34 thoughts on “На украинците – честито

  1. Иван

    Победата не е пълна, докато Янукович остава на власт. Това че ще се проведат избори 4 месеца по-рано, означава че той ще остане на власт още 10 месеца….
    Все пак, парламентът прави всичко необходимо за да ограничи властта му и да върне нормалността в страната.

    Армията отказа да потуши революцията, обикновените полицаи започнаха да изоставят постовете си, когато започнаха убийствата, а беркут просто не са достатъчно да се справят с армията протестиращи.

    В Украйна се стигна до кървава революция, защото властите започнаха да смазват мирните протести със сила. В България се прилагаше обратния подход, не само полицията беше “анти-конфликт”, но и активно отстраняваше всички радикални групи. В резултат протестите останаха мирни и безопасни (с 1-2 залитания). Подозирам, че службите си направиха експеримент.
    Страхувам се, че сега ще приложат нашия модел.

    Искам да посоча едно нещо. Тази победа е показателна, че украинския народ не са “добитък”. Въпреки това политическата сцена там е поразително подобна на нашата. Вярвам че проблемът е не само системен, но и е резултат от външно влияние. И там и тук.

    Надявам се, че трудното е отминало. Че нещата ще се подобряват, а няма да бъдат удавени в блатото на задкулисието.

    Reply
  2. Григор Post author

    @Иван: В Украйна властите започнаха да смазват мирните протести със сила, понеже се разгръщаха все повече, вместо да заглъхнат като у нас. Ако у нас се разгръщаха все повече, щяхме да минем по същия път (с няколко насинени вместо с десетки убити – правителството ни е много по-нестабилно от това на Янукович). Уви, „народът“ ни си избра друго.

    Все повече си задавам въпроса докога мога да си самоналагам заблудата, че съм част от този народ. Общият произход все повече демонстрира, че не е достатъчно условие…

    Reply
  3. Делибалтова

    “Все повече си задавам въпроса докога мога да си самоналагам заблудата, че съм част от този народ” + 1. А също: има ли го изобщо “този народ” или е механично сборище от дебелоглаво убедени в неизменната си правота, подсъзнателно мразещи околните и смътно незачитащи други ценности, освен собствената си персона, индивиди. Изглежда и най-голямото общо нещастие не може да ни изцели и обедини. В този смисъл етническите малцинства са много повече “народи” и както е тръгнало, бъдещето е тяхно.

    Reply
  4. tonywoolf

    @ Григор: Ти колко патрона изстреля по гадовете на барикадите? Колко гада уби? Не си? Как така тогава не си част от тоя народ? Ако се следва пътя на логиката ти, то всички, които бяха на протестите, не са част от тоя народ.

    Добре дошли на разделението по още един признак… Малко ни бяха останалите.

    Reply
  5. Кирил

    Добре ще е да са победили. Но аз казвам, да изчакаме и да ги наблюдаваме още няколко години. Може да стане като при нас – свалихме комунистите, да дойдат техните съпартийци с други имена…

    Reply
  6. Michel

    В Украйна властите започнаха да смазват мирните протести със сила, понеже се разгръщаха все повече, вместо да заглъхнат като у нас. Ако у нас се разгръщаха все повече, щяхме да минем по същия път (с няколко насинени вместо с десетки убити – правителството ни е много по-нестабилно от това на Янукович). Уви, „народът“ ни си избра друго.

    +1. Ужасно си прав, Григоре! Трябваше всеки ден, от 14-ти юни нататък, все повече и повече хора да излизат на улиците, да се блокира парламентът (мирно), да се направят стачки, блокирания на главни пътища и кръстовища… В рамките точно на 7-10 дни едни 50-100-200 хиляди българи можеше да прокудим мафиотското правителство на Орешарски от властта, и да предизвикаме предсрочни избори.

    Щеше да е за урок за всяко самозабравило са мафиотско правителство оттам нататък!

    Да ама не… Протести протести, накрая хората се прибраха по къщите и махнаха с ръка…

    Заслужаваме да сме роби! 🙁

    Reply
  7. Григор Post author

    @Иван: Струва ми се напълно нормално. От повече от едно място чувам, че Путин е отпуснал на Янукович заема срещу изричното условие протестът да бъде смазан с груба сила и много убити. За урок на потенциални протестиращи в Русия. И че сегашните спирания на втория транш са именно защото Янукович не си е спазил този ангажимент… А Янукович трябва да има изход от ситуацията за себе си лично. Не го ли получи, ще е притиснат в ъгъла – ще трябва да се бие на живот и смърт. Точно това е предупредил полякът… Направо е чудо, че евродипломацията успя да постигне мирно решение. Свалям ѝ шапка.

    @Делибалтова: Чудя се дали не е крайно време да си обявим някакъв друг народ. Пак български и прочее, само че категорично разграничил се от останалия. В края на краищата, и ние сме малцинство – време е да се погрижим за оцеляването си.

    @tonywoolf: Чукча писател?

    @Кирил: Уви, и на мен това ми се струва доста вероятно. Да не кажа най-вероятното. Но все пак не е гарантираното, като у нас. (Като се видяхме покрай това правителство колко сме народ, учудва ли се вече някой как оставихме комунистите на власт след 1989? И че получихме каквото заслужаваме?)

    @Michel: Ти, аз и още няколко хиляди други хора очевидно не го заслужаваме. И е време да помислим как да не го получаваме.

    Reply
  8. Michel

    Ами опциите са:

    — заминаваш и зарязваш всичко. очевидно е, че мафията тук става все по-силна и няколко хиляди човека не могат да доведат до промяна…

    — “вътрешна емиграция”: преструваш се, че всичко е наред, не четеш новини, работиш си кротко, срещаш се само с добри приятели; с една дума, игнорираш всичко което става навън. мнозина вече живеят така…

    Друго не виждам. когато бяхме силни, 50 000 на Цариградско шосе, ако си бяхме използвали енергията в ПРАВИЛНАТА посока, щяхме да бутнем това марионетно правителство. ама не успяхме. после хората се отказаха и на 5-ти септември всички хора се прибраха вкъщи и зарязаха всичко…

    Reply
  9. Иван

    @Григор, извинявай, но последната седмица си беше битка на живот и смърт. Въпросът е, че ако армията беше влезнала в сражението, протестиращите нямаха никакъв шанс. Как можеш да объркаш “protest leader” с “президент”…?

    Иначе, изглежда че Янукович е избягал от столицата. Предполага се че е в една от източните провинции и се опитва да представи нещата като преврат. В момента се увеличава опасността от разделяне на Украйна на (две) части и инвазия на Русия в източните части, по молба на “президента”. Да кажем 5%.

    Reply
  10. Валентин

    Няма място за сравнение между ситуацията в България и тази в Украйна.

    Тук българските овце си избраха съвсем демократично да ги управляват БСП и ДПС.

    Кой срещу кого да протестира? Мнозинството, което избра сегашните управляващи срещу малцинството, което избра други?

    Истината е, че мнозинството българи избират социализма. И не само българите, другите европейски държави също избраха социализма.

    Социологическите проучвания показват, че повечето българи искат да се върне задължителната казарма. Това нямам думи да го коментирам.

    Reply
  11. Кирил

    @Валентин спомняш ли си Бареков в деня преди размисъл. Това си беше компромат по много причини и би следвало изборите да се анулират. Друг е въпроса, че щом сме толкова наивни да вярваме на явни компромати май си заслужаваме управляващите. И при толкова малко протестиращи си мисля, че да заминеш в чужбина не е предателство към страната и народа а просто начин да си запазиш разсъдъка.

    Reply
  12. Иван

    Иронията всъщност е в това, че именно членството ни в EU е причината за ниското недоволство.
    То предоставя избор на всеки който иска да намери по-нормално място за работа и живот. Нещо повече, в България работят 2,2 милиона човека, докато в чужбина работят 2,5м българи. Те на година пращат общо към 2 милиарда евро за семействата които са останали тук.

    Тоест, не само недоволните се само-отстраняват, но и поддържат икономиката, която е неефективна отвъд точката на колапс.

    Reply
  13. Делибалтова

    Чудя се дали продължаващите да протестират не са някаквия друг народ. На мен не ми стигнаха силите да упорствам въпреки всичко. Поне им се възхищавам и малко ми трябва да се присъединя отново към тях. Не се сещам за други реални възможности. Може би имаш някаква идея?

    Reply
  14. Григор Post author

    @Michel: И двата случая са вид потвърждение, че ние не сме част от този народ. Логичната следваща стъпка, уви, е да преценим как да не страдаме от неговата преживност. Много ми се иска това да не включва емиграция, но до момента не съм успял да измисля по-добро.

    @gost: Уви, наистина е така. Украинците имат все още предостатъчно възможност да оплескат нещата отново. Но поне си дадоха някаква възможност да не ги оплескат.

    @Валентин: И на мен това за казармата ми направи впечатление. Уви, още един признак, че не сме част от този народ.

    @Кирил: И според мен последните събития доказаха категорично, че не е предателство към народа си да заминеш – предателство е към децата и приятелите си да останеш.

    @Иван: Уви, така е. (Не съм сигурен за числата, но тенденцията я има.) Остава и работещите в чужбина да се сетят, че негласуването им крепи на власт причината те да са немили-недраги…

    @Делибалтова: Уви, нямам друга точна идея. Кърпя в момента нещичко, но все повече си задавам въпроса дали и то е точното нещо. Признавам, че в момента съм доста черноглед, но все повече ми се струва, че емигрирането по-далеч от този „народ“ е единственото спасение. Че патриотизъм е да се махнеш оттук, за да спасиш частица от българското чрез себе си и децата си, отколкото да останеш…

    Reply
  15. noemis

    Нека се върнем малко назад в историята.

    Хората са били далеч “по-преживни” по време на турското робство и добре, че е имало други, които са устоявали и са продължавали да се борят, а не са побягнали за да спасят “нормалността” си (всъщност, имали са по-основателна причина – спасявали са живота си).

    Спомнете си какво е писал Ботев за народа ни и нравите по това време ( “Към брата си”, “Народът — вчера, днес и утре”) и си прочетете пак писанията по-горе. Всъщност, ако се замислите, тогава нещата са били доста по-зле в това отношение. Да, човекът прекрасно осъзнавал, “че тоя народ е болен и че болестта му от ден на ден зема по-страшни размери”, но не съм чул да е искал да се спасява от него.

    Да ви звучи познато (макар и казано по повод на друго)?

    “…Народът е готов да захвърли своето робско рало и да се залови за решението на своята крайно несносна съдба; но нему, както и на секи един народ, който се би намирал в подобно положение, не достига оная солидарност между неговите части, която е необходима, за да събере силите му в едно цяло и да произведе желаното действие.”

    Reply
  16. Григор Post author

    @noemis: Възхищавам се и на Ботев, и на Левски, и на Бенковски… но се замислям трябвало ли е изобщо такъв народ да бъде освобождаван. На един участник в Априлското въстание се падат хиляди добитъци… Да, във всяко поколение има нови и нови, които искат свобода. Но във всяко те са искрица сред планините тор на добитъците. Докато не бъдат извадени от тора, отделени от него по някакъв начин, никога няма да разпалят пламък. А не разпалят ли пламък, никога няма да пробудят добитъците към вчовечване.

    Reply
  17. Иван Богданов

    Аз като посочих трудовете на Ленин във Фейса народа умря от смях, но истината е че там е доста добре обяснено кога има революционна ситуация.
    Има и ония мъдри думи на Ленин – вчера беше рано, утре ще бъде късно, днес е времето.
    А да се говори за народа като “добитъци” е признак на отчаяние и неправилна представа за нещата. Всъщност точно това отношение доведе до масов отлив от “умните и красивите”.
    И последно – Че Гевара много ясно доказа, че износът на революция не работи. А специално за България методът на Бенковски никога не е работел. Само бавното и постопенно пробуждане на хората от Левски даде резултат. Но то това иска четене, включително и на собствените си неща. Ти си го написал “Случая Бенковски”, а сега говориш глупости.

    Reply
  18. Божо

    http://kaka-cuuka.com/3367 – едно много точно мнение по въпроса.
    Щото 100% и в Украйна има достатъчно овце, както и там ситуацията е усложнена, защото имат голямо количество руснаци, повечето от които по “патриотични” причини заемат позицията на про-путинската власт.

    Reply
  19. Григор Post author

    @Иван Богданов: Бавното и постепенно пробуждане на хората от Левски дало резултат? Бъзикаш ли се?!… Благодаря за комплимента, но иначе съм на друго мнение. Според мен за нужното ни пробуждане трябва екзарх, а не Караджата. По-точно твърде много екзарси – повече, с отколкото има някакъв шанс да разполагаме. Затова и съм поотчаян.

    @Божо: Не съм съгласен. Ако в протестите не участваха стотици хиляди украинци непрекъснато и без умора, никакви нацистки групировки и прочее нямаше да могат да направят нищо срещу полицията и армията. С павета и пушки срещу БТР-ове и танкове – а революция с прашки може ли?!…

    Но съм съгласен, че дори да ги има стотиците хиляди протестиращи, без готовност за противодействие на униформените погроми със сила можем да си докараме единствено повече униформени погроми. Особено от правителство като сегашното. И че да, в Украйна има и доста овце, но както се вижда, и доста хора – за разлика от тук.

    Reply
  20. Делибалтова

    Екзарси трябват, безспорно! Дали не и екзорсисти. Получаваме червени вещери и пълчища тролове.

    Битката винаги е била за душите и умовете ни. Ще цитирам неточно, доколкото запомних надписа на един от съборените паметници на ленин в Украйна: “Партията е нашият ум, нашата чест и нашата съвест” – най-красноречиво самопризнание къде се целят.

    Героите са престъпници, престъпниците са герои. Кой кой е в морето от помия? Окаляхме ли достатъчно всички, за да не си личи?

    Reply
  21. Любо Николов

    Благодаря, Делибалтова.
    Някои неща са ни повтаряни до затъпяване – дотолкова, че преставаме да ги осъзнаваме. Едва от дистанция може да се види смисълът:
    Ние нямаме ум, нямаме чест и нямаме съвест – имаме си Партия!

    Reply
  22. noemis

    Като по поръчка в унисон с настоението от горните коментари … от мрачно, по-мрачно.

    Заслужава ли България народа си?
    http://www.segabg.com/article.php?id=687713

    Явно отчаянието е обзело почти всички и никой вече дори не се надява, че нещо може да се промени към по-добро.
    Останала ни е само тъжната констатация, че краят е неизбежен.

    Reply
  23. Григор Post author

    @Делибалтова: Има една чудесна книжка на Джани Родари – „Джелсомино в страната на лъжците“. Днешната реалност в България ми я припомня често-често.

    @Любо Николов: Тези, които си имат Партия, са направо безобидни пред тези, които си имат Мафия.

    @noemis: Уви, „заслужава ли България народа си“ е безумно точен въпрос.

    Кой ни избира в продължение на две и половина десетилетия крадливи престъпници? ЕС? САЩ? Русия? ЦРУ? ФБР? КГБ? Мосад?… Избираме си ги ние. Лично. С идиотската си вяра, че който ни е крал до голо и драл до кости, и продължава да го прави, ще престане. И с още по-идиотската вяра, че ако не отиде да гласува на избори, платените цигани ще му изберат свестен управник…

    Все повече си мисля, че единственият начин България да бъде спасена е този народ да се затрие. Да дойдат вместо него какви да е – цигани, турци, араби, ако трябва дори изгонените престъпници на света. Че няма такава подборка от хора, която да не би направила по-свястна държава от българския народ.

    Проблемът ми е, че сред него все още има мъничко свестни хора. Които не заслужават края, към който останалите ги влекат. Заслужават да бъдат спасени някак. Само дето ум ми не побира как…

    Reply
  24. Иван

    @Григор,
    Честно казано, не те разбирам. Какво искаш?
    Сега ревеш защото в България нищо не ставало. Едно на ръка, че удобно забравяш как си отиде Виденов.
    Но само преди 3-4 поста, ти ревеше че ще има избиване на протестиращи в България и че затова трябва да събере огромен протест.

    Протестите от миналата година бяха най-продължителните досега в България. Протестите в Украйна почнаха на 21 Ноември. Само за 3 месеца нещата ескалираха от мирни протести, през улични побоища, окупация на площади, обсадно противоборство, до стрелба на месо с бойни куршуми и снайпери.

    Украинците платиха за революцията си с кръв, стотици убити и хиляди ранени.
    Ще бъдеш ли доволен ако същото стане и в България?

    Ако си вярваш на предсказанията, тогава се надявам че се подготвяш и запасяваш за размириците…

    Reply
  25. Делибалтова

    Любо Николов, щастлива съм, че човек като Вас го казва. Да се чуе, разбере и запомни. Да кънти в главите ни като камбана, за да разберем, че себе си сме загубили. Не държавата, не другите.

    По-страшно е от зомби. Какво е някакво си ходещо мъртво тяло, кукла на конци. Ние сме народ от живи тела с умрели души. Много добре го разбирам Григор. И аз не бих избрала да живея с такива тела.

    Reply
  26. Григор Post author

    @Иван: Много просто е.

    В България трябваше да се събере огромен протест именно за да не се случи избиване на протестиращи. Нашето правителство е далеч по-нестабилно от украинското, дори Путин се гнуси от него. Зад гърба му стоят единствено Станишев, Пеевски и собственото ни овчедушие. Съберяхме ли се половин милион души и митингувахме ли една седмица всеки ден, Орешарски и мафия щяха да си отидат без един полицай да посмее да вдигне палка.

    Янукович имаше зад гърба си Путин, затова беше толкова нагъл. Отделно, имаше в правителството си хора като Азаров, които знаят – колкото и украинци да избият, Русия ще ги прегърне после и скрие от възмездието. Затова и нещата там стигнаха до убити и ранени. Тук това нямаше да се случи. Отделно, и да се случеше, щеше да си струва – помисли колко пъти повече хора умират годишно, понеже парите за лечението им са откраднати и пропилени. Те по-малко мъртви ли са от загиналите по площадите? Или заслужават смъртта си повече?

    Ако пак продължаваш да не ме разбираш, кажи. Ще обясня още веднъж, че да е за пръв път.

    Reply
  27. Иван

    Григор,
    Украйна има 6 пъти по-голямо население, а столицата им е 2-3 пъти по-голяма от нашата. Най-големият им митинг (1.12.2013) е съизмерим с цифрата която ти изискваш. С други думи, това което говориш са просто бълнувания.

    Протестите в България бяха по 50000 човека в продължение на 3 месеца. Правителството не се уплаши, защото властта не се страхува от мирни протести. Не 500000, 5 милиона да протестират една седмица, нищо няма да се промени. Защото властта се страхува само от насилието. Защото озверялата тълпа може да бъде спряна само с огън и олово.

    През 97-ма, още на първия ден, протестиращите влезнаха зад загражденията и разбиха входа на парламента. Хората бяха озверели, не от глад, а от срама да им откраднат насъщния хляб. Тогава СДС спасиха депутатите от БСП. А БСП след дълъг размисъл, в условия на национална стачка, не посмя да състави нов кабинет.

    Оттогава в БСП се носи мита за предателя и че не е трябвало да се дава властта доброволно.

    Това правителство е решило да провери на практика, какво ще стане ако не предаде властта доброволно. “Протестирайте си, не ми пречете”. То няма да подаде оставка от страх и натиск. (Вероятно даже страхът за собственият им живот ги крепи във властта.)
    Въпросът е, че българите все още не са готови да използват насилие. Необходима е солидна и конкретна причина, не някакви абстрактни заеми, не някакви мъгляви доклади, не обичайното кадруване и крадене под масата. Със сигурност това правителство ще се издъни, и колкото по-дълго е на власт, толкова по-монументална ще е издънката. Но този път СДС няма да ги спаси. Разбира се, България също ще бъде съсипана, както е и Украйна в момента.

    Всъщност, аз се страхувам от нещо друго. Видно е че правителството се заиграва с фашистки и националистични идеи. Вкарването на бежанците в София, беше точно с цел създаване на ксенофобски настроения. Страхувам се, че ни се готви взривяване на етническото напрежение. Че в циганските гета тече подготовка за погроми. Че това с Джумаята в Пловдив е просто репетиция. Че ще се насъскват българи срещу цигани и турци.

    Reply
  28. Григор Post author

    @Иван: Моля те, върни се в реалността.

    50 000 души се събираха не повече от три-четири пъти, още толкова пъти имаше към по 20 000, останалите пъти бяхме под 10 000. Реалната популация на Киев е 3 милиона, на София – 2 милиона. Киев събра на върховия си митинг 500 000 души и редовно събираше по над 100 000 – в това съотношение София трябваше да изкара на върхов митинг поне 300 000 души, и редовно да събира по над 60-70 000. Не беше точно така, нали? Не знам дали забеляза, но всеки път, когато протестиращите наближаха 50 000, правителството тихичко пълнеше гащите. Ако поне веднъж се бяхме събрали 100 000, щеше или да направи отчаян опит да гази със сила, или да се изпари като повечето от украинското правителство. Ако се бяхме събрали 300 000, нямаше и да си помисли даже да се опитва със сила. Но не се получи, нали?

    Иначе, за ксенофобските манипулации съм напълно съгласен – и мен ме е страх от този вариант. А той става все по-вероятен…

    Reply
  29. Иван

    За съжаление опасността от разделяне на Украйна на (две) части и инвазия на Русия в източните части, по молба на “президента” продължи да расте с всеки изминат ден.

    Сега вече окупацията е факт, поне за Кримския полуостров.

    Вариантите са два. Ако Путин е хитър политически играч, той ще избере първия вариант. Ако е самозабравил се диктатор, ще избере втория. Страхувам се, че ще е втория.

    Първият вариант е, че Русия ще се оттегли след 4 дена и ще претендира че това е било само учение. Просто дебелашко напомняне, че ако тръгне на война, никой не може да я спре. След което следва оформянето на независима република. В най-добрия случай, мирът може да бъде опазван от сините каски на ООН.

    Вторият е, че Русия ще остане да гарантира “мира”. Този случай трябва да очакваме завладяването на съседната Херсонска област, защото тя е връзката по земя на полуострова. Без нея няма да има ток, храна, горива.

    Reply
  30. Kzint

    Украинците разбиха стената към… съседната килия. Верно – по-широка, светла, чиста, или пък не?
    Всички емигранти също – всеки за себе си.
    “Империя на водния монопол не може да бъде съборена отвътре”
    – даскал Белчев в хм… 7 клас май… 😉

    Reply
  31. Григор Post author

    @Иван: Доколкото познавам Путин, той ще остане да гарантира мира, и вероятно не само в Крим.

    Цитирам (по памет) текста към една карикатура от „Щурец“ отпреди повече от 70 години. Картинката е руската мечка, стъпила върху Крим, и турчинът – откъм Анадола:

    – Нердеджеси гендим, Бабо Мецо?
    – На морской курорт, товарищ ефенди!
    – И надолго ли?
    – Если понравится – на очень долго!

    @Kzint: Целят свят е просто съседна килия, нали?

    Reply
  32. gezatop

    @Иван

    “Вторият е, че Русия ще остане да гарантира “мира”. Този случай трябва да очакваме завладяването на съседната Херсонска област, защото тя е връзката по земя на полуострова. Без нея няма да има ток, храна, горива.”

    Завладяването на Херсонска област не решава проблемите с храната и горивата – храна ще трябва да се доставя по море, а горива първоначално с танкери, после с газопровод и/или нефтопровод през Азовско море. Проблема, който решава е водата – Днепър е единственият смислен водоизточник в района. За тока не знам, но ако няма големи ВЕЦ-ове по Днепър, токът си остава въпрос на доставка на горива.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *