Краят на кримската сага

Беше предизвестен.

В България го знаем достатъчно добре, на свой гръб. Виждали сме какви резултати дават референдуми, проведени под дулата на Червената армия… Ако някой още не знае, ето малко данни:

Етнически състав на Крим, съгласно преброяването от 2001 г.: 58% етнически руснаци, 24% украинци, 12% татари, 6% други.

Резултати от референдума: 97% от гласувалите (80.4% от гласоподавателите) гласували за присъединяване към Русия, 2.5% (2% от гласоподавателите) – за запазване на статуквото.

Очевидно не само 100% от руснаците са гласували за присъединяване към Русия, но и 100% от татарите (които впрочем бойкотираха референдума) и „другите“, а също така и приличен процент от украинците. Нали?

Да. А една огромна тълпа мармоти завиват шоколада в станиол…

Вече го писах преди. Ще повторя: Путин може да е съвременният Хитлер и Сталин, но не е глупав. (Апропо, и те не бяха!) Ако имаше как да спечели този референдум, без да вкара войски в Крим и да си създаде проблеми с целия свят, за нищо на света нямаше да ги вкара. Наличието им там е неговото самопризнание, че този референдум отразява не волята на живеещите, а баланса на военните сили там.

Че волята на живеещите е доста различна подсказват косвено и други неща. Оказва се, че гласуването в кримския парламент за референдума е проведено под дулата на руската армия в най-буквалния смисъл на думата – руски войници са влезли в парламента, проверили са самоличността на депутатите, прибрали са им телефоните и са присъствали в залата, докато се е провеждало гласуването. (Какво точно са правели по време на това присъствие засега никой не е посмял да каже.) И че гласовете на референдума са пускани в прозрачни кутии, незатворени в пликове, и се е виждало чудесно кой какво е маркирал… И сигурно ще излиза и още информация. Не че има вече значение, де.

На наетите тролове у нас, а и по света, са им спуснати опорни точки да правят аналогия между Крим и Косово. Само че такава просто няма. В Косово Милошевич беше започнал да провежда буквално геноцид над албанците. В Крим никой не е пипнат и с пръст – просто в Киев прогониха от властта един крадец и измамник. И в прогонването участваха и мнозинството от собствената му партия на етническите руснаци, без да са принуждавани с оръжия. Просто дойде твърде много и на тях… Албанците в Косово рискуваха продължаване на геноцида, ако останеха в рамките на Сърбия. В Крим никой руснак не рискува нищо. Така че колкото и опорни точки да се спускат, ще излъжат само който иска да вярва на лъжи.

И продължението също ще види опорни точки, но пак ще са лъжи. Сърбите в Косово отнесоха напълно незаслужен тормоз и преследване след отделянето му, но албанците поне могат да бъдат разбрани след всичко, което изтърпяха. Руснаците в Крим не са изтърпели абсолютно нищо, косъм не е паднал от главата им, даже заплаха за подобно нещо не е имало от Украйна и украинците – но само пълен идиот няма да се сети още отсега какво ще се случи на тези там, които не са щастливи от присъединяването към Русия. Също, сините каски успяха да удържат повечето опити на албанците да отмъщават на сърби. Дали руските войски в Крим ще удържат опитите на руснаците там да тормозят и прогонват украинците? Или ще са поръчителите, а нищо чудно и извършителите на тези опити – кой местен там има реално зъб на някой украинец?

И това е само началото. Допреди месец нямаше по-близки славянски народи от руснаците и украинците, въпреки противоречията между правителствата им. С агресията в Украйна и анексирането на Крим Русия с един удар ликвидира това. Отсега натам процентът на украинците, които приемат Русия като приятелска държава, ще е колкото би бил процентът на българите, които биха приемали Турция като приятелска държава, ако тя беше анексирала с военна сила Родопите. И ще са прави – нас ще е лесно да ни лъжат, ние не сме го усетили на гърба си, но те са, тях няма да има как.

Ще има ли това последствия за Русия? Да, ама не? Не, ама да. Познайте коя страна ще бъде щастлива да разположи на своя територия колкото се може повече военни бази на САЩ и НАТО в момента, в който влезе в НАТО. По възможност току до руската граница… Когато това стане, дали Русия няма да е щастлива да не беше присъединявала Крим, а да беше установила топли отношения с новото украинско правителство? И… другари, злата американска пропаганда ли ще е виновна за омразата на Украйна към Русия? Или просто кой каквото си направи никой друг не може да му го направи?

И това също е само началото. Съгласно договореностите от след разпада на СССР, Украйна се отказва от притежаване на атомно оръжие именно и точно срещу гаранции от страна на другите страни по договореностите (една от които е Русия) за териториалната ѝ цялост и неприкосновеност. В момента тези договорености реално са скъсани. А Украйна продължава да е най-голямата страна изцяло в Европа, с площ над 600 000 квадратни километра и около 45 милиона население, с колосални природни залежи и промишлени ресурси. Малко помощ от Запада срещу корупционерите там и един съвсем скромен като размер „план Маршал“, и след 10-15 години Украйна би могла да е бурно развиваща се държава с ядрено оръжие. На границата на Русия и също така нахъсана срещу нея, както е примерно Полша…

Но за нас въпросът е какво правим ние. Примерно ако внезапно по Черноморието ни се стоварят от кораби и самолети „местни граждански формирования“ в униформи без отличителни знаци (вече има трийсетина хиляди готови от операция „Крим“). Ако обявят, че руските граждани на тази територия са решили да се отделят от България и спешно проведат референдум, на който 97% от гласувалите и 80% от гласоподавателите гласуват за присъединяване към Русия. Тогава какво ще говорят нашите платени „русофили“? Естествено, поредни опорни точки. Те винаги си ги имат.

Струва ви се невероятно? За Украйна и Крим не ни ли се струваше още по-невероятно, до съвсем скоро?… Ама ние сме славянски братя на Русия? Понеже украинците не са… Ама Крим бил подарен на Украйна несправедливо? На нас пък примерно ни върнаха несправедливо (според някои) Южна Добруджа…

Или дори ако Русия не го направи, но други държави речат да се възползват от „прецедента“ и „установената практика“? Турция и Родопите? Гърция и долината на Струма? Сърбия и западните ни райони? Румъния и Южна Добруджа? Всичките заедно – имат традиции по въпроса?… Хайде, кажете ми, че това Русия да анексира Крим не е опасно за нас!

… Така ми се иска да пиша вече за неща, различни от политика. За простите, човешки неща наоколо. За красотата на пъпките по дърветата. За разкошни човешки постъпки тук или там. За странни и прекрасни погледи към обикновения свят наоколо. За интересни неща, които може би ще променят живота ни издъно… А вместо това се налага да изривам този нужник. С надеждицата, че ще му попреча поне мъничко да ни залее. И с отчаянието, че не успявам.

Чувствам се почти сам срещу пълчищата с добре платени (най-често от данъците ми) опорни точки. Но нямам намерение да се предам. Ще е когато смогна, но ще продължавам да пиша. Ще проклинам тълпите добитъци, които давят страната ни в лайнодушието си, но ще продължавам да се надявам, че давам искричка топлина на хората сред тях, давещи се сред смрадта на обора. Ще изглеждам луд в очите на сума ти хора, дори в своите, но ще продължавам. Докато се боря, съм жив.

25 thoughts on “Краят на кримската сага

  1. Кирил

    Косово също си беше прецедент – силните могат да си правят всичко, без да спазват закони. Косово също е много опасно за нас. Нашето правителство защо го подкрепи още се чудя, но явно тези хора нямат никакви граници. Испанците много добре направиха, че не го подкрепиха – помислиха кое е най-добре за тях. Гърция, Сърбия и Румъния са бедни страни, които нямат влияние и в близките години ако не стане чудо това няма да се промени, но Турция според мен си е реална заплаха.
    Турски министър заяви, че трябва да се върнат в Тракия. Нашите политици пак мълчака. Турският външени министър и премиера им са привърженици на паносманизма. Бивш турски президент се закани, че „Булгаристан пак ще бъде наш, този път ще си го купим“. И този път политиците ни не реагираха по никакъв начин. Можеха поне да кажат истината, че ще се пазарят… В Турските учебници през няколко години изскача карта на Турция, която стига до Пловдив. Там поне се забеляза нещо приличащо на реакция от парламента ни.

    Reply
  2. Виктор

    Може да ви се стори примиренческо, предателско, пораженческо, но като била, казваш, Кирил, картата на Турция до Пловдив, успокоявам се, че не е до София, че тук живея. Като гледам народа ни, който според мен напълно си заслужава определението добитък, чудя се как изобщо има България все още. Наистина се срамувам от простотията на българите. То бива да ти промият мозъка, но …

    Reply
  3. Петър Петров

    Аз все си мисля, че това путиново изпълнение беше твърде тъпо за да е самоцелно. Некъв още по-голям шлем е опитвал, ама накрая ще получи голям шпек. С гарнитура претоплена Украйна от 1933 г.

    Според мен са го изработили майсторски. Рискът на алфа-мъжкарът (a.k.a. Insanity wolf) е, че не може да си позволи по-широко мислене. А олигарсите пет пари не дават кой е на власт, стига тяхното да не се губи.

    Reply
  4. Любо Николов

    Смешното е, че го предсказах преди 7 години въз основа на една съвършено ненаучна теория.

    Reply
  5. Кирил

    Виктор, напълно те разбирам за народа ни и за простотията ни.

    Reply
  6. Наум Дишев

    Оправданията за анексирането на Крим с независимостта на Косово са именно оправдания на хора, които са гузни! Как се получава така, че хем не харесват отцепването на Косово от Сърбия, хем харесват отцепването на Крим от Украйна?!?! Логиката на псевдорусофилите е “жеУезна” – ще оправдаваме руските простотии с други простотии! В случая с тези на САЩ. Така няма да стигнем до никъде. Или по-скоро – ще стигнем – в ада!
    Има съществени разлики между двата случая. В Косово не беше чак толкова лесно, нито толкова бързо. Освен това не си смениха държавата, а си направиха нова такава.
    Въпреки това – самоопределение, под което се разбира нагласяне на границите чрез плебисцит и според етническите предпочитания е саморазрушаващ принцип! Защото такова “освобождаване” на народите и малцинствата просто създава повече малцинства и може да продължава до безкрайност – както казва един умен човек – Карл Попър.
    Типичен пример за такова безкрайно “цепене” на малцинства е Босна и Херцеговина. Погледнете етническата карта на Босна и Херцеговина и ще ви стане лошо! Малцинства в малцинствата в малцинствата… Причините за тази “етническа бъркотия” естествено са в историята и в “кабинетните” прокарвания на границите след войните.
    Нещо подобно има и в Крим. През 1954г. Никита Хрушчов, понеже много обичал Украйна, решил да и подари областта Крим. Сега пък, Путин решил да си върне Крим. Не може така да се местят хора и области като “пионки”! Това е рецидив на най-радикалният порок на ХХ век – социалното инженерство, а именно идеята, че човешките същества могат да бъдат насипвани като бетон!

    Reply
  7. +o

    От известно време си мисля, че се борят основно два организационни полюса – единия е като цяло йерархичен и може да бъде оприличен като феодален, другия е нецентрализиран, по-скоро е съставен от множество агенти, които имат общи ценности. Едва ли биха могли да бъдат видени в чист вид, но пък в различна степен могат да се наблюдават навсякъде. От индивидуално ниво, до фирма, органиция и държавна политика. В този смисъл записите за пролетта и пъпките по дърветата да са също толкова важни като политическите.

    Reply
  8. Кирил

    „Малко помощ от Запада срещу корупционерите там и един съвсем скромен като размер „план Маршал“ “- Запада помогна на нас с нашите корупционери, защото сме в Европейският съюз. Имахме и еврофондове за няколко години и цъфнахме та направо вързахме, остана така да „оправят“ и Украйна.

    „Ще проклинам тълпите добитъци, които давят страната ни в лайнодушието си, но ще продължавам да се надявам, че давам искричка топлина на хората сред тях, давещи се сред смрадта на обора“. Григоре. благодаря ти, че полагаш усилия за нас.

    „Ще изглеждам луд в очите на сума ти хора, дори в своите, но ще продължавам“ За да има смъсъл от това което говориш трябва да се аргументираш – просто и с факти за да могат да те разберът хората. Когато те разберът няма да те намират за луд, може пак да не те харесват, но поне ще е стъпка в правилната посока. Но се опитвай да разбереш как се вързва мнението на хората с характера и живота им. Например ако някой изведнъж се е замогнал откакто е дошло новото правителство и го защитава повече от децата си, изобщо не се опитвай да спориш с тях.

    Reply
  9. emo

    @kiril бедна ти е фантазията, ако не беше лошия запад, в какъв кенеф щеше да се превърне родината – сегашното ще ти изглежда като розова градина. Май си прекали с порпагадните филмчета от руски произход.

    Reply
  10. Кирил

    emo руски не знам. Но гледам родината ни – и си мисля, че е кенеф. Но даже да не е натам сме се запътили, за жалост.

    Reply
  11. stoyan

    1. План Маршал 2 за Украйна няма да има, защото План Маршал за Европа имаше, защото тогава САЩ и Русия бяха идеологически врагове и се мразеха. Сега нещата са много по-различни и 2-те страни не се мразят – доказателство за това е че около 40% от руснаците харесват Америка и около 40% от американците харесват Русия.

    2. Дадените на западни страни пари ги направиха богати, защото те могат да произвеждат качествени стоки. Дадени пари на Украйна няма да я превърнат в богата страна, защото украинците не могат да произвеждат качествени стоки и да забогатяват от тях.

    3. САЩ в момента са единствения хегемон и Русия и Китай не са им врагове. Следователно САЩ нямат никаква полза и належаща нужда да изсипват пари в дадена страна било то и Украйна.

    Reply
  12. emo

    Ами да ти проясня малко погледа – две малки страни нс които след прехода от СССР Русия им врътна кранчето на помощите, но останаха затворени за “лошия капиталистически запад” — Куба и Северна Корея

    Reply
  13. emo

    Путин сега се опитва да възстановява СССР ама не знам как ще възстанови и СИВ… А и този филм вече са го давали.

    Reply
  14. Григор Post author

    @Кирил: Уви, Западът не ни помага особено срещу нашите корупционери. Оставя ни да си помогнем сами срещу тях, което е мъдрата и правилна постъпка. Само че с народ от добитъци скоро няма да си помогнем, и проблемът в това си е открай докрай наш. Контролират ни по-строго единствено в употребата на еврофондовете – даренията, които ни дават. И благодарение на това имаме нещо постигнато – с други думи, познай къде щяхме да сме без тези дарения.

    А за Косово – продължаваш да разсъждаваш на принципа „а у вас бият негрите“. Моля те, опитай се да разбереш какво всъщност е този принцип, кой го е измислил и кой го „продава“ на доверчивите.

    Reply
  15. Kzint

    Eдна германска гледна точка за “битите негри” от някакъв техен си бозайник: http://goo.gl/Q0zxmt
    С аргументи и факти (още ме е яд за един недоставен брой от 1989 😉 ).
    Кражбата си била кражба… и от Робин Худ и от банка и от Путин 🙂 И познайте за кого важат законите.

    Reply
  16. Кирил

    @Григор, след като ни оставиха нас да се справим с нашите корупционери, как ще помогнат на Украйна тогава? Те свалиха правителството, но ние също свалихме нашето и нищо не се промени. Григор за мен не е „а у вас бият негрите“ а е „защо само вие имате това право“(звучи малко расистко, за което се извинявам).

    @Kzint напълно съм съгласен с германеца.

    Reply
  17. Григор Post author

    @Kzint: Абсолютно нормално за Гизи – той е бившият председател на наследниците на източногерманската комунистическа партия. Не е луд който говори подобни неща, луд е който му вярва. Съвсем накратичко, лъжите му една по една:

    Първо, авторитетите му. Горбачов е реформатор по критериите на брежневия СССР, но си е комунист по нормалните критерии. Робърт Гейтс е известен не толкова с това, че е бивш държавен секретар, колкото с това, че в последните години е извънредно близък до Путинова Русия като изказвания и интереси. Герхард Шрьодер някога може да е бил канцлер, но в момента е висш служител в голяма руска олигархия, много близка до Путин. И т.н.

    На Косово беше позволено да се отцепи от Сърбия не за друго, а понеже Милошевич провеждаше геноцид над косовските албанци. В Крим единственият насилник е завзелата го руска армия – Украйна не заплашва кримчани с нищо. Разликата е от небето до земята, просто няма как да е по-голяма.

    Барозу каза на Украйна, че трябва да избира между ОНД и ЕС не за да ѝ извива ръцете, а защото правилата на ОНД не позволяват на държава да членува и в друг митнически съюз. Гизи обаче го изкарва отказал на Украйна заради своя хрумка или съображения на ЕС и САЩ, а не заради наложените от Русия правила.

    Гизи твърди, че Украйна е драстично разделена и източната ѝ част клони към Русия. Това е директна лъжа за масова консумация. На Майдана участваха както западноукраинци, така и етнически руснаци от Източна Украйна. Янукович беше свален с гласовете и на собствената му източноукраинска партия. Както се казва – ако мине лъжата, мине.

    Гизи твърди, че не са били използвани дипломатическите канали на Съвета на Европа и на ОССЕ. Това е пълна глупост. Путин пренебрегна директно гласа на ЕС и нападна най-близката до Русия държава. По тази логика трябва да се тръшкаме, че не е бил ангажиран и посланикът на Екваториална Гвинея. Още димна завеса от лъжи.

    Конфликтът на Майдан се изостри единствено заради отказа на Янукович да се съобрази с всички – от протестиращите срещу него, та до обърналата се срещу него собствена негова партия. Снайперисти наистина имаше, в смисъл че към 80 участници на Майдана бяха застреляни, но как това става аргумент в полза на Русия, след като беше стреляно по „противниците“ ѝ? Сигурно както преди няколко дни Русия заяви, че размириците в Източна Украйна, довели до ранени и убити, я тревожат и тя може да се намеси – при положение, че въпросните ранени и убити до един са про-украински митингуващи, нападнати от про-руски митингуващи? Все едно аз да дойда, да те пребия и да кажа: „Ето, виждате ли, той участва в сбивания, хулиган такъв!“

    Формално, конституцията на Украйна наистина изисква 75% от гласовете, за да бъде свален президент, а за това гласуваха само 72%. Само че и това според мен е реално достатъчно, особено при положение, че „за“ гласуваха и над 50% от собствената му партия. Подобна ситуация означава, че реално в страната има консенсус за свалянето на Янукович. Оттам нататък да се напомня въпросът е все едно да се твърди, че няма юридически доказателства, че мечката ака в гората.

    Плюс това, то си е изцяло вътрешен украински проблем – с какво засяга Москва, че да има някаква нужда тя да се намеси? Някакво юридическо оправдание на това?… Ако някой е идиот до степен да продължава да не разбира ситуацията, един въпрос, който би трябвало да отворич очите дори на него: вярва ли, че ако Янукович се върне начело на Украйна, Русия ще ѝ върне Крим?

    Вярно е, че в Киев имаше въоръжени сили по време на гласуването срещу Янукович, но никой (дори руските журналисти) не забеляза те да се месят в гласуването. Сравни това с Крим, където депутатите гласуваха за референдума буквално под дулата на руските войници в залата, и където на референдума бюлетините се събираха незапечатани в плик и в прозрачни урни, та се виждаше чудесно кой какво е задраскал – това пак пред дулата на руските войници. Има дребна разлика, нали?

    Вярно е, че „Свобода“ е по същество фашистка партия, но тя реално не пее в Украйна. Успя да получи някаква подкрепа заради категоричната си позиция срещу безценния за Русия Янукович. Нещо повече, след една изцепка лидерството и доста от депутатството ѝ в момента е на път да бъде лишено от имунитет и да влезе в затвора. Гизи старателно заобикаля този факт – сигурно не го е разбрал, горкият. А?

    След всичко това призивът на Гизи да треперим над и от Русия не учудва никого. Би учудил всеки с глава на раменете си, ако каже нещо друго. Само че аз лично му вярвам точно колкото на всеки от аргументите, с които извежда това. Просто той е от тази категория хора, която направи думата „комунист“ позорна и гнусна. Която е забравила как се изрича истина.

    @Кирил: Защо Косово имаше основания да се отцепи, а Крим според мен няма, или поне не по този начин, обясних вече на няколко пъти. Моля те, прочети го най-сетне. Нито е дълго, нито е сложно за разбиране.

    А ако си си дал труда да прочетеш коментара ми дотук, кажи моля те, продължаваш ли да си съгласен с германеца? Защото аргументацията му е точно в стила на оня виц от радио Ереван: „Вярно ли е, че Киркор си купил кола? – Да, с три малки подробности. Първо, не Киркор, а Гарабед. Второ, не кола а мотоциклет. И трето, не си е купил, а го е блъснал…“

    Reply
  18. Иван

    Явно и в Германия има петоколонници. Даже направо се учудвам, че тук при Григор са пратили само два трола да раздухват опорните точки. Всъщност, толкова си приличат двамата, че даже ги бъркам. Може и един човек да е.

    Логиката на Руснаците е ясна – Щом другите могат да нарушават международните закони, ще ги нарушаваме и ние.
    Няма но, няма бо… вие правите неща които не ни харесват и ние ще правим неща които не ви харесват. Ако имате нещо против, спрете ни.

    Проста логика, лесна за разбиране. Пък и практична.

    @Григор, това не е края на кримската сага. Това дори не е началото на края. Не е и края на началото. Това е само началото на началото.

    Reply
  19. Кирил

    „На Косово беше позволено да се отцепи от Сърбия не за друго, а понеже Милошевич провеждаше геноцид над косовските албанци“
    Малко не съм съгласен с понятието геноцид. Защо останаха толкова много албанци щом се вършеше геноцид над тях. Това не мога да разбера. За колко време колко албанци измряха?
    В Африка в Дарфур май беше (имаше и филм -(hotel) Rwanda) и тогава американците казваха има „cases of genoside“ – с други думи има само случай на геноцид, но няма геноцид. Само от тези случай там населението намаля значително.

    За снайперистите трябва да има разследване – там напълно различни мнения чувам – стреляли по протестиращите, стреляли по полицията… Не съм бил там и не знам. Но каквата и да е истината за тях това не дава управдание на депутати да погазват законите.

    „Янукович беше свален с гласовете и на собствената му източноукраинска партия. Както се казва – ако мине лъжата, мине“ Това какво са гласували депутати не мисля че е показно за мнението на народа. А и все пак много депутати биха продали и майка си за облага, а какво остава за мразеният им лидер.

    „Вярно е, че в Киев имаше въоръжени сили по време на гласуването срещу Янукович, но никой (дори руските журналисти) не забеляза те да се месят в гласуването“. Ами дай аз да насоча пистолет към главата ти и ти да „гласуваш“ да ми прехвърлиш апартамента си. Ако никой (дори руските журналисти) не забележе или чуе да натискам спусъка, всичко ще е наред.

    „Формално, конституцията на Украйна наистина изисква 75% от гласовете, за да бъде свален президент, а за това гласуваха само 72%. Само че и това според мен е реално достатъчно “
    Щом според теб е достатъчно спирам да споря и няма повече да коментирам по темата. Ама конституцията е само един формален документ, но добре че са хората като теб да кажат кое е законно и кое – не. Едно нещо когато противоречи на законите е незаконно, без значение къде сере мечката. Но все пак като българи е нормално да имаме объркани представи за това какво е законно и кое не.

    Reply
  20. Григор Post author

    @Кирил: По мои спомени, в Косово бяха избити хиляди албанци – някои от тях наистина взели оръжие, за да се защитават, други абсолютно невинни. Това се нарича геноцид по всякакви критерии. Ако то не е, тогава с още една съвсем малка крачка и Холокостът не е геноцид. (Апропо, някои отричат и това.)

    За снайперистите – гледам, че имаше убити 3-4 полицаи и над 80 майдановци. Съотношението на ранените е още по-драстично. Мисля, че това свежда спора срещу кого са стреляли снайперистите до чудене дали водата е мокра и колко е на хилядата половината. Съжалявам, нямам време за спорене с грамофон – имам по-ценни и полезни неща за вършене.

    На гласуването в киевския парламент присъстваха предостатъчно журналисти, включително руски. Ако бяха забелязали дори най-косвено и дребно принуждение към депутатите, щяха да опищят света, но никой не спомена нищо. А че гласуването в кримския парламент е извършено под дулата на присъстващите руски войници го казаха дори някои кримски депутати (защото журналисти, дори местни и руски, бяха възпрепятствани да влязат в кримския парламент от въпросните руски войници с оръжие). Така че и този спор е дали водата е мокра.

    Както и да се опитваш да се хванеш за буквата на закона (само 72% вместо 75%), наличният факт е, че Янукович беше изритан от целия украински народ (включително руснаците в Украйна), а Русия използва тази чисто украинска вътрешна работа като повод да осъществи въоръжена агресия в Украйна. (Законността на което, странно как, не успява да те развълнува.) Още един спор дали водата е мокра.

    Мисля, че позициите са достатъчно ясни – нека читателите си правят изводите сами.

    Reply
  21. Иван

    @Кирил, ти продължаваш по опорните точки, нали…

    Забавно ми е как сам си противоречиш, и то в две поредни изречения. В първото внушаваш че майдана държи пистолет към главите на депутатите, а във второто даваш пример как няма достатъчно депутати за импийчмънт. Кои са тези които отказват да подкрепят това и защо майдана още не ги е застрелял с опряния пистолет. Може би защото за разлика от кримските доброволци, киевските доброволци нямат огнестрелни оръжия, танкове, хеликоптери и не стоят със заредени автомати в самата пленарна зала.

    Доколкото ми е известно, Янукович не е свален като президент, но понеже не си изпълнява задълженията е избран “изпълняващ длъжността” заместник.
    От друга страна, 73% са повече от необходимите 300/450 за промяна на конституцията. Тоест, освен да върнат конституцията от 2004г, депутатите могат да я променят. Могат например да запишат в нея точното име на новия президент. Ако мислиш, че това ще накара Путин да признае новата власт… или да върне Крим…

    Reply
  22. Григор Post author

    @Наум Дишев: Това е доста сериозно обвинение, така че аз лично не бих го смятал за аргумент, докато не се докаже недвусмислено. (Което не е същото като да се докаже юридически – някои юридически доказателства може да не са ми убедителни, и обратно). Уви, цитираната тук статия от Гизи е недвусмислен и очеваден продукт на руски петоколонник. Който знае истината отлично, но работата му е да я изопачава.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *