него, Станишев може да изчезне от хоризонта за няколко месеца, докато си излежи присъдата. Най-малкото ще загуби статуса си на депутат.

  Колкото до извънредния конгрес.. Досега вече трябваше да са го разжалвали. На 1.Март.2014 има редовен конгрес на ПЕС.

  Лавината (засега) е само в главата ти.
  Няма нужда от истерия, паника и параноя. (другите симптоми)):

  Reply
 22. Григор Post author

  @Иван: Да, бе. В БСП, и най-вече редовият им електорат, мратза коалиция с ГЕРБ. Въобще няма да е смъртна присъда за който и да е лидер на БСП. (Електоратът на АБВ би го изтърпял, но това е друга тема.) Така че колкото и да се замислям, все на моето излиза.

  ФСБ продължава да няма по-полезен агент в България от Първанов – няма дори някой, който изобщо да се доближава по полезност до него. Така че не, не е и няма скоро да бъде пратен в „запаса“.

  Конкуренция между агентите на руските служби има и е основно правило в службите. Не в официалните им рангове, там е недопустима, разбира се. Но в това колко са полезни и инициативни, и колко влияние събират под себе си, е една от най-важните им дисциплини на оценка. Всеки опит да не си пречат би развалил системата за оценяване и разпознаване на кадърните – основно правило на всяка бюрокрация е, че мачка кадърните и издига некадърните, и руските служби го знаят. (И не само те.)

  Едвин Сугарев в моите очи е добронамерен, но уви, наивен като повечето интелектуалци. Както сигурно само той не е видял още, и Белене, и още повече Южен поток вече се решават не от правителството ни, а от Евросъюза. Това няма да се промени, независимо какво правителство ще дойде и кой какво ще обещае. Западът вече си е подсигурил позициите и в двете – Орешарски продаде сделката за Белене на Уестингхауз, за да получи подкрепата на американците да остане още малко на власт, а от преговорите за Южен поток еврокомисарите го изхвърлиха като мръсно коте. Съжалявам, но и тук разминаването с реалността е пълно.

  Подробността с делото срещу Станишев е наистина малка. Той има предостатъчно власт, за да извие ръцете на съда. Извади ли документи за мафиотщината на висшите съдии (каквито би му попречил да натрупа единствено нетипичен за него идиотизъм), те ще трябва да си идат и Първанов няма да успее да ги защити. А колко лесно е да не го провокират и да си останат, нали?… Пенчо бре, мисли! 🙁

  За извънредния конгрес – в последното си изречение по темата си обяснил ясно и точно защо не се е случил досега.

  Така че лавината, уви, я има в реалността. Надявам се нещата да минат по безболезнения начин (Първанов да направи партия от АБВ и да се отдели от БСП), или близък до него. Уви, все още няма гаранция.

  Reply
 23. Иван

  @Григор,
  Е сега, не е нужно коалицията да е явна. Половината група на Герб се отцепва и става независима (като двамата сегашни отцепници). Това разбира се става с тайното одобрение на Борисов, за да не ползва нещата с които държи депутатите си в подчинение. (Подозирам че вторият отцепил се депутат е именно по този параграф, Герб има интерес да обезцени златния пръст на Сидеров. Малко вероятно, но възможно.)

  За Едвин, не бих казал че той е наивен интелектуалец. В много случаи е твърде добре информиран, за това какво в действителност става и е склонен да говори директно за него. Доста дълго време не го харесвах, особено като политик, но това което говори твърде често се потвърждава след време.

  Иначе ми много ми е забавно как се само опровергаваш.
  В единия абзац говориш за това колко е могъщ и полезен Първанов, колко много влияние и връзки има, след което в следващия абзац цялата тази мощ се изпарява срещу едно мижаво компроматче. Нима мислиш, че Първанов няма повече компромати за съдиите, отколкото Станишев? Нима си мислиш че Първанов няма контрол над структурите в съда, които биха разследвали обвиненията? Първанов кадрува десет години там… Отделно, досега скандалите в съдебната система винаги остават без последствия.
  Нещо повече, моето възражение започна именно с аргумента че в момента Станишев разполага с повече власт, защото е начело на държавата, което го прави и по-влиятелен кадър. Подобни боричкания са добър индикатор, кой колко власт и контрол има.

  Всъщност, аз не дадох примера с делото като доказателство какво ще се случи. От една страна, има реална опасност сблъсъкът там да се превърне в открито наддаване и сумите да излетят до небесата. От друга страна, дори подобно елиминиране на противника би било твърде грубо и сценично.
  Доста вероятно е делото да продължи да се протака, така хем Станишев оцелява още някой ден, хем ако се наложи, той все пак може да бъде осъден.

  Всъщност, нека изясним нещата. Искам да ми изясниш критериите по които може да се докаже, че “лавина” наистина (не)съществува.
  Ако на Станишев не бъде отстранен от ПЕС на редовния конгрес, тогава приемаме ли че лавина не е имало?
  Ако няма никакви протести и сблъсъци след края на Евро изборите, тогава приемаме ли че лавина не е имало? Или до края на годината?

  Не може да всяваш паника, като викаш “лавина” и след като 1 час не се свлече нищо да кажеш “ей беше много страшно, но за щастие ни се размина на косъм”.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Иван: Контролът на Борисов върху депутатите му е доста хлабав – той никога не е имал ресурсите да събере достатъчно компромати срещу тях. Доколкото съм запознат със случая, и двамата отцепили се са чудесен пример. Той не е имал срещу тях почти нищо (и финият момент в номера е бил именно да се установи това), докато едни хора са имали документите и от БСП са ги купили. Затова не мисля, че вариантът с фалшивото разцепление го има – рискът да се превърне в истинско ще е по-голям, отколкото Борисов би приел.

  Едвин е добре информиран, но не е достатъчно добър логик. Мисленето му е твърде различно от това на нашенските политически престъпници, за да може да ги предсказва добре.

  Първанов без никакво съмнение има много повече компромати срещу съдиите, отколкото Станишев. Проблемът му е, че и малко компромати от тази категория могат да пратят пионка или дори по-дребен играч на бунището, но и всички компромати на света не могат да го извадят оттам. Продължавам да недоумявам как това може да не е очевадно.

  За делото срещу Станишев съм съгласен, че ще бъде проточвано колкото се може повече, както всяко друго дело срещу по-важна фигура. Ще е странно, ако стане иначе.

  Ще бъде изключително странно, ако Станишев не бъде отстранен от ПЕС на редовния конгрес. Ще говори много повече и по-интересни неща, отколкото има ли лавина у нас… Дали ще има протести и сблъсъци след края на евроизборите, или във всеки друг конкретен момент, зависи от точната игра на Първанов и Станишев (Борисов към момента почти вече не е играч). Засега Първанов дава вид като да би се задоволил да направи от АБВ партия и да влезе в публично сътрудничество с БСП, докато зад кулисите продължава схватката със Станишев и за нея. Какво точно ще се получи обаче не знам.

  За викането – ако има дори малък шанс за подобно нещо, трябва да съм престъпник, за да не предупредя хората да внимават, точно както и с лавина в планината. А шансът не е 100 или дори 50%, но все пак не е пренебрежим.

  Reply
 25. Иван

  Партията на Борисов винаги е била лидерска, точно както Атака. Атака също се разцепи на две, но тази с лидеров влезе в парламента.
  Да не забравяме че (според мен) тук все пак говорим за слух, който се използва за притискане на Станишев. Важно е не какво си мисли Борисов или избирателя, а какво Станишев мисли за възможно.
  Както и да е. Видя се че отцепниците от ГЕРБ са купени от КТБ/Пеевски/BGWC . В същото време нещата с АБВ засега поутихнаха.

  За компроматите.
  Какво става, когато двата противника разполагат с пълен комплект компромати срещу съдията? Каквото и да отсъди този съдия, срещу него ще излезе компромат. Затова и тук играта е много по-сложна и завързана…

  За ПЕС.
  Конгресът почна и Станишев го води уверено, засега няма и намек за отстраняването му.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *