Краят на кримската сага – 2: Едно интересно наблюдение около нея

Уви, пак ще пиша за политика. Искам да я оставя, но тя май не иска да остави мен.

Онзи ден мой познат ми обърна внимание на един интересен факт.

В повечето онлайн форуми, където се обсъжда въпросът за Крим, мненията са преобладаващо в полза на Русия. И като коментари, и като гласувания. В същото време нито той, нито аз познаваме много хора, които са на нейна страна по този въпрос. А и двамата имаме предостатъчно познати русофили, и самите ние сме русофили където това не е прикритие за българофобия. Как тогава из форумите става така?

Така че вчера посветих известно време на… да го наречем научаването на някои неща по въпроса. (Не питайте за подробности, няма да ги получите.) Да си призная, резултатът не ме изненада:

Над 95% от коментарите срещу политиката на Русия имат всички признаци на написани от коментатори, които изразяват личното си мнение. Без да се опитват да манипулират читателите, като се подписват с десетки различни имена или по други сходни начини. За малко под 5% може да се предполага, че са „некоректни“ в това отношение – един човек пише под няколко различни имена, и/или идват на количество от партийни централи и/или клубове, и т.н.

С коментарите в подкрепа на Русия е обратното – почти 95% имат всички или почти всички признаци на манипулативни коментари. Около 85% са очевадно пуснати от „фирми за влияние в Интернет“ – тоест, на едни маймунки е платено да създават впечатление за подкрепа на Русия. Още почти 10% са очевадно „некоректни“ – един човек пише под десетки имена, и/или идват на количество от партийни централи. (На две определени партии – едната много стара, другата много нова. Съжалявам, и тук не мога да назова имената, обещах някои неща в процеса на научаването на подробностите. Досещайте се сами.) Приличен брой признаци на написани от коментатори с такова лично мнение имат мъничко над 5%.

Предполагам, че положението с гласовете в различните анкети и допитвания е същото. (В повечето форуми единственото, което пречи да гласувате колкото искате пъти, е една бисквитка в кеша на браузера ви – един ред технически познания или дори простичко плъгинче за браузера, което си работи автоматично, преодоляват тази пречка мигновено.)

Иначе казано, някой е инвестирал бая пари в оправдаване на руската агресия в Крим. А както знаем, пари се инвестират където се очаква възвращаемост и печалба. Така че ме мъчи много логичен и простичък въпрос.

По какъв точно начин този „инвеститор“ очаква да си върне парите, с печалба? Откъде ще дойдат и по какъв механизъм ще си ги получи?

Отговорете си сами. Не е прекалено трудно.

31 thoughts on “Краят на кримската сага – 2: Едно интересно наблюдение около нея

 1. Петър Петров

  Аз познавам и един фанатик. Не е платен, даже се опитва да ме облъчва в лични съобщения. Фанатик е, защото не се влияе от факти, доказателства и доводи, а си повтаря това, което иска да е истина. Понеже ако неговата “истина” се сбъдне, то досегашният му живот и постъпките му ще бъдат оправдани, той ще бъде реабилитиран по някакъв начин. Понеже му е по-лесно да подпали света, отколкото да си преглътне горделивостта. Понеже смята, че ако и това няма, то нищо от него не би останало да съществува.

  Reply
 2. Geo

  Благодаря за споделената информация. Това е нещо, с което си блъсках главата, опитвайки се да проумея наистила ли има толкова заблудени души останали с промити от соца мозъци…

  Reply
 3. emo

  Аз познавам един фанатик – хазйката ми – попива всички опорни точки като попивателна. Гледа руска телевизие и СКАТ.
  Има компютър но на него не работи, ползва го за скайп само… Много от дъртите съветофили не могат да се оправят с компютри,
  така че не бързайте да се радавате на наблюдението за червените тролове… за съжаление 🙁

  Reply
 4. emo

  освен това, тези откровените съветофили не обичат да четат неутвърдени от партийната органиазция медии

  Reply
 5. Любомир Сирков

  Това за „опорните точки” за съжаление много често важи и за двете страни – или по-точно за ВСИЧКИ страни – независимо по кой обществено-важен въпрос има размяна на мнения в Интернет.

  Това, че Григор вижда манипулативност в един тип коментари, а другия тип коментари му се струват като такива, които „изразяват личното си мнение”, е съвсем естествено: всеки човек, който има някакви свои устойчиви убеждения, е склонен да смята, че именно неговите убеждения са формирани по естествен и логичен начин – а убежденията на неговите на опоненти са „необосновани”, „изкуствени”, „нарочно нагласени”, „несъобразени с действителността”, и т.н.

  Реално погледнато, истински „лични мнения”, независимо по кой въпрос, днес вече е много трудно да се открият и идентифицират – просто в общия хор твърде малко са хората, които се намират там, на място (в Крим), и които имат време и да коментират в Интернет (и които хора наистина биха могли да изразят свое лично мнение, основаващо се на собствени, лични впечатления от мястото на събитието) – огромното мнозиство коментиращи са лично много ДАЛЕЧ (и във физическия, и в психическия смисъл на тази дума) от самия Крим , и са хора такива, които ПРЕДИ да коментират, са се били „информирали” (от едни или други медии) за това какво става, и коментират на основата на тази информация, която те са получили (от предпочитаните от тях медии). Тези хора няма как да имат свои лични впечатления, те могат само да повтарят в различни варианти, или до известна степен да доразвиват по свой вкус, това, което вече им е било съобщено.

  Reply
 6. Григор Post author

  @Петър Петров: Уви, такива фанатици има. И много от тях са не злодеи, а просто измъчени хора, които искат да чувстват живота си осмислен. И не разбират, че по този начин го обезсмислят още повече…

  @Любомир Сирков: Критериите, които дадох дали смятам един коментар за истински, са достатъчно ясни – да не е пуснат от фирма за тролене или от очеваден трол. (И двете се установяват доста надеждно с простички технически средства.) Проблемът е не чии убеждения какви са, а кой се опитва да манипулира резултатите.

  И не, мнения могат да имат и не само хора, които са лично в Крим. Ако е факт, че Крим реално бе превзет от Русия с военна сила (а то е), оттам нататък личните мнения могат да са само за смях, ако се различават от фактите. И точно Крим е чудесен пример. С факта, че проблемът там е не какво би искало населението му, а дали начинът, по който действа Русия, е приемлив.

  Недоумявам откъде този мерак да се казва на бялото черно и да се запъва, че не е юридически доказано, че е бяло. Но уви – самомнението, че всички други са пълни идиоти и ядат доматите с колците, често върви в комбинация с излишно много свободно време. Защо ли…

  Reply
 7. Иван

  @Любомир Сирков, а ти откъде знаеш че можеш да вярваш на собствените си сетива? Как можеш да бъдеш сигурен, че вселената изобщо съществува? Ами ако си просто мозък, към който се подава една симулация, тип Матрицата? А изобщо ти можеш ли да докажеш, че ти самият съществуваш, а не си симулация, NPC, бот.

  Винаги можеш да вдигнеш летвата на съмнението непосилно високо.

  Живеем във време, където достатъчно хора имат в джоба си видеокамера с портативен компютър свързан с безжична комуникационна мрежа. Има достатъчно видеоматериал, който не е тежко редактиран и доста неща могат да се наблюдават директно. Съществуват такива неща като факти, и те могат да бъдат проверявани.
  А за това, чия пропаганда е по-близо до истината, можеш да съдиш по това как съответните страни се отнасят с журналистите и снимащите – тези които събират фактите.

  Reply
 8. Виктор

  Като казахте пари, сетих се, че из Родопите давали пари, че да носи някоя жена бурка, и се сетих защо една жена би носила бурка срещу пари. Според мен, защото мизерува, и ако не мизеруваше, нямаше да я купят за сто лева или колкото са там. Прочее, сега, на кримските пенсионери пенсиите ще се вдигнат ли, щом руските пенсии били по-високи от украинските? Както прочее е казал Тодор Живков “Ти немаш пари бе, какво ще решаваш? Решава оня, който има пари!”

  Reply
 9. Григор Post author

  @Виктор: Уви, напълно си прав. Да, обещанието на Путин е кримските пенсии да се вдигнат до нивото на руските. Само че това означава и кримските цени да се вдигнат до нивото на руските (те вече тръгнаха), така че пенсионерите няма да са на особена печалба. Поне да бяха, че да можех да си кажа – да, военна агресия е, но поне обикновените хора изкяриха нещо. Ама уви, не.

  Reply
 10. moni

  Уви, аз не споделям мнението на автора на статията. Лично познавам руснаци и един украинец от Одеса, които живеят у нас, украинецът е повече от 20 години. Всички казват – не ни харесва Путин, но в момента сме ЗА НЕГО. Не за друго, а защото връща на Русия техни земи. В случая няма значение кой е президентът, ако беше Медведев, щеше той да е с големия рейтинг. В момента Путин има рейтинг, по-силен, откогато влезе в политиката. Това е факт, с който никой не бива да не се съобразява.
  Освен това е естествено, когато човек си е изградил мнение, да смята другите за неносители на правдата, така да го кажа. Аз специално правя следното. Гледам руските медии, гледам и украинските (агенция Unian например, сайта stopfake.org). И си изграждам собствено мнение.

  Reply
 11. Григор Post author

  @moni: Един момент – аз май не разбрах нещо. Украинецът е за Путин, понеже връща на Русия нейни земи?

  Reply
 12. emo

  @Григор – ами то и ние тук си имаме разни “националисти” дето обичат повече СССР отколкото България

  Reply
 13. Григор Post author

  @emo: Не знаех, че и в Украйна си ги имат. Мислех, че това ниво на идиотизъм е постижимо единствено за нас…

  Reply
 14. Божо

  бе не знам, дали в Украйна имат такива, дали този “украинец” не е плод на мокри сънища на другаря moni, ама не всеки руснак е кон с капаци:

  http://ivo.bg/2014/03/22/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5/

  Reply
 15. Григор Post author

  Вече от две места чувам, че на украинците в Крим е обяснено, че не си ли вземат руски паспорти, собствеността им – къщи, коли, каквото и да е – няма да бъде призната за тяхна. (Отделно, от повече места чувам, че доста от командирите на руските части в Крим просто са си присвоили по-луксозните и по-лични вили и резиденции наоколо.) Някой знае ли дали това е истина, или само слух?

  Reply
 16. Петър Петров

  Едно време в училище ни учеха, че така се е разширявала Османската империя: кой каквото си заграби — за него си е. Търчете, тамо са раите…

  You can’t trust freedom when it’s not in your hands
  When everybody’s fighting for their promised land

  Reply
 17. Black Wolf

  Винаги съм бил да кажем умерен русофил ;), но събитията от последните 2 мес. все по-категорично ме превръщат в умерен русофоб. 😉

  Reply
 18. Black Wolf

  Лично аз съм стреснат от реакцията на моите руски Фейсбук-приятели, с доста от които общуваме и на други форуми. Уж интелигентни, модерно мислещи хора, съвсем не “совковые” (т.е. изкопаеми от ерата на СССР), но почти до един ми се нахвърлиха, когато изразих чувствата си по повод Украйна, окупацията на Крим и Путин. В същото време украинските ми приятели, които никога не са се проявявали като някакви щури патриоти на Украйна, дружно миблагодаряха за поддръжката…

  Наистина, излязоха няколко много силни статии от руски интелектуалци, от които добре се вижда, че все пак има хора, които не подкрепят тези безумия на Путин. И наистина тези руски автори отсрамиха нашите журналисти и политици, повечето от които или мънкат, или мълчат като …, или пеят в хора на Сидеров и онзи кретен от БСП с поздравленията за победата в “третата кримска война”.

  Reply
 19. emo

  @Black Wolf – кво значи модерно мислещи и какво изкопаеми от ерата на СССР, хората са едни и същи, еднакво подвластни на пропаганда

  Reply
 20. Григор Post author

  @Петър Петров: Реално нещата са били много по-страшни – Османската империя се е разширявала, като е предлагала на чуждите боляри да ѝ станат васали с повече права и слободии, отколкото имат при сегашния си цар. Не случайно историците казват, че Османската империя е покорила Балканите чрез копията и мечовете на балканците.

  @Black Wolf: За мен лично това е трагедия. Винаги съм бил и русофил, и американофил, но повече русофил – сега усещам, че ми е все по-трудно да бъда русофил. И не толкова заради простотиите на Путин, той за мен няма нищо общо с истинския руски народ. А заради вида „русофилия“, която демонстрират куп български „патриоти“ (и „патриотизма“, който демонстрират повечето руснаци). За мен това е най-обикновен нацизъм – руски нацисти в Русия и местните им гъзолизци, точно както едно време сме си имали гъзолизци на Хитлеровия нацизъм. Ръцете ме сърбят да напиша един як запис по тая тема, но все не ми остава време физически…

  Reply
 21. Иван

  @Григор,
  Всъщност, паралела между болярство и олигархия прави примера 1:1 приложим.

  btw, аз също съм чел за слуха с руските паспорти, но не вярвам да намериш официално потвърждение. Все пак смяната на паспорти ще отнеме поне един два месеца.
  Но можеш да намериш доказателство, че 120 кримляни са получили сибирски паспорти. (“Изявили желание”, вероятно с протести.) Тези които не живеят в областта си, се наказват със затвор…

  Reply
 22. gezatop

  @Григор
  @Иван

  Тоя слух с паспортите най – вероятно се дължи на закон забраняващ на физически лица без руско гражданство да притежават недвижима собственост (българския такъв закон за земята го отмениха есента на 2013). Така че хората или трябва да придобият руско гражданство, или да прехвърлят собствеността на юридически лица (може да се наложи да го правят със задна дата по украинското законодателство, но вратичка ще се намери). За колите – не вярвам да е забранено коли с украинска регистрация да се движат в Русия, по-скоро са обявили досегашните кримски регистрации за невалидни и колите трябва или да се регистрират отново в Крим (като част от Русия), или да се регистрират в друга украинска област, като престоя им в Крим може да подлежи на някакви ограничения.

  Reply
 23. Григор Post author

  @Иван: Някакъв сериозен линк за „сибирските паспорти“? Аз намерих един-два, но са леко жълти.

  @gezatop: Хм. Боя се, че това е достатъчно, за да направи нещата… руски. Дано все пак се окаже само слух.

  Reply
 24. Григор Post author

  @Иван: Изглежда ми леко странно, ако става дума за протестиране срещу Русия – чак да им събират помощи сред местното население… По-вероятно ми се струва или да става дума за беркутаджии или подобни, или да е пропаганден трик.

  Reply
 25. Иван

  Това за протестиращите е моя интерпретация/спекулация. Не мога да повярвам, че някой би искал доброволно да се пресели в Сибир. Все пак, всеки желаещ чужденец може да емигрира натам, по всяко време.

  Ако е за беркутаджии, които искат да са далеч, защо да не ги пратят в Москва, вместо в Сибир? Изобщо, беркутаджиите в момента би трябвало да са много ценни кадри за кримските власти. Направо може и да ги наградят с орден за борба с фашизма. 😉

  Reply
 26. Григор Post author

  @Иван: Имам познат, който доброволно си е избрал да живее в Аляска, заради красивата природа и прочее. Естествено, Аляска и Сибир са много различни неща, но все пак има нещичко общо – тоест, принципно ми е представимо, че някой би могъл да избере доброволно да живее там. Твърде много се съмнявам обаче, че това ще са кримчани (нали Крим вече е руски?), или дори украински руснаци, точно по посочената от теб причина – за такива със сигурност ще са запазени места с по-приятен климат и по-отговорни работи.

  Не ми се вярва обаче тези места да са в Крим – украинците и татарите там надали ще са щастливи, и с право. Избягали в Русия беркутовци надали ще са го направили без причина. А причината вероятно ще е в тях: немалко беркутовци останаха, поискаха и получиха прошка. Който е прегрешил така страшно, че да трябва да бяга, при положение че е имало как да не прегреши, надали е много читав човек, и Русия няма да го промени към добро. Така че пращането на избягали беркутовци в Крим твърде лесно би довело до инциденти с ужасяващ международен имидж. Руските разходи за форумно тролене ще скочат десетократно, и ползата от тях ще спадне десетократно въпреки това.

  Reply
 27. gezatop

  @Иван
  Българското ограничение е за притежаването на земя. В Русия може да обхваща и друга недвижима собственост. Във всеки случай не ми хрумва друго що-годе разумно обяснение.

  Ако прочетеш внимателно статията, към която си дал линк, ще видиш че спекулацията ти няма никаква връзка с текста – Крим се споменава веднъж в края на текста, във връзка с дарителска кампания при която чиновниците от областната управа събрали 400 000 рубли (8 200 евро). Живи да ги ожалиш.

  Reply
 28. Иван

  @Григор, Аляска е в САЩ, а Сибир е в Русия. Природата може да е сходна и на двете места, но управлението е коренно различно.
  Иначе, някъде бях мярнал че има избягали беркутовци в източните провинции и не отхвърлям възможността части от тях да са отишли в Крим след пристигането на окупационните войски.

  @gezatop, ти сравни законите на Русия с тези на България, затова ти дадох контра пример. При положение че руснаци могат да купуват апартаменти в Българи, би било честно и българи да могат да купуват апартаменти в Русия. Принципа на реципрочност.

  Разбира се че Русия може да приема каквито си иска закони. Ако искат, могат да приемат закон за избиването на евреите и гейовете. Няма и да са първите. Но това не означава, че трябва да възприемаме тези закони като нормални.

  Нещо повече. В България земя все още не може да се купува от чужденци. От 1 Януари 2014 отпадна ограничението само за граждани на ЕС, защото те не се считат точно за чужденци. Въпреки това в новия закон се въвежда изискване за уседналост от 3 години, даже и за фирми.

  Колкото до Сибир. Хайде да не цепим косъма на две.
  Да, в статията първо се говори за украинци и в следващото изречение се говори за кримчани. Ако ставаше дума за несвързани по смисъл неща, то те трябваше най-малкото да са в отделни абзаци…
  Очевидно е, че посочената сума е смешно малка за да бъде пратена в Крим и няма никаква причина да бъде пращана в Крим. Напълно логично е да се предположи че тези пари са за имигрантите, за които се говори досега. Дори при само 100 човека, сумата се равнява на $100 на човек, което едва ли ще им стигне дори за един месец.

  Не знам дали си достатъчно възрастен да помниш, но едно време Иван Гарелов стоеше на българо-турската граница и питаше хората помъкнали покъщнина “Вие защо напускате България?”. Това беше начинът по който възродителният процес беше отразен по телевизията.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *