Кримски гамбит

С интерес гледам как за нула време в Украйна беше образувана Кримска автономна република. Как тя помоли за помощ Русия. И как помощта ѝ беше оказана светкавично, във вид на военни части. (Уж местни възмутени хора, де. Само дето украинците плениха част от тези „местни“, когато те атакуваха един украински град. Оказаха се морски пехотинци от руската армия.)

И имам чувството, че това вече съм го виждал. През 1956 г. в Унгария, през 1968 в Чехословакия, през 2008 в Абхазия и отчасти в Южна Осетия… С една дума, някои държави нито са научили нещо ново, нито са забравили нещо старо.

Да, има и разлики. Крим е населен предимно с руснаци, дори е бил в миналото руски анклав (който Хрушчов подарява на Украйна). За мен населението му има пълното право, ако пожелае, да обяви автономия. И дори да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия, ако реши… Това не ми е проблем. Проблем ми е, че в момента, в който сульо или пульо помоли СССР Русия за военна помощ в чужда държава, тя мигновено му я дава. На простия международен език това се нарича военна агресия, а държавата, която я извършва – агресор.

Русия сигурно ще твърди, че помага на гражданите на Крим да реализират суверенната си воля. Само че тази воля, поне засега, е изявена не от мнозинството граждани, а от доста тесен кръг узурпатори на властта. Точно както в Украйна и в Чехословакия руските танкове бяха поканени от по половин Политбюро (руските агенти в него). Така че суверенните воли тук нямат абсолютно нищо общо.

Ако бъде притисната до стената, Русия може дори да заяви, че това е същото като в Украйна – един тесен кръг хора завзема властта. (Това, че в Украйна мнозинството хора, включително немалко етнически руснаци подкрепят този кръг – винаги има глупаци, които няма да се сетят или ще вярват, че не е така.) И че ако Русия е зад събитията в Крим, то ЕС и САЩ са зад тези в Украйна… Само че ще премълчи удобно, че ЕС и САЩ не стовариха в Украйна армия, която да крепи новото правителство и да смазва несъгласните. Не е нужно – новото правителство там има достатъчна подкрепа и от обикновените хора. (Което пък говори колко по-малко е подкрепата за новото кримско правителство на обикновените хора там. И че Русия знае това отлично.)

Сигурно в медиите ще последва порой промивки на тази тема. Особено където страната все още е де факто колония на Руската империя (известна през 20 век като СССР). Гледам, че публикацията как украинците са пленили руски морски пехотинци изчезна от списъците с новини в dir.bg буквално секунди, след като се появи. Сигурно към нея ще се присъединят и други. (Колко няма да се появят дори, не ми се мисли.)

Мога да напиша и още доста, но не виждам смисъл. Който спи политически, но се интересува искрено от истината, ще я види. А който не иска да я знае (или я знае, но взима пари да лъже) – на него не мога да помогна. Няма как да излекуваш който иска да е болен.

14 thoughts on “Кримски гамбит

 1. Азъ

  Крим е автономна република съществува от 1991 г., т.е. откакто има Украйна. Това е нормално предвид, че в нея живеят 60% руснаци, много от които руски граждани, 13% татари и едва останалите са украинци. Украйна е многонационална страна. В тези страни това е най-нармално. Освен всичко Русия действа доста коректно. Наистина. Цялата операция е законна и то на територия, на която има нейни краждани или просто етнически руснаци. А не из цялото земно кълбо, както правят някои други велики сили. Според статуна на ООН, всеки народ има право на самоопределяне, ако хората на Крим поискат да станат част от Русия, се надявам това да стане, вместо да ги държат като в затвор.

  Reply
 2. Itilon

  Всичко това много хубаво, но Кримската автономна република съществува от 1992 г. насам и винаги е имала проблемни отношения с централното правителство. Така че чак пък да е образувана изведнъж…

  Reply
 3. Иван

  Всъщност инвазията ми напомня повече на едно друга и доста по-стара. Мисля че Германия беше окупирала Чехословакия, за да “опази” немско говорящото малцинство в Судетската област (Sudety).

  Reply
 4. Григор Post author

  @Азъ: Според мен агресията никога няма как да е коректно действие.

  На българска територия също има руски граждани и етнически руснаци – по тази логика е законно Русия да стовари войски тук. Нали?

  И съм напълно съгласен, че хората на Крим имат право на самоопределение. А не на наложено им с войски определение, било от Украйна, било от Русия. В момента го налага Русия.

  @Itilon: Съществуването ѝ от 1992 насам е чисто формално. Сега е, когато тя заяви огромен куп нови правомощия – сама да си командва армията, полицията и прочее.

  @Иван: Даже още по-точен аналог е от тези, които дадох.

  Reply
 5. Любо Николов

  Проблемът е там, че се връщаме към глобалното противопоставяне. И България ще бъде принудена да вземе участие с действия – не военни, но вероятно икономически.
  Едно от нещата, за които се сещам, е удар по най-чувствителното място на подполковника – тръбата.
  Внезапен и изобилен добив на газ в Европа би бил много болезнен удар по Русия.
  Ще речете: Ама в Европа няма газ.
  Има.
  Шистов.

  Reply
 6. Nick Angelow

  Има насрочен референдум за бъдещето на Крим на 30 март 2014 г.

  Reply
 7. Григор Post author

  @Любо Николов: Всичко на този свят си има предимства и недостатъци, и шистовият газ също.

  А има и предостатъчно друг газ, не само шистов. В черноморския шелф май-май има огромни залежи – нещо, което руснаците старателно подтискат да се не разбере, познай защо. Ходът да отнемат Крим на Украйна е именно затова – за да не разработи тя собствени черноморски находища и да стане енергийно независима от Русия. (И за тази цел подозирам, че ще има опити да ѝ се отнеме колкото се може повече от черноморското крайбрежие, не само Крим.)

  @Nick Angelow: Референдумът е истинският начин това да се определи. Лошото е, че нямам много доверие на референдуми, проведени пред оръжието на Червената армия. Наскоро в България правим 70-годишнина на такъв – би трябвало да сме си взели поука.

  Reply
 8. Азъ

  @ Григор: Има руски граждани, но: 1. нямат си проблеми с властта. 2. Не са компактна маса. 3. Повечето не пребиват тук постоянно. 4. Имаме конвенции и спогодби за тях с Русия, които се спазват.

  Виж ако, да кажем, Турция нахлуе в България, за да присъедини някои южни части от страната ни, къде да кажем, че има население с турско самосъзнание и то предимно такова, да кажем че това се случи. Ще бъде ужасно, да – ще бъде гадно, ще бъде тъжно и пр. Но ще бъде справедливо. Всеки народ трябва да живее в собствената си държава, най-малкото той може да извлича само изгоди от това. Хубаво е за хората. Ако ние присъединим Западните покрайнини, в районите, където има предимно българи също ще бъде справедливо. Ако Албания заеме македонските земи, където има албанци също ще е честно и т.н. Е, много е хубаво това да става по мирен начин, по историята показва, че това не се случва почти никога.

  Кримската република не е била формална, а реална. Сбъркал си, и се чудиш как да замажес гафа с тези твърдения. Това, че е заявила правомощия е вярно и ги иска във връзка с този референдум. Аз лично се надявам да успеят и да живеят свободни като част от Русия или като самостоятелна и независима Република Крим. Ние сме българи и десетилетия нашите дядовци са се борили да живеят в една държава. Не са успели и това не е било приятно за един народ. Няма как да бъде, ако е разкъсан. Наслушал си се на това, но е вярно. Да ти вземат къщата, земята, добитъка, да ти разделят роднините и да не можеш да ги видиш, да те карат в училище да учиш чужд език задължително. Да, в Украйна нещата не са чак толкова ужасни, но да – има ги. Нека един народ да има възможност да живее свободно. Всеки здравомислещ би подкрепил Крим, стига, разбира се, референдумът да покаже, че наистина жителите му искат това. Ако Русия не беше изпратила войски, нямаше да има равновесие за региона и референдум нямаше да има. Би било глупаво да се мисли обратното.

  Хитлер е направил това в Чехословакия. И какво? Могат да се измислят порочни примери за всички държави по света. Временната заетост също е измислена от нацистите и сега се прилага в целия цивилизован свят. Значи ли, че сега живеем в нациско общество? Не.

  Reply
 9. Григор Post author

  @Азъ: Руските граждани в Украйна също нямат проблеми с властта и Украйна има спогодби и конвенции за тях с Русия, които се спазват. (Не знам дали знаеш, че над 50% от рускоезичното население в Украйна беше в подкрепа на Майдана и срещу Янукович.) На някои места са компактна маса и са там за постоянно, но това е без значение, след като първите две са ОК.

  Кримската република доскоро си беше чисто формална. На книга имаше разни правомощия, на дело не ѝ се налагаше да ги упражнява – няма как да отречеш истината. Сега е, когато внезапно си самозаяви куп нови правомощия и руските военни започнаха да ги упражняват от нейно име. Съгласен съм, че Крим има право да съществува както избере. Но както писах по-горе, българите имаме опит от референдуми, проведени под дулото на Червената армия. Би било напълно безмозъчно точно ние да не знаем колко струват. Обратното – че този референдум няма как да бъде проведен без руската армия – е лъжа.

  Иначе казано, Шаркане – погледни какво пишат руснаците в Украйна там, където Русия не може да ги цензурира. Пълно е със съобщения от типа на „абе тук в Донецк пристигнаха няколко камиона униформени, облякоха цивилни дрехи, направиха се на местни, извадиха руски знамена, събраха се на площада, избраха някакъв губернатор дето никой в града не го е и чувал, и той им обеща веднага да поиска военна помощ от Русия…“ Това го пишат РУСНАЦИ, не украински националисти!…

  Reply
 10. Nick Angelow

  „Референдумът е истинският начин това да се определи. Лошото е, че нямам много доверие на референдуми, проведени пред оръжието на Червената армия. Наскоро в България правим 70-годишнина на такъв – би трябвало да сме си взели поука.

  И какво излиза — няма угодия значи?! Мислиш ли, че ако сегашната власт в Киев установи контрол над Крим, референдума ще бъде по-демократичен и не под дулата на оръжията?

  Между другото — какво мислиш за сегашната власт в Киев? Демокрация или охлокрация е? Демократично ли беше конституирана или не? Може и да не отговаряш, знам че въпросите ми са провокативни и в случая са повече риторични.

  „Руските граждани в Украйна също нямат проблеми с властта и Украйна има спогодби и конвенции за тях с Русия, които се спазват.“

  Дали? Отмяната на закона за руският език като регионален език (не като официален, а като регионален) в области с гъстота на рускоезично население над 10% как ще го наричаме? Няма да споменавам за призивите на Тягнибок за обявяване на всички, освен на украинците, за неграждани с ограничени права, просто защото се осъзнаха и го спряха. Засега.

  Иначе казано, Шаркане – погледни какво пишат руснаците в Украйна там, където Русия не може да ги цензурира. Пълно е със съобщения от типа на „абе тук в Донецк пристигнаха няколко камиона униформени, облякоха цивилни дрехи, направиха се на местни, извадиха руски знамена, събраха се на площада, избраха някакъв губернатор дето никой в града не го е и чувал, и той им обеща веднага да поиска военна помощ от Русия…“ Това го пишат РУСНАЦИ, не украински националисти! …

  А това с какво се различава от пристигането на 500 майдановци в Харков, завземането на областната им администрация и налагането на терор върху кореняците там?

  Reply
 11. CTEHATA

  Много ми е интересно да видя какво пишат местните (макар че и там може да има платени тролове).
  >Пълно е със съобщения от типа на „абе тук в Донецк пристигнаха няколко камиона униформени, облякоха цивилни дрехи, >направиха се на местни, извадиха руски знамена, събраха се на площада, избраха някакъв губернатор дето никой в града не го е >и чувал, и той им обеща веднага да поиска военна помощ от Русия…“ Това го пишат РУСНАЦИ, не украински националисти!…

  Григоре, може ли линкове?

  Reply
 12. Григор Post author

  @Nick Angelow: Мисля, че ако Крим бъде оставен без намеса на чиято и да е армия, има някакви шансове за реален референдум. Не съм съгласен, че липсата на руска армия значи задължително наличие на украинска.

  За сегашната власт в Киев смятам, че е смес от всякакви – от неонацисти до свестни хора и от демократи до не чак колкото Янукович крадливи клептократи. (Терминът „охлокрация“ обикновено се използва от свалени диктатори, които оплюват свалилия ги народ – за мен той е неволна похвала.) Какво ще се закрепи си зависи от украинците. Сега поне могат да определят нещо.

  Законът за руския език като регионален не се покрива от никакви спогодби и конвенции между Украйна и Русия. Директен (също провокативен) контравъпрос: ти как би реагирал на закон в България за обявяване на турския и циганския езици за регионални в области с гъстота на съответното население над 10%? А за призивите на Тягнибок – той е фактор там далеч по-малко от Волен Сидеров (който има сходни призиви) тук. Отделно, не знам дали тези призиви са истина – оказа се, че призивът на Дмитрий Ярош за помощ към Доку Умаров е фалшификация. (Което се и очакваше – Умаров няма и една рота хора на разположение, че да е фактор. Но провокативността на призива на Тягнибок е още по-очевидна.)

  За Харков – ще дадеш ли линк? По възможност не в руския Нет, оттам аз ще ти дам линкове за Украйна, от които ум ще ти зайде…

  @СТЕНАТА: Едното място, на което го четох, бяха коментарите към новините на ББС (май там беше за Донецк). Другото не си го спомням толкова точно – върти ми се нещо в ума за сайт на анархисти, не помня гръцки или португалски, на английски език, там имаше два такива, единият от някакво градче в Крим, другият от град в Източна Украйна (беше отговор на първия). Бях попаднал на него по линк, постнат в един форум за подкрепа на Уикилийкс, но в момента не мога да го открия, може би споменът ме лъже.

  Reply
 13. Anonymous

  Чудя се дали всички вие ще бъдете точно толкова яростни в защитаването на демокрацията, когато (не ако, а когато) Македония влезе в ЕС и си поиска цялата Югозападна България, базирайки се на преброяването от 1946 г., когато, под натиска на Гошо Тарабата, 380 000 българи са насила писани “македонци”…

  А?

  Reply
 14. moni

  Чудя се дали всички вие ще бъдете точно толкова яростни в защитаването на демокрацията, когато (не ако, а когато) Македония влезе в ЕС и си поиска цялата Югозападна България, базирайки се на преброяването от 1946 г., когато, под натиска на Гошо Тарабата, 380 000 българи са насила писани “македонци”…

  А?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *