Оставката: Най-сетне…

„Най-сетне“ вече мислят не само противниците на това правителство, но и поддръжниците му. Не зная дали сте забелязали, че ден преди оставката Орешарски първо заяви, че няма да я подава на следващия ден, но след няколко часа се коригира. Свържете това с призива в БСП ден по-рано те да му поискат вот на недоверие. До какъв извод стигате? Аз лично – че той се е държал за креслото, докато собствените му мандатоносители не са му заявили в прав текст, че ще го отлепят с динамит. Връзва се чудесно с психологията на човек, известен като „г-н Заден вход“ и „г-н Смажи ги с полиция“.

Толкова за премиера и правителството. Оттам нататък обаче са въпросите.

Протестите и протестиращите ли свалиха това правителство? Уви, не. Българският народ за пореден път доказа, че дори да се намерят сред него шепичка хора с глави на раменете си и достойнство в сърцата, огромното мнозинство са добитъци. На няколко пъти се събрахме по двайсетина-трийсет хиляди протестиращи, един-два пъти може би доближихме петдесет хиляди, но това е нищо. Ако дори само една седмица бяхме излизали по двеста хиляди, това правителство щеше да падне.

Щеше ли да има разлика? Ситна и дребна като цяло стадо камилчета:

– нямаше да са взети намсиколко нови милиарда заеми, и ситуацията докарана дотам поне още година-две да трябва да взимаме още. За само една година. В период на възстановяване на световната икономика, с която сме тясно обвързани, от криза. При положение, че на върха на кризата успяхме да не вземем повече заеми, отколкото върнахме. И че това беше постигнато от безспорно неподходящия по европейски критерии за премиер Бойко и от атомно некадърния Дянков. (Казвал съм го и преди – да си стиснат не е достатъчно, за да си финансов министър. Иначе всеки ротен старшина щеше да е велик финансист.)
– нямаше да е даден ход на „Южен поток“ на условия, които са в пряко нарушение на европейските наредби. Съответно, нямаше пред нас да стои въпросът дали да изплатим милиарди обезщетения на Русия, или да ни спрат милиарди от Европейската комисия.
– и най вече, нямаше политиците да знаят от опит, че българинът колкото и да го доиш и дереш, само мучи и се подлага да ти е удобно. Познайте как действа това на кандидатите за доячи и дерачи, как – на кандидатите за съживители на България, и как се отразява на бъдещето ни.

Повечето протестиращи срещу това правителство са закалени българофили и патриоти. Иначе щяха да са напуснали България много отдавна. Като трите милиона, които вече го направиха за последните двайсет и пет години. От мизерията ли избягаха, или от нас, дето останахме тук – преценете си сами… Но протестът отвори очите и на доста от тях. Разбраха, че да будиш българския народ значи да будиш мъртвец, и че единствено правилното е да се махнеш по-далече от него, преди да е почнал да гние. Доколкото знам, много от тях вече обмислят как да се махнат оттук завинаги. И това го правят хора, издържали и борили се по над двайсет години…

Това правителство вдигна масови протести и сред българите в чужбина. Сред избягалите оттук, понеже са разбрали това с буденето на мъртвеца. Дори много от тях се надигнаха отчаяно. Други им се подиграха, че се надяват на чудеса. Че вярват, че за България има каквато и да е надежда. И се оказаха прави.

Докато пиша това, ми се реве от яд и срам. От това докъде е стигнал народът ми, владял неведнъж Балканите. Отблъснал османската армия на Шипка по начин, който би възхитил спартанците от Термопилите. Газил като валяк враговете си в Балканската, Първата и Втората световни войни… Стигнал е дотам тези българи, които могат да напишат изречение без правописна грешка и знаят коя е столицата на Франция, да се срамуват от народността си. Иска ми се да се събудя в една друга реалност, в която може да сме потъпкана и малка държава, но сме народ. И в която този запис да е само един гаден кошмар… Уви.

Сега сигурно тези или онези протестиращи ще си припишат заслугата за падането на това правителство. Или част от нея. За съжаление ще е лъжа. Бесен съм от това, но истината е, че ще е лъжа. Това правителство се срина под собствената си некадърност и неспособност да се справя с пасенето дори на на най-кроткото и послушно стадо на света.

Засега смятам на следващите избори да гласувам за Бойко. Причината? Като премиер се показа като страхливец, който с отстъпките си пред протести научи шепа хора, че има смисъл да протестират и да се борят. Орешарски се справи да ги отучи обратно, това е единственото, за което го биваше. Може Бойко да е разбрал, че може да е нагъл колкото си иска, че не рискува нищо, че сме безнадежден добитък. Но може и да е толкова безгранично и неповторимо тъп, че да не го е разбрал, и пак да се плаши, и пак да понаучи този-онзи на смелост. Защото свястната държава се прави единствено от решителен народ, готов на всичко, за да държи управниците си с желязна ръка.

Ще се оправим, ако един ден станем такъв народ – иначе ще се затрием, за щастие и поука на останалото човечество. Бих работил и бих се борил да уча хората да бъдат такива. Ако успявам, ще търся начин да остана тук и да продължа да се боря. Ако не успявам, ще търся начин да се махна оттук, за да спася бъдещите си деца.

А истински бих гласувал за Живко Тодоров, ако си направеше партия. Кметът на Стара Загора, който срина без колебание незаконните цигански къщи. Не мразя циганите, напротив – мисля, че те имат нужда от разбиране и помощ за интегриране. Но смятам, че тази помощ трябва да се състои в това да бъдат научени да работят честно и да спазват закона, а не да бъдат хранени от джобовете ни и недосегаеми за закона. Второто е помощ единствено за шепичка криминални барони. За обикновените хора е помощ първото. И спирането на беззаконията с твърда ръка е част от него.

Дано този път денят ни за размисъл да е този преди изборите, а не този след тях. Дали сме мислели правилно ще си проличи по нещо много просто и очевадно. Ако загражденията около парламента изчезнат, значи сме избрали правилно. Ако останат, значи сме избрали пак старото, без значение под какво ново лице е.

… Ще пиша и още по въпроса, но някъде по-нататък.

58 Responses to 'Оставката: Най-сетне…'

 1. Ели Says:

  Ще те линчуват за ББ и аз само ще налея масло в огъня, но ще го цитирам: “Интересува ме какво взеха като решение вчера на оперативното заседание на Министерски съвет. Ще искам разсекретяване на заседанието. Подписал ли е Орешарски тайно точка за милиарди?” Май Орешарски е изчаквал всъщност това заседание. И след него… потоп

 2. Григор Says:

  @Ели: Не знам за мен, но ако Орешарски наистина е подписал на последното заседание „точката за милиарди“, аз ще призова той да бъде линчуван. Без ама изобщо да ми пука дали няма да ме обвинят във всичко на света. Че ще бъде осъден може да вярва само тежък клиничен идиот, а в такива случаи линчуването е единствената алтернатива

  (Подсетка: колко болни от рак и прочее могат да бъдат спасени с тези пари? Нека сметнем цената на подписа му в човешки животи, а после се противопоставяме.)

 3. Кал Says:

  Гри – вярвам, че някои части от задаващата се „Промяна“ (новата приказка за Юнаци и злодеи) ще те размислят. Какво сме научили и защо продължаваме, и колко ще чакаме. 🙂

  За баланс, на принципа „мисли глобално, действай локално“, ето една локална победа:

  http://forthenature.org/news/3073

  (плюс линка в коментара отдолу)

 4. Angel Says:

  Защо ли си толкова прав, че чак ме е яд ….

 5. ~!@#$%^&*()_+ Says:

  едно тъпо въпросче
  като го сваляха барабойко няколко души се подпалиха
  колко се подпалиха за падането на орешарски?

 6. Любо Николов Says:

  @ ~!@#$%^&*()_+
  Горе-долу пак толкова.
  И имаха точно същата връзка с падането.

 7. Христо Христов Says:

  Живко Тодоров след като заби нож в гърба на ГЕРБ, партията която го направи кмет, чак тогава почна да се усеща че имаме кмет в града. Преди това общината не правеше нищо, докато други общини се намушиха с милиони евро фондове. Живко знае, че няма как да го изберат освен ако не се покаже като много добър кмет в оставащото му време, не знам дали ще успее, мене лично ме бъркат 2-те години правене на нищо + 4-те преди това на предшественика му пак от ГЕРБ.

 8. Любо Николов Says:

  И… не си съвсем прав, Григоре. Може би само 10% си неправ, но все пак неправ донякъде.
  Вярно, не свалихме правителството. Но ако се замислиш, ще се съгласиш, че създадената атмосфера на нетърпимост имаше значение за падането му.

 9. Григор Says:

  @Христо Христов: А мен пък ме радва, че най-сетне имате кмет. Ако се покаже като добър, няма никакво значение откъде е дошъл. Дали това не е по-правилният начин на разсъждение от търсенето на възможност да плюем?

  @Любо Николов: Уви, мисля, че значението беше нулево. Горе-долу колкото имат значение неприязнените погледи към мутра, която разбира само от това да ѝ натрошиш кокалите, а с погледите се гордее.

 10. Ели Says:

  Уви, прекрасно помня, че Орешарски взе да споменава думата “оставка” едва след една реч на Местан. И даже и след това дълго повтаряше, че “никой не му е поискал оставката” Ето кои сме – никой.

 11. Любо Николов Says:

  Григоре, Ели,
  Не съм съгласен.
  Гьонсуратите изглеждаха непробиваеми, но зад тях се криеше страх. Страхът започна да разяжда опората им като ръжда. И накрая доведе до панически действия – желанието на Станишев да стане премиер. Което пък накара ДПС да реагира, взимайки предвид и ситуацията, и общественото недоволство. Все пак те винаги са се стремели върху тях да не падне и капка кал – а тепърва нямаше да има начин.

 12. Григор Says:

  @Любо Николов: Ако годината протести срещу тях не беше „капка кал“, не знам какво беше. Страх ме е, че се сринаха просто от това, че доведоха България до катастрофа. И че е въпрос на не повече от няколко месеца тази катастрофа да се стовари върху нас, независимо кой ще е премиер. Че сметката им е, че е по-добре хората да линчуват Бойко, отколкото тях.

  Дано да греша. Но се боя, че май ни чакат тежки месеци, може би и години. Просто беше изкрадено повече, отколкото българската икономика би могла да понесе дори в далеч по-добър момент.

 13. Кирил Says:

  Григор напълно те подкрепям. Комунисти без бой власт не дават. Протести колко време имаше и не помръднаха, как така изведнъж решиха да подадът оставка. Аз си мисля, че вече подписаха заробващите договори, откраднаха каквото можаха и сега просто оставят пешкиря някой друг да го обере. Ако до няколко месеца не фалира държавата аз ще съм много приятно изненадан. А за това, че щяха да ни ограбят бях сигурен още когато чух кои ще са в правителството.
  Ако няма голяма дундаментална промяна – почти всичките ни отрасли са корумпиране и не се ли започнат големи реформи, не виждам в скоро бъдеще да се оправим…

 14. Христо Христов Says:

  @Григор имахме добър кмет – Евгений Желев. Свалиха го с гласовете на същите тия цигани дето сега им събарят къщите. Докараха ги от новозагорско и ямболско и им разрешиха да изсекат Аязмото. Живко Тодоров ме дразни че чак накрая на мандата си се сети да работи, преди това 3 години нищо не прави. Дано при евентуален втори мандат да не чака пак 3 години за да стегне града.

 15. Б.Павлов Says:

  Григоре, тази напаст дето ни сполетя преди година, не дойде ли след “управлението” на Бойко?

  Доколкото съм те разбрал, ти пак ще заложиш на него – той те привличал с очарователната си “слабост”, тази негова “слабост”, която отново го връща на власт.

  Сигурно го “обичаш” с всеопрощаващата, всенародна любов защото:

  Когато трябваше да реформира (енергетика, железници, съдебна система, здравеопазване, образование…), той се “снишаваше”.
  Когато трябваше да се изправи пред монополите(ГАЗПРОМ, РОСАТОМ, Златев, Василев, семейство Пеевски…), той се огъваше.
  Когато трябваше да подгони крадците от тройната коалиция, той ги “амнистираше”(никой от “заменителите” на апетитни, държавни земи за пущинаци не бе даден на прокуратурата)

  За мен, Бойко е несъвместим с високото място в държавата към което пак се е устремил, не само морално (спомни си за “телешките пържолки”!), но и естетически, а, ако щеш – и “педагогически”.

  И, ако за духовната му “естественост” е виновно, навярно, “босоногото детство”, то за моралната му безчувственост е виновна ченгесарско-пазвантската му зрялост.

  Интелектуалец, който разчита, че подобни субекти могат да променят нещо в България, трябва да е дълбоко отчаян и несигурен в корените си.
  Или – просто “вишист”, като доцента по бойни изкуства от Банкя.

 16. Дончо Says:

  Г-н Павлов,
  Съгласен съм с някои от нещата, които пишете.

  Но този октомври сме задължени да изберем някой.
  Моля, посочете ни възможна (т.е., избираема) алтернатива, която да е по-приемлива?

  Мая Манолова, може би?

 17. Кирил Says:

  @Б.Павлов проблема е, че трябва да се избере някой от кандидатите. Бойко може да е много неща, но той слушаше хората, ако има протест. При него не ни спряха еврофондовете, нямаше скандали с посланници, и нямаше такива гафове каквито направи „правителството на Орешарски“. Колкото и лоши неща да са станали поне може да се кажат някои хубави. Докато сегашните хубостници ако можеш да споделиш едно хубаво нещо което да са направили?

 18. Григор Says:

  @Б.Павлов: Напълно съм съгласен, че по нормални критерии Бойко е негоден за управник. И заради тези неща, и заради много други, някои от които може би още по-лоши.

  Проблемът е, че всички други, които имат някакъв шанс, са далеч по-негодни и опасни, а управник трябва да имаме, по конституция. Така че се налага да избираме най-малкото зло.

  Неприятно положение, нали? Ако бяхме излъчили и издигнали като народ нещо свястно и добро, можехме да го подкрепим, но не сме. Така че имаме каквото заслужаваме. А да имаме каквото заслужаваме е важно – иначе никога няма да се размърдаме да се оправим и да се сетим, че от нас си зависи да имаме и свестни политици.

  Финият момент в ситуацията е, че все пак трябва да имаме най-доброто от наличното. Докато беше на власт Орешарски, можехме да се утешаваме, че ще дойде добрият и кадърен Бойко и ще оправи нещата. Трябва той да дойде на власт и да се види ясно, че е некадърен и негоден, а въпреки това продължава да е най-малко вредният. Чак тогава мисълта, че трябва ние да се погрижим да издигнем свестни политици, че няма да ни ги донесе в чувал никой Дядо Мраз, може да се появи в главите на забележим процент хора.

 19. Б.Павлов Says:

  Съжалявам, чувствам се не на място във вашия симпатичен клуб на млади, морални прагматици. 🙂

  А и личният ми отговор на въпроса, за или против “по-малкото зло”, не е показателен. Той е “субективен” и “сантиментален”.

  Даже с езика на популярната психология е трудно да бъде обоснован и защитен защото звучи ето така:

  “За Бога! Никога!, никога!, никога! не действай срещу инстинктите си!”

  Това, ако ми позволите, е само моят личен призива ми към вас.

  Благодаря ви за вниманието.

  Много приятно ми беше да си поговорим! 🙂

 20. walker Says:

  “възможна (т.е., избираема) алтернатива”, “всички други, които имат някакъв шанс”, “най-малкото зло”…

  Аз си мисля, че точно тази прагматично-тарикатска тактика ни кара да се въртим в омагьосан кръг 25 гоидини. Ядем една и съща претоплена политическа манджа, която уж не ни харесва, но продължаваме да си я претопляме от единия на другия котлон.

  Какво ще кажете, ей така за разнообразие, да гласувате за формацията, която ви допада най-много, без оглед на това колко е “избираема”? Басирам се, че огромен процент избиратели всъщност биха се почувствали по-близки с идеите и лицата от “малките” партии, само ако си дадат труда се запознаят с тях и престанат да правят кръчмарски сметки при кого щял да им отиде скъпоценния глас.

  Оставете социолозите да правят сметки, вие вместо това намерете хората, които най-много бихте искали да видите в управлението на държавата.

 21. vesela Says:

  Ще следя с интерес, споделям написаното!

 22. sprihav Says:

  Ще гласуваш за Бойко, защото се е показал страхливец, а в същото време сам си противоречиш, като казваш, че свястна държава се прави единствено от решителен народ.
  Няма решителен народ, който си избира страхливи водачи. Направо недоумявам как интелигентен човек като теб ще се подведе по популизма на Борисов.
  Има и други партии вдясно, гласувай за тях.

 23. Дончо Says:

  Г-н Павлов,

  Нямаше да реагирам сега, ако Вашите думи не бяха твърде вредни за всеки, който поддава емоционално по време на избори.

  Ние сме емоционален народ. И затова, като дойдат избори, имаме 30% активност, което позволява полит-изверги като Местан или Сидеров да вземат контрол върху управляващата партия.

  Иска ни се или не, някой трябва да управлява! Всичко друго е празни приказки. В момента Борисов е единствения що-годе приемлив вариант.

  След него иде Манолова или някой друг нео-Станишев.

  Моля Ви, внимавайте с Вашата реторика, като тази по-горе. Тя помага точно на хора, партии и кръгове около ДПС, Атака и друите Путинови подлоги в нашата политика.

 24. Григор Says:

  @Б.Павлов: Уважавам инстинктите на хората – често са разумни. Затова и питам – какво казват инстинктите в този случай, за кого следва да се гласува? И за мен Бойко не е приемлив вариант. Просто другите са още по-неприемливи, а държавата ни е така узаконена, че някой трябва да управлява. Моите инстинкти не ми сочат по-добър вариант от Бойко, а той също не ми харесва. Може би инстинктите на някой друг ще ми посочат по-добър.

  @walker: Проблемът е, че сме шепичка сред стадото. Протестите го показаха много добре. Затова и не можем да поставим сами нещо на везните – можем само да се надяваме да ги наклоним към някое от наличните там. Ако станем достатъчен процент, задължително ще трябва да опитаме да издигнем свестни кандидатури. Но засега нямаме тези сили. По-добре е да бъдем реалисти, докато не успеем да накараме масовия българин да еволюира към човек.

  @sprihav: Българският народ не е решителен, и решителен могат да го направят само страхливи политици, които се боят от него. Недоумявам как това може да не е очевадно за някого. И за мен няма значение дали една партия е дясна или лява, има значение дали ще оправи страната. Уви, другите десни партии не ми се струват подходящи в това отношение.

  @Дончо: Човекът има право на своето мнение, точно както ти и аз имаме право да изкажем несъгласието си. Именно спорът ни е, който може да научи околните на нещо. Нека го водим, въпреки че ни коства сили и емоции.

 25. ~!@#$%^&*()_+ Says:

  “Ако станем достатъчен процент, задължително ще трябва да опитаме да издигнем свестни кандидатури.”
  а не е ли обратното, ако има свестни кандидати повече хора ще се лепнат за тях
  докато няма свестни “говедата” ще ходят за гъби а “свестните” ще гласуват за най-малкото зло

 26. Григор Says:

  @~!@#$%^&*()_+: Моите наблюдения показват, че за свестните кандидати не се лепват повече хора. На доста избори досега е имало по някой свестен, който като правило е получавал гласовете на роднините си и още един-двама други. Така че мисля, че пътят е обратният.

 27. ~!@#$%^&*()_+ Says:

  григор: зависи какво се разбира под свестен, за мен честен дето хвърчи из облаците и иска да ощастливи всички не значи свестен

  моите критерии са практичен със здрав разум, вършещ работа, способен на самоприсмех, искащ да остави нещо зад себе си, харизматичен (за да е избираем), а това че ще сложи нещо в джоба си покрай това което ще свърши и няма да ощастливи всички е съвсем нормално

  по тези критерии за мен бамбамата е пълна дупка, а барабойко сравнително ставащ

 28. Георги Иванов Says:

  Григоре,
  мисля протестите постигнаха много и едно от тях беше оставката. Ти как мислиш малко ли е БСП да се обърне срещу собствения си премиер.

  Това последното за циганите го отдавам на това, че си излязъл извън кожата си.

  Във връзка с емиграцията се сещам за “от другата страна тревата винаги е по-зелена”, а като помисля за теб наистина може да е по-зелена, де. Не ме разбирай погрешно не те насърчавам да емигрираш, просто си разсъждавам.

 29. Любо Николов Says:

  @ Георги Иванов
  Подкрепям.
  Пак ще повторя: Практиката на ДПС е да прехвърлят 100% от отговорността върху коалиционния партньор. Дори 1% отговорност е риск за тях.
  Протестите застрашиха това статукво и ДПС предпочете да се оттегли. Отчаяният ход на Станишев да поиска премиерското кресло задейства ефекта на доминото.

 30. Кирил Says:

  А защо бсп се обърна срещу Станишев заради протестите? Може и да има други причини – като например постоянната загуба на гласове за БСП или нещо да е прецакал някой руснак.

 31. Георги Иванов Says:

  Естествено, кириле, възможностите са неизброими, а аз съм сигурен, че може още да измислиш. Дето се вика сей съмнение и ще пожънеш успех 😉 .

 32. Георги Иванов Says:

  Поздрав за всички пртестирали 🙂

  Черна сутрин
  youtu.be/rzTBbBXx1ZM

 33. Кирил Says:

  Протестите имаха успех – ако не бяха те, нашите политици щяха да направят още много поразии досега. Пример за това е как в началото на протестите искаха импийчмънт на президента. И имаше контрапротестиращи, които искаха уставката на президента. Това е само един пример за нещо, което е спряно от протести. Има и още много други неща.
  Но когато гледам колко хора са протестирали през различните месеци и кога са подали оставка, не виждам това да е основното. И както казах комуниситите вземат властта с кръв и само с кръв я дават.

 34. Григор Says:

  @~!@#$%^&*()_+: За мен лично Бойко е поне една-две категории под сравнително ставащ, но все пак категория-две над реалните му алтернативи.

  @Георги Иванов: Мисля, че протестите нямат нищо общо с това, че БСП се обърна накрая срещу Орешарски – просто той изгоря като бушон и дойде време да бъде сменен, а не искаше да става от стола. За циганите – на мен лично ми е жал за тях, по-скоро ги виждам като подведени от досегашното ни отношение, като жертви, отколкото като злодеи. Но докато не спрем да ги третираме като специални, и за добро и за лошо, ще им правим мечешка услуга. А бутането на къщите им е една неприятна и гадна постъпка, но част от това спиране. За емиграцията – мисля си, че за мен тревата оттатък винаги е щяла да бъде по-зелена, но поне досега все пак не съм емигрирал… За песента – уви.

  @Любо Николов: Според мен протестите бяха твърде отдавна, за да са застрашили статуквото напоследък.

  @Кирил: Заради постоянната загуба на гласове за БСП, и защото прецака най-големия руснак в България – Първанов. И комунистите, както се видя, могат да вземат властта и с измама – но винаги са готови да я дадат само с кръв. Проблемът им в момента е, че нямат надежда да я запазят дори с кръв…

 35. Георги Иванов Says:

  Григоре,
  за песента, ми се струва не си я чул, само си видял заглавието.
  Не ми се спори, но ще отбележа очевидното, че загубените гласове на БСП са следствие от насочената светлина от Протестите към Правителството.

 36. Кирил Says:

  За Орешарски си беше ясно, че е бушон. Аз си мисля, не направиха ли от БСП със Станишко същото нещо. Ние имаме нов лидер, вече сме нова партия! Гласувайте ни доверие! А това нещо може да го е предложил даже и Станиш.

 37. Б.Павлов Says:

  @Специално към уважавания домакин на този сайт, който прави наистина всичко за читателите си и аз съм му много благодарен.

  Григоре,

  Убеден съм, че след като човек прехвърли възрастта на интелектуалната си зрелост – а тя според мен е двойно по-голяма от формалната – емоциите и разума му вече са намерили разумни доводи за безпроблемно съжителство.

  Според теб, кой от трите ми доста бегли упрека към политика Борисов, изказани по-горе, ти звучи емоционално или едностранчиво?

  За мен и трите са смислени и балансирани, за разлика (такова е впечатлението ми) от убеждението на някои от участниците в спора, че конкурентите на ГЕРБ в дясно не заслужават изобщо да бъдат споменавани.

  Колкото до емоцията, аз смятам, че, тъй като тя е спонтанна, тя е всъщност гласа нашето “сумирано Аз” и в моменти на решителен избор е последния и най-убедителен довод на Разума, който според мен е неразличим от Съвестта. 🙂

 38. skoklyo Says:

  Това с изборното сметкаджийство наистина може да доведе до големи глупости. Личен пример: на парламентарните избори преди десетина години имаше три кандидатури със “сериозни шансове” – НДСВ, ДПС, БСП. Първата беше свежо разочарование, така че след известно умуване реших стратегически да гласувам за БСП, уж обновена, с нов лидер и прочие, за да събере сериозно мнозинство и да състави самостоятелно правителство, и да тушира “царя” и крадливата банда от кол и въже край него. Е, сега в ретроспекция това изглежда като малоумна идиотщина, нали? Ама такава беше моята “прагматична стратегия” по онова време. Интересно ми е как ли са гласували тогава спорещите тук сега и до какво е довел изборът им. Нека си помислят.

 39. Петър Петров Says:

  БСП (и клонингите им) са левица точно толкова колкото ГЕРБ са десница. Николко. Това са два клана мафия, различават се само средствата им. Първите не отстъпват от формална власт доброволно, вторите – да. Първите гледат да унищожат и загробят, вторите – да си направят устойчива мафия, да си изградят нещо. Първите са се срастнали с икономиката на България и политиката на Русия, вторите – не са, с уклон към политиката на САЩ.

  Да, определено и аз ще гласувам за ГЕРБ, в качеството им на най-доброто от менюто към този момент.

 40. Григор Says:

  @Георги Иванов: Според мен електоратът на БСП изобщо не се трогна от подобна светлина. Отврати се от факта, че БСП демонстрира слабост – например че не смаза протестите брутално и със сила. Помисли си що за хора подкрепят БСП днес и ще го разбереш. Мафиотщината на Орешарски също помогна, но тя просто е прекалено очевадна, за да могат да я скрият дори медиите на Пеевски – протестите не са спомогнали да стане видима за електората на БСП. За този електорат протестиращите са просто врагове за унищожаване.

  @Кирил: Мисля си, че ако има наистина лош за България избор за шеф на БСП, това е Миков. (Доколкото Първанов в момента не е избираема алтернатива.) Миков е наистина уникален ченгесар, гьонсурат и руска подлога. Единственото му „предимство“ е че е изключително пробивен, напорист и ефективен в тези си качества.

  @Б.Павлов: Напълно съм съгласен и с трите довода, че и още бих добавил към тях. Не ми се виждат нито емоционални, нито едностранчиви, напротив. Проблемът е, че срещу всички останали реални алтернативи имам още повече и по-тежки доводи. А за емоциите – бих разчитал на тях в страна, където те са истински. В страна, където политическата мафия се е изпедепсвала 25 години да води хората за носа чрез емоциите им, може да не са най-добрият съветник.

  @skoklyo: В ретроспектива дори истински мъдрите за времето си избори често се оказват глупави, а какво остава за информираните от купени медии опити да избереш най-малко лошото. Това не значи, че човек не трябва да се опитва да прецени кой избор е най-добър, нали?

  @Петър Петров: Да гласува човек за ГЕРБ според мен е позор. Просто да гласува за която и да е от останалите реални алтернативи е още по-голям позор – по-голям от това е единствено да не гласува изобщо… 🙁

 41. Георги Иванов Says:

  @Григор
  Имам представа за електората, за който говориш, но имат и друг електорат. Този другия е по-добронамерен и може би по-малко информиран. За това мисля, че са повлияли Протестите.

 42. Кирил Says:

  Аз съм говорил с хора, които формално не са в бсп, но се облажват покрай партията и за тях наистина с протестиращите трябва да се действа строго. Но ми е чудно за обикновенните гласоподаватели на БСП – пенсионерите и необразованите хора, които се вързват на пропагандата и гласуват за тях защо го правят.
  Честно казано от БСП вече не очаквам нищо добро – на практика направиха най-големите възможни грешки, Миков ако успее да продължи завета на Станишев и води партията към срив може и да е добър кандидат.

 43. gezatop Says:

  @Кирил
  Имам добър приятел от ученическите години който е член на БСП. Не е представилна извадка от електората им – с две висши образования, първото инженерно. При първата ни среща след изборите миналата година (протестите бяха започнали) ме попита имам ли обяснение защо го направиха това (с Пеевски и прочее). Продължавам да нямам обяснение, сигурен съм и за него. На предстоящите избори едва ли ще гласува за ГЕРБ, но дали ще гласува за БСП е отворен въпрос. Новото ръководство на БСП има сериозна задача пред себе си – предимно да убеди собствения им електорат че си заслужава. Дали ще успеят ще се разбере през октомври.

 44. Кирил Says:

  Освен това с Пеевски направиха и големия гаф с КТБ – това да имаш пари и да не можеш да ги изтеглиш, защото политиците ни правиха шменти капели, си е престъпление. И в крайна сметка се извърши от най-горна инстанция. За Южен поток също си е голям гаф, а още по-лошото е, че никой не знам какво точно са подписали. Има и трети гаф, който беше с тегленето на кредита.
  Аз си мисля, че БСП се управлява от хора, които не виждаме, и затова има толкова странни решения в тази партия.

 45. Григор Says:

  @Георги Иванов: Честно казано, вече ми е трудно да повярвам, че БСП има добронамерен и неинформиран електорат. Логично е да го има, но просто аз не съм попадал на такива хора…

  @Кирил: Облажването покрай партиите си има име – корупция. И в една държава може да има място за корупционери, може да има място и за свестни хора, но няма как да има място и за двата сорта. Това е един от много малкото случаи, при които принципът „или ние, или те“ е оправдан. Те го знаят. Време е да го научим и ние, и да започнем да вземаме строги мерки срещу тях. На дело. Сега.

  За управляването – и БСП, и страната ни дълги години се управляваше именно от хора, които не виждаме, имената им не се срещат в никоя медия и не говорят нищо на повечето хора. Чак сега ситуацията започва да се променя (но все още е до голяма степен такава).

  @gezatop: Мисля си, че такъв човек е изключително рядък – надали представлява забележима част от електората на БСП. А обяснението за мен е просто – БСП никога не е била политическа партия, винаги е била икономическа мафия, точно както ДПС. Просто е политическият клон на кадесарско-кагебистката икономическа мафия. Гадни думи, но са факт. Моите съболезнования на твоя познат за политическата му ориентация – щом не е разбирал защо са направили това с Пеевски и прочее, вероятно е свестен човек и заслужава нещо по-добро…

 46. Кал Says:

  По повод предстоящото гласуване, по прагматика или съвест: аз изчаквам да видя с какви кандидати ще излязат „Зелените“. Ако ми харесат, ще ги подкрепя – по причините ми от 2013-а.

  Ако някой ми каже „пилееш гласа си“ -> http://kal.zavinagi.org/?p=467#comment-13266

 47. Ели Says:

  Да не стане “гласуваш за Зелените, пък получаваш Бареков със златен пръст в парламента”.

 48. Григор Says:

  @Ели: Да, може да стане. А може и да не стане. Въпросът не е да го предскажем с точност – няма как. Според мен въпросът е да си извлечем поуки от станалото, каквото и да е.

  Уви, по това дали сме си извлекли поуките от вече случвалото се може да се предскаже дали ще ги извлечем и следващия път…

 49. Кал Says:

  Да разнообразим темата:

  1 август, 18 часа, площад „Независимост“ – акция за съдбата на Пирин в „междуцарствието“

 50. Кал Says:

  П.П. Ако искате да помогнете за по-малко Бареков в Парламента – запишете се като наблюдатели в някоя от избирателните секции. Като видях какво масирано присъствие регистрираха Барековите наблюдатели на евроизборите, страшно ме доядя, че тоя път не отидох.

 51. Любо Николов Says:

  Кал, не става така.
  Трябва да те представят от някоя партия.

 52. Григор Says:

  @Кал: Доколкото знам, трябва да те предложат за наблюдател от някоя партия. А и, честно казано, не ми се вярва това да помогне много. Чувал съм, че, големият процент от гласовете за Бареков са купени в ромските секции в провинцията (имам грижата да проверя така ли е наистина, имам как) – там надали ще ме пратят за наблюдател.

 53. Eli Says:

  @Кал: Сам си отговаряш с толкова линкове за Зелените. Те, уви, са само зелени. Аз искам да изляза за трите милиарда, с които ще ни накичат да плащаме. А зелените спират само до Пирин.

 54. Кал Says:

  Любо и Гри: Прави сте. Аз съм ходил като застъпник на „Зелените“. На следващите избори си харесайте някоя – която и да е – партия и идете да видите нещата отвътре. Може дори нещо да промените.

  Секцията, която ще наблюдавате, си я избирате вие – поне при мен беше така.

  Ели: … а на една готина реклама за евроизборите пишеше „Изберете „Зелените“ – зрелите са гнили“. 😛

  Понеже явно всичко си знаете – и как се организира гражданска акция, и кой докъде спира – ще си замълча по останалото.

 55. Кал Says:

  П.П. Като казвам „харесайте си някоя партия“, допускам, че имате достатъчно знания как да ѝ станете официални застъпници.

  Да членувате в нея, не е нужно.

 56. Кал Says:

  П.П.П. Ели – за да не си говорим наизуст :(, ето какво искат „Зелените“:

  http://izbori.zelenite.bg/10677

  В общи линии.

 57. Григор Says:

  @Кал: Ели много добре знае къде да намери какво искат Зелените. Както и аз.

  Моля те, имай мярка в политическото спамене. Търпелив съм към приятели, но все пак не е хубаво да се злоупотребява с това.

 58. Кал Says:

  Гри – като гледам на какво ниво се води разговорът в съседната („добитъшка“) тема, и без това мислех да си дам един месец отпуск от четене/писане тук.

  И аз те моля обаче: не ми приписвай деяния, които не съм си и помислял да правя. („Спамене“…) Поне ти недей. И без това ми е много кофти ден. 🙁

Leave a Reply